Hond veel laten snuffelen

Maar dat hoort toch zo? – Snuffelbehoefte van de hond

Max, we gaan wandelen! Kom hier. Eerst zitten voordat de lijn omgaat. Netjes naast lopen. Nee, niet trekken en niet snuffelen, denk erom. Aan de voet lopen en blijf!

Voor de meeste honden is wandelen het leukste wat ze doen op een dag, vooral als ze heerlijk mogen snuffelen en hier de tijd voor krijgen. Maar voor sommige honden is wandelen helemaal niet zo leuk en kunnen ze er zelfs gestrest van raken..

Sommige honden mogen van hun baasje niet snuffelen en mogen alleen strak naast of áchter hun eigenaar lopen aan een korte lijn. Vaak omdat het baasje gehoord heeft dat dit zo hoort, omdat een hond naast moet lopen en zeker niet voorop want dan zou de hond de leiding overnemen en ‘dominant’ worden.

Wat is de impact op onze honden?

Veel tips en regeltjes zijn gebaseerd op: ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat het zo moet’. Het is gebaseerd op meningen en normen en waarden van onze samenleving. Veel regeltjes die voorbij komen, zijn niet gebaseerd op wetenschap of het welzijn van onze honden.

Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan en niet alles aan te nemen wat er gezegd wordt. Wie bepaalt al deze regeltjes eigenlijk? En klopt het ook? Het is belangrijk dat je weet waarom je iets doet, of jij je er goed bij voelt en vooral: of jouw hond zich hier goed bij voelt.

Interessant om eens te gaan kijken naar de behoeften van honden. Zijn veel dingen die wij doen, gebaseerd op ‘omdat het zo hoort’, wel zo logisch? In de komende artikelen zullen een aantal onderwerpen besproken worden:

Deel 1: Slaapbehoefte van de hond
Deel 2: Behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond
Deel 3: Snuffelbehoefte van de hond
Deel 4: De behoefte van de hond om zelf keuzes te maken

Snuffelbehoefte van de hond

Mijn hond mag niet snuffelen tijdens het wandelen, alleen als ik dit zeg. Hij hoort achter mij te lopen óf strak naast mij, hij hoort mij te volgen want ik ben de leider”.

Voor honden is de reuk één van de belangrijkste zintuigen. Wij kunnen het ons als mens niet voorstellen hoe het is om te ruiken als een hond.

Een mens heeft ongeveer 5 miljoen reukcellen, een hond heeft er maar liefst tussen de 125 en 300 miljoen. Er zit een groot verschil tussen de grootte van het hersendeel dat met geur te maken heeft tussen de mens en de hond: bij de mens is dit 5% en bij de hond 35%.

Honden gebruiken hun neus graag. Het is natuurlijk gedrag en honden raken gefrustreerd en gestrest wanneer zij hun natuurlijke gedrag niet mogen uiten. Ze ontvangen veel informatie tijdens het wandelen omdat veel informatie uit geur bestaat.

Honden weten door middel van geur welke hond hier gelopen heeft, hoe oud de hond is, of het een reutje of teefje is, of de hond ziek is of gezond, hoe lang geleden de hond hier gelopen heeft. Het is een soort sociaal media voor hen.

Voor honden is de wandeling prettig wanneer zij de tijd krijgen om rustig te snuffelen zonder constant weggetrokken te worden. Snuffelen zorgt voor ontspanning, het verlaagt stress en honden worden er mentaal moe van.

Voor ons kan het misschien een beetje frustrerend zijn als je gewend bent om veel door te lopen. Maar gun het je hond eens, wacht even 10 seconden (of langer) voordat je doorloopt en laat je hond meer snuffelen.

Relaxter wandelen doordat de hond mag snuffelen

Honden worden niet dominant, agressief en ontwikkelen ook geen probleemgedrag wanneer ze voor je uit mogen lopen.

Integendeel: de meeste honden lopen een stuk relaxter wanneer zij wat meer ruimte krijgen door middel van een normale langere riem tijdens het wandelen (waarbij er uiteraard gelet wordt op de veiligheid).

Wandelen aan een langere lijn betekent niet dat jouw hond nu alle ruimte krijgt om opeens de straat over te steken of naar iedereen toe te gaan die hij wil begroeten.

Het is belangrijk om zelf voor de veiligheid te zorgen door de lijn wat korter te maken als dit nodig is en weer lengte te geven als dit kan. Veel mensen ervaren dat niet alleen de hond relaxter wandelt, maar zijzelf ook.

Probeer eens een snuffelwandeling uit

Probeer eens een snuffelwandeling uit. Met een snuffelwandeling wordt bedoeld: jouw hond mag snuffelen waar hij wil en hoe lang hij wil. Niet de lengte van de wandeling is belangrijk, maar de snuffeltijd. Al doe je 20 minuten over 30 meter, dat maakt niet uit.

Je praat tijdens de wandeling niet tegen je hond, je hond mag voor jou uit lopen aan een normale lange lijn en mag zelf de weg bepalen. De meeste honden worden véél vermoeider door 20 minuten langzaam te snuffelen dan 20 minuten een heel stuk te wandelen zonder te snuffelen.

Wanneer jouw hond bezig is met snuffelen, gebruikt hij zijn zicht minder. Een hond die normaal heel erg gefocust is op prikkels (mensen, honden, katten e.d.) in de omgeving zal, wanneer hij meer mag snuffelen en je dit bewust doet, zich meer gaan bezig houden met snuffelen dan de omgeving.

Je krijgt een hond die minder gestrest raakt en minder gefocust is op prikkels om hem heen.

Zelf de route bepalen (en überhaupt zelf keuzes mogen maken) is voor honden goed en belangrijk. Het is namelijk goed voor hun zelfredzaamheid, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en hun ontwikkeling.

Een hond die zelf keuzes mag maken kan dit namelijk in veel situaties leren toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze om niet een conflict met een andere hond aan te gaan en juist de andere kant op te gaan of conflict vermijdend gedrag te vertonen.

___________________________________________

Delen mag, graag zelfs. Maar alleen als je de bronvermelding erbij zet (deze website), omdat er copyright rust op de artikelen.

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden? In mijn boek Liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de laatste inzichten. 

Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Bekijk ook de Facebookpagina van Dierenoppas Amersfoort.

Benieuwd naar andere blogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Slaapbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Yakstaven, is het wel  goed?

Een gedachte over “Maar dat hoort toch zo? – Snuffelbehoefte van de hond

  1. Marie de Jonge schreef:

    Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over het gedrag van honden. Ik zou ook graag eens achter de behoeften van mijn hond willen komen. Hij is namelijk snel overprikkeld en druk tijdens het uitlaten. Ik ga kijken of er een soortgelijke training bij mij in de buurt te vinden is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *