Slapen van hond wel of niet in de bench

Maar dat hoort toch zo? – Slaapbehoefte van de hond

Veel mensen hebben een hond omdat ze graag een maatje willen. Een maatje die niet oordeelt, een maatje waar je  samen heerlijke wandelingen mee maakt en activiteiten mee onderneemt. Een hond hebben en goed begeleiden kan best ingewikkeld zijn. Iedereen heeft er een mening over en iedereen doet het op zijn eigen manier. Van de buurman krijg je tips, bij de dierenarts, op de hondenschool. Ga je wandelen kom je andere eigenaren tegen die ook allerlei goed bedoelde tips hebben. O, en dan heb je ook nog een stapel met boeken met allerlei (achterhaalde) tips.

Veel tips en regeltjes zijn gebaseerd op: ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat het zo moet’. Het is gebaseerd op meningen en normen en waarden van onze samenleving. Veel regeltjes die voorbij komen, zijn niet gebaseerd op wetenschap of het welzijn van onze honden. Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan en niet alles aan te nemen wat er gezegd wordt. Wie bepaalt al deze regeltjes eigenlijk? En klopt het ook? Het is belangrijk dat je weet waarom je iets doet, of jij je er goed bij voelt en vooral: of jouw hond zich hier goed bij voelt.

Interessant om eens te gaan kijken naar de behoeften van honden. Zijn regeltjes gebaseerd op ‘omdat het zo hoort’ wel zo logisch? In de komende artikelen zullen een aantal onderwerpen besproken worden:

Deel 1: Slaapbehoefte van de hond
Deel 2: Behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond
Deel 3: Snuffelbehoefte van de hond
Deel 4: De behoefte van de hond om zelf keuzes te maken

Slaapbehoefte van de hond

Een hond hoort niet op de bank of op bed”.

Honden slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per 24 uur, oude en jonge honden slapen meer. Wanneer honden niet voldoende of kwalitatief geen goede slaap krijgen, kan dit voor problemen zorgen. Zo kan een hond de prikkels die hij binnen heeft gekregen op een dag niet goed verwerken. Ook is goede slaap belangrijk voor het immuunsysteem: goede slaap zorgt voor een betere gezondheid. Een hond die niet genoeg slaap krijgt, kan hierdoor stress krijgen en overprikkeld raken. Hierdoor kan een hond druk worden, geen rust vinden, in de lijn bijten of reactief reageren op andere honden/mensen/dieren.

Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Alleen slapen betekent namelijk dat je gevaar kunt lopen en dit instinct zit nog steeds in onze huishond. Het is daarom niet gek dat honden graag bij hun baasje willen zijn en slapen. Het is natuurlijk geen ramp als je écht niet wil jouw hond op de bank of op bed ligt. Je kunt ook zorgen voor een comfortabele slaapplaats die bij je in de buurt staat.

Honden hebben graag de keuze uit verschillende slaapplaatsen. Honden slapen polyfasisch, dit betekent dat ze in meerdere fases op een dag slapen, ze slapen niet aan één stuk door zoals mensen doen. Honden verplaatsen graag wanneer zij tijdens hun slaap wakker worden, ze slapen dan op een andere plek door. Het is belangrijk dat honden hierin niet beperkt worden en de ruimte krijgen om zich te verplaatsen. Honden liggen van nature graag ook iets hoger, zodat ze beter overzicht hebben op de omgeving. Hoger slapen zorgt voor een veiliger gevoel. Tijdens warme dagen zoekt een hond graag verkoeling op en tijdens koude dagen graag een warmere plek.

Er is geen sprake van dominantie bij honden

Het is natuurlijk helemaal niet erg als jij liever niet wil dat jouw hond(en) op de bank of op bed komt. Wat wel belangrijk is, is om te kijken op welke manier je zo goed mogelijk aan de natuurlijke behoefte en gewoontes van jouw hond kunt voldoen. Zorg bijvoorbeeld voor meerdere slaapplekken waar de hond uit kan kiezen. En wees niet bang, jouw hond zal echt niet ‘dominant’ worden als hij op een hogere plek mag liggen. Google maar eens op ‘de dominantietheorie achterhaald’ en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Honden zijn namelijk helemaal niet bezig met het worden van de roedelleider’ of ‘hoger op de ladder komen’. Mocht dit de reden zijn dat jouw hond niet op de bank of bed mag, wees gerust, dit kan geen kwaad.

Hoeveel slaapplaatsen heeft jouw hond? Heeft jouw hond de keuze om hoger of lager te liggen, languit gestrekt te liggen? Zijn de plekken zacht, comfortabel en heeft de hond de keuze om een warmere of koudere plek te kiezen wanneer dit nodig is? Laat het weten in een reactie!

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden? In mijn boek Liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de laatste inzichten. Bekijk het boek hier.
▶︎▶︎ Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode ‘Kortingliefdevol’

Delen mag, graag zelfs. Maar alleen als je de bronvermelding erbij zet (deze website), omdat er copyright rust op de artikelen.

 

 

8 gedachten over “Maar dat hoort toch zo? – Slaapbehoefte van de hond

 1. Inge schreef:

  Mijn hond heeft meer dan genoeg slaapplekken. Een bench met een heerlijk verhogend kussen erin, een mand met een kussen en knuffels en een deel van de bank. Op mijn slaapkamer heeft ze een ligkussen en een kleed op het bed waar ze mag liggen. Ik heb vloerverwarming en -koeling, dus van tijd tot tijd is de vloer ook een geliefde plek. O ja ze heeft ook nog een speelmat waar ze wel eens op dut. Tja velen zullen haar verwend noemen en ach dat is ze misschien ook, maar “dominant” wordt ze er echt niet van. Ze weet heel goed wat haar plek is en als ik het een keer “opeis” dan is dat geen enkel probleem.

 2. Jolanda Weijers schreef:

  Hoi
  Onze honden hebben inderdaad meerdere slaapplaatsen. Hun grote mand, een deel van de bank, diverse kleden door het huis en sowieso “vaste plekken” waar ze liggen als t warm/kouder is. En ook zijn ze van diverse hoogtes. Nooit over nagedacht eerlijk gezegd.
  De meest favoriete plek is op ons bed in de ochtend na het eten. Dan komen op een speciale deken bij ons liggen en slapen nog een tijdje. Heerlijk genieten voor alle 4 😊

 3. Caroline schreef:

  Mijn hond Heeft geen mand of bench. Die gebruikte ze niet. Ze heeft een stoel gekozen die nu van haar is. Ook ligt ze bij ons op de bank. Maar nooit tegen ons aan. Verder ligt ze boven graag op het bed dat onder de zonnehemel staat. Ze zoekt graag rustige plekjes. Buiten ligt ze graag hoog in de plantenbak of op de bank op de steiger, waar ze ons kan waarschuwen aks er iemand langs loopt.

 4. Lize schreef:

  Mijn hond heeft de beide uiteinden van onze U vormige bank. Er liggen kleedjes op dus dat heeft zij geleerd. Ze slaapt nu bij ons in bed maar dat komt door de hitte van de afgelopen weken. In de slaapkamer heb ik een airco staan die de kamer op 18 graden houdt. Vandaar dat ik haar bij me in bed neem tegen mijn buik..Daar ligt ze in de verkoelende straal van de ventilator. Is voor mij een groot geluk. Ze slaap heel vast van 22 tot 6..helemaal geweldig voor een pup van 10 weken. Later zal ze verhuizen naar het voeteneind denk ik. Daar heeft zij de meeste plek. Overdag in huis heeft zij haar 2 delen van de bank, haar bench en een mat in de keuken plus een zwembadschelp op het balkon. De gang en de slaapkamers zijn voor haar verboden tot ze echt helemaal zindelijk is.

 5. Sanna schreef:

  Mijn twee honden hebben de hele benedenverdieping en de tuin tot hun beschikking, en dat merken we ook… 🙂 De pup van 5 maanden slaapt het liefste op de kale vloer, ondanks allerlei manden en matrasjes. Ook favoriet: pal voor de achterdeur op de tegels. De oudste van 1 jaar heeft zich alle manden toe-geeigend. Het zijn er drie. Ze wisselt lekker af. Voorheen sliep ze ook graag bij ons op de bank, maar nu zoekt ze steeds vaker het gezelschap van de pup op. Zo liggen ze samen op de grond. Bij mij slapen ze dus niet in de slaapkamer: ik wil ze geen trappen laten lopen (ik slaap op zolder) en het is te zwaar om te tillen. Maar met elkaar vormen ze een heel veilige mini roedel.

 6. Emma schreef:

  Onze teckels hebben een grote zachte bench (soort puppyren) die altijd openstaat, een mand, en een trap naar de bank toe. Op de bank hebben ze een honden slaapzak en kussens.

 7. Hanny schreef:

  Wat een mooi artikel! Mijn hond Max heeft meerdere slaapplaatsen: in de woonkamer achter het gordijn (heeft hij zelf bedacht), op de bank, in mijn werkkamer op zijn kussen, in mijn werkkamer tegen de kast. Ik hoor hem ‘s nachts vak verkassen van de ene naar de andere plek. Zo leuk om te horen dat dat in de aard van het beestje zit.

 8. Joan van Beelen schreef:

  En hier iemand die het totaal ‘verkeerd’ aanpakt. Mijn Doortje slaapt op bed. Net als de kat. Doortje is mijn negende hond en ik heb het altijd zo gedaan. Alleen de eerste nachtjes even samen op de bank om te kijken hoe het met plassen ging. En om het nog erger te maken, ze gaat ook overal mee naar toe, tenzij het echt niet kan. Volgens anderen is ze verwend, voor mij is ze mijn maatje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *