Daarom is een anti trektuig geen goed idee

Daarom is een anti-trektuig voor honden een héél slecht idee!

Een anti trek tuig voor de hond wordt door sommige mensen gezien als de oplossing tegen trekken en wordt helaas vaak ook aangeraden door hondentrainers. Vaak wordt het geadviseerd omdat het een hele makkelijke ‘oplossing’ is, maar waarbij helemaal voorbij gegaan wordt aan de oorzaak van het trekken. Je doet een anti-trekharnas om en *poef* de hond trekt niet meer! 

Maar een hond trekt niet zomaar zonder reden.. En een anti-trektuig kan fysieke gevolgen hebben en schadelijk zijn voor het lichaam van je hond. Waarom zijn anti-trektuigen geen goed idee voor honden? Wij leggen dit met alle liefde aan je uit in dit artikel. Tot slot leggen we uit wat wél helpt als jouw hond trekt aan de lijn.

Inhoudsopgave

Wat is anti-trektuigje voor honden?

Er zijn zogenoemde ‘anti-trektuigen’ op de markt: dit is een hondentuig met een horizontale borstband met een ring aan de voorkant. Aan deze ring maak je de riem vast en de hond trekt daardoor minder. De hond wordt namelijk wanneer hij trekt opzij getrokken waardoor trekken niet fijn is voor de hond.

Dit type hondentuig wordt vaak gezien als dé oplossing tegen trekken, vooral bij een grote en sterke hond. Maar niets is minder waar, dit is niet het beste tuig voor een hond die trekt. Bestaan er ook goede anti-trektuigen? Wat zijn de ervaringen met anti-trektuigjes? En is een anti-trektuig wel de oplossing voor een sterke hond om “trekken aan de lijn te corrigeren of af te leren?

Veel mensen zoeken een goed anti trek tuig voor sterke honden tegen trekken. Ze zoeken een quick-fix: een snelle oplossing zonder naar de oorzaak te kijken. Het moet nú en direct helpen, ten koste van de hond. Helpt een anti-trektuig wel en wat is de reden dat honden trekken? Een anti-trektuig is voor een hond géén goed idee, het zijn namelijk absoluut geen goede tuigjes.

Helaas weten veel mensen niet wat de gevolgen van een anti-trektuig zijn. In de volgende alinea gaan we dieper in op de gevolgen van deze hondentuigen. Wil je meer weten hoe je een goed tuig herkent? Lees dan ons blog speciaal over goede en verkeerde hondentuigen.

Anti-trektuig voor honden en puppy tegen trekken is een slecht idee

Voorbeeld anti-trektuigen bij honden met ring op de borst

Waarom is een anti trek tuig niet goed?

Anti-trektuigen (zowel borsttuig als Y-tuig met ring aan de voorkant) zijn niet goed voor de hond om een aantal goede redenen:

 1. Wanneer de hond trekt met een anti-trektuig, dan trek je voorhand van de hond constant opzij. Op deze manier kan de hond minder kracht zetten. Dit komt omdat je de riem vastmaakt aan de ring aan de voorkant en de hond scheefgetrokken wordt.
 2. Er komt continue veel druk op de schoudergordel en als een hond constant scheef loopt, kan een hond hier behoorlijke klachten door krijgen. Deze klachten leggen we hieronder uit.
 3. De hond moet het scheef lopen namelijk compenseren, waardoor er blokkades in de rug kunnen ontstaan en wervels scheef en vast gaan zitten. Dit is erg pijnlijk voor honden en wordt helaas nog altijd te weinig opgemerkt door zowel eigenaren als dierenartsen. Hondenfysiotherapeuten zien dit meestal meteen.
 4. Ook kunnen honden hierdoor vast gaan zitten bij hun schouders (wat ook weer voor artrose kan zorgen). Honden ondervinden hier veel last van en het is pijnlijk. Vergelijk het met constant rugpijn hebben zonder dat iemand het opmerkt. Je gaat bepaalde bewegingen vermijden om de pijn te ontwijken.
 5. Veel hondenfysiotherapeuten raden een anti trek tuig sterk af, ook bij een grote sterke hond!

Tip lees hier meer over ontspannen wandelen met je hond: blog: wandelen met een lange lijn zorgt voor minder trekken.

Wat helpt tegen trekken?

Toen ik jaren geleden dit boek tegenkwam, samen met de andere boeken van Turid Rugaas, heeft het mijn kijk op honden compleet veranderd. Wat een fijne methode is dit om op een hondvriendelijke wijze met je hond om te gaan. Je leert je hond écht te begrijpen en met de methode uit dit boek ga je samen met je hond aan de slag om ontspannen te wandelen. Geen trucjes waarbij je je hond onderdrukt maar echt werken aan ontspannen wandelen.

De fysieke gevolgen van een anti-trektuigje bij honden

Een anti-trektuig is vaak is een borsttuig (tuig met horizontale borstband en een ring voorop de borst). Tegenwoordig heb je ook anti-trektuigjes in Y-vorm, er zit dan een ring aan de voorkant waar je de riem aan vast kunt maken tegen trekken. Deze tuigjes zijn, ondanks dat het Y-tuigjes zijn, niet goed voor de anatomie van de hond.

Gebruik een anti trek tuig vooral als je wil dat jouw hond blokkades in de rug krijgt, wervels scheef gaan zitten, schouders vast gaan zitten en de hond pijn en ongemak krijgt. Verkeerd belasten van de gewrichten kan op den duur ook voor gewrichtsproblemen zoals artrose zorgen.

 • Wanneer je kiest voor een hondentuig, ga dan voor een ergonomisch Y-tuig waarbij je de riem op de rug vastmaakt.
 • En nee, bovenop de rug vastmaken stimuleert een hond niet om te gaan trekken, dat is een fabeltje. Sledehonden trekken omdat ze dat aangeleerd en getraind worden.
 • Zowel met een Y-tuig als halsband kan je een hond leren wandelen zonder trekken, maar met een halsband heb je kans op fysieke schade. Lees hier ons blog: wat is beter, een halsband of tuigLees hieronder verder!

Een Y-tuig met anti-trek ring aan de voorkant

Y-tuigjes met een ring aan de voorkant als anti-trekfunctie zijn ook erg populair. Omdat het een Y-tuig is denken mensen dat het een goede oplossing is. Maar wat gebeurt er als je de riem aan de voorkant vastmaakt bij een Y-tuig en de hond trekt? Het hele principe van een Y-tuig verdwijnt.

Een Y-tuig zit juist ergonomisch goed als je de riem bovenop vast maakt, dan wordt de druk verdeeld in het midden van het Y-stuk, bij het borstbeen. Maak je de riem vooraan vast dan draait de voorkant en komt er alsnog druk op de schouders omdat het hele tuig scheef getrokken wordt.

Daarnaast zal het tuig bij druk aan de voorkant verschuiven in de oksels. Wij zijn geen fan van tuigjes die je aan de voorkant vastmaakt als anti-trektuig, welk merk dan ook.

Anti trektuig bij een hond zit niet goed

Dit anti-trektuigje zit in de oksels en aan de voorkant zo laag dat het de voorpoten raakt. Als de hond naar voren stapt wordt het tuig aan de achterkant tegen de oksels aan getrokken.

Waar bevestig je de riem bij een tuigje op de rug of voorkant

Het beste anti-trek tuig? 

Mensen vragen zich af wat van al deze tuigjes de beste keuze is. Het beste anti trek tuig voor de hond bestaat niet. Sterker nog: dit soort tuigjes zijn juist slecht voor honden. Toch zijn er nog genoeg dierenwinkels die ze helaas aanraden.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten anti trek tuigen voor honden verkrijgbaar en ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Denk aan:

 • Een borsttuig met anti-trekring aan de voorkant op de borst (zoals de afbeelding hieronder van de Golden Retriever).
 • Een Y-tuigje met een anti-trekring aan de voorkant op de borst.
 • Een tuigje met twee touwtjes onder de oksels, die strakker zitten wanneer de hond trekt. De touwtjes snijden in de oksels van de hond en doordat dit pijn doet stopt de hond met lopen. Deze touwtjes hebben soms een zacht bontje eromheen, maar dit doet de oksels nog steeds pijn, want anders werkt de anti-trekfunctie namelijk niet. Zie de foto hieronder ↓

Anti trektuig hond met touw koord onder oksel dat corrigeert

Hier zie je een anti-trektuig met koorden onder de oksel. Het leert de hond niets en zonder pijnprikkel werkt het niet tegen trekken.

Waarom is een anti-trektuig een slecht hondentuig?

Wanneer je een anti-trektuig voor je hond wil aanschaffen is het verstandig om jezelf hierin te verdiepen. Leer hoe hondengedrag in elkaar zit, leer je hond kennen. Het is geen kwestie van ‘slecht gedrag afleren’.

Trekken is namelijk geen slecht of foutief gedrag. In de ogen van de hond is het logisch gedrag. Een hond doet namelijk nooit zomaar iets. Achter trekken aan de riem zit altijd een bepaalde reden.

Aan de eigenaar de verantwoordelijkheid om hier goed mee om te gaan en verder kijken dan alleen maar straffen en corrigeren. Een anti-trektuig is een slecht hondentuig om verschillende redenen:

 1. Ontspannen wandelen is géén kwestie van afleren en corrigeren. Het is kijken naar de oorzaak: waarom trekt de hond? Honden trekken vaak omdat ze gespannen zijn, stress hebben, pijn hebben, angstig zijn of het trekken is aangeleerd gedrag en een gewoonte geworden. Ga je dit corrigeren dan doe je je hond tekort. Werk aan de oorzaak en de hond zal minder trekken. Schakel eventueel hulp in van een hondentrainer die volgens de laatste inzichten werkt op het gebied van hondenwelzijn.
 2. Voordat je zegt: “Maar het trekken komt door gebrek aan leiderschap“…  De dominantietheorie is al jaren achterhaald. Er zijn nieuwe inzichten waaruit blijkt dat honden de leiding niet willen overnemen zoals een bepaald tv programma ons wel wil laten geloven. Je kunt op een hele andere manier met je hond omgaan en je hoeft écht niet bang te zijn dat jouw hond de leiding over gaat nemen en ‘even lekker voor alfa gaat spelen’.
 3. Een anti-trektuigje helpt vaak tegen trekken omdat het voor de hond niet fijn loopt, het loopt onprettig en gaat zelfs pijn doen (lees in de volgende alinea over de fysieke gevolgen van een anti-trektuig). Als je gaat wandelen zonder anti-trekharnas zal de hond gewoon weer gaan trekken. Je kunt het wandelen zonder trekken perfect aanleren met een goed Y-tuig en een lange hondenlijn. Kijk maar eens naar het boekje: “Help mijn hond trekt” van Turid Rugaas.
 4. Een hond leert  met een anti-trektuig niet hoe hij echt kan ontspannen tijdens het wandelen. Is een hond echt ontspannen en relaxed dan zal hij niet trekken en dan heb je geen antitrektuigje nodig. Een anti-trektuigje zorgt juist vaak voor meer stress omdat het de normale beweging belemmert en het niet lekker wandelt voor de hond.

Hoe zit een anti-trektuig anti-trek harnass anti-pull eruit bij een hond

Een anti trektuigje: hij zit in de oksels en aan de zijkant en voorkant over de schouders heen. Bovenop drukt hij ook op de schouders. Een hond kan hier niet prettig in wandelen.

Wat werkt wel bij een trekkende hond?

Voor honden is de wandeling prettig wanneer zij de tijd krijgen om rustig te snuffelen zonder constant weggetrokken te worden. Snuffelen zorgt voor ontspanning, het verlaagt stress en honden worden er mentaal moe van. Met een goed Y-tuigje (waarbij je de riem niét vastmaakt aan de voorkant) en een normale lange riem wandelen de meeste honden al een stuk rustiger en trekken ze minder, lees hier ons uitgebreide blog hierover.

Voor ons kan het misschien een beetje frustrerend zijn als je gewend bent om veel door te lopen. Maar gun het je hond eens, wacht even 10 seconden (of langer) voordat je doorloopt en laat je hond meer snuffelen.

Ervaring wandelen lange lijn minder trekken meer ontspannen lopen hondErvaringen Y-tuig anti trek tuig antitrektuig hondTuig tegen trekken y-tuigBlij met tuig hond loopt rustiger

Ervaring Y-tuigje hond rustiger lopen wandelen

Probeer eens een snuffelwandeling uit met jouw hond

Loop jij altijd flink door en loopt de hond achter je met uitlaten? Of trekt jouw hond jou juist over straat omdat hij gestrest is en de rust niet kan vinden om te wandelen zonder trekken? Probeer eens een snuffelwandeling uit.

Wat is een snuffelwandeling? Met een snuffelwandeling wordt bedoeld: jouw hond mag snuffelen waar hij wil en hoe lang hij wil terwijl hij aangelijnd is. Niet de afstand van de wandeling is belangrijk, maar de snuffeltijd. Al doe je 20 minuten over 30 meter, dat maakt niet uit. Er zijn een aantal punten belangrijk bij het maken van een snuffelwandeling:

 • Je gebruikt een normale lange lijn van minstens 3 meter lang. Wandelen met een normale lange lijn betekent niet dat je het handvat vasthoudt en de rest van de lijn over de grond laat slepen en de hond alle kanten op kan en de weg over kan steken. Je hoeft niet de hele lengte te geven aan je hond, maar je zorgt dat er geen spanning op de lijn komt.
 • Gebruik een goed Y-tuigje. We hebben hier een uitgebreid blog over geschreven, hierin leer je goede en verkeerde hondentuigjes herkennen.
 • Heb jij een puppy en wil je direct goed beginnen met het aanleren van ontspannen wandelen? Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?
 • Je houdt de omgeving goed in de gaten, zodat je de lijn korter en langer maakt wanneer dit nodig is. Veiligheid is het allerbelangrijkste!
 • Je praat tijdens de snuffelwandeling niet of heel weinig tegen je hond, je hond mag voor jou uit lopen aan een normale lange lijn en mag zelf de weg bepalen.
 • Hierbij denk je altijd aan veiligheid. Wil jouw hond opeens oversteken, dan zorg je ervoor dat dit niet kan doordat de riem niet lang genoeg is. Je straft of corrigeert je hond niet. Blijf gewoon staan wanneer de hond wil oversteken, kijk of het veilig is en geef dan wat meer lengte en volg je hond.
 • De meeste honden worden véél vermoeider door 20 minuten langzaam te snuffelen dan 20 minuten een heel stuk te wandelen zonder te mogen snuffelen.
 • Door een snuffelwandeling leren honden initiatief nemen en leren ze zelfredzaam te worden. Ze krijgen meer zelfvertrouwen doordat zij keuzes mogen maken. Keuzes maken is voor honden erg belangrijk, wist jij dat wij alles al bepalen voor een hond? Wanneer hij eten krijgt, hoe vaak en wat. Wanneer hij mag plassen, waar en wanneer. Wanneer hij mag slapen, hoe lang en waar. Een hond heeft normaal gesproken vrijwel niets te kiezen, terwijl het hebben van keuzes bijdraagt aan het welzijn.
 • Probeer een paar keer per week tot elke dag één snuffelwandeling te maken.

Bekijk hieronder de video van Stressless Dogs waarin je een snuffelwandeling kunt zien:

Ervaringen van baasjes

Ervaringen van baasjes die nu wandelen met een normale lange lijn, waardoor hun hond rustiger loopt en minder trekt.

Antislip riem lijn leiband hond ervaring trekken rustiger lopenWandelen met 3 meter hondenlijn zorgt voor minder trekkenRuimte om te snuffelen lange honden riem lijn relaxt wandelenLange lijn 5 meter is oplossing tegen trekken hond snuffelen

___________________________________________

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Wat voor tuigje heeft jouw hond? Ben jij aan het twijfelen of je en anti-trektuig wil kopen voor jouw hond? Laat ons weten of je wat geleerd hebt en of het jou en je hond heeft geholpen. Laat het weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Je puppy laten janken en piepen (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

Een gedachte over “Daarom is een anti-trektuig voor honden een héél slecht idee!

 1. Madelon schreef:

  Wat super fijn om deze site ontdekt te hebben !!
  Ik ben dierenfysiotherapeute en kom idd nogal eens honden tegen die klachten hebben door verkeerde tuigen of verkeerd gebruik van tuig/ riem.
  Voor onze Welsh Corgi Cardigan heb ik zelf van Paracord een tuigje gemaakt, natuurlijk een Y-tuig, volledig aangepast aan haar model met voldoende schouder vrijheid.
  Maar ik raad verder iedere honden eigenaar een Anny X tuig aan .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *