Tuigje harnas hondenharnas hondentuig hond goed slecht y-tuig borsttuig puppy

Het beste hondentuig • Dit wist jij niet! • Tips & tuigjes hond vergelijken

Als je opzoek bent naar informatie over goede tuigjes voor je hond dan zit je hier goed! Een hondentuig biedt een stuk meer comfort dan een hondenhalsband. Een van de belangrijkste redenen om een hond een tuigje om te doen is het voorkomen van nekletsel. Een hondentuig zit veel stabieler dan een halsband en je hebt er meer controle mee. Voor elk soort hond is er een geschikt hondentuig te vinden (vanaf 1kg tot 80+kg). Een tuigje wordt aangeraden wanneer een hond rug- of nekklachten heeft, maar ook preventief ter voorkoming hiervan.

Helaas draagt 75% van de honden een tuigje dat niet goed zit en de beweging belemmert tijdens het lopen. Ben jij opzoek naar informatie over goede tuigjes voor jouw hond? Een verkeerd tuigje is zo gekocht als je je hierin niet hebt verdiept en dat is echt zonde van je geld. Het zorgt voor veel ongemakken én heeft serieuze gevolgen voor de gezondheid op lange termijn.

Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband of een verkeerd tuigje. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn. Het zogenoemde borsttuig is geen prettig tuigje voor honden, maar veel mensen weten dit niet en wandelen hier elke dag 3-4x mee. Dit heeft serieuze impact op het hondenlichaam. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm, maar ook hier heb je verschillen in.

Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan. In dit artikel gaan we verderop uitgebreid in op de nadelen van anti-trektuigen.

Y-tuigje

Een “Y-tuigje” is een speciaal soort harnas waarmee de drukverdeling aan de voorkant perfect wordt verdeeld door de letter “Y” die je ziet als je naar de voorkant van het tuigje kijkt. Daar waar andere harnassen een band over de schouders hebben lopen, zorgt het “Y” gedeelte van het Y-tuig ervoor dat de schouders vrij blijven en de druk gelijkmatig op de borst verdeeld wordt. Wat kenmerkend is voor een Y-tuigje is dat er geen druk op de luchtpijp en keel komt. Een Y-tuig is verreweg het meest comfortabele hondentuig op de markt, zeker voor honden met een gevoelige rug, nek of honden die de neiging hebben om aan de riem te trekken.

Lees ook ons blog: “Wat helpt écht als je hond trekt aan de lijn?

Y-tuigje hond

Een Y-tuigje herken je o.a. aan de banden in Y-vorm op de borst

Inhoudsopgave

Hondentuig tuigje hond hondentuigjes harnas borsttuig

Welk hondentuig zit beter: het borsttuig of het Y-tuig?

Informatie over verschillende tuigjes en harnassen

In dit artikel vind je alle informatie over goede hondentuigjes én over de types die (naar onze mening) niet verkocht zouden mogen worden. Je zult alle soorten tuigjes voorbij zien komen met voorbeeldfoto’s. Je leert hoe je een goed tuig herkent en waarom een Y-tuig een van de betere hondentuigjes is (ergonomisch gezien). Maar ook bij een Y-tuig zijn er punten waar je op kunt letten, want ook niet élk Y-tuig is geschikt voor een hond.

Helaas gaan er in hondenland nog steeds fabeltjes rond over een tuigje, zoals: “met een harnas heb je geen controle en kan je niet corrigeren“. “Van een tuigje gaat een hond juist trekken!” En: “als een hond trekt moet je gewoon corrigeren met een slipketting of sliplijn, dat doet de moederhond ook“.

Helemaal onderaan dit artikel gaan we in op deze fabels, neem er wel even goed de tijd voor. Dit artikel over het herkennen van goede hondentuigjes bevat veel interessante & nuttige maar ook confronterende informatie die niet elk baasje weet. Wij hopen meer bewustwording te creëren omtrent tuigjes, want veel honden kunnen niet aangeven dat hun tuigje niet goed zit. Pas als je je bewust bent wat voor impact bepaalde tuigjes hebben op de hond kan je dit gaan veranderen.

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig antitrektuig hond

Het beste tuigje voor de hond

Hoe kies je het beste hondentuig? Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen meerdere soorten tuigen: het Y-tuig, het H-tuig, het instaptuig en het borsttuig (harnas met de horizontale borstband). Verderop in het artikel hebben wij een filmpje geplaatst waarop je kunt zien hoe de beweging van de hond beïnvloed wordt door een borsttuig en kan je dit vergelijken met een Y-tuig. We vinden het belangrijk dat je inzicht krijgt in de verschillende tuigjes die er voor honden op de markt zijn. Op die manier kan je ze vergelijken en jij weet welk tuig je het beste kunt kiezen voor jouw hond.

Een van de beste Y-tuigen die er momenteel op de markt zijn, zijn de Y-tuigen van het merk Anny-X. Hieronder zie je dit tuigje. Het belangrijkste bij een tuigje is dat de hond er geen hinder aan ondervindt tijdens het lopen. Want op het moment dat een hond beweegt wil je niet dat hij door een belemmerende band later blokkades of zelfs artrose krijgt, omdat hij uit balans loopt.

Goed tuig slecht tuigje hond - Wat is het beste hondentuig anti-trektuig grote sterke hond vergelijken van y-tuig harnas hondentuig borsttuig

Deze afbeelding mag niet gebruikt worden door derden voor commerciële doeleinden zonder toestemming, © Dierenoppas Amersfoort

Beste hondentuig

Verschil tussen Y-tuig, H-tuig, instaptuig & borsttuig

Er zijn allerlei verschillende soorten tuigjes, maar wat zijn nu goede tuigjes? Hieronder kan je meer lezen over het verschil tussen het Y-tuig, het H-tuig, het instaptuig en het borsttuig.

Verschil Y-tuig H-tuig Instaptuig borsttuig hondentuig

Verschil soorten honden tuigjes zoals het Y-tuig , H-tuig, Instaptuig en borsttuig (Noors hondentuig)

  1. Een Y-tuig geeft het meest bewegingsvrijheid voor de hond. Het juiste Y-tuig zit ver van de oksels en aan de voorkant komt de druk niet op de luchtpijp. De voorkant van een Y-tuig hoort niet strak te zitten, het drukpunt ligt op het borstbeen (botje aan de voorkant dat een beetje uitsteekt.
  2. Een H-tuig lijkt op een Y-tuig alleen is de voorkant rond en heeft het geen Y-vorm. Hierdoor wordt de druk te hoog verdeeld, namelijk op de luchtpijp. De onderkant zit vastgenaaid aan de voorkant, maar dit maakt het nog geen Y-tuig. Bij een H-tuig zit daarnaast ook de bovenkant vastgenaaid aan de stof in plaats van aan een O-ring. Hierdoor beweegt dit type hondentuig minder soepel dan een Y-tuig.
  3. Een instaptuig drukt aan de voorkant op de luchtpijp (zit hoog op de borst) waar alle druk op komt. Dit zit niet prettig en veel honden gaan kuchen en hoesten doordat de druk niet op het borstbeen verdeeld wordt maar erboven. Ook zit de buikband vaak dicht bij de oksels. Een instaptuig maak je vaak bovenop de schouders vast en zit vaak strak vast. Het belemmert de beweging van de schouders ook aan de bovenkant.
  4. Een borsttuig / Noors hondentuig (oftewel: tuigje met horizontale band) zit over de schouders heen en belemmert de schouders van de hond. Vaak zit de band van de voorkant hoog boven het borstbeen en drukt het op de luchtpijp. Bij borsttuigen met anti-trekfunctie zie je regelmatig dat deze tuigjes aan de voorkant lubberen en over de voorpoten komen. Daarnaast zit een borsttuig vaak in de oksels. Dit tuig zorgt voor de minste bewegingsvrijheid en raden wij sterk af.

Wist je dat er ook Y-tuigen zijn die niet over het hoofd aan hoeven? Veel honden vinden een tuigje niet fijn omdat het over het hoofd moet, maar bij de Anny-X Open tuigjes hoeft dat niet.

Handige voorbeelden van verschillende hondentuigjes

Hieronder zie je een aantal plaatjes waarop je verschillende tuigjes ziet. Op het eerste plaatje zie je link een Y-tuig (van het merk Anny-X), waarbij de hoofdopening ruim is en het drukpunt op het borstbeen komt. Dat is goed! Het borstbeen is gemaakt tegen druk te kunnen. Rechts zie je een H-tuig, waarbij meteen opvalt dat de druk op de luchtpijp komt. de druk komt een stuk hoger dan het borstbeen en dat heb je liever niet.

Verschil Y-tuig en H-tuig hond harnas hondentuig tuigje

Niet elk hondentuig met Y-vorm is geschikt

Op de volgende foto zie je een Y-tuig, maar geen Y-tuig dat wij zouden aanraden. De oksels zijn vrij, de schouders zijn vrij (behalve bij de Dalmatiër, daar wordt de voorkant van de schouder alsnog belemmerd). Dit Y-tuig heeft drie grote nadelen:

  1. De druk komt op de luchtpijp, omdat de voorkant veel te hoog zit. Het is net een halsband. Dit gebeurt als je de riem boven op de nek vastmaakt maar ook als je de riem op de rug vastmaakt.
  2. De band die tussen de voorpoten doorloopt is te breed. Wist je dat de schouders en ellenbogen van honden niet zijwaarts kunnen bewegen? Bij tuigjes die te wijd zijn wordt een hond geforceerd om wijdbeens te lopen in een onnatuurlijke positie. En wat heeft dit voor gevolgen op langere termijn, zoals artrose? Daarnaast raakt het tuigje de binnenkant van de voorpoten en schuurt dit.
  3. Er zit een ring aan de voorkant voor de riem. Als je de hond aan de voorkant vastmaakt zorg je voor blokkades (en nek- & rugblessures).

Verkeerd Y tuig hond

Verschillende tuigjes voor honden vergeleken

Je ziet hieronder een Noors hondentuig, een borsttuig, een instaptuig en een Y-tuig. Als je goed naar de anatomie van de hond kijkt, zie je waar de tuigjes op het lichaam drukken en waar niet. Dit staat ook beschreven onderaan elke foto.

Labrador met borsttuig noors hondentuig horizontale borstband

Een Labrador met een Noors Hondentuig (met horizontale borstband). Dit tuig zit in de oksels en de voorkant drukt op de luchtpijp. De hond kan net zo goed een halsband dragen zo hoog zit de band.

Borsttuig hond voorbeelden tuige horizontale borstband

Een borsttuig: zit in de oksels, over de schouders en de band vooraan drukt op de luchtpijp. Het ziet er stoer uit en veel mensen kiezen dit tuig omdat de naam van de hond erop kan. Maar je hebt ook Y-tuigjes met naam en die de beweging niet belemmeren.

Voorbeeld instaptuigje instap tuigje hond puppy

Een instaptuigje: zit direct achter de oksels, de band loopt over de schouders heen (bij rechter en middelste foto) en zit bovenop de schouders strak vast. Ook al heeft dit tuig aan de voorkant een band van de hals naar de buik toe lopen, dit is géén Y-tuigje.

Y-tuig hond voorbeelden goed zittend ytuig hond

Een Y-tuig: zit ruim achter de oksels en laat de schouders helemaal vrij. Aan de voorkant zit de druk op het borstbeen en niet op de luchtpijp. Dit tuigje is ons gevoerde Anny-X tuigje.

Een hondentuig met bewegingsvrijheid

Zoals je kunt zien zijn er allerlei verschillende soorten honden tuigjes waarbij niet elk tuig fijn en prettig zit bij de hond. Een Y-tuig zit verreweg het fijnste bij honden omdat dit een tuigje is dat niet op vervelende punten drukt en daardoor zorgt voor de meeste bewegingsvrijheid. We hebben in dit artikel een interessant filmpje van een hond op een loopband waarin je kunt zien hoe honden bewegen met een Y-tuig en met een tuig met horizontale borstband. Scrol naar beneden voor meer uitleg en het filmpje. Om dit filmpje te zien dien je cookies te hebben geaccepteerd (dat is wettelijk geregeld).

Het borsttuig: hondentuigjes met horizontale borstband

Een borsttuig is een tuig met horizontale borstband en wordt ook wel een Noors hondentuig genoemd. Deze hondentuigjes zijn voor honden niet prettig. Ze zijn eenvoudig om te doen, de opening gaat over het hoofd van de hond en je klikt het harnas eenvoudig bij de buik vast. Aan de voorkant zit een band die van oksel tot oksel over de schouders loopt. Dit zijn vaak ook hondentuigen met naam, waar je labels met de naam erop kunt plakken. Soms heeft zo’n hondentuig een handvat op de rug. Soms heeft het tuigje een ring op de voorkant van de borst waar je de hondenriem vast kunt maken, dit noem je een anti-trektuig. Borsttuigjes hebben een aantal nadelen:

  1. De schouders kunnen niet vrij bewegen
  2. Honden kunnen minder ver naar voren stappen met hun poten
  3. De schouders worden bij druk naar achteren geduwd

1. Met een borsttuig kunnen de schouders niet vrij bewegen

Op de onderstaande foto’s zie je twee verschillende tuigjes op een hondenskelet. Hier kun je de anatomie van de hond goed bekijken. Bij het eerste harnas zie je een horizontale borstband, ook wel een borsttuig of Noors hondentuig genoemd. Dit zijn mooie tuigjes om te zien en gaan vrij makkelijk om, het gaat over de kop en de hond hoeft er niet in te stappen.

Wat nadelig is bij borsttuigjes, is dat het over de schouderbladen heen zit, hierdoor belemmert het de bewegingsvrijheid van de schoudergewrichten. Afhankelijk van het tuig, zit het vaak ook in de oksels. Dit loopt voor honden niet prettig. Ben je opzoek naar een goed harnas voor je puppy of volwassen hond? Lees dan even verder, zodat je hondentuigjes goed leert vergelijken.

Beste hondentuig tuig tuigje hond vergelijken top 10 goed slecht Y-tuig anti-trektuig

  • Links zie je een borsttuig: het tuig zit in de oksels en om de schouders heen, de schouders kunnen niet vrij bewegen en als de hond trekt worden de schouders naar achteren geduwd.
  • Rechts zie je een Y-tuig: het tuig zit ver van de oksels vandaan, de schouders liggen vrij en als de hond trekt wordt de druk goed verdeeld voorop het borstbeen.

2. Met een borsttuig kunnen honden minder ver naar voren stappen

Op de foto hierboven (van het hondenskelet) kun je de schouders en borst van de hond zien. Hier zit het hondentuig overheen, waardoor de hond beperkt wordt in het naar voren stappen van de voorpoten.

Dit type honden harnas raakt namelijk de Brachiocephalicus, dit is een spier die ervoor zorgt dat de voorpoot omhoog en naar voren gaat. Deze spier loopt van de voorkant van de schouders naar achterin de nek. Vooral als honden sneller lopen zie je dat ze hier last van hebben zoals in het onderstaande filmpje. Je ziet een duidelijk verschil in beweging: de hond houdt zijn lichaam strak en loopt met een kortere pas.

3. Een borsttuig duwt de schouders naar achteren bij druk

Wanneer de hond trekt in een borsttuig of Noors hondentuig worden de schouders naar achteren geduwd. De schouders vangen de ‘klap’ van het trekken op, wat voor een hond niet prettig is. De schouders kunnen dan vast gaan zitten en de hond kan later last krijgen van artrose in de schouders of rug.

Bij de meeste tuigjes voor de hond met een horizontale band, zit de borstband erg hoog waardoor het alsnog tegen de luchtpijp aan komt. Je merkt dit vaak doordat honden gaan kuchen en hijgen bij het trekken. Je kunt dan net zo goed een halsband gebruiken, omdat de druk op deze manier alsnog op de luchtpijp en nek komt. Bij een hondentuigje is het belangrijk dat de druk op het borstbeen wordt verdeeld. Dit is het botje aan de voorkant die een beetje uitsteekt. Op die manier wordt de druk optimaal verdeeld. Met een borsttuig is dit niet mogelijk, omdat de druk door een horizontale band daar niet op verdeeld kan worden.

Bij sommige borsttuigjes zit de horizontale band juist erg laag, waardoor het zelfs tegen de voorpoten aan zit. Dit zie je veel bij anti-trektuigjes. Dit wandelt niet fijn en maakt het lopen lastig voor de hond. Veel mensen hebben dit niet in de gaten. Zelf wandelt het toch ook heel onprettig als je bh-bandjes hebt die los hangen? Bij honden loopt een tuigje waarbij de borstband laag hangt en tegen de voorpoten aan komt net zo!

Wat is een hondentuig -Uitleg Y-tuig of H-tuig, borsttuig anti-trektuig anti-trekriem hond kiezen. Verschil goed slecht tuigje

Verschil tussen allerlei tuigjes, de eerste 2 tuigjes zijn ergonomisch goed. Deze afbeelding mag niet zonder toestemming gekopieerd en gebruikt worden.

Wat helpt tegen trekken?

Toen ik jaren geleden dit boek tegenkwam, samen met de andere boeken van Turid Rugaas, heeft het mijn kijk op honden compleet veranderd. Wat een fijne methode is dit om op een hondvriendelijke wijze met je hond om te gaan. Je leert je hond écht te begrijpen en met de methode uit dit boek ga je samen met je hond aan de slag om ontspannen te wandelen. Geen trucjes waarbij je je hond onderdrukt maar echt werken aan ontspannen wandelen.

Veel honden trekken door stress, onzekerheid, pijn, spanning of omdat het trekken een gewoonte is geworden. Je hond leren wandelen zonder trekken met een tuigje werkt heel goed. Tip: het boek: ‘Help mijn hond trekt’ van de bekende Noorse Hondentrainster Turid Rugaas. Met deze methode onderdruk je je hond niet meer leer je echt ontspannen wandelen.

Gewoon je hond opvoeden?!

Nu kun je een tuigje onzin vinden en helemaal fan zijn van een halsband. Maar een halsband heeft allerlei nare gevolgen voor de nek. Dan kan je denken: “Nou, dan moet je je hond gewoon opvoeden zodat hij niet trekt!” of: “Als het onprettig is dan stopt de hond vanzelf wel met trekken“.

Maar een hond is geen robot. Al is de hond nog zo perfect getraind, als een hond bijvoorbeeld plotseling een kat ziet zal hij er instinctief achteraan willen. Op dat moment krijgt een hond een klap op zijn nek als hij een halsband draagt. En wist jij dat honden niet trekken uit dominantie?

Bestaat er een goed anti-trektuigje voor honden?

Er zijn ook zogenoemde ‘anti-trektuigen’ op de markt: dit is een hondentuig met een horizontale borstband met een ring aan de voorkant. Aan deze ring maak je de riem vast en de hond trekt daardoor minder. Dit type hondentuig wordt vaak gezien als dé oplossing tegen trekken, vooral bij een grote en sterke hond. Maar niets is minder waar. Bestaan er ook goede anti-trektuigen? Wat zijn de ervaringen met anti-trektuigjes? En is een anti-trektuig wel de oplossing voor een sterke hond om “trekken aan de lijn te corrigeren of af te leren?

Veel mensen zoeken een goed anti-trektuig voor sterke honden tegen trekken. Ze zoeken een quick-fix: een snelle oplossing zonder naar de oorzaak te kijken. Helpt dit wel en wat is de reden dat honden trekken? Een anti-trektuig is voor een hond géén goed idee, het zijn namelijk absoluut geen goede tuigjes. Helaas weten veel mensen niet wat de gevolgen van een anti-trektuig zijn. In de volgende alinea gaan we dieper in op de gevolgen van deze hondentuigen.

Anti-trektuig voor honden en puppy tegen trekken is een slecht idee

Voorbeeld anti-trektuigen bij honden met ring op de borst

Waarom is een anti-trektuig een slecht hondentuig?

Wanneer je een anti-trektuig voor je hond wil aanschaffen is het verstandig om jezelf hierin te verdiepen. Leer hoe hondengedrag in elkaar zit, leer je hond kennen. Het is geen kwestie van ‘slecht gedrag afleren’. Trekken is namelijk geen slecht of foutief gedrag. In de ogen van de hond is het logisch gedrag. Een hond doet namelijk nooit zomaar iets. Achter trekken aan de riem zit altijd een bepaalde reden. Aan de eigenaar de verantwoordelijkheid om hier goed mee om te gaan en verder kijken dan alleen maar straffen en corrigeren. Een anti-trektuig is een slecht hondentuig om verschillende redenen:

  1. Ontspannen wandelen is géén kwestie van afleren en corrigeren. Het is kijken naar de oorzaak: waarom trekt de hond? Honden trekken vaak omdat ze gespannen zijn, stress hebben, pijn hebben, angstig zijn of het trekken is aangeleerd gedrag en een gewoonte geworden. Ga je dit corrigeren dan doe je je hond tekort. Werk aan de oorzaak en de hond zal minder trekken. Schakel eventueel hulp in van een hondentrainer die volgens de laatste inzichten werkt op het gebied van hondenwelzijn.
  2. Voordat je zegt: “Maar het trekken komt door gebrek aan leiderschap“…  De dominantietheorie is al jaren achterhaald. Er zijn nieuwe inzichten waaruit blijkt dat honden de leiding niet willen overnemen zoals een bepaald tv programma ons wel wil laten geloven. Je kunt op een hele andere manier met je hond omgaan en je hoeft écht niet bang te zijn dat jouw hond de leiding over gaat nemen en ‘even lekker voor alfa gaat spelen’.
  3. Een anti-trektuigje helpt vaak tegen trekken omdat het voor de hond niet fijn loopt, het loopt onprettig en gaat zelfs pijn doen (lees in de volgende alinea over de fysieke gevolgen van een anti-trektuig). Als je gaat wandelen zonder anti-trekharnas zal de hond gewoon weer gaan trekken. Je kunt het wandelen zonder trekken perfect aanleren met een goed Y-tuig en een lange hondenlijn. Google maar eens naar het boekje: “Help mijn hond trekt” van Turid Rugaas.
  4. Een hond leert  met een anti-trektuig niet hoe hij echt kan ontspannen tijdens het wandelen. Is een hond echt ontspannen en relaxed dan zal hij niet trekken en dan heb je geen antitrektuigje nodig. Een anti-trektuigje zorgt juist vaak voor meer stress omdat het de normale beweging belemmert en het niet lekker wandelt voor de hond.

Tip lees hier meer over ontspannen wandelen met je hond: blog: wandelen met een lange lijn zorgt voor minder trekken.

De fysieke gevolgen van een anti-trektuigje

Vaak is dit een borsttuig (tuig met horizontale borstband en een ring voorop de borst), maar er zijn ook Y-tuigjes die een ring aan de voorkant hebben waar je de riem aan vast kunt maken tegen trekken. Deze tuigjes zijn óók anti-trektuigjes en ondanks dat het Y-tuigjes zijn, zijn deze tuigjes niet goed voor de anatomie van de hond. Anti-trektuigen (zowel borsttuig als Y-tuig met ring aan de voorkant)  zijn niet goed voor de hond om een aantal goede redenen:

  1. Wanneer de hond trekt met een anti-trektuig, dan trek je voorhand van de hond constant opzij. Op deze manier kan de hond minder kracht zetten. Dit komt omdat je de riem vastmaakt aan de ring aan de voorkant en de hond scheefgetrokken wordt.
  2. Er komt continue veel druk op de schoudergordel en als een hond constant scheef loopt, kan een hond hier behoorlijke klachten door krijgen. Deze klachten leggen we hieronder uit.
  3. De hond moet het scheef lopen namelijk compenseren, waardoor er blokkades in de rug kunnen ontstaan en wervels scheef en vast gaan zitten. Dit is erg pijnlijk voor honden en wordt helaas nog altijd te weinig opgemerkt door zowel eigenaren als dierenartsen. Hondenfysiotherapeuten zien dit meestal meteen.
  4. Ook kunnen honden hierdoor vast gaan zitten bij hun schouders (wat ook weer voor artrose kan zorgen). Honden ondervinden hier veel last van en het is pijnlijk. Vergelijk het met constant rugpijn hebben zonder dat iemand het opmerkt. Je gaat bepaalde bewegingen vermijden om de pijn te ontwijken.
  5. Veel hondenfysiotherapeuten raden een anti trek tuig sterk af, ook bij een grote sterke hond!

We hebben het nu gehad over hondenharnassen en riemen die niet goed zijn voor honden, maar welke tuigjes zijn dan wel goed voor honden? 

Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuig met Y-vorm

Welk tuigje is het beste voor de hond? We hebben nu heel veel besproken over wat voor tuig niet goed is bij honden. Maar het is nog belangrijker om te bespreken welke tuigjes wél goed zijn voor honden. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met een Y-vorm. Waarom is een Y-tuig het beste hondenharnas? Dit zijn de voordelen van een Y-harnas:

  • Een Y-tuig belemmert de hond niet tijdens het wandelen
  • Een Y-tuigje zit niet in de oksels (als je het juiste Y-tuig hebt)
  • Een Y-tuigje verdeelt de druk op de juiste manier op het borstbeen

Hieronder kan je meer lezen, want ook niet elk Y-tuig is goed. Bij Y-tuigen heb je ook verschillen in de pasvorm.

Een goed tuigje belemmert de hond niet tijdens het wandelen

Op de afbeelding hieronder zie je een hond die een goed hondenharnas, namelijk een Y-tuig draagt. Links zie je een borsttuig (hondentuig met horizontale borstband). Y-tuigjes zijn voor honden de beste hondentuigen. Een Y-tuig wordt zo genoemd doordat het een Y-vorm heeft aan de voorkant. Het middelpunt van de Y-vorm rust op het borstbeen (het botje dat uitsteekt aan de voorkant). Op die manier wordt de druk goed verdeeld wanneer er spanning staat op de riem.

Een Y-tuig zorgt voor optimale bewegingsvrijheid van de schouders en belemmert geen spieren als de hond beweegt. De schouders kunnen vrij bewegen en het hondentuig zit niet in de oksels. Y-tuigjes zijn voor honden prettige tuigen om mee te lopen.

Wat is het verschil tussen een h-tuig of y-tuig? Een H-tuig lijkt op een Y-tuig, het verschil zie je bovenop bij de nek. Bij  een Y-tuig zit een ring in de nek die de stof van het tuigje bij elkaar houdt. Hierdoor beweegt het tuig soepeler bovenop bij de schouders. Bij een H-tuig is de stof bovenop de schouders vastgenaaid en zit er geen ring, waardoor een H-tuig minder soepel beweegt. Hierdoor heeft een Y-tuig sneller de voorkeur dan een H-tuig.

Een instaptuigje heeft geen band die van de hals onderop naar de buik loopt, waardoor de druk vol op de luchtpijp komt. Een instaptuigje zit vaak boven het borstbeen zodat de druk daar niet goed op verdeeld wordt, maar op de luchtpijp. Ook zit zo’n tuigje vaak in de oksels en zit het bovenop de rug bij de schouders strak, waardoor de hond bovenop zijn schouders niet goed kan bewegen.

Verschil Y-tuig H-tuig Instaptuig borsttuig hondentuig

Verschil soorten honden tuigjes zoals het Y-tuig , H-tuig, Instaptuig en borsttuig (Noors hondentuig)

Waaraan herken je een goed Y-tuigje

Er zijn ook verschillende soorten Y-tuigjes die niet allemaal even goed zijn. Hoe kies je het beste Y-tuig? Belangrijk bij een goed Y-tuig is dat het rugstuk niet te kort is, de voorkant groot genoeg is, het tuig verstelbaar is en je een tuigje kiest die gemakkelijk omgedaan kan worden. Wij zullen dit hieronder uitleggen zodat je het beste Y-tuig makkelijker herkent.

  1. Het rugstuk is niet te kort
    Als eerst is het belangrijk te letten op de lengte van het rugstuk van het hondentuigje. Er zijn Y-tuigjes die alsnog in de oksel komen doordat het rugstuk te kort is. Wanneer het bovenstuk lang genoeg is zal het niet in de oksels komen. De meeste tuigjes die je in dierenwinkels kunt vinden hebben een te kort rug- en buikstuk, gelukkig komt daar langzaam aan al verandering in.

Y-tuig zit in oksels hond

Deze Y-tuigjes zitten te dicht bij de oksels. Bij de zwarte hond zit de voorkant te hoog, waardoor de druk als de hond trekt alsnog op de hals/luchtpijp komt en niet op het borstbeen.

  1. De voorkant is groot genoeg
    Daarnaast bestaan er Y-tuigjes waarvan de voorkant te klein of strak is, hierdoor komt de druk niet op het borstbeen maar op de hals. Een goed Y-tuig kan je aan de voorkant helemaal verstellen zodat dit goed zit en het drukpunt niet te hoog zit. De voorkant van een Y-tuigje hoort niet strak te zitten, er moet minstens een vuist tussen passen. Is de voorkant zo kort dat de druk niet op het borstbeen komt, dan heeft dit hetzelfde effect als een halsband. Dan heeft het dragen van een tuigje geen nut.
  1. Het Y-tuig is verstelbaar
    Vervolgens is ook de juiste maat van een Y-tuig belangrijk, een te groot of een te klein harnas zal niet fijn zitten. De meeste Y-tuigjes zijn gelukkig verstelbaar bij zowel de hals als de buik, zodat het goed passend te maken is. Bij een puppy heb je vaak meerdere tuigjes nodig, ook al is een tuigje verstelbaar. Hoe groter de pup, hoe breder de bandjes en hoe langer het rugstuk zodat het niet in de oksels komt. Hierdoor heb je bij een pup 1 tot 3 tuigjes in totaal nodig. Net als dat goede schoenen bij kinderen belangrijk zijn, waar ze snel uitgroeien, is een goed passend tuig voor honden erg belangrijk. Investeer in een goed puppy tuigje, dan investeer je in de gezondheid en welzijn!
  1. Het Y-tuig gaat makkelijk om
    Tot slot is het belangrijk om te kijken hoe het Y-tuig om gedaan wordt bij de hond.
    – Heeft het tuig maar één sluiting, dan moet het hoofd van de hond erdoorheen en de hond moet erin stappen, waardoor hij zijn poot moet optillen. Veel honden houden niet van gepriegel tijdens het omdoen van een tuig. Het beste is om een Y-tuig te kiezen die eenvoudig omgaat.
    – Heeft het tuig twee sluitingen (zoals ons gevoerde Y-tuig), dan gaat het over het hoofd en klik je het bij de buik vast (de hond hoeft er niet in te stappen en ook geen pootje op te tillen).
    – Heeft het tuig ook nog een extra sluiting bij de nek (zoals bij ons ongevoerde Y-tuig) dan hoeft het tuig niet over het hoofd, de hond hoeft er niet in te stappen en ook geen pootje op te tillen. Nieuw: we hebben nu ook gevoerde Y-tuigen die niet over het hoofd aan hoeven.

Tuigje mini labradoodle annyx ervaring halsband leiband riem

Een goed Y-tuigje zit niet in de oksels en zit niet over de schouders heen. Aan de voorkant zit de druk laag op het borstbeen en niet op de luchtpijp.

Wanneer beginnen met een tuigje voor puppy’s?

Wanneer kan je het beste beginnen met een hondentuigje? Veel mensen weten niet dat je het beste met een tuigje kunt beginnen als de hond nog een jonge puppy is. Er zijn steeds meer fokkers die hun puppy al in het nest laten wennen aan een goed Y-tuigje. Mocht jouw fokker dit niet doen dan kan je hiermee beginnen wanneer je de pup uit het nest meeneemt. Laat een puppy rustig aan het tuigje wennen. Een puppynek is erg kwetsbaar en met een hondentuig zit er geen druk op de nek die voor schade kan zorgen. Een puppytuigje is daarom altijd een goede keuze (maar dan wél een Y-tuigje voor puppy’s). Er zijn ook speciale meegroeituigjes, ook in Y-vorm, die geschikt zijn voor puppy’s.

De hond laten wennen aan een tuigje

Hoe laat je een hond wennen aan een hondentuig? Wanneer een hond niet gewend is om een tuigje te dragen is het verstandig om de hond rustig aan het tuig te laten wennen. Je doet dit stapsgewijs, zodat de hond rustig de tijd krijgt om te wennen aan een tuigje om zijn of haar lichaam.

Wij hebben en stappenplan gemaakt zodat jij je hond goed kunt laten wennen aan een hondentuigje. Alles gaat stap voor stap zodat de hond rustig de tijd krijgt om eraan te wennen. Herhaal elke stap een paar keer per dag en ga pas naar de volgende stap wanneer de hond rustig en comfortabel is met de vorige stap. Veel mensen willen te snel gaan en dan kan een hond een tuigje niet leuk vinden. Haastige spoed is nooit goed, neem hier ook de tijd voor.

  1. Doe het tuig niet meteen bij de hond om, maar laat het tuigje zien en leg het op de grond neer
  2. Wanneer de hond interesse toont in het tuigje, geef hem dan een koekje. Zo zorg je voor een positieve eerste indruk.
  3. Pak het tuigje rustig op en laat de hond nog een keer snuffelen.
  4. Bij een tuigje dat over het hoofd heen gaat, klik je de buiksluitingen open zodat je alleen een opening voor het hoofd hebt.
  5. Houd de opening van het tuigje voor het hoofd van de hond en hou er een koekje achter. Lok de hond om met zijn kop door de opening te gaan. Oefen dit een paar keer zonder dat je het tuigje bij de buik vastmaakt. Gaat dit goed, dan kan je de sluitingen bij de buik ook vastmaken en de hond een koekje geven.
  6. Bij een tuigje dat niet over het hoofd hoeft, klik je de buiksluitingen los en ook één sluiting bij de hals. Geef de hond een koekje als hij interesse toont in het tuigje. Klik het tuigje bij de hals vast als een halsband en herhaal dit een paar keer, zonder het tuigje bij de buik vast te maken. Gaat dit goed, dan kan je vervolgens ook de sluitingen bij de buik vastmaken.
  7. De volgende dag herhaal je dit en laat je het tuigje een paar minuten binnen aan en laat je de hond ermee binnen rondlopen.
  8. Wanneer dit goed gaat kun je de volgende dag buiten een stukje lopen, maar let op dat je dit niet te lang doet zolang de hond nog aan het wennen is.
  9. Wanneer de hond gewend is kan je langere wandelingen gaan maken met het tuigje om.

Fabeltjes over hondengedrag slipketting tuig halsband trekken corrigeren hond

Fabeltjes over hondengedrag, tuigjes en corrigeren

Fabeltjes over tuigjes bij honden

In hondenland gaan de raarste gezegdes en fabeltjes rond. Veel mensen praten elkaar na zonder dat ze weten of het echt is of niet. Een veel gehoord argument is het aantal jaar ervaring dat een hondeneigenaar heeft, en daardoor weet hij/zij alles. Ervaring zegt niet alles, je kunt al 30 jaar autorijden, maar dit maakt nog geen automonteur. En zo geldt dit ook in de hondenwereld, er verandert een hoop ten opzichte van 10 jaar geleden, er komt steeds meer en nieuw onderzoek. Toch zijn er een paar hardnekkige fabels die mensen maar blijven herhalen. We hebben ze hier opgeschreven.

Fabel 1: met een honden tuigje heb je geen controle en kan je niet corrigeren

Maar je moet de hond gewoon flink corrigeren in de nek, dan leert hij het vanzelf!” dit is een van de fabeltjes die rondgaan in hondenland.

  • Zowel een halsband als een tuig zijn niet bedoeld om je hond mee te corrigeren. Wanneer je je hond fysiek wil corrigeren in de hals omdat je anders geen controle hebt dan gaat er ergens iets mis.
  • Afleren van iets door middel van corrigeren heeft geen zin, nieuw gedrag áánleren wel. Dit brengt ook meteen een hele andere focus met zich mee. Denk niet: een hond het trekken afleren. Maar wel: een hond leren ontspannen te wandelen. Met afleren pak je de oorzaak niet aan, je onderdrukt gedrag alleen.
  • Waarom zou je de hond in de nek corrigeren terwijl er hondvriendelijke methodes zijn die ontzettend effectief zijn, waarmee je de band met jouw hond niet beschadigd?
  • Wist je dat een moederhond nooit corrigeert in de nek? We hebben er een uitgebreid blog over geschreven. Het is een achterhaald en oud hondenfabeltje.
  • Sommige mensen vinden een tuig onzin: een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Maar een hond is geen robot en je kunt niet altijd de omgeving onder controle hebben. Hoe goed een hond ook luistert, een hond kan áltijd gaan trekken, bijvoorbeeld wanneer er een kat oversteekt.
  • Een halsband kan op zo’n moment voor ernstige gevolgen zorgen, een goed tuig voorkomt dit. Daarnaast trekken veel honden doordat zij stress of pijn hebben, onzeker of angstig zijn of omdat het aangeleerd is.
  • Lees hieronder verder!

Fabel 2: Een hondentuigje stimuleert trekken juist!

 In de meeste gevallen wandelt een hond met een goed zittend tuig juist rustiger dan met een halsband. Niet alleen een slipketting of sliplijn/jachtlijn, maar ook een gewone halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen. Zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn erg goed in het verbergen van pijn.

Een tuigje of harnas zorgt er niet voor dat een hond méér zal trekken. Een tuigje draagt de hond vanwege de veiligheid en het welzijn. Wandelen zonder trekken is een vaardigheid die aangeleerd moet worden, een hond kan met een halsband net zo hard trekken als met een tuig (maar met een tuig doet dit veel minder schade). Het is een fabel dat een hond juist in een tuigje gaat hangen en daardoor meer zal trekken.

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig antitrektuig hond

Ervaring Y-tuigje hond rustiger lopen wandelen

  • Een tuigje zegt niet tegen een hond: “Zo, nu heb jij een tuigje om, dit betekent dat je nu extra gaat trekken.” Alleen getrainde sledehonden trekken met een tuigje extra, omdat ze hier speciaal voor getraind zijn.
  • Met een halsband of slipketting kan een hond net zo goed trekken als met een tuig. Er zijn honden die aan een slipketting gewoon blijven doortrekken, ook al geef je corrigerende rukken aan de nek (met alle gevolgen van dien, want de nek vangt alle klappen op), of:
  • Ja, maar, je moet wel op de juíste manier corrigeren met een halsband of slipketting” zeggen sommige mensen dan. Er bestaat géén juiste manier van een slipketting gebruiken, behalve in de prullenbak te gooien.
  • Een moederhond zal een pup nooit bijten als hij trekt (en heb jij ooit een moederhond aan een slipketting zien trekken bij een pup?). Voordat een moederhond corrigeert gaan er héél veel signalen aan vooraf. Bij ongewenst gedrag zet een moederhond haar lichaamstaal in. Helpt dit niet, dan komt er gegrom bij. Alleen al de verschillende soorten grommen die een moederhond laat horen, zijn vaak al genoeg bij ongewenst gedrag. Bijten in de nek doen honden alleen om een prooi te doden. Een moederhond bijt een pup nooit in de nek als correctie. We hebben een uitgebreid blog erover geschreven. Hoogstens pakt een moederhond de pup op in de nekvel wanneer de  pup nog erg jong is, enkel om hem te verplaatsen.
  • Tip: bekijk de WAW schokdemper eens, waarmee je 40% van de klap van onverwachts trekken vermindert!

WAW Easy Dog walk anti-trek elastische hondenriem. Bungee anti shock trekveer met elastiek lijn. Schokdemper hond riem met anti-trek tussenstuk halsband tegen trekken Italie

WAW Easy Dog schokdemper, vangt 40% van de klap op als een hond plotseling trekt

Wandelen zonder trekken is een kwestie van aanleren

Wandelen zonder trekken trainen kan prima met een goed tuig. Sterker nog: veel mensen merken al meteen verschil wanneer ze met een goed Y-tuig én normale lange lijn wandelen. Veel honden wandelen met een goed Y-tuig en een lange lijn van nature een stuk rustiger.

Heb of krijg je een puppy en ben je opzoek naar een goed puppy tuig? Begin meteen goed, een goed zittend puppytuigje is zo belangrijk. Je zult er waarschijnlijk wel 2 of 3 in totaal moeten aanschaffen, maar een goede start is belangrijk. Kies daarom een goed tuigje voor je puppy.

Heb jij een puppy en wil je direct goed beginnen met het aanleren van ontspannen wandelen? Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?

“Ik wandel met een anti-trektuig en mijn hond heeft niets hoor”

We hebben een uitgebreid blog geschreven over de nadelen van een anti-trektuig. Misschien wandel jij wel met een anti-trekharnas bij jouw hond en merk je nu nog niet zo veel van de gevolgen. Dit betekent niet dat het een prettig tuig is voor de hond en jouw hond er geen last van heeft. We zullen dit proberen uit te leggen.

  1. Ten eerste zijn honden meesters in het verbergen van pijn. Zeker chronische pijn merk je vaak niet op, een hond leert daarmee leven maar dat is zeker niet de bedoeling als het voorkomen kan worden.
  2. Ten tweede willen veel mensen niet zien dat er iets met hun hond aan de hand is. Dit is namelijk confronterend, omdat je moet toegeven dat je fout zit en veel mensen willen dit niet onder ogen zien. Wat je niet ziet is er niet en veel mensen steken hun kop in het zand.
  3. Ten derde heeft de meeste doorsnee hondeneigenaar géén idee wat normaal bewegen is bij hun hond. Zo zeggen veel mensen: “maar mijn hond loopt al jaren zo!“.

Ook al loopt een hond al jaren op een aparte manier, dit betekent niet dat het normaal is. Misschien loopt de hond al jaren op een bepaalde manier om een bepaalde beweging die pijn doet te ontwijken. Of zit de hond vast in bepaalde delen van zijn rug. Dat een hond al jaren zo loopt is geen excuus om de hond niet te laten onderzoeken op blokkades.

Tip: lees hier meer over ontspannen wandelen: blog: wandelen met een lange lijn zorgt voor minder trekken

Labradoodle puppy met anti-trektuig om

Een anti-trektuig maak je vast aan de voorkant, het trekt de banden in de oksels en zit over de schouders heen.

Het leren observeren van jouw hond en pijn ontdekken

Als je weet waar je op moet letten dan ga je steeds meer zien. Film jouw hond eens in slowmotion en schrijf op wat je waarneemt:

  • Loopt jouw hond in gelijke passen, of zet hij met een poot een kortere of langere pas dan met de andere poot? En in welke gangen (stap/draf/galop) doet jouw hond dit?
  • Loopt jouw hond in telgang en in welke gangen (stap/draf/galop) loopt jouw hond in telgang? Wanneer een hond in telgang loopt kan dit duiden op blokkades in de rug.
  • Hoe beweegt de rug tijdens het lopen? Beweegt de rug soepel of lijkt de rug vast te zitten?

Vaak zie je dit niet meteen, maar in slowmotion wel! Het is vaak lastig om met een neutrale blik naar je eigen hond te kijken. Ga eens letten op honden die je buiten op straat ziet. Je zult merken dat er veel honden zijn die een afwijkend loopje hebben en blokkades hebben. Blokkades kunnen komen door een verkeerd tuig maar ook door ruw spelen of een verkeerde beweging.

Twee keer per jaar met je hond naar de fysio of osteopaat kan ontzettend helpen om blokkades op te lossen en te zorgen voor een pijn-vrij leven voor jouw hond. Wat waren wij blij toen we onze hondenfysio leerde kennen, we merken duidelijk verschil bij onze hond.

Ervaring wandelen lange lijn minder trekken meer ontspannen lopen hond

Beste tuig labradoodle goldendoodle australian cobberdog hondentuig puppy

Blije doodles in hun gevoerde  Y-tuig

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Wat voor tuigje heeft jouw hond: een h-tuig of y-tuig, een borsttuig of anti-trektuig? Een hondentuig met Y-vorm is voor elk ras een goede keuze. Of je nu een Chihuahua, Franse bulldog, Pomeranian, Labradoodle, Windhond, Labrador, Border Collie, Teckel, Husky, New Foundlander of Rottweiler hebt. Heb jij ervaringen met een anti-trektuig of anti-trekriem? Laat ons weten of je wat geleerd hebt en of dit artikel jou en je hond heeft geholpen. Laat het weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Je puppy laten janken en piepen (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

12 gedachten over “Het beste hondentuig • Dit wist jij niet! • Tips & tuigjes hond vergelijken

  1. Jan schreef:

    Leerzaam artikel, helaas te laat gelezen en ben er achter gekomen dat ik geen goede hondentuig heb gekocht.
    Ik gebruik deze dus niet meer als het niet nodig is , maar er vallen wel veel bekende merken af.
    Nu ik dus een ander tuig voor mijn hond ga kopen , wil ik er ook een voor in de auto.
    De voorlichting van dit artikel heeft me zeer geholpen om een juiste keuze te maken., aangezien een goede auto tuig die de hond goed beschermt, niet goedkoop is.

  2. Andrea schreef:

    Ik heb een tuigje in de vorm van een 8, dat lijkt erg op een y-tuigje, alleen het verbindingsstuk tussen de voorpoten door mist. De riem wordt op de rug eraan vastgemaakt. In het midden van de 8 in feite. Is dit ook een goede oplossing?

    • Lisanne - Kattenoppas & Dierenoppas Amersfoort schreef:

      Hallo Andrea, helaas niet. Omdat het stuk van de hals naar de buik ontbreekt, komt de druk vol op de keel. De druk wordt niet verdeeld op het borstbeen, maar heeft hetzelfde effect als een halsband.

  3. Tanja schreef:

    Ik houd niet van tuigjes, ik vind het ook een beetje een trend van nu, honden hebben al eeuwen een hals-band om, enkel wanneer het echt overtuigend beter is, zoals in de auto op langere ritten, en omdat de gps tracker op de rug moet blijven zitten hebben ze er 1 aan, maar verder een halsband buiten, en als we maar even kort naar buiten gaan dan zo een lederen slipriem omdat dat makkelijk om en af gaat, in huis wil ik dat ze niets om hebben.
    Mijn honden trekken niet omdat ik ze dat op een hele eenvoudige manier meteen afleer als ze daar überhaupt mee zouden beginnen, en dat is niet met een riem of band of tuigje 🙂 ik denk dat onze honden erg verwend zijn

    • Ans schreef:

      Een trend van nu vind ik een vreemde opmerking. De reden dat nu steeds vaker een tuigje, gelukkig, wordt gebruikt is omdat men er steeds meer achter komt dat een tuigje beter is voor het algeheel welzijn van de hond en misschien moet je je daar eens in verdiepen. En iets dat je al eeuwenlang doet, wil niet zeggen dat het ook okay is. Ik weet niet of ik wil weten hoe je je honden op een ” een heel eenvoudige” manier afleert om te trekken. En wat bedoel je met ” dat onze honden erg verwend zijn” ?

  4. Sandra schreef:

    twee jaar een gewone halsband gehad, en een trekkende hond, toen dit artikel gevonden en het anny x-tuigje gekocht. Het was een metamorfose vanaf de eerste minuut, veel minder trekken, veel ontspannener in stresserende situaties, ik kan nu veel makkelijker rennen met mijn hond en als hij eens aan het eind van de lijn komt, krijgt hij alleen druk op zijn lijf. Snuffelen is veel fijner. En doordat hij minder stress heeft, is hij veel meer bezig met het ontdekken van zijn omgeving. De beste verandering ooit, en al twee andere mensen ook kunnen overtuigen om dit tuigje aan te schaffen, met even goeie resultaten!

  5. Lily schreef:

    Ik heb jaren lang, “zeg 9 jaar” een gewoon simpel halsbandje voor mijn 2 maltezertjes gehad, flinke trekkers en mega enthousiast buiten.
    Ik ben na 9 jaar overgestapt op de welbekende JK9 hondenharnas want dat leek me goed en ziet er nog superleuk uit ook. Maar sinds een paar maand merk ik bij 1 van de 2 toch dat ie wat last heeft, scheef lopen etc. En ben zelfs bij de dierenarts geweest
    Sinds een paar dagen heb ik voor hem het AnnyX tuig aanschaft en ik zie nu al hoe anders hij is, zelfs het omdoen vindt hij niet erg.
    Het zit perfect en zit idd niet in de oksels te drukken. Hij is nu 11 jaar en springt als een pasgeboren lammetje met zijn nieuwe tuig.
    Ik ga ga dit Y-tuig nu ook voor mijn andere hondje aanschaffen, danwel een maatje kleiner 🙂

    • Willie schreef:

      Hallo, we hebben een kruising tussen ern schotse collie en ern sheltie. Floris heeft wel een borststuk. Hij vind nl een y tuig niet fijn. Hij trekt niet aan de lijn. Hij is 1.5 jaar nu. Zijn er ook y tuigen speciaal voor collie?

  6. Arts schreef:

    IK heb dus blijkbaar ‘t verkeerde tuig gekocht, Aangeraden door een dierenwinkel! Ik zeg nog:”gaat dit niet schuren?” Want ik had ‘t een en ander gelezen en had zo m’n bedenkingen.
    Maar goed, meneer trekt heel erg en heeft een enorm jachtinstinct. Hoewel hij niet direkt een zwaargewicht is heb ik er toch veel moeite mee(ik ben zelf ook in ‘t geheel geen zwaargewicht).
    Normaal draagt hij een “gewoon” tuig, weet niet hoe dat heet, Maar daarmee trekt hij dus. Aan de halsband trekt hij nog meer.
    Dus ‘t nieuwe antitrektuig aan. Waarachtig, hij trok niet meer! Ik blij. Hoewel ik die aansluiting aan de voorkant heel vreemd en vervelend vind. Hij blijft maar naar links trekken en me voor de voeten lopen. Maar ‘t trekken werd in ieder geval minder.
    Maar wat zag ik nu, na een paar dagen? Een wond onder een van z’n oksels. Ik heb ‘t tuig proberen te verzachten door wattenpads en inmiddels door een stuk satijn(dat is immers glad en zacht). Maar ik vertrouw ‘t niet meer. Ik wil mijn hond absoluut geen pijn doen!
    Vanavond dus weer ‘t oude tuig aangedaan. Onmiddellijk weer dat vervelende getrek!
    Ik heb ook geprobeerd om ‘t hem af te leren d.m.v. stilstaan en terug laten komen. Helpt niet. ‘t Is bij hem voornamelijk angst. In ‘t park trekt hij minder maar zodra we weer in de bewoonde wereld komen, in mijn geval een drukke buurt in een grote stad, begint ‘t weer. Trouwens met name op de terugweg.
    Ik weet nu werkelijk niet meer welk tuig ik nu moet aanschaffen. Heb op internet al van alles onderzocht. Denk je toch van ‘t peroneel van een dierenwinkel goede raad te krijgen…….

    • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

      Hallo Arts, Bij een anti-trektuigje wordt de hond uit balans gehaald en kunnen er blokkades in de rug ontstaan, het zit daarnaast in de oksels en over de schouders heen. Hele fijne tuigjes zijn het niet, helaas. Je kunt eens kijken naar een normale lange lijn, zelf rustig lopen en de hond lekker laten snuffelen. Snuffelen ontspant en met een korte lijn trekt een hond een stuk meer. Hier kan je meer vinden over het lopen met een lange lijn. Je kunt ook eens kijken naar stressless wandelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *