Puppy laten janken. Pup jankt, huilt of piept in bench tips verlatingsangst puppy alleen leren zijn trainen

Maar dat hoort toch zo? – De behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond

Je hebt een pup in huis, ontzettend leuk! Alleen, hij moet wél zo snel mogelijk alleen kunnen zijn. Want dat hoort zo. Hij moet het leren en het beste zo snel mogelijk, want over een week moet je weer werken. Wanneer hij jankt, wordt er gezegd dat je hem gewoon moet negeren, want hij leert het anders nooit!

De hond van de buren werd met 9 weken ook gewoon alleen gelaten. Hij begon wel te blaffen en janken maar dat moet je gewoon negeren, anders beloon je hem en krijgt hij zijn zin! Als hij groot is moet hij ook alleen kunnen zijn, hij moet het meteen leren. Want dat hoort zo.

Negeer je pup niet als hij jankt en piept, een baby laat je ook niet huilen. Wat veel mensen niet weten, is dat de hond juist verlatingsangst kan krijgen als je de pup laat janken, huilen of blaffen. Wat kan je wel doen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Inhoudsopgave

Wat is de impact van ‘regeltjes’ op onze honden?

Veel tips en regeltjes zijn gebaseerd op: ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat het zo moet’. Het is gebaseerd op meningen en normen en waarden van onze samenleving. Veel regeltjes die voorbij komen, zijn niet gebaseerd op wetenschap of het welzijn van onze honden.

Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan en niet alles aan te nemen wat er gezegd wordt. Wie bepaalt al deze regeltjes eigenlijk? En klopt het ook? Het is belangrijk dat je weet waarom je iets doet, of jij je er goed bij voelt en vooral: of jouw hond zich hier goed bij voelt.

Interessant om eens te gaan kijken naar de behoeften van honden. Zijn veel dingen die wij doen, gebaseerd op ‘omdat het zo hoort’, wel zo logisch? In de komende artikelen zullen een aantal onderwerpen besproken worden:

Puppy de eerste weken niet alleen laten basisvertrouwen veiligheid training

Zorg bij een puppy eerst voor basisvertrouwen en veiligheid

De behoefte van hechting, veiligheid en nabijheid van de hond

Hoe belangrijk is veiligheid, hechting en nabijheid voor de hond? Het wordt bij veel hondenbaasjes erg onderschat. Wanneer je verkeerd omgaat met een hond of puppy die piept, huilt of jankt (in de bench) is de kans groot dat je gedragsproblemen zoals verlatingsangst creëert.

Er worden nog altijd veel verkeerde adviezen gegeven, die averechts werken en juist verlatingsangst in de hand werken. In dit artikel gaan we allerlei onderwerpen behandelen, zodat jij weet wat jij kunt doen als jouw hond jankt, huilt of piept en jij weet hoe je het alleen zijn kunt aanleren bij jouw hond of pup. Heel veel mensen weten niet wat ze het beste kunnen doen wanneer hun puppy jankt ‘s nachts, door dit artikel hoop ik je handvaten te geven.

Puppy opvoeden de eerst weken: éérst wennen & aarden, dán pas socialiseren

Bij het opvoeden van een puppy de eerste weken is veiligheid het allerbelangrijkste. Wanneer je een pup in huis neemt is alles anders en nieuw voor de pup. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, misschien wel andere huisdieren en het allerbelangrijkste: zijn vertrouwde moeder, broertjes en zusjes zijn er niet meer. Dit is héél ingrijpend voor een pup en veel mensen lijken dit te vergeten.

De meeste mensen willen meteen van alles met de pup doen, meteen op puppycursus, meteen kennismaken met de trein/bus/winkels en spelen of ontmoetingen met vreemde honden, meteen de eerste dag vrienden en familie op bezoek om te kijken naar de pup etc. Dit is voor veel pups veel te heftig. Veel pups raken dan ook snel overprikkeld en gaan dan bijtgedrag vertonen (lees ons artikel hierover).

 • Een pup heeft tijd nodig om in zijn nieuwe omgeving te aarden en te wennen.
 • Hier kun je gerust een week of langer (zolang de pup nodig heeft) de tijd voor nemen.
 • Gewoon een weekje rustig aan doen, weinig indrukken en eerst eens het eigen huis en eigen tuin stap voor stap leren ontdekken.
 • De overgang van uit het nest gaan, naar een vreemde omgeving zonder moeder, broertjes en zusjes is al groot genoeg.

Wat de eerste weken belangrijk is, is dat de pup gewend raakt en basisvertrouwen heeft in zijn nieuwe omgeving. Daarna kan je stap voor stap nieuwe dingen gaan doen en de pup socialiseren. Wist je dat socialiseren een heel leven lang doorgaat, en niet alleen bij de eerste paar weken dat je de pup hebt? Lees hieronder verder.

Wat kan je doen als je puppy jankt ‘s nachts?

Heel veel puppy’s janken ‘s nachts als ze alleen gelaten worden, veel mensen weten niet wat ze dan het beste kunnen doen. Het allerbeste wat je kunt doen wanneer een puppy ‘s nachts jankt is zorgen voor een veilige hechting: wees aanwezig bij de pup. Zorg dat de pup niet in paniek raakt en zorg voor vertrouwen. Zorg dat hij vertrouwt raakt met zijn omgeving en met jou. Een puppy zal nooit gaan janken om jou te pesten of te manipuleren. Hij jankt omdat hij jou nodig heeft. Luister naar deze behoefte, dit is ontzettend belangrijk.

Wat is verkeerd advies? Bij het piepen van een hond of pup moet je hem negeren, zo wordt bijna altijd geadviseerd. Helaas kan dit advies veel schade aandoen bij een pup. Een veel gehoord argument is dat de pup het maar moet leren en dat je hem maar gewoon moeten laten huilen, blaffen, janken en piepen. Ook zou je de puppy belonen voor het janken en piepen wanneer je naar hem toe gaat. De pup zou op die manier leren zijn baasje te manipuleren. Ook zou de pup leren dat hij door te piepen zijn zin krijgt. Dit is onzin natuurlijk!

Hoe lang moet je een puppy laten janken in de bench?

Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen. Veel mensen gaan ervanuit dat een bench een goede keuze is omdat ‘iedereen’ dit gebruikt.

 • Een bench is niet zo natuurlijk of veilig voor een hond.
 • De hond zit erin opgesloten en heeft geen keuze (tenzij het deurtje open staat, dan is een bench prima). Geen keuze hebben betekent geen veiligheid.
 • Heeft de hond het warm, dan kan hij geen koele plek opzoeken. Heeft een hond het koud, dan kan hij geen warme plek opzoeken.
 • Een pup kan zijn natuurlijke behoefte (polyfasisch slapen) in een bench niet uiten. Dit betekent dat een hond van nature verplaatst, de hele nacht en dag door, tijdens het slapen. Een bench beperkt deze natuurlijke behoefte.
 • Een oplossing hiervoor is een gedeelte van de (woon)kamer afsluiten of een puppyren! Meer lezen? [BLOG:  Slaapbehoefte van honden: veilig bij de baas & niet in de bench]

Hoeveel aandacht heeft een puppy nodig? Veel mensen verkijken zich op de hoeveelheid aandacht die een hond nodig heeft. Een puppy  in een bench opsluiten is voor veel mensen een makkelijke oplossing als een pup te veel aandacht vraagt. Een hond is een gezelschapsdier en is van nature niet graag alleen. Een puppy heeft veel aandacht en verzorging nodig zodat hij veilig gehecht raakt. 

Heb jij een puppy en dit advies gekregen? Lees alsjeblieft even verder, dan kom je erachter dat dit heel gevaarlijk advies is. Hoe gaat een moederhond hiermee om als de pups nog in het nest zijn? En hoe gaan wilde honden hiermee om?

Puppy troosten goed slecht fout wanneer hij huilt piept en jankt

Alleen zijn en slapen uit de bench, veel natuurlijker voor honden!

De moederhond komt altijd als een pup piept, huilt, blaft of jankt

Maar pups zijn helemaal niet bezig om ons te manipuleren of om hun zin te krijgen. Ze hebben behoefte aan veiligheid en nabijheid, zeker de eerste periode wanneer ze uit hun nest in hun nieuwe huis zijn.

Waarom piept een puppy? Een puppy heeft er behoefte aan iemand die er voor hem is, net zoals hun moeder dat altijd deed toen hij nog in het nest was. Een moederhond is er 24/7 voor de pup. Wanneer een puppy huilt, piept of jankt, zal de moederhond instinctief altijd naar de pup toe gaan om hem te troosten.

Wat kan je doen als een puppy blijft piepen en janken? Ga altijd naar de pup toe, de pup moet het gevoel krijgen dat hij niet alleen is en dat alles goed en veilig is. Neem de pup bij je, laat hem bij je slapen of zorg ervoor dat hij jou kan voelen, bijvoorbeeld door je arm of hand in de hondenmand te houden (en de hondenmand bij je op de slaapkamer te nemen)

Hoe lang kan een pup alleen blijven? In het wild zijn pups vrijwel niet alleen. Wanneer de moederhond even weg gaat, zal er een ander familielid zoals een zus, oma of tante op de pups passen. Pups in het wild verlaten de groep wanneer ze 1 jaar of ouder zijn, de meeste honden blijven tot ze volwassen zijn.

Je leert een puppy niet alleen zijn door hem te negeren

Het argument dat je een puppy die jankt, huilt, blaft of piept bij het alleen leren zijn moet negeren is achterhaald. Dit advies is achterhaald om de volgende redenen:

 • Je kunt een puppy niet belonen door naar hem toe te gaan als hij overstuur is.
 • De pup is overstuur omdat hij behoefte heeft aan veiligheid. Veiligheid is de allereerste basisbehoefte van een puppy.
 • Het janken en blaffen bij het alleen zijn, komt door de emotie angst. De angst om alleen te zijn. Een emotie kun je niet belonen. Bijvoorbeeld: jouw kind is ontzettend bang voor spinnen. Elke keer als jouw kind een spin ziet ben je er voor je kind, je stelt je kind gerust en troost hem/haar. Gaat hij nu banger worden van spinnen? Nee, natuurlijk niet! Jouw kind zal wel bang worden als je hem negeert terwijl hij panisch is. Je kind voelt zich niet meer veilig en de hechting raakt verstoort.
 • Je beseft het je vaak niet, maar honden zijn helemaal van ons afhankelijk. Grof gezegd: kom jij niet terug, dan betekent dit in het overlevingssysteem van de hond, dat hij dood kan gaan.
 • Als jij weggaat, heeft de hond geen toegang meer tot eten en drinken, kan de hond niet naar buiten, krijgt de hond geen affectie. De hond heeft geen mogelijkheid om zijn behoefte buiten te doen. Kortom: het hele veiligheidsgevoel is weg. Honden zijn ontzettend afhankelijk van ons, veel meer dan bijvoorbeeld een kat.

Puppy hond laten huilen janken blaffen piepen in bench eerste nacht

Veilige hechting: zorg er altijd voor dat een puppy zich gehoord voelt.

“Mijn puppy was al meteen uren alleen, ik liet hem gewoon janken, hij heeft geen verlatingsangst, hoor!”

Sommige mensen zeggen: “Wat een onzin lees ik hier! Mijn hond liet ik vanaf het begin al meteen alleen. Ja, hij heeft 2 dagen of nachten gepiept maar daarna was het over en heb ik hem nooit meer gehoord. Hij slaapt nu perfect in zijn bench. Mijn hond kan nu heel goed alleen zijn en heeft absoluut geen verlatingsangst“.

Veel honden lijden in stilte als ze als volwassen hond alleen moeten zijn en dit op de verkeerde manier geleerd hebben. Hang maar eens een camera op als jij weg bent en kijk hoe de hond zich gedraagt. Veel honden vinden alleen zijn helemaal niet prettig.

Wanneer de hond een basisvertrouwen heeft dat jij terug komt, hoeft hij niet bang te zijn. Het is hierbij belangrijk dat de hond absoluut niet gestrest of overstuur is bij aanleren om alleen te zijn. Doe dit meteen goed bij de eerste nacht dat de pup in huis slaapt. Is een puppy gestrest en overstuur dan is de kans op verlatingsangst veel groter! 

 • Een hond die gestrest is kan niet leren. Dit is wetenschappelijk bewezen. Stress wordt vaak onderschat.
 • Wanneer je een puppy laat uithuilen of janken, zal hij leren dat hij niet gehoord en gezien wordt en dat de wereld onveilig is.
 • Het enige wat de pup kan, wanneer hij genegeerd wordt, is het opgeven. Uiteindelijk heeft een pup niet veel keuze. Veel mensen laten hun puppy het uithuilen en volgens hun werkt dit, want hun pup is na 2 nachten janken stil.
 • Ondertussen zit het lijfje van de pup vol met stresshormonen, heeft hij  geen basisvertrouwen, geen zelfvertrouwen en leert hij geen zelfredzaamheid aan.
 • De pup heeft het opgegeven en weet nu dat er toch niet naar hem geluisterd wordt.
 • Bij het alleen zijn, ook als de hond ouder is, voelt de hond zich niet op zijn gemak en heeft hij stress, maar de eigenaar merkt dit niet op. Ondertussen knaagt dit wel aan de hond. Chronische stress bij honden heeft veel impact op o.a. het immuunsysteem. Lees hieronder verder.

Puppy trainen om alleen thuis te zijn

Hoe leer je een puppy om alleen thuis te zijn en hoe train je dit? Het is belangrijk om de pup zeker de eerste weken tot eerste paar maanden niet alleen te laten. Zorg eerst voor basisvertrouwen, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Er bestaan allerlei schema’s op een pup trainen alleen thuis te zijn, maar veel zijn achterhaald.

Wanneer je een pup in huis haalt, doe je er goed aan om de eerste weken tot maanden de pup niet alleen te laten. Regel bijvoorbeeld een oppas als je even weg moet of neem de pup mee. Het alleen zijn kun je na een aantal maanden stapje voor stapje opbouwen.

Laat de pup (zeker de eerste nachten) bij je in de buurt slapen en wanneer de pup piept, reageer hierop net als de moederhond zal doen van nature. Je beloont de pup niet wanneer je reageert op het gejank en gepiep als je naar hem toe gaat.

Achterhaald en verkeerd advies is om pas te wachten tot de pup rustig of gekalmeerd is voordat je naar hem toe mag. Op veel sites staat het advies dat je niet moet reageren als de pup jankt, omdat hij dan leert dat hij door te blaffen en janken aandacht krijgt. Dit is onjuist. Is de pup overstuur dan ben je een stap te ver gegaan en kan de pup het alleen zijn leren nog niet aan. Ook zorg je er niet voor dat een pup verwend wordt als je reageert op zijn gepiep. Een pup piept niet voor niets en laat zo merken dat hij je nodig heeft. Een puppy is nog een baby, die laat je ook niet alleen. 

Reageer als de pup piept, jankt of huilt, hierdoor krijgt een pup vertrouwen dat jij er bent, ontwikkelt hij zich stabieler en raakt hij veilig gehecht. De eerste weken zal de pup constant bij je willen zijn, laat dit toe, zorg dat jij de veilige haven bent voor je pup die er altijd is. Na een paar weken wordt deze aanhankelijkheid vanzelf minder, dit gebeurt op een natuurlijke manier, zonder dat de pup stress ervaart.

Is de pup minder aanhankelijk? Als een pup gewoon relaxed en rustig bij je in de buurt slaapt en rustig is als jij eens opstaat om een kopje thee te pakken dan kan je rustig eens 10 seconden (of korter!) de woonkamer uitlopen en daarna weer terug komen. Dit bouw je stap voor stap op en daarbij is het belangrijk dat de pup onder alle omstandigheden rustig blijft en niet gaat piepen of janken, de pup mag geen stress ervaren bij het oefenen.

Veilig slapen bij de baas, niet in de bench - Hond Puppy laten janken

Puppy Riff voelt zich veilig en slaapt in de armen van zijn baasje

Pup piept, blaft, huilt en jankt (veel) in de bench

Laat hem maar piepen/janken/blaffen, géén aandacht aan geven. Hij moet het leren en anders beloon je hem. Hij leert het anders nooit

Wat kan je doen als de pup maar blijft janken en blaffen ‘s nachts? Negeer een pup niet en laat hem niet uithuilen. Behandel de pup zoals de moederhond ook doet en volg geen oude achterhaalde adviezen op (zoals het negeren van je pup). Hier leert een pup niets van.

Wat kan je doen als pup veel blaft, jankt piept of huilt in de bench? Laat het idee los dat de pup per se in de bench moet als je ziet dat de pup dit niet fijn vindt.

 • Ga eens na waarom je een bench gebruikt en of het niet op een andere manier kan. In een bench zit een hond opgesloten en heeft hij geen keuze. Hij kan geen kant op. Geen keuze hebben maakt iets onveilig, je kan niet weg, geen warmer of koudere plek opzoeken en vaak ook niet drinken.
 • Laat de pup de eerste weken tot zelfs maanden helemaal niet alleen (helemaal afhankelijk van hoe snel de pup basisvertrouwen, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid ontwikkeld).
 • Omdat jij er altijd bent en krijgt de pup basisvertrouwen in zijn omgeving. Je kunt dan het  alleen zijn héél langzaam opbouwen. Hierbij mag de pup niet overstuur raken, piepen, blaffen of janken, dan ben je te snel gegaan.
 • Laat de puppy stap voor stap alleen zonder bench. Laat het deurtje van de bench open, gebruik een puppyren of maak de omgeving puppyproof zodat de hond niets kapot kan maken als hij gewoon los rondloopt of alleen thuis is zonder bench.
 • Zorg dat de pup altijd kan drinken, ook ‘s nachts.  Je zult versteld staan hoeveel puppy eigenaren de pup maar enkele keren per dag laten drinken terwijl dit een eerste levensbehoefte is. Niet kunnen drinken zorgt voor stress. En stress zorgt er weer voor dat een pup juist vaker moet plassen.
Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.
 

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Hoe ging de eerste nacht met jouw puppy? Vind jij het lastig om jouw puppy te trainen om alleen thuis te zijn of wil jij meer weten over het voorkomen van verlatingsangst bij puppy’s? Zit jij met je handen in het haar omdat je niet wist hoe je de eerste nacht met je puppy kon aanpakken, of blijft jouw puppy janken en blaffen ‘s nachts? Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

13 gedachten over “Maar dat hoort toch zo? – De behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond

 1. Petra Gyselen schreef:

  Deze blog over alleen zijn en niet reageren op janken en piepen bevestigt hoe ik er zelf ook instond maar door alle ‘andere meningen’ begon ik zwaar te twijfelen als ik het wel goed deed omdat Bodhi (10 weken oude labradoodle) het nog allemaal niet kon en zijn bijtgedrag werd steeds harder en zijn overprikkeling ook waardoor hij steeds minder in de rust ging dan wat ik denk dat goed is voor hem… Nu vandaag is hij al een stuk rustiger doordat ik zelf ook hem alle ruimte geef als hij wel of niet in de bench wil liggen. hij beslist het nu zelf.

 2. Bo schreef:

  Dank voor deze duidelijke blog. Ik raakte “zenuwachtig” omdat andere mensen, sites en boeken andere dingen zeggen. Juist de bench in etc. Na 1,5 week ben ik kapot van de strijd met de bench snachts. Ze wilt liever de deur gewoon niet dicht en slaapt overal super goed behalve daarin. Ik ga het toch aanpakken zoals hier beschreven staat en hoop dat ik dan daarna ene prachtige hond ervoor terug krijg!

  • Sandra schreef:

   Deze blog opende echt mijn ogen! Als trotse hondenmama van een Jack russel mixje van 11 weken (sinds 2 dagen bij mij), werd ik helemaal onrustig van alle goedbedoelde meningen om me heen. En vaak kwamen ze terug op: alleen laten, en niet verwennen met je aandacht. Maar je neemt toch een hond voor de gezelschap?! Dus dat ging zo tegen mijn gevoel in, en dan vind ik deze blog via Google! Nu weet ik dat wat ik gevoelsmatig wilde doen, ook het beste is voor mijn pup! Dankjewel!! ♡

  • Anja schreef:

   Onze pup sliep in een puppyren waar ook een bench in stond.
   De eerste weken sliep 1 van ons ook beneden in de buurt van de ren.
   Pup heeft nooit s nacht s gepiept of gejankt.
   Slaapt nu alleen in de huiskamer in mand of op de vloer of op de bank, keuze genoeg!

 3. Nel Van Strien schreef:

  Mijn schnautzer pup; nu van 9 maanden, wil sinds 2 maanden niet graag in zijn bench gaan slapen. Vanavond draag ik hem niet meer in zijn bench om te slapen. De deur van de bench laat ik open staan en ga naar bed. Benieuwd, of ik er in de nacht uit moet.

 4. Nienke schreef:

  Ik vind dit hele leerzame en nuttige informatie. Ik ben me nu flink aan het verdiepen in alles rondom opvoeding en training van honden omdat ik volgend jaar mijn eigen pup in huis hoop te krijgen. Als ik dit artikel niet had gelezen had ik waarschijnlijk ook gedacht dat ik mijn pup gewoon moest laten uithuilen de eerste nachten. Echt goed geschreven en fijn om dit perspectief te lezen. Mijn eigen gevoel past hier ook veel beter bij, het troosten en nabijheid bieden aan de hond.

  • Inge schreef:

   Hallo,

   Ik heb een pup van nun7,5 maanden en is altijd goed gegaan maar nu heel angstig als we weggaan. Zelf een bezoekje aan de wc of een wasje boven aan gaan zetten resulteerd in ja ken piepen en blaffen. Hij hoeft maar 1x per week max 4 uur alleen te zijn, maar nu regel ik maar een oppas. Hij slaapt bij ons op de slaapkamer in zij mand, als we er maar zijn. Dit is pas de laatste maand zo geworden, tot die ging het altijd goed. Er is niet iets gebeurd wat wij kunnen linken aan zijn angst nu, heeft tips? Dus voor een wat oudere pup

 5. Alexandra schreef:

  Hoi, ik was aan het zoeken naar info over ‘het janken van een pup’ en toen kwam ik op uw site terecht. Het artikel vind ik nuttig en ik kan er wat mee. Mijn pup gaat de komende tijd aandacht krijgen als ze weer jankt omdat de moederhond dat ook zou doen. Het klinkt eigenlijk ook logisch en natuurlijk om er op deze manier te zijn voor de pup. Leuk artikel!
  Groet, Alexandra

 6. de vos janiquue schreef:

  mijn puppy geeft vanaf dag 1 al altijd mogen lopen en slapen waar hij wilde geen doos,geen bench of dergelijke nooit heb ik iets weggedaan als ik ging werken,alles bleef bij mij thuis liggen bv;sloffen ,dozen, vuilbak en dergelijke als ik weg was om te werken,nooit ben ik thuis gekomen dat er iets kapot was of dat hij iets opgegeten had wat niet mocht.ik voedde hem op alsof hij een mens was en heb nooit problemen had en is nu 2,5jaar en nog mag ik alles laten liggen.ik denk hoe meer je verbergt en verbied hoe vlugger ze iets nemen en mss omdat ze te horen krijgen dat ze dit of dat niet mogen doen.
  dit is mijn ervaring en opvoeding……nu zie ik en praat ik met mijn hond zoals ik tegen mensen praat en hij verstaat ook alles en slaapt elke dag bij mij of aan t”stoofke
  grt clio

 7. Ilona schreef:

  Wij hebben nu een puber van 14 maanden die niet meer in de bench wil door slapen. Eerst kon ze dit prima. Ze slaapt in de bench, omdat we haar ‘s nachts niet samen met onze andere hond durven te laten slapen alleen beneden.

  Helaas kunnen we er nu iedere nacht uit na 3 uurtjes slapen en neem ik ze mee naar boven op bed. En dan slapen we wel allemaal door.

  Als het aan mij lag, mochten ze gewoon boven slapen. Een gebroken nachtrust vind ik veel erger.

  Na dit artikel heb ik helemaal het idee om boven gewoon een slaapplek te creëren zodat ze bij ons, maar toch op hun eigen plek kunnen slapen.
  Hopelijk kunnen we dan alle vier gewoon weer slapen.

  • Linda schreef:

   Fijne informatie! Onze pup is nu 3 dagen bij ons en al had ik het gewild, haar (‘s nachts) alleen laten voelde als géén optie. Gelukkig heb ik dit ook niet gedaan. De bench is wel dicht, ik ga morgen ochtend met mijn man bespreken (nadat ik hem eerst deze informatie laat lezen) of we dit nog wel moeten doen…
   Wij hebben een behoorlijk pittig ras uitgezocht, en we willen niet dat ze onze spullen kapot maakt! Ik heb haar zojuist gekalmeerd door mijn hand in de bench te houden. Hier drukte ze héél schattig haar koppie tegenaan. Het huilen/ piepen hield direct op. Nu is ze weer rustig in slaap gevallen en lig ik weer op mijn matrasje iets verder van de bench af dan gisteren en eergisteren. Midden in de nacht weer wat nieuwe dingen geleerd, en nu weer lekker verder slapen! Dank je wel!!

 8. Isabeau Smit schreef:

  Zo mee eens!!! Link is nu aankomende maandag 12 weken. Heb de eerste 2 weken naast hem geslapen en daarna ben ik naar de slaapkamer gegaan en is hij mee verhuisd. Zonder bench omdat die gelijk al goed aangaf dat die uit moest. Moest laatst voor familie in het ziekenhuis zijn en Link kon bij een vriendin logeren. Weiger hem alleen te laten. Hij komt er zelf wel mee 🙂 zodra ik ook op zen gepiep afkwam in de bench werd die stil en kroelde ik hem stelde hem gerust en toen ging die slapen😍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *