Puppytuigjes een tuigjes voor een puppy kopen

5 TIPS: Een puppy tuigje is juist wél handig & nodig | Wist jij dit?

Ben jij opzoek naar een goed puppy tuigje? Regelmatig krijgen we mailtjes van mensen die een puppy gaan kopen of net in huis hebben en twijfelen of zij er goed aan doen om een puppytuigje aan te schaffen. Het liefst willen ze een tuigje die past als de puppy 8 weken oud is en ook past als de pup volwassen is geworden. Het liefst één tuigje die nú past en ook over 2 jaar nog. Want meerdere tuigjes voor een puppy: dat is toch veel te duur?!

Wij specialiseren ons al jaren in de beste puppy tuigjes. Een tuigje voor een puppy is voor het kwetsbare nekje van een pup simpelweg de beste keuze, maar kies dan wel een Y-tuig. Veel mensen willen wachten en pas een tuigje kopen als de puppy uitgegroeid is. Omdat een puppytuigje bij veel mensen niet vanzelfsprekend is hebben we besloten om hier een uitgebreid artikel over te schrijven.

We hopen op die manier (kersverse) puppy-eigenaren meer informatie mee te geven over goede puppy tuigjes. Zodat jij als hondenbaasje al meteen vanaf pups af aan de hond kan laten wennen aan een goed tuigje. Een puppy tuigje is qua keuze het beste als het gaat om het welzijn en gezondheid van een puppy.

Inhoudsopgave

Een puppytuigje is de beste keuze voor wandelen

Een puppy tuigje voor een puppy is zeker aan te raden omdat de nek van een  puppy erg kwetsbaar is. De nek van een volwassen hond ook, maar bij een puppy is de nek nog net wat gevoeliger omdat alle wervels nog niet aan elkaar zijn gegroeid. Een halsband kan bij een hond schade aanbrengen.

Schade door een halsband kan al komen als een hond een aanloopje neemt daardoor een rukje in zijn nek krijgt doordat hij een halsband draagt. Bij een puppy zitten de gewrichten vast met kraakbeen en naarmate een puppy ouder wordt verandert dit naar bot. Een tuigje is voor een puppy veel veiliger voor de gewrichten.

Belangrijk is om een tuigje te kiezen die ook echt geschikt is als puppy tuigje. 

Er zitten organen, spieren, wervels en zenuwen in de hals. Wat er met de nek gebeurt, heeft invloed op de rest van het lichaam. Stel dat de hond een halsband om heeft en opeens een ruk in zijn nek krijgt omdat hij instinctief achter een kat aan wil gaan, of hij staat even stil om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de halsband omdat de hond door moet lopen.

Tuigje voor puppy puppytuig puppyharnas verstelbaar

Hoe doe je een puppytuigje aan?

Je hebt verschillende puppytuigjes die allemaal op een andere manier aan gaan. Maar over het algemeen is de regel bij een Y-tuig voor puppy’s dat je het tuigje over het hoofd heen doet en je daarna de clipjes bij de buik vastmaakt.

Je hebt ook puppytuigjes die maar één gesp hebben en dat is heel onhandig. Dit tuig moet dan over het hoofd en vervolgens moet de puppy met één pootje erin stappen waarna je het tuigje dichtklikt op de buik. Wij raden aan om in ieder geval te kiezen voor een puppytuigje met twee sluitingen bij de buik zodat de puppy geen pootje hoeft op te tillen.

Er bestaan ook puppytuigjes die helemaal niet over het hoofd hoeven. Deze tuigjes hebben een extra neksluiting waardoor je het tuigje vastklikt bij de hals als een halsband. En vervolgens maak je de twee gespen dicht bij de buik. Zie ook het onderstaande filmpje:

AnnyX tuig 4 sluitingen neksluiting tuig hoeft niet over hoofd hond Anny X tuigje

Hond bang voor tuigje ervaring

Dit is het Anny-X Open tuigje. Hoe bestel je een Anny-X tuig mét extra neksluiting? In het bestelformulier selecteer je de maat en daarachter staat (+neksluitingen). 

Hoe bestel je een tuigje met extra neksluiting

Wat is het beste tuigje voor een puppy?

Het beste tuigje voor een puppy is een Y-tuigje of een tuigje met een Y-vorm. Kies voor een puppy absoluut géén tuigje met horizontale borstband (ook wel borsttuig genoemd, klik voor het uitgebreide blog). Een tuigje met horizontale borstband zorgt dat de schouders niet vrij kunnen bewegen (wat later weer voor klachten zoals artrose kan zorgen) en het zit in de oksels.

Naast een goed Y-tuigje raden wij een normale lange lijn van 3 meter (of langer) aan, geen uitrolriem maar gewoon een normale riem die je goed vast kunt pakken. Honden wandelen een stuk rustiger en trekken minder met een goed Y-tuigje en een normale lange lijn. We hebben een prachtig uitgebreid blog over relaxter wandelen met een lange lijn geschreven.

Goed tuig slecht tuigje hond - Wat is het beste hondentuig anti-trektuig grote sterke hond vergelijken van y-tuig harnas hondentuig borsttuig

Deze afbeelding mag niet gebruikt worden door derden voor commerciële doeleinden zonder toestemming, © Dierenoppas Amersfoort

Waarom heb je meerdere puppytuigjes nodig?

Wij hebben twee soorten tuigjes (gevoerd en ongevoerd) in ons assortiment die perfect geschikt zijn voor puppy’s, hier lees je alles over het verschil tussen deze twee tuigjes. Onze tuigjes zijn geschikt voor puppy’s vanaf 3kg (gevoerd tuigje) en 1kg (ongevoerd tuigje).

Veel mensen willen het liefst één tuigje die past vanaf 8 weken tot 1 jaar. Maar dit is helaas niet realistisch. We zullen uitleggen hoe dit komt.

Onze tuigjes zijn geschikt voor puppy’s omdat ze verstelbaar zijn. Ze zijn verstelbaar bij de hals en bij de buik. Ze groeien dus mee als een puppy ook groeit en dat is hartstikke handig. Toch heb je vaak 2 tot 3 tuigjes in totaal nodig wanneer je een puppy hebt. Je kunt niet maar één puppytuigje aanschaffen en dit de rest van het hondenleven gebruiken. Hoe komt dit?

 • Dit komt omdat de tuigjes tot een bepaalde lengte verstelbaar zijn. Hoe groter de hond, hoe breder de bandjes bij de nek en buik verstelbaar moeten zijn. Er zit altijd een limiet aan, de tuigjes zijn verstelbaar tot een bepaalde max.
 • Hoe groter de puppy wordt hoe breder de bandjes zijn van het tuig zodat de druk goed verdeeld wordt. Als je een hond hebt met een dun tuigje dan zit dit niet fijn en snijdt dit in de vacht.
 • Tot slot is de lengte van het rugstuk belangrijk. Hoe groter de pup wordt hoe breder het rugstuk moet zijn. Wanneer het rugstuk namelijk te kort wordt omdat de puppy gegroeid is, dan gaat het tuigje in de oksels zitten. Dit loopt voor een puppy niet fijn en gaat irriteren en pijn doen.
 • Puppy’s hebben scherpe tandjes. Het gebeurt wel eens dat een puppy lekker op een tuigje gaat knagen en hij dan kapot gaat. Welk merk tuigje je ook hebt, alles van stof kan kapot geknaagd worden en puppytandjes zijn erg scherp. Om dit te voorkomen raden we aan om altijd toezicht te houden op de pup als het tuig om is en het tuigje af te doen na het wandelen.

Een anti-trektuigje voor een puppy?

Wij raden een anti-trektuigje voor een puppy, maar ook voor volwassen honden, absoluut af.

Kies voor een puppy niet voor een anti-trektuigje met bevestiging voor de riem aan de voorkant. Maar kies ook geen Y-tuigje met ring aan de voorkant. Wanneer je een anti-trek tuigje namelijk vastmaakt aan de ring op de borst kan dit serieuze gezondheidsklachten veroorzaken. Een anti-trek tuig kan zorgen voor blokkades in de rug, wervels die scheef gaan staan en schouders die vastzitten. In ons blog over de nadelen van een anti trek tuig lees je hier alles over.

Waar bevestig je de riem bij een tuigje op de rug of voorkant

Een halsband zorgt voor letsel bij een puppy

Een puppy tuigje beschermt voor letsel in de nek. Honden hebben een belangrijk orgaan in de nek zitten: de thymus. In de thymus groeien T-cellen, dit zijn een type witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de immuniteit. Hierdoor reageert het lichaam op vreemde stoffen.

Bij puppy’s is de thymus heel groot en wanneer een hond volwassen wordt krimpt hij. Bij een pup kan de thymus dus nog sneller beschadigen door een halsband dan bij een volwassen hond.

Wat voor gevolgen heeft dit op het lichaam? Dit heeft gevolgen voor de schildklier, lymfeklieren, tongbeen, wervels en nog veel meer. Wil je hier meer over lezen? We hebben een uitgebreid blog geschreven over het kiezen van een halsband of tuigje voor een hond.

wat is beter een halsband of tuig hond puppy labrador teckel doodle ridgeback golden retriever franse bulldog mopshondje frenchie

Zijn puppy tuigjes veel te duur?

Een veelgehoorde opmerking die wij krijgen is dat mensen het te duur vinden om voor een puppy een tuigje te kopen. Want een puppy groeit hier toch uit. En je hebt vaak meerdere tuigjes nodig voordat een puppy volwassen is. Laten we eens dieper ingaan op dit argument en hoe wij hierover denken.

Je hebt de beste fokker uitgekozen en toch best wel wat betaald voor de puppy zelf. Maar een tuigje voor een puppy aanschaffen waar een puppy een aantal weken/maanden mee doet dat hebben veel mensen niet voor de pup over

Wij begrijpen dat een tuigje niet in ieders budget past. Maar kosten van de dierenarts door een hernia of artrose in de nek op latere leeftijd, is een stuk duurder dan een hondentuigje van een paar tientjes. En past de puppy een tuigje niet meer dan kan je hem gemakkelijk verkopen, zodat je er toch nog iets voor terug krijgt.

Een puppy is nu eenmaal niet goedkoop

Een puppy zelf is vaak niet goedkoop. Met een beetje geluk kan je een puppy voor een paar honderd euro aanschaffen maar er zijn rassen zoals Labradoodles die al snel een paar duizend euro kosten. Bij een goede fokker is een puppy vaak iets duurder. Dit komt omdat een goede fokker echt veel tijd spendeert aan het goed socialiseren van de puppy’s, altijd aanwezig is, zorgt voor goede materialen om mee te spelen tijdens het opgroeien. Daarnaast heb je als fokker ook nog alle medische kosten en dat kan behoorlijk oplopen.

Het is dus niet zo heel gek dat een puppy best wel wat kost. En dan heb je nog alle spulletjes zoals een riem, voer- en waterbak, mand, noem maar op. Een puppy is vaak iemands kostbare ‘bezit’: je geeft heel veel om je puppy  en je wil het allerbeste.

Hier zie je een fokker die bij ons tuigjes heeft besteld om de puppy’s alvast te laten wennen aan een tuigje:

We werken regelmatig met puppyfokkers samen zodat ze met korting puppy tuigjes (en andere producten) kunnen aanschaffen voor in het puppy pakket. Zo heeft een puppy gelijk vanaf het begin af aan een goede start. Fokkers en stichtingen mogen ons ook altijd mailen voor het gratis boek ‘Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden’ die wij gratis aanbieden voor puppypakketten. (Tip: ben jij een aanstaande puppy-eigenaar? Stuur dit dan door naar jouw fokker of stichting!)

Puppy tuigje

“Ons puppy met het tuigje aan. Ze beweegt er heel soepel in en ze laat hem makkelijk aantrekken, dus hij is helemaal goed gekeurd. Ook in de auto kunnen we hem goed gebruiken. Kortom we zijn er helemaal blij mee en Bowie ook.”

Gezondheidsklachten zijn pas écht duur

Je kunt natuurlijk beginnen met een goedkoop halsbandje en later overgaan op een tuigje. Maar een puppynek is erg kwetsbaar. Als de hond hierdoor later juist problemen krijgt dan zijn de dierenartskosten hiervoor écht een stuk hoger dan het aanschaffen van een goed tuigje voor je puppy. Denk aan schildklierproblemen, wervels die niet helemaal lekker zitten, artrose in de nek etc.

Een verkeerde ruk aan de nek kan al voor (blijvende) schade zorgen en vaak heb je het niet in de gaten. Puppy’s kunnen best wel ongeleide projectielen zijn die overal naartoe willen of juist in hun achteruit gaan omdat ze iets eng vinden en dan opeens wegrennen. Oef.. de pup bereikt opeens het einde van de lijn en krijgt een ruk in zijn nek..

Pijn verbergen honden vaak erg goed. Met een kersverse puppy in huis ken jij de puppy nog niet goed genoeg om kleine pijnsignalen op te vangen, een puppy kan niet praten. Zelfs met een volwassen hond kan het erg lastig zijn om pijn te herkennen. Wacht daarom niet met het aanschaffen van een goed hondentuig tot de puppy uitgegroeid is.

We begrijpen heel goed dat alles erg duur is en ook een goed en degelijk hondentuig is niet goedkoop. Maar als het om de gezondheid gaat van je puppy, maakt het dan nog  veel uit dat je 2-3x een tuigje moet aanschaffen voordat je puppy volwassen is? Bekijk het zo: een tuigje is een goede investering voor de gezondheid van jouw puppy. En is jouw puppy eruit gegroeid: dan verkoop je het tuigje weer!

Puppy tuigje verstelbaar

Jaxx met zijn puppytuigje

Een maat groter puppy tuigje kopen

Hallo Dierenoppas Amersfoort, ik heb een mini labradoodle puppy van 11 weken en hij weegt 6 kg met een borstomvang van 42cm. Ik zie dat ik maat XS nodig heb van het tuigje. Kan ik niet gewoon de S bestellen en deze zo verstellen dat hij al past bij mijn puppy?

Het is helaas niet mogelijk om een puppy tuigje te kopen die te groot is en dan zo in te stellen dat hij past. In bovenstaand voorbeeld zal een tuigje maat S écht veel te groot zijn. Maat S (gevoerd) begint vanaf 9kg en 52cm en maat S (ongevoerd) vanaf 11-12kg en 50cm op zijn aller-allerkleinst. Kleiner dan dit aantal cm kan je het tuigje niet maken omdat hij al op zijn allerkleinst staat. Met een beetje geluk past maat S bij deze pup over 4-5 weken (ook afhankelijk van de groei van de pup). In de tussentijd zal maat XS perfect passen.

Vergelijk het met schoenen voor kinderen. Schoenen voor kinderen zijn duur en omdat kinderen groeien, groeien ze ook uit schoenen. Maar je kunt een kind moeilijk naar school sturen met veel te grote schoenen óf te kleine schoenen. De juiste maat is belangrijk zodat het fijn zit en loopt. Met puppy tuigjes is dit precies hetzelfde. Gelukkig kun je puppy tuigjes wél verstellen (wat bij kinderschoenen niet kan).

Heb je eerder een tuigje gekocht voor jouw pup en is hij uit zijn tuigje gegroeid? Koop dan géén twee maten groter want dit zal absoluut niet passen. Is jouw pup bijvoorbeeld uit maat M gegroeid, koop dan géén maat XL, maar een L. Een XL gaat onmogelijk passen en zal te lang zijn én niet aansluiten bij de hals en buik. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de andere maten. Als een pup eerst een XS past dan zal een S daarna passen en is een M nog veel te groot. Uiteindelijk ben je dan duurder uit omdat je dan weer verzendkosten kwijt bent om te ruilen.

Wat is een puppytuigje?

Een puppytuigje is een tuigje die zo verstelbaar is dat hij geschikt is voor een puppy om te dragen. Een puppytuigje wordt gebruikt om met de hond te wandelen zonder dat er letsel ontstaat wanneer een puppy plotseling trekt. Een puppytuigje gaat makkelijk om en is op veel plekken te verstellen zodat je er even mee kunt doen voordat de puppy eruit groeit.

Een puppytuigje vermindert spanning om de nek en luchtpijp, hierdoor kan een puppy vrij ademhalen zonder te kuchen en hoesten. Een puppytuigje is te gebruiken tijdens elke wandeling, maar ook in de auto, waarbij veiligheid met stip op nummer een staat.

Samenvattend is een puppytuigje een harnas dat je alleen gebruikt om je puppy mee uit te laten of je puppy veilig mee te vervoeren in de auto. Een halsband maak je vast om de nek van de puppy, waarbij een tuigje vastgemaakt wordt om de borst en buik van de puppy waardoor er geen druk komt op vervelende drukpunten van het lichaam.

Een puppytuigje of halsband?

Wij raden altijd aan om te beginnen met een goed puppytuigje als je je puppy net hebt opgehaald. Bij veel goede fokkers krijgt een puppy al meteen een tuigje mee als hij uit het nest gaat. Ook fokkers weten dat een tuigje beter is dan een halsband
Een puppy is moet nog veel groeien, voor de ontwikkeling van de wervels is het belangrijk dat de puppy een goed Y-tuig draagt. Dit type tuig belemmert de puppy namelijk niet waardoor dit tuigje voor de ontwikkeling van de pup de beste keuze is.

Waarom koop je een puppytuigje?

Veel mensen denken dat je een puppytuigje alleen koopt voor kleine hondjes, omdat een klein hondje bij een ruk aan de lijn al snel pijn kan krijgen. Maar niet alleen voor puppy’s van kleine hondenrassen, juist ook grote puppy’s hebben baat bij een tuigje. Elke puppy kan last krijgen van zijn nek, schouders en rug bij een verkeerde beweging aan een halsband. En een ruk aan de nek is zo gedaan wanneer de puppy enthouiast is en opeen gaat rennen of speelt met een hondenvriendje.

Een puppytuigje sluit zich rondom het lichaam van de pup waardoor de kracht verdeeld wordt over het hele lichaam en niet alleen de nek. Dit wandelt veel prettiger voor de puppy én voorkomt blessures.

Waar let je op bij het kopen van een puppytuigje?

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten als je opzoek bent naar een puppytuigje:

 1. Het type tuigje: er zijn allerlei soorten puppytuigjes ontwikkeld en niet elk tuig is echt geschikt voor een puppy. Kies altijd het type Y-vorm tuigje omdat hierbij de kracht het beste verdeeld wordt zonder dat een puppy hinder ondervindt bij het wandelen.
 2. Waar zit de bevestiging voor de riem? Kies géén puppytuigje die je bovenop de nek vastmaakt (want dan kan je net zo goed een halsband om doen) en ook géén puppytuigje die je aan de voorkant van de borst vastmaakt (met anti-trekfunctie).
  Maak je de riem namelijk bovenop de nek vast dan komt de druk alsnog op de luchtpijp en niet op het daarvoor bedoelde borstbeen. En maak je de riem aan de voorkant vast als anti-trekfunctie dan voorkom je dat de spieren en gewrichten van je puppy zich correct ontwikkelen. Een goed puppytuigje maak je vast bovenop de rug, waardoor de trekkracht altijd op het borstbeen terecht komt.
 3. Van welk materiaal is het gemaakt? Een goed tuigje is gemaakt van zacht materiaal wat niet snijdt en schuurt. De bandjes zijn niet te dun, want dunne banden zullen de druk niet goed verdelen. Goed materiaal blijft mooi, door het regelmatig te wassen in de wasmachine. Wij raden aan om een tuigje elke 1 à 2 maanden even te wassen op 30 graden. Je zult zien dat het puppy tuigje dan weer als nieuw is.

Een puppy tuigje action kopen?

Is een puppy tuigje van de Action ook goed? Deze vraag krijgen wij wel eens van mensen. Het voordeel van een Action puppy tuigje is uiteraard de prijs, de Action staat voor goedkope producten en tegenwoordig hebben ze ook veel producten voor honden in hun assortiment. Maar bedenk je wel dat goedkoop vaak duurkoop is en dat er écht een groot verschil zit in een puppy tuigje van de Action en een puppy tuigje van een premium merk. Wij kunnen uiteraard niet in ieders portemonnee kijken, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit als je investeert in een wat duurde puppy tuigje.

Het nadeel van een action puppy tuigje is dat dit géén ergonomische tuigjes zijn. Het zijn namelijk borsttuigjes en géén Y-tuigjes. Deze tuigjes zien er stoer uit maar belemmeren de schouderbeweging van de puppy ontzettend en zitten in de oksels. Zeker bij een opgroeiende puppy, waarvan al het kraakbeen nog aan elkaar moet groeien, is zo’n tuigje sterk af te raden. Kies als je opzoek bent naar een puppy tuigje altijd naar een Y-vorm tuigje die op alle punten te verstellen is, de schouders vrijlaat, ruim zit bij de hals en niet in de oksels zit.

Bestel een goed puppy tuigje

Bij de webshop van Dierenoppas Amersfoort staan we voor kwaliteit. Niet voor niets hebben wij veel terugkerende klanten die onze puppytuigjes bestellen. Ook veel puppy eigenaren komen bij ons terecht. Als je vragen hebt en niet goed weet welke maat je kunt kiezen neem dan contact met ons op via de mail, dan helpen we je hierbij. Wanneer je bij ons bestelt, profiteer je van de volgende voordelen:

 • Bekijk onze reviews, ervaringen en beoordelingen op Trustpilot en Google
 •  Uniek assortiment met hondenproducten
 • Wij doen er alles aan om je bestelling snel te versturen (1-2 dagen)
 • Alle bestellingen worden zorgvuldig ingepakt
 • Je kunt ons altijd mailen, zelfs in het weekend
 • Ben je niet tevreden? Laat het weten. Dan zoeken we een passende oplossing
 • Veilig betalen met iDeal of Paypal

___________________________________________

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

3 gedachten over “5 TIPS: Een puppy tuigje is juist wél handig & nodig | Wist jij dit?

 1. Sonja Lennartz schreef:

  Al vaak en veel honden benodigdheden besteld hier.
  Teveel om op te noemen.
  Zo o.a. ook een prachtig y-tuigje voor mijn pup die er heel snel aan gewend is.
  Altijd super tevreden. Voor advies bereikbaar en super service.

  Zegt het voort, dat doe ik ook geregeld

 2. Ester Kenter schreef:

  Erg getwijfeld over de maat, maar zo fijn geholpen via mailcontact, dat ik er alle vertrouwen in had dat het y tuigje voor onze 10 wk oude pup zal passen. S middags besteld , de volgende ochtend konden we de eerste wandeling met Vinnie al maken… we blijven zeker klant ! Vanmiddag In een winkel was een klant bij een labradorpup tuigjes aan het passen, heb haar de voordelen van een y- tuigje verteld … Dus wie weet is ze n volgende klant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *