Puppy bijt in armen en handen afleren

Help! Mijn puppy bijt! – Overprikkeling & Bijtgedrag bij pups

Regelmatig krijgen we e-mails binnen van wanhopige puppyeigenaren die even niet weten hoe ze het beste kunnen reageren op hun puppy. Het hebben van een puppy is niet alleen maar rozengeur en maneschijn en soms kan dat best wel tegenvallen.

Een pupje in huis is ontzettend leuk, maar het is ook hard werken en net als bij een mensenbaby kan het erg vermoeiend zijn. Je kijkt stap voor stap hoe je de pup zo goed mogelijk kunt socialiseren zonder de pup te veel te overweldigen met nieuwe indrukken. Het is erg veel werk en veel mensen verkijken zich hierop. Het is dan nog eens extra lastig als jouw schattige pup jou ineens (tot bloedens toe) gaat bijten, bijvoorbeeld in je enkels, kuiten of handen.

Het gaat soms niet allemaal zoals je van te voren bedacht had.. In dit artikel willen we je meer inzicht geven in wat normaal puppygedrag is en hoe je hier het beste mee kunt omgaan. We zullen het o.a. hebben over  overprikkeling bij puppy’s, bijtende puppy’s, het corrigeren van je puppy die bijt en hoe je een dominante pup herkent.

Overprikkeling bijtgedrag dominante puppy corrigeren

Puppytandjes zijn erg scherp en kunnen veel pijn doen

Pas op met ouderwets advies van buurvrouw Gerda

Let goed op van wie je advies neemt. Veel mensen hebben ergens iets gehoord en weten niet wat juist is. Ze denken het wel op te kunnen lossen, maar hebben geen verstand van hondengedrag. Misschien hebben ze wel 30 jaar honden, maar zijn ze blijven hangen in oude theorieën en hebben ze nooit iets nieuws geleerd.

“Gewoon corrigeren! Hard aanpakken dan leert hij het wel! Gewoon je met je duim zijn wang naar binnen duwen want dan bijt hij zichzelf, dan leer je het zo af. Of even flink in de nekvel pakken, doet de moederhond ook hoor! (Nee, dat doet de moederhond niet). Hij moet het leren hè, want je wil niet dat hij dit doet als hij volwassen is! Gewoon even flink bij zijn lurven pakken.

Bijtgedrag bij puppy’s is namelijk geen kwestie van ongewenst gedrag dat je moet leren of corrigeren. Er gaat veel meer achter dit gedrag schuil. Corrigeer je dit gedrag dan ga je voorbij aan de wáárom de pup bijt, bestrijd je symptomen en veroorzaak je alleen maar meer problemen op de langere termijn.

“Help! Onze puppy Max is pas 10 weken oud, we zijn helemaal gek op hem maar hij bijt constant in onze armen, handen, benen, kuiten, enkels en voeten en het doet echt pijn! Ik heb al van alles geprobeerd. We proberen hem te negeren, een botje te geven, af te leiden en te corrigeren. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen, het is echt niet leuk meer. Ik zie het bijna niet meer zitten, wat als onze pup dit ook doet als hij volwassen is? Wat kan ik doen als mijn puppy mij constant bijt?!”

Inhoudsopgave

Prikkelverwerking bij puppy’s

Hoe lang slaapt een puppy per dag? Puppy’s hebben veel slaap nodig. Volwassen honden slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per 24 uur en pups slapen nog veel meer. Puppy’s hebben het nodig om 18 tot 20 uur per 24 uur te slapen. Dat betekent dat een puppy maar een paar uur per 24 uur wakker is.

Wanneer een pup minder slaapt zal hij minder goed uitgerust zijn en sneller “vervelend” gedrag gaan vertonen. Slaap is erg belangrijk voor o.a. het immuunsysteem maar ook voor prikkelverwerking. Een puppy krijgt per dag ontzettend veel nieuwe indrukken binnen die allemaal verwerkt moeten worden.

Een puppy krijgt dus erg veel nieuwe indrukken binnen waar wij ons vaak niet eens meer bewust van zijn. Alle indrukken zijn voor ons normaal omdat wij hieraan gewend zijn en vaak staan we er niet bij stil dat dit voor een puppy anders is. Voor een puppy is alles nieuw, alle nieuwe indrukken moeten verwerkt worden. Wanneer het te veel wordt voor een pup dan kan dit zorgen voor “kortsluiting“, ook wel overprikkeling genoemd.

Zorg voor goede slaap. Bij goede slaap is het belangrijk dat een hond o.a. comfortabel ligt. Veel puppy’s maken hun mand of kleedjes kapot. Sommige puppy’s slapen daarom op een kale ondergrond zodat ze niets kapot kunnen maken. De Hugglefleece mat heeft speciale stevige dubbel gestikte naden die binnenin de mat zitten waardoor honden ze bijna niet kapot krijgen. Daarnaast liggen ze erg zacht.

Puppy bijt in handen vingers

Categorieën prikkels bij honden

De prikkels die een pup binnenkrijgt kan je onderscheiden in 4 categorieën:

  • Zicht: grassprietjes, struiken, een lantaarnpaal, mensen die opeens de deur open doen en naar buiten stappen, de stoeprand, een boom, auto’s, fietsers, mensen die langslopen, andere honden.
  • Geur: de geur van andere dieren die eerder op de plek geweest zijn waar je nu bent (denk aan katten, honden, vogels), bloemen, kinderen of andere mensen. Honden ruiken ontzettend goed en ze kunnen tot dagen geuren ruiken van personen/dieren die ergens gelopen hebben. Dit kan voor een pup indrukwekkend zijn.
  • Geluid: tijdens het wandelen gebeurt er van alles en hoort een hond van alles. Ritselende blaadjes van de boom, muziek in een huis, kinderen op stepjes, katten onder een auto, ritselende struiken, fietsers die voorbij rijden, auto’s, hardlopers, scooters, geluiden van andere dieren.
  • Gevoel/tast: overal waar de pup is, voelt anders aan onder zijn pootjes. In huis is de ondergrond anders dan buiten, je hebt de stoep, smalle paadjes, het asfalt, gras, takken, steentjes, noem maar op. Bij gevoel hoort ook smaak. Denk aan verschillend speelgoed, voedsel zoals beloningssnoepjes/brokken/kluifjes maar ook alles wat een hond onderweg tegenkomt. Vaak pakt een puppy een voorwerp even vast in zijn bek om vervolgens los te laten, om zo te ontdekken wat alles is.

Bijtgedrag puppy bijten handen voeten agressief grommen overprikkeld

Kauwen helpt puppy’s om stress en prikkels te verwerken

Overprikkeling en vermoeidheid bij puppy’s

Wanneer je wandelt met een puppy en er gebeurt veel in een korte tijd dan kunnen al deze prikkels zorgen dat het even te veel wordt: de puppy raakt overprikkeld. Dit kan soms al na 5 minuten zijn. Soms gebeurt er niet eens zo veel, maar raakt een puppy toch overprikkeld. Niet elke pup is hetzelfde en de ene hond kan meer hebben dan de andere. Daarnaast heeft ook het aantal uur slaap een grote invloed. Heeft de puppy de avond daarvoor al minder goed geslapen, dan is de kans groot dat de puppy al in de ochtend overprikkeld is.

Wanneer een puppy overprikkeld is dan herken je dit vaak al snel. Je kunt het vergelijken met een mensenpeuter die oververmoeid en overprikkeld is, een driftbui krijgt en op de grond gaat liggen krijsen. Een puppy die overprikkeld is is vaak een zeer drukke pup. Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen. Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, kuiten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet. Een bijtende puppy corrigeren/straffen is iets wat je niet moet doen, dit maakt het bijtgedrag alleen maar erger en zal de band met jou beschadigen.

Je zult vaak merken dat een hond dit gedrag vaak ‘s avonds of aan het einde van de dag vertoont. Sommige honden worden dan onhandelbaar, helemaal hyperactief en gaan rennen, springen, bijten, grommen. Dit wordt ook wel de gekke 5 minuten genoemd. Dit gedrag komt door oververmoeidheid en overprikkeling. Een pup kan dan zeer druk lijken, maar in feite is hij oververmoeid. Er wordt soms het advies gegeven om dan nóg meer met de pup te doen om hem moe te maken, maar dit werkt alleen maar averechts.

Iets anders maar zeker ook belangrijk om over na te denken: Heb jij een puppy en twijfel je over een tuigje of halsband voor je puppy? Een halsband kan schade veroorzaken aan de nek en rug, zeker bij een kwetsbare puppynek. Maar een verkeerd tuigje kan ook schade aanrichten bij de gewrichten. Lees hier meer over écht goede tuigjes voor puppy’s.

De hond leren omgaan met prikkels

Wanneer een hond snel overprikkeld is kan je hem helpen door de wandelingen in te korten. Neem een stapje terug, ga even niet naar drukke plekken. Een hond neemt zo veel meer prikkels waar dan wij. Wandel kort in een omgeving met weinig prikkels en wanneer de hond dit nodig is blijf je gewoon even stilstaan. Benoem de objecten die je ziet als een hond dit erg spannend vind. Op die manier maak je het voorspelbaar voor de hond. Laat de hond observeren en alles in zich opnemen, hier leren ze het meest van. Pas als je merkt dat de hond klaar is met het verwerken van een prikkel loop je verder (of ga je naar huis als het voldoende is).

Woon je in een drukke omgeving, ga dan op een veilig plek staan en laat de hond kijken, ruiken en horen. Soms sta je wel 5 minuten stil, maar dit is zo leerzaam voor een hond. Je zult merken dat hij de prikkels steeds beter kan handelen naarmate hij ouder wordt.

Op de foto hieronder zie je mijn hond in een onbekende omgeving. Ze hoort, ruikt en ziet allerlei boerderijdieren. In plaats van haar meetrekken of doorlopen blijf ik staan. Ik zorg dat er geen spanning op de lijn staat en laat haar observeren. Dit kan zo 3-4 minuten duren. Op het moment dat ik merk dat ze er klaar voor is (haar houding verandert, ze ontspant meer), vraag ik of ze meeloopt.

Overprikkelde hond kalmeren socialiseren

Op de foto hieronder zie je een rustige omgeving. Ook dan krijgt een hond veel prikkels binnen. Denk aan alle dieren (waaronder andere honden) die hier gelopen hebben, ritselen van blaadjes, gras, andere wandelaars, wellicht auto’s in de verte. Laat een hond rustig observeren en kijken, neem hiervoor de tijd. Op die manier leer je een hond omgaan met zijn omgeving. En het is voor ons ook goed om eens wat meer stil te staan bij onze omgeving. Een soort mindfulness.

Jips baasje schreef bij deze foto dit mooie bericht, wij mochten dit in dit artikel laten zien:

“Just be”
Ik denk dat dat Jip zijn motto wel is.
Soms zou ik zo graag de wereld door zijn ogen willen zien… We waren heerlijk aan het wandelen en op dit stukje hadden we prachtig uitzicht over de duinen. Ik bleef even staan om het allemaal in mij op te nemen en ik kijk naar Jip en daar zat hij, te genieten. Ik zou op zulke momenten dus echt graag willen weten hoe hij de omgeving ervaart, of dat hij gewoon geniet van de zon die heerlijk scheen…
Wat we sowieso van onze honden kunnen leren is om in het moment te leven en het mooiste van het leven te maken met wat je hebt. Ik leer zoveel van Jip. Hij is echt mijn maatje en steun en toeverlaat.”

Overprikkelde hond helpen

Wat kan je doen als de pup jou bijt?

Wat kan je doen om een overprikkelde puppy te kalmeren? Het is als eerst belangrijk om te onthouden dat het een fase is. Het gaat over. Het wordt (écht waar) een stuk minder wanneer de pup ouder wordt. Vooral in de eerste maanden zie je dat pups sneller overprikkeld raken. Het is logisch dat je van het gedrag schrikt, maar dit gedrag is typerend voor een puppy. Je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw puppy dit nog steeds doet als hij volwassen is.

Puppy hond bijt in handen tot bloedens toe

Puppy bijt in vingers

Daarnaast kan je een aantal dingen doen als je pup jou bijt:

  1. Wanneer een pup al overprikkeld is, zeg dan zo min mogelijk en corrigeer de puppy niet. Zet de pup in bijvoorbeeld een puppyren met iets lekkers waar hij op mag kluiven. Ga er rustig naast zitten en lees bijvoorbeeld een boekje. De pup zal meestal al snel gaan slapen. Veel mensen willen hun puppy corrigeren, want het is ongewenst gedrag en dat moet je aanpakken, denken ze. Maar niets is minder waar en daar gaan we uitgebreid op in als je verder leest in dit artikel.
  2. Zorg voor wat minder prikkels door wat minder lang te wandelen en in een rustigere omgeving. Je hoeft niet elke wandeling te socialiseren en van alles te ontdekken. Een wandeling per dag waarin je nieuwe dingen tegenkomt is ook goed. Korte plasjes kunnen ook (als je die hebt) in de tuin of op het balkon. Wanneer de hond wat ouder is en snel overprikkeld raakt door indrukken in de woonwijk kan het voor sommige honden fijn zijn om even met de auto naar een rustige plek te rijden, een rustig stuk bos maar ook industrieterreinen zijn vaak erg rustig.
  3. Laat de pup bij het wandelen snuffelen, wandel op het tempo van de pup. De afstand is niet belangrijk. Snuffelen is een natuurlijke behoefte van honden en zorgt voor minder stress. Lees hier meer over de snuffelbehoefte van honden.
  4. Laat de pup meer slapen, een pup heeft veel slaap nodig. Vind de pup het lastig om zijn rust te pakken, ga dan naast de pup een boekje lezen. Wees zelf rustig en praat zo min mogelijk.
  5. Zorg voor puppy kauwsnacks waar de pup wél op mag kauwen. Maak de omgeving puppy-proof. Heeft de pup toch iets gepakt wat hij niet mag hebben, ruil dit dan om voor een lekker botje waar de pup zijn kauwbehoefte op kwijt kan.
  6. Ondersteun je pup met onze minder stress mix, dit is een natuurlijk middel dat niet verdooft of versuft, maar helpt om meer te ontspannen en prikkels beter te verwerken. Het helpt bij angst en stress, overprikkeling is een vorm van stress. Lees hieronder verder.

Overprikkelde pup meer rust vinden middel druppels natuurlijk

Ervaring met de minder stress mix

Middel overprikkeling bijtende hondMiddel hond ontspannen ontspanning

Ervaring vuurwerkmix minder angst stress middel hond vuurwerkangst bang voor vuurwerk overprikkeling

Ervaring met de minder stress mix

Wat kan je nog meer doen bij een bijtende puppy?

Veel mensen willen veel te snel en te veel. Vergis je niet wat de impact is voor de pup wanneer hij uit zijn vertrouwde nest gehaald wordt. Het leven in een mensengezin is héél anders dan in het ‘hondengezin’ van zijn moeder, broertjes en zusjes. 

Stresshormonen zoals cortisol en adrenaline zit in het lichaam van de pup en dit heeft echt tijd nodig om af te breken (wat vaak niet zo snel gaat, want alles wat weer voor stress zorgt, maakt ook weer stresshormonen aan). 

Probeer niet te veel te doen op een dag, zodat de pup de tijd heeft om aan je te wennen. Je hoeft met een pup echt niet hele wandelingen te gaan maken, dat is veel te veel. Doe geen renspelletjes, vermijd speelgoed met piepjes en ook speelgoed met snelheid. Ga dan ook echt geen ballen gooien met je hond

Kijk eens goed hoe vaak de puppy geaaid wordt. Kijk goed of de pup dit ook wel echt prettig vindt. Veel pups vinden geaaid worden niet fijn, het zorgt voor nog meer stress. Verdiep je in kalmerende signalen zodat je stress signalen oppikt en je hondentaal leert lezen. 

Als je kinderen hebt dan zorgt dit logischerwijs voor meer prikkels, het kost een pup ook meer energie omdat de meeste honden alles in de gaten willen houden. Laat kinderen bij de hond rustig doen, geen gespeel, geschreeuw of ander druk gedrag. Laat kinderen op hun eigen kamer of buiten spelen. De pup zal echt moeten wennen aan kinderen. Voor honden zijn kinderen vaak erg onvoorspelbaar door hun drukke gedrag. Leer kinderen aan dat ze de puppy met rust moeten laten tenzij de pup zelf naar hen toe komt.

Is de puppy erg druk wanneer je ‘s avonds wil eten? Sluit de puppy niet op in een bench, maar kijk naar een puppy ren. Je kunt de pup in de buurt zetten in de puppy ren met een puppykluifje of likmat zodat hij ook iets te doen heeft, maar je kunt óók de puppy ren om de eettafel heen zetten zodat de pup niet bij jullie kan komen (met eventueel een persoon bij de puppy als de pup dit nog lastig vindt). Zo hoef je de puppy niet op te sluiten en bied je wel behoefte aan zijn nabijheid

Samenvattend is het belangrijk om te zorgen voor véél rust, gedoseerde activiteit (wanneer de pup daar aan toe is), veel kluiven vanwege de kauwbehoefte. Maak de puppy mentaal moe door hem voertjes te laten zoeken of een likmat te geven. Zorg voor een goede hechting en nabijheid. Puppy’s hebben jou nodig, ze kunnen zichzelf niet reguleren. Puppy’s hebben een sterke kauwbehoefte, laat ze daarom minimaal een half uur per dag lekker kluiven (maar meer mag ook!).

Puppy bijt in handen afleren

Puppy bijt tot bloedens toe

Sommige puppy’s zijn zo extreem overprikkeld dat ze maar blijven bijten soms zelfs tot bloedens toe. Dit is in onze ogen ongewenst gedrag maar ook nog eens pijnlijk. Wat je ook probeert, de puppy blijft vaak maar opspringen, happen naar handen, bijten in handen, voeten en enkels en soms komt daar blaffen en grommen bij.

Pups bijten wanneer ze overprikkeld zijn in alles wat ze zien en dat zijn vaak je handen, enkels of voeten. Maar ook kleding is vaak niet veilig. Puppy tandjes zijn ontzettend scherp waardoor ze al snel tot bloedens toe bijten.

Wanneer een puppy tot bloedens toe bijt (en hierbij soms ook nog gromt en blaft) dan weet je dat de pup te veel prikkels heeft gekregen. Een puppy die te veel indrukken heeft gekregen kan niet zomaar stoppen met dit gedrag. Om bijten (tot bloedens toe) te stoppen is het echt nodig om de pup te begrenzen zonder hem te straffen.

Wist je dat een puppy die de parasiet giardia heeft extreem kan bijten? In de volgende alinea gaan we hier dieper op in. Veel puppy’s zijn onhandelbaar omdat ze heel veel last hebben van deze vervelende parasiet.

Je zult merken dat het bijtgedrag vanzelf veel minder wordt als een puppy zijn tandjes gewisseld heeft. Maar wat het allerbelangrijkste om bijtgedrag te stoppen is door het te voorkomen: zorg voor meer rust, minder prikkels en minder indrukken.

Nu zijn veel puppy eigenaren bang dat hun puppy ook zal bijten (tot bloedens toe) als hun pup volwassen is. Als dit niet door giardia of pijn/stress komt, maar je dan geen zorgen. Dit is écht iets wat typisch bij de puppy-fase hoort. Maak je daar geen zorgen om en ga alsjeblieft niet je puppy fysiek corrigeren omdat jij denkt dat hij dit moet afleren. Verderop in dit artikel kan je lezen waarom corrigeren niet helpt bij een bijtende hond.

Giardia en gedragsproblemen

Veel honden lopen rond met Giardia, dit is een besmettelijke parasiet die honden o.a. oplopen in uitlaatgebieden. Sommige honden hebben hier geen last van maar het kan vervelende gevolgen hebben. Giardia heeft namelijk ook invloed op gedrag. Veel puppy’s hebben veel last van Giardia, het zorgt namelijk o.a. voor buikpijn.

Een puppy kan niet vertellen dat hij buikpijn heeft en zal hierdoor vaak gaan bijten. Hij raakt door de pijn sneller overprikkeld, bijten is zijn enige uitlaatklep, hij moet iets doen om te laten zien dat het niet goed met hem gaat. Het is altijd verstandig om je pup (of volwassen hond) te laten testen op Giardia bij de dierenarts wanneer je het idee hebt dat er iets niet helemaal klopt.

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er een link is tussen langdurig Giardia en gedragsproblemen zoals angstig of agressief gedrag. Honden kunnen wanneer zij last hebben van Giardia ook sneller overprikkeld raken. Er zijn aanwijzingen dat Giardia op jonge leeftijd kan zorgen voor allergieën. Daarnaast kunnen honden door slechter werkende darmen klachten krijgen zoals oorontstekingen, oogontstekingen, een sterk ruikende vacht. 

Giardia invloed gedrag bijterig geprikkeld puppy

Daarnaast heeft Giardia invloed op de ontwikkeling van een hond. Er wordt steeds meer bekend over de Brain-Gut connection (hersenen-darmen connectie). Giardia tast namelijk de darmen aan en maakt beschadigingen aan de darmwand. Dit heeft een grote invloed op neurotransmitters  Daarnaast zorgt het voor diarree en problemen met de opname van voedingsstoffen.

  • Heeft jouw hond Giardia? Bio-Ron Diatomeeën aarde is een bijzonder product wat je veelzijdig kunt inzetten. De korreltjes zijn een soort kristalletjes die zich tussen de schildjes van insecten werkt. De scherpe randjes zorgen dat de zachte delen van de parasiet beschadigen en vervolgens droogt een parasiet uit. Het werkt tegen inwendige parasieten zoals giardia zonder de darmflora aan te tasten.
  • Ondersteun je hond daarnaast met Bokashi in combinatie met veendrenkstof. Bokashi is een probiotica en ontzettend gezond voor de darmen. Het bouwt de gezonde darmbacteriën op die door Giardia aangetast zijn.
  • We hebben een uitgebreid artikel geschreven over Giardia en gedragsproblemen. Lees hier meer over Giardia.

Hond of puppy het bijten afleren

Bij bijtgedrag is het geen kwestie van de puppy iets willen afleren. Bij afleren komen als snel correcties kijken en dat gaat een bijtende puppy alleen maar erger maken. Wanneer de puppy jou bijt en je wil dit corrigeren ga dan eens na wat jij kunt doen om de oorzaak te achterhalen.

Kijk naar de oorzaak van het gedrag en onderdruk je puppy niet door te corrigeren. Misschien heeft jouw puppy wel buikpijn door Giardia, waardoor hij zo fel aan het bijten is of heeft hij last van groeipijn, tandjes die doorkomen of is hij gewoon écht oververmoeid. Heb jij nog niet eerder van Giardia gehoord? Dit is een hele besmettelijke parasiet waar veel puppy’s last van hebben, we gaan we in dit artikel uitgebreid daarop in. Scrol verder naar beneden voor een heel stuk over Giardia.

Het gedrag wat de pup laat zien is, ondanks dat wij dit als ongewenst beschouwen, echt heel normaal puppygedrag. Elke puppy doet het en dit kan weken duren als je hier niet op de juiste manier mee omgaat. Het corrigeren van een bijtende puppy om het bijten af te leren helpt niet. Begrens zonder fysiek te corrigeren, zorg voor iets waar de pup zijn tandjes wél in mag zetten zoals een puppy kluif, laat je puppy testen op Giardia en zorg voor meer rust.

Een puppy die overprikkeld is leert niets. Overprikkeling is een vorm van stress. Wanneer je last hebt van stress dan zit een hond in de overlevingsmodus en neem je geen nieuwe informatie op. Wat je de puppy wil leren komt simpelweg niet bij hem binnen. Een hond (en ook een mens) leert letterlijk niets wanneer er sprake is van stress.

Vervelend gedrag zoals het bijten in handen ‘afleren’ heeft dus ook geen enkele zin. Een correctie komt bij een puppy gewoon niet binnen en zorgt alleen maar voor meer overprikkeling. Corrigeer een puppy overigens nooit in de nekvel, lees hier alles daarover.

Puppy bijt in benen en kuiten afleren

Socialiseren met overprikkeling?

Maak je daarnaast ook geen zorgen dat je je pup voor een bepaalde leeftijd ‘moetsocialiseren met honderdduizend plaatsen, winkels en dieren. Het heeft geen zin om met een overprikkelde pup te gaan socialiseren. Een pup zal dan alleen maar vervelender worden en grote kans dat e hem dan gaat corrigeren om het gedrag te willen stoppen.

Socialiseren gaat een heel leven lang door en is écht niet alleen de eerste paar weken van belang. Liever een puppy die niet overprikkeld is, maar rustig kan wennen aan een nieuwe omgeving en daardoor stabiel, rustig en zelfverzekerd is. Dan een overprikkelde puppy die heel veel plekken heeft gezien maar daar een nare ervaring mee heeft, of helemaal niets heeft geleerd omdat zijn koppie te vol zat met indrukken.

Oudere pup blijft maar bijten

Wat als je een oudere pup hebt van bijvoorbeeld 6 maanden of een (bijna) volwassen hond die blijft bijten? Elimineer eerst zo veel mogelijk prikkels, breng routine in je dag zodat de hond weet waar hij aan toe is. Geef de puppy voldoende kauwbotjes waar hij zich op mag uitleven. Zorg voor rust, rust, rust. Gaat dit goed dan kan je de prikkels langzaam gaan opbouwen.

Wanneer het gedrag na 1-2 weken niet verbeterd ga dan eens met je hond lang een hondenfysio of hondenosteopaat. Deze mensen zijn gespecialiseerd in pijn bij honden. Zij gaan het hele hondenlichaam af en kunnen blokkades verhelpen. Een blokkade kan een puppy al snel krijgen bij het spelen met andere honden. Maar ook door het dragen van een halsband (lees ons blog over halsbanden) maar ook van het dragen van een verkeerd tuigje (lees ons blog over tuigjes) waardoor de schouders niet vrij kunnen bewegen.

Er zijn erg veel honden die fysiek pijn hebben waardoor hun emmertje gewoonweg sneller overloopt dan bij andere honden, waardoor ze bijtgedrag vertonen. Fysieke pijn is nummer één reden waarom honden gedragsproblemen vertonen.

Hond springt en bijt (de baas) tijdens wandelen

Je bent met je puppy (of volwassen hond) aan het wandelen en opeens lijkt er een knop om te slaan en begint de hond te springen en bijten tijdens het wandelen. Vaak is er niets bijzonders gebeurd tijdens het wandelen. Je bent misschien zelfs niemand tegengekomen. Toch is het springen en bijten tijdens het wandelen een uiting van overprikkeling.

Het gebeurt regelmatig dat een hond buiten door overprikkeling de riem of lijn doormidden bijt. Ook zien we het vaker gebeuren dat een hond de eigenaar of baas bijt en een soort ‘aanvalt’. Hij hapt en springt in de armen en benen van de baas. Dit gebeurt niet uit agressie maar doordat een hond gewoonweg geen raadt meer weet met zichzelf. Dit is de enige manier waarop de pup met  frustratie van de overprikkeling weet om te gaan.

Hond bijt in de lijn riem doormidden met wandelen

Hond bijt in de riem tijdens wandelen

Zonder dat jij het doorhebt is het emmertje van de hond overgelopen tijdens het wandelen. Omdat een hond veel beter hoort en ruikt dan wij merken wij dit niet meteen. Een hond kan ruiken wie er die dag allemaal gelopen heeft op de route van de wandeling. Of hij ziet dingen die jou niet meer opvallen zoals andere dieren, denk aan vogels, katten of andere honden.

Als je oplet dan zal het opspringen en bijten vaak gebeuren tijdens twee momenten. Het eerste moment is vaak het begin van de wandeling. De hond is enthousiast dat hij gaat lopen en door zijn enthousiasme raakt hij overprikkeld. Door deze overprikkeling te uiten springt hij op en bijt hij in de riem. Het tweede moment is vaak op de helft of aan het einde van de wandeling. Doordat een hond een opeenstapeling aan prikkels heeft binnen gekregen komt dit eruit door te bijten en springen.

Een pup naar elke hond en persoon toe laten gaan?

Vaak denken mensen dat een puppy het leuk vindt om naar iedereen toe te gaan tijdens een wandeling. Iedereen wil de puppy aaien, want hij is zo schattig! En omdat je je pup wil socialiseren ga je ook naar elke hond toe. Maar zo handig is dit niet. Het zorgt ten eerste voor meer prikkels. En ten tweede: als je wil dat je puppy iedereen en alles leuk vindt (aangelijnd) dan zal hij dit ook doen als hij ouder is. Nu is het nog schattig maar als hij ouder is, wil je dan niet liever dat jouw hond zich focust op jou en zichzelf in plaats van andere mensen en honden?

Honden aangelijnd met elkaar laten spelen is vaak sowieso geen goed idee. Veel honden zijn hier niet van gediend en de meeste bijtincidenten tussen honden vinden plaats bij honden die aangelijnd met elkaar kennismaken. Leer je pup (zonder dat je hierbij correcties gebruikt!) zich te focussen op zichzelf en jou in plaats van andere mensen en honden.

Puppy bijten afleren volgens Cesar Millan

Een bekend programma op TV is het programma The Dog Whisperer van Cesar Millan. Hoe zou Cesar Millan het bijten van puppy afleren? Volgens Cesar Millan moet je de puppy straffen en fysiek corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak. Een bekende methode is door een puppy op zijn rug te leggen of in zijn nekvel te corrigeren.

Hij legt de puppy geforceerd op de rug en wacht daarbij totdat de pup ‘rustig’ wordt (AKA: de puppy kan geen kant op en móét zich overgeven). De manier waarop Cesar Millan een puppy het bijiten afleert is een verouderde en achterhaalde methode die averechts werkt en niet effectief is. Lees er hier alles over de hond op de rug leggen en wat wél werkt.

Wat je creëert met de de Cesar Millan methode door de puppy op de rug leggen is dat een puppy bang wordt. Doordat er niet naar de behoefte van de pup gekeken wordt zal een pup zich niet veilig voelen. En jij moet als eigenaar júíst een veilige haven zijn! Een hond kan zelfs aangeleerde hulpeloosheid krijgen door deze methode. Dit houdt in dat een pup zelf geen initiatief meer durft te nemen. Dit zie je ook veel bij gebroken dieren zoals olifanten die mishandeld worden net zolang totdat ze opgeven.

Het bijtgedrag wat een pup vertoont doet hij niet bewust, het is een uiting van frustratie en stress doordat hij overprikkeld is. Straffen is daar geen oplossing voor. Het gedrag zal wellicht stoppen maar niet omdat de pup geholpen is. Als er aan de oorzaak niet gewerkt wordt zal een pup nog steeds overprikkeld raken.

Hoe herken je een dominante pup?

Een dominantie pup herken je niet, want een pup kan helemaal niet dominant zijn. Mensen die denken dat hun pup dominant is hebben vaak niet veel kennis van honden (of erg ouderwetse kennis). Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken dat jouw pup dominant is, want puppy’s kunnen niet dominant zijn. Er is geen enkele reden dat een pup ‘de leiding’ over wil nemen, hij kan zijn eigen boontjes namelijk niet doppen en is afhankelijk van jou (óók als hij volwassen is!).

Veel mensen vinden dit beangstigend dat hun lieve puppy die zulk “gevaarlijk” bijtgedrag vertoont! Wat als hij dit ook doet als hij volwassen is? Dat kan toch niet! En in veel gevallen zijn er ook kinderen in het gezin die de puppy nu helemaal niet meer zo leuk vinden en soms zelfs bang worden van het gedrag.

Sommige mensen zijn bang dat hij puppy dominant is of wordt en vragen zich af hoe je een dominante pup herkent. Wees gerust, er bestaat niet zoiets als een dominante pup. Dominantie is een begrip dat nog steeds veel gebruikt wordt maar totaal niet wetenschappelijk onderbouwd is. Honden zijn niet bezig met dominantie en de dominantietheorie is al sinds 1990 achterhaald.

Er zijn nog steeds trainers die trainen volgens de dominantieregels, die helaas al jaren geen bijscholing hebben gevolgd. De dominantietheorie is namelijk een makkelijke manier om gedrag uit te leggen aan baasjes die nog niet zo veel verstand hebben van hondengedrag. Het klinkt namelijk heel aannemelijk, maar het is écht onzin. Een hond wordt niet dominant als hij eerst mag eten, als hij op de bank of bed mag, als hij als eerst door de deur mag.

Puppy bijt baas en valt aan afleren

Puppy is aan het uitdagen en bijt in de deken

Pup valt aan en bijt: dominantie?

Wanneer je een puppy hebt die overprikkeld is en jou daardoor aanvalt en bijt, dan kan je met je handen in je haren zitten. Het kan erg lastig zijn om hier goed mee om te gaan. Een puppy die jou aanvalt en bijt is niet fijn, maar verwar dit gedrag niet met dominantie. Een puppy die dit gedrag vertoont vrijwel altijd overprikkeld en heeft meer rust nodig.

Wees gerust, een puppy die jou ‘aanvalt’ en bijt is zeker niet dominant en je kunt dit gedrag eenvoudig stoppen en verminderen (en dat is niet door de ‘dominantie regeltjes’ toe te passen zoals: de pup moet als laatst eten, de pup mag als laatst door de deur, de pup mag niet op de bank). Deze regeltjes zijn erg ouderwets en helpen totaal niet (sterker nog: dit kan de band tussen jou en je pup schaden). De oplossing is simpel: meer rust, minder activiteiten doen, zorgen dat de pup minder indrukken te verwerken heeft.

Als een hond agressief gedrag vertoont zit hier een oorzaak achter. En agressie zal niet verminderen wanneer je heel streng opeens de dominantieregeltjes gaat volgen. De grootste oorzaken achter agressie zijn angst, stress, onzekerheid en pijn. Overprikkeling is ook een vorm van stress. Pijn als oorzaak wordt héél erg onderschat. Zelfs pups kunnen al last hebben van pijn, denk aan een pup die een verkeerde beweging heeft gemaakt met spelen waardoor hij een blokkade in de rug heeft. 1-2x per jaar je hond laten controleren en losmaken bij een hondenfysio is vaak echt een uitkomst en geen overbodige luxe.

Veel mensen verwarren agressief gedrag met dominantie. Maar agressie heeft heel weinig te doen met dominantie. Een dominante hond, in een groep wilde honden, is een hond die stabiel is, die honden automatisch volgen omdat hij goede keuzes kan maken zonder dat daar ook maar enige vorm van agressie voor hoeft te worden ingezet.

Wanneer een hond agressie moet inzetten is hij geen stabiele en betrouwbare leider. En zodra jij als eigenaar agressie gaat inzetten (door te corrigeren) zal jij ook niet als stabiel en betrouwbaar gezien worden. Maak je geen zorgen of jouw pup dominant is, dat is hij niet. Probeer in plaats daarvan je te verdiepen in hondengedrag, bijvoorbeeld door de boeken over lichaamstaal van Turid Rugaas te lezen. Meer lezen over hondengedrag

Corrigeer je puppy niet bij overprikkeling

Hoe corrigeer of straf je een puppy die bijt? Wanneer jouw pup overprikkeld is en veel bijt, corrigeer je pup dan niet. Een pup kan er niets aan doen dat hij gefrustreerd is en bijt, het is een reactie op alle stress die hij ervaart in zijn lichaam. Die stress wil eruit en dat doet een pup door te bijten. Een puppy doet dit niet bewust en ook niet om jou te pesten of uit te dagen. Ga je een pup die bijt corrigeren of straffen, of dit nu fysiek of verbaal is, dan zal het averechts werken en juist zorgen voor meer spanning. Een pup zal jou ook niet begrijpen bij een correctie en zal alleen maar bang worden.

Uit overprikkeling kan een pup soms ‘aanvallen en bijten’ en dat kan soms behoorlijk vervelend zijn. Sommige mensen zijn bang dat hun pup dit gedrag ook zal vertonen als hij volwassen is. Ze willen de pup wanneer bij aanvalt en bijt meteen straffen om het af te leren, maar dit is geen goed idee. Verdiep je in puppygedrag en je zult zien dat dit normaal gedrag is, straffen lost niets op. Zorgen voor meer rust zal ervoor zorgen dat dit gedrag stopt.

Puppy meer laten slapen en meer rust

Laat een puppy minstens 20 uur slapen per dag

Dit kan je doen als je puppy bijt

Wanneer een puppy bijt, doe dan het volgende. De pup heeft meer rust nodig, niet nog meer prikkels van een boze eigenaar. Zeg niets tegen je pup en geef hem iets waar hij wél op mag bijten en zorg dat de pup gaat slapen. Als je een puppyren hebt, zet de pup in de puppyren met iets om op te kluiven en ga ernaast zitten zodat de pup gaat slapen. Praat niet tegen de pup. Je zult merken dat de pup steeds sneller gaat slapen als je dit doet. Hij is moe en heeft rust nodig, maar heeft dit zelf niet in de gaten. Hij heeft daar hulp bij nodig.

Sommige mensen geven als advies bij een bijtende puppy, om te corrigeren of straffen, om ‘de bek dicht te houden met je hand’ of ‘de lip van de pup tussen zijn eigen tanden te duwen’. Want dan leert de pup het wel en ‘de moederhond doet dit ook’. Het is jammer dat mensen zulk advies geven zonder dat ze kennis hebben van hondengedrag. Een moederhond zal een pup namelijk nooit zo corrigeren:

  • Voordat een moederhond überhaupt fysiek corrigeert, gaat er veel lichaamstaal aan vooraf. Wij mensen kunnen daar niet aan tippen. Denk aan verschillende soorten grommen en kalmerende signalen. Vaak is dit al voldoende om aan een pup duidelijk te maken dat de pup moet stoppen.
  • Moederhonden die een pup wél fysiek corrigeren zijn vaak moederhonden die zelf erg gestrest zijn doordat het nest te groot is en ze het niet aankan. Het kan ook zijn dat de moederhond er eigenlijk mentaal nog niet klaar voor was om moeder te worden, maar gedwongen gedekt is.
  • Lees hier ons blog over hoe een moederhond haar pup corrigeert.

Negatieve aandacht is ook aandacht

Je moet gewoon heel hard AUWWW! roepen, dan stopt hij wel“. Dat wordt soms ook als advies gegeven. Naast dat dit nog een extra prikkel is, kan een hond op een gegeven moment gaan leren dat zijn gedrag ook aandacht oplevert. Zo kan het grommen en happen zelfs een spel worden en een gewoonte worden.

Negatieve aandacht is ook aandacht. Wanneer een puppy overprikkeld is, zeg dan geen ‘nee’, ‘uh!’ of ‘foei’, maar zeg niets. Zorg voor meer rust. Geef de pup iets om zich op uit te leven zoals een kluif waar hij op kan kluiven (kluiven en kauwen maakt endorfine aan en zorgt ervoor dat prikkels beter verwerkt worden) en zorg dat de pup kan gaan slapen. Je zult merken dat het happen, bijten, grommen en opspringen minder wordt na verloop van tijd.

Puppy bijt tot bloedens toe afleren

Een puppy met kauwbehoefte door de tandenwissel

Meer bijten wanneer de tandjes van een puppy wisselen

Hoe lang duurt de bijtfase van een puppy? Dit wisselt per hond, maar over het algemeen wordt het bijten een stuk minder als een puppy klaar is met het wisselen van de tandjes. Onthoud dat een bijtfase écht een fase is en over gaat. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de pup moet gaan straffen en corrigeren omdat hij het anders ook doet als hij volwassen is. Een puppy die in de bijtfase zit zal dit niet doen als hij volwassen is en bijten/corrigeren is niet nodig.

Wanneer de tandjes wisselen kunnen pups ook meer gaan bijten en gaan klieren. Wanneer wisselt een pup van tanden? Vanaf zo’n 3 maanden (12 weken) begint het wisselen bij honden. Eerst wisselen de voortanden en snijtanden en vanaf 4 maanden tot 7 maanden wisselen de hoektanden en kiezen. Grotere rassen wisselen van hun melkgebit naar hun volwassen gebit eerder met hun gebit dan kleinere rassen. Pups kunnen hier best wel last van hebben, soms krijgen ze een beetje diarree, worden ze wat onrustiger en piepen ze wat meer.

Tanden wisselen puppy hond bijt overal in slopen

Deze puppy heeft een borstel gepakt om op te kauwen

Zorg bij het tanden wisselen van een hond altijd voor voldoende kauwmateriaal. We hebben een handig artikel geschreven over puppy snacks en botjes! Vaak worden mensen boos als hun pup aan meubels en spullen van ons gaat knagen, maar krijgt de pup geen kauwmateriaal waar ze wél op mogen kauwen. Geef bij voorkeur natuurlijke en onbewerkte kauwsnacks aan je hond. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

Socialiseren van een pup kan fout gaan: traumatiseren

De grootste fout die nieuwe puppy eigenaren vaak maken is te veel en te lang wandelen met de puppy en vanaf de eerste dag dat de puppy in huis is overal naartoe willen om de hond te ‘socialiseren’. Let op dat je van socialiseren geen traumatiseren maakt.

Veel mensen willen meteen overal naartoe: meteen naar puppycursus, kennismaken met andere honden, familie en vrienden die op bezoek komen, naar de dierenarts, naar drukke plekken zoals een markt. Dit zijn veel indrukken voor een pup die nét thuis is. Een pup heeft zeker een aantal weken nodig om rustig te wennen thuis en om stap voor stap kennis te maken met prikkels in de omgeving.

Socialiseren of traumatiseren puppy hoe goed socialiseren

Optillen om vanaf een afstand naar een prikkel te kijken

Er staan op internet hele lijsten met activiteiten die je kunt afvinken om je pup zogenaamd te socialiseren. Volg je die lijst dan wordt je hond goed gesocialiseerd. Maar dit is in veel gevallen juist niet goed. Laat de pup eerst rustig thuis wennen en aan de directe omgeving, gewoon rustig stapje voor stapje. Merk je dat een pup vertrouwen heeft en meer aan kan, dan kan je hem langzaam meenemen naar andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan de bus: je gaat eerst met de pup op de arm van een afstandje naar een bus kijken. De keer daarna verklein je de afstand en daarna loop je eens met de pup op je arm door de bus heen of rij je 1-2 minuten mee en stap je bij de volgende halte uit.

Je pup meenemen naar een druk schoolplein zou ik niet adviseren. Dit zorgt vaak voor trauma’s en niet voor een goede socialisatie. Veel mensen verwarren socialisatie met je hond in het diepe gooien en het hem maar laten uitzoeken, want hij moet het leren. Op een schoolplein wil iedereen de pup aaien, het is druk, veel geluid, bewegingen, geuren. Een pup wordt helemaal overweldigd hiermee. Veel honden vinden dit helemaal niet leuk en het kan er juist voor zorgen dat een pup bang wordt.

Als je wandelt met een pup kies dan voor een goed Y-tuigje en geen halsbandje. Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?

Hond bijt planten kapot

Wanneer een hond overprikkeld is gaat hij vervelend gedrag vertonen. Dit kan zich uiten het bijten van de eigenaar, maar ook in ander gedrag zoals het kapot bijten van planten. Wanneer een hond planten kapot bijt is het belangrijk om goed op te letten of de planten die je in huis hebt veilig zijn voor honden. Een hoop planten zijn namelijk giftig. Het is dan ook aan te raden om als eerst alleen planten in huis te hebben die veilig zijn voor honden. En ten tweede kan het heel verstandig zijn om tijdelijk planten in een andere kamer neer te zetten. Pas wanneer de pup volwassen is zet je de planten weer neer op de plek waar de hond erbij komt.

Dan kan je denken: ik ga mijn planten niet weghalen! Als mijn hond planten kapot bijt moet ik hem corrigeren, want hij moet het leren. Alleen is deze gedachtegang verkeerd. Want een pup die overprikkeld is en daardoor planten kapot bijt zal niets leren als je hem straft. Overprikkeling is een vorm van stress en bij stress neem je geen nieuwe informatie op. Het is beter om te voorkomen dat de hond planten kapot bijt. Je zult merken dat als de pup volwassen is en hij minder snel overprikkeld raakt hij ook de planten met rust laat. Je voorkomt op die manier namelijk ook dan ongewenst gedrag zich kan ontwikkelen en het een gewoonte wordt.

Staart bijten puppy

Bijt jouw puppy in zijn staart? Puppy’s die overprikkeld zijn kunnen afwijkend gedrag gaan vertonen zoals in de eigen staart bijten of gaan schaduwjagen. Schaduwjagen is jagen op de eigen schaduw (die ze natuurlijk nooit te pakken krijgen). Als een puppy in de eigen staart bijt kan dit óók een teken zijn van pijn of jeuk, waardoor het altijd belangrijk kan zijn om de pup te laten checken bij een dierenarts.

Een dierenarts kan kijken of er sprake is van vlooien of een allergie waardoor de puppy in zijn staart bijt. Wormen kan ook een optie zijn als de pup niet ontwormt is en hij last heeft van wormen. Vaak is er geen sprake van een allergie omdat dit bij jonge pups uitzonderlijk is, puppy’s zijn vaak te jong om een allergie te hebben. Pijn kan wel een oorzaak zijn van in de staart bijten.

Veel puppy’s hebben veel baat bij een behandeling van een hondenosteopaat of hondenfysiotherapeut. Alle wervels worden dan gecontroleerd en gevoeld om te kijken of er blokkades zijn of wervels scheef staan. Bij wild spelen in het nest maar ook bij de geboorte kan het zijn dat er blokkades vormen. Onze eigen hond gaat 3 tot 4 keer per jaar naar de osteopaat als onderhoudsbeurt en je merkt écht verschil. De gewrichten zijn soepeler, onze hond loopt beter en het allerbelangrijkste: ze zit beter in haar vel!

Laat je puppy dus regelmatig controleren op blokkades in de rug en wervels die scheef staan. Dit kan namelijk de oorzaak zijn van staart bijten. Een normale dierenarts is hier niet in opgeleid, een hondenfysio of osteopaat wel. Wanneer een puppy last heeft van blokkades doet dit pijn in de rug en de staart en deze pijn zorgt ervoor dat het stress-emmertje van de pup nog sneller vol raakt en de pup dus sneller overprikkeld raakt. Het is een vicieuze cirkel maar gelukkig is er eenvoudig iets aan te doen.

Veel gestelde vragen

Hieronder beantwoorden we veel gestelde vragen omtrent bijtgedrag en overprikkeling van puppy’s. Als jij je bijvoorbeeld afvraagt of jouw pup overprikkeld of verveeld is, hoe je een drukke pup kalmeert of hoe je stress herkent bij je pup, lees dan vooral verder.

Waarom bijt een pup in je hand?

Bijten is normaal puppygedrag, een pup ontdekt immers met zijn bek. Maar wanneer een pup herhaaldelijk in jouw hand bijt dan weet hij wat jouw hand is, er is dan iets anders aan de hand dan alleen ontdekken. Puppytandjes zijn scherp en doen best wel pijn als er in een hand gebeten wordt. Een pup kan in je hand bijten om je aan te moedigen om te spelen, maar vaak gebeurt het op het moment dat de pup overprikkeld is. Dit uit een pup door onder andere in je hand te bijten. 

Puppy valt aan en bijt

Als een pup aanvalt en bijt kan dit best wel beangstigend zijn. Je kunt je afvragen of een pup ook aanvalt en bijt als hij ouder is en om die reden wil je het gedrag meteen corrigeren. Maar voordat je dit doet: stop! Puppy’s kunnen jou aanvallen en bijten om verschillende reden, in sommige gevallen is het spel en kijkt een pup hoe ver hij kan gaan, maar in de meeste gevallen is de pup gewoon moe. Zeker als hij steeds harder gaat bijten, langer vast blijft houden en er zelfs bij kan grommen is het vrijwel zeker dat dit door overprikkeling komt. 

Je hoeft je geen zorgen te maken als een puppy je aanvalt en bijt, want dit gedrag gaat over als je zorgt voor meer rust, minder indrukken en meer regelmaat. Maak niet de fout om dit gedrag te willen corrigeren, want dit zal niet helpen en het gedrag alleen maar erger maken. 

Je kunt dan denken dat een pup moet weten dat het ongewenst gedrag is als hij bijt en aanvalt, maar besef je dat een hond die overprikkeld is geen nieuwe informatie opneemt en dus niets leert. Van correcties zal hij juist agressiever worden. Je zult merken dat dit gedrag stopt wanneer de pup niet meer overprikkeld raakt door meer rust.

Waarom gromt en bijt een pup?

Een pup kan door verschillende redenen bijten en grommen. De meest voorkomende oorzaak van dit gedrag is speelsheid, waarbij de pup uitdaagt en uittest, en een andere oorzaak is stress (overprikkeling). Door overprikkeling worden er stresshormonen aangemaakt zoals cortisol, waardoor de hond automatisch bijtgedrag gaat vertonen. Het is een uiting van de stress die hij ervaart. Het enige wat op dat moment helpt is rust en slapen. Een pup kan ook grommen en bijten als hij zich bedreigd voelt, bijvoorbeeld als hij ergens heel erg van is geschrokken. 

Kan een pup oververmoeid zijn?

Ja zeker, een puppy kan absoluut oververmoeid zijn, net als dit bij mensen kan. Het is zelf helemaal niet zo vreemd dat een pup oververmoeid is. Veel mensen doen namelijk onbewust véél te veel met hun pup waardoor oververmoeidheid optreedt. De volgende activiteiten zorgen voor een oververmoeide pup:

  • Te veel en te lang met de pup wandelen
  • Te veel nieuwe indrukken opdoen
  • Te veel willen socialiseren
  • Te veel spelen met andere honden
  • Te veel wakker zijn (een pup heeft 18-20 uur slaap pér 24 uur nodig)

Veel mensen maken de fout door meteen ontzettend veel te willen met de pup als hij net bij zijn moeder vandaan is. Ze willen meteen allerlei activiteiten doen, de pup laten wennen aan 10 vreemde honden, naar allerlei winkels, de bus, de trein, het bos, het strand. Dit is echt veel te veel. Het is een fabeltje dat je dit voor week 12 gedaan moet hebben, ook na 12 weken kan je een puppy socialiseren. Socialiseren doe je het hele leven lang en niet alleen de eerste 12 weken van het levensjaar van de pup.

Doordat mensen zo veel doen raakt een pup oververmoeid. Dit merk je vaak doordat de pup hyperactief wordt in de avond. Vaak begrijpen mensen er helemaal niets van, want hun puppy is zo lief en schattig en verandert ‘s avonds in een hyperactieve bijtgrage pup die zelfs soms de eigenaar aanvalt. Gelukkig kan je hier een hoop tegen doen, wat we hieronder bespreken.

Hoeveel uur slaapt een puppy?

Een puppy heeft heel veel slaap nodig, gemiddeld tussen de 18 en 22 uur slaap per 24 uur. Dat houdt in dat een pup zo’n 4 tot 6 uur wakker is per dag. Bij hele jonge pups is dit een stuk minder, namelijk 2 uur wakker per 24 uur. Wanneer je een pup uit het nest haalt met 8 weken dan zal een pup gemiddeld 20-21 uur per 24 uur slapen wat inhoudt dat hij over de gehele dag 3 uur wakker mag zijn.

Is een pup 12 weken oud dan is dit tussen de 18-20 uur slaap per 24 uur, waardoor de pup 4 tot 6 uur wakker is. Vaak is 6 uur wakker zijn met 12 weken nog erg veel. Mensen denken dat de pup ouder is en daardoor meer kan doen, dat klopt ook, maar mensen willen vaak veel te veel. Een pup kan te veel activiteiten niet aan, dit moet je rustig opbouwen omdat dit anders echt voor oververmoeidheid en overprikkeling zorgt.

Pup overprikkeld of verveeld?

Het is soms lastig om te zien of een pup overprikkeld of verveeld is. Veel mensen denken namelijk dat een drukke of vervelende pup zich verveelt en iets te doen moet hebben, zodat het gedrag stopt. Om dit onderscheid te maken is het belangrijk om goed naar de pup te kijken en in je achterhoofd te houden dat een puppy echt heel veel slaap nodig heeft. Wanneer je je afvraagt of jouw pup overprikkeld of verveeld is, kijk dan eens naar wat je gedaan hebt de afgelopen dag.

Veel pups kunnen namelijk van indrukken van de vorige dag overprikkeld zijn. Doe je de dag daarna weinig dan kunnen zelfs weinig prikkels nog te veel zijn. Omdat je die dag weinig doet kan je denken dat je pup verveeld is maar het tegenovergestelde is waar. In de meeste gevallen is een pup overprikkeld en helemaal niet verveeld. Dit kan je testen door de pup verplichte rust te geven, bij overprikkeling zal een pup gaan slapen. Pups zijn niet snel verveeld, net als mensenbaby’s hebben zij heel erg behoefte aan een vaste structuur en weinig prikkels.

Hoe herken je stress bij puppy?

Je herkent stress bij een puppy op verschillende manieren. Wat zijn de symptomen als een puppy  stress ervaart? Aan het gedrag merk je dat de puppy begint te bijten (bijvoorbeeld in de eigenaar of in de riem), een puppy kan gaan grommen, blaffen en voorwerpen gaan slopen. Wanneer een puppy gestrest is weet hij niet goed hoe hij hiermee om moet gaan. Het uiten van stress zie je vaak terug in bijten, grommen en slopen.

Er zijn ook puppy’s die stress op een andere manier laten zien, door zich bijvoorbeeld timide te gedragen en zich terug te trekken. Een puppy die stress ervaart kan zich ook gaan lopen krabben (overspronggedrag). Veel mensen met een puppy denken dan dat hun pup vlooien heeft, terwijl het krabben komt door stress.

Pup overprikkeld en oververmoeid symptomen

Als een pup overprikkeld of oververmoeid is zal je dit merken aan de volgende symptomen:
 
  • De pup wordt onhandelbaar
  • De pup zal niet meer naar je luisteren
  • De pup zal overal in willen bijten
  • Het kan zelfs voorkomen dat de pup jou wil aanvallen
  • De pup zal willen opspringen
  • De pup hapt naar je handen en voeten
  • De pup kan gaan blaffen
  • De pup kan gaan grommen
  • Overprikkeling en oververmoeidheid kan op elk moment van de dag gebeuren, ook al doe je weinig die dag, de vorige dag kan wél intensief zijn geweest.

Oververmoeid door puppy

Niet alleen de pup kan oververmoeid worden, maar ook jij als baasje kan oververmoeid raken door de puppy. Een puppy opvoeden is namelijk écht heel erg intensief wil je het goed doen. In feite kan je een puppy opvoeden vergelijken met een mensenbaby, al is een mensenbaby vaak nog intensiever dan een puppy, ook een puppy wordt ‘s nachts wakker en heeft permanente zorg nodig. Een puppy kan je met 8 of 12 weken nog niet urenlang alleen laten, dat doe je met een mensenbaby ook niet. Veel mensen vergissen zich hierin als ze maar 2 weken vakantie opnemen als een puppy komt.

Een puppy maakt niet altijd gelukkig, het is keihard werken. Zeker als je eerst een oudere hond hebt gehad waar je aan gewend bent dan is een puppy echt even slikken. Ja, er zijn makkelijke puppy’s maar veel puppy’s raken snel oververmoeid en overprikkeld en soms weet je daar even geen raad meer mee.

Een puppy depressie

Een pup in huis kost gewoon ontzettend veel tijd en energie. Wist je dat het ook helemaal niet vreemd is om een soort postnatale depressie te ontwikkelen bij een puppy in huis? Dit klinkt gek maar het kan écht gebeuren. Je kunt last krijgen van stress, faalangst, prikkelbaarheid, slaapproblemen en nervositeit als je een puppy in huis hebt. Het wordt ook wel een puppy-depressie of de puppy blues genoemd. Je leven verandert totaal wanneer je een pup in huis krijgt.

Jij bent diegene die verantwoordelijk is voor de puppy, ook al ben je niet zwanger geweest, toch zijn er hormonen die invloed hebben op hoe je je voelt. Wanneer je een puppy in huis krijgt maak je automatisch het hormoon oxytocine aan, dit is hetzelfde hormoon dat wordt aangemaakt als je een baby in huis hebt. Je kunt je maandenlang gestrest en niet lekker in je vel door voelen en zelfs angstig, neerslachtig en depressief. Net als bij een postnatale depressie. Dit hoeft zich niet direct te openbaren, je kunt hier ook na een aantal weken last van krijgen.

Wat kan je doen? Praat erover met de mensen om je heen, kijk of er mensen zijn die jou kunnen helpen met bepaalde taken zodat je er niet alleen voor staat. Kijk naar een goed ritme zodat de dagen hetzelfde zijn en je weet wat je moet doen (dit zorgt ook voor veel meer rust bij de puppy). Soms lukt het gewoon niet, en is het beter om de pup terug naar de fokker te brengen, hoe verdrietig dit ook is. Het welzijn van de pup moet altijd voorop staan.

Wat doen als pup niet luistert?

Wat kan je doen als een puppy niet luistert vragen sommige mensen zich af. Als  eerst is het belangrijk om te kijken wáárom een pup niet luistert. In de meeste gevallen komt het omdat het koppie van de pup gewoon vol zit. Veel puppy’s luisteren op puppycursus bijvoorbeeld heel slecht omdat ze zich niet kunnen concentreren. Er gebeurt zo veel, er zijn zo veel honden en prikkels en dan moet je ook nog luisteren naar commando’s. Zeker in grote groepen kan dit te veel zijn. Wat dan kan helpen is privé puppy les, één op één of in een groepje van maximaal 3-4 puppy’s.

Veel pups luisteren niet, niet omdat ze niet willen, maar omdat ze het niet kunnen op dat moment. Een pup luistert niet expres niet naar je. Kijk of de pup oververmoeid of overprikkeld is en laat  het even voor wat het is. Ga op een ander moment verder met trainen. Ga je puppy zeker niet corrigeren als hij niet luistert, want dit werkt alleen maar averechts.

Belangrijk is om bij training te stoppen op het moment dat het goed gaat. Ga je namelijk verder met oefenen dan is de kans op mislukking groot en dat wil je voorkomen. Een hondentraining sluit je het beste af met een succeservaring, want hierdoor is de kans dat het de volgende keer goed gaat ook groter.

Ben je de puppy aan het leren hier komen en gaat dit goed? Beloon de hond altijd en stop dan, ga iets anders doen. Morgen kan je weer verder oefenen. Bouw succeservaringen op. De laatste minuut van een training onthoudt een puppy en als dit goed gaat zal het in de toekomst ook goed gaan.

Kort samengevat wat je kunt doen als een pup niet luistert:

  1. Kijk naar de oorzaak van het niet willen luisteren
  2. Is de pup overprikkelt stop dan met trainen
  3. Kijk of je in kleine groepjes kunt oefenen
  4. Zorg voor voldoende rust
  5. Corrigeer de puppy niet als hij niet luistert
  6. Beloon de pup altijd als hij luistert
  7. Stop op het moment dat de oefening goed gaat
  8. Bouw succeservaringen op

Wat als je pup je aanvalt?

Als een pup oververmoeid of overprikkeld is dan kan hij je aanvallen. Dit klinkt heftig, maar dit betekent dat een puppy gromt, blaft, soms uitdagend gedrag laat zien en jou bijt. Een puppy bijt in je armen, benen, hielen, knieën, polsen, vingers en handen. Een puppy kan bij het bijten gaan grommen en als hij bijt vasthouden. Het kan lijken op een spelletje maar soms kan het ook best beangstigend zijn als een pup jou aanvalt. Zeker kinderen kunnen hier flink van schrikken en bang worden van de pup.

Wees je ervan bewust dat een pup jou niet bewust aanvalt en dat een puppy die bijt dit niet doet uit dominantie. Doordat hij moe en overprikkeld is is dit een reactie in het brein die ervoor zorgt dat hij bijt. Een pup heeft gewoon nog niet geleerd hoe hij met stress en vermoeidheid om kan gaan en dit uit zich in bijten. Waar hij in bijt maakt vaak niets uit, door het bijten kan een pup uiten dat hij moe is. Het ont-strest als het ware, maar dan op de verkeerde manier. Een pup heeft veel meer aan verplichte rust.

Je kunt het volgende doen als een pup jou aanvalt:

  • Blijf stilstaan en zeg niets, zeg ook geen ‘au’ als het pijn doet (want op die manier krijgt een pup een reactie).
  • Door stil te staan wordt het niet interessant voor de pup en als je niets zegt dan is er ook niets leuks aan.
  • Wacht tot de pup loslaat. Dat gebeurt echt en kan soms een paar minuten duren. Als dit is gebeurd dan kan je de pup optillen of naar zijn slaapplek laten lopen. Bijvoorbeeld een mand in een puppyren of een afgezet stuk kamer met een kamerhekje. Dit is de plek waar de pup verplichte rust krijgt.
  • De pup zit in de puppyren en zelf ga je tussen de pup en het hekje in zitten, je kunt bijvoorbeeld een boek lezen. De pup zal gaan slapen en dan kan je opstaan. Blijf hierbij wél in de buurt van de pup, zodat hij niet alleen is als hij wakker wordt (want dat kan zorgen voor verlatingsangst).
  • Corrigeer de pup absoluut niet, want een pup laat dit gedrag niet bewust zien. Het is een reactie op de stresshormonen die worden aangemaakt door de oververmoeidheid.
  • Als je een pup wel corrigeert omdat hij bijt zal hij niets leren, want heeft een puppy last van stress én zit zijn koppie vol dan komt er geen nieuwe informatie bij.
  • Besef je dat dit gedrag vanzelf overgaat. Het hoort bij het puppy gedrag, bijten is heel normaal en alle pups doen dit, er iets niets vreemds aan. Hoe ouder de pup wordt hoe minder dit gedrag voorkomt. Zeker als je het goed begeleidt en overprikkeling voorkomt wordt dit gedrag vanzelf een stuk minder.

Hoe pup corrigeren bijten?

Je kunt het beste een puppy niet corrigeren als hij bijt. Er zijn trainers die zeggen dat je de pup moet corrigeren in de nekvel maar dat is erg onverstandig advies, lees er hier meer over. Wat goed helpt op het moment dat een pup bijt is om stil te staan en niets te zeggen. Ga zelf na wat er gebeurd is die dag wat het emmertje heeft doen overlopen bij de pup. Zorg voor rust en regelmaat, dat zal ervoor zorgen dat het bijten een stuk afneemt zonder dat je de pup hoeft te corrigeren.

Leer je pup wat je wél wil en corrigeer geen ‘ongewenst’ gedrag. Is een puppy zo overprikkelt dat hij jou bijt dan leert een hond niets van een correctie (hij bijt niet bewust, dit is een reactie op de overprikkeling). Is een hond gestrest dan komt nieuwe informatie niet binnen, zo werkt het lichaam nu eenmaal. Stress zorgt dat het lichaam in overlevingsstand gaat (ook bij oververmoeidheid en overprikkeling) en pas als de stress het lichaam uit is (door rust) kan een puppy leren.

Hoe lang duurt bijtfase pup?

Hoe lang duurt de bijtfase van een puppy? Hoe lang blijft een pup bijten? Dat wisselt erg per pup, maar gemiddeld duurt het vanaf 8 weken tot de pup zo’n 6 maanden oud is. Wanneer de pup volledig heeft gewisseld met zijn tanden wordt het bijten een stuk minder. Maar wat ook erg van invloed is op de duur van de bijtfase is de mate van oververmoeidheid en overprikkeling.

Als je er goed op let en je een goede structuur op een dag hebt dan zal je zien dat de bijtfase van de pup afneemt en minder lang wordt. Een pup zal zeker nog de neiging hebben om de wereld te verkennen met zijn bek en tandjes, maar als je ervoor zorgt dat het stress-emmertje minder snel vol is zal dit een stuk makkelijker zijn tijdens de bijtfase.

In het nest leren puppy’s een bijtrem aan, hoe langer een pup in het nest blijf hoe beter deze bijtrem ontwikkeld is. Ze leren namelijk veel van hun moeder, het is daarom af te raden om een pup met 6 of 7 weken uit het nest te halen.

Op welke leeftijd een pup stopt met bijten is dan ook niet eenvoudig antwoord op te geven. Pups beginnen tussen de 13 en 21 weken met wisselen en zullen dan meer de neiging hebben om te bijten. Er spelen verschillende factoren mee die van invloed zijn op de leeftijd waarop een pup stopt met bijten:

  • Het ras kan een invloed hebben op de bijtfase
  • De mate van overprikkeling heeft een grote invloed op de bijtfase
  • De snelheid waarmee het gebit wisselt naar een volwassen gebit heeft een grote invloed op de bijtfase
  • Besef je dat het echt een tijdelijke fase is en dat een pup altijd stopt met bijten als hij ouder wordt. Als je de overprikkeling in goede banen kunt leiden dan kan het bijten al snel een stuk afnemen.

Hoe kalmeer je een drukke pup?

Wat doe je het beste met een hele drukke pup? Er zijn manieren om een drukke, overprikkelde pup te kalmeren en rustig te krijgen. Als eerst is het belangrijk om in kaart te brengen wat je dagelijkse routine is, heb je een routine? Dat is belangrijk. Plan vaste slaapmomenten, eetmomenten en uitlaatmomenten in. Dit zorgt voor rust bij jou maar ook bij de pup, die leert waar hij aan toe is.
 
Zorg ervoor dat de activiteiten die je doet niet te lang, te druk of te veel zijn. Je hoeft niet 4x per dag een lange wandeling te maken met een pup, één keer per dag een wandeling van 10-15 minuten is in het begin echt voldoende. In die tijd ziet een pup al veel. Wordt de pup ouder dan bouw je de minuten op. Let erop dat je niet te ver loopt zodat je de gewrichten niet overbelast.
 

Als je pup overprikkeld is dan krijg je hem rustig door geen aandacht te geven aan het gedrag. Corrigeer de pup niet, dit zijn alleen maar extra prikkels en maakt een hond nog drukker. Zorg daarentegen voor verplichte rust voor de pup. In sommige gevallen helpt het om de pup een bot of een kluif te geven waar hij op kan kluiven, wat ook zorgt voor ontprikkeling en minder stres. Kluiven op een bot kan een pup rustiger maken.

In sommige gevallen, wanneer de pup echt heel erg moe is, werkt alleen zorgen voor rust en slaap om een overprikkelde pup te kalmeren. Slapen doet wonderen, ook bij drukke puppy’s. Raakt een hond overprikkeld dan is het belangrijk om hem te helpen kalmeren. Dit doe je niet door de pup in een bench te zetten en weg te lopen. Dit doe je door de pup te begrenzen maar wél nabijheid te tonen.

Bij een hele drukke pup plaats je de pup in de puppyren, geef je een kluif om op te kauwen en ga je rustig tussen de pup en het hek in zitten. Op die manier is de overprikkelde pup niet alleen, kan hij jou niet bijten en zal hij rustiger worden en kalmeren. De meeste pups gaan al snel slapen. Ga een boek lezen naast de puppyren en blijf in de buurt zodat jij niet opeens weg bent als de pup weer wakker wordt.

Er zijn puppy’s die absoluut niet in een bench of een puppyren willen en zich alleen veilig voelen dicht tegen jou aan. Dat is ook goed en zeker niet verkeerd. Als een pup op die manier rust kan vinden en niet op een andere manier dan is dat goed, luister naar deze behoefte. Je zult zien dat een pup hier 2-3 weken enorm veel behoefte aan heeft en zodra hij gewend is aan zijn nieuwe omgeving hij steeds meer loskomt van jou. Als je meegaat in de behoefte die de pup heeft creëer je géén verlatingsangst, juist als je de pup vroeg dwingt om afstand te nemen terwijl hij hier nog niet aan toe is, is de kans op verlatingsangst groot. Je zult zien dat een pup echt na 2-3 weken steeds zelfstandiger wordt en afstand neemt door te slapen op andere plekken (niet meer dicht tegen jou aan).

Samenvattend hoe je een drukke pup kalmeert of een overprikkelde pup rustig krijgt is om de pup kort uit te laten (plassen/poepen is voldoende), plan korte socialisatiemomenten in zodat het niet te veel wordt voor de pup, ritme en regelmaat is belangrijk, zorg voor een puppy ren in plaats van een pup op te sluiten in een bench en zorg tot slot voor voldoende puppykluifjes voor de kauwbehoefte. Sommige pups kan je helpen kalmeren door hem tegen jou aan te laten slapen als de pup daar behoefte heeft.

Pup verplichte rust geven

Als een pup snel vervelend, hyperactief, druk of bijterig wordt kan het erg verstandig zijn om de pup verplichte rust te geven. Doe je dit niet dan zal een pup alleen maar vermoeider raken. Houd er rekening mee dat een puppy echt veel slaap nodig heeft. Veel mensen vinden het lastig in te schatten of de pup te veel energie heeft of overprikkeld is. Het kan namelijk heel erg op elkaar lijken. De meest gemaakte fout is om nóg meer met een pup te gaan doen als hij veel energie heeft. Want een pup die oververmoeid en overprikkeld is, zal erg druk worden. Verwar dit niet met te veel energie hebben, want ga je meer doen met je pup zal je het gedrag alleen maar erger maken.
 
Een pup heeft veel slaap nodig, al lijkt het er soms niet op en lijkt een pup eindeloos energie te hebben. Per 24 uur heeft een pup gemiddeld 20 uur slaap nodig, wat inhoudt dat hij maar 4 uur wakker is gespreid over de hele dag (en nacht).
Verplichte rust is belangrijk zodat een pup voldoende kan slapen om alle nieuwe indrukken te verwerken. Tijdens de verplichte rust gebeurt er ook van alles is in het lichaam, zoals groeien! Verplichte rust is een must als je een puppy hebt, ook zodat je zelfs regelmatig even kunt bijkomen. Een puppy is namelijk erg intensief en veel mensen vergissen zich hierin.
 
Wat is belangrijk bij een puppy en verplichte rust?
 
  • Sluit je hond niet op in een bench maar schaf een puppy ren of kamerhekje aan. Dit zorgt ervoor dat een pup zich niet opgesloten voelt maar wel wordt begrensd.
  • In een puppy ren heeft een pup de keuze waar hij ligt en of hij op een warme plek (mandje) of koude plek (de vloer) ligt. Het hebben van keuzes is erg belangrijk voor honden, want wij bepalen al alles voor ze.
  • Pak een boek en ga naast je puppy lezen zodat de pup rustig wordt en in slaap valt.
  • Zorg voor voldoende puppy botjes en kluifjes zodat de pup zijn kauwbehoefte kwijt kan.

Welke leeftijd pup rustiger?

Het hebben van een pup is erg intensief en puppy’s kunnen ook erg druk zijn. Vanaf welke leeftijd wordt een pup rustiger? Een pup wordt over het algemeen rustiger wanneer de pubertijd over is. De pubertijd begint zo ongeveer rond de leeftijd van 5 maanden 18 maanden (dat wisselt per hondenras) en is afgelopen rond de 1,5 tot 2,5 jaar. Je zult merken dat de pup rustiger wordt na 2,5 jaar. Maar je kunt in de tussentijd ook al zorgen dat de pup rustiger wordt door te zorgen voor voldoende rust, gedoseerde activiteiten en voldoende kauwmateriaal.

Overenthousiaste hond kalmeren

Een overenthousiaste hond is vaak een overprikkelde hond. Prikkels kunnen ook voor een volwassen hond erg overweldigend zijn, zeker in stedelijke gebieden of gebieden waar het erg druk is kan een volwassen hond overprikkeld raken. Hoe kan je een volwassen overenthousiaste hond of overprikkelde hond nu kalmeren? Wij hebben een aantal tips voor je:

  1. Corrigeer de hond niet, straf en boos worden lost niets op.
  2. Ga naast de hond staan of zitten en wacht tot hij gekalmeerd is.
  3. Zorg ervoor dat je niet te veel doet met de hond (een drukke hond betekent niet dat je meer activiteiten moet gaan doen).
  4. Doe hersenwerk met je hond, laat zijn neus werken. Doe bijvoorbeeld zoekspelletjes, een snuffelmat, een likmat of hondenpuzzels. Op die manier wordt een hond mentaal moe.
  5. Zorg voor regelmatig verplichte rust. Te weinig slaap zorgt ervoor dat een hond overenthousiast en overprikkeld raakt.
  6. Je kunt eventueel een natuurlijk rustgevend product geven aan je hond om te helpen prikkels beter te verwerken.

Meer leren over hondengedrag

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Heb jij een puppy die ook veel bijt en overprikkeld is? Of een pup die je spullen kapot maakt omdat hij graag ergens op wil kauwen? We hopen dat je iets hebt aan ons artikel. Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Slaapbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Een hond laten huilen en janken (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

3 gedachten over “Help! Mijn puppy bijt! – Overprikkeling & Bijtgedrag bij pups

  1. Petra schreef:

    Mijn pup (labradoodle van 10 weken) is zwaar overprikkeld geraakt toen ik verplicht hem na 2 weken bij mij thuis, naar een opvang plek heb moeten brengen voor 3 dagen. Daardoor kon hij zijn rust niet vinden toen hij eenmaal weer bij mij was en ging hij overdreven hard bijten en wilde hij niet toegeven aan zijn slaap. Door het lezen van dit artikel heb ik er meer vertrouwen in dat ik nu meer weet wat ik wel en vooral niet moet doen. Vandaag al meteen toegepast om juist zo prikkelarme omgeving te creëeren en niet wandelen buiten of minder lang, niet tegen hem te praten en hem een kauwbotje te geven in zijn bench en er naast te zitten. Juist door hem niet aan te halen, niet te praten en niets van hem te verwachten, voel ik dat hij nu vandaag al veel heeft kunnen slapen en lijkt het bijten een stuk minder heftig te zijn.

  2. A. schreef:

    Zeer waardevol om te lezen.

    Onze pup is 15 weken en kauwt op alles vanwege het aankomende wisselen. Bijten in onze handen of kleding doet ze tijdens spelen soms, maar dan stoppen we het spel meteen.

    Wat ze ook doet (en ik hier niet terug lees) is dat ze bijt als ik haar van de bank af haal. Ze mag niet op de bank en ze taalt er ook niet naar als ze uitgeslapen is maar als ze moe is, springt ze er op en als ik haar er dan af wil tillen, draait ze haar kop om en bijt ze gericht in mijn hand. Het doet geen pijn want ze bijt niet door maar het zit me niet lekker.
    Het heeft geen zin om haar te zeggen dat ze op de grond moet, want ze gaat uit zichzelf er echt niet vanaf.

    • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

      Honden slapen graag van nature hoger, omdat dit veiliger is dan laag slapen. Honden verplaatsen tussen slaapfases. Hier kan je meer lezen over de slaapbehoefte van honden en hun slaapplek, dan zal je begrijpen waarom je hond graag op de bank ligt. Je kunt je pup ook leren om van de bank af te gaan als je dit vraagt door te trainen op een positieve manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *