Dominante hond op de rug leggen alpharoll alfarol cesar millan

Waarom je je hond absoluut niet op de rug of zij moet leggen!

Je hond op de rug of zij leggen wordt vaak aangeraden door hondentrainers en zie je ook regelmatig op tv. Veel mensen denken dat ongewenst gedrag en gedragsproblemen door dominantie komen. Er wordt gezegd dat het zou zorgen dat de hond zich ‘onderdanig‘ en als ‘rang laagste‘ gaat zien. Dit zou alle gedragsproblemen oplossen. Want jij moet als baas toch echt de leider zijn, toch?

Door een hond op de rug of zij te leggen zou je rust afdwingen en je je hond als een ‘echte roedelleider‘ corrigeren. Maar wat is hiervan echt waar? Want we weten tegenwoordig dat de dominantie theorie achterhaald is en honden helemaal niet bezig zijn met dominantie en rangorde. Het begrip dat jij als baas de leider moet zijn is dan ook compleet achterhaald.

Gedragsproblemen zoals agressie, bijten of ander ongewenst gedrag heeft niets te maken met een dominante hond of een hond die ‘hoger op de ladder‘ wil komen. Wist jij dat agressief gedrag helemaal niets met dominantie te maken heeft? Een hond die bijt en agressief is is per definitie geen dominante hond, maar zit er een oorzaak achter (zoals angst, onzekerheid, stress of pijn).

Als jij je hond op de rug of zij legt dan zorg je er echt niet voor dat de hond zich ‘onderdanig’ gaat gedragen. Het zorgt er ook niet voor dat een hond jou als leider gaat zien. Het advies om een dominante hond op de rug te leggen is dan ook compleet verkeerd. Als je meer wil weten over hondengedrag, lees dan vooral verder.

Inhoudsopgave

Even een voorbeeld om mee te beginnen

We beginnen dit artikel met een voorbeeld, een voorbeeld die je dagelijks op straat ziet en wat dag in dag uit door heel Nederland gebeurt.. Een voorbeeld die mij erg verdrietig maakt en helaas de realiteit is. We gaan daarna in op het fenomeen een dominante hond ‘op de rug te leggen‘, waarom dit niet helpt en wat je wél kunt doen.

Je bent met je hond aan het wandelen en je komt een andere hond tegen. Jouw hond vindt dit spannend. Hij laat kalmerende signalen zien, zoals liplikken, oogwit laten zien en wegdraaien met zijn hoofd. Maar deze signalen worden niet opgemerkt. Jij blijft in één rechte lijn naar de andere hond toe lopen. Jou hond begint te blaffen. De andere hond komt dichterbij en de spanning bouwt op. Je geeft je hond een correctie aan de lijn: “Ophouden nu! Foei! Niet blaffen!”

Jouw hond bouwt nog meer spanning op en gaat de andere hond minder leuk vinden. Als de hond voorbij komt valt hij uit: hij probeert de andere hond te bijten. Jij denkt: “dit is ongewenst gedrag! Dit moet ik corrigeren zodat mijn hond dit niet meer doet!” Je schaamt je ook ten opzichte van de andere hondeneigenaar, wat moet diegene wel niet denken van jou, dat jij je hond niet onder controle hebt!

Jij pakt je hond vast en dwingt hem op zijn rug of zij. Je houdt de hond net zo lang vast totdat hij ‘rustig’ is en ‘zich heeft overgegeven’ aan jou. Je denkt: “Mooi! Hij is rustig, hij heeft ervan geleerd voor een volgende keer. Zie je wel, nu weet de hond dat ik de roedelleider ben en zal hij een volgende keer luisteren”.

Hond op de rug leggen

Een hond op de rug leggen: de hond wordt omgedraaid waarbij hij wordt vastgehouden tot hij zich overgeeft en niet meer tegenstribbelt.

Een volgende keer als jouw hond een andere hond ziet blaft hij weer en probeert hij weer te bijten. En hij wordt weer op zijn rug gelegd. Dit blijft zich herhalen. Totdat de hond het vertrouwen in zijn jou is kwijtgeraakt en zijn jou bijt. Want er is niet gekeken naar de echte oorzaak van het gedrag. De hond raakt op straat steeds meer gestrest en blaft nu naar alle honden en is niet meer stil te krijgen. Jij raakt als eigenaar steeds meer gefrustreerd en corrigeert nu steeds harder.

Dat jouw hond al maanden pijn heeft door artrose en een blokkade in de rug, dat is onopgemerkt gebleven.. En dat was de reden dat jouw hond uitviel, want hij wilde andere honden op afstand houden: hij had pijn! Als een hond pijn heeft, zijn alle prikkels te veel. En andere honden konden de hond nog veel meer pijn doen, dat wilde hij niet, dus hield hij ze op afstand door te blaffen. Alle signalen zijn gemist door de eigenaar.. En de hond is er de dupe van.

Vrijwillig op de rug gaan liggen

Veel mensen denken ook dat je een hond onderdanig kan maken door hem op de rug te leggen. Dit klopt niet. Een hond wordt niet onderdanig door hem geforceerd op zijn rug te leggen. Het lost niets op en maakt problematiek juist alleen maar erger.

Wanneer je een hond hebt die wat onzeker is of contact met andere honden spannend vindt, dan zal je het vast wel herkennen. Je komt een andere hond tegen en jouw hond gaat vrijwillig(!) op de rug liggen. Dit komt omdat een hond het contact met andere honden spannend vindt.

Honden zijn conflict vermijdende dieren, ze zoeken geen conflicten op en laten signalen aan andere honden zien waarmee ze laten zien dat ze geen kwaad in de zin hebben. Dit worden ook wel kalmerende signalen genoemd. Wanneer een hond zijn buik laat zien dan laat hij het meest kwetsbare gedeelte zien en hij zegt daarmee: “doe mij geen kwaad, ik doe ook niets. Kijk maar, ik laat je mijn buik zien.”

Wanneer een hond vrijwillig op de rug gaat liggen dan is dit vaak een kalmerend signaal, maar het kan ook een stress signaal zijn. De hond laat zien dat hij de interactie met de andere hond spannend vindt en laat op deze manier zien dat hij geen conflict wil. Veel mensen noemen dit in de volksmond ook wel ‘onderdanig’ gedrag, maar is het onderdanig? Bij onderdanigheid is er sprake van rangorde. De andere hond zou dan ‘dominant’ zijn.. En dat klopt niet!

Hond gaat op de rug liggen bij andere hond betekenis oorzaak

Deze hond gaat vrijwillige op de rug liggen om te laten zien dat hij geen kwaad in de zin heeft. Hij laat de meest kwetsbare plek van zijn lichaam zien.

Hoe zit het met dominantie en gedragsproblemen?

Honden zijn helemaal niet bezig met dominantie wanneer ze een vreemde hond tegenkomen. Dominantie is namelijk helemaal niet nodig. Deze honden komen elkaar alleen even tegen en hoeven niet samen te werken om te overleven door samen een prooi te vangen. Alleen in groepsverband is er sprake van rangorde. Daar bedoelen we mee: bij honden die samenleven met elkaar, niet bij honden die elkaar alleen zien op het losloopveldje in de buurt.

Om gelijk nog even tegen een heilig huisje aan te schoppen: honden zien mensen niet als onderdeel van dezelfde groep. Honden weten namelijk dondersgoed dat een mens geen hond is. Wanneer er sprake is van rangorde tussen een groep honden die samenleven, maakt de mens daar géén deel van uit. Er is dan ook géén sprake van rangorde tussen hond en mens. Wij als mens bepalen alles al voor de hond. Ze hoeven helemaal niet te overleven, wij geven ze alles wat hun hartje begeert. Waarom zou een hond de leiding willen nemen over een mens? Dat wil een hond helemaal niet.

Er is geen sprake van dominantie bij honden die niet samenleven

Er is geen sprake van dominantie bij honden die niet samenleven. Kom jij honden onderweg tegen en laat een hond agressie zien, dan is dit géén dominant gedrag.

Wat is een dominante hond?

Wanneer een groep honden samenleven (dus niet een groepje loslopende honden op het hondenveldje) dan is er sprake van rangorde. Waarbij je een dominante hond hebt die het meest te zeggen heeft. Maar het beeld van een dominante hond is bij de meeste mensen verkeerd.

Een dominante hond is een hond die géén agressie in hoeft te zetten om dingen voor elkaar te krijgen. Een dominante hond is een hond die van zichzelf rustig en stabiel is, die zelfverzekerd is en zelfstandig de juiste beslissingen kan nemen voor de groep.

Een dominante hond is een hond die automatisch gevolgd wordt door andere honden zonder dat daar ook maar iets van agressie bij komt kijken. Aan één blik hebben honden genoeg. Een echte leider volgen honden niet omdat ze bang zijn voor een correctie. Een echte leider wordt gevolgd omdat dit zorgt voor de beste overlevingskansen. En in het woordenboek van een roedelleider of dominante hond, komt het ‘op de rug leggen’ helemaal niet voor.

Wanneer een hond agressief is wordt dit al snel op ‘de hond is dominant‘ gegooid. Alsof dominantie een karaktereigenschap is. En dan komen de correcties, de achterhaalde roedelregeltjes en de strakke aanpak. Terwijl er helemaal niet naar de échte oorzaak gekeken wordt.

Wist je dan 95% van de gedragsproblemen komt door pijn? En wist je dat stress en angst ook een hele grote rol spelen in gedragsproblematiek. Dominantie is géén oorzaak van agressief gedrag. En daar gaan veel mensen de fout in. Want: “Ja maar Cesar Millan zegt dat het dominantie is! Het is op TV dus het is waar. En bij hem werkt het altijd dus ga ik het ook doen!

Wat als een puppy erg vervelend is?

Een pup kan behoorlijk pittig zijn en veel mensen vergissen zich hierin. Pups kunnen gaan bijten in je armen, handen, voeten, benen, noem maar op. Ze kunnen ontzettend hyperactief zijn, overal omheen rennen en op springen. Pups kunnen gaan grommen, blaffen en bijten. Dit komt vaak omdat ze oververmoeid en overprikkeld zijn. Een pup straffen en op de rug of zij leggen helpt dan absoluut niet. Wanneer een pup vervelend is geef hem dan meer rust. Je zult zien dat het gedrag heel snel verbetert. 

Heb jij een puppy die veel bijt? Wij hebben een interessant blog geschreven over bijtgedrag bij puppy’s en wat je hier het beste tegen kunt doen.

Puppy nooit op de rug leggen

Leg een puppy nooit geforceerd op de rug als straf

Waarom een hond niet op de rug leggen?

Wanneer mensen gaan denken dat:

  1. Een hond op de rug gaat liggen omdat hij onderdanig is. Dit is absoluut niet hetzelfde als de hond geforceerd op de rug leggen!
  2. Ze de baas worden als ze de hond geforceerd op de rug of zij leggen. Dit werkt juist het tegenovergestelde, de hond zal het vertrouwen in jou verliezen als je  dit doet.

Cesar Millan heeft bedacht dat het een goed idee is om een hond geforceerd op de rug of zij te leggen, net zolang tot hij zich ‘ontspant’ en zich ‘overgeeft’ aan de ‘roedelleider’. Dit wordt ook wel de Alfarol of Alpharol genoemd. Als je eens wist hoe verkeerd deze man bezig is… Juist door deze methode zorg je voor onnodig veel angst bij de hond.

Het klopt niet dat je een dominante hond op de rug moet leggen, dit lost helemaal niets op. Honden zijn ten eerste niet op deze manier bezig met dominantie. Daarnaast gaat een hond jou niet respecteren doordat je hem op zijn rug legt. Wanneer je je hond corrigeert op deze manier is er sprake van machtsmisbruik. Jouw hond zal jou niet als veilige, stabiele en betrouwbare ‘leider’ zien. Respect kan je niet afdwingen met correcties.

Hond niet op de rug leggen bij bijten

Respect en vertrouwen verdien je niet door je hond te corrigeren

De hond begrijpt er helemaal niets van als hij op de rug of zij wordt gelegd. Wellicht denk jij als je de hond op de rug legt en vasthoud tot hij rustig is, dat de hond hier iets van leert en dat de hond jou nu als ‘roedelleider’ ziet. Maar het feit is dat de hond niets van dit rare gedrag begrijpt, behalve dat jij onbetrouwbaar bent.

Het is namelijk géén normaal hondengedrag om een hond op de rug of zij te forceren en het doet veel schade aan de vertrouwensband die jij met je hond hebt. Hij wordt in een onveilige situatie op zijn rug geforceerd en net zo lang vastgehouden tot hij rustig lijkt, dit heeft veel meer negatieve impact dan je in eerste instantie denkt.

Zal een hond hier echt van leren? Een hond zal leren dat het een straf is maar zal deze negatieve consequentie zeker niet aan zijn ongewenste gedrag koppelen. Hij koppelt de straf eerder jou, de omgeving of de andere hond koppelen. Hij koppelt het met hetgeen hij ziet, waardoor hij juist banger kan worden van de andere hond en de volgende keer juist meer gaat blaffen. De link tussen de correctie en het ongewenste gedrag (blaffen) is er niet.

Ontspant een hond écht bij het op de rug leggen?

Er wordt gezegd dat je de hond op de rug  of zij moet leggen net zo lang totdat hij zich ontspant en zich overgeeft. De hond zou dan weten dat jij de baas bent. In feite ontspant een hond zich helemaal niet, hij heeft namelijk geen keuze. Alleen als een hond een keuze heeft kan hij zich ontspannen.

Wat je ziet bij honden die gedwongen op de rug worden gelegd is dat zij aangeleerde hulpeloosheid krijgen. Ze beseffen dat ze niets kunnen doen, ze zijn angstig en durven geen initiatief meer te tonen. Ze raken het vertrouwen kwijt in de wereld om zich heen en hebben nergens meer plezier in. Op deze manier creëer je juist gedragsproblemen.

Wist je dat een hond die gestrest is helemaal niets leert? Hij is dan namelijk in overlevingsmodus en neemt geen nieuwe informatie meer op. Nieuwe informatie opnemen is namelijk zinloos als je wil overleven, dit kost onnodig veel energie. Alleen als een hond écht ontspannen is en zich veilig voelt kan hij nieuwe dingen leren, zoals nieuw gedrag. Met correcties zal je het tegenovergestelde bereiken.

Je geeft het signaal dat jij jouw hond wil doden

We zien het geforceerd ‘op de rug leggen’ terug bij honden die een prooi op de rug leggen om vervolgens te doden en op te eten. Wil jij jou hond de boodschap geven dat jij hem wil doden en dat hij in levensgevaar is? Wanneer een hond op zijn rug ligt heeft hij geen enkele manier om zichzelf te beschermen. Zijn buik is het kwetsbaarste gedeelte van zijn rug en wanneer je hem op zijn rug legt zorgt dit voor ontzettend veel stress.

Geforceerd op de rug liggen is compleet anders dan vrijwillig, als kalmerend signaal, op de rug gaan liggen. Een hond zal een andere hond nooit met dwang op de rug leggen, tenzij deze hond zelf niet helemaal in orde is en gedragsproblematiek heeft.

Een hond op de rug dwingen zorgt niet voor een onderdanige hond

Een hond op de rug dwingen zorgt niet voor een onderdanige hond

Gedragsproblemen escaleren: eigenaar gebeten

Mensen die hun hond met de harde hand opvoeden omdat ze denken dat het zo hoort, jagen hun hond onnodig veel stres aan. Je bereikt hier niets mee. Een hond zal helemaal niets leren als je hem op zijn rug legt omdat hij uitvalt en bijt.

Gedragsproblemen juist erger worden. Misschien zie je dit niet direct, maar na een tijd wel. Dan barst de bom. Juist door onzinnig advies zoals ‘de hond in de nekvel corrigeren zoals de moederhond doet‘ en ‘de hond op de rug dwingen totdat hij zich overgeeft‘ uit te voeren ontstaan er gedragsproblemen die escaleren. Zelfs zo erg dat een hond uiteindelijk zijn eigenaar bijt omdat hij het vertrouwen is kwijtgeraakt.

Wist jij dat een moederhond helemaal niet corrigeert door te bijten in de nek?

Wat werkt wel bij ongewenst gedrag?

Een hond laat ongewenst gedrag niet expres zien. Een hond vernielt het huis niet expres, ook niet uit wraak omdat hij alleen is, dit komt door verlatingsangst. Een hond blaft niet expres naar andere honden als je buiten loopt, maar omdat hij angstig, onzeker, gestrest is of pijn heeft. Achter elk gedrag dat in onze ogen ongewenst is zit een reden.

Kijk naar de oorzaak van het gedrag, werkt aan stressreductie, laat de hond medisch controleren op pijn en leer hondentaal zodat jij leert hoe je je hond kunt lezen. Op die manier voorkom je conflicten, wordt de band met jouw hond beter en begrijp je elkaar ook echt. Ja, dit is even werk en je moet je verdiepen in écht natuurlijk hondengedrag, maar dit is het waard. Je zult namelijk zien dat je op een hele andere manier met je hond om kunt gaan zonder corrigeren en straf.

Veel gestelde vragen

Hieronder beantwoorden we veel gestelde vragen omtrent honden en het op de rug leggen. Als jij je bijvoorbeeld afvraagt wat het betekent als een hond op zijn rug ligt of als een hond zijn buik laat zien, of waarom je een grommende hond niet mag corrigeren, lees dan vooral verder.

Wat betekent het als een hond op zijn rug ligt?

Als een hond vrijwillig op zijn rug ligt dan betekent dit dat hij ontspannen en relaxed is. Je ziet dit vaak bij honden die slapen, waarbij ze op hun rug liggen met de pootjes in de lucht. Als een hond op deze manier ligt toont dit aan dat hij zich veilig voelt. Het is een goed teken als jouw hond op zijn rug ligt te slapen! Alleen een hond die zich veilig voelt durft namelijk op zijn rug te slapen. Deze slaappositie is namelijk een kwetsbare positie, omdat een hond daarmee zijn buik toont. De buik is het kwetsbaarste gedeelte van het hondenlichaam en om die reden beschermt een hond zijn buik vaak.

Waarom gaat een hond op zijn rug liggen voor een andere hond?

Als een hond een andere hond tegenkomt en hij gaat op zijn rug liggen heeft dit niets met dominantie te maken. Veel mensen denken dat de hond die op zijn rug ligt onderdanig is en de hond die staat de dominante hond is, dit klopt niet. Er is géén sprake van rangorde of dominantie bij honden die elkaar niet kennen en die niet met elkaar samenleven. Er is dus ook geen sprake van een dominante hond of een onderdanige hond bij honden die elkaar aan de riem tegenkomen of alleen kennen van een speelveldje.

Wat het wel betekent als een hond op zijn rug gaat liggen voor een andere hond, is dat de hond weinig zelfvertrouwen heeft, het contact met de andere hond spannend of eng vindt en dit gedrag inzet als kalmerend signaal. Honden zijn conflict vermijdende dieren en wanneer een hond op zijn rug gaat liggen laat hij zien aan de andere hond dat hij geen conflict wil. Eigenlijk is het contact met de andere hond nog te spannend en zorgt het voor stress bij de hond. De andere hond zal waarschijnlijk gaan snuffelen aan de andere hond en hoe langer dit duurt, hoe meer de spanning zich opbouwt bij de hond die op de grond ligt.

Als jouw hond vaak op zijn rug gaat liggen bij andere honden en je merkt dat jouw hond spanning opbouwt en stress ervaart bij andere honden, zorgt er dan voor dat je meer afstand bewaart. Ga eens niet met je hond naar een speelveld, houd afstand van andere honden als jouw hond aangelijnd is en werk eerst aan het zelfvertrouwen van de hond. Je kunt dit doen door sociale  wandelingen te gaan doen, waarbij jouw hond positieve ervaringen opdoet met andere honden waarbij er géén fysiek contact is maar waar de hond erg veel leert over de omgang met andere honden.

Waarom gaat een hond op zijn rug liggen tijdens wandelen?

Soms gaat een hond op zijn rug liggen tijdens het wandelen als hij niet verder wil lopen, hij wil bijvoorbeeld niet naar huis of hij wil juist naar huis en niet verder met de wandeling. Als een hond niet naar huis wil omdat hij het buiten te leuk vind dan is er vaak niet zo veel aan de hand. Trek je hond dan niet mee maar zorg ervoor dat je thuis ook leuk dingen doet, zoals denkspelletjes of zorg ervoor dat een hond na  het wandelen een lekkere kluif krijgt. Zo krijgt hij een positieve associatie met zijn huis.

Als een hond op zijn rug gaat liggen tijdens het wandelen is er een grote kans dat de hond pijn heeft. Je ziet vaak bij honden die niet willen wandelen en gaan liggen dat er sprake is van: artrose, pijnlijke heupen, pijnlijke rug of pijnlijke spieren. Hierdoor kan een hond opeens stoppen met lopen. Het kan lastig zijn om de link te leggen met pijn als een hond verder helemaal niets laat merken. Hier kan je meer lezen over de oorzaken waarom een hond niet wil wandelen.

Vertrouw je gevoel als je denkt dat er iets niet klopt en laat een hond nakijken bij de dierenarts maar óók een hondenfysio of hondenosteopaat. Een fysio of osteopaat nemen een uur de tijd om alle wervels, gewrichten en spieren langs te gaan en zijn erin gespecialiseerd om pijn en ongemakken op te sporen (een dierenarts is hier vaak niet zo nauwkeurig in gespecialiseerd).

Hond dominantie op de rug leggen

Hond gaat op zijn rug liggen bij aaien

Waarom gaat een hond op zijn rug liggen als je hem aait?

Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou. Dit is een foutieve gedachten en al jaren achterhaald. Helaas blijft dit fabeltje nog steeds rondgaan in hondenland.

Bij een begroeting gaat een hond niet op zijn rug liggen om aan jou te laten zien dat hij onderdanig is, hij ligt op zijn rug omdat hij onzeker is en stress opbouwt. Dit hoeft geen negatieve stress te zijn, dit kan ook positieve stress zijn omdat je de hond wil begroeten tijdens het thuiskomen. Een hond die van zichzelf onzeker is zal eerder geneigd zijn om op zijn rug te gaan liggen als je hem aait dan een hond die zelfstandiger is en zelfvertrouwen heeft.

Een hond kan bij het laten zien van zijn buik nog wel eens een klein plasje doen, dit gebeurt vaak als je een hond begroet waarbij de hond dit eigenlijk te spannend vindt. Deze plasjes worden ook wel deemoedsplasjes of vreugdeplasjes genoemd en ook hierbij wordt vaak gezegd dat een hond dit doet om te laten zien dat zij lager zijn in rang. Ook dit is niet correct, er is namelijk geen sprake van rangorde tussen mens en hond.

De mens bepaalt alles al voor de hond en een hond heeft zeker geen behoefte om ‘de roedelleider’ te worden. De plas laten lopen zie je veel bij jongen honden die nog geen controle hebben over hun blaasspier en het allemaal heel spannend vinden. Straf een hond hier absoluut niet voor, dit zal de onzekerheid en stress alleen maar erger maken. Het liefst wil een hond dat je hem niet aait, het bouwt te veel spanning en stress op.

Wat kan je doen als een hond op zijn rug gaat liggen (en zelfs een plasje doet) als je hem aait?

  • Kijk goed naar je eigen lichaamstaal. Een hond houdt er niet van als jij over hem heen gaat staan. Dit zorgt voor veel stress en ervaart een hond als bedreigend.
  • Ga daarom bij het begroeten op je hurken zitten waarbij je met je gezicht niet recht naar de hond toe kijkt. Draai een kwartslag, hiermee geef je met je lichaamstaal aan dat jij geen kwaad in je zin hebt en geen bedreiging vormt.
  • Kijk de hond niet direct aan, dit komt namelijk bedreigend over. Kijk daarvan steeds even weg. Kijk de hond even aan, knipper rustig met je wimpers en kijk weg. Dit alles terwijl je niet met je gezicht recht naar de hond kijkt, maar een beetje met je hoofd wegdraait. Op deze manier communiceer je in kalmerende signalen aan de hond dat je geen bedreiging vormt.
  • Is een hond nog steeds gespannen en gestrest? Gaap dan eens. Gapen is ook een kalmerend signaal. Honden gapen ook naar elkaar om aan te geven dat ze geen bedreiging vormen.
  • Is een hond niet gekalmeerd dan is het te veel voor de hond. Houd dan afstand en probeer het later nog eens als de hond minder stres laat zien. Sommige honden willen liever niet begroet worden, zeker angstige en onzekere honden niet, en dat is helemaal niet erg.

In sommige gevallen heeft een hond helemaal geen stress als hij op zijn rug gaat liggen als je hem aait, maar vindt een hond het heerlijk als je hem aait en kriebelt op de buik. Dit merk je als een hond er helemaal voor gaat liggen terwijl jij de hond een aaisessie geeft. Je merkt het aan de lichaamshouding van een hond als er geen sprake is van stress, vaak is de hond helemaal ontspannen en relaxed en geniet hij van het aaien.

Waarom mag je een grommende hond niet corrigeren?

Een grommende hond corrigeren werkt helemaal niet, je lost de oorzaak van het grommen niet op en je verergert de agressie alleen maar. Er is zelfs een kans dat een hond jou gaat bijten als je grommen bestraft, dit wordt redirected agression (omgeleide agressie) genoemd. Een grommende hond corrigeren zorgt voor een tikkende tijdbom, een hond zal dan niet meer waarschuwen maar direct bijten. 

Grommen is een vorm van hondencommunicatie en bestaat in allerlei vormen die wij mensen moeilijk kunnen onderscheiden. Wanneer een moederhond haar pups corrigeert gaat hier eerst verschillende soorten gegrom aan vooraf. Grommen is communicatie, een hond gromt niet voor niets, het is een waarschuwing. Wanneer je grommen corrigeert of bestraft is de kans heel groot dat een hond geen waarschuwing meer geeft en plotseling bijt.

Los daarvan zal corrigeren het probleem niet oplossen. Want een hond gromt niet voor niets. Stel dat een hond naar zijn baas gromt en zijn baas bestraft dit, dan weet hij niet waarom de hond gromt. Ongewenst gedrag corrigeren, want het is ongewenst, is een makkelijke gedachten maar een veel voorkomende fout. Wist je dat gedragsproblemen voor 90% komt vanwege pijn?

Pijn wordt vaak onderschat en speelt de grootste rol in ‘ongewenst’ gedrag. Gedrag dat voor een hond heel normaal is, maar wat wij zien als iets wat niet hoort en bestraft moet worden. Als je écht de oorzaak weet te achterhalen dan zal grommen niet eens meer nodig zijn. Door grommen te bestraffen onderdruk je een hond en sla je de plank volledig mis. Een hond voelt zich niet begrepen en met de oorzaak wordt niets gedaan.

Waarom een hond niet corrigeren bij bijten?

Net als dat niet goed is om een grommende hond te corrigeren is het absoluut af te raden om een hond bij bijten te corrigeren. Een hond die bijt doet dit niet voor niets en in veel gevallen komt het door pijn, angst, onzekerheid of stres. Een hond voor het bijten straffen werkt averechts, je pakt namelijk de oorzaak niet aan maar onderdrukt de hond alleen maar met correcties. Het gevolg hiervan is dat een hond nóg meer probleemgedrag zal vertonen.

Niet alleen bijten moet je niet corrigeren, ook blaffen niet. Omdat veel mensen dit als ongewenst gedrag zien en dit gedrag willen stoppen zullen ze de hond corrigeren. Vaak speelt schaamte ook een grote rol, want iedereen kijkt naar je als een hond blaft. Vaak wordt corrigeren gedaan door fysiek aan de riem te rukken zodat een hond een klap in zijn nek krijgt. De hond wordt geslagen of krijgt een ‘corrigerende tik’ in zijn buik. De meest voorkomende manier om een hond die blaft te corrigeren is door hem te corrigeren aan zijn halsband, dit zien we helaas vaak. 

We zullen een aantal voorbeelden geven waarom honden grommen, blaffen en bijten

Hond 1 ziet andere hond → de afstand tussen de honden wordt kleiner → Hond 1 begint te grommen → Hond 2 komt dichterbij → Hond 1 begint te blaffen → Hond 2 komt dichterbij → Hond 1 bijt → Eigenaar corrigeert hond 1 → Hond 1 koppelt de correctie aan de andere hond. Gebeurt dit vaker dan zal de hond een volgende keer niet meer grommen en blaffen maar meteen uitvallen en bijten. Andere honden vindt hij nu helemaal niet meer leuk en moeten op afstand blijven.

Waarom wil de hond andere honden op afstand houden?

Er zijn een aantal redenen waarom een hond gromt, blaft of bijt als hij andere honden ziet. Het is eigenlijk heel logisch dat een hond dit doet als je nagaat wat de oorzaak is. Besef je ook dat corrigeren averechts werkt en deze oorzaken alleen maar verergert worden op deze manier.

  1. De hond heeft pijn. Bij pijn kan je bijna niets hebben, denk maar eens aan die keer dat jij erge hoofdpijn of rugpijn had, dan wil je ook het liefst met rust gelaten worden. 90% van de gedragsproblemen bij honden komt door onopgemerkte pijn, honden laten pijn namelijk niet tot nauwelijks merken. Zelfs gespecialiseerde trainers kunnen dit vaak niet direct zien.
    Corrigeer je een hond met pijn omdat hij blaft, gromt of bijt? De hond zal andere honden associëren met de pijn van de correctie en zal niet zijn bijtgedrag koppelen aan de correctie. Een hond die bijt omdat hij pijn heeft leert niets van de correctie. De oorzaak is niet opgelost, de hond heeft nog steeds pijn.
  2. De hond is onzeker of angstig. Wanneer honden aangelijnd zijn weten ze dat ze geen kant op kunnen als een andere hond niet zo vriendelijk is. Onzekere honden kunnen andere honden écht heel spannend vinden en houden liever afstand. Respecteer dit en dwing een hond niet tot sociaal contact met andere honden.
    Corrigeer je een hond die onzeker is omdat hij blaft, gromt of bijt? De hond zal andere honden nog negatiever zien en nog onzekerder worden. Want in de ogen van de hond zorgen andere honden voor een correctie. Blaffen, grommen en bijten is geen gedrag dat een hond bewust doet maar is instinctief, daar denkt hij niet bij na. Een hond zal een correctie daarom ook niet koppelen aan zijn gedrag. Een hond zal een volgende keer juist sneller blaffen, grommen of bijten om andere honden op afstand te houden, want andere honden zijn niet leuk.
  3. De hond is gestrest. Stress komt veel voor bij honden, dit kan allerlei oorzaken hebben zoals slechte slaap, het gooien met ballen waardoor er stresshormonen aangemaakt worden, correcties, niet mogen snuffelen tijdens het wandelen, verkeerd hondenvoer te eten krijgen, de darmbacteriën die niet in balans zijn waardoor goede hormonen en stofjes niet worden aangemaakt zoals serotonine.
    Corrigeer je een hond die gestrest is omdat hij blaft, gromt of bijt? De hond zal hierdoor alleen maar meer gestrest raken en hier niets van leren. Als je gestrest bent neem je geen nieuwe informatie op en leer je niets nieuws, omdat je lichaam in de overlevingsstand staat. Iets nieuws leren kost te veel energie bij stres. Een hond die gestrest is en gecorrigeerd wordt zal zich steeds gestrester voelen rondom andere honden en bang worden, waardoor het blaffen en bijten steeds erger wordt. Corrigeren lost niets op, de oorzaak (stres) wordt alleen maar erger.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *