Volwassen hond wil niet lopen wandelen blijft stilstaan

Volwassen hond wil niet lopen of wandelen Tips & oplossingen!

Bij puppy’s is het normaler dan ze niet mee willen lopen en hun veilige thuishaven willen verlaten, zeker niet als alles nieuw is. Bij volwassen honden is er vaak echt iets aan de hand wanneer een hond niet wil wandelen buiten. Er zijn volwassen honden die niet naar buiten durven maar ook honden die tijdens het wandelen gewoon weigeren verder te lopen. Ze gaan dan zitten of liggen en willen maar één ding: naar huis! Hoe kan het dat een hond dit gedrag vertoont, wat voor oorzaken kunnen erachter zitten? 

Wat kan je het beste doen als je jouw volwassen hond niet meer (verder) wil lopen? We hebben daarom een uitgebreid artikel gemaakt waarin we hier verder op in gaan. Hierin bespreken we alles over honden die niet willen wandelen of tijdens het wandelen gaan zitten/liggen en naar huis willen.

Inhoudsopgave

Hond wil niet lopen door medische problemen

Veel honden die niet willen wandelen of opeens stoppen tijdens een wandeling hebben ergens last van. Honden doen dit namelijk niet voor de grap. Vaak heeft een hond last van angst, stress, onzekerheid of pijn.

Pijn laten honden erg slecht zien, vaak helemaal niet, ook al ken je je hond nog zo goed. Denk bijvoorbeeld aan de teckel die niet verder meer wilde lopen omdat hij hartfalen heeft wat nog niet ontdekt is. Denk aan een vergroot hart, hartruis of vocht achter de longen. De conditie gaat hierdoor achteruit en een hond heeft hier echt last van. Honden hebben dan vaak ook minder energie en hijgen meer. Bij twijfel: laat de hond altijd controleren door een dierenarts.

Hond wil niet meer wandelen

Hond wil niet meer wandelen

Een volwassen hond wil niet lopen vanwege pijn

Een van de bekendste redenen waarom honden niet willen lopen is omdat ze pijn hebben. Veel mensen vinden dit lastig te geloven en sommige mensen willen het gewoon niet geloven. Het is voor veel mensen confronterend als hun dier pijn heeft. Veel honden laten pijn ook niet merken op een manier die je verwacht, zoals aan janken of mank lopen.

Veel honden hebben pijn en ondergaan dit stilletjes. Alleen als je héél goed observeert kan je hier vaak achter komen. Het niet willen lopen met een wandeling is één van deze dingen waarmee een hond kan laten merken dat hij pijn heeft.

Hieronder kan je het verhaal lezen van Jessica, haar hond (zie onderstaande foto’s) had pijn en Jessica kon haar vinger er niet opleggen. Ze luisterde naar haar gevoel en wat bleek.. 

Hond wil niet lopen

De Goldendoodle van Jessica die weigerde verder te lopen

Hond wil niet wandelen en gaat stil staan

Midden op straat wilde de Goldendoodle niet verder lopen

Onze Goldendoodle van 16 maanden gaat vaak liggen tijdens het wandelen, wil dan vaak niet meer verder…. Ik kreeg er veel reacties op dat meer Labradoodles dit doen. Toch bleef het knagen bij me en ben naar de dierenarts gegaan. Helaas is er zeker wel iets mis met haar. Bloedonderzoek was (gelukkig) goed, maar ze zien iets aan haar loopje en tijdens het volgen van haar ruggenwervel had ze op één stuk pijn.

Nu om uit te testen of ze ook daadwerkelijk pijn, heeft aan de pijnstillers. En ja hoor, na 4 dagen aan de pijnstillers heb ik een hele andere hond! Ze trekt aan de lijn (de laatste weken liep ze achter me en moest ik háár meetrekken), ze springt weer tegen me op (je zal er haast blij mee zijn, terwijl ik haar toch echt “laag” heb geleerd) en ze pakt haar speeltjes weer om ons uit te dagen!

Nu spannend wat het is… aankomende week weer onderzoeken. Heel spannend wat eruit gaat komen… Iedereen in mijn omgeving zei; je hebt gewoon een voorbeeldige hond; nooit druk, kan altijd loslopen want ze sjokt toch wel achter je aan, geen pubertijd… Blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd en toch naar de dierenarts ben gegaan!

Ik kreeg van vele dé tip om langs een fysio te gaan. Maandag gebeld en vandaag konden we al terecht (vanwege een afmelding)! Wat ben ik dankbaar voor deze tip! Ik wist niet eens dat hondenfysio bestond….

Haar linker bekken zit vast en het achterste deel van haar ruggenwervel. Nu terug te denken, is ze toen ze rond de 8 maanden was tegen een bankje aan geknald tijdens het spelen met andere honden. Piepen en janken maar al gauw weer opgestaan en verder gaan lopen. Spijt dat ik toen naar honden-speel-veldjes ging, veel te wild gespeeld met andere honden…

Vandaag is haar ruggenwervel recht gezet, bij de tweede afspraak gaat ze met haar bekken aan de slag. Ze hoopt dat drie behandelingen genoeg zijn. Hopelijk is dat ook zo!

Nu veel rust; niet spelen met andere honden, geen balspelletjes, geen traplopen (sowieso heel slecht), geen (lange) wandelingen maar alleen plasjes en poepjes, voor nu vooral veel hersenwerk!

Hond wil niet lopen omdat hij bang is

Een hond kan niet willen wandelen door angst. Denk bijvoorbeeld aan honden die een nare ervaring hebben gehad met vuurwerk of een motor die heel hard en luid langsgereden is waardoor de hond geschrokken is. Honden leren contextueel gebonden, als ze op een bepaalde plek bang zijn geworden dan onthouden ze dit vaak en is er een kans dat ze ‘blijvend’ bang zijn. In veel gevallen is dit wel te trainen, dit is een intensief traject waarbij je soms ook ondersteunende middelen kunt gebruiken tegen angst en stress.

Hond wil niet lopen door overprikkeling

Er zijn honden die op een gegeven moment niet meer verder willen lopen omdat ze overprikkeld raken. Sommige honden raken snel overprikkeld, hun emmertje raakt dan overvol. Vooral in stedelijke omgevingen zie je dit vaak. Onbewust krijgt een hond heel veel prikkels binnen, alles wat hij hoort, ziet, ruikt en voelt. De ene hond kan hier beter mee omgaan dan een andere.

Bij sommige honden die overprikkeld raken zie je dat ze bijvoorbeeld in de riem gaan happen, of in de benen of armen van de eigenaar bijten. Sommige honden reageren op overprikkeling door te gaan zitten of liggen en niet meer verder willen lopen.

Wat kan je dan doen? Trek de hond niet mee, je kunt als het lukt de hond optillen en mee naar huis nemen. Als optillen niet lukt, en de hond wil ook niet mee naar huis, ga dan naast de hond zitten. Soms duurt het even, zo heeft een collega van ons wel eens 20 minuten naast een laboratorium Beagle gezeten die overprikkeld was en niet verder wilde lopen, maar uiteindelijk zal een hond toch naar huis willen.

Lees hier meer over overprikkeling bij honden en wat je kunt doen.

Hond gaat zitten tijdens een wandeling

Een hond kan gaan zitten tijdens een wandeling omdat ze tijd nodig hebben om prikkels en indrukken te verwerken. Dit zie je veel bij pups maar ook bij volwassen honden die wat minder gesocialiseerd zijn, of wanneer een hond in een nieuwe omgeving is. Door te zitten geeft de hond aan even een paar minuten de tijd nodig te hebben om nieuwe indrukken te verwerken.

Geef een hond dan ook deze ruimte en trek hem niet mee. Trek je een hond mee dan leert een hond hier niets van. Juist een hond die regelmatig even kan zitten zal beter gesocialiseerd worden omdat hij de kans krijgt de prikkels in zich op te nemen en te verwerken.

Hond wil niet lopen door verkeerd tuigje

Veel honden wandelen met een tuigje die helemaal niet prettig zit. Een goed tuigje zit niet in de oksels, zit niet over de schouders heen en drukt niet op de luchtpijp. Als je opzoek gaat naar een goed hondentuig kies dan altijd voor een Y-tuig (en dan wel een Y-tuig met een langer rugstuk dan normaal, anders zit het in de oksels). De voorkant van een Y-tuig hoort ruim te zitten, zodat er geen druk op de keel of luchtpijp komt.

Y tuig hond

Honden kunnen niet praten, maar er zijn echt veel honden die nog in verkeerde tuigjes rondlopen. Dit kan een reden zijn dat een hond niet wil lopen. Hieronder kan je foto’s zien van verschillende hondentuigen. Veel mensen lopen rond met een anti-trektuig en dat zijn helemaal ondingen.. Bekijk hier foto’s en de uitleg waarom een anti-trektuig voor de hond echt af te raden is.

Labrador met borsttuig noors hondentuig horizontale borstband

Een Labrador met een Noors Hondentuig (met horizontale borstband). Dit tuig zit in de oksels en de voorkant drukt op de luchtpijp. De hond kan net zo goed een halsband dragen zo hoog zit de band.

Borsttuig hond voorbeelden tuige horizontale borstband

Een borsttuig: zit in de oksels, over de schouders en de band vooraan drukt op de luchtpijp.

Voorbeeld instaptuigje instap tuigje hond puppy

Een instaptuigje: zit direct achter de oksels, de band loopt over de schouders heen (bij rechter en middelste foto) en zit bovenop de schouders strak vast. Ook al heeft dit tuig aan de voorkant een band van de hals naar de buik toe lopen, dit is géén Y-tuigje.

Y-tuig hond voorbeelden goed zittend ytuig hond

Een Y-tuig: zit ruim achter de oksels en laat de schouders helemaal vrij. Aan de voorkant zit de druk op het borstbeen en niet op de luchtpijp. Dit tuigje is ons gevoerde Y-tuig.

Hond wil niet wandelen door regen

Er zijn honden die niet naar buiten willen als het regent, ze plassen bij regen binnen. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan andere honden. Honden waar je die o.a. veel bij ziet zijn Chihuahua’s, naakthonden, Ridgebacks en Teckels. Vaak zijn het honden met een dunne vacht of bijna geen ondervacht, waardoor de regendruppels eigenlijk meteen op de huid komen. Een honden regenjas kan voor sommige honden echt een uitkomst zijn.

Er zijn honden die regen niet prettig vinden. Ten eerste omdat het nat en koud is. Regen valt op de huid en honden zijn daar best wel gevoelig. Ten tweede omdat regen op de oren van de hond tikt. Het gehoor van honden is erg gevoelig waardoor regen net te veel kan zijn voor prikkelgevoelige honden. 

Dwing een hond niet om als het regent naar buiten te gaan als hij dit echt niet wil. Wandelen is niet noodzakelijk, het doen van de behoeften wel. Regen kan voor een hond indrukwekkend zijn. Honden horen een stuk beter dan wij en regen valt bovenop de oren, waardoor het geluid van regen erg hard kan zijn. Honden kunnen ook echt bang zijn voor regen en wind.

Hond wil niet wandelen omdat het koud is

Er zijn honden die erg gevoelig zijn voor kou en al snel rillen, buiten kan dan te koud zijn waardoor ze niet willen wandelen. Bij honden die heel gevoelig zijn voor kou, merk je dit vaak thuis al op. Wanneer het van de zomer naar de herfst gaat, en het ook kouder wordt in huis, rillen sommige honden vaak ook al binnen en willen ze zich verstoppen onder kleedjes en dekentjes. Voor zulke honden is een truitje voor binnen en een jas voor buiten helemaal geen gek idee. Zolang je de hond niet voor de grap verkleed, kan hondenkleding juist functioneel zijn en goed zijn voor het hondenwelzijn.

Hond blijft staan tijdens wandelen

Als een hond blijft staan tijdens de wandeling kan dit verschillende oorzaken hebben. Soms ruiken honden een vreemde geur, zo zijn er honden die tijdens een wandeling in een bos opeen stilstaan en absoluut een bepaalde kant niet oplopen. Vaak is de oorzaak een bepaald dier die rondloopt, zoals een wolf of een zwijn.

Er zijn honden die blijven stilstaan tijdens het lopen als ze een andere hond zien. Ze verstijven dan helemaal en willen niet verder lopen. Vaak komt dit omdat de spanning dan te hoog opgelopen is. Honden communiceren met elkaar door middel van kalmerende signalen en dit kunnen hele subtiele signalen zijn. Het is voor honden bedreigend om recht op elkaar af te lopen, zeker als ze aan een (korte) lijn lopen maakt dit het nog spannender. Je zult merken dat wanneer je in een boogje gaat lopen of oversteekt bij het zien van een andere hond, de spanning afneemt en de hond in de meeste gevallen mee wil lopen.

Laat honden die elkaar niet kennen niet kennismaken aan de lijn. Je weet nooit wat er kan gebeuren en aan de lijn kunnen honden niet goed met elkaar communiceren. Zeker niet als je elkaar tegemoet loopt en elkaar vlak passeert. Veel honden krijgen daardoor een negatieve associatie met andere honden waardoor ze ook kunnen uitvallen. Loop met een normale lange lijn (lees hier wat de voordelen zijn) en loop in een bochtje, je hond zal je dankbaar zijn. Dit is namelijk natuurlijk gedrag én werkt stres verlagend.

Nog een tip: met een goed Y-tuigje kan een hond veel beter communiceren dan aan een halsband. Een hond kan dan namelijk veel makkelijker wegkijken (een belangrijk kalmerend signaal) en wordt niet gedwongen om vooruit te kijken. Dit kan namelijk een conflict uitlokken. Een normale lange lijn in combinatie met een goed Y-tuigje is een ontzettend fijne manier om natuurlijk met je hond om te gaan.

Wat kan je doen als hond niet meer loopt?

Wat kan je nou doen als je hond niet meer loopt? Ga je hond als eerst niet meetrekken. Dit lost namelijk helemaal niets op. Een hond die stopt met lopen doet dit niet voor niets. Heeft een hond pijn en trek je hem mee, dan zorg je alleen maar voor nog meer pijn. Stopt een hond met lopen door stress of overprikkeling, dan zorg je als je hem meetrekt alleen voor nog meer stress. Trek een hond daarom absoluut niet mee als hij niet door wil lopen.

  • Als de hond naar huis wil, ga dan naar huis met je hond. Ook al heeft de hond buiten niet gepoept of geplast, als je de hond gaat dwingen heeft dit geen zin.
  • Als de hond klein genoeg is kan je hem optillen en naar huis gaan. Til de hond absoluut niet op om vervolgens verder te lopen, omdat de hond het ‘moet leren’. Een hond zal er namelijk niets van leren, er wordt op die manier over zijn grens heen gegaan.
  • Kan je de hond niet tillen en wil de hond ook niet naar huis, ga dan eens naast de hond zitten. Na een 5-10 minuten zal een hond vaak wel naar huis willen en dan kan je rustig samen naar huis lopen.

Onthoud dat wandelen met je hond niet hoeft als een hond het niet fijn vindt. Het is wél belangrijk dat een hond zijn behoefte kan doen, maar wandelen is geen noodzaak wanneer een hond dit liever niet heeft of hier nog niet aan toe is.

Zorg ervoor dat je de volgende keer heel kort wandelt (alleen als de hond hieraan toe is). Forceer niets. Zoek een rustige omgeving op met weinig prikkels en gaat het goed ga dan weer naar huis. Voorkom dat het mis gaat door bij een succeservaring te stoppen. Zo maak je de kans groter dat het een volgende keer weer goed gaat en voorkom je dat je stopt als het juist fout gaat.

Wat als de hond niet mee naar huis wil?

Er zijn ook honden die het buiten zo geweldig naar hun zin hebben waardoor ze niet meer mee naar huis willen. Dit zie je vaak bij honden die lekker los lopen in het bos en zodra ze merken dat je naar de auto toe gaat, niet willen komen of weigeren om naar de auto toe te lopen.

Als eerst is het belangrijk om zo’n hond niet meer los te laten lopen. Ook al zou je een hond aanlijnen op de helft van de wandeling, een hond is slim genoeg om de signalen op te pikken dat je terug naar huis wil. Je kunt gaan oefenen met een recall (betrouwbaar hier komen) maar om dit meteen in het bos te oefenen is een te grote afleiding. Dat kan pas als de hond bij kleine afleidingen altijd naar je toe komt en je eerst geoefend hebt aan de lange hondenlijn.

Dit kan je doen:

  • Laat de hond niet meer los op de plekken waar hij wil blijven. Zo voorkom je dat een hond wegloopt als je hem aan wil lijnen en naar de auto wil lopen.
  • Oefen in andere omgevingen aan de lijn met hier komen (een recall).
  • Leer de hond dat aanlijnen niet iets vervelends is. Strooi bijvoorbeeld wat snoepjes op de grond en lijn de hond tegelijkertijd aan. Hierdoor krijgt de hond een positieve associatie met aanlijnen.
  • Je kunt ook oefenen met aanlijnen door de hond aan te lijnen, een stukje te lopen en dan de hond weer los laten lopen. Hierdoor leert de hond dat aanlijnen niet betekent dat hij meteen zijn vrijheid kwijt is.

Waarom gaat mijn hond liggen tijdens het wandelen?

Er zijn honden die gaan liggen tijdens het wandelen doordat ze het benauwd hebben (dat zie je veel bij kortsnuitige honden zoals Franse Bulldogs, Mopshonden etc.). Deze honden kunnen er echt moeite mee hebben als het warmer wordt, maar er zijn zelfs kortsnuitige honden die met normale temperatuur ook niet lang kunnen lopen.

Onze eigen hond, een Labrador, kreeg toen zij 12 jaar oud was last van verlamde stembanden. Hierdoor kreeg ze het sneller benauwd en ging haar conditie achteruit. Veel honden zoals Labradors krijgen op oudere leeftijd last van verlamde stembanden, je herkent dit doordat het hijgen erg luid wordt. Onze hond raakte op een gegeven moment in paniek ‘s nachts omdat ze moeite kreeg met ademen. Wij hebben haar laten opereren en zijn erg blij met die keuze, de dag erna merkte je al enorm verschil. Ook met wandelen gaat het nu een stuk beter (ze is nu 14) en rent ze af en toe zelfs nog.

Honden kunnen gaan liggen tijdens het wandelen als kalmerend signaal naar andere honden toe. Honden kunnen gaan liggen tijdens het wandelen als ze pijn ervaren, overprikkeld raken of gestrest zijn. Er zijn allerlei redenen en belangrijk is om goed naar je hond te kijken en de oorzaak te achterhalen.

Lopen bij een oude hond

Oudere honden kunnen moeite hebben met lopen. Sommige oude honden willen niet lopen doordat ze pijn hebben. Veel oudere honden krijgen last van spondylose en artrose, waardoor opstaan pijnlijk is. Vaak merk je dat een hond stram is bij het opstaan en zelfs even mank loopt. Na een paar passen gaat het vaak beter, maar een hond heeft alsnog pijn. 

Er zijn ook oudere honden die steeds minder spierkracht krijgen in hun achterhand. Hierdoor worden ze wiebelig en kunnen ze zelfs omvallen. De spieren in de rug en achterpoten gaan achteruit en er ontstaat een disbalans. Opstaan en lopen kan dan eng worden, omdat de hond heel ander evenwicht heeft op die manier en hier balans in moet vinden.

Onze Labrador kreeg toen ze 12 was ook instabiele achterpoten. Wat bij haar erg goed hielp is 2-3x per dag 20 minuten wandelen aan de lijn, op rustig tempo en snuffelen. Gewoon wandelen (niet rennen) bouwt spieren op en zorgt voor stabiliteit. Ook liep onze hond 3-5x per dag trap (onze woonkamer is op de 1e verdieping en de trap is bekleed). Hierdoor trainde ze haar spieren constant, wat juist ontzettend goed is als dit gecontroleerd gaat (niet rennen, maar rustig lopen). Het is ook goed voor het evenwicht.

Naarmate ze ouder werd ging haar spierkracht wel achteruit, maar het is hierdoor (naast supplementen) ontzettend goed gegaan. Momenteel is ze 14 en heeft ze ondanks dat ze wiebelig is op haar achterpoten, nog steeds sterke spieren die dit compenseren. Elke 2-3 maanden controleert de osteopaat dit.

Er zijn supplementen die je kunt geven bij artrose en pijn, denk aan natuurlijke pijnstilling voor honden. Of glucosamine in combinatie met sardienolie of zalmolie (dit bevat omega 3 olie en dat werkt het beste in combinatie met glucosamine bij artrose).

Bij een oudere hond kan het supplement Cholodin ook wonderen doen. Choline wordt in het lichaam omgezet in acetylcholine, dit is een neurotransmitter en van belang voor de chemische prikkeloverdracht in het zenuwstelsel.

Wanneer een hond ouder wordt kan je dit merken aan een aantal symptomen. Veranderingen waar je je hond goed bij kan ondersteunen. Choline bevat goede aanvullende bouwstoffen en vitamines die een ouder wordende hond nodig heeft, het ondersteunt de hersenen. Wanneer een hond ouder wordt kan je dit merken aan bijvoorbeeld:

  • Meer slapen, sneller vermoeid zijn
  • Bewegen gaat lastiger
  • De eetlust verandert, soms eet een hond minder maar soms ook juist meer
  • Spelen doen ze wat minder graag
  • Meer drinken en meer plassen
  • De huid en vacht veranderen
  • Gedragsveranderingen

Hond wil ‘s avonds niet meer uit

Sommige honden willen bij het laatste rondje ‘s avonds niet meer uit, terwijl ze overdag gewoon naar buiten gaan. Sommige honden willen ‘s avonds niet meer uit omdat ze bang zijn in het donker, vaak komt dit door slechte ogen waardoor ze ‘s avonds minder goed kunnen zien. Een zaklamp of lampje kan dan helpen. Voor honden die ‘s avonds bang zijn in het donker doordat ze een keer ergens van geschrokken zijn kan de minder angst & stressmix goed helpen. Dit natuurlijke middel helpt niet bij elke hond maar bij veel honden helpt het goed om weer te lopen in het donker.

Sommige honden willen ‘s avonds niet meer naar buiten omdat ze daar geen behoefte meer aan hebben. Ze liggen lekker te slapen en willen niet meer een laatste ronde een plas doen. In principe is dit niet erg zolang de hond ‘s ochtends op tijd uitgelaten kan worden. Wil de hond niet uitgelaten worden dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt hier rekening mee houden door de hond wat vroeger op de avond goed uit te laten zodat hij ‘s avonds lekker kan blijven slapen. Mocht je hond toch hoge nood krijgen midden in de nacht, zorg er dan voor dat de hond bij jou op de kamer slaapt zodat de hond jou wakker kan maken als hij uit moet. Honden slapen sowieso graag het liefst niet alleen.

Buitenlandse hond wil niet wandelen

Als je een hond uit het buitenland naar Nederland haalt zal dit voor de hond echt een cultuurshock zijn. Alles is anders en vreemd en hier heeft een hond tijd voor nodig om aan te wennen. Het kan daarom heel goed zijn dat een buitenlandse hond niet wil wandelen en dat is niet erg. Het is namelijk niet nodig om te wandelen, zolang de hond zijn behoefte maar kan doen. Er zijn honden die zo angstig zijn dat ze absoluut niet willen wandelen, dat is niet erg. Forceer niets bij een buitenlandse hond, maar geef hem de tijd om rustig aan te wennen aan zijn nieuwe leven. Dit kan inhouden dat je soms een paar maanden niet kan wandelen, omdat de hond hier nog geen behoefte aan heeft. 

Een buitenlandse hond zal zich binnenshuis als eerst veilig gaan voelen en soms gaat dit in hele kleine stapjes. Laat een angstige hond dan ook niet meteen kennis maken met het hele huis, maar eerst alleen in één kamer. Stap voor stap maak je zijn wereld groter en alleen op het moment dat de buitenlandse hond aangeeft daar klaar voor te zijn. Accepteer dat je niet buiten kan wandelen met je hond, ga mee op het tempo van de hond en zorg voor structuur en een routine. Dit zorgt voor veiligheid en als een hond zich veilig voelt zal hij, op zijn tempo, steeds meer durven en wellicht ook buiten durven komen. Wandelen komt als de hond zich fijn voelt en hij vertrouwen heeft in zijn omgeving.

Hond gaat steeds zitten tijdens uitlaten

Als een hond steeds gaat zitten tijdens het uitlaten kan dit meerdere oorzaken hebben. Sommige honden gaan zitten en gaan ‘sleetje rijden’, dit gebeurt vaak na het poepen. Honden gaan dan zitten en maken een slepende beweging met hun achterste. Vaak gebeurt dit als een hond last heeft van de anaalklieren of als de hond nog niet helemaal uitgepoept is. Wanneer dit komt omdat een hond last heeft van de anaalklieren kan het helpen om de hond regelmatig Bokashi te geven, waardoor de ontlasting steviger wordt en de darmflora gezonder.

Het kan ook zijn dat een hond blokkeert en gaat zitten omdat hij dit gebruikt als kalmerend signaal. Een hond communiceert op deze manier aan een andere hond dat hij geen kwaad in de zin heeft. Hij vermijdt op die manier een conflict. Een hond kan ook gaan zitten als hij een voorwerp die hij tegen komt spannend vindt, bijvoorbeeld een prullenbak. Trek een hond niet mee als hij zit.

Mocht de hond aangelijnd zijn en je een andere aangelijnde hond tegenkomen, terwijl jouw hond gaat zitten, dan kan je je hond vragen mee te komen zodat je de afstand kunt vergroten. Trek een hond niet mee, maar leer hem een attentie-signaal aan. Dit signaal kan je inzetten op momenten dat je de afstand wil vergroten. Want afstand vergroten tussen jouw hond en een vreemde hond zorgt voor meer rust. Jouw hond hoeft niet met elke hond kennis te maken.

Waarom gaat een puppy zitten tijdens een wandeling?

Waarom gaat een puppy zitten tijdens een wandeling? Veel pups gaan zitten tijdens de wandeling. Zitten is voor pups dé manier om prikkels in zich op te nemen op een rustige manier. In de eerste maanden zal het vaak voorkomen dat de pup gaat zitten om even rustig naar iets nieuws  te kijken. Dit is niet erg, het is juist goed van de pup als hij dit doet. Zo kan hij het rustig verwerken. Geef de pup hier dan ook de ruimte voor en trek hem niet mee. Juist door de pup te laten zitten en op een afstand te laten naar prikkels zorg je ervoor dat de pup goed gesocialiseerd raakt. Je zult zien dat als de prikkel is verwerkt de pup weer opstaat en verder loopt.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.
 

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb je iets gehad aan dit artikel? We hopen dat we jou met onze tips hebben kunnen helpen en jij en jouw hond weer kunnen genieten van wandelingen! Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *