Hoe corrigeert een moederhond haar pups bijten nek

Een moederhond corrigeert een pup niet in zijn nekvel!

Een hond bij zijn nekvel pakken, is dat wel verstandig? Hoe corrigeert een moederhond haar pups? Er ontstaan hier nog een hoop misverstanden over, waardoor mensen verkeerd met hun hond omgaan.

Stel je hebt een puppy en je loopt over straat dan zal je verbaasd staan dat iedereen je ongewenst en ongevraagd advies geeft. Ook van mensen die écht geen verstand hebben van honden.

Heel erg vervelend, maar wat vooral erg is, is als mensen hierdoor onzeker worden en zich gaan afvragen of zij hun puppy wel goed opvoeden. Of ze toch niet écht strenger moeten zijn. Of ze niet eens hun puppy goed in zijn nekvel moeten pakken, want: “zo corrigeert de moederhond haar pups ook”… Is dit wel zo?

Inhoudsopgave

Hond bij zijn nekvel pakken (straffen)

De hond bij het nekvel pakken om te straffen wordt echt afgeraden door hondengedragsdeskundigen, net als ouderwetse dominantiehandelingen zoals het op de rug leggen, met je vinger de tong vastpakken, de hond door elkaar schudden en andere correcties die een hond pijn en angst aanjagen.

Wat je bereikt als je een hond bij zijn nekvel pakt, is dat hij pijn ervaart en angstig wordt en daardoor stopt met het gedrag. Maar de hond leert helemaal niets, hij ervaart namelijk stress en raakt in overlevingsmodus. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer een hond stress ervaart de hersenen geen nieuwe informatie opnemen. Kortom: de hond leert helemaal niets als je hem bij zijn nekvel pakt.

Vervelend gedrag bij puppy’s

Wanneer een puppy vervelend gedrag vertoont dan willen mensen dit vaak corrigeren. Puppy’s bijten namelijk veel, ze ontdekken met hun bek en wanneer ze vermoeid zijn dan zal een puppy overal in gaan bijten. 

Wanneer je advies vraagt op social media in puppy- en hondengroepen, dan zal je allerlei advies krijgen. Vaak is het advies tenenkrommend. Denk aan advies als:

Wanneer je puppy bijt dan moet je zijn lip in zijn bek duwen, zodat het pijn doet en hij op zijn eigen lip/wang bijt. Dan leert hij het bijten wel af.

of: “Gewoon je pup in zijn nekvel pakken en op de grond duwen! Dan leert hij meteen dat dit gedrag ongewenst is en leert hij het af!

Puppy corrigeren nekvel

Wat is er mis met advies gebaseerd op correctie?

Het is als eerst belangrijk om te begrijpen dat een puppy bepaald gedrag niet zomaar vertoont. Een puppy vertoont geen druk gedrag en bijt niet om jou te pesten. Hij doet het niet expres. Een puppy vertoont zulk gedrag vaak omdat hij oververmoeid en overprikkeld is.

Wanneer je een pup straft dan los je hier niets mee op. De puppy kan stoppen met het ‘ongewenste’ gedrag (wat normaal puppy gedrag is) uit angst voor jou.. Wil je dat jouw puppy met gedrag stopt omdat hij bang is voor jou?

Of zou je liever willen dat de puppy het gedrag niet vertoont omdat jij hem op de juiste manier begeleid, waardoor hij ongewenst gedrag minder tot helemaal niet meer laat zien?

Lees hier ons blog over overprikkeling en bijtgedrag bij puppy’s, waardoor je leert hoe je met een puppy om kan gaan die oververmoeid, overprikkeld is en veel bijt. Hierin vind je goede tips, bijvoorbeeld:

  1. Laat de pup bij het wandelen snuffelen, wandel op het tempo van de pup. De afstand is niet belangrijk. Snuffelen is een natuurlijke behoefte van honden en zorgt voor minder stress. Lees hier meer over de snuffelbehoefte van honden.
  2. Laat de pup meer slapen, een pup heeft veel slaap nodig. Vind de pup het lastig om zijn rust te pakken, ga dan naast de pup een boekje lezen. Wees zelf rustig en praat zo min mogelijk.
  3. Zorg voor puppy kauwsnacks waar de pup wél op mag kauwen. Maak de omgeving puppy-proof. Heeft de pup toch iets gepakt wat hij niet mag hebben, ruil dit dan om voor een lekker botje waar de pup zijn kauwbehoefte op kwijt kan.
  4. Ondersteun je pup met onze minder stress mix, dit is een natuurlijk middel dat niet verdooft of versuft, maar helpt om meer te ontspannen en prikkels beter te verwerken. Het helpt bij angst en stress, overprikkeling is een vorm van stress. Lees hieronder verder.

Overprikkelde pup meer rust vinden middel druppels natuurlijk

Ervaring met de minder stress mix

Hoe zit het met dominantie en gedragsproblemen?

Honden zijn helemaal niet bezig met dominantie wanneer ze een vreemde hond tegenkomen. Dominantie is namelijk helemaal niet nodig, deze honden komen elkaar alleen even tegen en hoeven niet samen te werken om te overleven door samen een prooi te vangen. Alleen in groepsverband is er sprake van rangorde. Daar bedoelen we mee: bij honden die samenleven met elkaar, niet bij honden die elkaar alleen zien op het losloopveldje in de buurt.

Om gelijk nog even tegen een heilig huisje aan te schoppen: honden zien mensen niet als onderdeel van dezelfde groep. Honden weten namelijk dondersgoed dat een mens geen hond is. Wanneer er sprake is van rangorde tussen een groep honden die samenleven, maakt de mens daar géén deel van uit. Er is dan ook géén sprake van rangorde tussen hond en mens. Wij als mens bepalen alles al voor de hond. Ze hoeven helemaal niet te overleven, wij geven ze alles wat hun hartje begeert. Waarom zou een hond de leiding willen nemen over een mens? Dat wil een hond helemaal niet.

Er is geen sprake van dominantie bij honden die niet samenleven

Er is geen sprake van dominantie bij honden die niet samenleven. Kom jij honden onderweg tegen en laat een hond agressie zien, dan is dit géén dominant gedrag.

Hoe corrigeert een moederhond haar puppy’s?

Een moederhond zal een puppy alleen in de nekvel pakken om de pup te verplaatsen. Ze doet dit heel voorzichtig en dit is absoluut geen correctie. Een moederhond heeft geen reden om een pup verder in de nekvel te pakken, dat zal een moederhond dan ook niet doen. Wanneer een moederhond de pup verplaatst dan gebeurt dit alleen in de eerste weken wanneer de pups jong zijn en hulpbehoevend.

Een moederhond corrigeert niet door te bijten in de nek. Voordat een moederhond corrigeert gaat hier heel wat communicatie aan vooraf d.m.v. lichaamstaal en verschillende soorten grommen. Vaak is dit al ruim voldoende, want een grom samen met de lichaamstaal is voor een puppy erg duidelijke taal die ze van nature respecteren. Natuurlijk zal een puppy hoe ouder hij wordt gaan uitproberen, maar een moederhond zal hier de puppy nooit bij in de nek corrigeren.

Wist je dat het ook helemaal niet verstand is om een hond op de rug te leggen als straf?

Moederhond corrigeert niet nekvel puppy

Voordat een moederhond fysiek corrigeert gaat hier heel wat aan vooraf. Een grom is vaak al voldoende om een puppy te laten afdruipen.

Pup bijt oudere hond in nek

Speelt een pup met een oudere hond dan kan de pup om uit te dagen de oudere hond in de nek bijten, dit is vaak echt spelgedrag. Let goed op de signalen van de oudere hond en stel grenzen voor de pup als hij door blijft gaan met uitdagen. Soms kan een pup een oudere hond in de nek bijten omdat hij overprikkeld is en niet weet wat hij met deze frustratie moet doen. Zorgen voor meer rust is dan dé oplossing.

Heb je een oudere hond samen met een pup in huis, zorg er dan voor dat de oudere hond zich kan terugtrekken, bijvoorbeeld door met een kamerhekje een afscheiding te creëren in huis. Dit zorgt voor meer rust, ook voor de pup. Pups hebben voldoende slaap nodig, anders worden ze erg druk en vervelend. Je moet ze beschermen voor zichzelf. 

Puppy in zijn nekvel pakken

Pak je puppy alsjeblieft niet in zijn nekvel. Corrigeer je puppy ook niet door hem pijn te doen bij zijn nekvel of hem met zijn nekvel op de grond te duwen. Een puppy heeft namelijk geen flauw idee wat jij daarmee bedoelt en zal alleen maar bang worden van jou. Honden corrigeren elkaar namelijk niet door elkaar in het nekvel op de grond te duwen. Ze zullen alleen een prooi in de nek pakken om te doden. Wanneer je je hond in zijn nekvel pakt of op de grond duwt, geef jij het signaal dat jij je puppy kwaad wil doen. Dat is niet de manier waarop je met je hond wil omgaan, toch?

“Maar ik heb gezien hoe een moederhond haar pups corrigeerde!”

Een moederhond die een pup echt pijn doet in de nek is een moederhond die zo gestrest is omdat ze nog niet klaar is om moeder te zijn. Hoe vaak gebeurt het niet dat een hond mentaal er eigenlijk nog niet aan toe is om moeder te worden maar wel gedwongen wordt?

Hoe corrigeert een moederhond haar pups dominante pup corrigeren

Veel honden zijn nog niet aan ouderschap toe, ondanks dat ze voor hun leeftijd volwassen zijn is het ook belangrijk om te kijken hoe de hond mentaal is. Is het een stabiele hond met gezond zelfvertrouwen die niet van elk klein dingetje gestrest wordt? Het is belangrijk om hier als fokker goed naar te kijken.

Wist je dat een moederhond al tijdens de zwangerschap stresshormonen doorgeeft aan haar pups? Wanneer een moederhond snel gestrest is maakt zij hormonen aan die de pups beïnvloeden. Hierdoor krijg je puppy’s die heel snel gestrest en overprikkeld raken omdat dit in hun systeem zit. Bij een stabiele moederhond is de kans op stabiele pups een stuk groter.

Is een slipketting hetzelfde als de moederhond die in de nek bijt?

Sommige trainers raden een slipketting, trainingslijn of  sliplijn aan. Waarom? Het zou zogenaamd de beet van de moederhond na te bootsen in de nek. Maar dit is onzin, ten eerste corrigeert een moederhond niet in de nek. Ten tweede hebben hondentrainers die dit aanraden geen bijscholing gevolgd en ze hebben geen idee wat voor schade dit doet aan de nek.

Nee, als je als trainer zegt dat je een slipketting moet gebruiken omdat dit de beet van de moederhond nadoet… Het gebruik van een slipketting is niet goed te praten en dit argument slaat écht nergens op. Het is een fabeltje die al jaren achterhaald is maar helaas nog veel wordt gebruikt door hondenscholen en hondentrainers die zijn blijven steken in de jaren ’90.

Wanneer je ervoor kiest om een slipketting te gebruiken dan laat jij aan je pup zien dat jij agressie inzet. Hiermee geef jij het signaal af dat jij onzeker bent en dat de pup jou niet kan vertrouwen, jij bent op deze manier geen stabiele geleider.

Iets anders maar zeker ook belangrijk om over na te denken: Heb jij een puppy en twijfel je over een tuigje of halsband voor je puppy? Een halsband kan schade veroorzaken aan de nek en rug, zeker bij een kwetsbare puppynek. Maar een verkeerd tuigje kan ook schade aanrichten bij de gewrichten. Lees hier meer over écht goede tuigjes voor puppy’s.

Hoe corrigeert een moederhond haar pups dominante pup corrigeren bijten

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Een gedachte over “Een moederhond corrigeert een pup niet in zijn nekvel!

  1. Liselot schreef:

    Fijn dat er nog mensen zoals u bestaan! Mensen die tenminste wel het intellect be zitten om inlevingsvermogen, begrip, logica, en een geweten be zitten in de omgang met dieren/honden. Helaas zijn er maar weinig zoals u, wat vreselijk is omdat al die mensen die gewetenloos en met een hoop kwade bedoelingen willen op voeden ook allemaal een hond in hun bezit hebben. Voor de toekomst pleit ik er voor dat mensen verplicht uw boeken moeten bestuderen met verplichte examens om te bewijzen dat ze normaal kunnen omgaan met een dier alvorens huisdier tot hun bezit te nemen.
    Goed dat, je deze teksten ooschrijft ik hoop dat nog velen van u, zullen leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *