Dit is écht een goede oplossing bij een trekkende hond aan de lijn!

Wil jij je hond afleren om te trekken aan de riem? Wanneer een hond trekt aan de lijn dan is dit geen kwestie van simpelweg afleren. Afleren los namelijk niets op. Het klinkt voor ons heel makkelijk, want het is ongewenst gedrag dús moet je het corrigeren. Als we gaan kijken naar de oorzaken waarom honden aan de lijn trekken zal je zien dat corrigeren of het trekken afleren het alleen maar erger zal maken. Ook constant stil blijven staan als een hond trekt is niet de oplossing, dit zorgt alleen maar voor meer frustratie aan beide kanten. Wat helpt nu wél als je hond trekt, zodat je daadwerkelijk ontspannen met je hond kan lopen? Dit artikel zit bomvol handige tips waar je écht iets aan hebt.

We willen als eerst waarschuwen voor de sliplijnen (in het Engels de slip leash) die erg in opkomst is. Lees je goed in in de gevaren die achter deze trainingslijn schuilen, want het doet meer kwaad dan goed. Een hond zal in zijn lichaam nooit echte ontspanning ervaren op het moment dat hij door middel van correcties hoog in de nek, achter de oren, geforceerd wordt om op afstand van 10cm van zijn eigenaar te moeten lopen.

Een hond daadwerkelijk ontspannen te laten lopen doe je niet op correctiegerichte wijze, maar door je te verdiepen in natuurlijk hondengedrag. Het is onwijs interessant om je te verdiepen in honden, er is zo veel leuks te leren! Maar pas op met zogenaamde populaire Tiktok en Instagram trainers die je doen geloven dat een trekkende hond te verhelpen is door een lijntje te plaatsen op de meest gevoelige plek van de nek, daar waar je fysiek maar ook emotioneel schade toebrengt aan je hond.

Dit artikel staat bomvol met gratis tips van alle informatie die ik afgelopen jaren geleerd heb. Zorgen dat honden beter in hun vel zitten en ontspannen kunnen wandelen. Wekelijks krijgen wij berichten binnen van baasjes die nu eindelijk ontspannen kunnen wandelen met hun hond. Daar worden wij echt ontzettend blij van, omdat dit onze missie is. 

Inhoudsopgave

Wat niet werkt als een hond trekt

Er worden online allerlei tips gegeven als een hond trekt die er niet voor zorgen dat een hond echt rustig en ontspannen wandelt. Rustig en ontspannen wandelen gebeurt op het moment dat een hond zich goed en veilig voelt in een situatie. Het gaat over een emotie. Als de basis goed is zal je zien dat een hond vrijwel niet aan de lijn zal trekken. Belangrijk hiervoor is om te kijken naar de basisbehoefte die een hond nodig heeft om zich veilig te voelen. Daarnaast is het leerzaam om hondenlichaamstaal te leren lezen, zodat je kunt zien in welke situaties jouw hond hulp nodig heeft.

Wat absoluut niet(!) helpt om ervoor te zorgen dat jouw hond niet meer aan de riem trekt:

  • Als de lijn strak staat plotseling omdraaien waardoor je de hond meetrekt. Het gedachtegoed hierachter is dat de hond op je moet letten en daardoor niet meer zal trekken. Vaak zie je mensen die dit principe volgen dat zij de riem heel kort vasthouden en de hond niet voorbij de knie mag lopen. Dit zorgt als eerst al voor frustratie bij de hond. Het plotseling omdraaien zorgt voor stress bij de hond, echt ontspannen zal hij nooit leren wandelen op deze manier. Daarnaast krijgt een hond constant een ruk aan de lijn als je omdraait.
  • Terugtrekken aan de riem als de hond trekt. Een hond leert hier niets van, het zorgt alleen voor meer frustratie. Het is een logisch impuls om terug te trekken, maar kijk eens goed naar de hond. Het helpt helemaal niets, een hond zal daarna net zo hard weer trekken. Het doel is dat je wil dat de hond ontspannen loopt en dat bereik je met terugtrekken niet.
  • Een anti-trektuig gebruiken. Dit lijkt een leuke oplossing, want vaak helpt het wel (voor de eigenaar), je helpt de hond er niet mee. De grootste reden dat een hond trekt is door stress en een anti-trektuig lost de oorzaak niet op. Een anti-trektuig heeft serieuze gevolgen voor het lichaam doordat een hond constant scheef loopt, het vaak in de oksels en over de schouders heen zit.
  • Een wurglijntje of ander correctiemiddel gebruiken. Dit zorgt er niet voor dat een hond zich fijn en veilig voelt als hij wandelt. ik herhaal mezelf misschien een beetje, maar dit is echt het belangrijkste om te begrijpen als jouw hond trekt. Een hond trekt niet zonder reden. Misschien heeft hij pijn, is hij angstig, onzeker of gestrest. Om het trekken aan de lijn te stoppen dien je te werken aan de gemoedstoestand van de hond, zodat de hond zich fijn en goed in zijn vel zit. Dit gebeurt niet als jij jouw hond dwingt of corrigeert om niet te trekken. Een hond trekt dan namelijk niet omdat hij écht ontspanning ervaart, maar vanwege angst en onderdrukking.

Redenen waarom een hond trekt aan de lijn

Het is als eerst belangrijk om te kijken naar de reden waarom een hond trekt aan de lijn. Als je je hier niet in verdiept dan zal de hond namelijk niet écht ontspannen kunnen wandelen.

  • De hond heeft een te korte riem;
  • De hond moet per se aan de voet lopen;
  • De hond draagt een verkeerd tuig of halsband;
  • De hond heeft een hoog stressniveau;
  • De hond raakt snel overprikkeld;
  • De hond heeft pijn.

Over al deze redenen kunnen we een hele boel veel vertellen, daarom bespreken we in de volgende alinea’s elke oorzaak apart. Aan de hand hiervan heb je concrete tips die je kunt toepassen als jouw hond aan de lijn trekt.

Hond trekt aan de lijn door een te korte riem

De meeste honden wandelen aan een véél te korte riem. De oorzaak hiervan is dat de meeste dierenwinkels geen lange lijnen verkopen, meestal niet langer dan 2 meter. De standaardlengte van een hondenriem is 1,20 meter. Dit is echt veel te kort. Er wordt gedacht dat je een hond met een kortere riem beter onder controle kunt houden, maar wist je dat dit juist een tegenovergestelde werking heeft?

Hoe komt het dat een riem van 1 of 2 meter te kort is? Honden lopen automatisch rustiger en meer ontspannen wanneer ze aan een langere lijn van minstens 3 meter wandelen. Veel honden trekken minder tot niet en dit komt omdat ze met een lange lijn meer hun eigen tempo kunnen bepalen en meer kunnen snuffelen. Snuffelen werkt stress verlagend en de belangrijkste reden dat honden trekken aan de lijn is omdat ze stress ervaren.

Een lange lijn in combinatie met een goed zittend Y-tuig maakt vaak hét grote verschil als jouw hond als een malle aan de lijn trekt.

Met een lange lijn bedoelen we absoluut géén(!) flexlijn of uitrolriem, maar een simpele lange lijn.

Een te korte riem

Met zo’n korte riem heeft een hond snel het einde bereikt. Dit zorgt voor frustratie, omdat een hond van nature sneller loopt dan een mens. Een hond loopt van nature vooruit en stopt dan even om een interessant geurtje te besnuffelen en loopt dan weer verder. Met een korte riem krijgt een hond constant correcties in zijn nek (of aan het tuigje), omdat hij door moet lopen als hij stilstaat óf omdat hij niet zo snel moet lopen. De meeste mensen trekken namelijk terug aan de riem, omdat ze denken dat een hond hiervan leert. Een hond zal niet ontspannen leren lopen als jij de riem blijft terugtrekken.

Hond leren te curven

Aan een lange lijn kan een hond daarnaast veel beter communiceren met hun omgeving. Honden communiceren o.a. door middel van kalmerende signalen. Een belangrijk kalmerend signaal is in boogjes lopen (curven). Honden zijn van zichzelf conflictvermijdende dieren en zullen altijd curven wanneer ze een andere hond of persoon tegenkomen. Recht op elkaar aflopen is in hondentaal confronterend en onbeleefd, waardoor een hond kan uitvallen.

Wandel je met een lange lijn en geef je de hond de ruimte om te curven dan zal de stress afnemen, want de hond kan zijn natuurlijke gedrag vertonen. Honden die dit niet gewend zijn of waarbij dit afgeleerd is kunnen hulp nodig hebben om dit gedrag weer te vertonen. Bij honden die uitvallen is dit hét meest belangrijkste signaal die ze kunnen leren.

Veiligheid staat voorop

Het is bij een lange lijn ook niet de bedoeling dat je de hond maar lekker zijn gang laat gaan zonder op de omgeving te letten. Daar waar het kan geef je de hond meer ruimte en daar waar de situatie erom vraagt kort je de riem in, zo zorg je altijd voor een veilige situatie, waarbij het welzijn van de hond voorop staat.

Wij raden een lijn van 3 meter aan voor mensen die veel in de woonwijk wandelen en nog geen ervaring hebben met het wandelen met een lange lijn. Wandel je veel in het bos of op het strand dan is een 5 meter lijn en soms zelfs een 10 meter lijn aan te raden.

Drie meter is als lange hondenlijn een hele goede keuze, omdat deze lengte lang genoeg is voor een hond om ontspannen te wandelen en 3 meter voor de meeste mensen heel goed hanteerbaar is. Ook als je met twee honden tegelijkertijd wandelt is allebei de honden aan een 3 meter lijn hartstikke goed te hanteren.

Hond trekt aan de lijn omdat hij strak naast moet lopen

Het is hartstikke logisch dat een hond aan de lijn gaat trekken als hij alleen maar strak naast je moet lopen. Veel mensen hebben nog steeds het idee dat de hond ‘keurig’ naast moet lopen en dat hij dan een brave hond is. Ook bij veel hondenscholen wordt dit erin getraind. Maar weet je dat dit heel onnatuurlijk is?

Honden hebben van nature een veel snellere looppas dan mensen en daarnaast stoppen ze regelmatig om even te ruiken aan een lekker luchtje. Wanneer een hond alleen maar strak naast mag lopen en wordt gecorrigeerd bij elke misstap zorgt dit voor veel frustratie en raakt een hond gestrest. Waardoor een hond vervolgens alleen maar meer gaat trekken.

Een hond mag dus gerust voor je uitlopen. Zeker bij het leren ontspannen wandelen is dit één van de belangrijkste punten. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat een hond die voor je uitloopt trekt aan de lijn, want dat is geen ontspannen wandelen. En een hond hoeft ook geen meters voor je uit te lopen, maar moet wel de ruimte hebben om te wandelen met meer vrijheid dan alleen maar aan de voet volgen. Bij een hond die voor je uitloopt is het belangrijk om in verbinding te zijn en dat je altijd anticipeert op de omgeving. Veiligheid staat op nummer één.

Er is een groot misverstand dat een hond die voor je uitloopt dominant is of wordt. Dit mag je vergeten, want dit is één van de grootste fabeltjes die er bestaan. Honden zijn helemaal niet bezig met dominantie en een hond wordt écht niet agressief als hij voor je uit mag lopen.

Op veel hondenscholen richten trainers zich alleen maar op gehoorzaamheid. Een hond moet volgzaam zijn en direct doen wat de eigenaar zegt, anders is het een eigenwijze of zelfs dominante hond. Er zijn honden die alleen maar strak naast de eigenaar mogen lopen en niet mogen snuffelen, alleen maar op commando, als ze los zijn of met toestemming van de eigenaar. De hond is dan eigenlijk net een robot. Ik vraag me dan altijd af waarom je dan een hond hebt, is het vanwege je ego om aan iedereen te laten zien hoe goed jij je hond de baas bent?

Als jouw hond voor jou uitloopt kan je de hond overigens ook goed observeren. Kijk eens goed naar de lichaamstaal en de kalmerende signalen die je hond geeft. Stopt een hond omdat hij iets wil observeren, want het is interessant of misschien wel heel spannend, sta dan ook stil. Kijk hoe het neusje beweegt om geur op te vangen. Kijk hoe de oortjes en de staart staan. Laat de hond rustig observeren en laat hem zélf bepalen wanneer hij verder wil lopen in plaats de hond mee te trekken. Daar leert een hond ontzettend veel van! Keuzes mogen maken is ook voor honden belangrijk.

Hond trekt aan de lijn door een verkeerd tuig

Als een hond een verkeerd tuigje draagt kan dit zorgen dat een hond meer gaat trekken. Hetzelfde geldt voor een halsband. Er zijn honden die gestrest raken bij druk op de keel waardoor ze niet meer ontspannen kunnen wandelen. Lees hier meer over de keuze tussen een tuigje of halsband, wat is beter?

Als een tuigje niet fijn zit en bijvoorbeeld drukt op de luchtpijp, over de schouders zit of in de oksels schuurt zal een hond hierdoor niet comfortabel lopen. Dit kan invloed hebben op trekgedrag. We hebben gemerkt dat als een hond echt een goed zittend tuigje draagt met nergens knelpunten dit een wereld van verschil kan maken.

Veel honden wandelen in een onprettig tuigje omdat het er stoer uitziet. Een goed tuigje zit niet in de oksels, zit niet over de schouders heen en drukt niet op de luchtpijp. Als je opzoek gaat naar een goed hondentuig kies dan altijd voor een Y-tuig (en dan wel een Y-tuig met een langer rugstuk dan normaal, anders zit het in de oksels). De voorkant van een Y-tuig hoort ruim te zitten, zodat er geen druk op de keel of luchtpijp komt.

Y tuig hond

Honden kunnen niet praten, maar er zijn echt veel honden die nog in verkeerde tuigjes rondlopen. Dit kan een reden zijn dat een hond niet wil lopen. Hieronder kan je foto’s zien van verschillende hondentuigen. Veel mensen lopen rond met een anti-trektuig en dat zijn helemaal ondingen.. Bekijk hier foto’s en de uitleg waarom een anti-trektuig voor de hond echt af te raden is.

Labrador met borsttuig noors hondentuig horizontale borstband

Een Labrador met een Noors Hondentuig (met horizontale borstband). Dit tuig zit in de oksels en de voorkant drukt op de luchtpijp. De hond kan net zo goed een halsband dragen zo hoog zit de band.

Borsttuig hond voorbeelden tuige horizontale borstband

Een borsttuig: zit in de oksels, over de schouders en de band vooraan drukt op de luchtpijp.

Voorbeeld instaptuigje instap tuigje hond puppy

Een instaptuigje: zit direct achter de oksels, de band loopt over de schouders heen (bij rechter en middelste foto) en zit bovenop de schouders strak vast. Ook al heeft dit tuig aan de voorkant een band van de hals naar de buik toe lopen, dit is géén Y-tuigje.

Y-tuig hond voorbeelden goed zittend ytuig hond

Een Y-tuig: zit ruim achter de oksels en laat de schouders helemaal vrij. Aan de voorkant zit de druk op het borstbeen en niet op de luchtpijp. Dit tuigje is ons gevoerde Y-tuig.

Hond trekt aan de lijn door een te hoog stressniveau

Stress is nummer één oorzaak waarom honden aan de lijn trekken.

Niet dominantie, niet omdat de hond eigenwijs is, niet omdat de hond niet wil luisteren, maar stress is in de meeste gevallen de oorzaak. En gelukkig kan je écht een hele hoop doen om stress te verminderen. Daar gaan we verderop in dit artikel dieper op in.

Je kunt nóg zo veel met je hond trainen, als je de basis niet eerst op orde hebt kan je trainen tot je een ons weegt, maar het komt niet bij je hond binnen. Veel mensen (en trainers) denken om ongewenst gedrag met alleen trainen op te lossen, maar kijk eens een laagje dieper. Een hond die stress ervaart leert op dat moment niets. Het komt simpelweg niet binnen, de hersenen kunnen nieuwe informatie niet opslaan omdat het bezig is met overleven.

Onbedoeld hebben veel honden een hoog stressniveau. Het leven is steeds drukker geworden, veel drukker dan vroeger. Op straat gebeurd veel, veel voetgangers, veel auto’s, fietsers, brommers, maar ook veel andere honden. Er zijn allerlei geluiden en vooral ook geurtjes die indruk kunnen maken op een hond. In huis kunnen een druk gezinsleven, kinderen, ruzies, een hondenopvang etc. ook allemaal voor stress zorgen. En wat dacht je van de aanmaak van cortisol (stresshormoon) tijdens het gooien van ballen?

Uit onderzoek blijkt dat pups een stuk gevoeliger zijn voor stress als de moederhond langdurig aan stress wordt blootgesteld. Hoeveel pups komen wel niet van broodfokkers, waarbij de moederhond (naast medische problemen) vaak ontzettend veel stress te verduren krijgt tijdens de zwangerschap? Broodfokkers zijn slim en doen net alsof het een eenmalig nestje is, maar er zijn zelfs gezinnen die betaald worden om pups in hun huiskamer te verkopen, zodat het net echt een gelegenheidsnestje lijkt. Koop geen pup van een broodfokker, zo houd je het in stand.

Je kunt een hele boel doen om te zorgen voor minder stress, waardoor jouw hond beter in zijn vel gaat zitten en hierdoor ook een stuk relaxter is tijdens wandelingen.

  • Slaap: zorgen dat de hond voldoende kwalitatieve slaap krijgt (16 tot 20 uur voor een volwassen hond en zelfs meer voor pups en oudere honden). Door te slapen verwerkt een hond alle opgedane indrukken van de dag en kan hij prikkels beter hanteren. Tijdens slaap gebeurt er heel veel in het lichaam, het lichaam herstelt zich. Om goed te kunnen slapen moet een hond o.a. de keuze hebben om zelf te bepalen waar hij ligt. Ook is een plek waar hij ongestoord kan slapen belangrijk. Lees hier alles over slaapbehoefte van de hond en wat jij kunt doen om te zorgen dat jouw hond goed kan slapen.
  • Temperatuurregulatie: het is voor een hond stressvol om het te warm of juist te koud te hebben. Niet alleen mentaal maar ook lichamelijk zorgt dit voor stress. Wanneer een hond geen keuze heeft waar hij ligt of slaapt kan hij zelf zijn lichaamstemperatuur niet reguleren. Dit zie je vaak bij honden die in een bench zitten met het deurtje dicht. Honden liggen graag wat hoger, dit geeft meer overzicht en is koeler als het warm is. Ook verplaatst een hond graag tussen slaapjes door.
  • Keuzes en controle: wij bepalen álles voor een hond en vaak heeft een hond vrij weinig te kiezen. Voor elk individu is het belangrijk om controle te hebben over punten in je leven, dit geldt ook voor honden. Mag jouw hond nee zeggen of moet hij alles doen wat je zegt? Een hond is zelfs het enige huisdier waarvan wij bepalen wanneer hij mag ontlasten. Wij zien honden echt opbloeien als ze keuzes mogen maken. Bijvoorbeeld de keuze tussen bepaalde snacks maar ook de keuze waar en hoelang de hond wil wandelen (de snuffelwandeling).
  • Kauwen: een natuurlijke behoefte van de hond is om te kauwen. Kauwen werkt stress verlagend en maakt endorfine aan. Honden die gestrest zijn hebben het echt nodig om elke dag minstens een half uur te kauwen. Kies dan het liefst natuurlijk gedroogde snacks en geen snacks uit de supermarkt (die vol met conserveermiddelen en zelfs lijm zitten).
  • Water: zorg dat een hond altijd water tot zijn beschikking heeft. Water is een eerste levensbehoeften en het is stressvol als je niet kunt drinken terwijl je dorst hebt. Haal ‘s nachts geen water weg bij je hond. Wist je dat water weghalen juist kan zorgen voor onzindelijkheid in de nacht?
  • Voeding: zorg dat een hond goede volledige voeding krijgt én dat de darmen dit ook goed kunnen opnemen. De darmen en de hersenen staan met elkaar in verbinding, zijn de darmen uit balans dan heeft dit invloed op stofjes die worden aangemaakt waardoor een hond zich meer gestrest voelt. Probiotica kan bijvoorbeeld een goede toevoeging zijn om als supplement te geven. Lees hier meer over de invloed van probiotica op gedrag.
  • Veiligheid & socialisatie: een hond heeft het nodig om zich veilig te voelen. Alleen als een hond zich veilig voelt kan een hond zich ontwikkelen. Veiligheid is belangrijk zowel in huis als buitenshuis. Een hond socialiseert zijn hele leven lang. Socialiseren betekent dat een hond zich op zijn gemak voelt in andere omgevingen, niet dat een hond aan zo veel mogelijk prikkels moet worden blootgesteld. Het is daardoor heel belangrijk om hondenlichaamstaal te leren lezen, dat je kunt zien of jouw hond stresssignalen laten zien in situaties. Hierop kun je je socialisatie aanpassen.
  • Sociale relaties: honden zijn sociale dieren en hebben ook echt behoefte aan contact. Een hond urenlang opsluiten of buiten laten leven gaat in tegen de behoeftes van een hond en zorgt voor stress. Het kan voor  een hond daarnaast ook heel fijn zijn om een paar vaste hondenvriendjes te hebben waar hij mee op kan trekken en een band kan opbouwen.
  • De juiste beweging: honden hebben behoefte aan beweging, maar vaak niet wat wij mensen denken. Veel mensen denken dat je honden moe moet maken door ze uren te laten rennen aan de fiets of achter een bal aan moet laten gaan. Maar dit is geen natuurlijk hondengedrag. Beweging is natuurlijk goed, maar dit moet in balans zijn. Hoe beweegt een straathond bijvoorbeeld? Het is voor een hond veel natuurlijker om gewoon rustig te wandelen waarbij ze af en toe een sprintje trekken of even stilstaan. Waarbij de hond kan snuffelen en zijn natuurlijke behoeftes kan uiten.

Hond trekt aan de lijn door overprikkeling

Wanneer een hond overprikkeld is kan een hond dit op allerlei manieren uiten. Denk aan in de lijn happen of bijten, heel druk gedrag vertonen, de gekke ‘5 minuten’ krijgen, in je armen, voeten en handen bijten, maar ook trekken aan de lijn.

Pups raken over het algemeen sneller overprikkeld dan volwassen honden. Dit komt doordat alles nieuw is voor een pup. Een pup kan van kleine dingen erg onder de indruk zijn. Naarmate een pup ouder wordt zal de overprikkeling afnemen. Maar ook volwassen honden kunnen overprikkeld raken, zeker als ze in een nieuwe omgeving zijn met allerlei nieuwe geurtjes, geluiden, ondergronden en mensen/dieren/voorwerpen om zich heen.

Je zult vast herkennen dat als je met je hond in een nieuwe omgeving gaat lopen hij ontzettend aan de lijn kan trekken. Dit komt door alle nieuwe indrukken en is heel normaal. Corrigeer een hond niet wanneer hij aan de lijn trekt, dit helpt de hond namelijk niet.

Wat kan helpen op zulke momenten: accepteer dat je hond op deze momenten trekt en begrijp dat dit komt uit overprikkeling (of door stress en onzekerheid). Wordt niet boos op je hond. Vertraag je pas en laat de hond snuffelen. Snuffelen ontstrest. Wandel met een tuigje en lange lijn en geef je hond de ruimte om te ontdekken. Als je merkt dat je hond stilstaat om iets nieuws te bekijken of te besnuffelen blijf dan stilstaan en trek je hond niet mee. Honden vangen ook geur op in de lucht. Kijk eens goed naar het neusje als je hond stilstaat, grote kans dat de neus druk aan het werk is.

Het wandelen in nieuwe omgevingen kan je bij extreem prikkelgevoelige honden het beste een beetje beperken. Elke week een nieuwe omgeving kan zorgen voor (te) veel stress. Geef een prikkelgevoelige hond na een wandeling in een nieuwe omgeving echt 1-3 dagen de tijd om bij te komen, dit zijn dagen waarin je niets doet, behalve wat rustige plas- & poeprondes.

De hond leren omgaan met prikkels

Wanneer een hond snel overprikkeld is kan je hem helpen door de wandelingen in te korten. Neem een stapje terug, ga even niet naar drukke plekken. Een hond neemt zo veel meer prikkels waar dan wij. Wandel kort in een omgeving met weinig prikkels en wanneer de hond dit nodig is blijf je gewoon even stilstaan. Benoem de objecten die je ziet als een hond dit erg spannend vind. Op die manier maak je het voorspelbaar voor de hond. Laat de hond observeren en alles in zich opnemen, hier leren ze het meest van. Pas als je merkt dat de hond klaar is met het verwerken van een prikkel loop je verder (of ga je naar huis als het voldoende is).

Woon je in een drukke omgeving, ga dan op een veilig plek staan en laat de hond kijken, ruiken en horen. Soms sta je wel 5 minuten stil, maar dit is zo leerzaam voor een hond. Je zult merken dat hij de prikkels steeds beter kan handelen naarmate hij ouder wordt.

Op de foto hieronder zie je mijn hond in een onbekende omgeving. Ze hoort, ruikt en ziet allerlei boerderijdieren. In plaats van haar meetrekken of doorlopen blijf ik staan. Ik zorg dat er geen spanning op de lijn staat en laat haar observeren. Dit kan zo 3-4 minuten duren. Op het moment dat ik merk dat ze er klaar voor is (haar houding verandert, ze ontspant meer), vraag ik of ze meeloopt.

Overprikkelde hond kalmeren socialiseren

Op de foto hieronder zie je een rustige omgeving. Ook dan krijgt een hond veel prikkels binnen. Denk aan alle dieren (waaronder andere honden) die hier gelopen hebben, ritselen van blaadjes, gras, andere wandelaars, wellicht auto’s in de verte. Laat een hond rustig observeren en kijken, neem hiervoor de tijd. Op die manier leer je een hond omgaan met zijn omgeving. En het is voor ons ook goed om eens wat meer stil te staan bij onze omgeving. Een soort mindfulness.

Jips baasje schreef bij deze foto dit mooie bericht, wij mochten dit in dit artikel laten zien:

“Just be”
Ik denk dat dat Jip zijn motto wel is.
Soms zou ik zo graag de wereld door zijn ogen willen zien… We waren heerlijk aan het wandelen en op dit stukje hadden we prachtig uitzicht over de duinen. Ik bleef even staan om het allemaal in mij op te nemen en ik kijk naar Jip en daar zat hij, te genieten. Ik zou op zulke momenten dus echt graag willen weten hoe hij de omgeving ervaart, of dat hij gewoon geniet van de zon die heerlijk scheen…
Wat we sowieso van onze honden kunnen leren is om in het moment te leven en het mooiste van het leven te maken met wat je hebt. Ik leer zoveel van Jip. Hij is echt mijn maatje en steun en toeverlaat.”

Overprikkelde hond helpen

Hond trekt aan de lijn door pijn

Je zou hier in eerste instantie niet aan denken, maar pijn kan zeker een oorzaak zijn waarom een hond aan de lijn trekt. Pijn heeft namelijk een hele grote invloed op de gemoedstoestand van de hond, waardoor hij niet lekker in zijn vel zit. Wanneer een hond pijn heeft kan hij een stuk minder hebben, zo kan een hond met pijn plotseling uitvallen naar andere honden (en zelfs naar de eigenaar). Elke stap kan een stap te veel zijn. Door pijn raken honden ook sneller overprikkeld. Honden weten vaak niet wat ze met de pijn aan moeten waardoor ze kunnen gaan trekken. 

Ook giardia kan een reden zijn waardoor een hond aan de lijn gaat trekken. Door giardia heeft een hond vaak erge buikpijn, kan hij prikkels minder goed verwerken en raakt een hond sneller overprikkeld. Giardia kan een hond daarnaast ook een stuk meer bijterig maken. Lees hier meer over giardia en gedragsproblemen.

Het is nooit onverstandig om je hond te laten checken bij een dierenarts én hondenfysiotherapeut. Niet elke dierenarts merkt pijn meteen op. Een hondenfysio neemt de tijd om in 1-1,5 uur de hele hond langs te gaan en te voelen. Hierdoor worden blokkades ook goed opgemerkt. Het kan sowieso verstandig zijn om elk half jaar met je hond langs een hondenfysiotherapeut of hondenchiropractor te gaan voor een check-up.

Hond trekt aan de lijn omdat hij geleerd heeft dat dit werkt

Er zijn honden die ooit zijn begonnen met trekken aan de lijn door onderliggende problematiek en gewend zijn dat ze alleen maar vooruit komen door te trekken. De hond heeft nooit ervaren hoe het is om ontspannen aan een slappe lijn te wandelen. 

Er zijn mensen die denken dat je het trekken moet afleren, alleen vergeten veel mensen dat je gedrag niet kunt afleren, maar wél nieuw gedrag aanleren. De hond moet dus leren wat het is om ontspannen te wandelen op een positieve manier. 

Hoe gaat bij jou de wandeling eraan toe? Trek je steeds aan de lijn als jouw hond trekt, heeft jouw hond een lange lijn of een korte lijn? Hoe prikkelgevoelig is jouw hond en in wat voor gebied wandel je, een gebied met veel prikkels of begin je eerst in een rustig gebied waar jouw hond niet snel afgeleid is? Bouw je dit rustig op of verwacht je van je hond dat hij in allerlei gebieden altijd rustig wandelt zonder aan de lijn te trekken?  

Meer leren over hondengedrag

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Heb jij een puppy die ook veel bijt en overprikkeld is? Of een pup die je spullen kapot maakt omdat hij graag ergens op wil kauwen? We hopen dat je iets hebt aan ons artikel. Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Slaapbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Een hond laten huilen en janken (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *