Wat is beter harnas hondentuig tuigje of halsband schadelijke gevolgen bij honden

De beste keuze: halsband of tuig hond vergelijken!

Wat is beter voor een hond: een halsband of een tuigje? Het is een vraag die veel gesteld wordt en waar wij ook een duidelijke mening over hebben. Wij geven sterk de voorkeur aan een goed passend hondentuig. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat er gekeken wordt naar een goed tuigje, want er zijn behoorlijk veel tuigjes op de markt die voor honden eigenlijk niet zo goed zijn.

Waarom kiezen wij voor een tuig? Wanneer je je verdiept in de anatomie van een hond, zul je zien dat een hondennek erg kwetsbaar is. De hals van een hond is gevoelig en net als bij mensen, kunnen honden bij hun nek blessures oplopen. In dit artikel gaan wij hier dieper op in. Na afloop kun jij de juiste keuze voor je hond kunt maken en weet je wat de voordelen en nadelen zijn van een halsband en een tuig.

Inhoudsopgave

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig antitrektuig hond

Er zijn allerlei tuigjes verkrijgbaar, maar niet elk tuig is goed. Er worden een hoop tuigen ontwikkeld voor honden die eigenlijk niet geschikt zijn voor honden. We hebben hier een uitgebreid blog over geschreven: “Hoe herken je een goed hondentuig?

De nadelen van een halsband t.o.v. een tuig

Een hondennek is gevoelig, niet alleen een puppynek, maar óók van volwassen honden. Er zitten organen, spieren, wervels en zenuwen in de hals. Wat er met de nek gebeurt, heeft invloed op de rest van het lichaam. Stel dat de hond een halsband om heeft en opeens een ruk in zijn nek krijgt omdat hij instinctief achter een kat aan wil gaan, of hij staat even stil om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de halsband omdat de hond door moet lopen. Wat voor gevolgen heeft dit op het lichaam? Dit heeft gevolgen voor de schildklier, lymfeklieren, tongbeen, wervels en nog veel meer.

wat is beter een halsband of tuig hond puppy labrador teckel doodle ridgeback golden retriever franse bulldog mopshondje frenchie

  • De schildklier die kan beschadigen door een halsband. Dit wordt meestal niet opgemerkt door een eigenaar, de schildklier zie je namelijk niet. Maar wist je dat heel veel honden rondlopen met schildklierproblemen? En dat een van de gevolgen van schildklierproblemen haaruitval, slomer gedrag maar ook plotseling uitvallen is?
  • De lymfeklieren en lymfebanen: deze klieren zijn heel belangrijk voor het immuunsysteem. Door een halsband kunnen deze klieren makkelijk beschadigen met grote gevolgen voor de immuniteit.
  • Aders en slagaders: wanneer er druk komt op de aders krijgen de hersenen een verhoogde bloeddruk. Door het wurgen kan er tijdelijk sprake zijn van zuurstoftekort en verminderde bloedcirculatie.
  • Tongbeen: hier hechten de spieren van de tong en de onderkaak op aan. Het zit hoog boven in de nek, op de plek waar je een sliplijn bevestigt. De schade die kan ontstaan is dat slikken erg pijnlijn en moeilijk wordt, ook als de riem weer af is.
  • Wervels in de nek: door een trainingslijn kunnen wervels verschuiven, dit versnelt degeneratie van het kraakbeen. Hierdoor krijgen honden sneller artrose en hernia’s..
  • Ruggenmerg: deze loopt vanuit de hersenen door de rug. Door rukken in de nek kan het wervelkanaal vernauwen door wervels die schuiven. Hierdoor kan er druk op het ruggenmerg ontstaan, dit heeft gevolgen voor zenuwen.

Is een tuigje beter dan een halsband?

Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. En met een goed passend tuigje bedoelen we een Y-tuigje, geen tuigje met een horizontale borstband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek. Of wanneer jij de riem kort strak vasthoudt, is er al druk op de nek.

En onbewust trekken veel mensen de hond mee (als de hond net even stilstaat om te snuffelen) of krijgt een hond een ruk in zijn nek als hij een andere hond ziet en wil spelen met een andere hond. Een hondennek krijgt veel te voorduren. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met een goed hondentuig, hier kun je als de hond puppy is al mee beginnen. Zeker een puppynek is erg gevoelig en kwetsbaar. Een goed hondentuig voorkomt blessures.

Het is wel belangrijk om een goed tuig aan te schaffen. Een verkeerd tuig kan serieuze schade veroorzaken bij een hondenlichaam. Ook kan een verkeerd tuig schuren op verkeerde plekken en drukken en trekken op verkeerde plekken wat zorgt voor veel ongemak bij een hond. Er zijn dan ook tuigen die honden heel erg belemmeren in hun beweging. Kies daarom altijd voor een goed zittend Y-tuig waarbij de druk goed verdeeld wordt en de band niet in de oksels komt.

Waarom is een hondentuig beter dan een halsband?  In de nek zitten vitale organen, bijvoorbeeld de schildklier, wervels, aderen en de luchtpijp. Het gebeurt regelmatig dat een hond een nekhernia krijgt of problemen met de schildklier door een halsband. Kneuzingen, verrekkingen en pijn is niet heel ongebruikelijk wanneer je een halsband gebruikt.

Wanneer is een halsband beter dan een tuig?

Wij weten ook dat het niet altijd zo zwart wit is. Er zijn ook redenen waarom je soms een halsband gebruikt in plaats van een tuig. Zorg er dan altijd voor dat je je hond niet gaat corrigeren in de nek. Tip: kijk eens naar de WAW schokdemper, waarmee 40% van de klap van plotseling trekken wordt opgevangen.

  1. De hond draagt tijdelijk een halsband vanwege een operatie, de wond zit op een plek waar het tuig zou zitten. Het is dan prettiger tijdelijk een halsband om te doen.
  2. De hond heeft blokkades in de rug waar het tuigje precies zit. Ga dan eerst langs een hondenfysio of een hondenosteopaat, die de rug los kan maken en blokkades weg kan nemen, zodat je daarna een tuigje kunt dragen om blokkades te voorkomen.
  3. De hond is bang van een tuigje. Soms zorgt het omdoen van een tuigje voor meer stress, waardoor dit niet goed is voor het welzijn van de hond. Wat vaak ook helpt bij honden die bang zijn voor een tuig, is een harnas die niet over het hoofd hoeft.

Een halsband of tuig bij veel trekken?

Wanneer een hond zo erg trekt dat de lijn constant strak staat met wandelen, dan kan het handig zijn om te investeren in een goede cursus ontspannen wandelen en dit te oefenen met een tuig aan. Ook al is een hond nog zo goed getraind, een hond heeft een eigen persoonlijkheid en er zijn altijd momenten waarin een hond in de lijn gaat hangen. Is het niet een kat die hij ziet, misschien wel een vogel, of schrikt een hond ergens van of ziet hij een vriendje waar hij naartoe wil rennen om mee te spelen. Heeft de hond een tuig om, dan vangt het tuig de klap van de ruk van de lijn beter op dan een halsband.

Ervaring Y-tuigje hond rustiger lopen wandelen

Tuig tegen trekken y-tuig

Wat helpt tegen trekken?

Toen ik jaren geleden dit boek tegenkwam, samen met de andere boeken van Turid Rugaas, heeft het mijn kijk op honden compleet veranderd. Wat een fijne methode is dit om op een hondvriendelijke wijze met je hond om te gaan. Je leert je hond écht te begrijpen en met de methode uit dit boek ga je samen met je hond aan de slag om ontspannen te wandelen. Geen trucjes waarbij je je hond onderdrukt maar echt werken aan ontspannen wandelen.

Is een anti-trektuig de oplossing?

Een anti-trektuig is niet de oplossing bij honden die veel trekken. Anti-trektuigjes zijn geen fijne tuigjes en doen een hoop schade aan het lichaam. Veel mensen weten dit helaas niet. We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven: “Daarom is een anti-trektuig voor honden een héél slecht idee!

Anti-trektuig voor honden en puppy tegen trekken is een slecht idee

Voorbeeld anti-trektuigen bij honden met ring op de borst

Een hondentuig voor puppy’s?

Wanneer kan je het beste beginnen met een hondentuigje? Veel mensen weten niet dat je het beste met een tuigje kunt beginnen als de hond nog een jonge puppy is. Er zijn steeds meer fokkers die hun puppy al in het nest laten wennen aan een goed Y-tuigje. Mocht jouw fokker dit niet doen dan kan je hiermee beginnen wanneer je de pup uit het nest meeneemt. Laat een puppy rustig aan het tuigje wennen.

Een puppynek is erg kwetsbaar en met een hondentuig zit er geen druk op de nek die voor schade kan zorgen. Een puppytuigje is daarom altijd een goede keuze (maar dan wél een Y-tuigje voor puppy’s). We hebben ook speciale meegroeituigjes, ook in Y-vorm, die geschikt zijn voor puppy’s. We hebben een uitgebreid blog geschreven over wanneer je begint met een tuigje voor een puppy pas als de hond uitgegroeid is of al vanaf jongs af aan? Hierin wordt ook besproken waarom veel mensen een tuigje voor een puppy te duur vinden.

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *