Hond veel laten snuffelen snuffelbehoefte puppy

Maar dat hoort toch zo? – Snuffelbehoefte van de hond

Max, we gaan wandelen! Kom hier! Eerst zitten voordat de lijn omgaat. Netjes naast lopen. Nee, niet trekken en niet snuffelen, denk erom!  Aan de voet lopen en blijf!

Voor de meeste honden is wandelen het leukste wat ze doen op een dag, vooral als ze heerlijk mogen snuffelen en hier de tijd voor krijgen. Maar voor sommige honden is wandelen helemaal niet zo leuk en kunnen ze er zelfs gestrest van raken..

Sommige honden mogen van hun baasje niet snuffelen en mogen alleen strak naast of áchter hun eigenaar lopen aan een korte lijn. Vaak omdat het baasje gehoord heeft dat dit zo hoort, omdat een hond naast moet lopen en zeker niet voorop want dan zou de hond de leiding overnemen en ‘dominant’ worden

Inhoudsopgave

Ervaring wandelen lange lijn minder trekken meer ontspannen lopen hond

Wat is de impact van niet mogen snuffelen bij honden?

Veel tips en regeltjes zijn gebaseerd op: ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat het zo moet’. Het is gebaseerd op meningen en normen en waarden van onze samenleving. Veel regeltjes die voorbij komen, zijn niet gebaseerd op wetenschap of het welzijn van onze honden.

Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan en niet alles aan te nemen wat er gezegd wordt. Wie bepaalt al deze regeltjes eigenlijk? En klopt het ook? Het is belangrijk dat je weet waarom je iets doet, of jij je er goed bij voelt en vooral: of jouw hond zich hier goed bij voelt.

Interessant om eens te gaan kijken naar de natuurlijke behoeften van honden. Zijn veel dingen die wij doen, gebaseerd op ‘omdat het zo hoort’, wel zo logisch? In de komende artikelen zullen een aantal onderwerpen besproken worden:

De hondenneus waarom snuffelen honden zo veel

De neus: de belangrijkste zintuig van de hond

Betekenis van snuffelen: waarom snuffelen honden veel?

Veel mensen vragen zich af waarom hun hond of puppy constant zo veel snuffelt en wat de betekenis van snuffelen is bij honden. Voor honden is de reuk één van de belangrijkste zintuigen. Wij kunnen het ons als mens niet voorstellen hoe het is om te ruiken als een hond.

Een mens heeft ongeveer 5 miljoen reukcellen, een hond heeft er maar liefst tussen de 125 en 300 miljoen. Er zit een groot verschil tussen de grootte van het hersendeel dat met geur te maken heeft tussen de mens en de hond: bij de mens is dit 5% en bij de hond 35%.

 • Honden gebruiken hun neus van nature veel, het is niet zo vreemd dat honden constant veel snuffelen als ze binnen of buiten zijn. Het is natuurlijk gedrag en honden raken gefrustreerd en gestrest wanneer zij niet mogen snuffelen.
 • Snuffelen en geur achterlaten is een soort sociaal media voor honden.
 • Honden ontvangen door te snuffelen veel informatie tijdens het wandelen omdat bijna alle belangrijke informatie uit geur bestaat.
 • Honden weten bijvoorbeeld door middel van geur welke hond op precies die plek gelopen heeft, hoe oud de andere hond is, of het een reutje of teefje is, of de hond ziek is of gezond, hoe lang geleden de hond hier gelopen heeft.

Wist jij dat honden op allerlei manieren hun neus kunnen gebruiken en geur kunnen opnemen? Bijvoorbeeld als de hond met de neus over de grond loopt, maar ook als hij met zijn neus hoog boven de grond loopt kan hij prima geur opnemen. Een hond kan zijn bek open hebben tijdens snuffelen maar ook gesloten houden. Honden ruiken zo goed, dat ze zelfs voorwerpen kunnen ruiken die meters diep onder water liggen!

Het is niet zo vreemd dat honden in allerlei situaties worden ingezet vanwege hun neus. Zo worden honden ingezet om vermiste personen en dieren te vinden. Er zijn speciale zoekteams die je kunt inschakelen voor het opsporen van vermiste huisdieren, dit is ontzettend fijn, op die manier zijn er al veel honden die weggelopen zijn terug gevonden. Honden worden ook ingezet om drugs op te sporen, want wat ruiken drugshonden niet? Met hun neus kunnen zij werkelijk alles vinden waar ze op getraind zijn! Je kunt honden van alles aanleren, bijvoorbeeld het opsporen van koffie, thee, kruiden, specerijen, tabak, wiet, noem het maar op. Er worden tegenwoordig zelfs honden opgeleid die kanker kunnen opsporen bij mensen.

Wij jij dat honden een unieke neusafdruk hebben, net zoals wij mensen allemaal unieke vingerafdrukken hebben? Lees hieronder verder.

Wandelen zonder trekken door te kijken naar de behoefte van de hond

Voor honden is de wandeling prettig wanneer zij de tijd krijgen om rustig te snuffelen zonder constant weggetrokken te worden. Snuffelen zorgt voor ontspanning, het verlaagt stress en honden worden er mentaal moe van.

Voor ons kan het misschien een beetje frustrerend zijn als je gewend bent om veel door te lopen. Maar gun het je hond eens, wacht even 10 seconden (of langer) voordat je doorloopt en laat je hond meer snuffelen.

Lange lijn meer snuffelen hond

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig antitrektuig hond

Honden worden niet dominant, agressief en ontwikkelen ook geen probleemgedrag wanneer ze voor je uit mogen lopen. Integendeel: de meeste honden lopen een stuk relaxter wanneer zij wat meer ruimte krijgen door middel van een goed Y-tuigje en een normale langere hondenriem van 3, 5 of 10 meter (waarbij er uiteraard gelet wordt op de veiligheid).

Heb jij een puppy en wil je direct goed beginnen met het aanleren van ontspannen wandelen? Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?

Wandelen aan een langere lijn betekent niet dat jouw hond nu alle ruimte krijgt om opeens de straat over te steken of naar iedereen toe te gaan die hij wil begroeten. Het is belangrijk om zelf voor de veiligheid te zorgen door de lijn wat korter te maken als dit nodig is en weer lengte te geven als dit kan. Veel mensen ervaren dat niet alleen de hond relaxter wandelt, maar zijzelf ook.

Probeer eens een snuffelwandeling uit met jouw hond

Loop jij altijd flink door en loopt de hond achter je met uitlaten? Of trekt jouw hond jou juist over straat omdat hij gestrest is en de rust niet kan vinden om te wandelen zonder trekken? Probeer eens een snuffelwandeling uit.

Wat is een snuffelwandeling? Met een snuffelwandeling wordt bedoeld: jouw hond mag snuffelen waar hij wil en hoe lang hij wil terwijl hij aangelijnd is. Niet de afstand van de wandeling is belangrijk, maar de snuffeltijd. Al doe je 20 minuten over 30 meter, dat maakt niet uit. Er zijn een aantal punten belangrijk bij het maken van een snuffelwandeling:

 • Je gebruikt een normale lange lijn van minstens 3 meter lang. Wandelen met een normale lange lijn betekent niet dat je het handvat vasthoudt en de rest van de lijn over de grond laat slepen en de hond alle kanten op kan en de weg over kan steken. Je hoeft niet de hele lengte te geven aan je hond, maar je zorgt dat er geen spanning op de lijn komt.
 • Je houdt de omgeving goed in de gaten, zodat je de lijn korter en langer maakt wanneer dit nodig is. Veiligheid is het allerbelangrijkste!
 • Je praat tijdens de snuffelwandeling niet of heel weinig tegen je hond, je hond mag voor jou uit lopen aan een normale lange lijn en mag zelf de weg bepalen.
 • Hierbij denk je altijd aan veiligheid. Wil jouw hond opeens oversteken, dan zorg je ervoor dat dit niet kan doordat de riem niet lang genoeg is. Je straft of corrigeert je hond niet. Blijf gewoon staan wanneer de hond wil oversteken, kijk of het veilig is en geef dan wat meer lengte en volg je hond.
 • De meeste honden worden véél vermoeider door 20 minuten langzaam te snuffelen dan 20 minuten een heel stuk te wandelen zonder te mogen snuffelen.
 • Door een snuffelwandeling leren honden initiatief nemen en leren ze zelfredzaam te worden. Ze krijgen meer zelfvertrouwen doordat zij keuzes mogen maken. Keuzes maken is voor honden erg belangrijk, wist jij dat wij alles al bepalen voor een hond? Wanneer hij eten krijgt, hoe vaak en wat. Wanneer hij mag plassen, waar en wanneer. Wanneer hij mag slapen, hoe lang en waar. Een hond heeft normaal gesproken vrijwel niets te kiezen, terwijl het hebben van keuzes bijdraagt aan het welzijn.
 • Probeer een paar keer per week tot elke dag één snuffelwandeling te maken.

Antislip riem lijn leiband hond ervaring trekken rustiger lopen

Ruimte om te snuffelen lange honden riem lijn relaxt wandelen

Bekijk hieronder de video van Stressless Dogs waarin je een snuffelwandeling kunt zien:

Wat zijn de voordelen van een snuffelwandeling?

Een snuffelwandeling heeft heel veel voordelen voor een hond. Je krijgt een hond die minder gestrest raakt en minder gefocust is op prikkels om hem heen. Hieronder hebben we enkele voordelen samengevat:

 1. Zelf de route bepalen (en überhaupt zelf keuzes mogen maken) is voor honden goed en belangrijk. Het is namelijk goed voor hun zelfredzaamheid, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en hun ontwikkeling.
 2. Snuffelen is erg goed voor honden die snel overprikkeld raken. Wanneer jouw hond bezig is met snuffelen, gebruikt hij zijn zicht minder. Een hond die normaal heel erg gefocust is op prikkels in de omgeving (mensen, honden, katten e.d.)zal zich meer gaan bezig houden met snuffelen dan deze prikkels.
 3. Een hond die zelf keuzes mag maken kan dit in andere situaties leren toe te passen. Honden kunnen bijvoorbeeld minder impulsief gaan reageren, ze gaan meer conflict vermijdend gedrag vertonen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze om, bij het zien van een hond aan de overkant, een conflict niet aan te gaan en in plaats daarvan juist de andere kant op te gaan.
 4. Honden die normaal gesproken enorm trekken, zullen door een snuffelwandeling sneller ontspannen en minder trekken. Ze zullen meer stil gaan staan tijdens het wandelen om alle geuren op te nemen. Lees hieronder verder.

Wanneer is een snuffelwandeling niet geschikt?

Het gebeurt niet vaak, maar voor sommige honden is een snuffelwandeling nog niet geschikt. Het is belangrijk dat de hond het ook aan kan om keuzes te maken. Sommige honden zijn zo ontzettend angstig en bang dat zij niet aan een lange lijn kunnen lopen. Denk bijvoorbeeld aan een hond die iets traumatisch heeft meegemaakt of een hond die erg bang en onzeker is en uit het buitenland komt. Zulke honden hebben vaak steun nodig van hun baasje.

Het is daarom belangrijk om jouw hond goed te kennen en in te schatten of een snuffelwandeling iets is voor jouw hond. Raakt jouw hond in paniek van het mogen maken van keuzes en het lopen een aan lange lijn dan is een snuffelwandeling voor nu nog te hoog gegrepen. Onder begeleiding van een goede gedragsdeskundige kun je jouw hond helpen om stap voor stap meer zelfvertrouwen te krijgen.

Snuffelen bij een hond afleren

Sommige mensen willen het snuffelen bij hun hond afleren. Ze vinden het vervelend dat hun hond constant snuffelt. Veel mensen willen met een hond wandelen die strak naast de eigenaar loopt, achter de benen, die stopt wanneer de eigenaar stopt en niet snuffelt. Is dit wel zo realistisch?

Ga eens na waarom een hond snuffelt. Voor ons zijn onze ogen een van de belangrijkste zintuigen, bij honden is dit de neus. Een hond die blind en doof is, kan door middel van geur prima functioneren. Zonder neus is een hond nergens, snuffelen zit in het natuurlijke gedrag van een hond. Als je snuffelen bij je hond wil afleren, dan krijg je een hond die geen hond meer mag zijn. En dan kan je je misschien beter afvragen waarom je een hond genomen hebt.

Antislip riem lijn leiband reuma hond ervaring trekken rustiger lopen

Hond meer zelfvertrouwen lange lijn

Het is voor het welzijn van de hond niet goed wanneer je tegen zijn natuur in gaat. Het is ontzettend moeilijk en onnatuurlijk om van een hond te verwachten dat hij continue bezig is met de eigenaar, strak naast blijft lopen en niet snuffelt. Een hond hoort bezig te zijn met het onderzoeken van zijn omgeving en informatie uit zijn omgeving halen. Wanneer je als eigenaar eigenlijk een ‘robothond’ wil (die perfect naast loopt, niet snuffelt en 100% focus en aandacht heeft voor de eigenaar) dan ben je bezig met de volledige controle over een hond te krijgen. Dit is helemaal niet nodig, het is niet ethisch en ook niet goed voor het welzijn van de hond. Keuzevrijheid en de ruimte mogen hebben om te snuffelen en natuurlijk gedrag te vertonen is belangrijker voor honden dan veel mensen zich beseffen. 

Waarom snuffelen honden zo veel

Een snuffelende Labradoodle: allerlei geurtjes in het gras!

“Mijn hond snuffelt alléén maar en snuffelt overdreven veel tijdens het wandelen”

Het is niet vreemd als een hond alleen maar snuffelt tijdens het wandelen, het zorgt bij honden voor automatische ontspanning. Heb je het idee dat een hond ineens constant veel snuffelt tijdens het wandelen, dan kan dit een andere betekenis hebben:

 • Soms snuffelen honden opeens overdreven om iets anders te ontwijken. Ze zien bijvoorbeeld een hond aan de overkant en om een conflict te vermijden, kan een hond overdreven gaan snuffelen als kalmerend signaal. Zo laat hij aan de andere hond zien dat hij geen kwaad in de zin heeft.
 • Een andere reden waarom een hond overdreven snuffelt, gebeurt vaak als je de hond bij je roept en de hond dit als confronterend ervaart. Veel mensen gebruiken een harde stem en staan recht tegenover de hond. Soms buig je zelfs voorover en wijs je met je hand naar de grond. Dit zien veel honden als confronterend, honden zijn uit zichzelf conflictvermijdende dieren. Het kan zijn dat de hond niet naar je toe wil komen als je zo’n houding aanneemt en daarom gaat wegsnuffelen.

Wat kan je doen wanneer jouw hond niet komt als je roept? Wees niet boos op je hond, honden zijn conflict vermijdende dieren. Het overmatig snuffelen doet een hond uit een reflex. Wat op zo’n moment goed helpt is om met je lichaam een slag te draaien en om daarna even op je hurken te zitten, zodat je je wat kleiner maakt. Omdat je op die manier minder confronterend bent, zal de hond sneller naar je toe komen als je hem roept.

Hond snuffelt overdreven veel als ik hem roep

“Mijn hond snuffelt overdreven veel als ik hem roep”

“Mijn hond mag alleen snuffelen als hij niet aangelijnd is”

Sommige honden moeten wanneer zij aan de riem zitten tijdens het wandelen, perfect naast het baasje lopen als een robot en mogen geen centimeter afwijken van de knie van hun baasje. Zulke honden worden vaak uitgelaten aan een trainingslijn die wurgt. Ze mogen aan de riem absoluut niet snuffelen, pas als de hond los mag lopen. De meeste honden wandelen niet los, maar aan de lijn, zeker in de woonwijk. Voor honden is het erg onplezierig om in een woonwijk strak naast de voet te moeten lopen en te volgen en de kans niet te krijgen om hun ‘social media’ te checken met hun neus.

Mijn hond mag niet snuffelen tijdens het wandelen, alleen als ik dit zeg. Hij hoort achter mij te lopen óf strak naast mij, hij hoort mij te volgen want ik ben de leider”.

 • Het zorgt bij honden voor veel stress wanneer zij strak naast of achter de eigenaar moeten lopen, wat vaak ook aangeleerd is door middel van correcties. En dat terwijl het helemaal niet erg is wanneer een hond iets voor je uitloopt.
 • Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer een hond gigantisch trekt en je de straat over sleurt. Wanneer een hond aan een normale lange lijn (geen flexlijn) iets voor je uitloopt en niet trekt, is hier niets mis mee.
 • Honden worden absoluut niet dominant wanneer zij voorop lopen (google maar eens op ‘dominantietheorie hond achterhaald’). Veel honden wandelen juist een stuk rustiger wanneer je met een 3 of 5 meter riem wandelt en de hond de ruimte geeft om lekker te snuffelen. 

Lange lijn 5 meter is oplossing tegen trekken hond snuffelen

“Mijn hond loopt altijd achter me tijdens het uitlaten”

Moet jouw hond altijd achter je lopen en mag hij niet voor je lopen omdat je geleerd hebt dat een hond anders wel eens dominant wordt en de leiding wil overnemen?Ben jij gewend dat de hond altijd achter je loopt met uitlaten, dan is een snuffelwandeling een goede oefening om juist naar de behoefte van de hond te kijken. Wanneer jouw hond achter je aan loopt, dan kan je ook de lichaamstaal niet goed observeren (en heb je het ook minder snel in de gaten als de hond blokkades in de rug heeft of mank loopt).

Laat je hond gerust voor je uit lopen en observeer de hond. Honden worden niet dominant of agressief als ze zelf eens wat meer mogen kiezen. Kijk hoe hij loopt, kijk naar de beweging. Veel honden hebben last van blokkades in de rug en zetten hun rug vast op bepaalde punten. Veel eigenaren hebben dit niet in de gaten omdat zij niet willen dat hun hond voorop loopt.

Daarnaast, als je rustig wandelt, met een lange lijn en je houdt rekening met de behoefte van de hond, zal je zien dat de aandacht van de hond tijdens het wandelen naar jou toe verbeterd. De band met jouw hond wordt beter. In plaats van commando’s geven, kun je je hond vragen om mee te gaan. Honden begrijpen veel, ga jij op een rustige manier met de hond om, dan zijn honden sneller geneigd te luisteren dan wanneer je een commando naar je hond roept. Het is helemaal niet nodig dat de hond altijd achter of naast je loopt en jouw hond zal zeker niet dominant worden wanneer hij voorop mag lopen).

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Heb jij je altijd al afgevraagd waarom jouw hond zo veel snuffelt of vond je het misschien zelfs irritant als je hond constant snuffelde? Ik hoop dat je aan de hand van dit blog meer inzicht hebt gekregen in hondengedrag en snuffelen. Ga jij ook een snuffelwandeling met je hond maken? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Slaapbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Een hond laten huilen en janken (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

9 gedachten over “Maar dat hoort toch zo? – Snuffelbehoefte van de hond

 1. Evelyn schreef:

  Ik heb een kruising Mechelse herder en greyhound, die doe ik echt geen plezier met snuffelwandelingen. Zij wil echt iets te doen hebben, werkhond hè. Daarom hebben we tijdens onze wandelingen ook een ring waar ik mee gooi en die zij verder altijd in haar bek heeft. Ze mag van mij echt wel snuffelen hoor, zowel los als aan de riem, maar daar lijkt ze gewoon weinig interesse in te hebben. Een enkele keer als we met andere hondenmaatjes lopen die wel die enorme snuffelbehoefte hebben snuffelt ze een stukje met ze mee. Maar uiteindelijk wil ze toch het liefst achter haar ring aan rennen of zwemmen.

 2. Yvonne schreef:

  Hi,
  Uiteraard in park snuffelen waar zij wil. Maar ik vind weg er naar toe niet fijn als ze snuffelt bij tuinen. Mensen denken dat elke hond plast . Wat ik zelf ook niet fijn zou vinden.
  Eenmaal in park loopt ze los en snuffelt, neemt dan spurt om mij weer in te halen. Raakt soms mijn been ff gauw aan.
  Ik vind het dus wel belangrijk dat zij niet snuffelt aan tuinen van andere mensen. En of er genoeg tijd is. Nam haar mee ondanks evt weinig tijd. Dat beviel niet goed. Liever thuis dan mee voor haar.
  Is het lekker weer dan loop ik idd 2 uur. Met regen wat minder. Vind zij ook niet geweldig.

 3. Ellen Maasakkers schreef:

  Een heel fijn artikel! Zo te lezen zijn we goed bezig met ons allereerste hondje dat, voordat we hem kregen, een zwaar verwaarloosd hondje was. Sinds oktober 2022 hebben wij hem mogen adopteren via een stichting. Van een onzeker, ziekelijk en angstig hondje is hij in korte tijd veranderd in een heerlijk lief, aanhankelijk, vrolijk en trouw hondje.
  Aangezien we vrijwel midden in de natuur wonen en zelf ook graag wandelen, loopt ons hondje in de omgeving van ons huis altijd zonder lijn. Alle ruimte om te snuffelen en rennen, waarbij snuffelen zijn favoriete bezigheid is! Elk grassprietje, dennenappel, kluitje zand, steen, rots, takje moet uitgebreid besnuffeld worden en als het interessant genoeg is, even tegenaan geplast worden. Om daarna soms ook met zijn pootjes zijn plasje onder te graven.
  Dan weer rent hij meters voor ons uit, dan blijft hij “achter” om lekker lang te snuffelen en haalt ons met een volle sprint weer in.
  Zo geweldig mooi om te zien!
  We genieten elke dag van ons lieve hondje. Dat snuffelen voor een hond belangrijk is dat zagen we wel, maar dat het zoveel impact heeft / kan hebben op het gedrag van een hond, wisten we niet.

 4. Leon schreef:

  Ik was er al lang achter, mijn hond is dus een echte snuffelhond maar dan ook een échte! Ik zie veel honden maar mijn hond snuffelt wel veel meer dan de gemiddelde hond, als ik vergelijk. Gechargeerd; werkelijk elke takje, blaadje, lantaarnpaal enz. enz. moet besnuffeld worden. Ze is erg van de ‘honden sociale media’. Soms loopt ze zelfs nog een eindje terug omdat ze een lantaarnpaal heeft overgeslagen. En zij krijgt van mij alle tijd omdat ik weet dat ze daar zich heel fijn bij voelt. Dan maar niet eindeloos achter een balletje aanrennen. Dat interesseert haar gewoon niet. Ik zie regelmatig mensen die hun hond steeds ‘voort trekken’ als die ergens aan wil snuffelen. Mijn hond zou daar heel ongelukkig van worden. Ze poept en plast ook op plekjes die het meest aantrekkelijk ruiken voor haar. Die snuffelt ze echt op. Zelfs doet ze op meerdere plekken een plasje, daar waar veel sociale info achter gelaten is door andere honden.
  Dit artikel zou door elke honden eigenaar gelezen moeten worden die het belang van snuffelen ontgaan is of dat zijn hond niet gunt. Goede informatie.

 5. Wim van haeren schreef:

  Mijn hond snuffeld konstand ben een uur onder weg over een stukje wat je normaal 20 minuten over doet elk takje bloemen ik zeg wel eens volgens mij is ze ander leven tuinm a n geweest
  Nu heb ze een prothese ze moet ijgelijk lopen maar ze snuffeld liever .Als ze tuin in gaat kom ze niet eerder binnen als ik haar haal.
  Ze kom niet voor eten of drinken naar binnen heb een keer 7 uur smorgen in de tuin gelaten en savond 10 uur moest ik haar naar binnen halen

 6. Elizabeth schreef:

  “Niet de afstand van een wandeling is belangrijk maar de snuffeltijd”
  Begrijp ik het goed dat wandelingen dus niet persé een uur per wandeling hoeft te duren? Je leest wel eens op hondenfora dat mensen werkelijk uren met hun hond wandelen. Dat lijkt me niet ideaal voor zowel jezelf als de hond. Bovendien, wie heeft er nu tijd om dagelijks 3 uur te wandelen. Toch voelde ik me altijd een beetje schuldig dat ik dit niet kon bieden. Dus zolang er goed gesnuffeld kan worden dagelijks is dat schuldgevoel dus onnodig?

 7. Aradia van Lissum schreef:

  Leuk om te lezen. Ik had eerder een hond van “gaan met die banaan” en blijven wandelen. Ik heb nu een teckel die haar eigen tijd in wil delen. Heel erg wennen dus. Miet leren niet gefrustreerd te raken. Dus fijn artikel. Grappig vind ik dat Amersfoort mijn geboorteplaats is. Maak het extra leuk.
  Dank je wel.

 8. Margit schreef:

  Snuffel wandelingen zijn zoooo leuk! Je gaat de neus van jouw hond achterna. Soms zijn we twee uur op pad. Met af en toe een lange snuffel stop waar ik zelf lekker bij ga zitten. Ik wens alle honden een snuffel wandeling toe!

 9. Marie de Jonge schreef:

  Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over het gedrag van honden. Ik zou ook graag eens achter de behoeften van mijn hond willen komen. Hij is namelijk snel overprikkeld en druk tijdens het uitlaten. Ik ga kijken of er een soortgelijke training bij mij in de buurt te vinden is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *