Hoe corrigeert een moederhond haar pups bijten nek

Een moederhond corrigeert een pup niet in de nek!

Hoe corrigeert een moederhond haar pups? Er ontstaan hier nog een hoop misverstanden over, waardoor mensen verkeerd met hun hond omgaan. Stel je hebt een puppy en je loopt over straat dan zal je verbaasd staan dat iedereen je ongewenst en ongevraagd advies geeft. Ook van mensen die écht geen verstand hebben van honden. Heel erg vervelend, maar wat vooral erg is, is als mensen hierdoor onzeker worden en zich gaan afvragen of zij hun puppy wel goed opvoeden. Of ze toch niet écht strenger moeten zijn. Of ze niet eens hun puppy goed in zijn nekvel moeten pakken, want “zo corrigeert de moederhond haar pups ook”… Is dit wel zo?

Inhoudsopgave

Vervelend gedrag bij puppy’s

Wanneer een puppy vervelend gedrag vertoont dan willen mensen dit vaak corrigeren. Puppy’s bijten namelijk veel, ze ontdekken met hun bek en wanneer ze vermoeid zijn dan zal een puppy overal in gaan bijten.

Wanneer je advies vraagt op social media in puppy en hondengroepen, dan zal je allerlei advies krijgen. Vaak is het advies tenenkrommend. Denk aan advies als:

Wanneer je puppy bijt dan moet je zijn lip in zijn bek duwen, zodat het pijn doet en hij op zijn eigen lip/wang bijt. Dan leert hij het bijten wel af.

of: “Gewoon je pup in zijn nekvel pakken en op de grond duwen! Dan leert hij meteen dat dit gedrag ongewenst is en leert hij het af!

Hoe corrigeert een moederhond haar pups dominante pup corrigeren

Wat is er mis met advies gebaseerd op correctie?

Het is als eerst belangrijk om te begrijpen dat een puppy bepaald gedrag niet zomaar vertoont. Een puppy vertoont geen druk gedrag en bijt niet om jou te pesten. Hij doet het niet expres. Een puppy vertoont zulk gedrag vaak omdat hij oververmoeid en overprikkeld is.

Wanneer je een pup straft dan los je hier niets mee op. De puppy kan stoppen met het ‘ongewenste’ gedrag (wat normaal puppy gedrag is) uit angst voor jou.. Wil je dat jouw puppy met gedrag stopt omdat hij bang is voor jou?

Of zou je liever willen dat de puppy het gedrag niet vertoont omdat jij hem op de juiste manier begeleid, waardoor hij ‘ongewenst’ gedrag minder tot niet laat zien?

Lees hier ons blog over overprikkeling en bijtgedrag bij puppy’s, waardoor je leert hoe je met een puppy om kan gaan die oververmoeid, overprikkeld is en veel bijt.

Hoe corrigeert een moederhond haar puppy’s?

Een moederhond zal een puppy alleen in de nekvel pakken om de pup te verplaatsen. Ze doet dit heel voorzichtig en dit is absoluut geen correctie. Een moederhond heeft geen reden om een pup verder in de nekvel te pakken, dat zal een moederhond dan ook niet doen. Wanneer een moederhond de pup verplaatst dan gebeurt dit alleen in de eerste weken wanneer de pups jong zijn en hulpbehoevend.

Een moederhond corrigeert niet door te bijten in de nek. Voordat een moederhond corrigeert gaat hier heel wat communicatie aan vooraf d.m.v. lichaamstaal en verschillende soorten grommen. Vaak is dit al ruim voldoende, want een grom samen met de lichaamstaal is voor een puppy erg duidelijke taal die ze van nature respecteren. Natuurlijk zal een puppy hoe ouder hij wordt gaan uitproberen, maar een moederhond zal hier de puppy nooit bij in de nek corrigeren.

Hoe corrigeert een moederhond haar pups dominante pup corrigeren bijten

Puppy in de nekvel pakken

Pak je puppy alsjeblieft niet in de nekvel. Corrigeer je puppy ook niet door hem pijn te doen bij zijn nekvel of hem met zijn nekvel op de grond te duwen. Een puppy heeft namelijk geen flauw idee wat jij daarmee bedoelt en zal alleen maar bang worden van jou. Honden corrigeren elkaar namelijk niet door in de nekvel elkaar op de grond te duwen. Ze zullen alleen een prooi in de nek pakken om te doden. Wanneer je je hond in de nekvel pakt of op de grond duwt, geef jij het signaal dat jij je puppy kwaad wil doen. Dat is niet de manier waarop je met je hond wil omgaan, toch?

“Maar ik heb gezien hoe een moederhond haar pups corrigeerde!”

Een moederhond die een pup echt pijn doet in de nek is een moederhond die zo gestrest is omdat ze nog niet klaar is om moeder te zijn. Hoe vaak gebeurt het niet dat een hond mentaal er eigenlijk nog niet aan toe is om moeder te worden maar wel gedwongen wordt?

Veel honden zijn nog niet aan ouderschap toe, ondanks dat ze voor hun leeftijd volwassen zijn is het ook belangrijk om te kijken hoe de hond mentaal is. Is het een stabiele hond met gezond zelfvertrouwen die niet van elk klein dingetje gestrest wordt? Het is belangrijk om hier als fokker goed naar te kijken.

Wist je dat een moederhond al tijdens de zwangerschap stresshormonen doorgeeft aan haar pups? Wanneer een moederhond snel gestrest is maakt zij hormonen aan die de pups beïnvloeden. Hierdoor krijg je puppy’s die heel snel gestrest en overprikkeld raken omdat dit in hun systeem zit. Bij een stabiele moederhond is de kans op stabiele pups een stuk groter.

Is een slipketting hetzelfde als de moederhond die in de nek bijt?

Sommige trainers raden een slipketting, trainingslijn of  sliplijn aan. Waarom? Het zou zogenaamd de beet van de moederhond na te bootsen in de nek. Maar dit is onzin, ten eerste corrigeert een moederhond niet in de nek. Ten tweede hebben hondentrainers die dit aanraden geen bijscholing gevolgd en ze hebben geen idee wat voor schade dit doet aan de nek.

Nee, als je als trainer zegt dat je een slipketting moet gebruiken omdat dit de beet van de moederhond nadoet… Het gebruik van een slipketting is niet goed te praten en dit argument slaat écht nergens op. Het is een fabeltje die al jaren achterhaald is maar helaas nog veel wordt gebruikt door hondenscholen en hondentrainers die zijn blijven steken in de jaren ’90.

Wanneer je ervoor kiest om een slipketting te gebruiken dan laat jij aan je pup zien dat jij agressie inzet. Hiermee geef jij het signaal af dat jij onzeker bent en dat de pup jou niet kan vertrouwen, jij bent op deze manier geen stabiele geleider.

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *