Wat is beter harnas hondentuig tuigje of halsband schadelijke gevolgen bij honden

De beste keuze! Een halsband of tuig voor de hond?

Veel mensen vragen zich af wat beter is voor zijn of haar hond: een halsband of een tuigje? Het is een vraag die veel gesteld wordt en waar wij ook een duidelijke mening over hebben. Wij geven sterk de voorkeur aan een goed passend hondentuig. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat er gekeken wordt naar een goed tuigje, want er zijn behoorlijk veel tuigjes op de markt die voor honden eigenlijk niet zo goed zijn. Waarom kiezen wij voor een tuig? Wanneer je je verdiept in de anatomie van een hond, zul je zien dat een hondennek erg kwetsbaar is. De hals van een hond is gevoelig en net als bij mensen, kunnen honden bij hun nek blessures oplopen. In dit artikel gaan wij hier dieper op in. Na afloop kun jij de juiste keuze voor je hond kunt maken en weet je wat de voordelen en nadelen zijn van een halsband en een tuig.

De nadelen van een halsband t.o.v. een tuig

Een hondennek is gevoelig, niet alleen een puppynek, maar óók van volwassen honden. Er zitten organen, spieren, wervels en zenuwen in de hals. Wat er met de nek gebeurt, heeft invloed op de rest van het lichaam. Stel dat de hond een halsband om heeft en opeens een ruk in zijn nek krijgt omdat hij instinctief achter een kat aan wil gaan, of hij staat even stil om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de halsband omdat de hond door moet lopen. Wat voor gevolgen heeft dit op het lichaam? Dit heeft gevolgen voor..

  • De schildklier die beschadigt door een klap in de nek. Dit wordt meestal niet opgemerkt door een eigenaar, de schildklier zie je namelijk niet. Maar wist je dat heel veel honden rondlopen met schildklierproblemen? En dat een van de gevolgen van schildklierproblemen haaruitval, slomer gedrag maar ook plotseling uitvallen is?

wat is beter een halsband of tuig hond puppy labrador teckel doodle ridgeback golden retriever franse bulldog mopshondje frenchie

De anatomie van de kwetsbare nek van een hond

Is een tuigje beter dan een halsband?

Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek. Of wanneer jij de riem kort strak vasthoudt, is er al druk op de nek.

En onbewust trekken veel mensen de hond mee (als de hond net even stilstaat om te snuffelen) of krijgt een hond een ruk in zijn nek als hij een andere hond ziet en wil spelen met een andere hond. Een hondennek krijgt veel te voorduren. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met een goed hondentuig, hier kun je als de hond puppy is al mee beginnen. Zeker een puppynek is erg gevoelig en kwetsbaar. Een goed hondentuig voorkomt blessures.

Waarom is een hondentuig beter dan een halsband?  In de nek zitten vitale organen, bijvoorbeeld de schildklier, wervels, aderen en de luchtpijp. Het gebeurt regelmatig dat een hond een nekhernia krijgt of problemen met de schildklier door een halsband. Kneuzingen, verrekkingen en pijn is niet heel ongebruikelijk wanneer je een halsband gebruikt.

Wanneer is een halsband beter dan een tuig

Wij weten ook dat het niet altijd zo zwart wit is. Er zijn ook redenen waarom je soms een halsband gebruikt in plaats van een tuig. Zorg er dan altijd voor dat je je hond niet gaat corrigeren in de nek. Tip: kijk eens naar de WAW schokdemper, waarmee 40% van de klap van plotseling trekken wordt opgevangen.

  1. De hond draagt tijdelijk een halsband vanwege een operatie, de wond zit op een plek waar het tuig zou zitten. Het is dan prettiger tijdelijk een halsband om te doen.
  2. De hond heeft blokkades in de rug waar het tuigje precies zit. Ga dan eerst langs een hondenfysio of een hondenosteopaat, die de rug los kan maken en blokkades weg kan nemen, zodat je daarna een tuigje kunt dragen om blokkades te voorkomen.
  3. De hond is bang van een tuigje. Soms zorgt het omdoen van een tuigje voor meer stress, waardoor dit niet goed is voor het welzijn van de hond. Wat vaak ook helpt bij honden die bang zijn voor een tuig, is een harnas die niet over het hoofd hoeft.

Een tuigje of halsband voor een Teckel

Veel mensen vragen zich af: “kies ik voor mijn Teckel beter een tuigje of een halsband?” Een Teckel is heel erg gevoelig voor een hernia vanwege zijn langere rug. Teckels staan bekend om rugproblemen en nekproblemen, dat o.a. door een verkeerd hondentuig en halsband veroorzaakt kan worden. Bij alle honden, maar vooral bij een Teckel, is een tuigje een goede keuze en beter dan een halsband. Wat hierbij het allerbelangrijkste is, is dat je het juiste hondentuigje kiest. Heb je een verkeerde hondentuig of harnas dan is dit hetzelfde als het dragen van een halsband en kan de hond alsnog schade krijgen hierdoor.

Wanneer een Teckel zo erg trekt dat de lijn constant strak staat met wandelen, dan kan het handig zijn om te investeren in een goede cursus ontspannen wandelen en dit te oefenen met een tuig aan. Ook al is een hond nog zo goed getraind, een hond heeft een eigen persoonlijkheid en er zijn altijd momenten waarin een hond in de lijn gaat hangen. Is het niet een kat die hij ziet, misschien wel een vogel, of schrikt een hond ergens van of ziet hij een vriendje waar hij naartoe wil rennen om mee te spelen. Heeft de hond een tuig om, dan vangt het tuig de klap van de ruk van de lijn beter op dan een halsband. Wanneer een hond erg trekt, dan is een tuig absoluut beter dan een halsband, hier kun je informatie vinden over de gevolgen van een halsband.

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *