Slapen van hond wel of niet in de bench

Maar dat hoort toch zo? – Slaapbehoefte van de hond

Veel mensen hebben een hond omdat ze graag een maatje willen. Een maatje die niet oordeelt, een maatje waar je  samen heerlijke wandelingen mee maakt en activiteiten mee onderneemt. Een hond hebben en goed begeleiden kan best ingewikkeld zijn.

Iedereen heeft er een mening over en iedereen doet het op zijn eigen manier. Van de buurman krijg je tips, bij de dierenarts, op de hondenschool. Ga je wandelen kom je andere eigenaren tegen die ook allerlei goed bedoelde tips hebben. O, en dan heb je ook nog een stapel met boeken met allerlei (achterhaalde) tips.

Wat is de impact op onze honden?

Veel tips en regeltjes zijn gebaseerd op: ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat het zo moet’. Het is gebaseerd op meningen en normen en waarden van onze samenleving. Veel regeltjes die voorbij komen, zijn niet gebaseerd op wetenschap of het welzijn van onze honden.

Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan en niet alles aan te nemen wat er gezegd wordt. Wie bepaalt al deze regeltjes eigenlijk? En klopt het ook? Het is belangrijk dat je weet waarom je iets doet, of jij je er goed bij voelt en vooral: of jouw hond zich hier goed bij voelt.

Interessant om eens te gaan kijken naar de behoeften van honden. Zijn regeltjes gebaseerd op ‘omdat het zo hoort’ wel zo logisch? In de komende artikelen zullen een aantal onderwerpen besproken worden:

Deel 1: Slaapbehoefte van de hond
Deel 2: Behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond
Deel 3: Snuffelbehoefte van de hond
Deel 4: De behoefte van de hond om zelf keuzes te maken

waarom wil een hond bij je slapen

Franse Bulldog puppy Bella aan het slapen in haar hondenslaapzak

Slaapbehoefte & slaapplek van de hond

Een hond mag niet op de bank of op het bed!” (dat is onzin, lees verder waarom)

Honden slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per 24 uur, oude en jonge honden slapen meer. Pups slapen veel, dit hebben ze nodig. Wanneer honden niet voldoende of kwalitatief geen goede slaap krijgen, kan dit voor problemen zorgen. Zo kan een hond de prikkels die hij binnen heeft gekregen op een dag niet goed verwerken.

Ook is goede slaap belangrijk voor het immuunsysteem: goede slaap zorgt voor een betere gezondheid. Een hond die niet genoeg slaap krijgt, kan hierdoor stress krijgen en overprikkeld raken. Hierdoor kan een hond druk worden, geen rust vinden, in de lijn bijten of reactief reageren op andere honden/mensen/dieren.

Waarom wil een hond bij je slapen?

Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen.

Wat je vaak ook ziet is dat honden op je voeten gaan liggen, ze willen altijd bij je zijn. Alleen slapen betekent namelijk dat je gevaar kunt lopen en dit instinct zit nog steeds in onze huishond. Als je meerdere honden hebt, dan slapen ze graag bij elkaar.

Hond wil samen slapen, hond wil niet in de bench

Chinese Naakthonden Happy & Justin slapen samen in hun hondenslaapzak

Veel honden willen niet alleen slapen. Het is niet gek dat jouw hond graag bij je wil zijn en tegen je aan wil slapen. Het is tegenwoordig steeds normaler dat een hond op de slaapkamer mag slapen (en vaak slaapt de hond gewoon op bed!). Veel mensen vinden niets fijner dan samen slapen met de hond, ook al ligt de hond op het voeteneinde, hij slaapt niet alleen en is dicht bij je in de buurt.

Mag een hond op bed of op de bank slapen?

Ja, een hond mag gerust op de bank of op je bed slapen. Sommige mensen zijn bang dat een hond dominant wordt, maar honden zijn helemaal niet bezig met dominantie. Google maar eens op ‘dominantie theorie achterhaald’. In het boekje ‘Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden‘ kun je daar veel meer over lezen.

Mag een hond op bed of bank

Ridgeback Luna op de bank, op haar warme Mouflon vacht!

Het is natuurlijk geen ramp als je écht niet wil jouw hond op de bank of op bed ligt. Je kunt ook zorgen voor een comfortabele slaapplaats die bij je in de buurt is, zodat jouw hond wel het gevoel heeft dat hij veilig kan slapen in de buurt van de eigenaar.

Wat is de beste slaapplaats voor de hond?

Honden liggen van nature graag iets hoger, zodat ze beter overzicht hebben op de omgeving. Sommige honden liggen graag op schoot. Hoger slapen zorgt voor een veiliger gevoel. Het is daarom helemaal niet zo gek als een hond niet in de bench wil slapen, waarin hij opgesloten zit. Het is belangrijk dat honden hierin niet beperkt worden en de ruimte krijgen om zich te verplaatsen. 

Honden hebben daarnaast graag de keuze uit verschillende slaapplaatsen. Honden slapen polyfasisch, dit betekent dat ze in meerdere fases op een dag slapen, ze slapen niet aan één stuk door zoals mensen doen. Honden verplaatsen graag wanneer zij tijdens hun slaap wakker worden, ze slapen dan op een andere plek door.

Tijdens warme dagen zoekt een hond graag verkoeling op en tijdens koude dagen graag een warmere plek. Honden kunnen het ’s nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak).

Beste slaapplek slaapplaats hond

Dalmatiër Thabo ligt heerlijk warm in zijn hondenslaapzak

Puppy of hond wil niet meer in de bench slapen

Bijna altijd wordt er standaard een bench gebruikt wanneer je een pup in huis haalt. Het kan handig zijn om de hond de bench aan te leren, voor het geval hij een keer naar de dierenarts moet en na een operatie in een bench moet. Maar als je alles hebt gelezen uit dit blog, dan zal het je vast zijn opgevallen dat een bench helemaal niet zo natuurlijk is voor honden.

Veel mensen merken op dat hun pup niet uit zichzelf gaat slapen. Of de pup / hond wil niet meer in de bench slapen terwijl dit eerst altijd goed ging. Dat komt omdat het van nature niet in een hond zit om zo lang in een kleine ruimte opgesloten te zitten. Ze willen verplaatsen in de nacht, op een veilige plek liggen, iets hoger dan de rest. Ze willen een warmere of koudere plek opzoeken en als dit niet lukt, worden ze onrustig.

Hond komt tegen je aan liggen

Dalmatiër Thabo slaapt samen met de kat boven op de hondenslaapzak

Veel honden slapen veel rustiger wanneer ze niet worden opgesloten in een bench. Ben je bang dat de hond dingen gaat slopen? Kijk dan eens naar een stevige puppyren, zodat je hond meer vrijheid, maar alsnog zijn eigen plekje heeft.

Waarom slaapt een hond soms met de ogen open?

Sommige honden slapen vaak met hun ogen open waarbij de pupil wegdraait, dit kan gelukkig geen kwaad en daar is niets mis mee. Wanneer een hond last krijgt van droge ogen, reageert het lichaam daar vanzelf op door te knipperen met de oogleden.

Vaak is een hond dan aan het dromen (vaak gebeurt dit in de REM-slaapfase). Honden ademen dan wat dieper en kunnen dan gaan bewegen. Dit ziet er misschien wat eng uit, maar het is niet erg of slecht voor de hond. Maak de hond niet wakker als hij droomt! Wanneer een hond beweegt en geluid maakt in zijn slaap, is hij aan het dromen. Goed om te weten: een hond kan alleen in REM-slaap komen als hij zich veilig genoeg voelt. 

REM slaap hond - Hond aan slapen dromen met ogen open

Puppy Bella in de REM-slaapfase. Helemaal uitgestrekt op haar hondenslaapzak, ze voelt zich veilig!

Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken. Een dromende hond wordt altijd zelf weer wakker door een geluidje of door een bepaalde geur, of omdat de REM-slaapfase afgelopen is. Belangrijk in de REM-slaapfase is dat de hond genoeg ruimte heeft: de hond moet languit gestrekt kunnen liggen (in veel benches kan dit niet!)

Er is geen sprake van dominantie bij honden

Het is natuurlijk helemaal niet erg als jij liever niet wil dat jouw hond(en) op de bank of op bed komt. Wat wel belangrijk is, is om te kijken op welke manier je zo goed mogelijk aan de natuurlijke behoefte en gewoontes van jouw hond kunt voldoen.

Zorg bijvoorbeeld voor meerdere slaapplekken waar de hond uit kan kiezen. En wees niet bang, jouw hond zal echt niet ‘dominant’ worden als hij op een hogere plek mag liggen. Google maar eens op ‘de dominantietheorie achterhaald’ en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

Honden zijn namelijk helemaal niet bezig met het worden van de roedelleider’ of ‘hoger op de ladder komen’. Mocht dit de reden zijn dat jouw hond niet op de bank of bed mag, wees gerust, dit kan geen kwaad. Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen.

Relaxed slapen met de vuurwerkmix (anti-angst en stressmix)

Heerlijk relaxed slapen op de bank na het aanbrengen van de anti-angst & stressmix (vuurwerkmix)

___________________________________________

Hoeveel slaapplaatsen heeft jouw hond? Heeft jouw hond de keuze om hoger of lager te liggen, languit gestrekt te liggen? Zijn de plekken zacht, comfortabel en heeft de hond de keuze om een warmere of koudere plek te kiezen wanneer dit nodig is? Laat het weten in een reactie!

___________________________________________

Delen mag, graag zelfs. Maar alleen als je de bronvermelding erbij zet (deze website), omdat er copyright rust op de artikelen.

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden? In mijn boek Liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de laatste inzichten.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Bekijk ook de Facebookpagina van Dierenoppas Amersfoort.

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

 

15 gedachten over “Maar dat hoort toch zo? – Slaapbehoefte van de hond

 1. Rebecca schreef:

  Wat een mooie artikelen allemaal! Echt een bevestiging voor mij dat vaak anderen ergens een probleem van maken, want een eigenaar dan weer onzeker kan maken. Wij hebben een pup van 7 mnd en het is een kanjer. Als mensen ons op het veld zien “stuntelen” volgen er nog wel eens goedbedoelde adviezen, maar wij doen er liever langer over met wederzijds respect, dan trekken, schelden, flank porren of meer van dat soort acties. We hebben een lekker eigenwijze friese stabij en we genieten volop als hij lekker hond kan zijn. Uiteraard moet hij wel luisteren, voornamelijk voor zijn veiligheid, maar ook bij ons heeft hij vrijwel overal toegang en mag hij heerlijk snuffelen, zwemmen en rollen in wat hij heeft opgespeurd (behalve poep;). Ons huis is evengoed netjes en erg schoon, met muren die ooit spierwit waren. Het was even slikken toen dat veranderde, maar wat een vreugde geeft zo’n beestje! Het alleen zijn hebben wij nog niet goed kunnen oefenen en de 2 dgn dat ikzelf werk gaat hij naar een geweldige opvang. Hij gaat verder dus altijd mee. We zijn nu aan het oefen en oke, we zijn wat aan de late kant, maar het artikel wat ik hier las bemoedigt mij wel. Uiteindelijk willen we sowieso niet dat hij ooit langer dan 4 uur alleen hoeft te zijn. Het is meer dat anderen soms reageren alsof we iets verschrikkelijks gedaan hebben omdat hij dit nog niet kan..pff. Anyways…heel fijn om te zien dat we al bijna alles wat we hier lezen ook op deze manieren doen (vooralsnog op gezond verstand;) incl soort tuig, 3m lijn en 10m lijn! Yay…we zijn op de goede weg!

  • Rina Dekker schreef:

   wat een verademing om dit te lezen, al die goed bedoelde opmerkingen van je moet vanaf het begin wennen aan het alleen laten.
   Onze pup is nu vijf maanden en ruim twee maanden bij ons,ik heb het idee dat hij nu pas er aan toe is om alleen te blijven als ik boven ben.
   Ook gaat hij mee naar de slaapkamer en ligt heerlijk naast ons bed in de bench.
   Als hij wat ouder wordt hoeft hij niet meer in de bench.
   Ik was toen ook al zo enthousiast over het boekje.
   Rinz

 2. Wendy schreef:

  Ik heb 1 chi en die ligt in een mandje op me nachtkastje en als die day zat is springt tie op bed en kom bij ons liggen en ook.weer terug in ze mand als.die dat wil en beneden heb ik 4 mandjes staan voor het raam 1 op de bank 1 hij heeft zo.n huisje met mand erboven en 1 op de gron d oh en ook nog 1 in me tv kast dus 5 eigenlijk en hij ligt overal wel.is ook gewoon op de vloer

 3. Anita schreef:

  1 van mijn honden slaapt het liefste op mijn benen of met haar kont tegen me aan. Ik heb het idee dat ze het beste slaapt als ze bij mij ligt. Ze is doof en als ze mij voelt hoeft ze niet telkens haar ogen open te doen om mij te zoeken. Mijn andere hond wil onder een deken of dekbed het liefste zo klem mogelijk liggen, bijvoorbeeld tussen 2 benen of tussen mij en de rugleuning van de bank

 4. Ivonne schreef:

  Mijn vriendje heeft 2 manden, een hele mooie van hout met een dik kussen beneden en een zachte met daarin een oude hoofdkussen op mijn slaapkamer. Maar ik ben ook een heel ‘fout’ baasje en laat hem ook lekker op het hoofdkussen naast mij op bed slapen. Ik lig toch alleen en we genieten allebei volop als we bij elkaar slapen. Alleen hebben we iedere avond weer discussie over het hoofdkussen. Hij wil steeds het mijne hebben… 😂

 5. Joan van Beelen schreef:

  En hier iemand die het totaal ‘verkeerd’ aanpakt. Mijn Doortje slaapt op bed. Net als de kat. Doortje is mijn negende hond en ik heb het altijd zo gedaan. Alleen de eerste nachtjes even samen op de bank om te kijken hoe het met plassen ging. En om het nog erger te maken, ze gaat ook overal mee naar toe, tenzij het echt niet kan. Volgens anderen is ze verwend, voor mij is ze mijn maatje!

  • Anita schreef:

   Mijn eerste eigen hond, bijna 30 jaar geleden, heb ik puur op gevoel opgevoed. Eigenlijk zoals in jullie blogs beschreven. Er kwamen nog 4 honden bij die ik wel trainde met een clicker en toch ook wel met gevoel. Relatie opbouwen en respect voor elkaar. Nu heb ik weer een pup. En wij gaan geen cursus doen maar een goede relatie opbouwen. We kijken elkaar graag en veel aan en leren zo onze behoeftes kennen. Duc heeft een y tuig en lange lijn. Lekker snuffelen mag en ik wacht op hem. Hij mag soms trekken aan de lijn en hij mag soms de weg naar huis aangeven en ik volg. Hij is nu bijna 5 maanden en gaat waar ik ga en als dat even niet kan gaat hij rustig liggen bij de deur op mij wachtend. Hij blijft af en toe even alleen thuis en dat vindt hij prima. Hij slaapt naast mijn bed op de grond. We moesten door verbouwing een paar weken in andere kamer slapen. De eerste nachten kwam hij regematig even kijken of ik er nog wel was. Dan kroelde ik hem even, stelde hem gerust en dan was het goed en sliep hij weer verder.
   Ik doe dus alles fout! Geen herder die strak naast mij loopt of veel commando’s kent maar een herder die mij kent en ik ken hem. We begrijpen elkaar en onze behoeften. Een heerlijk lief en ondeugend maatje! Fijn om in jullie blogs bevestigd te krijgen dat we het helemaal niet zo slecht doen.

 6. Hanny schreef:

  Wat een mooi artikel! Mijn hond Max heeft meerdere slaapplaatsen: in de woonkamer achter het gordijn (heeft hij zelf bedacht), op de bank, in mijn werkkamer op zijn kussen, in mijn werkkamer tegen de kast. Ik hoor hem ‘s nachts vak verkassen van de ene naar de andere plek. Zo leuk om te horen dat dat in de aard van het beestje zit.

 7. Emma schreef:

  Onze teckels hebben een grote zachte bench (soort puppyren) die altijd openstaat, een mand, en een trap naar de bank toe. Op de bank hebben ze een honden slaapzak en kussens.

 8. Sanna schreef:

  Mijn twee honden hebben de hele benedenverdieping en de tuin tot hun beschikking, en dat merken we ook… 🙂 De pup van 5 maanden slaapt het liefste op de kale vloer, ondanks allerlei manden en matrasjes. Ook favoriet: pal voor de achterdeur op de tegels. De oudste van 1 jaar heeft zich alle manden toe-geeigend. Het zijn er drie. Ze wisselt lekker af. Voorheen sliep ze ook graag bij ons op de bank, maar nu zoekt ze steeds vaker het gezelschap van de pup op. Zo liggen ze samen op de grond. Bij mij slapen ze dus niet in de slaapkamer: ik wil ze geen trappen laten lopen (ik slaap op zolder) en het is te zwaar om te tillen. Maar met elkaar vormen ze een heel veilige mini roedel.

 9. Lize schreef:

  Mijn hond heeft de beide uiteinden van onze U vormige bank. Er liggen kleedjes op dus dat heeft zij geleerd. Ze slaapt nu bij ons in bed maar dat komt door de hitte van de afgelopen weken. In de slaapkamer heb ik een airco staan die de kamer op 18 graden houdt. Vandaar dat ik haar bij me in bed neem tegen mijn buik..Daar ligt ze in de verkoelende straal van de ventilator. Is voor mij een groot geluk. Ze slaap heel vast van 22 tot 6..helemaal geweldig voor een pup van 10 weken. Later zal ze verhuizen naar het voeteneind denk ik. Daar heeft zij de meeste plek. Overdag in huis heeft zij haar 2 delen van de bank, haar bench en een mat in de keuken plus een zwembadschelp op het balkon. De gang en de slaapkamers zijn voor haar verboden tot ze echt helemaal zindelijk is.

 10. Caroline schreef:

  Mijn hond Heeft geen mand of bench. Die gebruikte ze niet. Ze heeft een stoel gekozen die nu van haar is. Ook ligt ze bij ons op de bank. Maar nooit tegen ons aan. Verder ligt ze boven graag op het bed dat onder de zonnehemel staat. Ze zoekt graag rustige plekjes. Buiten ligt ze graag hoog in de plantenbak of op de bank op de steiger, waar ze ons kan waarschuwen aks er iemand langs loopt.

 11. Jolanda Weijers schreef:

  Hoi
  Onze honden hebben inderdaad meerdere slaapplaatsen. Hun grote mand, een deel van de bank, diverse kleden door het huis en sowieso “vaste plekken” waar ze liggen als t warm/kouder is. En ook zijn ze van diverse hoogtes. Nooit over nagedacht eerlijk gezegd.
  De meest favoriete plek is op ons bed in de ochtend na het eten. Dan komen op een speciale deken bij ons liggen en slapen nog een tijdje. Heerlijk genieten voor alle 4 😊

 12. Inge schreef:

  Mijn hond heeft meer dan genoeg slaapplekken. Een bench met een heerlijk verhogend kussen erin, een mand met een kussen en knuffels en een deel van de bank. Op mijn slaapkamer heeft ze een ligkussen en een kleed op het bed waar ze mag liggen. Ik heb vloerverwarming en -koeling, dus van tijd tot tijd is de vloer ook een geliefde plek. O ja ze heeft ook nog een speelmat waar ze wel eens op dut. Tja velen zullen haar verwend noemen en ach dat is ze misschien ook, maar “dominant” wordt ze er echt niet van. Ze weet heel goed wat haar plek is en als ik het een keer “opeis” dan is dat geen enkel probleem.

  • Simone schreef:

   Onze hond mag liggen waar ze wil
   Heeft meerdere mandjes door het huis en ligt ook graag op de bank
   Snachts gaat ze mee naar bed en ligt dan heerlijk tussen ons in
   Ze is lief en knuffelig.. voelt zich veilig bij ons
   Maar kan ook goed alleen zijn.. dan slaapt ze lekker op de bank en maakt niks kapot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *