Puppy plast in huis, wat helpt

Puppy plast of poept in huis ná de wandeling | Wat helpt nu echt?!

Plast jouw pup in huis na het uitlaten? Of heb je een volwassen hond die opeens in huis plast? Of wil jouw hond niet plassen en poepen tijdens het uitlaten? We horen het vaker, dat je net met je puppy bent wezen wandelen maar dat de puppy helemaal niets doet tijdens het uitlaten. Juist als je thuis bent gaat je hond plassen of poepen. En wat als een pup van 5 of 6 maanden eerst zindelijk was maar weer begint met plassen in huis? Dat is natuurlijk hartstikke frustrerend, want je hebt je hond toch net uitgelaten? 

Waarom plast of poept de pup dan opeens in huis en doet hij het niet gewoon tijdens de wandeling buiten? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een hond niet wil plassen tijdens de wandeling. In dit artikel gaan we hier dieper op in zodat je weet hoe het komt dat puppy’s dit doen én wat je er tegen kunt doen. Ook zullen we de oorzaken bespreken bij volwassen honden en hoe je hier het beste mee omgaat.

Inhoudsopgave

Waarom plast een puppy in huis na uitlaten?

Waarom plast een puppy in huis na het uitlaten? We zullen hier dieper op in gaan. Eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd dat een puppy binnen plast en dit niet doet tijdens het uitlaten. Vooral bij jonge pups die nog maar enkele dagen of weken in hun nieuwe thuis zijn, zie je vaak dat ze tijdens het wandelen geen plasje of poepje doen.

Dit komt omdat thuis veilig en vertrouwt is. Stel je eens voor dat je 8 weken bij je moeder bent met je nestgenootjes en opeens wordt je weggehaald uit je veilige vertrouwde omgeving. Je komt in een vreemd huis met mensen die je niet kent. Dat is best wel eng en overweldigend. Langzaam begint de puppy zich een beetje thuis te voelen. Maar de buitenwereld is vreemd en eng, want dat is niet vertrouwt. En daarom zal een hond ook minder snel buiten plassen.

Er gebeurt buiten op straat een erg veel. Veel wat voor ons normaal is, is voor een puppy nieuw en vreemd. Sta daar eens bij stil, veel mensen beseffen zich dit namelijk niet. Een puppy krijgt buiten een hoop prikkels binnen die hij moet verwerken. De prikkels die een pup binnenkrijgt kan je onderscheiden in 4 categorieën:

  • Zicht: grassprietjes, struiken, een lantaarnpaal, de stoeprand, een boom, auto’s, fietsers, mensen die langslopen, andere honden.
  • Geur: de geur van andere dieren die eerder op de plek geweest zijn waar je nu bent (denk aan katten, honden, vogels), of andere mensen. Honden ruiken ontzettend goed en ze kunnen tot dagen geuren ruiken van personen/dieren die ergens gelopen hebben. Dit kan voor een pup indrukwekkend zijn.
  • Geluid: tijdens het wandelen gebeurt er van alles en hoort een hond van alles. Fietsers die voorbij rijden, auto’s, hardlopers, scooters, geluiden van andere dieren.
  • Gevoel/tast: overal waar de pup is, voelt anders aan onder zijn pootjes. In huis is de ondergrond anders dan buiten, je hebt de stoep, het asfalt, gras, takken, steentjes, noem maar op. Bij gevoel hoort ook smaak. Denk aan verschillend speelgoed, voedsel zoals beloningssnoepjes/brokken/kluifjes maar ook alles wat een hond onderweg tegenkomt. Vaak pakt een puppy een voorwerp even vast in zijn bek om vervolgens los te laten, om zo te ontdekken wat alles is.

Veel puppy’s raken overprikkeld omdat wij te veel met ze doen in een te korte tijd, onder het mom van ‘socialiseren’. Lees hier meer over overprikkeling bij puppy’s en wat je kunt doen.

Wat als een puppy ‘s nachts niet zindelijk is?

Sommige pups zijn overdag prima zindelijk maar hebben hier meer moeite mee in de nacht. Het zindelijk worden is niet alleen maar te trainen. Fysiek speelt er ook een hoop bij pups wat het zindelijk maken moeilijker maakt. Iets wat van grote invloed heeft op plassen in de nacht is de kwaliteit slaap die een pup krijgt. 

‘s Nachts kan een pup normaal gesproken zijn plas beter ophouden dan overdag, maar alléén als hij goede kwalitatieve slaap krijgt. Wanneer een pup slaapt dan wordt de aanmaak van urine geremd door het slaaphormoon melatonine. Er hebben een aantal factoren invloed op de slaapkwaliteit van honden:

  • Wat heel belangrijk is, is om nooit het water ‘s nachts bij je pup weg te nemen. Dit helpt namelijk niet om een pup zindelijk te maken. Veel pups gaan dan namelijk overdag extreem veel drinken om dit te compenseren. Een eerste levensbehoefte niet tot je beschikking krijgen zorgt voor stress in de nacht. Hierdoor slaapt een pup minder goed. Dit heeft vervolgens het gevolg dat een pup ook ‘s nachts meer moet plassen. 
  • De pup heeft geen goede slaapplek. Bijvoorbeeld een erg onrustige plek, of geen keuze hebben waar te slapen. Een hond verplaatst graag tussen slaapjes door. Ze liggen dan weer wat hoger, dan wat lager, dan wat warmer en dan wat kouder. Als een pup geen keuze heeft, wordt een pup gedwongen om onnatuurlijk te slapen.
  • Als een hond gestrest is wordt er minder melatonine aangemaakt door de aanmaak van stresshormonen. Een pup kan het buiten spannend vinden, omdat alles anders is dan overdag. Het kan helpen om ‘s avonds als het donker is alleen maar even kort buiten te zijn.
  • De pup is snel overprikkeld. Hierdoor maakt een pup stresshormonen aan en deze stresshormonen zorgen ervoor dat er minder melatonine wordt aangemaakt. De pup kan hierdoor minder goed en diep slapen (wat ook weer een negatieve impact heeft op overprikkeling).
  • Pups kunnen last hebben van pijn, zoals groeipijn maar ook buikpijn. De darmen moeten aan allerlei eten of snacks wennen wat kan zorgen voor buikkrampen. Het geven van goede probiotica kan goed helpen om de weerstand in de darmen op te bouwen. Veel pups lopen ook rond met giardia.
  • Lees hier meer over de behoefte van slaap bij honden.

Hond plast of poept niet tijdens uitlaten

Wanneer een (volwassen) hond buiten niet wil plassen (of poepen) tijdens de wandeling kan dit een aantal oorzaken hebben, zoals stress, trauma of overprikkeling. Bij een trauma kan je denken aan een hond die buiten iets engs heeft meegemaakt waardoor buiten onveilig is geworden. De hond voelt zich buiten niet meer op zijn gemak.

Dit zie je bijvoorbeeld een hond die bang geworden is door een auto die ontzettend hard voorbij rijdt met veel lawaai of vuurwerk dat vlakbij een hond afgaat. Het is niet zo vreemd dat een hond dan niet wil plassen of poepen tijdens uitlaten. Ook bij honden die (chronisch) gestrest zijn zie je dit. Wanneer je ontlast neemt een hond een kwetsbare positie aan, hij kan namelijk niet meteen weglopen bij gevaar.

Wat belangrijk is bij een gestreste hond of een hond met trauma, is om niet te forceren buitenshuis te plassen of poepen. Dit werkt averechts. Desnoods leg je plasmatjes neer zodat de hond een aantal dagen in huis kan ontlasten. Daarna kan je kijken of je de hond in de tuin of op het balkon kunt laten plassen en poepen. Pas als de stresshormonen gezakt zijn in het lichaam kan je verder. Dit advies lijkt erg vreemd maar wordt echt aangeraden bij honden die zo erg getraumatiseerd of gestrest zijn waardoor je ze beter tijdelijk niet kunt uitlaten.

Je kunt een hond niet dwingen om te poepen of plassen, dat gaat gewoon niet. Wanneer je een hond wil dwingen dan zorgt dit alleen voor nog meer stress waardoor het je probleem alleen maar erger maakt. Neem het voor lief dat de hond het tijdelijk in huis of in de tuin/balkon doet en weet dat het écht beter gaat. Heb geduld en begrip voor je hond, je hond kan er ook niets aan doen en doet dit niet om je te pesten of uit protest of dominantie.

Wist je dat veel honden veel liever wandelen aan een goed Y-tuigje dan aan een halsband? Constant druk op de nek bij het wandelen is erg onprettig en kan zorgen voor schade op langere termijn. Lees hier meer over een tuigje of halsband voor honden. Lees hier meer over wanneer je het beste een tuigje voor een puppy koopt: als de pup volwassen is of al vanaf 8 weken?

Hond plast in huis door stress

Stress is normaal in een hondenleven, een leven zonder stress bestaat niet. Soms stapelen gebeurtenissen zich op en wordt het voor een hond te veel. Het zogenoemde stress-emmertje loopt dan over. Dat kan soms bij een aantal gebeurtenissen zijn en soms al bij één gebeurtenis. Dit wisselt namelijk erg per hond. Is er buiten iets gebeurd of zit een pup in een angstfase dan zie je dat een hond sneller in huis plast en de werkelijke oorzaak is dan stress.

Als je verhuisd bent zorgt dit ook voor veel stress, alles is anders voor de hond. Daarom zie je vaak dat na een verhuizing een hond die eerst zindelijk was opeens in huis plassen. Hoe los je dit op? Begin net als dat de hond puppy is weer met het aanleren van de zindelijkheid. Na elk slaapje, eten of spelen laat je de hond buiten uit. Bouw weer structuur op, zorg voor stres verminderende activiteiten zoals snuffelen en straf de hond vooral niet.

Bij stress is het belangrijk om als allereerst even niets meer te doen zodat het lichaam de kans krijgt om te herstellen van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Het kan bij een heftige schrikreactie soms wel 7(!) dagen duren voordat het stresshormoon cortisol is gedaald. Als je in deze tijd weer iets meemaakt dat zorgt voor stress dan krijgen stresshormonen de kans niet om te dalen en krijg je op den duur last van chronische stress. Dit wil je echt voorkomen.

Doe in zo’n periode zo min mogelijk met je hond, zorg voor weinig prikkels en zorg voor goede slaap. Slaap is ontzettend belangrijk, belangrijker dan de meeste mensen zich beseffen. Zorg voor goede hondensnacks waar honden op kunnen kauwen. Kauwen maakt namelijk het stofje endorfine aan, zorgt voor stressverlaging en ontspant. Corrigeer de hond niet, dit lost namelijk niets op bij het in huis plassen. Het wordt écht vanzelf beter, geef de hond de tijd als het in huis plassen komt door stress.

Ondersteun je pup wanneer er sprake is van stress

Ondersteun je pup met onze minder stress mix, dit is een natuurlijk middel dat niet verdooft of versuft, maar helpt om meer te ontspannen en prikkels beter te verwerken. Het helpt bij angst en stress, overprikkeling is een vorm van stress. Lees hieronder verder.

Overprikkelde pup meer rust vinden middel druppels natuurlijk

Ervaring met de minder stress mix

Ervaring vuurwerkmix minder angst stress middel hond vuurwerkangst bang voor vuurwerk overprikkeling

Ervaring met de minder stress mix

Hond plast in huis afleren

Wanneer een hond in huis plast is de eerste gedachte bij de meeste mensen om het gedrag af te leren, want het is voor veel mensen ongewenst gedrag. Maar besef je dat een hond dit niet expres doet en er altijd een reden achter zit. Wanneer je boos wordt op je hond of hem straft/corrigeert dan los je de oorzaak niet op en zorg je alleen voor meer stres.

Veel honden die eerst zindelijk waren en nu opeens niet meer doen dit vanuit een medische oorzaak. De hond heeft bijvoorbeeld blaasontsteking, nierbekkenontsteking of last van nierstenen/blaasstenen. Wanneer je een hond dan gaat straffen voor het plassen in huis dan zal een hond hier echt niets van leren en het zal de band tussen de hond en eigenaar alleen maar schaden.

Als een puppy in huis plast is het van groot belang dit absoluut niet af te straffen of te corrigeren. Een puppy heeft tijd nodig om zindelijk te worden en het ene ras doet hier langer over dan het andere ras. Franse Buldogs bijvoorbeeld staan erom bekend om heel lang te doen voordat ze eindelijk zindelijk zijn.

Sommige mensen worden boos op hun pup of duwen zelfs de kop van de hond door de ontlasting of plas heen. Dit is echt vreselijk voor een pup en hij leert er niets van. Een mensenbaby duw je ook niet met het hoofd door zijn luier heen om hem zindelijk te maken, toch?

Hond plast buiten niet door een verkeerd tuigje

Veel honden wandelen met een tuigje die helemaal niet prettig zit. Een goed tuigje zit niet in de oksels, zit niet over de schouders heen en drukt niet op de luchtpijp. Als je opzoek gaat naar een goed hondentuig kies dan altijd voor een Y-tuig (en dan wel een Y-tuig met een langer rugstuk dan normaal, anders zit het in de oksels). De voorkant van een Y-tuig hoort ruim te zitten, zodat er geen druk op de keel of luchtpijp komt.

Honden kunnen niet praten, maar er zijn echt veel honden die nog in verkeerde tuigjes rondlopen. Dit kan een reden zijn dat een hond niet wil lopen buiten en niet wil plassen. Een verkeerd tuigje kan pijn doen. Als een teefje moet hurken om te plassen of een reutje zijn poot moet optillen en er zit een blokkade in de rug dan kan dit pijn doen. Hetzelfde geldt voor met een kromme rug zitten tijdens het poepen. Als een tuigje bepaalde bewegingen belemmert is dit onprettig voor de hond.

Hieronder kan je foto’s zien van verschillende hondentuigen. Veel mensen lopen rond met een anti-trektuig en dat zijn helemaal ondingen.. Bekijk hier foto’s en de uitleg waarom een anti-trektuig voor de hond echt af te raden is.

Y tuig hond

Labrador met borsttuig noors hondentuig horizontale borstband

Een Labrador met een Noors Hondentuig (met horizontale borstband). Dit tuig zit in de oksels en de voorkant drukt op de luchtpijp. De hond kan net zo goed een halsband dragen zo hoog zit de band.

Borsttuig hond voorbeelden tuige horizontale borstband

Een borsttuig: zit in de oksels, over de schouders en de band vooraan drukt op de luchtpijp.

Voorbeeld instaptuigje instap tuigje hond puppy

Een instaptuigje: zit direct achter de oksels, de band loopt over de schouders heen (bij rechter en middelste foto) en zit bovenop de schouders strak vast. Ook al heeft dit tuig aan de voorkant een band van de hals naar de buik toe lopen, dit is géén Y-tuigje.

Y-tuig hond voorbeelden goed zittend ytuig hond

Een Y-tuig: zit ruim achter de oksels en laat de schouders helemaal vrij. Aan de voorkant zit de druk op het borstbeen en niet op de luchtpijp. Dit tuigje is ons gevoerde Y-tuig.

Puppy plast of poept niet tijdens uitlaten

Wanneer een pup in huis plast na het uitlaten komt dit vaak niet door een trauma maar omdat de pup zich buiten nog niet veilig genoeg voelt. Omdat de meeste pups zich eerst op hun gemak leren voelen binnenshuis zullen ze eerder hier gaan plassen dan tijdens de wandeling. In huis is namelijk de omgeving waarin ze zich veilig en vertrouwt voelen.

Wanneer een puppy niet tijdens het wandelen plast of poept corrigeer de pup dan absoluut niet. Leg er helemaal geen druk op, want anders kan het een stuk langer duren voordat een pup zindelijk wordt. Veel mensen willen het plassen in huis gaan afleren, in de volgende alinea zullen we bespreken wat je het beste kunt doen als jouw pup in huis plast en je dit wil afleren.

Wanneer de pup niet buiten wil plassen, blijf dan met de pup op een rustige plek met weinig prikkels staan en wachten. De kans is dan groot dat de pup zal plassen, wellicht niet de eerste keer als je daar staat, maar hoe vaker je op deze rustige plek staat hoe meer een pup vertrouwt raakt. In sommige gevallen betekent dit dat je in de tuin blijft, dat is zeker de eerste weken geen ramp. Naarmate de pup ouder wordt en meer prikkels aankan laat je de pup uit buiten de tuin.

Wat kan je doen als een hond in huis plast?

  • Straf of corrigeer de hond absoluut niet bij een ongelukje
  • Schenk er helemaal geen aandacht aan. Laat de hond niet merken dat je het vervelend vindt dat je het moet opruimen. Honden kunnen zich hier echt naar om voelen als ze merken dat je geïrriteerd raakt of boos wordt. Dit kan juist voor nog meer stress zorgen.
  • Wanneer je het plasje/poepje opruimt doe dit dan als de hond in een andere ruimte is. Wanneer je dit doet waar de hond bij is kan de hond dit alsnog linken aan zijn gedrag en dit kan zorgen voor meer stress.
  • Laat de hond medisch controleren, ook bij een pup als het steeds kleine plasjes in huis zijn. Blaasontstekingen komen ook bij puppy’s vaak voor maar worden vaak niet herkend.
  • Kijk als het niets medisch is of er sprake is van een trauma, angst of stress. Dit is soms lastig te herkennen.
  • Laat de hond tijdelijk bij extreme angst of stress in huis, op het balkon of in de tuin plassen.
  • Werk in de tussentijd aan stressreductie zodat de stresshormonen kunnen zakken in het lichaam. Pas als de hond geen stress ervaart kan een hond leren.
  • Je kunt de hond ondersteunen door, wanneer de hond hieraan toe is, verrijkende activiteiten te doen die goed zijn voor het zelfvertrouwen en zelfredzaamheid van de hond. Denk aan zoekspelletjes in huis en in de tuin, snuffelwandelingen en hersenwerkjes.
  • Het zal tijd nodig hebben maar forceer niets. Als de hond eerst alleen binnen wil plassen en na een tijdje in de tuin of op het balkon zijn behoeften doet is dit al een hele vooruitgang.
  • Is de hond gewend om in de tuin te ontlasten dan kan je een volgende stap nemen, namelijk zonder druk buiten observeren zonder dat er druk is om iets buiten te moeten doen. Neem de tijd, laat de hond rustig snuffelen. Snuffelwandelingen kunnen echt therapeutisch werken. Lees hier meer over de snuffelbehoefte en snuffelwandelingen bij honden. Een snuffelwandeling doe je met een goed Y-tuig en een normale lange lijn (geen uitrolriem) van minstens 3 meter.

Pup 5 of 6 maanden plast weer in huis

Als een pup eerst goed zindelijk was en met 5 of 6 maanden weer in huis plast dan is het belangrijk om eerst te kijken of de pup geen blaasontsteking heeft. Wanneer het een blaasontsteking betreft dan is er medicatie nodig omdat een blaasontsteking erger kan worden en zelfs een nierbekken ontsteking kan worden.

Is er geen sprake van een blaasontsteking of iets ander medisch, dan is de kans groot dat de pup weer in huis plast door een angstfase. Pups hebben een aantal angstfases waar ze doorheen moeten voordat ze volwassen worden. Een angstfase kenmerkt zich doordat een pup iets opeens heel eng vindt wat voorheen helemaal niet eng was.

Zo kan een pup opeens heel bang worden van auto’s, lantaarnpalen, andere mensen, fietsen, noem maar op. Belangrijk is om te herkennen dat het een angstfase is en te beseffen dat dit ook weer overgaat met de juiste begeleiding.

Het kan dus heel goed komen dat een pup van 5 of 6 maanden weer in huis plast omdat hij in een angstfase zit en de pup het eng vindt om buiten te plassen. Forceer in een angstfase niets, doe het rustiger aan en zorg voor minder prikkels. Vaak zie je na 1-2 weken al een groot verschil als je op de juiste manier met de pup om gaat. Ga je een pup bestraffen dan is de kans groot dat het alleen maar erger wordt. Doe dit daarom niet, je zult zien dat het gedrag echt verbeterd.

Volwassen hond plast in huis

Wanneer een reutje in de pubertijd raakt kan hij last krijgen van zijn hormonen. Hierdoor ruikt hij buiten opeens hele interessante geurtjes van teefjes. Als er een teefje loops is kan een reutje hier sterk op reageren. Sommige honden eten niet meer, gaan piepen en zijn onrustig. Er zijn ook reutjes die zó erg afgeleid zijn van alle geurtjes dat zij vergeten dat ze buiten hun behoefte moeten doen, waardoor ze in huis gaan plassen of poepen.

Wat kan dan helpen? Probeer dan eens niet te wandelen, want elke stap die je zet zorgt ervoor dat er meer geurtjes bij komen. Laat de hond snuffelen op één bepaalde plek en blijf daar gewoon rustig staan tot hij zijn behoeften heeft gedaan. Laat de hond rustig snuffelen, de kans is groot dat als hij klaar is met snuffelen hij wél tijd heeft om te plassen of te poepen.

Hond plast in huis dominantie?

Er zijn mensen die zich afvragen of een hond die in huis plast te maken heeft met dominantie. Je hoeft je daar geen zorgen om te maken. Een hond plast niet in huis vanwege dominantie, er zit altijd een andere oorzaak achter.

De dominantie theorie is al jaren achterhaald, je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat een hond die in huis plast een hond is die dominant is of de roedelleider wil worden. In huis plassen of markeren komt vaak door stress, overprikkeling of een medische oorzaak. Wanneer je op visite bent en je hebt jouw hond mee is de kans groot dat hij gaat markeren door stress en niet door dominantie. Het is namelijk een nieuw omgeving met nieuwe indrukken en er zijn honden die erg gevoelig zijn voor overprikkeling. Overprikkeling en stress zorgen er vaak voor dat je vaker moet plassen.

Hond plast binnen uit protest?

Kan een hond binnen plassen uit protest? Wanneer je je hond alleen laat en de hond plast binnen in huis dan doet een hond dit absoluut niet uit protest, dit is een erg ouderwetse gedachtengang. Onthoud dat een hond nooit in huis plast uit wraak, boosheid of voor de lol. Honden plassen namelijk niet graag binnen en doen dit alleen als er een goede reden achter zit. Als een hond niet binnen plast door bijvoorbeeld een blaasontsteking dan is de andere meest voorkomende reden stress.

Wanneer jij je hond alleen laat terwijl hij daar nog niet aan toe is omdat hij hier nog aan moet wennen of omdat hij verlatingsangst heeft, dan plast een hond niet uit protest binnen maar omdat hij erge stress ervaart. Honden met verlatingsangst kunnen gaan slopen maar dat hoeft niet. Er zijn ook honden met verlatingsangst die niet zo veel laten merken behalve dat ze piepen, janken, in huis plassen en/of blaffen. Er zijn ook honden die helemaal geen geluid maken maar alleen plassen en verlatingsangst hebben, dit wisselt per hond.

Het kan daarom verstandig zijn, als je denkt dat een hond binnen plast uit ‘protest’, om een camera aan te schaffen zodat je kunt zien hoe de hond zich gedraagt als jij weg bent. Is jouw hond onrustig en niet op zijn gemak dan is er vaak sprake van verlatingsangst. Meer honden dan je denkt hebben hier last van en er zijn verschillende gradaties in. Neem contact op met een verlatingsangstexpert, die kunnen jou vaak ontzettend goed hierbij helpen en zelfs online, zodat ze niet een paar keer per week langs hoeven te komen om tips te geven. Een online traject tegen verlatingsangst bij honden kan zeer effectief zijn.

Puppy wil niet plassen in de regen

Er zijn pups die niet naar buiten willen als het regent, ze plassen bij regen binnen. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan andere honden. Honden waar je die o.a. veel bij ziet zijn Chihuahua’s, naakthonden, Ridgebacks en Teckels. Vaak zijn het honden met een dunne vacht of bijna geen ondervacht, waardoor de regendruppels eigenlijk meteen op de huid komen. Een honden regenjas kan voor sommige honden echt een uitkomst zijn.

Besef dat ook regen extra prikkels zijn en voor sommige honden is het net te veel, ze hebben tijd nodig om eraan te wennen. Dwing een pup niet om als het regent naar buiten te gaan als hij dit echt niet wil. Regen kan voor een pup nieuw en indrukwekkend zijn. Honden horen een stuk beter dan wij en regen valt bovenop de oren, waardoor het geluid van regen erg hard kan zijn. Honden kunnen ook echt bang zijn voor regen en wind.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *