Gebruik hierom géén splitter of koppellijn voor 2 honden!

Veel mensen willen graag een splitter voor de hondenriem kopen, een koppellijn of koppelstuk waarmee je meerdere honden vast kunt maken aan één hondenriem. Het wordt vaak gezien als de oplossing van een hondenriem voor 2 honden. Maar veel mensen weten niet dat er ook keerzijde aan zit. Een splitter of koppellijn heeft voor de hond namelijk een aantal nadelen. Wij krijgen regelmatig de vraag of wij splitters verkopen en dat doen wij niet, omdat deze koppelstukken niet in het welzijn van de hond werken. Wij zullen in dit artikel uitleggen waarom wij een splitter afraden.

Inhoudsopgave

Wat is een splitter of koppellijn hond?

Een splitter wordt ook wel een koppelijn, koppelriem of tussenstuk voor aan de hondenriem bedoeld. Je hebt splitters voor 2 honden maar zelfs ook splitters waarmee je 5 honden tegelijkertijd kunt vastmaken. Een splitter bestaat uit verschillende delen. Voor de eigenaar is een splitter lekker makkelijk want je hoeft maar één riem vast te houden als je meerdere honden hebt, maar voor de hond kleven er toch wel echt nadelen aan.

De splitter hondenriem bevat handvat zodat je ‘m kunt vasthouden. Het handvat zit vast aan een riem en aan deze riem zitten 2 of meerdere koppelstukken. Aan het uiteinde van dit koppelstuk kan je een hond vastmaken. Op die manier kan je met meerdere honden wandelen terwijl je zelf maar één riem vasthebt. Klinkt heel erg handig, toch? Helaas is een splitter voor de hond niet zo fijn en weten veel mensen dit niet.

Splitter koppellijn koppelstuk tussenstuk hond hondenriem multi-lijn

Voorbeeld van een splitter geschikt voor 5 honden

Waarom is een splitter voor de hond niet goed?

Als eerst is een splitter koppellijn voor de hond niet goed omdat een hond constant meegetrokken wordt door de andere hond die aan hem vast zit. Daarnaast kan een hond niet snuffelen, wat een belangrijke behoefte is voor honden. En tot slot kan een hond geen kalmerende signalen laten zien en daardoor een stuk moeilijker communiceren met vreemde honden, waardoor er conflicten kunnen ontstaan.

Stel je eens voor dat jij een hond bent en je woont met 2 of 3 honden samen. Als je uitgelaten wordt wordt je vastgemaakt aan een koppellijn waardoor je constant dichtbij de andere hond(en) loopt. Wanneer je stopt om te snuffelen krijg je een ruk in je nek want de andere hond loopt verder. En als de andere hond stopt om te snuffelen dan krijg je ook een ruk aan je nek, want doordat jij doorloopt trek jij de andere hond mee.

Een hondenriem splitter of koppelstuk is voor een hond helemaal niet prettig, een hond kan namelijk zijn natuurlijke gedrag niet vertonen en wordt gedwongen op mee te lopen. Nog maar niet te spreken over de schade die ontstaat als je een hond ook nog aan een splitter én een halsband vastmaakt. Lees hier meer over wat is beter: een tuigje of halsband?

Wandelen met meerdere honden tegelijkertijd

Als je met meerdere honden tegelijkertijd wandelt dan is het voor de hond veel fijner om zijn eigen tempo te bepalen, dan dat hij constant wordt meegetrokken door de andere hond óf een andere hond meetrekt. Je kunt met twee (en zelfs drie) honden prima wandelen met een lange lijn van 3 meter. Langer dan 3 meter wordt wel een uitdaging, maar als je elke hond vasthebt aan een 3 meter riem dan is dit zeker nog overzichtelijk en te doen met wat oefening. Met een 3 meter riem heeft een hond genoeg ruimte om zijn eigen tempo te bepalen zonder constant meegetrokken te worden.

Natuurlijk gedrag van honden

Aan een splitter hondenriem kunnen honden geen natuurlijk gedrag vertonen, namelijk het vertonen van kalmerende signalen. Kalmerende signalen zijn bepaalde gedragingen die een hond laat zien waarmee ze aan hun omgeving laten zien dat ze geen kwaad in hun zin hebben. Honden zijn van nature conflict vermijdende dieren. Dit zijn een aantal kalmerende signalen die honden tijdens het wandelen kunnen laten zien als ze een vreemde hond tegen komen:

  • Langzaam lopen
  • De kop afwenden
  • Wegsnuffelen (overdreven snuffelen op een plek)
  • In een boogje lopen in plaats van recht op de hond af
  • Tongelen (met de tong even de neus aanraken)
  • Zacht knipperen
  • Oogwit laten zien
  • Gapen

Er zijn nog veel meer kalmerende signalen. Er zijn een aantal belangrijk in de communicatie tussen honden die elkaar tegenkomen op straat. Wanneer je een hond aan een splitter vast hebt gemaakt aan een andere hond zorgt dit bij de hond voor onnodig veel stress omdat zij veel kalmerende signalen niet kunnen vertonen. Een hond kan aan een splitter bijvoorbeeld niet in een boogje lopen of wegsnuffelen, want dan wordt hij meegetrokken door zijn soortgenootje die ook aan de splitter vastzit. Dit alles zorgt voor stress én kan ervoor zorgen dat er conflicten ontstaan.

Naast dat een splitter of koppellijn voor een innerlijk conflict bij de hond kan zorgen kan het ook zorgen voor conflicten tussen vreemde honden. Wanneer je op korte afstand aan een splitter met twee honden een andere hond passeert dan kan een andere hond jouw hond aanvallen omdat jouw hond agressief overkomt. Hij kan namelijk zijn natuurlijke kalmerende signalen niet laten zien waardoor hij bedreigend overkomt op andere honden.

Snuffelbehoefte van honden

Voor honden is de wandeling prettig wanneer zij de tijd krijgen om rustig te snuffelen zonder constant weggetrokken te worden. Snuffelen zorgt voor ontspanning, het verlaagt stress en honden worden er mentaal moe van. Wanneer een hond vast zit aan een koppellijn kan hij niet rustig snuffelen tenzij beide honden tegelijkertijd snuffelen. Een hond zal daardoor altijd rekening moeten houden met de hond waar hij mee vast zit, wat kan zorgen voor stress. Ruikt een hond een interessante geur dan is de kans heel groot dat hij meegetrokken wordt.

Voor ons kan het misschien een beetje frustrerend zijn als je gewend bent om veel door te lopen. Maar gun het je hond eens, wacht even 10 seconden (of langer) voordat je doorloopt en laat je hond meer snuffelen. Het is voor honden veel prettiger om vast te zitten aan een eigen hondenlijn (van minstens 3 meter) zodat hij de ruimte krijgt om te snuffelen.

Lange lijn meer snuffelen hond

Snuffelwandeling aan een normale riem (geen splitter)

Wat is een snuffelwandeling? Met een snuffelwandeling wordt bedoeld: jouw hond mag snuffelen waar hij wil en hoe lang hij wil terwijl hij aangelijnd is. Niet de afstand van de wandeling is belangrijk, maar de snuffeltijd. Al doe je 20 minuten over 30 meter, dat maakt niet uit. Er zijn een aantal punten belangrijk bij het maken van een snuffelwandeling:

  • Je gebruikt een normale lange lijn van minstens 3 meter lang. Wandelen met een normale lange lijn betekent niet dat je het handvat vasthoudt en de rest van de lijn over de grond laat slepen en de hond alle kanten op kan en de weg over kan steken. Je hoeft niet de hele lengte te geven aan je hond, maar je zorgt dat er geen spanning op de lijn komt.
  • Je houdt de omgeving goed in de gaten, zodat je de lijn korter en langer maakt wanneer dit nodig is. Veiligheid is het allerbelangrijkste!
  • Je praat tijdens de snuffelwandeling niet of heel weinig tegen je hond, je hond mag voor jou uit lopen aan een normale lange lijn en mag zelf de weg bepalen.
  • Hierbij denk je altijd aan veiligheid. Wil jouw hond opeens oversteken, dan zorg je ervoor dat dit niet kan doordat de riem niet lang genoeg is. Je straft of corrigeert je hond niet. Blijf gewoon staan wanneer de hond wil oversteken, kijk of het veilig is en geef dan wat meer lengte en volg je hond.
  • De meeste honden worden véél vermoeider door 20 minuten langzaam te snuffelen dan 20 minuten een heel stuk te wandelen zonder te mogen snuffelen.
  • Door een snuffelwandeling leren honden initiatief nemen en leren ze zelfredzaam te worden. Ze krijgen meer zelfvertrouwen doordat zij keuzes mogen maken. Keuzes maken is voor honden erg belangrijk, wist jij dat wij alles al bepalen voor een hond? Wanneer hij eten krijgt, hoe vaak en wat. Wanneer hij mag plassen, waar en wanneer. Wanneer hij mag slapen, hoe lang en waar. Een hond heeft normaal gesproken vrijwel niets te kiezen, terwijl het hebben van keuzes bijdraagt aan het welzijn.
  • Probeer een paar keer per week tot elke dag één snuffelwandeling te maken.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *