Puppy laten janken. Pup jankt, huilt of piept in bench tips verlatingsangst puppy alleen leren zijn trainen

Maar dat hoort toch zo? – De behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond

Je hebt een pup in huis, ontzettend leuk! Alleen, hij moet wél zo snel mogelijk alleen kunnen zijn. Want dat hoort zo. Hij moet het leren en het beste zo snel mogelijk, want over een week moet je weer werken. Wanneer hij jankt, wordt er gezegd dat je hem gewoon moet negeren, want hij leert het anders nooit!

De hond van de buren werd met 9 weken ook gewoon alleen gelaten. Hij begon wel te blaffen en janken maar dat moet je gewoon negeren, anders beloon je hem en krijgt hij zijn zin! Als hij groot is moet hij ook alleen kunnen zijn, hij moet het meteen leren. Want dat hoort zo.

Op social media lees je allerlei achterhaald advies, bijvoorbeeld: “Het klinkt misschien zielig, maar onze hond sliep vanaf dag één in de bench. De eerste twee nachten waren minder leuk want hij sliep alleen en we hebben hem genegeerd. Maar na twee nachten piepte en jankte hij niet meer.”

Waarom doen we pups dit aan? Een pup is kwetsbaar als hij alleen is. In de natuur overleeft een pup het niet in zijn eentje en dit zit sterk in zijn instinct. Veiligheid is een eerste levensbehoefte. Welke boodschap geef jij aan je pup als je hem negeert? Dat hij er niet toe doet. Hij zal uiteindelijk stoppen met janken omdat hij het opgeeft maar dit is absoluut geen goede basis.

Negeer je pup niet als hij jankt en piept, een baby laat je ook niet huilen. Wat veel mensen niet weten, is dat de hond juist verlatingsangst kan krijgen als je de pup laat janken, huilen of blaffen. Wat kan je wel doen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Inhoudsopgave

Wat is de impact van ‘regeltjes’ op onze honden?

Veel tips en regeltjes zijn gebaseerd op: ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat het zo moet’. Het is gebaseerd op meningen en normen en waarden van onze samenleving. Veel regeltjes die voorbij komen, zijn niet gebaseerd op wetenschap of het welzijn van onze honden.

Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan en niet alles aan te nemen wat er gezegd wordt. Wie bepaalt al deze regeltjes eigenlijk? En klopt het ook? Het is belangrijk dat je weet waarom je iets doet, of jij je er goed bij voelt en vooral: of jouw hond zich hier goed bij voelt.

Interessant om eens te gaan kijken naar de behoeften van honden. Zijn veel dingen die wij doen, gebaseerd op ‘omdat het zo hoort’, wel zo logisch? In de komende artikelen zullen een aantal onderwerpen besproken worden:

Puppy de eerste weken niet alleen laten basisvertrouwen veiligheid training

Zorg bij een puppy eerst voor basisvertrouwen en veiligheid

De behoefte van hechting, veiligheid en nabijheid van de hond

Hoe belangrijk is veiligheid, hechting en nabijheid voor de hond? Het wordt bij veel hondenbaasjes erg onderschat. Wanneer je verkeerd omgaat met een hond of puppy die piept, huilt of jankt (in de bench) is de kans groot dat je gedragsproblemen zoals verlatingsangst creëert.

Er worden nog altijd veel verkeerde adviezen gegeven, die averechts werken en juist verlatingsangst in de hand werken. In dit artikel gaan we allerlei onderwerpen behandelen, zodat jij weet wat jij kunt doen als jouw hond jankt, huilt of piept en jij weet hoe je het alleen zijn kunt aanleren bij jouw hond of pup. Heel veel mensen weten niet wat ze het beste kunnen doen wanneer hun puppy jankt ‘s nachts, door dit artikel hoop ik je handvaten te geven.

Sommige mensen krijgen van hun trainer het schadelijke advies dat ze pas naar de pup toe mogen gaan als hij niet meer jankt, piept of blaft, want anders leert hij dat hij zijn zin krijgt en leert hij jou te manipuleren. Dat is achterhaald en ouderwets advies. Een pup is niet bezig om jou te manipuleren om zijn zin te krijgen. Als een pup aan het blaffen, janken of piepen is ben je al een stap te ver gegaan, een pup is er dan helemaal niet aan toe om alleen gelaten te worden.

Puppy opvoeden de eerst weken: éérst wennen & aarden, dán pas socialiseren

Bij het opvoeden van een puppy de eerste weken is veiligheid het allerbelangrijkste. Wanneer je een pup in huis neemt is alles anders en nieuw voor de pup. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, misschien wel andere huisdieren en het allerbelangrijkste: zijn vertrouwde moeder, broertjes en zusjes zijn er niet meer. Dit is héél ingrijpend voor een pup en veel mensen lijken dit te vergeten.

De meeste mensen willen meteen van alles met de pup doen, meteen op puppycursus, meteen kennismaken met de trein/bus/winkels en spelen of ontmoetingen met vreemde honden, meteen de eerste dag vrienden en familie op bezoek om te kijken naar de pup etc. Dit is voor veel pups veel te heftig. Veel pups raken dan ook snel overprikkeld en gaan dan bijtgedrag vertonen (lees ons artikel hierover).

 • Een pup heeft tijd nodig om in zijn nieuwe omgeving te aarden en te wennen.
 • Hier kun je gerust een week of langer (zolang de pup nodig heeft) de tijd voor nemen.
 • Gewoon een weekje rustig aan doen, weinig indrukken en eerst eens het eigen huis en eigen tuin stap voor stap leren ontdekken.
 • De overgang van uit het nest gaan, naar een vreemde omgeving zonder moeder, broertjes en zusjes is al groot genoeg.
 • Een knuffel met hartslag voor de puppy kan helpen voor meer geborgenheid. Maar ook daar laat je een puppy niet alleen mee. Een puppy kan het zeker de eerste 3-4 weken mentaal niet aan om alleen gelaten te worden. Dit moet na 3-4 weken langzaam opgebouwd worden.

Wat de eerste weken belangrijk is, is dat de pup gewend raakt en basisvertrouwen heeft in zijn nieuwe omgeving. Daarna kan je stap voor stap nieuwe dingen gaan doen en de pup socialiseren. Wist je dat socialiseren een heel leven lang doorgaat, en niet alleen bij de eerste paar weken dat je de pup hebt? Lees hieronder verder.

Iets anders maar zeker ook belangrijk om over na te denken: Heb jij een puppy en twijfel je over een tuigje of halsband voor je puppy? Een halsband kan schade veroorzaken aan de nek en rug, zeker bij een kwetsbare puppynek. Maar een verkeerd tuigje kan ook schade aanrichten bij de gewrichten. Lees hier meer over écht goede tuigjes voor puppy’s.

Wat kan je doen als je puppy jankt ‘s nachts?

Heel veel puppy’s janken ‘s nachts als ze alleen gelaten worden, veel mensen weten niet wat ze dan het beste kunnen doen. Het allerbeste wat je kunt doen wanneer een puppy ‘s nachts jankt is zorgen voor een veilige hechting: wees aanwezig bij de pup. Zorg dat de pup niet in paniek raakt en zorg voor vertrouwen. Zorg dat hij vertrouwt raakt met zijn omgeving en met jou. Een puppy zal nooit gaan janken om jou te pesten of te manipuleren. Hij jankt omdat hij jou nodig heeft. Luister naar deze behoefte, dit is ontzettend belangrijk.

Wat is verkeerd advies? Bij het piepen van een hond of pup moet je hem negeren, zo wordt bijna altijd geadviseerd. Helaas kan dit advies veel schade aandoen bij een pup. Een veel gehoord argument is dat de pup het maar moet leren en dat je hem maar gewoon moeten laten huilen, blaffen, janken en piepen. Ook zou je de puppy belonen voor het janken en piepen wanneer je naar hem toe gaat. De pup zou op die manier leren zijn baasje te manipuleren. Ook zou de pup leren dat hij door te piepen zijn zin krijgt. Dit is onzin natuurlijk!

Linda van der Ende van Hondenschool Happy2gether is gecertificeerd verlatingsangst professional en kynologisch instructeur. Zij adviseert: “Laat de pup alsjeblieft niet laten huilen. Je puppy heeft je nodig. Troosten is absoluut niet fout. Elke keer dat een pup in de stress raakt wordt het erger en de kans op verlatingsangst groter. Een hond is een roedeldier en je puppy heeft nooit alleen geslapen. Dat is een hele grote stap voor sommige honden. Laten huilen vergroot de kans op verlatingsangst want gevoel van veiligheid ontbreekt. Neem je puppy mee op je slaapkamer komende nachten. Praat tegen hem als ze piept. Het is nog maar een baby die je nodig heeft. Natuurlijk is oefenen belangrijk, maar dan in hele kleine stapjes en pas als de pup volledig gewend is aan zijn nieuwe thuis. Oefenen doe je in stapjes van seconden, alles om onder het stressniveau te blijven.

Puppy in mand naast bed laten slapen slaapkamer

Puppy Doortje slaapt heerlijk in haar eigen mandje naast het bed in de slaapkamer.

Hoe lang moet je een puppy laten janken in de bench?

Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen. Veel mensen gaan ervanuit dat een bench een goede keuze is omdat ‘iedereen’ dit gebruikt.

 • Een bench is niet zo natuurlijk of veilig voor een hond.
 • De hond zit erin opgesloten en heeft geen keuze (tenzij het deurtje open staat, dan is een bench prima). Geen keuze hebben betekent geen veiligheid.
 • Heeft de hond het warm, dan kan hij geen koele plek opzoeken. Heeft een hond het koud, dan kan hij geen warme plek opzoeken.
 • Een pup kan zijn natuurlijke behoefte (polyfasisch slapen) in een bench niet uiten. Dit betekent dat een hond van nature verplaatst, de hele nacht en dag door, tijdens het slapen. Een bench beperkt deze natuurlijke behoefte.
 • Een oplossing hiervoor is een gedeelte van de (woon)kamer afsluiten of een puppyren! Meer lezen? [BLOG:  Slaapbehoefte van honden: veilig bij de baas & niet in de bench]

Hoeveel aandacht heeft een puppy nodig? Veel mensen verkijken zich op de hoeveelheid aandacht die een hond nodig heeft. Een puppy  in een bench opsluiten is voor veel mensen een makkelijke oplossing als een pup te veel aandacht vraagt. Een hond is een gezelschapsdier en is van nature niet graag alleen. Een puppy heeft veel aandacht en verzorging nodig zodat hij veilig gehecht raakt.

Puppy troosten goed slecht fout wanneer hij huilt piept en jankt

Alleen zijn en slapen uit de bench, veel natuurlijker voor honden!

Heb jij een puppy en dit advies gekregen? Lees alsjeblieft even verder, dan kom je erachter dat dit heel gevaarlijk advies is. Hoe gaat een moederhond hiermee om als de pups nog in het nest zijn? En hoe gaan wilde honden hiermee om? We gaan hier dieper op in als je verder leest.

Een puppy ren of kinderhekje gebruiken

Anoeska is gedragsdeskundige voor honden, zij vertelt: “Even als tip, in plaats van een bench voor een puppy kun je ook een hek of puppyren plaatsen. Ik zelf ben geen voorstander van de bench. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat op het moment dat het deurtje dicht is de hartslag stijgt en er veel cortisol word aangemaakt.
Ik ben gedragsspecialist en merk bij veel honden met gedragsproblemen als we de bench weg doen of een kamerren aanschaffen in plaats van de bench dat het gedrag snel verbeterd.
En alle mensen die zeggen het is de veilige plek. Laat het deurtje dan open dan kan de hond zelf kiezen.
Ik heb deze week twee honden positief zien veranderen omdat ze niet meer opgesloten zitten in een bench.”

Hoe lang pup laten janken in bench

Een puppy kan je ook in een puppyren doen in plaats van een bench

Puppy jankt in bench

Twee honden gescheiden door een hekje in de woonkamer, toch zijn ze samen.

De moederhond komt altijd als een pup piept, huilt, blaft of jankt

Pups zijn helemaal niet bezig om ons te manipuleren of om hun zin te krijgen. Ze hebben behoefte aan veiligheid en nabijheid, zeker de eerste periode wanneer ze uit hun nest in hun nieuwe huis zijn.

Waarom piept een puppy? Een puppy heeft er behoefte aan iemand die er voor hem is, net zoals hun moeder dat altijd deed toen hij nog in het nest was. Een moederhond is er 24/7 voor de pup. Wanneer een puppy huilt, piept of jankt, zal de moederhond instinctief altijd naar de pup toe gaan om hem te troosten.

Wat kan je doen als een puppy blijft piepen en janken? Ga altijd naar de pup toe, de pup moet het gevoel krijgen dat hij niet alleen is en dat alles goed en veilig is. Neem de pup bij je, laat hem bij je slapen of zorg ervoor dat hij jou kan voelen, bijvoorbeeld door je arm of hand in de hondenmand te houden (en de hondenmand bij je op de slaapkamer te nemen)

Hoe lang kan een pup alleen blijven? In het wild zijn pups vrijwel niet alleen. Wanneer de moederhond even weg gaat, zal er een ander familielid zoals een zus, oma of tante op de pups passen. Pups in het wild verlaten de groep wanneer ze 1 jaar of ouder zijn, de meeste honden blijven tot ze volwassen zijn.

Je leert een puppy niet alleen zijn door hem te negeren

Het argument dat je een puppy die jankt, huilt, blaft of piept bij het alleen leren zijn moet negeren is achterhaald. Dit advies is achterhaald om de volgende redenen:

 • Je kunt een puppy niet belonen door naar hem toe te gaan als hij overstuur is.
 • De pup is overstuur omdat hij behoefte heeft aan veiligheid. Veiligheid is de allereerste basisbehoefte van een puppy.
 • Het janken en blaffen bij het alleen zijn, komt door de emotie angst. De angst om alleen te zijn. Een emotie kun je niet belonen. Bijvoorbeeld: jouw kind is ontzettend bang voor spinnen. Elke keer als jouw kind een spin ziet ben je er voor je kind, je stelt je kind gerust en troost hem/haar. Gaat hij nu banger worden van spinnen? Nee, natuurlijk niet! Jouw kind zal wel bang worden als je hem negeert terwijl hij panisch is. Je kind voelt zich niet meer veilig en de hechting raakt verstoort.
 • Je beseft het je vaak niet, maar honden zijn helemaal van ons afhankelijk. Grof gezegd: kom jij niet terug, dan betekent dit in het overlevingssysteem van de hond, dat hij dood kan gaan.
 • Als jij weggaat, heeft de hond geen toegang meer tot eten en drinken, kan de hond niet naar buiten, krijgt de hond geen affectie. De hond heeft geen mogelijkheid om zijn behoefte buiten te doen. Kortom: het hele veiligheidsgevoel is weg. Honden zijn ontzettend afhankelijk van ons, veel meer dan bijvoorbeeld een kat.

Hondenbaasje Ellen schrijft: “Wij konden onze hond het eerste jaar niet alleen laten. We hebben het heel voorzichtig opgebouwd en echt gekeken waar zij aan toe was. Het vertrouwen moest er eerst zijn.”

Puppy hond laten huilen janken blaffen piepen in bench eerste nacht

Veilige hechting: zorg er altijd voor dat een puppy zich gehoord voelt.

“Mijn puppy was al meteen uren alleen. Ik liet hem gewoon janken, hij heeft geen verlatingsangst, hoor!”

Sommige mensen zeggen: “Wat een onzin lees ik hier! Mijn hond liet ik vanaf het begin al meteen alleen. Ja, hij heeft 2 dagen en nachten gepiept maar daarna was het over en heb ik hem nooit meer gehoord. Hij slaapt nu perfect in zijn bench. Mijn hond kan nu heel goed alleen zijn en heeft absoluut geen verlatingsangst“.

Veel honden lijden in stilte als ze als volwassen hond alleen moeten zijn en dit op de verkeerde manier geleerd hebben. Hang maar eens een camera op als jij weg bent en kijk hoe de hond zich gedraagt. Veel honden vinden alleen zijn helemaal niet prettig en zijn gestrest. Ze hebben nooit geleerd om zich veilig te voelen als ze alleen zijn.

Wanneer de hond een basisvertrouwen heeft dat jij terug komt, hoeft hij niet bang te zijn. Het is hierbij belangrijk dat de hond absoluut niet gestrest of overstuur is bij aanleren om alleen te zijn. Doe dit meteen goed bij de eerste nacht dat de pup in huis slaapt. Is een puppy gestrest en overstuur dan is de kans op verlatingsangst veel groter!

 • Een hond die gestrest is kan niet leren. Dit is wetenschappelijk bewezen. Stress wordt vaak onderschat.
 • Wanneer je een puppy laat uithuilen of janken, zal hij leren dat hij niet gehoord en gezien wordt en dat de wereld onveilig is.
 • Het enige wat de pup kan, wanneer hij genegeerd wordt, is het opgeven. Uiteindelijk heeft een pup niet veel keuze. Veel mensen laten hun puppy het uithuilen en volgens hun werkt dit, want hun pup is na 2 nachten janken stil.
 • Ondertussen zit het lijfje van de pup vol met stresshormonen, heeft hij  geen basisvertrouwen, geen zelfvertrouwen en leert hij geen zelfredzaamheid aan.
 • De pup heeft het opgegeven en weet nu dat er toch niet naar hem geluisterd wordt.
 • Bij het alleen zijn, ook als de hond ouder is, voelt de hond zich niet op zijn gemak en heeft hij stress, maar de eigenaar merkt dit niet op. Ondertussen knaagt dit wel aan de hond. Chronische stress bij honden heeft veel impact op o.a. het immuunsysteem. Lees hieronder verder.

Pups hebben vaak echt meer tijd nodig dan je denkt

Geef je pup de tijd en voldoe aan die behoefte van nabijheid, zonder dat je bang hoeft te zijn dat dit juist verlatingsangst veroorzaakt. Ga je te snel dan zal dit juist zorgen voor verlatingsangst . Houd het stresslevel laag, een hond die goed in zijn vel zit en weinig stress ervaart zal veel makkelijker wennen aan alleen zijn.

Nadine de Liser de Morsain van Teddy Australian Labradoodles heeft meerdere honden, dit is haar ervaring met een van haar pups: “Een van mijn Australian Labradoodles kon tot 16 weken oud nog geen minuut alleen zijn. En dan was ze niet eens echt alleen maar met de andere hondjes die ik heb. En ze sliep in een donut naast mijn bed.

Ik heb haar tot 16 weken meegenomen de kids wegbrengen naar school enz. Pas boodschappen gaan doen als iemand van ons thuis bij haar kon zijn. En opeens met 16 weken kon ze het. Had ze er vertrouwen in dat we weer terug kwamen enz. Bij sommige pups duurt het gewoon even.

En als je nu niks forceert dan wordt het later ook geen verlatingsangst. Maar neem je grotere stappen dan ze aan kan, dan kan dat wel degelijk. Het enige wat ze wil en nodig heeft is nabijheid. Pups die te ver van hun ouders/nestgenootjes zijn, zijn ontzettend kwetsbaar dus het is echt een natuurlijk instinct dat ze nu nog niet wil dat je haar achter laat.

Ze moet eerst nog vertrouwen krijgen. Mijn Australian Labradoodle pup vond de andere hondjes ook prima maar om er nou alleen bij achter te blijven dat was nog net een brug te ver. Het is allemaal goed gekomen met veel tijd en geduld.

Pup jankt 's nachts in bench

Puppy trainen om alleen thuis te zijn

Hoe leer je een puppy om alleen thuis te zijn en hoe train je dit? Het is belangrijk om de pup zeker de eerste weken tot eerste paar maanden niet alleen te laten. Zorg eerst voor basisvertrouwen, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Er bestaan allerlei schema’s op een pup trainen alleen thuis te zijn, maar veel zijn achterhaald.

Wanneer je een pup in huis haalt, doe je er goed aan om de eerste weken tot maanden de pup niet alleen te laten. Regel bijvoorbeeld een oppas als je even weg moet of neem de pup mee. Het alleen zijn kun je na een aantal maanden stapje voor stapje opbouwen.

Laat de pup (zeker de eerste nachten) bij je in de buurt slapen en wanneer de pup piept, reageer hierop net als de moederhond zal doen van nature. Je beloont de pup niet wanneer je reageert op het gejank en gepiep als je naar hem toe gaat.

Achterhaald en verkeerd advies is om pas te wachten tot de pup rustig of gekalmeerd is voordat je naar hem toe mag. Op veel sites staat het advies dat je niet moet reageren als de pup jankt, omdat hij dan leert dat hij door te blaffen en janken aandacht krijgt. Dit is onjuist. Is de pup overstuur dan ben je een stap te ver gegaan en kan de pup het alleen zijn leren nog niet aan. Ook zorg je er niet voor dat een pup verwend wordt als je reageert op zijn gepiep. Een pup piept niet voor niets en laat zo merken dat hij je nodig heeft. Een puppy is nog een baby, die laat je ook niet alleen.

Reageer als de pup piept, jankt of huilt, hierdoor krijgt een pup vertrouwen dat jij er bent, ontwikkelt hij zich stabieler en raakt hij veilig gehecht. De eerste weken zal de pup constant bij je willen zijn, laat dit toe, zorg dat jij de veilige haven bent voor je pup die er altijd is. Na een paar weken wordt deze aanhankelijkheid vanzelf minder, dit gebeurt op een natuurlijke manier, zonder dat de pup stress ervaart.

Is de pup minder aanhankelijk? Als een pup gewoon relaxed en rustig bij je in de buurt slaapt en rustig is als jij eens opstaat om een kopje thee te pakken dan kan je rustig eens 10 seconden (of korter!) de woonkamer uitlopen en daarna weer terug komen. Dit bouw je stap voor stap op en daarbij is het belangrijk dat de pup onder alle omstandigheden rustig blijft en niet gaat piepen of janken, de pup mag geen stress ervaren bij het oefenen.

Baasje Marie schrijf over haar ervaring: “Ik ben begonnen met sleutels pakken en weer terughangen. Dan even rondlopen met m’n sleutels en weer terug hangen. Onze pup reageerde daar al heftig op. Toen dat wat rustiger werd ging ik de voordeur uit en gelijk de achterdeur weer in dit deed ik echt héél vaak op een dag en daarna elke paar dagen paar minuten uitbreiden. Vaak de iPad aan om te kijken hoe het ging. Heb geduld, als de ergste stress eraf is kan je best wat grotere stappen nemen qua tijd maar in het begin kost het echt heel veel tijd. Ik heb trouwens vrij  snel de bench weggehaald. Mijn eerste doodle werd gestrest van de bench en heeft totaal niks gesloopt. Mijn tweede doodle was ook relaxed zonder bench dus ook vrij snel weggehaald.

Veilig slapen bij de baas, niet in de bench - Hond Puppy laten janken

Puppy Riff voelt zich veilig en slaapt in de armen van zijn baasje

Pup piept, blaft, huilt en jankt (veel) in de bench

Laat hem maar piepen/janken/blaffen, géén aandacht aan geven. Hij moet het leren en anders beloon je hem. Hij leert het anders nooit!

Wat kan je doen als de pup maar blijft janken en blaffen ‘s nachts? Negeer een pup niet en laat hem niet uithuilen. Behandel de pup zoals de moederhond ook doet en volg geen oude achterhaalde adviezen op (zoals het negeren van je pup). Hier leert een pup niets van.

Wat kan je doen als pup veel blaft, jankt piept of huilt in de bench? Laat het idee los dat de pup per se in de bench moet als je ziet dat de pup dit niet fijn vindt.

 • Ga eens na waarom je een bench gebruikt en of het niet op een andere manier kan. In een bench zit een hond opgesloten en heeft hij geen keuze. Hij kan geen kant op. Geen keuze hebben maakt iets onveilig, je kan niet weg, geen warmer of koudere plek opzoeken en vaak ook niet drinken.
 • Laat de pup de eerste weken tot zelfs maanden helemaal niet alleen (helemaal afhankelijk van hoe snel de pup basisvertrouwen, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid ontwikkeld).
 • Omdat jij er altijd bent en krijgt de pup basisvertrouwen in zijn omgeving. Je kunt dan het  alleen zijn héél langzaam opbouwen. Hierbij mag de pup niet overstuur raken, piepen, blaffen of janken, dan ben je te snel gegaan.
 • Laat de puppy stap voor stap alleen zonder bench. Laat het deurtje van de bench open, gebruik een puppyren of maak de omgeving puppyproof zodat de hond niets kapot kan maken als hij gewoon los rondloopt of alleen thuis is zonder bench.
 • Zorg dat de pup altijd kan drinken, ook ‘s nachts.  Je zult versteld staan hoeveel puppy eigenaren de pup maar enkele keren per dag laten drinken terwijl dit een eerste levensbehoefte is. Niet kunnen drinken zorgt voor stress. En stress zorgt er weer voor dat een pup juist vaker moet plassen.

Veel gestelde vragen

Hieronder beantwoorden we veel gestelde vragen over puppy’s en hun behoefte aan veiligheid of het alleen kunnen zijn van pups. Als jij je bijvoorbeeld afvraagt of een pup 2 of 5 uur alleen kan zijn, wat je moet doen met een puppy als je gaat werken, hoe lang het duurt voordat een pup doorslaapt in de nacht lees dan vooral verder.

Hoe lang moet je vrij nemen voor een puppy?

Hoe lang je vrij moet nemen voor een puppy wisselt heel erg per pup. Maar onthoud dat een pup echt de tijd moet krijgen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en zijn nieuwe baasje. Neem zo lang mogelijk vrij als je kan, twee weken vrij nemen is echt te weinig om een pup te leren alleen te zijn.

Als je een pup krijgt raden wij aan om minstens 3 weken vrij te nemen, het liefst nog langer. Wellicht dat je als je samenwoont samen vakantie kunt opnemen, afwisselend van elkaar, zodat de pup zo lang mogelijk niet alleen wordt gelaten. Je moet echt wat voor je pup over hebben en vakantie opnemen is daar één van. Later pluk je er de vruchten van als je investeert in de puppytijd.

Na deze 3 weken vrij is de kans heel groot dat de pup nog niet alleen kan blijven. Een mensenbaby van 11 maanden oud (om even te vergelijken met een pup van 11 weken) laat je ook niet uren alleen, een puppy ook niet. Zorg na deze 3 weken ervoor dat je de pup mee kan nemen naar werk, er iemand bij jou in huis kan oppassen of dat je de pup naar een oppas kan brengen. 

Hoe lang kan een pup van 4 maanden alleen zijn?

Op internet vind je allerlei schema’s van het aantal maanden waarop een pup oud is en hoeveel uur hij alleen kan zijn. Naar onze mening kloppen deze schema’s niet. Een pup van 4 maanden oud kan absoluut niet 4 uur alleen zijn. Een pup van 5 maanden oud kan absoluut niet 5 uur alleen zijn. Een pup van 6 maanden kan absoluut niet 6 uur alleen zijn en een pup van 7+ maanden kan geen 8 uur alleen zijn. 

De eerste week dat je de pup hebt laat je hem helemaal niet alleen, een pup kan dit niet aan. Alles is nieuw en onbekend. Laat je de pup in de eerste week alleen dan kan dit voor onnodig veel stres zorgen. Pas als een pup gewend is kan je rustig beginnen met het leren alleen zijn door dit heel rustig op te bouwen.

Besef je dat een pup van 4 maanden pas 16 weken oud is. Hij is dan (meestal) pas 8 weken bij zijn nieuwe eigenaar. Pas na 6 weken begint een pup echt te wennen, in principe kan je dan rustig beginnen met het alleen laten van de pup. Maar je begint dan met secondes tot minuten en niet meteen al hele uren. Ga je te snel dan is er kans op verlatingsangst. Pas als een pup helemaal vertrouwd is en géén stress laat zien als je een minuut weg bent dan kan je het rustig opbouwen. Laat de pup stress zien dan ben je een stap te ver gegaan.

Een pup kan dus niet meteen al 2 uur of  5 uur alleen zijn. Pas na een paar weken opbouwen, je begint bijvoorbeeld als de pup 6 weken in huis is (en hij 4 maanden oud is) met enkele minuten en gaat dit goed dan kan een pup van 4-5 maanden oud een half uurtje tot een uurtje maximaal alleen zijn. dit bouw je langzaam op tot 2 of 3 uur als de pup 6-7 maanden oud is. Wanneer een pup van 6-7 maanden oud langer dan 4 of 5 uur alleen moet zijn is het verstandig om te kijken naar een oppas die aan huis komt of waar je de pup naar kan brengen. Honden zijn sociale dieren en zijn niet graag alleen.

Samenvattend antwoord op de vraag of een pup 2 of 5 uur alleen kan zijn: Nee, een pup kan niet meteen 2 of 5 uur alleen zijn. Dit moet je zorgvuldig opbouwen om te zorgen dat de hond niet gestrest raakt als hij alleen is en verlatingsangst ontwikkeld.

Wat moet je doen met een pup als je gaat werken?

De meeste mensen nemen zo’n 3 weken vakantie op en als je geluk hebt kan je partner daarna 3 weken vakantie nemen zodat de pup de eerste 6 weken niet alleen is. Je kunt langzaam het alleen zijn opbouwen, maar besef je dat een pup na 6 weken (dan is hij vaak 3-4 maanden oud) echt geen hele werkdag alleen kan zijn. Ook tussen de middag een half uur thuis komen is niet voldoende om een pup alleen te laten als je werkt. 

Kijk of het mogelijk is om tijdelijk minder te gaan werken of een deel van de tijd (gedeeltelijk) thuis te gaan werken. Als dit niet mogelijk is en je toch fulltime moet werken dan kan het verstandig zijn om te kijken naar een hondenoppas die aan huis komt of waar je je pup kan brengen. De voorkeur heeft een hondenoppas in huiselijke kring die een aantal honden heeft, niet een hele grote opvang. Een grote opvang kan erg overweldigend zijn voor een pup en voor sommige pups is dit te druk. 

Als je kiest voor een hondenoppas kan dit vaak nog niet als een pup jong is, tenzij de uitlaatservice een speciaal karretje heeft waar de pup in kan liggen. Een pup kan nog geen uur wandelen en overbelasting van de gewrichten is dan echt belangrijk om goed op te letten. Bij de meeste uitlaatservices kan een hond terecht als het geen puppy meer is.

Waar moet een pup overdag slapen?

Het belangrijkste is om een plekje te vinden waar de pup overdag ongestoord kan slapen en zijn rust kan vinden. Dit is een plek waar een pup zich veilig voelt en ook makkelijk kan slapen. Honden slapen van nature op verschillende plekken en verdelen dit over de dag. Het liefst slaapt een hond wat verhoogd en zit hij niet opgesloten. Het wordt dan ook afgeraden om een bench te gebruiken om een hond overdag in te laten slapen omdat de hond daarin geen keuze heeft, tenzij je de bench open laat staan.

Als je een pup hebt en ook kinderen, leer de kinderen dan dat als de pup aan het slapen is hij niet gestoord mag worden. Een pup raakt snel overprikkeld door kinderen, omdat kinderen vaak onvoorspelbaar, luid en druk zijn in de ogen van een pup. Het kan zijn dat een pup daardoor niet aan zijn rust toe komt. Het is daarom erg belangrijk om een fijn plekje te hebben waar de pup niet gestoord wordt als hij slaapt en dat dit goed in de gaten wordt gehouden door de ouders.

Hoe lang mag een pup overdag in de bench?

Er zijn mensen die zich afvragen hoe lang een pup overdag in de bench mag. Daar zijn de meningen over verdeeld. Besef je wel dat als je een pup overdag in de bench doet hij opgesloten zit en dat dit erg onnatuurlijk is. Honden zijn van nature polyfase slapers, wat betekent dat ze tussen slaapfases door verplaatsen. Een bench beperkt dit heel erg, omdat een pup niet kan verplaatsen maar opgesloten zit. 

Een ander nadeel van een bench is dat een pup geen koele plaats kan opzoeken als hij het warm heeft en geen warme plek kan opzoeken als hij het koud heeft. Zit een pup ‘s nachts ook opgesloten in een bench en dan ook nog overdag, dan kan je je afvragen waarom je een hond hebt genomen. Honden zijn er niet voor gemaakt om uren in een bench te verblijven. 

Een veel beter idee is om een pup overdag niet in een bench maar in een puppyren te doen. In een puppren kan je ook een bench zetten met het deurtje open. Hoe lang je de pup daarin zet wisselt, sommige honden slapen een half uurtje en sommige een uur. Als je de puppyren goed opbouwt kan een pup hier gerust een half uurtje alleen in zijn (let op dat je dit opbouwt nadat de pup 6 weken bij jullie is). Als een pup ouder is dan kan je dit steeds verder uitbouwen. Laat een hond nooit langer dan 4 uur alleen of in een bench zitten.

Hoe lang duurt het voordat een hond zich hecht aan een nieuw baasje?

Als je een hond nieuw in huis hebt, of dit nu een puppy of volwassen hond is, de hond heeft tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Je kunt rekening houden met de 3-3-3-regel:

 • De eerste 3 dagen: de hond voelt zich overweldigd door de nieuwe omgeving. Het kan goed zijn dat een hond niet wil eten in de eerste 3 dagen door de stress. De hond kan teruggetrokken zijn en niet weten wat hij kan doen. Hij is zichzelf niet. De eerste 3 dagen is de hond absoluut niet gewend en ook niet gehecht aan zijn nieuwe baasje. 
 • Na drie weken: de hond gaat zich een beetje settelen en voelt zich meer comfortabel. Honden kunnen zich nu meer gaan hechten aan zijn nieuwe baasje. Zeker als er een routine is zal de hond dit ondertussen doorhebben. In deze drie weken kan je langzaam de persoonlijkheid van de hond gaan zien. 
 • Na drie maanden: de hond voelt zich volledig comfortabel in zijn nieuwe huis. Het is nog steeds nodig dat jij vertrouwen en een band met de hond opbouwt, zodat de hond zich helemaal veilig voelt. Een hond is na drie maanden bijna helemaal gehecht aan zijn baasje.

Dit kan natuurlijk per hond wisselen, want geen een hond is hetzelfde. De ene hond zal sneller gehecht zijn en een andere hond zal meer tijd nodig hebben.

Belangrijk is dat je je als baasje verdiept in hondengedrag, zodat je lichaamstaal leert lezen, je weet wat zorgt voor stress bij honden, je geduld hebt en absoluut niet met correcties werkt. Bouw het vertrouwen van je hond op zonder te corrigeren, zowel fysiek als mentaal werken correcties averechts.

Hoe zorg je dat een pup gaat rusten?

Je zorgt ervoor dat een pup gaat rusten door een vaste routine op te bouwen en dit elke dag te herhalen. Hierdoor weet een pup waar hij aan toe is, wat hij kan verwachten omtrent spelen, slapen, eten en wandelen. Ritme zorgt voor vertrouwen en een rustigere pup. Hoe ouder een pup wordt hoe meer hij hieraan gewend raakt. Gaat een pup niet uit zichzelf rusten maar gaat hij klieren en vervelend doen, dan is het tijd voor verplichte rust.

Er zijn een aantal manieren om een pup in slaap te krijgen. Je krijgt een pup in slaap door de hond bij je te nemen en rustig te masseren tot hij in slaap valt, waarbij je zorgt voor gedimd licht en eventueel rustige muziek. Bij sommige honden werkt dit erg goed maar het kan ook zijn dat een puppy juist niet aangeraakt wil worden (want dit kunnen extra prikkels zijn). Een puppy ren is dan ideaal omdat je de pup daarin kan zetten om te rusten terwijl jij aan de andere kant rustig een boek gaat lezen tot de pup slaapt. Praat hierbij niet tegen de hond, maar straal rust en kalmte uit en doe zelf ook rustige activiteiten. Een pup zal al snel in slaap vallen, zeker als hij moe is. Is de pup nog niet moe (let op dat het geen overprikkeling is) geef een pup dan een puppybot in de puppyren. Hierna zal hij moe zijn en in slaap vallen.

Hoe ouder de hond wordt hoe makkelijker het rusten gaat, omdat een pup leert dat een puppy ren een rust- en slaapplek is. Veel pups vinden het lastig om alleen te slapen omdat dit tegen de natuur van een hond in gaat. Wat vaak goed helpt is om de pup in dezelfde ruimte als jou te laten slapen zodat hij niet alleen is.

Hoe laat laatste rondje puppy?

Het laatste rondje met je puppy doe je het beste vlak voordat je gaat slapen. Voor de ene persoon is dat om 21:00 uur ‘s avonds en iemand anders gaat pas om 01:00 uur slapen. Besef je dat hoe later de pup uitgelaten wordt hij langer hij zijn plas kan ophouden, maar dat in de meeste gevallen zeker de eerste 3-4 weken de pup ook midden in de nacht uitgelaten moet worden. Jonge pups hebben nog geen controle over hun sluitspier, naarmate de pup ouder wordt ontwikkeld dit zich.

Laat je pup daarom laat in de avond uit en zet een wekker zodat je midden in de nacht ook nog eruit kunt gaan. Net als met een mensenbaby heb je de eerste periode gebroken nachten en dat is best wel intensief. Sommige mensen geven daarom de voorkeur aan een hele kleine bench (of een bench die kleiner is gemaakt) waar de pup amper in kan bewegen, want een pup vervuilt zijn ligplek niet graag.

Besef je wel dat dit ook echt nadelige gevolgen kan hebben. Een bench is onnatuurlijk voor een pup en hij heeft hierin geen keuze. Het is een lekkere makkelijkere oplossing voor de mens maar een pup kan zich er best ellendig in voelen. Zeker als het een kleine bench is waar hij zijn kont niet in kan keren.

Een pup heeft 24/7 drinkwater nodig. Veel mensen halen het water weg een paar uur voordat ze gaan slapen maar dit is erg ongezond. Drinken is een eerste levensbehoefte en een pup heeft altijd recht op water als hij dorst heeft. Niet kunnen drinken zorgt voor stress, dit kan resulteren juist moeten plassen en uiteindelijk in een blaasontsteking. Doe zelf wat meer moeite en laat de pup midden in de nacht ook uit en zorg altijd dat een pup kan drinken, ook in de avond.

Hoe lang duurt het voordat pup doorslaapt in de nacht?

Wij merken dat een pup een stuk beter slaapt en ook doorslaapt op de momenten dat hij zich helemaal veilig en comfortabel voelt. De meeste pups slapen dan ook snel door in de nacht op het moment dat zij niet alleen slapen, maar bij hun eigenaar. Dit hoeft niet in hetzelfde bed te zijn, maar dit kan ook in dezelfde kamer als de eigenaar. Alleen zijn is van nature een teken dat je onveilig bent, als er iets gebeurt sta je er alleen voor.

Veel pups zijn onrustiger als ze worden opgesloten in een bench en slapen dan minder goed door. Dit komt ook omdat een pup in een bench die het koud heeft geen warm plekje kan opzoeken en een pup die het juist warm heeft geen kouder plekje kan opzoeken. Dit kan voor stress zorgen. Daarnaast kan je niets stel dat er gevaar is en je bent als pup opgesloten.

In een puppy-ren heeft een pup bijvoorbeeld veel meer keuze, veel pups zijn een stuk rustiger als ze deze keuze hebben en slapen dan sneller door. Een pup kan binnen een paar weken, zo rond rond de leeftijd van 11-12 weken in de nacht doorslapen, als hij zich veilig en geborgen voelt. 

Hoe lang naast bench slapen?

Wij raden aan om een pup niet in een bench te laten slapen, maar in een puppyren of in een mandje dicht bij jou in de buurt of direct naast jou. Honden zijn sociale slapers en puppy’s slapen niet alleen, want dit zijn ze ook niet gewend bij hun moeder, broertjes en zusjes. Als je toch een bench wil gebruiken en je wil de pup niet in de slaapkamer hebben, is het het beste om zo lang mogelijk naast de bench te slapen. Slaap dan zeker een paar weken lang naast de bench en bouw dit heel rustig af.

Als je de pup uiteindelijk niet op jouw slaapkamer wilt hebben, is het alsnog aan te raden om de eerste dagen tot de eerste weken de pup bij jou op de slaapkamer te laten slapen. Lukt dit niet, laat de pup dan op de overloop of gang naast de slaapkamer slapen. Zorg ervoor dat de deur open blijft en plaats eventueel een hekje in de deuropening. Honden zijn sociale dieren en willen bij ons zijn, alleen afgezonderd slapen gaat geheel in tegen de natuur. Goede kwaliteit slaap is van uitzonderlijk groot belang zeker in de puppy-fase.

Tot op drie meter afstand tussen jou en de pup kan de pup nog jouw lichaamswarmte voelen. De eerste week houd je de pup zo dichtbij mogelijk bij je, in een mandje of doos naast jouw bed. Jij bent er dan meteen als er iets is, als de pup moet plassen of als je de pup moet troosten. De dagen hierna vergroot je heel langzaam de afstand. Hoe snel je kunt gaan en hoe groot de afstand wordt hangt af van de pup. Vergroot elke dag de afstand iets meer, net zo lang totdat de pup slaapt waar jij wil.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.
 

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Hoe ging de eerste nacht met jouw puppy? Vind jij het lastig om jouw puppy te trainen om alleen thuis te zijn of wil jij meer weten over het voorkomen van verlatingsangst bij puppy’s? Zit jij met je handen in het haar omdat je niet wist hoe je de eerste nacht met je puppy kon aanpakken, of blijft jouw puppy janken en blaffen ‘s nachts? Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

24 gedachten over “Maar dat hoort toch zo? – De behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond

 1. Isabeau Smit schreef:

  Zo mee eens!!! Link is nu aankomende maandag 12 weken. Heb de eerste 2 weken naast hem geslapen en daarna ben ik naar de slaapkamer gegaan en is hij mee verhuisd. Zonder bench omdat die gelijk al goed aangaf dat die uit moest. Moest laatst voor familie in het ziekenhuis zijn en Link kon bij een vriendin logeren. Weiger hem alleen te laten. Hij komt er zelf wel mee 🙂 zodra ik ook op zen gepiep afkwam in de bench werd die stil en kroelde ik hem stelde hem gerust en toen ging die slapen😍

 2. Ilona schreef:

  Wij hebben nu een puber van 14 maanden die niet meer in de bench wil door slapen. Eerst kon ze dit prima. Ze slaapt in de bench, omdat we haar ‘s nachts niet samen met onze andere hond durven te laten slapen alleen beneden.

  Helaas kunnen we er nu iedere nacht uit na 3 uurtjes slapen en neem ik ze mee naar boven op bed. En dan slapen we wel allemaal door.

  Als het aan mij lag, mochten ze gewoon boven slapen. Een gebroken nachtrust vind ik veel erger.

  Na dit artikel heb ik helemaal het idee om boven gewoon een slaapplek te creëren zodat ze bij ons, maar toch op hun eigen plek kunnen slapen.
  Hopelijk kunnen we dan alle vier gewoon weer slapen.

  • Linda schreef:

   Fijne informatie! Onze pup is nu 3 dagen bij ons en al had ik het gewild, haar (‘s nachts) alleen laten voelde als géén optie. Gelukkig heb ik dit ook niet gedaan. De bench is wel dicht, ik ga morgen ochtend met mijn man bespreken (nadat ik hem eerst deze informatie laat lezen) of we dit nog wel moeten doen…
   Wij hebben een behoorlijk pittig ras uitgezocht, en we willen niet dat ze onze spullen kapot maakt! Ik heb haar zojuist gekalmeerd door mijn hand in de bench te houden. Hier drukte ze héél schattig haar koppie tegenaan. Het huilen/ piepen hield direct op. Nu is ze weer rustig in slaap gevallen en lig ik weer op mijn matrasje iets verder van de bench af dan gisteren en eergisteren. Midden in de nacht weer wat nieuwe dingen geleerd, en nu weer lekker verder slapen! Dank je wel!!

 3. de vos janiquue schreef:

  mijn puppy geeft vanaf dag 1 al altijd mogen lopen en slapen waar hij wilde geen doos,geen bench of dergelijke nooit heb ik iets weggedaan als ik ging werken,alles bleef bij mij thuis liggen bv;sloffen ,dozen, vuilbak en dergelijke als ik weg was om te werken,nooit ben ik thuis gekomen dat er iets kapot was of dat hij iets opgegeten had wat niet mocht.ik voedde hem op alsof hij een mens was en heb nooit problemen had en is nu 2,5jaar en nog mag ik alles laten liggen.ik denk hoe meer je verbergt en verbied hoe vlugger ze iets nemen en mss omdat ze te horen krijgen dat ze dit of dat niet mogen doen.
  dit is mijn ervaring en opvoeding……nu zie ik en praat ik met mijn hond zoals ik tegen mensen praat en hij verstaat ook alles en slaapt elke dag bij mij of aan t”stoofke
  grt clio

 4. Alexandra schreef:

  Hoi, ik was aan het zoeken naar info over ‘het janken van een pup’ en toen kwam ik op uw site terecht. Het artikel vind ik nuttig en ik kan er wat mee. Mijn pup gaat de komende tijd aandacht krijgen als ze weer jankt omdat de moederhond dat ook zou doen. Het klinkt eigenlijk ook logisch en natuurlijk om er op deze manier te zijn voor de pup. Leuk artikel!
  Groet, Alexandra

 5. Nienke schreef:

  Ik vind dit hele leerzame en nuttige informatie. Ik ben me nu flink aan het verdiepen in alles rondom opvoeding en training van honden omdat ik volgend jaar mijn eigen pup in huis hoop te krijgen. Als ik dit artikel niet had gelezen had ik waarschijnlijk ook gedacht dat ik mijn pup gewoon moest laten uithuilen de eerste nachten. Echt goed geschreven en fijn om dit perspectief te lezen. Mijn eigen gevoel past hier ook veel beter bij, het troosten en nabijheid bieden aan de hond.

  • Inge schreef:

   Hallo,

   Ik heb een pup van nun7,5 maanden en is altijd goed gegaan maar nu heel angstig als we weggaan. Zelf een bezoekje aan de wc of een wasje boven aan gaan zetten resulteerd in ja ken piepen en blaffen. Hij hoeft maar 1x per week max 4 uur alleen te zijn, maar nu regel ik maar een oppas. Hij slaapt bij ons op de slaapkamer in zij mand, als we er maar zijn. Dit is pas de laatste maand zo geworden, tot die ging het altijd goed. Er is niet iets gebeurd wat wij kunnen linken aan zijn angst nu, heeft tips? Dus voor een wat oudere pup

   • Ellen schreef:

    Ik zou dat ook heel graag willen weten. Onze pup van 4 maanden, slaapt al vanaf dag 1 in zijn bench in de nacht, zonder problemen de hele nacht door. Overdag slaapt hij daar ook maar als ik naar boven wil of even de tuin inloop (dus iets verder weg uit zijn buurt) heeft hij dat gelijk in de gaten en gaat hij janken of blaffen. Ga ik dan weer naast zijn bench zitten (waar mijn bureau staat), dan is hij direct stil. Ik heb het met het deurtje open geprobeerd, hij gaat er wel in maar dat duurt maar even en dan wil hij weer spelen en gaat er weer uit en kan zijn eigen rust niet vinden. Omdat hij de rust niet kan vinden (ondanks botten kauwen/genoeg wandelen/spelen/ontstressen) is hij snel overprikkeld. Ook ik zou graag willen weten hoe je dit het beste kan trainen.

 6. Nel Van Strien schreef:

  Mijn schnautzer pup; nu van 9 maanden, wil sinds 2 maanden niet graag in zijn bench gaan slapen. Vanavond draag ik hem niet meer in zijn bench om te slapen. De deur van de bench laat ik open staan en ga naar bed. Benieuwd, of ik er in de nacht uit moet.

 7. Bo schreef:

  Dank voor deze duidelijke blog. Ik raakte “zenuwachtig” omdat andere mensen, sites en boeken andere dingen zeggen. Juist de bench in etc. Na 1,5 week ben ik kapot van de strijd met de bench snachts. Ze wilt liever de deur gewoon niet dicht en slaapt overal super goed behalve daarin. Ik ga het toch aanpakken zoals hier beschreven staat en hoop dat ik dan daarna ene prachtige hond ervoor terug krijg!

  • Sandra schreef:

   Deze blog opende echt mijn ogen! Als trotse hondenmama van een Jack russel mixje van 11 weken (sinds 2 dagen bij mij), werd ik helemaal onrustig van alle goedbedoelde meningen om me heen. En vaak kwamen ze terug op: alleen laten, en niet verwennen met je aandacht. Maar je neemt toch een hond voor de gezelschap?! Dus dat ging zo tegen mijn gevoel in, en dan vind ik deze blog via Google! Nu weet ik dat wat ik gevoelsmatig wilde doen, ook het beste is voor mijn pup! Dankjewel!! ♡

  • Anja schreef:

   Onze pup sliep in een puppyren waar ook een bench in stond.
   De eerste weken sliep 1 van ons ook beneden in de buurt van de ren.
   Pup heeft nooit s nacht s gepiept of gejankt.
   Slaapt nu alleen in de huiskamer in mand of op de vloer of op de bank, keuze genoeg!

 8. Petra Gyselen schreef:

  Deze blog over alleen zijn en niet reageren op janken en piepen bevestigt hoe ik er zelf ook instond maar door alle ‘andere meningen’ begon ik zwaar te twijfelen als ik het wel goed deed omdat Bodhi (10 weken oude labradoodle) het nog allemaal niet kon en zijn bijtgedrag werd steeds harder en zijn overprikkeling ook waardoor hij steeds minder in de rust ging dan wat ik denk dat goed is voor hem… Nu vandaag is hij al een stuk rustiger doordat ik zelf ook hem alle ruimte geef als hij wel of niet in de bench wil liggen. hij beslist het nu zelf.

 9. Jan schreef:

  Hallo beste hondenbezitters en mensen van de dierenoppas,
  We hebben sinds een week een golden retriever pup. We zijn het helemaal eens met het advies over de nachten. Hij slaapt nu al minimaal 6 uur.
  Voor wat betreft de overprikkeling: de laatste twee dagen was hij bijtrekt en geïrriteerd. We hebben het artikel van jullie gelezen en ik ben het vandaag meteen gaan toepassen. Een goed moment van zelfreflectie hebben we gehad. We hebben een heel andere hond: relaxt, het normale ‘bijten’ van de pup. Hij neemt zelf veel meer de rust. Wat ook belangrijk is, is om grenzen aan te geven bij andere mensen. De mensen menen de pup te moeten benaderen, aaien (ook nog op zijn hoofd) en in hun enthousiasme allerlei lieve woorden te moeten zeggen. Ik ben vandaag begonnen met grenzen aan te geven en dat is alleen maar in het belang van onze bink.
  Ik wens iedereen succes met het meelopen met jullie viervoeter en vooral veel plezier.

 10. Lucienne schreef:

  Mijn pup is nu twee en een halve week bij ons en slaapt in de bench, ik moet dan wel eerst in de ren gaan met haar,” daar staat ook de bench”. Ik blijf dan staan en negeer haar waarna ze rustig word, (na haar loopje is ze nogal erg druk). Na een korte tijd gaat ze aan mijn voeten liggen en als ze slaapt til ik haar op en leg haar in de bench en zeg dan ook “Bench”. Ze gaat dan rustig liggen en slaapt verder. Ik kan dan de ren verlaten. Het lukt me nog niet om haar zelf de bench in te laten gaan, Ze blijft wel rustig in de ren. Als ze nog niet slaapt en ik leg haar in de bench dan gaat ze piepen en protesteren.

 11. Nanda schreef:

  Mijn pup mocht vanaf nacht één bij mij op bed slapen. Hierdoor krijgen we allebei onze nachtrust en doen we weer energie op voor de volgende dag. Ik heb wel vaak het idee dat ik mijzelf richting anderen moet ‘verantwoorden’ waarom hij bij mij op bed slaapt. Dat zijn meestal mensen met de ouderwetse opvattingen mbt het opvoeden van honden. Ik geniet van zijn aanwezigheid en slaap beter dan ooit. En als hij even naar buiten moet, maakt hij mij wakker op zijn manier, lopen we even naar de tuin en gaan daarna weer verder slapen 🙂

 12. Elodie van Klaveren schreef:

  Wij hebben nu bijna een week een pup in huis een mini labradoodle. De nachten zijn vreselijk! Non stop blaffen en janken. We proberen de eerste helft van de nacht de hond los beneden te laten slapen omdat de bench haar veel meer stress geeft, deze laten we wel open staan zodat ze een eigen plek heeft. Rond een uur of 1:00 gaat één van ons op de bank liggen met de hand er bij, dan slaapt iedereen. Wij zijn momenteel echt radeloos. We willen de hond niet leren om bij ons op de bank of in bed te slapen omdat we al een dochter van 1,5 hebben en de tweede op komst is. Maar ja een nacht doorslapen is ook wel fijn. De hele nacht laten blijven is ook geen optie onze dochter wordt wakker en de buren klagen. Moeten we de hond echt zijn zin geven om naast ons te laten liggen in bed of op de bank? Kunnen we dit dan in de toekomst wel afleren? We willen eigenlijk geen hond op de bank en al helemaal niet in bed. Wat moeten we doen?

  • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

   Hallo Elodie, het is heel logisch dat jullie pup bij jullie wil zijn. Het is geen kwestie van de hond ‘zijn zin geven’ of ‘afleren’, het is een eerste levensbehoefte (veiligheid). Het is natuurlijk gedrag, geen gedrag dat je moet afleren. De pup heeft veiligheid nodig, na een week heeft een pup dit nog niet. Ook een mensenbaby laat je de eerste tijd niet alleen. Je kunt de pup het beste bij jullie laten slapen totdat de pup dit niet meer nodig heeft. Het verschilt per pup, maar meestal zie je na een aantal weken dat een pup vertrouwen krijgt en ook minder behoefte heeft om constant bij je te zijn. Langzaam leren ze op eigen pootjes te staan. In ons blog hebben we dit uitgebreid beschreven en uitgelegd.

 13. Robijntje schreef:

  Ik heb net een week mijn 8 (inmiddels 9) weken oude pup in huis. Het verbaasd mij dat hij nu sinds 2 dagen s nachts doorslaapt.
  Mijn pup slaapt in een mandje naast mijn bed. Ik geef mn pup na 20.00 u niks meer drinken en dat vind ik wel ok want continue drinken vraagt om continue plassen. En als mens wanneer je snachts niet steeds je bed uit wilt om te urineren raad men ook aan na 20.00 u niet meer te drinken.

  • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

   Hallo Robijntje, wij raden aan om altijd drinken beschikbaar te houden voor de pup. Niet kunnen drinken terwijl je wel dorst hebt is stressvol (wat ook kan zorgen voor meer plassen). Ook al gaat het nu goed, de pup kan niet aangeven dat hij dorst heeft. Drinken is een eerste levensbehoefte.

 14. Marthe schreef:

  Nou zeg wat is dit allemaal een eye opener 😳
  Mijn pup is 11 weken.We hebben hem vanaf 8 week oud.Ik wilde hem echt niet boven op slaapkamer maar de eerste twee weken heb ik dat wel gedaan om hem te laten wennen.Nu slaapt hij een week beneden in de bench.
  Heeft veel gepiep en ‘gehuil”opgeleverd maar inmiddels gaan de nachten goed.Alleen zodra hij (te!)vroeg in de ochtend wakker is gaat zijn stress niveau in twee seconden van “1 naar “10”.
  En overdag neemt ie inmiddels veel te weinig rust, houdt me continu in de gaten en piept veel.Ook kan ik hem niet even in de bench zetten als ik wil douchen.Ik heb hem nu een paar dagen tekeer laten gaan (terwijl ik gestrest sta te douchen).Laatst heeft ie het bijna twee uur volgehouden en weigerde om in slaap te vallen terwijl ik wist dat ie moe was.

  Gisternacht was ik tijdens zijn nachtplasje /uitlaten vergeten de bench goed dicht te doen.Toen hij weer om gebruikelijke tijdstip in ochtend wakker werd ging hij meteen tekeer totdat hij erachter kwam deurtje open was en is half in paniek naar boven gegaan en bij mij in bed gesprongen.Eenmaal gesust en getroost zijn we samen nog heerlijk in slaap gevallen.
  Kortom:dat hele bench gedoe en alle overige ouderwetse tips en tricks ga ik na het lezen van jullie artikel en de open deurtje ervaring van gisteren maar eens overboord gooien.Otis is in die ene bench training week gewoon een gestreste hond geworden 😔
  Dank jullie wel voor de verheldering en ook dank voor allen hun reacties!Otis gaat vanavond gewoon lekker in een mandje naast mijn bed liggen en ik durf te wedden dat we eindelijk ook wat meer rust gaan krijgen.

 15. Kim schreef:

  Nou ja ik dacht ik ben goed voorbereid, veel boeken gelezen. Pup van 10 weken nu, net een klein weekje in huis. In de nacht lekker bij ons, bench met deurtje dicht. In begin even piepen. Ik negeer hem dan (want dat las ik in alle boeken) en daarna is ze stil. ‘s nachts als ze wakker wordt hoor ik dat ze onrustig wordt, meteen naar buiten en doet ze een plasje. Echt goed. OVerdag slapen is drama in de bench beneden waar ik deur dicht doe en in haar buurt blijf. Alleen maar janken en blaffen. Zodra ik de benchdeur open doe gaat ze lekker op de bank liggen en slaap ze heerlijk. Die benchdeur doe ik dus nooit meer dicht en ik zal haar ook niet meer negeren. Deze tips hier voelen zo veel beter aan. Dank daarvoor!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *