Een dominante hond? Wist jij dat dit een fabel is?!

“Help! Mijn hond is dominant want hij gromt opeens naar mij en naar mijn andere hond. Mijn hond is dominant want hij valt uit naar andere honden die we tegenkomen op straat. Mijn hond is dominant want hij wil altijd op de bank liggen en gromt naar mij. Wat moet ik doen? Hij is zo lief maar nu moet hij echt weten dat ik de baas ben!”

Onderzoek laat zien dat wij honden jarenlang verkeerd hebben begrepen, waardoor we gedragsproblemen verkeerd hebben aangepakt. Hierdoor kregen honden nog meer problemen, omdat er niet gekeken werd naar de daadwerkelijke oorzaak. Een groot misverstand is dat de hond de baas wil worden, bezig is met dominantie en dat ongewenst gedrag komt doordat de hond dominant is.

Trainers die niet zijn bijgeschoold en nog steeds de dominantietheorie aanhangen, geven achterhaalde adviezen die erg schadelijk zijn voor de vertrouwensband tussen mens en hond. Gedragsproblemen worden alleen maar erger. Corrigeren en de hond met harde hand opvoeden is niet de juiste manier. Dat betekent echter niet dat de hond geen grenzen kent, integendeel.

Wat is de dominantietheorie?

De hond zou volgens de achterhaalde dominantie theorie de baas willen worden en op het moment dat hij de baas is, zou hij agressie inzetten om zijn positie te behouden. Er zijn allerlei regels zoals die bij de dominantietheorie horen, bijvoorbeeld dat de hond niet op de bank mag, niet als eerst mag eten, niet voor je uit mag lopen.

De dominantietheorie richt zich op commando’s en volgzaamheid. Alle probleemgedrag komt, volgens deze theorie, voort uit een hond die hogerop wil komen en ongehoorzaam is. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een hele autoritaire ouder die geen tegenspraak duldt. De hond moet gehoorzamen. Als hij ongehoorzaam is dan zou de hond laten blijken dat hij de baas is. Ook zou problemen zoals opspringen, agressie, rijgedrag, happen, bijten etc. voortkomen omdat de hond dominant zou zijn. Als een hond zulk gedrag liet zien zou hij dit doen om hoger in rang te komen.

Volgens de dominantietheorie zou je ongewenst gedrag oplossen door allerlei rangorde regels te volgen en dominantiehandelingen te verrichten. Dominantiehandelingen zijn bijvoorbeeld de hond op de rug te dwingen totdat hij zich overgeeft, de hond tijdens het wandelen geen centimeter voor je uit laten lopen, de hond niet in de deuropening laten liggen en altijd zelf eerst eten voordat je de hond iets geeft. 

Maar ongewenst gedrag komt niet door dominantie. Alleen de mens is  bezig met dominantie, honden totaal niet. Honden zijn jarenlang verkeerd begrepen. Er liggen hele andere oorzaken achter ongewenst gedrag.

De hond is de dupe van verkeerd onderzoek

De dominantietheorie is in de wereld gekomen naar aanleiding van onderzoeken waarbij wolven van verschillende families bij elkaar werden gezet op een klein afgesloten terrein met weinig voedsel. Er ontstonden gevechten om voedsel en een goede slaapplaats. Op basis van dit onderzoek trokken de biologen de conclusie dat er een sterke rangorde was bij wolven en er één de roedelleider was die de baas is.

De inzichten uit deze onderzoeken zijn door de bioloog L. David Mech gepubliceerd in boeken. Precies op het moment dat hondentraining populair werd. Vervolgens trokken ze deze theorie door naar honden, omdat honden van wolven afstammen. Er ontstonden vervolgens allerlei opvoedmethodes gebaseerd op deze dominantietheorie.

Kort na het publiceren van het boek van L. David Mech maakte hij bekend dat er fouten zijn gemaakt tijdens de onderzoeken en dat het verkeerde conclusies bevat, maar omdat het boek zo goed verkocht wilden de uitgevers niet stoppen met de verkoop.

De wolven uit de onderzoeken zijn de Amerikaanse Timberwolf, een ras dat helemaal niet gerelateerd is aan onze huishond. Dit is ook aangetoond met DNA testen. Daarnaast is de hele setting onnatuurlijk en stressvol: het zijn wolven uit gevangenschap van allerlei verschillende families bij elkaar gezet. In zo’n situatie vertoont een wolf natuurlijk heel ander gedrag dan wat hij normaal zou doen.

Rangorde tussen 2 honden

Honden zijn helemaal niet bezig met dominantie wanneer ze een vreemde hond tegenkomen. Dominantie is namelijk helemaal niet nodig, deze honden komen elkaar alleen even tegen en hoeven niet samen te werken om te overleven door samen een prooi te vangen. Alleen in groepsverband is er sprake van rangorde. Daar bedoelen we mee: bij honden die samenleven met elkaar, niet bij honden die elkaar alleen zien op het losloopveldje in de buurt.

Om gelijk nog even tegen een heilig huisje aan te schoppen: honden zien mensen niet als onderdeel van dezelfde groep. Honden weten namelijk dondersgoed dat een mens geen hond is. Wanneer er sprake is van rangorde tussen een groep honden die samenleven, maakt de mens daar géén deel van uit. Er is dan ook géén sprake van rangorde tussen hond en mens. Wij als mens bepalen alles al voor de hond. Ze hoeven helemaal niet te overleven, wij geven ze alles wat hun hartje begeert. Waarom zou een hond de leiding willen nemen over een mens? Dat wil een hond helemaal niet.

Er is geen sprake van dominantie bij honden die niet samenleven

Er is geen sprake van dominantie bij honden die niet samenleven. Kom jij honden onderweg tegen en laat een hond agressie zien, dan is dit géén dominant gedrag.

Heb jij een puppy die veel bijt? Wij hebben een interessant blog geschreven over bijtgedrag bij puppy’s en wat je hier het beste tegen kunt doen.

Wat is een dominante hond?

Wanneer een groep honden samenleven (dus niet een groepje loslopende honden op het hondenveldje) dan is er sprake van rangorde. Waarbij je een dominante hond hebt die het meest te zeggen heeft. Maar het beeld van een dominante hond is bij de meeste mensen verkeerd.

Een dominante hond is een hond die géén agressie in hoeft te zetten om dingen voor elkaar te krijgen. Een dominante hond is een hond die van zichzelf rustig en stabiel is, die zelfverzekerd is en zelfstandig de juiste beslissingen kan nemen voor de groep.

Een dominante hond is een hond die automatisch gevolgd wordt door andere honden zonder dat daar ook maar iets van agressie bij komt kijken. Aan één blik hebben honden genoeg. Een echte leider volgen honden niet omdat ze bang zijn voor een correctie. Een echte leider wordt gevolgd omdat dit zorgt voor de beste overlevingskansen. En in het woordenboek van een roedelleider of dominante hond, komt het ‘op de rug leggen’ helemaal niet voor.

Wanneer een hond agressief is wordt dit al snel op ‘de hond is dominant‘ gegooid. Alsof dominantie een karaktereigenschap is. En dan komen de correcties, de achterhaalde roedelregeltjes en de strakke aanpak. Terwijl er helemaal niet naar de échte oorzaak gekeken wordt.

Wist je dan 95% van de gedragsproblemen komt door pijn? En wist je dat stress en angst ook een hele grote rol spelen in gedragsproblematiek. Dominantie is géén oorzaak van agressief gedrag. En daar gaan veel mensen de fout in. Want: “Ja maar Cesar Millan zegt dat het dominantie is! Het is op TV dus het is waar. En bij hem werkt het altijd dus ga ik het ook doen!

 

 

Dominante hond kenmerken

Hoe merk je dat je hond dominant is ?

Mijn hond is dominant naar mij

Hond dominant naar baas

Dominante hond opvoeden

Hoe corrigeer je een dominante hond?

Hond op de bank dominant?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *