Wandelen lange hondenriem hondenlijn lijn riem hond puppy

Lange lijn hond: wist jij dit?! Ontspannen wandelen zonder trekken!

Een lange lijn voor de hond heeft allerlei voordelen en is in allerlei situaties inzetbaar. Je kunt met een lange hondenlijn zelf bepalen hoeveel ruimte jouw hond krijgt. Honden houden ervan om veel te snuffelen op hun eigen tempo. Het is een natuurlijke behoefte en voor honden een soort ‘sociale media’. Lekker snuffelen om alle nieuwe geurtjes te ruiken en te analyseren maakt dat honden in hun koppie moe worden.

Snuffelen zorgt voor ontspanning, het kalmeert honden en het kan zorgen voor minder stress bij stressgevoelige honden. Wandel met een goed Y-tuig en een lange hondenlijn op een rustig tempo. Hierbij geef je vrijheid aan jouw hond én kan je toch de veiligheid in de gaten houden. 

Een van de voordelen van een lange lijn is dat er geen spanning op staat en daarnaast kan je zelf bepalen hoe lang de lijn is. Een lange hondenlijn is ook ideaal voor honden die niet los kunnen lopen (bijvoorbeeld omdat de hond loops is, nog niet geleerd heeft om los te lopen of omdat hij wegloopt)

Wat is nu precies belangrijk als je opzoek bent naar een lange lijn voor je hond en hoe gebruik je de lange lijn op de juiste manier? Een lange lijn voor je hond is essentieel wanneer je de hond wil leren ontspannen te wandelen. Hier bedoelen we absoluut géén flexlijn of uitrollijn mee. Waarom niet? Lees verder!

Inhoudsopgave

Wat is een lange lijn voor de hond?

Een lange lijn hond is een erg fijn hulpmiddel tijdens de dagelijkse wandelingen met je hond maar óók tijdens trainen. Word jij ook gek dat jouw hond maar aan de lijn blijft trekken? Een lange lijn kan hier ontzettend goed tegen helpen. .

Met een lange lijn voor de hond bedoelen we een normale lange lijn vanaf 3 meter lang. Dit kan bijvoorbeeld een longeerlijn, sleeplijn, veldlijn, speurlijn, wandellijn zijn. Sommige mensen noemen een lange lijn een leiband, dit is hetzelfde. Qua lengte verschilt een lange lijn van 3, 5, 8 tot 10 meter en soms zelfs 15 of 20 meter.

Met een lange lijn voor honden wordt géén flexlijn of uitrolriem bedoeld. Dit is belangrijke informatie. Als je naar de volgende alinea gaat zal je de uitleg vinden waarom wij geen flexlijn of uitrollijn adviseren.

Kies wanneer je een lange lijn koopt een riem van minstens 3 meter, je zult zien dat de hond van nature een stuk rustiger en ontspannen zal lopen. Wij raden een lijn van 3 meter aan voor mensen die veel in de woonwijk wandelen en nog geen ervaring hebben met het wandelen met een lange lijn. Wandel je veel in het bos of op het strand dan is een 5 meter lijn en soms zelfs een 10 meter lijn aan te raden.

Drie meter is als lange hondenlijn een hele goede keuze, omdat deze lengte lang genoeg is voor een hond om ontspannen te wandelen en 3 meter voor de meeste mensen heel goed hanteerbaar is. Ook als je met twee honden tegelijkertijd wandelt is allebei de honden aan een 3 meter lijn hartstikke goed te hanteren.

Lange lijn hond

Een lange antisliplijn van 5 meter

Waarom geen korte honden lijn?

Omdat veel mensen niet weten dat honden veel natuurlijker wandelen aan een lange lijn, lopen er helaas veel mensen rond met een veel te korte lijn. Turid Rugaas, een wereldbekende Noorse Hondentrainster, pleit al járen voor lange hondenlijnen op de markt. Als elke hond uitgelaten wordt met een lange lijn, verandert dit het welzijn van honden in positieve zin.

In de meeste dierenwinkels worden er alleen korte hondenlijnen verkocht, zo rond de 1 meter tot 2 meter. De meeste standaard hondenlijnen in een dierenwinkel zijn rond de 1.10 en 1.20m. Dit is net iets langer dan je eigen arm. Een korte lijn wandelt niet prettig en als je je verdiept in hondengedrag is het ook uiterst onnatuurlijk voor een hond om aan zo’n korte lijn te wandelen.

Ga je met je hond wandelen aan zo’n kort hondenlijn dan heeft je hond al snel het uiteinde bereikt. De hond voelt constant druk op zijn nek. En dan kan je wellicht denken: “tja, dan moet hij toch gewoon strak naast je been lopen! Dan voelt hij ook geen constante druk“. Lees dan dit blog eens, want honden zijn geen robots die strak naast je moeten lopen en geen stap voor je uit mogen gaan.

Hoe hanteer je een lange lijn hond?

Hieronder een filmpje waarin je ziet hoe je een lange lijn kunt hanteren, dit is soms even oefenen, maar wandelt uiteindelijk erg prettig voor de hond.

Zolang je anticipeert op de omgeving is wandelen met een lange lijn voor iedereen fijn. Waarom zou je hond strak naast of achter je moeten lopen, als hij gerust wat voor je uit mag lopen (zolang hij maar niet trekt)? Is het niet logisch dat de meeste honden veel gaan trekken als je wandelt met een korte lijn?

Veel mensen die met een korte lijn lopen, waarbij de hond strak naast moet lopen, corrigeren de hond constant als hij ook maar een paar centimeter voor je been uit loopt, wat voor veel stress zorgt. Wandel je dan voor je hond of voor je eigen ego?

Door te wandelen met een lange looplijn houd je rekening met de behoefte van honden. Snuffelen is stress verlagend en ontspannen voor honden. Als de hond ergens snuffelt, geef de hond hiervoor de tijd en blijf even stilstaan. Geef de hond de ruimte en vrijheid waar dit mogelijk is en hou hierbij de veiligheid, zoals het verkeer, in de gaten.

Probeer het maar eens uit en kijk wat voor verschil het kan maken om alleen maar met een lange lijn te wandelen. Je zult merken dat dit écht invloed heeft op het trekgedrag van jouw hond. Het is een hele simpele tip die afgelopen jaren bij veel honden gezorgd heeft voor minder trekken aan de lijn.

De nadelen van een uitrolriem of flexlijn voor honden

Veel mensen denken bij een lange lijn voor honden aan een uitrolriem of flexriem. Dit is een riem die je met één hand vasthoudt en die automatisch langer en korter wordt. Deze riemen kunnen in sommige situaties handig zijn. Toch zitten er veel nadelen aan een flexlijn of uitrolriem:

 • Er staat altijd druk op een rolriem / flexlijn. Voor sommige gevoelige honden kan dit onprettig zijn, waardoor ze bijvoorbeeld sneller reactief reageren zoals blaffen of uitvallen. Bij een normale lange lijn kan je ervoor zorgen dat je wandelt zonder druk, veel honden wandelen hierdoor rustiger.
 • Ook kan een hond door een uitrolriem / flexlijn juist leren trekken aan de riem. De hond leert dat hij alleen vooruit komt wanneer er spanning op de riem staat. Aangezien er met een uitrolriem altijd spanning op de riem staat, leer hij dat hij door te trekken vooruit komt.
 • Je kunt jezelf, maar ook je eigen hond of een hond die je tegenkomt, verwonden aan de uitrolriem. Vaak is de riem scherp en als je in een noodsituatie je hond bij je wilt halen, kan de riem in je handen snijden. Met een normale, lange riem kun je je hond bij je nemen zonder dat je je handen snijdt.
 • Er zijn al meerdere honden vermist geraakt omdat zij schrokken van de uitrolriem / flexlijn die op de grond viel. De riem valt met een klap op de grond, de hond schrikt en rent weg en de riem sleept erachter aan. Dit maakt vaak veel lawaai, wat voor honden erg eng kan zijn.
 • Wil je toch een flexriem gebruiken? Met deze handige veiligheidsriem (polsband) zorg je dat jouw hond vastzit als jij per ongeluk de riem loslaat. De band zit om je pols vast waardoor de riem niet los raakt.
 • Sommige uitrolriemen / flexriemen zijn niet betrouwbaar. Zo gebeurt het wel vaker dat de stop (die ervoor zorgt dat de riem stil blijft staan en niet verder kan uitrollen) doorschiet waardoor een hond toch de weg op kan schieten.
 • Een uitrolriem / flexlijn inkorten is erg lastig als de hond aan het trekken is. Je kunt maar één hand gebruiken. Inkorten doe je door de stop-knop in te drukken, de hond naar achteren te  trekken, de stop-knop van het slot te halen zodat de lijn in de flexlijn kan schieten. Vervolgens druk je weer de stop-knop in en dan begin je weer van voor af aan. Dit alles met maar één hand (anders snijd je jezelf met je andere hand). Moet je nagaan als je dit moet doen terwijl je hond achter een kat wil gaan of de weg over wil steken.

Ervaringen met een lange lijn hond

Hieronder kan je ervaringen lezen van hondenbaasjes die niet met een standaard korte lijn lopen, maar besloten hebben om voortaan alleen nog maar met een lange lijn te wandelen met hun hond. Wijzelf kunnen niet meer zonder, het wandelt namelijk écht heel anders dan met een kort lijntje.

Ervaring wandelen lange lijn minder trekken meer ontspannen lopen hond

Lange lijn hond ervaring minder trekken

Ervaring biothane sleeplijn 10 meter hondenriem

Lange lijn uitvallende hond

Een lange lijn is een doelbewuste keuze voor pro-actieve hondeneigenaren

Sommige mensen denken dat honden niet goed opgevoed en getraind zijn als je aan een lange lijn je hond uitlaat. Maar niets is minder waar. Een lange lijn wordt steeds populairder bij pro-actieve hondeneigenaren. Dankzij de nieuwste inzichten omtrent hondengedrag zijn zij juist actief bezig met hondengedrag en weten zij wat de behoefte van honden zijn. Met een lange lijn ben je hier pro-actief mee bezig. Je houdt de omgeving in de gaten en anticipeert hierop.

 • Het wandelen met een lange lijn betekent niet: je houdt de lus vast, de hond loopt helemaal voorop en heeft alle ruimte, kan naar iedereen toe en kan zo oversteken. Ook betekent het wandelen aan een lange lijn niet dat de hond een een aanloop kan nemen in de lijn en daarmee jou, andere honden/mensen kan verwonden. Wandelen moet altijd veilig zijn.
 • Wandelen met een lange lijn betekent wel: de lijn vasthouden in twee handen, waarbij je lengte geeft en de lijn korter maakt wanneer dit nodig is. De lijn staat niet strak maar er zit een boogje in (een smiling leash). Je zorgt op die manier dat je altijd snel contact met de hond kunt maken wanneer dit nodig is, maar er niet constant druk op de hond is. (Sommige honden hebben wel baat bij druk/contact, dit zie je vaak bij hele angstige en onzekere honden die druk op de lijn contact en steun krijgen).

Wandelen met een lange lijn is geen hype, het is een doelbewuste keuze waar hondeneigenaren goed over nagedacht hebben met het welzijn van hun hond in het vizier.  Met een lange lijn wandelen honden rustiger en trekken ze minder. Dit heeft niets met opvoeden en trainen te maken, een hond aan een kort lijntje die strak naast de voet moet lopen en amper mag snuffelen is gewoon niet gelukkig.

Waarom een lange lijn riem gebruiken leashskills hondenlijn hondenriem 3 5 10 meter

Een lange hondenriem in allerlei situaties

Hoe kies je de juiste lange lijn voor jouw hond?

Wat is een goede lange lijn voor honden? Belangrijk is om een riem te kiezen die bij jouw hond past en die jij zelf prettig vindt. Er zijn allerlei soorten materialen waar riemen van gemaakt worden, zoals Biothane, nylon, leer, rubber, nylon met rubber ingeweven.

 • Kijk naar het materiaal wat jij prettig vindt. Sommige lange riemen hebben meer grip dan anderen en sommige riemen houden prettiger vast. Bij een lange riem kun je kijken naar materiaal dat niet zwaarder wordt. Vooral als de lijn lang is kan dit voor de hond vervelend worden door het extra gewicht wat er dan bij komt.
 • Kijk ook goed naar de grootte van de musketon, heb je een klein hondje en is de musketon groot dan zal dit voor de hond te zwaar zijn. Heb je een grote hond en is de musketon te klein, dan kan dit zorgen voor onveilige situaties.
 • Qua lengte is een hondenlijn van minimaal 3 meter lang aan te raden. Drie meter is makkelijk hanteerbaar en niet meteen te lang. In de woonwijk kun je makkelijk met een 3 of 5 meter riem wandelen en in het bos of op het strand met een 5 of 10 meter riem. Hoe langer de riem, hoe meer je de riem moet inkorten of riem bij moet geven, maar hier wordt je vanzelf handiger in als je hiermee oefent.

Welk materiaal lange lijn hond?

Hondenriemen bestaan in allerlei formaten, allerlei breedte, diktes, lengtes en ook allerlei materialen. Biothane wordt gezien als een van de beste hondenriemen. De biothane hondenriem is onder de honden erg populair. Dit materiaal komt uit Amerika en houdt fijn in de hand vast. Hieronder beschrijven we de voor- en nadelen van dit materiaal en van de antislipriemen (van stof met rubber ingeweven).

Een lange Biothane lijn hond

 • Voor goede kwaliteit biothane lijnen in 3 meter klik hier.
 • Voor goede kwaliteit biothane lijnen in 5 en 10 meter klik hier.
 • Biothane is een zeer sterk en duurzaam materiaal afkomstig uit Amerika. Het materiaal lijkt op een soort mening tussen leer en rubber, maar dan diervriendelijk. Het materiaal ligt prettig in de hand en is niet giftig. Ze snijden niet, zijn licht gewicht en zorgen voor goede grip.
 • Wat is een nadeel van een Biothane hondenlijn? Biothane kan minder grip hebben als het erg hard regent. De riem wordt dan glad, waardoor dit minder prettig is. Handschoenen kunnen hier heel erg bij helpen.
 • Wat is een voordeel van een Biothane hondenlijn? Biothane neemt geen vocht en vuil op, hierdoor blijft de lijn schoon en wordt hij niet zwaarder als het regent. Daarnaast zijn ze echt méga sterk: van oorsprong voor paarden gemaakt, door midden breken ze vrijwel nooit.
 • Let op: hondentandjes kunnen natuurlijk alles kapot maken, kauwt een hond erop? Dan kan ook Biothane kapot. Alleen ijzer krijgen hondentandjes niet kapot.
 • Wist jij dat wij ook Biothane lijnen op maat maken? Alle lengtes zijn mogelijk, ook korter dan 3 meter en langer dan 10 meter. Neem contact op!

Biothane lange lijnen in allerlei kleuren op maat voor honden tegen trekken hondenriem

Lange hondenlijn van Biothane 

Een lange Antislip lijn hond

 • Voor goede kwaliteit antislip lijnen in 3, 5 en 10 meter klik hier.
 • Riemen met extra grip (ook wel antislip lijnen genoemd) zijn gemaakt van sterk kwaliteitsnylon met daarin rubber geweven. Het materiaal is niet giftig en erg stevig, daarnaast ook diervriendelijk omdat het geen leer bevat. De riemen snijden niet en je hebt goede grip.
 • Wat is een nadeel van een riem van nylon met rubber ingeweven? Een nadeel is dat nylon op den duur slijt, het is stof en gaat dit heel vaak door je handen, dan kan dit door gebruik sneller slijten dan bijvoorbeeld Biothane. Daarnaast neemt deze riem vocht op, waardoor de riem wat zwaarder kan worden door bijvoorbeeld regen.
 • Wat is een voordeel van een riem van nylon met rubber ingeweven? Een voordeel is dat deze riemen nóg lichter zijn dan Biothane riemen en je hele goede grip hebt, ook als het hard regent. Deze riemen zijn voor mensen met problemen met hun handen, zoals reuma of artrose. Ideaal omdat je door het rubber meer kracht hebt om de riem goed vast te houden.
 • Wist jij dat wij ook lijnen op maat maken? Alle lengtes zijn mogelijk, ook korter dan 3 meter en langer dan 10 meter. Neem contact op!

Waarom gebruik je een lange hondenlijn?

Aan de korte riem van 1 of 2 meter gaat ontspannen wandelen vaak een stuk moeilijker en trekken honden sneller. Ga dan liever ook niet zo’n stom wurglijntje hoog in de nek bij je hond gebruiken. Hiermee onderdruk je de oorzaak én doe je schade aan de hals en nek. Hoe komt het dat honden met een korte lijn sneller trekken?

 • De hond kan zijn eigen tempo niet zelf bepalen. Aan een korte riem trekken de meeste honden sneller omdat ze minder ruimte hebben en je kunt het trekken ook snel versterken zonder dat je dit in de gaten hebt.
 • Honden snuffelen graag, met een korte riem gaat dit lastiger. Bij een korte hondenlijn staat de riem al snel strak als de hond eventjes stopt om te snuffelen. De hond zal een stukje trekken om naar een interessante geur te gaan.
 • Veel mensen trekken automatisch terug als er spanning op de lijn staat.
 • Dan kan er een vicieuze cirkel ontstaan: de hond kan doordat jij trekt aan de lijn, onrustiger worden en kan hierdoor juist meer gaan trekken.
 • En omdat de hond trekt, trek jij ook weer meer aan de lijn…
 • Een lange hondenlijn heeft zo veel voordelen, je hond zal écht minder trekken en meer ontspannen wandelen.

Lange lijn 5 meter is oplossing tegen trekken hond snuffelenAntislip riem lijn leiband hond ervaring trekken rustiger lopenWandelen met 3 meter hondenlijn zorgt voor minder trekkenRuimte om te snuffelen lange honden riem lijn relaxt wandelen.

Een lange lijn voor de hond helpt tegen trekken 

Veel mensen merken op dat hun hond veel minder trekt wanneer ze een normale lange lijn gebruiken met wandelen. Onbewust trek je minder aan de lijn en doordat honden meer ruimte hebben, zijn ze over het algemeen minder gestrest en trekken ze minder.

 • Wanneer je ontspannen en rustig wil wandelen, kun je dit het beste doen door te wandelen met en een goed zittend Y-tuig en een gewone 3, 5 of 10 meter riem (bijvoorbeeld een biothane lijn of een riem met extra grip).
 • Je zorgt dat er een lusje in de lijn zit (dit wordt ook wel een smiling leash genoemd). De lijn sleept niet over de grond en er staat ook geen spanning op de lijn. (Sommige honden hebben wél baat bij een beetje spanning op de lijn als de hond angstig of onzeker is en steun zoekt. Dan heb je door middel van een beetje spanning op de lijn contact met je hond. Wandelen zonder steun kan bij hele angstige en onzekere honden nog te veel gevraagd zijn).
 • Houd de lijn vast in twee handen, waarbij je aan de ene hand de lijn op- en afrolt naar je andere hand. Wandel met een lusje tussen je handen, dan kan je snel de lijn korter maken als dit nodig is. Sleept de lijn over de grond en heb je de lijn in één hand vast gaat dit minder snel (dat kan natuurlijk wel als de omgeving heel rustig is).
 • Wandel op een rustig tempo, hoe rustiger jij bent, hoe rustiger de hond wordt. Veel honden gaan automatisch meer snuffelen.
 • Geef de hond ook de tijd om te snuffelen, blijf even stil staan en ga pas weer verder met lopen als de hond klaar is. Het maakt niet uit als dit een paar minuten duurt. Hoe langer de hond snuffelt, hoe vermoeider de hond mentaal wordt door de indrukken die hij krijgt.
 • Wat ook een leuke oefening is, is om de hond de route te laten bepalen. Dit is ook nog eens ontzettend goed voor het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid!

Hond meer zelfvertrouwen lange lijn

Het hoeft niet zo te zijn dat een hond automatisch meer gaat snuffelen wanneer je een lange lijn gebruikt. Achter gedrag kunnen vele oorzaken zitten. Honden met veel stress, pijn, angst of een groot jachtinstinct zullen alsnog aan de riem kunnen trekken, maar bij veel honden zorgt het wandelen met een langere lijn er wel voor dat de hond minder stress ervaart. Deze honden hebben baat bij advies op maat door een gedragsdeskundige, zodat er aan de oorzaak van gedrag gewerkt kan worden.

Tip voor trekkende honden:

Toen ik jaren geleden dit boek tegenkwam, samen met de andere boeken van Turid Rugaas, heeft het mijn kijk op honden compleet veranderd. Wat een fijne methode is dit om op een hondvriendelijke wijze met je hond om te gaan. Je leert je hond écht te begrijpen en met de methode uit dit boek ga je samen met je hond aan de slag om ontspannen te wandelen. Geen trucjes waarbij je je hond onderdrukt maar echt werken aan ontspannen wandelen.

Wist je dat veel honden trekken door stress? Snuffelen werkt stress verlagend en een lange lijn is een van de belangrijkste items die je hierbij kunt gebruiken. Het heeft al duizenden honden geholpen om rustiger te wandelen, we krijgen regelmatig hondenbaasjes die ons mailen waarbij ze dankbaar zijn voor deze eenvoudige tip!

Wat is een sleeplijn voor honden?

Een sleeplijn voor de hond is een aparte lange lijn die speciaal gebruikt wordt als een hond nog niet goed los kan lopen. Deze lijn heeft vaak geen handvat, omdat een handvat achter bosjes, takken en struiken kan blijven haken. Je ziet een sleeplijn vaak in het bos of op het strand, op plekken waar honden los mogen lopen.

Het wordt aangeraden om een felle kleur sleeplijn te kiezen, zoals neongeel of neonoranje. Hierdoor valt de lijn goed op, ook bij andere baasjes die je tegenkomt in het bos. Op die manier heb je geen kans dat iemand anders per ongeluk op de lange lijn loopt.

Wanneer je een hond hebt die nog niet los kan lopen of je vind het een beetje spannend om  de hond voor het eerst los te laten, kan je een sleeplijn of veldlijn gebruiken. Dit is een lijn van 5 tot 10 meter, waarbij vaak een 10 meter riem gekozen wordt omdat deze net wat langer is. Een sleeplijn zit aan de halsband of tuig van de hond vast en laat je over de grond slepen. De lijn heeft geen handvat zodat dit niet achter takken en bosjes kan blijven haken.

Lange lijn hond sleeplijn

Twee puppy’s met hun lange sleeplijn

Sleeplijn lange hond lijn

Wandelen met een sleeplijn hond

Je kunt een hond met een sleeplijn herkennen doordat de hond los loopt maar er nog wel een lange lijn aan de hond vast zit. Zo kan de hond spelen met andere honden en het gevoel hebben vrij en los te lopen, maar in feite zit hij nog vast aan de sleeplijn. Bij honden die niet terug willen komen of wegrennen als de eigenaar ze wil aanlijnen is een sleeplijn een handige oplossing. Je pakt namelijk makkelijk de lijn vast. Wij raden aan om bij een sleeplijn minstens 5 meter te gebruiken, 10 meter is een nog fijnere lengte. De hond heeft met een 10 meter sleeplijn veel ruimte om te leren los te lopen en terug te komen.

Je gebruikt de sleeplijn vaak een aantal keer om de hond te leren om los te lopen. Wanneer je een hond voor het eerst loslaat is dit vaak spannend. Een veldlijn of sleeplijn maakt dit makkelijker, omdat de hond nog niet helemaal los loopt en je door de lengte van de riem de hond sneller weer kunt vasthouden. Een lange hondenlijn gebruiken als sleeplijn of veldlijn is ideaal!

Voor eens sleeplijn kan je een goedkope longeerlijn gebruiken, maar wel met een nadeel: ze hebben vaak een handvat en worden snel zwaar omdat ze vocht opnemen. Hoe lichter de lijn is qua gewicht hoe makkelijker het is om de hond los te leren lopen. Want een hond merkt met een lichte sleeplijn minder dat ze in feite nog ‘vast zitten’ waardoor het oefenen beter gaat.

Een lange lijn voor de hond van 3, 5 of 10 meter

Veel mensen weten niet welke lengte ze het beste kunnen kiezen voor hun hond. Onze ervaring is dat een 3 meter lijn vrijwel altijd een goede keuze is. Een lijn van 5 meter kan wat lang zijn, als je hier geen ervaring hebt, maar ook dat heb je snel genoeg onder de knie. Wanneer je wandelt met 2 honden of meer is het niet aan te raden om met lijnen van 5 meter te wandelen omdat dit vaak erg ingewikkeld wordt, een 3 meterlijn is dan een betere keuze.

Ben je opzoek naar echt een lange looplijn dan kan je kiezen voor een lijn van 10 meter of 20 meter. 20 meter is wel écht heel erg lang en daar is het wel echt  belangrijk dat je goed oefent met de lijnhantering. En 10 meter lijn kan ook een uitdaging zijn, maar ben je gemotiveerd om hiermee te lopen dan heb je ook deze lijnhantering zo geleerd. Bovenaan deze pagina kan je een filmpje vinden hoe je een lange hondenriem vasthoudt en hanteert tijdens het wandelen.

lange lijn honden tegelijk wandelen 3 5 10 meter

Vier hondjes aan de wandel met een 3 meter lijn, oefening baart kunst! – foto Lia (Hondenopvang Bij Ons Thuis)

Wandelen met een lange honden lijn is voor honden prettiger en zorgt voor minder trekken dan wanneer je een korte riem van 1-2 meter gebruikt. Maar ik hoor je denken..

Is een lange lijn hond gevaarlijk?

“Een lange honden riem: dat is toch gevaarlijk? Dan kan mijn hond zo de straat over steken!”

Ja, dat klopt ook, maar.. het hangt er helemaal vanaf hoé je met de riem en je hond omgaat. Als je aan het wandelen bent en het is veilig, kun je de hond meer ruimte geven. Wanneer je langs een drukke straat komt, kort je de riem in zodat het voor iedereen veilig blijft.

Laat je de riem altijd lang en let je niet op de omgeving (denk aan een kat die opeens wilt oversteken), dan kan het gevaarlijk worden. Anticipeer daarom goed op de omgeving als je met een lange riem loopt. Misschien iets meer moeite dan normaal, máár voor de meeste honden veel prettiger wandelen.

Heb je met een lange lijn je hond wel onder controle?

“Met een lange lijn heb je je hond helemaal niet onder controle”

Wat houdt ‘onder controle zijn’ in? Wanneer je wandelt aan een lange riem, lopen de meeste honden rustiger en ontspannen dan aan een korte riem. Ze hebben meer vrijheid, kunnen meer keuzes maken en wanneer je een fijne band met je hond hebt. Als jouw hond naar je toe komt als je dit vraagt, dan is dit toch controle?

De meeste hondeneigenaren die pro-actief met hun hond omgaan volgens de nieuwste inzichten, zijn gelukkig veel bezig met het opbouwen van een goede band met hun hond en oefenen veel met hier komen en wachten/stoppen (dit zijn immers de allerbelangrijkste oefeningen die je een hond kunt leren, meer oefeningen zijn er vrijwel niet nodig).

Ervaring biothane lange lijn hond 5 en 10 meter woonwijk

Antislip riem lijn leiband hond ervaring trekken rustiger lopen

Antislip riem lijn leiband reuma hond ervaring trekken rustiger lopen

 • Wandelen met een lange lijn betekent niet de hond alle lengte geven, niets meer in de gaten houden en de hond lekker zijn gang laten gaan terwijl dit voor gevaar kan zorgen.
 • Het belangrijkste bij het wandelen is een goede band hebben en als de situatie onveilig wordt, dan vraag je of je hond naar je toe komt, aan de kant gaat of stopt.
 • Hou altijd de omgeving in de gaten. Is het druk, dan houd je de hond wat korter, is het rustig, dan geef je meer lengte.
 • Belangrijk is om regelmatig te oefenen, ook als het rustig is. Op die manier kun je met je hond aan een lange lijn wandelen en heb je hem onder controle wanneer de situatie dit vraagt.
 • Wandel je met een lange lijn langs een fietspad en komt er een fietser aan, dan oefen je eerst zonder fietsers met het naar je toe komen, blijven staan of naar de kant gaan.
 • Bouw daarna de moeilijkheid op, net zo lang tot dat je hond betrouwbaar luistert aan de lange lijn.

Moet de hond altijd strak naast lopen en mag hij geen centimeter voorbij je been lopen? Helaas leren veel hondenscholen dit nog steeds aan of raden ze een trainingslijn / wurglijn aan, waar je veel schade mee doet. Met een goede band kun je gaan oefenen met je hond om even naar je toe te komen als je dit vraagt. Moeten honden altijd strak naast je lopen, of achter je lopen? Vraag je dan eens af: voor wie wandel je dan? Wordt jouw hond er gelukkig van als hij zijn natuurlijke behoefte (snuffelen) niet kan vervullen, wat erg stressvol is voor honden?

Lange lijn hond biothane 3 5 10 meter speurlijn puppy trainingslijn

Wandelen met een lange honden lijn

Is een lange lijn handig als je andere honden tegenkomt?

“Een lange lijn is helemaal niet handig als je andere honden tegen komt”

Het is als eerst de vraag of het wel zo handig is om jouw hond kennis te laten maken met vreemde honden aan de lijn. Hier gebeuren de meeste ongelukken, omdat honden aan de lijn geen keuze hebben om weg te gaan.

Honden zijn conflict vermijdende dieren, ze lopen altijd in een bochtje op andere honden af (dit is een kalmerend signaal, ga er maar eens op letten dan zal je het zien). Waar het vaak mis gaat, is dat je op straat een andere hond tegenkomt en recht op de andere hond afloopt met jouw hond. Voor honden is dit bedreigend, honden lopen vaak in bochtjes (curven) waarbij ze kalmerende signalen laten zien.

Wanneer honden de ruimte niet hebben om een bochtje te maken, kunnen er problemen ontstaan. Honden weten dat ze aan de riem zitten en niet weg kunnen. Steek daarom over, loop zelf een bochtje of maak de riem langer zodat jouw hond zelf kan bepalen welke afstand hij neemt en geef hem de keuze om een bocht te maken als jouw hond een andere hond mag begroeten aan de lijn. Op die manier werk je aan het zelfvertrouwen en zelfredzaamheid van jouw hond.

Met een langere riem kan een hond makkelijker kalmerende signalen laten zien en uit de situatie gaan. Tip! Bekijk de WAW schokdempers eens, hiermee wordt de klap bij plotseling trekken met 40% verminderd!

Worden honden dominant door een lange lijn?

“Een hond mag nooit voor je uit lopen, dan wil hij de leiding overnemen en wordt hij dominant”

Dit is een groot misverstand. Veel mensen denken dat dominantie gelijk staat aan agressie. Een hond denkt niet in termen van ‘rang hoogste’ of ‘rang laagste’. Een hond is er niet op uit om agressie in te zetten of ‘dominant’ te worden.

 • Wij hoeven ook geen alfaleider of roedelleider te zijn. Honden hebben het nodig dat wij hen begrijpen en op de juiste manier begeleiden, zonder dat wij ervan uit gaan dat de hond ons wil overheersen en domineren. In mijn boek ‘Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden’ ga ik hier dieper op in.
 • Je kunt je hond gerust voor je uit laten lopen, hierdoor kun je de hond in de gaten houden en kan de hond veel prettiger wandelen dan wanneer hij strak naast of achter zijn eigenaar moet lopen.
 • Een hond zal eerder gefrustreerd en gestrest raken wanneer hij strak naast moet lopen, dan wanneer hij rustig en ontspannen mag snuffelen en voor zijn eigenaar uit mag lopen. Het is voor de hond een hele andere beleving!

Kies je een lange of korte hondenlijn?

Bij de meeste hondenscholen wordt een lange lijn van 1 meter of 1,5 meter aangeraden, je zou met een korte lijn hond meer ‘onder controle’ krijgen. De Noorse hondentrainster Turid Rugaas is hier vanaf gestapt en veel hondenscholen volgen haar voorbeeld. Zij heeft namelijk gemerkt dat honden veel rustiger en ontspannen wandelen met een hondenriem van 3 meter of langer.

Er zijn steeds meer hondenscholen die een lange trainingslijn van 3 meter of langer aanraden en die in kleine groepjes lesgeven van maximaal 4 tot 5 cursisten. Lijnhantering is daarbij iets wat je leert, zodat je meteen ervaart om met een lange lijn ontspannen te wandelen. Benieuwd naar zulke hondenscholen? Je kunt zoeken op PDTE hondenscholen

Wat is de beste lange lijn hond?

Wij hebben onderzocht wat de beste lange lijnen voor honden zijn en hieruit zijn twee soorten lijnen gekomen: een antislip lijn en een biothane lijn. Beide lijnen zijn verkrijgbaar als korte lijn maar ook als lange lijn vanaf 3 meter. Wat deze riemen zo goed maakt is dat ze prettig in de hand liggen, wat voor soort wandeling je ook maakt met je hond.

Wat de beste lange lijn voor jouw hond is, is geheel afhankelijk van de wensen die je hebt en het doel waarvoor je de lange lijn koopt. Wanneer je de hond wil leren loslopen is een sleeplijn de beste lange lijn. Wanneer je graag met een lange lijn loopt in de woonwijk raden wij een 3 meter lijn aan, zowel Biothane als Antislip is dan erg geschikt. Een 5 meter lijn kan je ook gebruiken in de woonwijk wanneer je wat handigheid hebt gevonden in de lijnhantering. 

De beste lange lijn in het bos of op het strand is een lange hondenlijn van 5 of 10 meter, waarbij 10 meter het populairst is. Op het strand kan je dan kijken naar een biothane lijn, omdat dit een riem is die geen vocht vasthoudt en makkelijk schoon te krijgen is. Wanneer biothane nat wordt heeft het wel een nadeel: je hebt wat minder grip. Als je last hebt van je handen (denk aan reuma of artrose) dan kan je kijken naar aan antislip lijn. Een nadeel is wel dat dit type lange lijn vocht opneemt en daardoor ook wat zwaarder kan worden. 

Looplijn grote hond

Ook voor grote honden zijn er looplijnen die geschikt zijn. De meeste riemen zijn gemaakt om zo rond de 200kg aan kracht aan te kunnen. Hierdoor weet je zeker dat de riem het gewicht aankan. Een goede looplijn voor een grote hond is bijvoorbeeld de antislip riem of de biothane riem met een karabijnhaak in plaats van een normale musketon. Een karabijnhaak is een speciaal soort musketon die gemaakt is om heel veel kracht aan te kunnen en o.a. wordt gebruikt in de bergen bij het bergbeklimmen. Zo’n karabijnhaak heeft een breekpunt van 400kg.

Een karabijnhaak voor een looplijn van een grote hond is niet noodzakelijk, een normale musketon houdt namelijk ook ontzettend veel kg en kan niet zo maar kapot gaan. Het voordeel van een karabijnhaak is wel dat je deze ‘op slot’ kunt zetten waardoor hij niet open kan gaan als de hond lekker ligt te rollen op zijn rug in het gras. Wij hebben de optie om bij het selecteren van de riem de karabijnhaak te selecteren (momenteel alleen verkrijgbaar in het zwart). 

Als je een grote sterke hond hebt en je bent opzoek naar een looplijn dan kan je daarnaast ook kijken naar een schokbreker voor aan de hondenlijn. Dit vangt bij plotseling trekken tot 40% van de klap op waardoor de impact bij de eigenaar én hond een stuk minder is.

Veel wandelplezier gewenst!

___________________________________________

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

12 gedachten over “Lange lijn hond: wist jij dit?! Ontspannen wandelen zonder trekken!

 1. Tanja schreef:

  Ik laat mijn beagle ook graag aan een lange lijn uit, maar mijn voorkeur gaat uit naar een rollijn van 8 meter boven een gewone lang lijn, want die gaat steeds tussen zijn poten omdat hij vaak slap hangt.

 2. Karin schreef:

  Voor onze hond hebben we verschillende riemen. En ze weet precies wat ze bij welke riem mag en wat niet. Dus ik heb niet echt een voorkeur. Dat ligt aan wat we gaan doen.

 3. Katie schreef:

  Ik gebruik een zachte longeer lijn. Snel droog als het nat word. Is ideaal. In het begin was het wel wennen met inhalen en uitgooien zeg maar maar nu werkt het perfect, ben zo geoefend. Om halverwege de lijn toch een beetje grip te hebben heb ik een knoop gemaakt.

 4. Beata schreef:

  Hallo 🙂 wat ben ik toch blij, dat ik op u site toevallig kwam. Die alle opmerkingen van de andere honden eigenaren… nu weet ik dat ik niet alleen ben! zo wil ik mijn hond opvoeden. Er is niets mooier dan een lekker snufellende, gelukkige hond 🙂 Dankjewel!

 5. alex schreef:

  eindelijk iets gelezen waar ik het mee eens ben , zelf heb ik 2 windhonden met jacht verleden ( lees vrije ruimte gewent) en loop regelmatig met 2x 10 meter dat ze lekker alle kanten op kunnen in de stad max 3 meter en afhankelijk waar we lopen 5 ,10 of zelfs 20 meter per hond ook de 10 en 20 meter hou ik vrij van de grond daar deze honden enorm kunnen versnellen en ik dus wel de controle houd als ze iets zien voordeel van vrij houden van de grond is ook dat de 2e onder de andere lijn door gaat als ze willen kruisen en niet in elkaars lijn komen te zitten het was wel oefenen voor ik de 10 en 20 goed kon hanteren met 2 tegelijk maar ze hebben de ruimte waar het kan

 6. peggy schreef:

  Hier kan ik tenminste mee aan de slag, want vaak als je andere mensen vraagt dan heeft iedereen zijn eigen verhaal. Ik was met ons hondje in het losloop gebied gaan oefenen met de lange lijn omdat ik er niet zeker van was of hij terug zou komen als ik hem riep….de lange lijn is perfect om dat te oefenen en ik merk gewoon dat ons hondje nog meer plezier in zijn wandeling heeft.

  • Maud schreef:

   Ik gebruik naast de lange lijn een heupriem. Ideaal voor mij én voor de hond. Heb hierdoor twee handen vrij om mijn hond via de lijn te begeleiden waar nodig. Tevens voorzien van een heuptasje voor de snoepjes en poepzakjes. Alles bij de hand dus.

 7. Hans jansen schreef:

  Hoe ligt het wettelijk van het gebruik van zo’n katrol hondenlijn omdat ik gisteren op mijn fiets ter val ben gekomen door zo’n hondenlijn op een fietspad

 8. Renate van Kesteren schreef:

  Fijn dit stukje over de lange lijn en sleeplijn. Met 2 honden (klein) en artrose in m’n handen kan ik die rollijnen niet meer goed vasthouden. De oudste (13) is zo gewend aan een lange riem dus daar wil ik toch minstens 3 meter voor. Dit lijkt me echt een super oplossing zowel voor mij als voor m’n honden. Ik kan ze daardoor makkelijker naar me toehalen als dat nodig mocht zijn. De jongste loopt gewoon los op losloop plekken maar de oudste loopt op alles en iedereen af als hij losloopt en dat is niet prettig. Wederom een super oplossing. Bedankt voor de goede uitleg

 9. Jo schreef:

  Ik heb nu 15 meter lijn.
  Ik ga altijd te voet naar het bos ,is ongeveer 25 minuten lopen.
  Doe ik nu thuis al die lange lijn om of pas in het bos .hoor het graag van jullie hoe jullie het doen
  Groetjes jo

  • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

   Hallo Bea, om filmpjes te zien dien je de cookies van de site te accepteren, anders worden filmpjes niet geladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *