Tuigje hond goed slecht y-tuig

Hoe vind je het beste tuig voor je hond? – Tips waar je op kunt letten

Steeds meer mensen kiezen ervoor te wandelen met hun hond met een tuigje. Een hondennek is gevoelig, een halsband kan de vitale organen in de hals beschadigen. Denk aan de schildklier, aders, wervels, luchtpijp. Er zijn veel tuigjes en ook anti-trektuigjes voor honden op de markt,  maar niet elk tuig is even prettig voor honden. Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband of verkeerd tuig, wat nooit wordt opgemerkt of te laat wordt ontdekt. Maar hoe vind je het beste hondentuig?

Sommige mensen vinden een tuig onzin, een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Gewoon je hond corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Maar is dat wel de oplossing? Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn.

Hoe kies je een goed hondentuig? Hoe herken je een slecht hondentuig? Om te beginnen wordt het verschil uitgelegd tussen twee soorten tuigen: het Y-tuig en het tuig met de horizontale borstband. Bekijk ook het filmpje hieronder, zodat je kunt vergelijken en jij weet welk tuig je het beste kunt kiezen voor jouw hond.

Beste hondentuig tuig tuigje hond vergelijken top 10 goed slecht Y-tuig anti-trektuig

Tuigjes met een horizontale borstband / Borsttuig

De schouders bewegen niet vrij
Op de bovenstaande foto’s zie je twee verschillende tuigjes. Bij het eerste tuigje zie je een horizontale borstband, ook wel een borsttuig of Noors hondentuig genoemd. Dit zijn mooie tuigjes om te zien en gaan vrij makkelijk om, het gaat over de kop en de hond hoeft er niet in te stappen.

Wat nadelig is bij dit soort tuigjes, is dat het over de schouderbladen heen zit, hierdoor belemmert het de bewegingsvrijheid van de schoudergewrichten. Afhankelijk van het tuig, kan het ook in de oksels gaan zitten wat voor honden niet prettig loopt.

Honden stappen minder ver naar voren
Op de foto hierboven (van het hondenskelet) kun je de schouders en borst van de hond zien. Hier zit het tuig overheen, waardoor honden beperkt worden met naar voren stappen van de voorpoten. Het tuig raakt namelijk een spier die ervoor zorgt dat de voorpoot omhoog en naar voren gaat, de Brachiocephalicus.

Deze spier loopt van de voorkant van de schouders naar achterin de nek. Vooral als honden sneller lopen zie je dat ze hier last van hebben zoals in het onderstaande filmpje. Je ziet een duidelijk verschil in beweging, de hond houdt zijn lichaam strak en loopt met een kortere pas.

De horizontale band kan onprettig zijn
Wanneer de hond trekt worden de schouders naar achteren geduwd. De schouders vangen de ‘klap’ van het trekken op, wat voor een hond niet prettig is. Bij de meeste tuigjes met een horizontale band, zit de band hoog waardoor het alsnog tegen de luchtpijp aan komt.

Je kunt dan net zo goed aan halsband gebruiken, omdat de druk dan in de nek komt. Bij sommige tuigjes zit de horizontale band erg laag, waardoor het zelfs tegen de voorpoten aan zit, dit wandelt niet fijn en maakt het lopen lastig.

Zijn anti-trektuigen wel zo goed en hondvriendelijk?

Er zijn ook zogenoemde ‘anti-trektuigen’ op de markt, tuigjes met een horizontale borstband met aan de voorkant een ring. Hier maak je de riem aan vast en de hond trekt hierdoor minder. Wat veel mensen niet weten, is dat veel anti-trektuigjes geen goede tuigjes zijn. Dit komt omdat honden door een anti-trektuig uit balans raken.

Je trekt namelijk de voorhand van de hond opzij, waardoor de hond minder kracht kan zetten. Er is veel druk op de schoudergordel en als een hond constant scheef loopt, kan een hond hier behoorlijke klachten door krijgen. De hond moet het scheef lopen namelijk compenseren en er kunnen blokkades in de rug ontstaan. Veel hondenfysio’s raden zulke anti-trektuigjes sterk af.

Een Y tuig of een tuig met horizontale borstband?

Het beste hondentuig: Y-Tuigjes

Geen belemmeringen tijdens het wandelen
Bij de tweede foto van het hondenskelet zie je een tuigje met een Y-vorm. Y-tuigjes zijn voor honden de beste hondentuigen. Het heet een Y door de Y-vorm aan de voorkant. Het middelpunt van de Y rust op het borstbeen (het botje dat uitsteekt aan de voorkant), waardoor de druk goed verdeeld wordt wanneer er spanning staat op de riem.

Een Y tuig zorgt voor optimale vrijheid van de schouders en belemmert geen spieren als de hond beweegt. De schouders kunnen vrij bewegen en het tuig zit niet in de oksels. Y-tuigjes zijn voor honden prettige tuigen om mee te lopen.

Waar let je op bij een goed Y-tuigje?
Er zijn ook verschillende soorten Y-tuigjes. Zo zijn er tuigjes die wél of niet over de kop heen hoeven, dit hoeft niet voor elke hond een probleem te zijn, maar kan voor sommige honden niet prettig zijn. Er zijn Y-tuigjes die gevoerd zijn en Y-tuigjes die ongevoerd zijn met elk hun voor- en nadelen. 

Er zijn tuigjes die alsnog in de oksel komen doordat het bovenste gedeelte te kort is. Wanneer het bovenstuk lang genoeg is en het tuigje ook onderaan te verstellen is, zal het niet in de oksels komen.

Kies ook de juiste maat, een te groot of een te klein tuig zal niet fijn zitten. De meeste Y-tuigjes kun je verstellen, maar bij pups heb je vaak meerdere tuigjes nodig. Net als dat goede schoenen bij kinderen belangrijk zijn, waar ze snel uitgroeien, is een goed passend tuig voor honden erg belangrijk.

Een Y tuig of een tuig met horizontale borstband?

Maar dan leer je je hond toch gewoon om niet te trekken? Hij moet gewoon luisteren!

Er kan altijd iets onverwachts gebeuren
Sommige mensen vinden een tuig onzin: een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Maar een hond is geen robot en je kunt niet altijd de omgeving onder controle hebben. Hoe goed een hond ook luistert, een hond kan áltijd gaan trekken, bijvoorbeeld wanneer er een kat oversteekt.

Een halsband kan op zo’n moment voor ernstige gevolgen zorgen, een goed tuig voorkomt dit. Daarnaast trekken veel honden doordat zij stress of pijn hebben, onzeker of angstig zijn of omdat het aangeleerd is.

Een tuig stimuleert extra trekken niet!
Er zijn mensen die zeggen dat je met een tuigje zorgt dat de hond juist gaat trekken. Met een halsband kan een hond net zo goed trekken als met een tuig. Er zijn honden die aan een slipketting gewoon keihard blijven doortrekken, ook al geef je enorme rukken aan de nek (met alle gevolgen van dien, want de nek vangt alle klappen op).

Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn erg goed in het verbergen van pijn.

Wandelen zonder trekken is een kwestie van aanleren & oefenen, dat kan prima met een goed tuig. Sterker nog: veel mensen merken al meteen verschil wanneer ze met een goed Y-tuig én normale lange lijn wandelen. 

___________________________________________

Delen mag, graag zelfs. Maar alleen als je de bronvermelding erbij zet (deze website), omdat er copyright rust op de artikelen.

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden? In mijn boek Liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de laatste inzichten. 

Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Bekijk ook de Facebookpagina van Dierenoppas Amersfoort.

Benieuwd naar andere blogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Yakstaven, is het wel  goed?

4 gedachten over “Hoe vind je het beste tuig voor je hond? – Tips waar je op kunt letten

 1. Andrea schreef:

  Ik heb een tuigje in de vorm van een 8, dat lijkt erg op een y-tuigje, alleen het verbindingsstuk tussen de voorpoten door mist. De riem wordt op de rug eraan vastgemaakt. In het midden van de 8 in feite. Is dit ook een goede oplossing?

  • Lisanne - Kattenoppas & Dierenoppas Amersfoort schreef:

   Hallo Andrea, helaas niet. Omdat het stuk van de hals naar de buik ontbreekt, komt de druk vol op de keel. De druk wordt niet verdeeld op het borstbeen, maar heeft hetzelfde effect als een halsband.

 2. Jan schreef:

  Leerzaam artikel, helaas te laat gelezen en ben er achter gekomen dat ik geen goede hondentuig heb gekocht.
  Ik gebruik deze dus niet meer als het niet nodig is , maar er vallen wel veel bekende merken af.
  Nu ik dus een ander tuig voor mijn hond ga kopen , wil ik er ook een voor in de auto.
  De voorlichting van dit artikel heeft me zeer geholpen om een juiste keuze te maken., aangezien een goede auto tuig die de hond goed beschermt, niet goedkoop is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *