Hond trekt meer door een tuigje

Gaat een hond écht meer trekken met een tuigje?

Gaat een hond echt meer trekken wanneer hij een tuigje om heeft? Dit wordt zo vaak nog gezegd door mensen die echt anti-tuigjes zijn (waarom is ons ook een raadsel). Er gaan een hoop mythes rond over tuigjes, bijvoorbeeld dat het trekken zou stimuleren. Dit klopt niet: een tuigje stimuleert trekken niet. Wanneer een hond trekt heeft dit weinig te maken met het middel (halsband/tuig). Het is niet alsof een hond magisch weet dat een tuigje trekken betekent. Néé: ook sledehonden worden getraind om in hun tuig te gaan hangen, ze dragen een tuigje voor de drukverdeling. Anders hangen ze zichzelf op aan een halsband. Wat trekken wél stimuleert is het hebben van stress, spanning, het gebrek aan de juist training, wandelen met een te korte lijn etc.

Er is géén enkele wetenschappelijke studie waaruit blijkt dat het dragen van een tuigje bij correct gebruik trekken promoot of stimuleert.

Wanneer iemand op social media vraagt om advies over een goed tuigje dan zijn er altijd mensen die zeggen: 

  • “Gewoon je hond opvoeden dan is een tuig niet nodig!”
  • “Met een tuig voelt een hond een correctie niet.”
  • “Ja, je moet je hond vooral een tuig om doen als je wil dat hij gaat trekken!”
  • “Tuigjes zijn gemaakt voor sledehonden, dan gaan ze juist trekken!”
  • Als een hond een tuigje draagt gaan ze er juist in hangen!”
  • “Door een tuigje train je de spieren waardoor honden nog sterker worden en nog meer gaan trekken”. 

Allemaal beweringen die mensen zeggen over tuigjes maar het is nergens op gebaseerd.

Maaaar mijn hondentrainer zegt dat ik alleen maar mag lopen met een halsband, zij zijn echt anti-tuigje. Het is een trainer dus die moet het wel weten, toch?

Luister eens naar je gevoel. Veel hondentrainers zijn van de oude stempel en zijn niet bijgeschoold. Hondenscholen die tuigjes verbieden zijn vaak van de harde correcties en werken bijvoorbeeld met een wurglijntje. Er zijn tegenwoordig veel hondenscholen die gelukkig het gebruik van een goed tuigje stimuleren.

Een tuigje is bedoeld voor de veiligheid, om nekletsel te voorkomen. Je gaat zelf ook niet in een auto zitten met de autogordel om je nek, toch? Een hond krijgt tijdens het wandelen echt wat zijn nek te verduren, bijvoorbeeld tijdens het spelen of als hij plotseling stil staan om een lekker geurtje te besnuffelen. Wat voor impact dit heeft op het lichaam lees je verder in dit artikel.

Nee: een tuigje is niet alleen voor sledehonden of speurhonden en ook niet zo ontwikkeld dat een hond hierin gestimuleerd wordt om te trekken. Nee: met een tuig train je geen borstspieren waardoor de hond sterker wordt en daardoor gaat trekken. Nee: een hond gaat niet juist méér trekken met een goed tuig.

Sterker nog: de meeste honden met een goed Y-tuig wandelen juist ontspannen en trekken minder. En dan bedoelen we wel écht een goed tuigje, geen borsttuig of anti-trektuig.

Inhoudsopgave

Een tuig stimuleert trekken aan de riem niet

Wanneer je een hond een tuigje om doet zal een hond doordat hij een tuigje draagt niet extra  gaan trekken. Een tuigje stimuleert het trekken niet. Een tuigje wandelt juist veel prettiger dan de druk die een hond op zijn keel ervaart van een halsband, hierdoor lopen veel honden juist meer ontspannen.

Sledehonden trekken in tuigjes, ja dat klopt inderdaad. Maar wist je dat sledehonden gefokt zijn, generatie na generatie, om een slee te trekken? Sledehonden worden specifiek geselecteerd op hun kwaliteiten om te trekken.

Wanneer een sledehond getraind wordt om te trekken krijgen ze een tuig om. En met dit tuig om heeft de hond geleerd: “hierin mag ik trekken”. De hond wordt getraind om te trekken, het wordt aangeleerd. Een sledehond die nooit geleerd heeft om te trekken in een tuig zal dit ook niet doen als hij voor het eerst een tuig om heeft. Pas wanneer hem dit aangeleerd wordt zal hij hierin gaan trekken en het tuig zien als de cue om te trekken. Net zoals dat eens sledehond gewoon in een halsband zal trekken als dit aangeleerd wordt.

Husky sledehond trekt met halsband

Een Husky die trekt met een halsband

Gaat jouw hond in een tuigje trekken dan zal hij dit ook met een halsband doen. Echter met een halsband krijgt de hond fysiek schade. Trekt jouw hond dan is het belangrijk dat je opzoek gaat naar de oorzaak en hieraan gaat werken.

Wat helpt tegen trekken?

Toen ik jaren geleden dit boek tegenkwam, samen met de andere boeken van Turid Rugaas, heeft het mijn kijk op honden compleet veranderd. Wat een fijne methode is dit om op een hondvriendelijke wijze met je hond om te gaan. Je leert je hond écht te begrijpen en met de methode uit dit boek ga je samen met je hond aan de slag om ontspannen te wandelen. Geen trucjes waarbij je je hond onderdrukt maar echt werken aan ontspannen wandelen.

Controle en fysiek corrigeren met een halsband?

Met een tuigje heb je geen controle over je hond!” & “Met een halsband kan je goed fysiek corrigeren, met een tuigje niet“.

Met een tuigje kan je perfect controle over je hond hebben. Sterker nog, veel mensen geven aan dat zij het idee hebben meer controle te hebben omdat een tuigje over de hele voorkant van de hond zit. Met een tuigje kan je je hond makkelijker even vasthouden (en zelfs optillen) dan met een halsband. Het drukpunt van een goed Y-tuig ligt op het borstbeen, dit is het botje aan de voorkant van de borst. Dit is heel anders wandelen dan met een halsband.

Teckel loopt aan tuigje zonder trekken

Teckel loopt zonder te trekken met een tuigje

En dan het corrigeren met een halsband. Mensen die tegen een tuig zijn geven vaak als argument dat ze met een halsband hun hond beter fysiek kunnen corrigeren. Maar moet je dit willen? Een halsband, tuigje of lijn is niet bedoeld als correctiemiddel. Het is bedoeld om met je hond te wandelen. Wanneer je je hond fysiek moet corrigeren dan gaat er ergens in de communicatie met je hond al iets verkeerd. Wanneer je je verdiept in hondengedrag en positieve hondentraining dan is fysiek corrigeren overbodig. Nog maar te zwijgen over de fysieke schade die je je hond aanbrengt in nek als je daar corrigeert.

Anatomie nek hond halsband of tuig tecel

Anatomie van de nek

Oorzaken trekken aan de riem

Er zijn allerlei oorzaken waardoor honden aan de riem gaan trekken. Of een hond nu een halsband of een tuig om heeft, met beide kan een hond trekken. Er zijn honden die zelfs non-stop doortrekken wanneer ze een prikband, slipketting of trainingslijn om hebben.

Redenen waarom honden trekken:

  • De hond heeft een veel te korte lijn
  • De hond is angstig
  • De hond is onzeker
  • De hond is gestrest
  • De hond heeft pijn (dit wordt zó erg onderschat!)
  • De hond is in een nieuwe omgeving (stress)
  • De hond heeft geleerd hij vooruit komt door te trekken

Veel honden trekken aan de lijn als ze niet goed in hun vel zitten. Ze zijn bijvoorbeeld (chronisch) gestrest, onzeker, angst of hebben pijn. Het is erg lastig zijn om dit te zien, zeker pijn kunnen honden erg goed verstoppen. Wij raden aan om minstens 1-2x per jaar met je hond naar een hondenfysiotherapeut of hondenosteopaat te gaan voor een check-up.

Veel honden hebben last van blokkades of scheve wervels en dat kan al snel gebeuren wanneer een hond net een verkeerde beweging maakt met spelen of springen. De meeste dierenartsen zijn hier niet in gespecialiseerd. Sinds wij met onze hond elke paar maanden naar de fysio gaan hebben wij een véél vrolijkere hond. Pijn is echt heel vervelend om mee te leven en bij veel honden uit zich dit in trekken.

Wandelen met een véél te korte lijn

Een van de redenen waarom honden trekken is het hebben van een veel te korte lijn. 95% van alle honden wordt uitgelaten aan een lijn van maar 1 tot 1,5 meter. Dit is echt heel erg kort. Hierdoor kan een hond niet rustig snuffelen of hij zit alweer aan het einde van de lijn. Je krijgt hierdoor veel meer spanning op de lijn en dit stimuleert trekken.

Hond loopt met te korte riem

Veel mensen wandelen met een te korte riem

En wat gebeurt er? De hond bereikt het einde van de lijn. De eigenaar voelt spanning op de lijn en trekt hij terug. En de hond trekt daardoor vervolgens nóg meer, want hij raakt 1) gestrest, 2) gespannen, 3) het kan zorgen voor pijn in de nek en rug waardoor hij meer trekt.

Een korte riem zorgt ervoor dat honden veel sneller trekken maar ook dat jij je  als eigenaar sneller ergert aan de hond, want jij voelt elke keer dat de hond het einde heeft bereikt. En met 1 of 1,5 meter gebeurt dat erg snel.

Wandelen zonder trekken ontspannen met lange hondenriem

Ontspannen wandelen met een lange lijn

Een lange lijn van minstens 3 meter is alleen al fijner als de hond zijn behoefte een paar meter van jou vandaag wil doen (honden houden ook van privacy). Met een lange lijn bedoelen we overigens géén flexlijn of rolriem maar echt een normale lange lijn. We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven.

De hond heeft geleerd om te trekken

Veel honden trekken omdat ze geleerd hebben om te trekken. Ze weten dat ze vooruit komen als er spanning op de lijn zit. Zowel met een halsband als een tuigje kan je een hond perfect leren om niet te trekken aan de lijn. Het is een kwestie van trainen. Net zoals je een hond kan leren trekken aan een halsband of tuig kan je een hond ook leren ontspannen wandelen aan een halsband of tuig.

Je hebt speciale cursussen ontspannen wandelen waarbij alleen gewerkt wordt met een goed Y-tuigje en normale lange lijn. Er zijn hondenscholen die zelfs een goed Y-tuigje verplichten (met uitzonderingen wanneer een hond bijvoorbeeld bang is voor een tuigje).

Onze hond trekt niet aan de lijn en draagt altijd een tuig. Wanneer ze plotseling een kat achter een auto weg ziet schieten ben ik maar al te blij dat ze een tuig aan heeft. Want welke hond kan een wegrennende kat weerstaan en wil daar niet achteraan rennen? Dit is instinct. En met een halsband krijgt een nek veel te verduren.

Labrador trekt met halsband aan korte riem

Labrador trekt aan de riem met een halsband

Het drukpunt ligt bij een goed Y-tuigje op het borstbeen. Dit is het botje aan de voorkant bij de borst die een beetje uitsteekt. Veel mensen geven aan dat zij wandelen met tuig veel prettiger vinden om hun hond te leren ontspannen wandelen dan aan een halsband.

Zorg er als eerst voor dat de hond niet gestrest is, geen pijn heeft of angstig is. Met pijn en  stress leer je niets. Een hond neemt dan geen nieuwe informatie op en trainen is zinloos, de hond zit dan in overlevingsstand.

Ontspannen wandelen met halsband?

Je kunt een hond leren om niet te trekken aan een halsband. Maar met een halsband heb je niet alleen kans op schade in de nek, maar ook de gewrichten en organen. We hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven: wat is beter een halsband of een tuig?

Het is nooit 100% te voorkomen dat een hond toch in de riem hangt of een ruk in zijn nek krijgt, al is dit maar af en toe. Als dit met een tuigje is dan is dit het minst belastend voor het lichaam. (En nee: met een tuigje zal een hond niet extra gaan trekken).

Onthoud dat een hond geen robot is. Ziet de hond toevallig een kat, vogel of een andere hond waar hij naartoe wil dan is er een grote kans dat hij een aanloopje neemt en een ruk in zijn nek krijgt.

Hond in de sneeuw trekt aan de riem met halsband

De hond ziet iets en krijgt een klap in zijn nek

Hetzelfde geldt voor even ergens aan willen snuffelen. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je lekker loopt maar je hond opééns stopt vanwege een lekker geurtje en jij per ongeluk doorloopt. Je hebt dit niet altijd meteen in de gaten waardoor de hond een ruk in zijn nek door de riem krijgt. Dan is een tuigje toch wel erg fijn.

Een hond mag niet trekken!

Moet je dan je hond leren om nooit het einde van de lijn te bereiken? Moet je je hond gewoon met ferme hand opvoeden zodat hij nooit trekt? Want als hij nooit trekt dan kan je gerust een halsband om doen en is een tuigje ook niet nodig. De hond zal dan nooit in de halsband gaan hangen en daardoor ook geen schade ondervinden door de halsband.

Ik neem aan dat als jij dit artikel leest, jouw hond niet extreem wordt getraind. En dat jouw hond lekker hond mag zijn, lekker mag snuffelen en dat je een hond hebt gekozen om samen lekker te genieten van de natuur. Om samen te werken en samen leuke dingen te doen. Dat jouw hond jouw maatje is. Dat je geen hond hebt zodat je daar ‘lekker de baas’ over kunt spelen en dat je ook geen hond hebt omdat het zo ‘stoer’ is.

Herder hielt heeling training mag niet trekken

Herder die tijdens het trainen verplicht op de eigenaar moet letten

Alleen een hond die écht zo getraind wordt dat hij alleen maar op zijn baasje let tijdens het wandelen en niet naar zijn omgeving kijkt, dan zal nooit trekken. Uit angst voor een correctie. Dit zijn dan ook honden die eigenlijk geen hond mogen zijn. Ze worden zo extreem getraind om naast de eigenaar te lopen en mogen geen centimeter van de knie vandaan lopen.

Wanneer de eigenaar stopt moet de hond direct zitten. De hond moet zich 100% focussen op de eigenaar en altijd opletten dat hij niet zorgt voor spanning aan de lijn. Eigenlijk net een robothondje. Dit klinkt best extreem, vind je niet? Dat zal toch niet vaak gebeuren? Toch zijn er echt honden die zo opgevoed worden. Deze honden leren nooit zelf initiatief te tonen en leiden vaak aan aangeleerde hulpeloosheid. Deze honden mogen nooit snuffelen aan de riem.

Waarom juist wél een tuig als een hond trekt?

Een tuigje of harnas zorgt er niet voor dat een hond méér zal trekken. Een tuigje draagt de hond vanwege de veiligheid en het welzijn. Wandelen zonder trekken is een vaardigheid die aangeleerd moet worden en dat kan echt perfect met een goed zittend Y-tuig.

Een hond kan met een halsband net zo hard trekken als met een tuig, maar met een tuig doet dit veel minder schade. Het is een fabel dat een hond juist in een tuigje gaat hangen en daardoor meer zal trekken.

Bullterrier hangt in de riem met halsband

Bullterrier trekt aan de lijn

Onze ervaring, en dat van vele hondenbaasjes, is dat een hond veel rustiger loopt met een goed Y-tuig en een normale lange lijn waarbij ze mogen snuffelen. Dat betekent natuurlijk niet dat de hond alles mag en gevaarlijk gedrag op straat vertoont (zoals opeens de weg oversteken). Maar dat je hier als eigenaar bewust mee omgaat. Meer hierover lezen?

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig antitrektuig hond

Ervaring Y-tuigje hond rustiger lopen wandelen

___________________________________________

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *