Een puppytuigje voor een puppy bestellen

Waarom een puppytuigje wél handig & nodig is, wist jij dit?

Regelmatig krijgen we mailtjes van mensen die een puppy gaan kopen of net in huis hebben en twijfelen of zij er goed aan doen om een puppytuigje aan te schaffen. Het liefst willen ze een tuigje die past als de puppy 8 weken oud is en ook past als de pup volwassen is geworden. Meerdere tuigjes voor een puppy: dat is toch veel te duur?! Kan je niet het beste pas een tuigje kopen als de puppy uitgegroeid is? Omdat een tuigje voor een puppy bij veel mensen niet vanzelfsprekend is hebben we besloten om hier een uitgebreid artikel over te schrijven. We hopen op die manier (kersverse) puppy-eigenaren meer informatie mee te geven over goede puppytuigjes.

Inhoudsopgave

Is een tuigje wel goed voor een puppy?

Een tuigje voor een puppy is erg aan te raden omdat de nek van een  puppy erg kwetsbaar is. De nek van een volwassen hond ook, maar bij een puppy is de nek nog net wat gevoeliger omdat alle wervels nog niet aan elkaar zijn gegroeid. Een halsband kan bij een hond schade aanbrengen.

Schade door een halsband kan al komen als een hond een aanloopje neemt daardoor een rukje in zijn nek krijgt doordat hij een halsband draagt. Bij een puppy zitten de gewrichten vast met kraakbeen en naarmate een puppy ouder wordt verandert dit naar bot. Een tuigje is voor een puppy veel veiliger voor de gewrichten.

Er zitten organen, spieren, wervels en zenuwen in de hals. Wat er met de nek gebeurt, heeft invloed op de rest van het lichaam. Stel dat de hond een halsband om heeft en opeens een ruk in zijn nek krijgt omdat hij instinctief achter een kat aan wil gaan, of hij staat even stil om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de halsband omdat de hond door moet lopen.

Honden hebben een belangrijk orgaan in de nek zitten: de thymus. In de thymus groeien T-cellen, dit zijn een type witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de immuniteit. Hierdoor reageert het lichaam op vreemde stoffen. Bij puppy’s is de thymus heel groot en wanneer een hond volwassen wordt krimpt hij. Bij een pup kan de thymus dus nog sneller beschadigen door een halsband dan bij een volwassen hond.

Wat voor gevolgen heeft dit op het lichaam? Dit heeft gevolgen voor de schildklier, lymfeklieren, tongbeen, wervels en nog veel meer. Wil je hier meer over lezen? We hebben een uitgebreid blog geschreven over het kiezen van een halsband of tuigje voor een hond.

wat is beter een halsband of tuig hond puppy labrador teckel doodle ridgeback golden retriever franse bulldog mopshondje frenchie

Tuigjes voor een puppy: véél te duur!

Een veelgehoorde opmerking die wij krijgen is dat mensen het te duur vinden om voor een puppy een tuigje te kopen. Want een puppy groeit hier toch uit. En je hebt vaak meerdere tuigjes nodig voordat een puppy volwassen is. Laten we eens dieper ingaan op dit argument en hoe wij hierover denken.

Een puppy is vaak niet goedkoop. Met een beetje geluk kan je een puppy voor een paar honderd euro aanschaffen maar er zijn rassen zoals Labradoodles die al snel een paar duizend euro kosten. Bij een goede fokker is een puppy vaak iets duurder. Dit komt omdat een goede fokker echt veel tijd spendeert aan het goed socialiseren van de puppy’s, altijd aanwezig is, zorgt voor goede materialen om mee te spelen tijdens het opgroeien. Daarnaast heb je als fokker ook nog alle medische kosten en dat kan behoorlijk oplopen.

Het is dus niet zo heel gek dat een puppy best wel wat kost. En dan heb je nog alle spulletjes zoals een riem, voer- en waterbak, mand, noem maar op. Een puppy is vaak iemands kostbare ‘bezit’: je geeft heel veel om je puppy  en je wil het allerbeste.

Je hebt de beste fokker uitgekozen en toch best wel wat betaald voor de puppy zelf. Maar een tuigje voor een puppy aanschaffen waar een puppy een aantal weken/maanden mee doet dat hebben veel mensen niet voor de pup over.

We werken regelmatig met puppyfokkers samen zodat ze met korting tuigjes (en andere producten) voor de puppy’s  die uitvliegen kunnen aanschaffen. Zo heeft een puppy gelijk vanaf het begin af aan een goede start. Fokkers en stichtingen mogen ons ook altijd mailen voor het gratis boek ‘Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden’ die wij gratis aanbieden voor puppypakketten. (Tip: ben jij een aanstaande puppy-eigenaar? Stuur dit dan door naar jouw fokker of stichting!)

Gezondheidsklachten door een halsband zijn pas écht duur

We begrijpen heel goed dat alles erg duur is. Maar als het om de gezondheid gaat van je puppy, maakt het dan nog  veel uit dat je 2-3x een tuigje moet aanschaffen voordat je puppy volwassen is? Bekijk het zo: een tuigje is een goede investering voor de gezondheid van jouw puppy.

Je kunt natuurlijk beginnen met een goedkoop halsbandje en later overgaan op een tuigje. Maar een puppynek is erg kwetsbaar. Als de hond hierdoor later juist problemen krijgt dan zijn de dierenartskosten hiervoor écht een stuk hoger dan het aanschaffen van een goed tuigje voor je puppy. Denk aan schildklierproblemen, wervels die niet helemaal lekker zitten, artrose in de nek etc.

Een verkeerde ruk aan de nek kan al voor (blijvende) schade zorgen en vaak heb je het niet in de gaten. Puppy’s kunnen best wel ongeleide projectielen zijn die overal naartoe willen of juist in hun achteruit gaan omdat ze iets eng vinden en dan opeens wegrennen. Oef.. de pup bereikt opeens het einde van de lijn en krijgt een ruk in zijn nek..

Pijn verbergen honden vaak erg goed. Met een kersverse puppy in huis ken jij de puppy nog niet goed genoeg om kleine pijnsignalen op te vangen, een puppy kan niet praten. Zelfs met een volwassen hond kan het erg lastig zijn om pijn te herkennen. Wacht daarom niet met het aanschaffen van een goed hondentuig tot de puppy uitgegroeid is.

Waarom heb je meerdere tuigjes nodig bij een puppy?

Wij hebben twee soorten tuigjes in ons assortiment die perfect geschikt zijn voor puppy’s, hier lees je alles over het verschil tussen deze twee tuigjes. Onze tuigjes zijn geschikt voor puppy’s vanaf 3kg (gevoerd tuigje) en 1kg (ongevoerd tuigje). Veel mensen willen het liefst één tuigje die past vanaf 8 weken tot 1 jaar. Maar dit is helaas niet realistisch. We zullen uitleggen hoe dit komt.

Onze tuigjes zijn geschikt voor puppy’s omdat ze verstelbaar zijn. Ze zijn verstelbaar bij de hals en bij de buik. Ze groeien dus mee als een puppy ook groeit en dat is hartstikke handig. Toch heb je vaak 2 tot 3 tuigjes in totaal nodig wanneer je een puppy hebt. Je kunt niet maar één puppytuigje aanschaffen en dit de rest van het hondenleven gebruiken. Hoe komt dit?

 • Dit komt omdat de tuigjes tot een bepaalde lengte verstelbaar zijn. Hoe groter de hond, hoe breder de bandjes bij de nek en buik verstelbaar moeten zijn. Er zit altijd een limiet aan, de tuigjes zijn verstelbaar tot een bepaalde max.
 • Hoe groter de puppy wordt hoe breder de bandjes zijn van het tuig zodat de druk goed verdeeld wordt. Als je een hond hebt met een dun tuigje dan zit dit niet fijn en snijdt dit in de vacht.
 • Tot slot is de lengte van het rugstuk belangrijk. Hoe groter de pup wordt hoe breder het rugstuk moet zijn. Wanneer het rugstuk namelijk te kort wordt omdat de puppy gegroeid is, dan gaat het tuigje in de oksels zitten. Dit loopt voor een puppy niet fijn en gaat irriteren en pijn doen.
 • Puppy’s hebben scherpe tandjes. Het gebeurt wel eens dat een puppy lekker op een tuigje gaat knagen en hij dan kapot gaat. Welk merk tuigje je ook hebt, alles van stof kan kapot geknaagd worden en puppytandjes zijn erg scherp. Om dit te voorkomen raden we aan om altijd toezicht te houden op de pup als het tuig om is en het tuigje af te doen na het wandelen.

Kan ik dan niet gewoon een tuigje in één maat groter kopen?

Hallo Dierenoppas Amersfoort, ik heb een mini labradoodle puppy van 11 weken en hij weegt 6 kg met een borstomvang van 42cm. Ik zie dat ik maat XS nodig heb van het tuigje. Kan ik niet gewoon de S bestellen en deze zo verstellen dat hij al past bij mijn puppy?

Het is helaas niet mogelijk om een tuigje te kopen die te groot is en dan zo in te stellen dat hij past. In bovenstaand voorbeeld zal een tuigje maat S écht veel te groot zijn. Maat S (gevoerd) begint vanaf 9kg en 52cm en maat S (ongevoerd) vanaf 11-12kg en 50cm op zijn aller-allerkleinst. Kleiner dan dit aantal cm kan je het tuigje niet maken omdat hij al op zijn allerkleinst staat. Met een beetje geluk past maat S bij deze pup over 4-5 weken (ook afhankelijk van de groei van de pup). In de tussentijd zal maat XS perfect passen.

Vergelijk het met schoenen voor kinderen. Schoenen voor kinderen zijn duur en omdat kinderen groeien, groeien ze ook uit schoenen. Maar je kunt een kind moeilijk naar school sturen met veel te grote schoenen óf te kleine schoenen. De juiste maat is belangrijk zodat het fijn zit en loopt. Met hondentuigjes is dit precies hetzelfde. Gelukkig kun je hondentuigjes wél verstellen (wat bij kinderschoenen niet kan).

Goed tuig slecht tuigje hond - Wat is het beste hondentuig anti-trektuig grote sterke hond vergelijken van y-tuig harnas hondentuig borsttuig

Deze afbeelding mag niet gebruikt worden door derden voor commerciële doeleinden zonder toestemming, © Dierenoppas Amersfoort

Wat is het beste tuig voor een puppy?

Het beste tuigje voor een puppy is een Y-tuigje of een tuigje met een Y-vorm. Kies voor een puppy absoluut géén tuigje met horizontale borstband (ook wel borsttuig genoemd, klik voor het uitgebreide blog). Een tuigje met horizontale borstband zorgt dat de schouders niet vrij kunnen bewegen (wat later weer voor klachten zoals artrose kan zorgen) en het zit in de oksels. Kies voor een puppy ook absoluut niet voor een anti-trektuigje (klik voor het uitgebreide blog) met bevestiging op de voorkant. Oók niet voor een Y-tuigje met ring aan de voorkant. Zo’n soort tuig kan zorgen voor blokkades in de rug, wervels die scheef gaan staan en schouders die vastzitten.

Naast een goed Y-tuigje raden wij een normale lange lijn van 3 meter (of langer) aan, geen uitrolriem maar gewoon een normale riem die je goed vast kunt pakken. Honden wandelen een stuk rustiger en trekken minder met een goed Y-tuigje en een normale lange lijn. We hebben een prachtig uitgebreid blog over relaxter wandelen met een lange lijn geschreven.

Waar bevestig je de riem bij een tuigje op de rug of voorkant

Bestel eenvoudig online een tuigje voor jouw puppy

Bij de webshop van Dierenoppas Amersfoort staan we voor kwaliteit. Niet voor niets hebben wij veel terugkerende klanten die onze tuigjes bestellen. Ook veel puppy eigenaren komen bij ons terecht. Als je vragen hebt en niet goed weet welke maat je kunt kiezen neem dan contact met ons op via de mail, dan helpen we je hierbij. Wanneer je bij ons bestelt, profiteer je van de volgende voordelen:

 • Bekijk onze reviews, ervaringen en beoordelingen op Trustpilot en Google
 •  Uniek assortiment met hondenproducten
 • Wij doen er alles aan om je bestelling snel te versturen
 • Alle bestellingen worden zorgvuldig ingepakt
 • Je kunt ons altijd mailen, zelfs in het weekend
 • Ben je niet tevreden? Laat het weten. Dan zoeken we een passende oplossing
 • Veilig betalen met iDeal of Paypal

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *