Matatabistokjes matatabi stokjes japanse kattenstokjes silvervine silver vine

Gevaarlijk of niet? Matatabi stokjes voor katten (Silvervine kattenstokjes)

Katten zijn er helemaal gek op: Matatabi stokjes speciaal voor katten! Hoe komt het precies dat katten hier zo gek op zijn? Zijn Matatabi stokjes wel goed voor katten, of zijn ze gevaarlijk? Sommige mensen denken dat het kattendrugs is en verslavend kan zijn. In dit artikel gaan wij hier dieper op in, om jou een goed beeld te geven wat Matatabi stokjes precies zijn en of het wel gezond is voor katten.

Wat zijn matatabi stokjes precies?

Wat zijn matatabi stokjes nu precies? Deze stokjes zijn gemaakt van takjes van de plant Actinidia polygama. Dit is een plant die in Azië groeit (in China en Japan) in bergachtige gebieden, hij is familie van de kiwiplant en door het klimaat maakt deze plant een bijzonder stofje aan. De takjes van deze plant worden geoogst en gedroogd tot speelgoed of snack voor katten vanwege hun bijzondere werking op katachtigen. Matatabistokjes worden ook wel Silver Vine stokjes of Japanse kattenstokjes genoemd.

Matatabi werd van oorsprong gebruikt om grote katachtigen zoals tijgers en leeuwen mee te lokken. Zij zijn er namelijk gek op en de stokjes hebben een grote aantrekkingskracht op katten. niet alleen de stokjes, maar ook de bladeren van deze plant lokken katten naar zich toe. En voor ons is het best wel grappig: sommige katten maken hun bestelling met matatabi open omdat ze het door de verpakking heen ruiken! Wij krijgen dan hele grappige foto’s van baasjes opgestuurd:

Matatabi stokjes matatabistokjes japanse kattenstokjes kat kitten opengemaakt

Deze kat heeft de matatabi stokjes geroken door de verpakking van zijn bestelling heen!

Matatabi stokjes zijn 100% natuurlijk en het heeft een mooi effect bij katten: het maakt katten rustiger en leidt katten af bij stress en spanning, onrust en nervositeit. Ook kunnen katten baat hebben bij de matatabi kattenstokjes wanneer ze niet lekker in hun vel zitten, snel geïrriteerd raken, zich futloos of gefrustreerd voelen. Het kan voor afleiding zorgen bij katten met vuurwerkangst.

De werking van Matatabistokjes op katten

Hoe komt het dat matatabi deze werking heeft? Dit komt omdat de plant een stof genaamd nepetalacton bevat (deze stof vind je terug in catnip), maar ook actinidine (dieze stof vind je terug in valeriaan), actinidiolide en dihydroactinidiolide. Deze stofjejs zijn alkaloïden die de zenuwprikkeling in de hersenen bij katten beïnvloeden. Deze stofjes hebben net als kattenmunt, catnip of kattenkruid een sterk effect op katten. Het effect is afhankelijk per kat, de ene kat reageert helemaal niet op matatabi en de andere kat gaat helemaal los.

Wat je vaak ziet is dat katten die het ‘nodig’ hebben en snel en vaak gespannen en gestresst zijn, sterker reageren op de matatabistokjes dan katten die al relaxed van zichzelf zijn. Er zijn katten die er helemaal niet op reageren, maar de meeste katten vinden het een erg interessant en leuk kattenspeeltje.  Katten die wél goed in hun vel zitten, kunnen ook baat hebben bij Japanse Kattenstokjes: het is namelijk erg aantrekkelijk en leuk katten speelgoed! Lees hieronder verder.

Kortingscode gratis verzenden

Nu tijdelijk gratis verzenden in Nederland met kortingscode “HUISTIJGERS”. Vul bij het afrekenen bij de kortingscode in (niet geldig i.c.m. andere producten) en jouw bestelling wordt gratis verzonden! Levering is 1-2 werkdagen via PostNL. Klik hier om naar de Matatabi stokjes te gaan!

Zijn matatabi kattenstokjes gevaarlijk voor katten?

Er zijn mensen die zich afvragen of Matatabi stokjes niet gevaarlijk zijn voor hun kat. Gelukkig kunnen deze kattenstokjes geen kwaad en zijn deze kattenstokjes niet gevaarlijk: de stofjes die erin zitten zijn niet schadelijk en ook niet verslavend. De stofjes kunnen zorgen voor een licht hallucinerende werking en katten kunnen gedrag vertonen wat een beetje lijkt op krolsheid. De meeste katten worden een beetje opgewonden van matatabistokjes en na een tijdje worden ze erg relaxed en vallen ze in slaap.

De meeste katten spelen met het stokje, ze slaan ermee met hun pootjes en rennen er dan achteraan. Ook kauwen katten op het stokje en bijten ze erin (dit is goed voor de tandjes en gaat tandsteen en tandplak tegen). Dit kan geen kwaad en sommige katten eten het stokje voor een gedeelte op. Als een kat hier gewoon op kauwt en het stokje wordt nat en zacht, is er niets aan de hand, de kat poept dit gewoon weer uit. Splinteren doen de stokjes niet. Veel katten gaan heerlijk rollen op de plek waar het stokje heeft gelegen. Nadat de kat klaar is met spelen gaan zich vaak wassen en daarna heerlijk slapen.

Japanse kattenstokjes matatabi katten

Een poes die helemaal weg is van het Matatabi stokje

Sommige katten kunnen een beetje fel reageren op het stokje omdat ze het zo interessant vinden, zo kunnen sommige katten er een beetje van gaan kwijlen en worden de pupillen wat groter, dit is onschuldig en absoluut niet gevaarlijk. In combinatie met medicijnen raadpleeg dan eerst je dierenarts.

Hoe vaak mogen katten matatabi stokjes?

Je kunt matatabi stokjes aan je kat geven wanneer je merkt dat je kat dit nodig heeft, maar het beste is om het niet vaker dan een aantal keer (twee tot  drie keer) per week te geven. Niet omdat het kwaad kan voor de kat, maar omdat katten gewend raken aan het effect van het stokje. Katten vinden het stokje dan op een gegeven moment niet meer interessant en zijn er dan mee uitgespeeld. Ruim het stokje dan enkele weken op en geef het daarna weer opnieuw.

Verschil tussen Matatabi stokjes en Catnip

Je kunt de werking van matatabi of silvervine vergelijken met de werking van kattenkruid (catnip). Aan het begin wordt de kat wat actiever en speelser en wordt er met het kruid gespeeld en eroverheen gerold. Na zo’n 10-15 minuten is de kat er vaak mee klaar en is hij heerlijk rustig en relaxed, meestal gaan ze dan slapen. Wat is het verschil tussen matatabi en catnip? Het lijkt erop dat het effect van Matatabi nét wat sterker is op katten dan catnip heeft.

Niet elke kat reageert op matatabi, maar wat wel opvallend is, is dat de meeste katten die niet op catnip reageren wél op matatabi reageren. Dit wil niet zeggen dat elke kat die wél op catnip reageert niet op matatabi reageert, de meeste katten die op catnip reageren, vinden Matatabi ook helemaal geweldig.

Wat belangrijk is om te weten is dat de meeste katten die jonger dan zijn 6 maanden vaak niet reageren op zowel catnip als matatabi: dit komt pas als ze ouder zijn.

Symptomen van stress bij katten

Katten hebben snel last van stress en zijn erg gevoelig voor spanning en veranderingen. Wist je dat katten bijvoorbeeld vaak een blaasontsteking krijgen door stress en niet door een bacteriële infectie? Katten die veel last hebben van stress kunnen zich op verschillende manieren uit. De meest bekende vormen zijn:

 1. Agressiviteit (naar andere katten of naar de eigenaar)
 2. Vernielzucht (katten kunnen dan meubels of voorwerpen gaan vernielen)
 3. Een kat kan veel mauwen en onrustig gedrag vertonen
 4. Een kat kan zich uit angst en stress verstoppen (maar ook door pijn)
 5. Een kat kan naast de bak gaan plassen (sluit altijd een medische oorzaak uit)
 6. Een kat kan zichzelf pijn gaan doen (denk aan zichzelf kaal likken of haren uittrekken)

Wanneer kun je Matatabi inzetten?

Katten die last hebben van onrust, frustratie en futloosheid kunnen baat hebben bij Matatabi. Puur Matatabi biedt afleiding en rust in ongemakkelijke situaties zoals tijdens een reis, verhuizing, na gezinsuitbreiding, opname in pension of bij de dierenarts. Overmatige prikkelingen kunnen zich bij katten op verschillende manieren uiten. Matatabi kan op zulke momenten helpen om te zorgen voor minder stress/angst/nervositeit.

Matatabistokjes hebben een groot rustgevende werking bij katten en worden daarom vaak gegeven in stressvolle situaties, denk hierbij aan: .

 • Een bezoek aan de dierenarts
 • Er is een nieuwe kat geadopteerd
 • Er komt een nieuwe kitten in huis
 • Er wordt een baby geboren en de kat moet wennen
 • Een verhuizing
 • Opname in een dierenpension/kattenpension
 • Oud & Nieuw en eventueel onweer
 • Katten die last hebben van onrust, futloosheid of frustratie

Belangrijke tips bij Matatabi 

Net als bij elk ander kattenspeelgoed zijn er altijd punten wat belangrijk is als je het geeft.

Tip 1) Wat ten eerste handig is om rekening mee te houden, is om altijd meer stokjes te hebben dan je katten hebt. Wanneer je meerdere katten hebt, zorg dan dat elke kat één stokje heeft en dat er altijd wat extra stokjes bij liggen. Op die manier voorkom je dat katten ruzie gaan maken om hun eigen stokje.

Japanse kattenstokjes matatabi katten silvervine

Deze kat is heerlijk aan het genieten van de zon & een matatabistokje

Tip 2) Wat ten tweede handig is om te onthouden: geef matatabistokjes alleen onder toezicht. Op die manier kun je je kat(ten) in de gaten houden en het weer opruimen als de kat(ten) klaar zijn met spelen. Op die manier blijft het stokje ‘nieuw’ en raken katten er minder snel gewend aan (wat al snel gebeurt bij kattenspeelgoed).

Tip 3) Onze derde tips is: verwijder de bast van het stokje. Op die manier wordt het effect nog groter. Eventueel kan je het stokje even onder de kraan houden of met een mesje wat inkerven als de kat er niet meteen op reageert. Het gebeurt ook wel dat katten pas na een paar dagen reageren op de matatabi stokjes en het dan pas interessant vinden en ermee gaan spelen.

Kortingscode gratis verzenden

Nu tijdelijk gratis verzenden in Nederland met kortingscode “HUISTIJGERS”. Vul bij het afrekenen bij de kortingscode in (niet geldig i.c.m. andere producten) en jouw bestelling wordt gratis verzonden! Levering is 1-2 werkdagen via PostNL. Klik hier om naar de Matatabi stokjes te gaan!

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere blogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *