Nadelige gevolgen Anti-trekriem trainingslijn sliplijn slipketting slecht voor honden

Daarom is een trainingslijn of sliplijn slecht voor je hond!

Het wordt steeds populairder om een trainingslijn, slipketting, anti trek lijn of sliplijn te gebruiken bij ongewenst gedrag van je hond. Trekt jouw hond? Trainingslijn! Valt jouw hond uit naar andere honden? Trainingslijn! Een dun lijntje achter de oren van de hond, hoog in de nek. Dit sliplijntje zal alle problemen op gaat lossen zodat jij de perfect hond krijgt die braaf (bang) naar jou luistert. Een touwtje hoog in de nek lijkt een wondermiddel en wordt verkocht onder het mom van: ‘communicatiemiddel‘, ‘bijsturen‘, ‘het brein beïnvloeden‘, ‘ongewenst gedrag te doorbreken‘, ‘zodat je kunt controleren waar de kop heen gaat‘, ‘de riem is een verlening van jezelf en je eigen energie‘ en: ‘de hond in balans brengen‘. 

Voor- en na filmpjes op social media

Je ziet op social media een filmpje van een hond die blaft en gromt naar andere honden. Hij krijgt een training van 2 uur en nu wordt laten zien hoe goed de training geholpen heeft. Dezelfde hond wandelt met de eigenaar en hij lijkt andere honden opeens te negeren. Hij heeft nu een sliplijntje om, hoog in de nek. Hij loopt met zijn eigenaar vlak langs een andere hond om te passeren, als hij ook maar even naar de andere hond kijkt krijgt hij een ferm rukje in zijn nek.

Hij moet in een rechte lijn langs de andere hond lopen. Heel onnatuurlijk en bedreigend in hondentaal, want honden lopen altijd in boogjes en laten kalmerende signalen zien. Aan de sliplijn wordt hij gedwongen om frontaal langs een andere hond te lopen en mag hij mag niet eens wegkijken of tongelen. Strak naast de eigenaar lopen en als een robot andere honden passeren. Zijn eigenaar vindt de training geslaagd. De hond.. niet zo.

Er zit altijd spanning op de lijn, zit hij los dan zakt hij namelijk af. Er wordt gezegd dat een sliplijn hoog in de nek geen schade doet, zoals wel gebeurt wanneer de lijn lager in de nek zit. Zowel hoog als laag kan een sliplijn schade toebrengen. Hoog in de nek is juist dé onbeschermde plek waar je veel schade toebrengt met weinig kracht. Dat een lijntje hoog achter de oren geen kwaad kan is onzin! 

Regelmatig krijgen wij berichten van hondeneigenaren die in deze marketingtrucjes getrapt zijn. Zonder dat ze het weten zijn ze een fuik ingelopen waarvan ze niet wisten dat het bestond. Je denkt dat een hondentrainer het wel weet en vertrouwt hem/haar. En voor je het weet ontstaat er een enorme breuk in vertrouwen tussen jou en je hond. Want de hond is in feite gewoon mishandeld, alleen wordt het met allerlei mooie woorden verbloemd door de trainer, die er dik aan verdient.

Sliplijn hond trainingslijn ervaringen

Inhoudsopgave

Sliplijntje hoog in de nek

Een sliplijn wordt hoog in de nek geplaatst, direct achter de oren, net achter de kaak. Door middel van de stopper zit de riem zo dat hij niet af kan zakken en hij hoog in de nek blijft zitten, maar wel met een kleine ruimte zodat er gecorrigeerd kan worden. Corrigeren zou op de juiste manier moeten, of zijwaarts ferme rukjes geven en direct ontspannen of recht omhoog ferme rukjes geven en direct ontspannen, zodat het zogenaamd geen pijn doet.

Maar zonder pijn werkt een correctie niet. Er wordt gezegd dat dit gedaan wordt om het gedrag direct met een kort lijntje te beïnvloeden en om gedrag te doorbreken. De sliplijn wordt goedgepraat onder het mom van: ‘leiderschap’, ‘communicatiemiddel’, ‘verlenging van je eigen energie’, ‘direct invloed op de hersenen’, ‘de hond uit een gemoedstoestand halen’, ‘de hond heeft een correctie nodig’ en: ‘druk uitoefenen op bepaalde drukpunten’. 

Voordat je verder leest: breng beide wijsvingers naar je eigen kaak en druk hier met je vingers tegenaan. Dit voelt erg onprettig, vind je niet? Hoe zou het voelen als hier een touwtje zat waar ferme korte rukjes aan gegeven werden én je geen adem krijgt?

Met héle lichte druk kan je een hond goed corrigeren en het mooie is dat niemand het ziet! Een klein kort rukje kan op deze plek veel pijn en schade aanrichten. Het wordt goedgepraat met ‘je hoeft je hond alleen maar even uit balans te halen‘, maar dat is niet wat er gebeurt! Zelfs met een ‘zachte hand’ doe je je hond echt veel pijn. Want anders werkt een sliplijntje niet. De hond moet pijn voelen, want op die manier kan je ongewenst gedrag er binnen 2 uur uitdrillen.

Als je gedrag moet doorbreken door een pijnprikkel toe te voegen zal een hond niets leren, behalve dat de pijnprikkel gekoppeld wordt aan de omgeving (de andere hond of de eigenaar zelf). Honden leren contextueel gebonden. De hond zal een nóg negatievere associatie krijgen.

Goede marketing, maar het is misleiding

Op het moment dat je berichten op media leest vraag jezelf dan eerst even af of het die 350,- euro voor 2 uurtjes ‘training’ waard is. Het wordt allemaal zo mooi gebracht, maar als je ergens iets over je hond in balans brengen hoort, wegwezen!

Nog een bekende marketingzin: “door de sliplijn bovenin de nek te gebruiken, kunnen we controleren waar de kop naartoe gaat. Door bepaald gedrag te blokkeren, kunnen we de hond leren vertrouwen en volgen en leert de hond dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over alles wat er om hem heen gebeurt.” Als je goed gaat observeren zie je een hond die naar binnen gekeerd is en geen interactie meer durft te hebben met zijn omgeving, uit angst voor een correctie.

Onderdrukking en pijn worden verkleind en verpakt in een leuke marketinguiting. Vaak staat er ook op zulke sites dingen als: “vaak komen eigenaren bij mij als ze alles al geprobeerd hebben‘ en ‘ik help de meest agressieve honden die anders ingeslapen worden‘. Let op dat dit allemaal marketingtrucjes zijn. Ook als je dingen leest over een roedelopname, dit is niet de plek waar je je hond wil brengen. Gedragsproblemen los je niet op door je hond elders onder te brengen maar door samen aan de slag te gaan, op een positieve manier.

Een trainingslijntje als communicatiemiddel: wat voor band wil jij met je hond? Wat voor boodschap wil jij aan je hond geven? Wil je een gedweeë, makke hond die geen persoonlijkheid meer heeft omdat dit eruit gewurgd is en luistert omdat hij bang van je is? Of een hond waarmee je een goede band hebt, waarbij je naar het totale welzijn kijkt om gedragsproblemen daadwerkelijk op te lossen. Dat je leert over hondengedrag en leert écht naar je hond te kijken en hem te begrijpen? Of heb je geen zin in al dat gedoe en wil je gewoon snel van het gedrag af. Vraag je jezelf dan alsjeblieft af of jij je hond waard bent.

Onder gedragsproblemen liggen altijd meerdere lagen. Ongewenst gedrag de kop in drukken lost op langere termijn niets op. Als deze trainers daadwerkelijk zouden zeggen wat ze doen, zou niemand zijn hond dit aandoen, het jammer is dat het zo mooi verpakt wordt. In werkelijkheid is het misleiding waar flink aan verdiend wordt. Luister eens naar je onderbuikgevoel en weet ook dat sprookjes niet bestaan.

Casus van Doberman Mick

Een voorbeeld van een bericht waarmee deze trainers jou proberen over te halen (ze weten echt precies hoe ze je moeten bespelen, marketing kunnen ze als de beste):

Suzet en Nick kwamen naar ons centrum met hun Doberman Mick omdat hij niet ontspannen kon wandelen. Hij trok gigantisch aan de riem en kon ook flink uitvallen naar andere honden. Dit is niet fijn voor Mick maar ook niet voor zijn eigenaren, het zorgt voor veel stress.

Tijdens het consult werd al snel duidelijk dat Mick een hele onzekere hond is en dat dit gedrag komt omdat hij de energie van zijn baasjes spiegelde. We gingen eerst Suzet en Nick bewust maken van hun eigen energie en gedrag en wat dit bij Nick doet. De oplossing zit altijd in jezelf! 

Suzet ging eerst aan de slag met voelen waar spanning zit bij haar. Mick kreeg de trainingslijn om zijn nek, achter zijn oren. Want de riem is de verlenging van de arm van Suzet, zodat zij Mick kan sturen met haar energie. Vertrouwen krijgen is het doel! 

Suzet merkte dat het helpt als zij minder op Mick let, maar voor zich uit kijkt, terwijl ze wandelt. Want zo voelt zij zich zelfverzekerder en Mick moet volgen. Ze loopt in het nu en maakt zich niet druk om eventueel uitvallen. Mick is eenvoudig bij te sturen met de trainingslijn. Kleine kneepjes in de riem zorgen er al voor dat Mick perfect luistert en niet meer trekt.

Als je dit leest denk je wellicht: verrek! Wat een wonder! Ik heb al zóveel geprobeerd en niets werkt, dit moet ik ook hebben voor mijn hond. Maar weet je wat er gebeurde na 4 weken? Mick werd een tikkende tijdbom. Hem werd geleerd dat hij er niet toe doet, zijn mening telt niet. Hij werd gedwongen vlak langs andere honden te lopen in een rechte lijn. Liet hij merken dat hij dit stressvol vond, omdat dit onnatuurlijk hondengedrag is, dan kreeg hij geen adem meer en voelde hij een pijnscheut bij zijn keel.

Al snel liep hij volgzaam mee, bang voor nog meer pijn. Hij keerde in een staat van aangeleerde hulpeloosheid. Waarbij hij geen initiatief meer kon nemen en hij nog onzekerder werd. Hij had namelijk geen enkele regie meer over zijn eigen leven. Kalmerende signalen kan hij niet meer aan soortgenoten laten zien. Hij kan niet meer communiceren met andere honden.

Mick probeerde al jaren aan te geven aan zijn eigenaren dat hij pijn heeft in zijn rug, hij heeft artrose en dat wist niemand. Daarom wilde hij andere honden op afstand houden, want andere honden zorgen voor meer pijn. Maar bij de ‘deskundige’ werd alleen gekeken naar zijn gedrag, niet naar de echte oorzaak. Medische oorzaken, daar wordt niet naar gekeken.

Bij trainers die met een trainingslijn werken, is de oorzaak altijd:de hond is onzeker en heeft meer leiding nodig‘, ‘het ligt aan de energie van de eigenaar‘, ‘je veroorzaakt het zelf onbewust‘. Sliplijntje hoog in de nek, flink doorlopen als je andere honden ziet en corrigeren bij elke vorm van ongewenst gedrag. Is dit hoe jij met je maatje om wil gaan? Wat zegt jouw gevoel?

Leren over hondengedrag

Een quick fix bestaat niet, al doen trainers het op social media echt anders lijken. Er zijn echt andere methodes. En écht, als je je verdiept in natuurlijk hondengedrag en je naar je hond leert kijken op een dieper niveau, dan ga je heel veel bereiken. Maar daar moet je wel echt de energie en tijd in stoppen.

Over hondengedrag leren is fantastisch, echt waar. Ik ben er al meer dan 15 jaar mee bezig en het is fascinerend. Maar laat alsjeblieft de dominantietheorie en die sliplijntjes hoog in de nek links liggen. Een goede tip om mee te beginnen: de boekjes van Turid Rugaas, o.a. over kalmerende signalen. Hier begon mijn zoektocht naar informatie over hondengedrag en wat ben ik blij dit destijds gelezen te hebben.

Franse bulldog met sliplijn trainingslijn trainingsriem

Een Franse Bulldog (met erg korte snuit) met een trainingslijn hoog in de nek. Deze honden krijgen al lastig adem, laat staan met een trainingslijn.

Touwtje of riem hoog in de nek achter de oren

Even voor de duidelijkheid: dit gaat dus niet om een normale jachtlijn, maar om een touwtje of riem hoog in de nek van de hond. Hierbij zit de stopper zó afgesteld dat de lus niet losser kan. De riem wordt achter de oren geplaatst, achter de kaaklijn, waar je met lichte druk veel impact hebt. De hond voelt constant de druk van wurging. Lichte druk op deze plek is zeer onaangenaam.

Een riem hoog in de nek maakt jouw hond niet kalm, rustig of onderdanig. Het heeft helemaal niets met energie te maken. Het zorgt er alleen voor dat de hond gedwongen wordt om zich op een bepaalde manier te gedragen. Hij zal nooit echt ontspannen naast je wandelen omdat het aangeleerd is met onderdrukking en pijn.

Er wordt vaak tegen onwetende hondeneigenaren gezegd dat een touwtje of riem hoog in de nek achter de oren van de hond geen pijn doet, omdat hij zo hoog zit. Dit is niet waar. Een riem hoog in de nek zit juist op dé plek waar je het meest pijn kunt doen. Het zorgt dat de hond geen zuurstof meer krijgt en het beschadigt belangrijke zenuwen die van de hersenen naar de rug lopen. 

Een workshop of training waarbij je in 2 uurtjes gedragsproblemen oplost is te mooi om waar te zijn, maar het wordt wel ontzettend goed verkocht. Er wordt vaak gezegd dat je de hond ergens doorheen moet helpen en moet dwingen om hem te ‘leren’ ergens niet bang voor te zijn. Helaas wordt aangeleerde hulpeloosheid niet herkent. De eigenaar is geholpen want op magische wijze vertoont de hond geen probleemgedrag meer, maar de hond lijdt in stilte.

Angst en pijn zijn hoofdoorzaak nummer één bij ongewenst gedrag, dominantie speelt daarin geen rol. Waarom een riem achter de oren werkt? De hond ervaart flink pijn en kan bij elke correctie niet meer ademen. De spanning op de lijn zorgt in eerste instantie voor een paniekreactie. Dat de hond agressief gedrag vertoont naar andere honden omdat hij pijn heeft door een blokkade in zijn rug, daar wordt niet naar gekeken. Corrigeren die handel, de hond moet luisteren.

Het is zo jammer dat mensen dit als de oplossing zien, het is lekker makkelijk want met heel weinig kracht kan je je hond “goed” corrigeren, zodat hij als een mak lammetje keurig strak naast je loopt. Maar mensen kijken niet wat dit met de hond doet, mentaal en fysiek. 

Sliplijn slipleash dog

Wanneer een hond trekt heeft dit weinig te maken met het middel (halsband/tuig). Er gaan nog veel fabels rond over honden die een tuigje dragen, zo wordt er beweerd dat een tuigje zorgt dat een hond alleen maar sterker wordt in een tuigje door het ontwikkelen van spieren in de borst, of dat een tuigje trekken stimuleert. Lees hier meer waarom een tuigje trekken niet stimuleert en juist kan helpen met ontspannen wandelen.

Wat is een trainingslijn of sliplijn?

Een anti-trekriem of een honden trainingslijn is een halsband en riem in één waarbij het gedeelte dat om de nek gaat uit een strop bestaat. Een anti-trekriem wordt ook wel een trainingslijn, correctielijn, sliplijn of jachtlijn genoemd. Niet altijd bestaat een trainingslijn of sliplijn uit één gedeelte, je kunt er ook een slipketting voor gebruiken die je aan een normale lijn vastmaakt.

Een trainingslijn heeft vaak een stop, hierdoor kan de riem niet groter worden, maar wel kleiner, zodat de hond korte stukjes gewurgd kan worden als correctie. Je kunt de hond er als het ware mee ophangen en wurgen. Bij een normale jachtlijn zit de stop zó, dat hij niet kan wurgen, maar desondanks kan een jachtlijn net als een normale halsband voor schade in de nek zorgen.

Een trainingslijn kenmerkt zich doordat hij altijd zo hoog mogelijk in de nek zit, bij de belangrijke atlaswervel. Je kunt zo zonder hard te rukken de hond flink pijn doen. Gewoon met een zacht kneepje in je hand onderdruk je je hond, maar zo zacht voelt dat niet voor de hond op dit onbeschermde stukje keel. Het is daarom een populair trainingsmiddel, want het ziet er helemaal niet onvriendelijk uit, maar schijn bedriegt..

Sliplijn slipketting trainingslijn riem achter de oren hond lijntje hoog in de nek van hond corrigeren jachtlijn jachtriem

Een sliplijn of trainingslijn zit hoog in de nek achter de oren, met de stop zo dat hij kan wurgen. Vaak wordt de de stopper (zwart stukje aan de lijn) zo ingesteld dat de riem niet losser kan en de riem hoog bovenin de nek blijft zitten.

De eerste keer een trainingslijn om

Veel honden die voor het eerst zo’n riempje hoog in de nek ervaren zien we drie dingen doen. Of de hond raakt in paniek en wil vluchten, een hond gaat in gevecht of een hond bevriest uit angst. Bij vluchten en vechten moet de hond uiteindelijk opgeven want hij krijgt geen zuurstof meer.

Bij een hond die bevriest wordt vaak gezegd dat de hond al meteen leiderschap ervaart: wat een gehoorzame onderdanige hond. Maar de hond moet wel meelopen, hij heeft geen keuze. Waar wordt niet naar gekeken? Vechten, vluchten of bevriezen is een manier van overleven. Op dat moment komt nieuwe informatie niet meer binnen en is een hond letterlijk niet meer in staat om dingen te leren. Heeft jouw hond gedragsproblemen dan leert hij op dit moment niets.

Hondenscholen die met deze methode werken schieten als paddenstoelen uit de grond (een opleiding duurt maar een paar dagen). Ze brengen hun verkooppraatje goed waardoor veel wanhopige hondeneigenaren met ze in zee gaan. Want problemen los je heel snel op, je hoeft alleen maar een workshop of training van 2 uur te volgen. Het zou gaan om ‘assertieve energie‘ en de ‘leider‘ worden, maar in feite onderdrukte dit symptomen en verpest je je hond als je correctiegericht te werk te gaat.

Op websites die trainingslijntjes verkopen kan je van alles vinden waarbij het gebruik wordt goedgepraat. Bijvoorbeeld: “Hoe gebruik je de nylon trainingslijn? Gebruik de trainingslijn wel op de juiste manier. Plaats de lijn hoog in de nek, net achter de oren, en nooit om de keel. Want dan heeft het geen verstikkende werking als de hond trekt”.

Gedragsproblemen oplossen onder het mom van de roedelleider zijn, de hond die jou altijd moet volgen en ongewenst gedrag fysiek corrigeren werken niet. Denk eens om en ga een hond gewenst gedrag aanleren, verdiep je in kalmerende signalen, op een natuurlijke manier met je hond omgaan en vergeet alle ‘roedelregeltjes’ die al jaren ontzettend ouderwets zijn.

De nadelen van een trainingslijn, sliplijn en jachtlijn 

Een hondennek is gevoelig, niet alleen een puppynek, maar óók van volwassen honden. Er zitten organen, spieren, wervels en zenuwen in de hals. Wat er met de nek gebeurt, heeft invloed op de rest van het lichaam. Stel dat de hond een halsband om heeft en opeens een ruk in zijn nek krijgt omdat hij instinctief achter een kat aan wil gaan, of hij staat even stil om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de halsband omdat de hond door moet lopen. Wat voor gevolgen heeft dit op het lichaam? Dit heeft gevolgen voor de schildklier, lymfeklieren, tongbeen, wervels en nog veel meer.

Slipketting sliplijn trainingslijn hond hoe gebruiken ervaringen

 • Blauwe plekken, kneuzingen en verrekkingen. Dit zie je als eigenaar niet direct door de vacht. Een trainingslijn is vaak dun, snijdt en doet pijn. Moet je nagaan hoe pijnlijk het is als je de riem elke dag gebruikt op dezelfde plek..
 • De schildklier die beschadigt door een klap in de nek. Dit wordt meestal niet opgemerkt door een eigenaar, de schildklier zie je namelijk niet. Maar wist je dat heel veel honden rondlopen met schildklierproblemen? En dat een van de gevolgen van schildklierproblemen haaruitval, slomer gedrag maar ook plotseling uitvallen is?
 • De lymfeklieren en lymfebanen: deze klieren zijn heel belangrijk voor het immuunsysteem. Door een halsband kunnen deze klieren makkelijk beschadigen met grote gevolgen voor de immuniteit.
 • Aders en slagaders: wanneer er druk komt op de aders krijgen de hersenen een verhoogde bloeddruk. Door het wurgen kan er tijdelijk sprake zijn van zuurstoftekort en verminderde bloedcirculatie.
 • Tongbeen: hier hechten de spieren van de tong en de onderkaak op aan. Het zit hoog boven in de nek, op de plek waar je een sliplijn bevestigt. De schade die kan ontstaan is dat slikken erg pijnlijn en moeilijk wordt, ook als de riem weer af is.
 • Wervels in de nek: door een trainingslijn kunnen wervels verschuiven, dit versnelt degeneratie van het kraakbeen. Hierdoor krijgen honden sneller artrose en hernia’s..
 • Ruggenmerg: deze loopt vanuit de hersenen door de rug. Door rukken in de nek kan het wervelkanaal vernauwen door wervels die schuiven. Hierdoor kan er druk op het ruggenmerg ontstaan, dit heeft gevolgen voor zenuwen.
 • De Atlas: dit is de hoogste nekwervel, wordt ontzettend belast. Deze nekwervel geeft mogelijkheid tot bewegen en biedt bescherming aan de hersenstam, het ruggenmerg en bloedvaten.

Alternatief slipketting

Een trainingslijn of correctieband gemaakt van nylon wordt ook wel aangeprezen als het alternatief voor de slipketting. Het wordt verkocht als ontworpen om jouw hond op een te corrigeren. Het ziet er een stuk vriendelijker uit als het van stof is dan van ijzer. Het zou het perfecte alternatief voor de traditionele slipketting zijn omdat je door de stop het koordje hoog in de nek kan plaatsen zonder dat het af kan zakken. Zo’n lijn wordt ook wel verkocht onder de naam correctiehalsband of stropkoordje.

Veel mensen hebben echter geen flauw benul van de schade die zo’n correctiehalsband of nylon slipketting aanbrengt bij de hond. Er zitten serieuze nadelig gevolgen aan voor het welzijn van de hond. Ze worden ook onder verschillende namen verkocht. Blijf ver weg van een correctiehalsband, slipriem, trainingslijn, slipketting of lijntje die je hoog tegen de keel van je hond kan plaatsen.

Raadt een hondentrainer je aan om lijntje die je hoog in de nek van je hond te bevestigen: niet doen! Luister naar je gevoel en kom voor jezelf én je hond op, jouw hond verdient beter en er zijn echt methodes die helpen én hondvriendelijk zijn.

Even kort een aantal nadelen

Bij het gebruik van een slipriem kan er een hoop mis gaan. Al heeft een hondentrainer al 10 jaar ervaring ermee, trap er niet in. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook. Er zijn honden die na zo’n training serieuze schade hebben overgehouden. Het is niet zo zoetsappig als de social media filmpjes het laten lijken. Het is geen kwestie van een lijntje omdoen hoog in de nek, je hond korte ferme rukjes geven en je hebt de perfecte hond.

1) Een van de nadelen van het gebruik van de trainingslijn is dat het negatieve impact kan hebben op de hersenstam. De hoogste nekwervel, de Atlas, wordt door het gebruik van een trainingslijn ontzettend belast. Op deze nekwervel komt namelijk alle druk te staan. Deze nekwervel geeft mogelijkheid tot bewegen en biedt bescherming aan de hersenstam, het ruggenmerg en bloedvaten. Er lopen belangrijke zenuwen op deze plek.

2) Daarnaast doet een slipriem een hond ontzettend veel pijn, al zal een hond dit niet meteen laten merken. Een lijntje hoog in de nek komt in aanraking met zenuwuiteinden omdat het over het botvlies wrijft. Dit is erg pijnlijk voor de hond en ook meteen de reden dat een hond met zo’n trainingslijntje, uit angst voor pijn en onderdrukking, niet meer zal trekken.

3) Tot slot lopen er allerlei belangrijke zenuwen in de nek die je kan beschadigen met zo’n lijntje. Hersenzenuwen die belangrijk zijn voor het gehele welzijn, denk aan de mogelijkheid om te ruiken, proeven, horen en kijken. Het gebruik van een trainingslijn kan nadelige gevolgen hebben en deze verbindingen beschadigen waardoor zintuigen niet meer aangestuurd kunnen worden.

Werkt een Quick Fix tegen gedragsproblemen?

Een quick fix (snelle oplossing waarbij enkel symptomen bestreden worden) is helemaal niet zo goed. Er wordt bij deze methode niet naar de oorzaak van gedrag gekeken, er wordt simpelweg een wurglijntje omgedaan en daar moet je het mee doen. Een hond die gedragsproblemen laat zien omdat hij (chronische) pijn heeft, gestrest is en de emmer overloopt of onzeker is? Onzin! Je moet gewoon de leider zijn, dat lost alles op (maar niet heus). Het onderdrukt gedrag en lost de oorzaak niet op. Als je je verdiept in hondengedrag kom je erachter wat voor schade deze aanpak mentaal en fysiek doet bij honden.

Het zou volgens sommige trainers de oplossing zijn bij lastige en moeilijke honden. Maar dit klopt niet, er zijn bewezen andere methodes die helpen zonder dat je je hond hoeft te wurgen. Wij spreken ons uit omdat deze lijntjes of touwtjes hoog in de nek ten koste gaat van het welzijn van de hond. In plaats van een ijzeren slipketting of stropketting wordt er nu vaak een stoffen sliplijn gebruikt. Hoog in de nek achter de oren waar het veel schade kan aanrichten.

Als je dit gelezen hebt, dan wil je dit niet eens meer proberen bij je hond. Er zijn betere manieren om je hond te begeleiden waarbij het welzijn & de band met je hond voorop staat.

Wat helpt tegen trekken?

Toen ik jaren geleden dit boek tegenkwam, samen met de andere boeken van Turid Rugaas, heeft het mijn kijk op honden compleet veranderd. Wat een fijne methode is dit om op een hondvriendelijke wijze met je hond om te gaan. Je leert je hond écht te begrijpen en met de methode uit dit boek ga je samen met je hond aan de slag om ontspannen te wandelen. Geen trucjes waarbij je je hond onderdrukt maar echt werken aan ontspannen wandelen.

Hoe gebruik je een trainingslijn?

Hoe gebruik je een trainingslijn of sliplijn? Je houding is belangrijk: een rechte ferme houding en je stapt met een flink tempo door. Je kijkt niet naar je hond maar je kijkt naar een punt voor je uit en door je houding moet je hond volgen. Je hond moet je volgen en mag nergens stoppen om te snuffelen. Je hebt helemaal geen contact met je hond behalve met de riem om te corrigeren als de hond niet naast je loopt.

Alles draait dan zogenaamd om ‘energie‘. Maar die energie is negatief en zelfs beangstigend, de hond krijgt helemaal geen contact met jou. Jij die als eigenaar juist veilig en betrouwbaar moet zijn. Je kijkt niet naar de hond, je weet niet hoe zijn lichaamstaal is. Voor sommige mensen is het gevoel wat deze training geeft kicken en goed voor je ego, je voelt je heel machtig en alsof je de hele wereld aankan. “Moet je eens zien, mijn hond volgt gewoon, ik ben de roedelleider!” Ondertussen.. krijgt de hond constant kleine beetjes geen zuurstof meer.

De trainingslijn zit zo hoog mogelijk in de nek vlak achter de oren, de hond wordt gedwongen geen centimeter voor je voet te lopen. Om te corrigeren geef je korte maar ferme rukjes aan de lijn. Hierdoor zal de hond even geen lucht meer krijgen en ervaart hij pijn. De bloedtoevoer naar de hersenen wordt beperkt.

Sommige honden vallen tijdens het trainen met een trainingslijn letterlijk neer, stoppen met ademen en komen gelukkig weer bij. Er wordt dus pijn toegediend om de hond te corrigeren voor ongewenst gedrag. Door de stop kan de lijn niet groter worden en blijft hij altijd hoog boven in de nek zitten, er staat altijd spanning op.

Trainingslijn sliplijn bij de hondentraining voorbeeld

Deze Boston Terriër wordt getraind met een ingevlochten slipketting, hetzelfde effect als een trainingslijn. De slipketting staat strak aangetrokken en als hij zit op commando krijgt hij pas lucht omdat de spanning van de riem gaat. Dit is geen fijne manier van trainen met je hond, het is op basis van correctie (iets onprettigs, de druk op de keel, wordt weggehaald als de hond luistert).

Een wurgriem proberen goed te praten

Wat je soms hoort is: “Ja, maar ik heb een hele grote sterke hond, een Herdershond/Bulldog/Stafford/enz. daar werken alleen correcties! Iets anders werkt voor mijn hond niet.” Het gebruik van pijn en angst wordt op die manier goedgepraat, terwijl het probleem ligt bij de trainer. Als mensen alle dieren, zelfs hele grote, kunnen trainen zónder correcties, dan mis je vaardigheden als trainer wanneer je bij honden wél fysiek correcties moet gebruiken.

Je kunt tegenwoordig zo veel goede bijscholing en opleidingen vinden, maar veel mensen kiezen voor een opleiding van een paar dagen waarbij ze met een wurglijntje leren werken en noemen zich vervolgens hondentrainer.

Sommige trainers beweren dat een trainingslijn of sliplijn geen pijn doet, dit is onzin. Trainers noemen deze riem ook wel een slipriem, correctieketting, strop leiband of sliphalsband. Uiteraard doet het pijn, anders zou het niet werken. Wat veel mensen niet weten is dat de lijn op die plek in de nek veel schade kan aanrichten. Vlak achter de oren wordt de nek namelijk het minst beschermd met spieren én zitten er veel essentiële organen. We gaan hier in dit blog uitgebreid verder op in.

Trainingslijn hond sliplijn wel of niet jachtlijn slipketting tegen trekken

Een slipketting hoog in de nek, de nek is kaal de huid is rood en pijnlijk. Ook bij een stoffen trainingslijn krijg je zulke plekken, maar slijt de vacht minder snel dan bij een ijzeren slipketting. Een trainingslijn zorgt ook voor kneuzingen en blauwe plekken. Dit is wat je van buiten kan zien, de interne schade zie je niet. Bij een kortharige hond kan je dit goed zien, bij langharige honden verbergt de vacht dit. Hoe erg is het als de hond met zo’n pijnlijke rode en gekneusde nek ook nog correcties krijgt?!

Kan je een stroplijn correct gebruiken?

Er zijn mensen die het proberen goed te praten: “Het ligt er helemaal aan hoe je het gebruikt. Als je het goed gebruikt dan krijg je geen schade.” Is dat zo? Hoe je het ook went of keert, het is een middel om je hond mee te wurgen. Al is dit maar enkele seconden keer op keer, hier is niets hondvriendelijks aan. Het veroorzaakt schade aan de nek, wat uitstraalt naar de rest van het lichaam. Om je hond op te voeden en begeleiden zijn er manieren die geen schade aanrichten én de band met jouw hond niet schaden.

Helga, eigenaar van hondenschool School4Dogs, schrijft over haar ervaring: “Mijn 15 jarige labrador is diverse malen omgekiept omdat ze zich met de slipketting haar nek dicht kneep. (Helaas wist ik toen nog niet beter). Toen ze 4 jaar was toch overgestapt naar een vaste halsband omdat de slipketting die in die tijd geadviseerd werd niet goed voelde. Toen ze 12 was kan ze ineens niet meer blaffen en bleek ze een stembandverlamming te hebben ook waarschijnlijk door beschadigingen dankzij de sliplijn… Daarna alleen maar y-tuigjes voor haar gebruikt. Hier geen slipketting of wurg riempjes meer bij mijn honden.

Hondentrainers die een trainingslijn aanraden

Veel trainers raden deze trainingsriem aan als de oplossing tegen trekken, uitvallen naar honden én om de roedelleider te worden. Alles zou dan draaien om de “assertieve energie” en ondertussen wurg je je hond korte stukjes, zodat jij kunt zien dat jij ‘de roedelleider‘ bent. En dat terwijl de dominantietheorie al sinds 1990 achterhaald is, google maar. Trainers die hier nog over spreken, hebben al jaren geen bijscholing gevolgd.

Werkt het? Ja, een hond zal minder trekken en stoppen met uitvallen naar andere honden, maar ook bang worden van jou en het vertrouwen in jou verliezen. Helaas is de hond er niet mee geholpen, want trekken aan de lijn en uitvallen naar andere honden heeft een oorzaak (en dat is geen dominantie).

De hond mag geen centimeter voor je knie uitlopen, anders zou de hond ‘de roedelleider of alfaleider‘ worden (grote onzin natuurlijk). Je wurgt de hond korte stukjes met de trainingslijn, net zolang totdat je aangeleerde hulpeloosheid creëert en de hond niet meer trekt of uitvalt. De hond wordt onderdrukt doordat je de trainingslijn gebruikt. Aangeleerde hulpeloosheid betekent dat de hond niets meer durf uit eigen initiatief, zijn persoonlijkheid is eruit gedrild door te corrigeren.

Wil je zelf hondentrainer worden en werken met een trainingslijn? Dan kan je gewoon even een cursus volgen van een aantal dagen waarna je jezelf gecertificeerde hondencoach of hondentrainer mag noemen en de nek van andere honden om zeep mag helpen. Het is helaas geen beschermd beroep. Veel mensen beseffen niet wat voor gevolgen dit heeft en wij hopen met dit artikel een ander licht hierop te schijnen.

Blauwe plekken door een correctielijn

Op social media ging onlangs een foto rond van een hond die getraind was met een trainingslijn. Deze hond had gedragsproblemen, hierdoor is het allerbelangrijkste dat éérst medisch alles uitgesloten wordt. De oorzaak van gedragsproblemen komt 90% door pijn. Omdat de nek van de hond dik was, is de vacht van deze hond weggeschoren. Op de foto’s is te zien dat deze hond allemaal blauwe plekken en kneuzingen heeft op de plek van de trainingslijn. Door de vacht van een hond kun je dit normaal gesproken niet zien. Moet je nagaan wat een pijn dit doet: blauwe plekken en kneuzingen en dan nog correcties krijgen met een trainingslijn. De tekst gaat hieronder verder.

Een trainingslijn in een packleader-walk

Je kent het vast wel, zo’n foto van iemand die wandelt met een ‘pack’ of  ‘roedel’ honden. Een stuk of 10 honden en de ‘pack leader’ in het midden. Alle honden keurig netjes naast de ‘packleader’ met een sliplijntje om. Ontspannen wandelen? Ik dacht het niet.

Deze honden worden vaak gezien als kalm en onderdanig. Maar kijk eens naar de lichaamstaal? Deze honden hebben geen keuze. Ze lopen aan een lijntje van 1 meter lang en worden gewurgd als ze een stap verkeerd zetten. Het is ook nog eens heel lastig voor honden om in zo’n groep honden netjes te lopen, het is namelijk onnatuurlijk om zo strak tegen andere honden recht vooruit te moeten lopen. Het zorgt voor veel stress, niet alleen omdat een hond zijn natuurlijke communicatie (o.a. kalmerende signalen) kan vertonen, maar ook omdat honden proberen de pijnprikkel van de trainingslijn te voorkomen.

Packleader pack leader walk roedelleider wandeling hond packwandeling

Een Packleader walk, alle honden ‘keurig’ naast elkaar, let eens op de lichaamstaal..

Deze honden hebben vaak een lege blik en bemoeien zich zo min mogelijk met andere honden, je ziet geen natuurlijke interactie. Je ziet geen vrolijke spelende honden. Nee, ze moeten allemaal verplicht netjes dicht tegen elkaar lopen en geen stap verkeerd zetten. Honden in een ‘packleader walk’ hebben vaak stress en dit kan je zien aan hun lichaamstaal. Hoe weet je dat deze honden stress hebben? Vaak zie je het volgende:

 • Een lage houding
 • Tongelen (met de tong langs de lippen likken)
 • Oogwit laten zien
 • Lage houding
 • Hijgen

Wandel jij dan voor jouw plezier of komt dit dan door je eigen ego? Wil je laten zien hoe ‘stoer’ het is om 10 honden onder controle te hebben die geïntimideerd worden en bang zijn voor pijn? Als je er geen verstand van hebt dan zie je dit ook niet, veel mensen vinden het daarom vaak ‘prachtig om te zien’ en ‘kijk, dat is nou een echte roedelleider’…

Trekt een hond door dominantie?

Een hond zal nooit trekken of uitvallen naar andere honden vanuit dominantie. Weet je hoe een echte ‘dominante’ leider is? Dit is een hond die van nature gevolgd wordt door andere honden, omdat hij een stabiel rustig en kalm karakter heeft die de juiste beslissingen kan maken. Dit zorgt voor respect. Wanneer een leider agressie of pijn inzet, verliest hij dit respect. Een echte leider zal nooit agressie of pijn inzetten, er wordt van nature naar hem geluisterd waardoor dit niet nodig is.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat een hond samen met mensen niet als een roedel gezien wordt door de hond, maar als een familiegroep. Een roedel kan alleen gevormd worden door een groep honden die met elkaar leeft en elkaar door en door kent. Een roedel is dus ook niet door honden die niet samenleven en alleen elkaar kennen van spelen op het speelveldje. Vaak wordt er bij een conflict op een speelveldje gezegd: “Ja dat komt door rangorde, die moeten ze even bepalen”. Maar dit is onzin.. Er is geen rangorde bij honden die niet samenleven met elkaar. Er is namelijk helemaal geen rangorde nodig wanneer je alleen met elkaar speelt, je hoeft namelijk niet samen als groep op jacht om eten te zoeken.

Daarnaast, wordt er aan alle eerste levensbehoeften voldaan (denk aan eten, drinken, onderdak) dan is er in een groep honden geen strikte hiërarchie. Dit is namelijk niet nodig. Er wordt voor de hond(en) gezorgd. Al 18.000 jaar leven honden samen met mensen, ze zijn zo ingespeeld op de mens dat hiërarchie zoals bij wolven niet van toepassing is. Bij verwilderde honden zie je soms groepen ontstaan met een soort van hiërarchie, dit is niet van toepassing op onze huishond.

Wandelen met een anti-trekriem anti trek riem oplossing trekken sterke hond sliplijn jachtlijn trainingslijn trainingsriem

Wandelen met een trainingslijn of sliplijn aka wurgriem voor honden

Helpt een trainingslijn bij uitvallen en trekken?

Vaak kiezen mensen voor een trainingslijn om een hond te corrigeren bij ongewenst gedrag. Dit is bijvoorbeeld trekken aan de lijn of uitvallen naar andere honden. Tijdelijk werkt dit vaak wel, doordat de hond pijn ervaart, stopt hij op dat moment met het gedrag. Maar als je kennis hebt van hondenpsychologie, dan weet je dat een correctie niet helpend is voor de hond. Waarom niet? We zullen dit uitleggen.

Achter gedrag zit altijd een oorzaak. Wanneer een hond uitvalt naar andere honden dan komt dit vaak door pijn, angst, onzekerheid, frustratie of stress. De oorzaak is geen dominantie. Uitvallen doen honden niet bewust, dit is een reactie die automatisch plaatsvindt in de hersenen (Fight, Flight, Freeze) en komt door ons oerbrein.

Stel dat de hond bang is voor andere honden en daarom uitvalt. Wanneer je de hond gaat corrigeren door een pijnprikkel zal de hond alleen nog maar banger worden van andere honden. Hij koppelt de pijn van de correctie niet aan zijn gedrag (want dat gebeurt onbewust en automatisch) maar hij koppelt het aan andere honden. Nu is hij bang én heeft hij pijn.

En wat als een hond uitvalt naar andere honden vanwege pijn? Hij krijgt nu nóg meer pijn door de correctie van de trainingslijn. Veel mensen willen niet zien of geloven dat hun hond pijn heeft en in sommige gevallen wordt het niet opgemerkt door een dierenarts, maar wél door een hondenfysiotherapeut.

Een hond wordt door te corrigeren niet begrepen en de oorzaak wordt niet opgelost. Je bent de symptomen (zoals uitvallen of trekken) aan het bestrijden maar het échte probleem daar wordt niets mee gedaan. Ja, het is een makkelijke oplossing voor de eigenaar maar de hond wordt er alleen maar ellendiger van. Uiteindelijk zal de hond leren dat hij niet op zijn eigenaar kan vertrouwen en zal een hond steeds minder plezier in het leven krijgen. Een hond keert dan in zichzelf. Je krijgt aangeleerde hulpeloosheid en dit wordt dan vaak gezien als “braaf, rustig of onderdanig”.

Slipketting hond verboden?

Helaas is de slipketting voor honden nog niet verboden volgens de wet, maar in sommige landen wel. Nederland valt hier nog niet onder. Wel hebben we in Nederland een verbod op stroombanden (ook wel correctieband of schokband genoemd) en de pinnenband. Ook de blafband met schokfunctie valt onder dit verbod. 

Een slipketting wordt vaak gebruikt om de hond te straffen voor het trekken. Juist bij honden die veel aan de riem trekken met je snel de nadelen van een slipketting. De hond krijgt last van zijn keel, gaat hijgen, kuchen en hoesten en raakt buiten adem. Er zijn zelfs honden die bewusteloos raken door het gebruik van een slipketting. En dan niet te spreken over de inwendige schade die de hond krijgt (wat je vaak pas jaren later opmerkt).

Helpt een slipketting tegen trekken? Nee: een slipketting helpt niet, want veel honden trekken gewoon door, ondanks dat je de slipketting hardhandig inzet. 

Er zijn in Nederland wel hondenscholen die de slipketting gelukkig verbieden en juist een goed tuigje aanraden. Want juist met een tuigje kan je een hond goed leren ontspannen wandelen. Echt ontspannen wandelen aanleren door middel van onderdrukking en correctie is niet écht ontspannen en zorgt nog steeds voor stress bij de hond.

Sinds juli 2018 is de pinnenband, een slipketting met ijzeren pinnen erin, wél verboden. Wanneer je iemand met zo’n slipketting ziet lopen kan je hier melding van maken bij de politie, het is namelijk strafbaar als je je hond hiermee uitlaat of traint. De verkoop van zulke middelen is helaas nog niet verboden en mag nog gewoon.

Samenvattend: als je een sliplijn, wurgkoord of slipketting gebruikt in de hondentraining of tijdens het wandelen met je hond is dit niet verboden in Nederland, maar in een aantal landen wel. Dit zijn landen die voorop lopen in hondenwelzijn. Helaas is Nederland nog niet zo ver, maar er zijn zeker al verbeteringen doorgevoerd de afgelopen paar jaar. 

Een sliplijn of slipketting voor een puppy?

Op sommige hondenscholen wordt er alleen maar gewerkt met slipkettingen, sliplijnen en trainingslijnen, al van pup af aan. Dit zijn hondenscholen die de dominantietheorie aanhangen en alleen maar (of grotendeels) met correcties werken in plaats van aan het positief opbouwen van een band.

Een normale halsband kan al veel schade doen, laat staan een sliplijn. Honden hebben een belangrijk orgaan in de nek zitten: de thymus. In de thymus groeien T-cellen, dit zijn een type witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de immuniteit. Hierdoor reageert het lichaam op vreemde stoffen. Bij puppy’s is de thymus heel groot en wanneer een hond volwassen wordt krimpt hij. Bij een pup kan je dus nóg sneller schade krijgen aan dit belangrijke orgaan door een halsband dan een volwassen hond.

Voor een puppy is een goed tuigje een goede keuze. Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?

Halsband sliplijn trainingslijn voor een puppy

Een normale halsband kan bij een puppy al veel schade aandoen als hij in de riem gaat hangen, laat staan een slipketting of trainingslijn.

Sliplijn hond wel of niet?

Twijfel jij of je een sliplijn wel of niet moet gebruiken bij jouw hond en heb je van andere mensen gehoord dat het zo goed werkt bij hun hond? Veel mensen raden een sliplijn of trainingslijn aan zonder hier écht verstand van te hebben. Er zijn helaas nog veel hondentrainers die werken met een sliplijn hoog in de nek, terwijl we al jaren weten wat voor gevolgen dit heeft voor de hond.

De meeste mensen gebruiken een trainingslijn, jachtlijn of sliplijn tegen trekken, omdat het in veel gevallen voor zorgt dat een hond niet meer trekt. Maar hoe komt het dat het werkt en is het wel zo hondvriendelijk?

 • Een trainingslijn of sliplijn plaats je zo hoog mogelijk in de nek en zet je vast met een stopper, zodat de riem niet naar beneden kan zakken. Het zit daardoor op een plek waar de riem heel veel pijn kan doen. Een korte ruk en je beschadigt veel essentiële organen in de nek, ook heeft dit invloed op de bloedtoevoer naar de hersenen. Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen.
 • Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden. Hierbij wordt niet gekeken naar de oorzaak van het trekken of uitvallen. De hond help je niet door te corrigeren, je zorgt er alleen maar voor dat de hond ‘aangeleerde hulpeloosheid’ vertoont. Dit is onnatuurlijk gedrag waarbij de hond niets meer durft uit angst voor pijn/correctie. Uiteindelijk kan dit zo ver gaan dat de hond geen eigen persoonlijkheid meer durft te tonen.
 • Een hond krijgt met een trainingslijn geen mogelijkheid meer om te kiezen. Wist je dat honden van nature bochtjes lopen en niet recht op andere honden afgaan? Met een lijntje hoog in de nek wordt de hond gedwongen om strak naast de eigenaar te lopen en correcties te ondergaan.
 • Wanneer jij als eigenaar pijn en correcties nodig hebt om jouw hond iets te leren, dan ligt dit niet aan de hond, maar aan vaardigheden die ontbreken bij de eigenaar. Mensen kunnen álle dieren positief trainen, zelfs wilde dieren, en toch gebruiken veel mensen correcties bij hun hond. Afgelopen jaren is gebleken dat je véél meer bereikt met positief trainen en hondengedrag echt begrijpen. Je kunt beginnen door lichaamstaal van je hond te leren lezen, bijvoorbeeld met het boekje ‘Kalmerende Signalen’ van de beroemde Noorse Hondentrainster Turid Rugaas.
 • Positief trainen of beloningsgericht trainen wil niet zeggen dat alles mag, dat je ongewenst gedrag alleen maar mag negeren en dat je de hele dag met een zak snoepjes rondloopt. Ook zonder correcties kun je een hond begrenzen en gewenst gedrag aanleren. Een lijntje hoog in de nek is niet de manier, stop hier alsjeblieft mee. Lees hieronder verder.

Een jachtlijn tegen trekken?

Een jachtlijn (ook wel jachtriem genoemd) is een riem die op een trainingslijn of sliplijn lijkt, alleen zit de stop andersom. Dit betekent dat je de riem op een lengte afstelt waardoor hij niet kleiner kan worden en ook niet kan wurgen. Bij een trainingslijn en sliplijn zit de stop juist zo afgesteld, dat de lijn niet groter kan worden maar wél kleiner en daardoor kan wurgen. Een jachtlijn is geen middel die je gebruikt tegen trekken.

Een jachtlijn is populair omdat je hem snel even aan en uit kunt doen, handig om je hond even snel een plasje te laten doen. Een jachtlijn kan je qua impact op het welzijn vergelijken met een normale halsband, alleen is een jachtlijn vaak rond en dunner. Hoe dunner een halsband is, hoe sneller je schade krijgt. Wanneer je een halsband kiest, dan kies je het best een wat breder halsband. Op die manier wordt de druk in de nek over een groter oppervlakte verdeeld.

De nek van een hond is kwetsbaar, het is niet zo dat omdat het een hond is en veel honden een halsband dragen, een hond geen schade hiervan ondervindt. Net als je als mens schade krijgt van een ruk in je nek, krijgt een hond dit ook. Het verschil is dat honden niet kunnen praten en heel goed zijn in het verbergen van pijn. Een goed y-tuigje is voor een hond veel prettiger dan welke halsband, jachtlijn, sliplijn of trainingslijn ook. We hebben er een uitgebreid blog over geschreven. En wandelen zonder trekken? Dat kan je perfect leren met een goed tuigje en een normale lange lijn.

Ervaring Y-tuigje hond rustiger lopen wandelen

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig antitrektuig hond

Waarom een sliplijn hond?

Als je op internet gaat zoeken waarom wel een sliplijn hond dan vind je allerlei omschrijvingen. Zoals: “een sliplijn is een hondenriem en halsband in één, je hebt dus geen aparte halsband en hondenriem meer nodig. De lijn kan dicht slippen om de nek van de hond als hier druk op komt te staan. Als een hond trekt slipt de riem dicht en wordt de hond vanzelf gecorrigeerd. Sliplijnen worden vooral gebruikt als je met je hond traint, want je kunt een hond makkelijk corrigeren“.

Mensen beseffen alleen niet wat voor effect een sliplijn heeft op de hond, mentaal en fysiek. Want een hond gaat echt niet ontspannen wandelen als hij het wandelen als onplezierig ervaart. Corrigeren om je hond ‘ontspannen’ te laten wandelen werkt averechts. Hij kan allerlei angsten krijgen doordat hij een verkeerde associatie maakt met zijn omgeving en constant een pijnprikkel krijgt van de sliplijn.

Waarom is een anti-trekriem of trainingslijn voor honden een slecht idee?

Om het even samen te vatten hebben we hier een opsomming gemaakt waarom een trainingslijn of sliplijn echt geen goed idee is om te gebruiken voor jouw hond:

 1. Wanneer je de hond constant corrigeert hoog in de nek en steeds kleine stukje wurgt, stopt hij vanzelf met trekken. Dat is logisch, anders stik je. Een hond moet het wel opgeven (en geeft vaak ook het plezier het wandelen op. Uiteindelijk kan het zo ver gaan dat een hond aangeleerde hulpeloosheid krijgt).
 2. Of de hond jou nog als veilige haven ziet en vertrouwt, is een ander verhaal. Jij bent diegene die de hond pijn doet en dat heeft een hond in de gaten. Leiderschap krijg je niet door je hond korte stukjes te wurgen en te dwingen, een band met je hond krijg je door vertrouwen. Niet door dit vertrouwen te beschadigen.
 3. Ondertussen los je de oorzaak van het trekken niet op. De hond is nog steeds gestrest, heeft pijn of is onzeker, en verliest ook nog het vertrouwen in zijn eigenaar. Wanneer er alleen gecorrigeerd wordt en niet gekeken wordt naar de oorzaak, wordt de hond groot tekort gedaan. En nee: deze oorzaak is niet: “het trekken komt door gebrek aan leiderschap”, de dominantietheorie is al jaren achterhaald. Er zijn nieuwe inzichten waaruit blijkt dat honden de leiding niet willen overnemen zoals een bepaald tv programma ons wel wil laten geloven.
 4. Daarnaast heeft de hond nu veel pijn aan zijn nek door het corrigeren. De lijn wordt vaak helemaal hoog in de nek bij de keel vastgezet, waar de nek het minst beschermd is door spieren…
 5. Tot slot heeft de hond binnen een aantal dagen tot maanden maanden kans op schildklier problematiek, een hernia of blokkades in de rug en nek. Nog niet te spreken over de psychische gevolgen, veel honden durven geen initiatief meer te tonen uit angst gecorrigeerd te worden. Dit zijn allemaal lange termijn effecten van het trainen met een trainingslijn, onder het mom van ‘de roedelleider zijn‘ en ‘assertieve energie‘ tonen.

Kies overigens ook niet voor een populair ‘anti-trektuig’ met een ring aan de voorkant om je hond het trekken ‘af te leren’. Hier lees je alles over de nadelen van een anti-trektuigje en wat dierenwinkels jou niet vertellen hierover.

___________________________________________

Ben jij hier gekomen omdat je meer kennis en informatie wil over trainingslijnen of sliplijnen en wist jij nog niet zo goed of je dit wel wilde gebruiken voor jouw hond? Wij hopen dat we de keuze voor jou door dit artikel makkelijker hebben gemaakt. Blijf ver weg van een hondentrainer of hondenschool die deze lijntjes aanraadt en hiermee traint. Kijk naar een hondenschool die bijvoorbeeld werkt met kalmerende signalen, waarbij je op een rustige, natuurlijk én positieve manier leert samenwerken met je hond. En positief trainen betekent niet grenzeloos. Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Hoe herken je een goed hondentuig?
[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Dit wist jij niet over het wandelen met een lange hondenlijn!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?

Volg ons op Facebook en Instagram

6 gedachten over “Daarom is een trainingslijn of sliplijn slecht voor je hond!

 1. Willy Robeer schreef:

  Dank voor dit artikel. Heb zelf geen sliplijn maar probeer wel uit te vinden hoe ik mijn jonge, op straat gevonden hond, goed kan opvoeden. Dit artikel helpt voor wat betreft sliplijnen. Nu op zoek naar hondvriendelijke trainingsmethoden. Willy Robeer.

 2. Cozijnsen schreef:

  Wat een goed en duidelijk verhaal.
  Wij hebben een Duitse Herder pup van bijna 10 maanden wij hebben vanaf het begin een Y tuig gebruikt. Ze weet niet beter. Dit gaat prima! Inderdaad opvoeding en bezig zijn met je hond is de sleutel tot succes! Maar dit geld natuurlijk voor alles niet alleen het lopen aan een riem.
  Onze loopt vanaf dag 1 aan een vijf meter lijn van jullie met anti slip en tijden de training gebruik ik de 3 meter lijn, ook dit gaat meer dan prima.

  • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

   Nee, er is namelijk geen ‘correct’ gebruik van een sliplijn. De enige manier waarop je ‘m correct kunt gebruiken is door ‘m in de prullenbak te deponeren. Hoe je het ook went of keert de bedoeling is dat je hoog in de nek korte ferme rukjes geeft waarbij je letsel toebrengt aan de hond. Juist dáár waar de nek het minst beschermd is. Het heeft gigantisch veel impact op de anatomie van de hond, al hoef je dit niet direct te merken (honden laten pijn namelijk niet zien). Verdiep je in de oorzaak van gedrag in plaats van een quick fix waarbij je de hond pijn toebrengt. Een sliplijn is nooit de oplossing.

 3. Irma Woensdregt schreef:

  Mijn hond zat intern voor een roedeltraing van 1 maand . Nog 4 dagen te gaan.
  Afgelopen zaterdag 1 uur traing gehad met een sliplijn. Hij loopt inderdaad netjes met de trainer mee, masr er is natuurlijk wel aan de lijn getrokken vermoed ik.
  Op een gegeven moment blafte hij, zijn blaf klonk heel anders, en toen pakte de trainer hem in zijn nek en legde hem plat op de grond. Hij jankte erg en er wer verteld dat het helemaal geen pijn doet en zich aanstelde.. Zaterdag wordt hij weer thuis gebracht en krijgen we nog een training van 3 uur.
  Ik wil niet met die lijn gaan wandelen met mijn hond, mijn hond loopt sneller dan ik maar ik corrigeer hem niet. Dus volgens de trainer kan ik niet met de hond omgaan.. Ik ben heel erg aan het twijfelen of ik de training wel wil doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *