Puppy niet laten janken verlatingsangst

Maar dat hoort toch zo? – De behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond

Je hebt een pup in huis, ontzettend leuk! Alleen, hij moet wél zo snel mogelijk alleen kunnen zijn. Want dat hoort zo. Hij moet het leren en het beste zo snel mogelijk, want over een week moet je weer werken.

De hond van de buren kon ook meteen alleen zijn toen hij al 8 weken oud was. Hij begon wel te blaffen en janken maar dat moet je gewoon negeren. Als hij groot is moet hij ook alleen kunnen zijn, hij moet het meteen leren. Want dat hoort zo.

Wat is de impact op onze honden?

Veel tips en regeltjes zijn gebaseerd op: ‘omdat het zo hoort’ of ‘omdat het zo moet’. Het is gebaseerd op meningen en normen en waarden van onze samenleving. Veel regeltjes die voorbij komen, zijn niet gebaseerd op wetenschap of het welzijn van onze honden.

Het is belangrijk om hier eens bij stil te staan en niet alles aan te nemen wat er gezegd wordt. Wie bepaalt al deze regeltjes eigenlijk? En klopt het ook? Het is belangrijk dat je weet waarom je iets doet, of jij je er goed bij voelt en vooral: of jouw hond zich hier goed bij voelt.

Interessant om eens te gaan kijken naar de behoeften van honden. Zijn veel dingen die wij doen, gebaseerd op ‘omdat het zo hoort’, wel zo logisch? In de komende artikelen zullen een aantal onderwerpen besproken worden:

Deel 1: Slaapbehoefte van de hond
Deel 2: Behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond
Deel 3: Snuffelbehoefte van de hond
Deel 4: De behoefte van de hond om zelf keuzes te maken

De behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond

Laat hem maar piepen/janken/blaffen, géén aandacht aan geven. Hij moet het leren en anders beloon je hem!

Wanneer je een pup in huis neemt is alles anders en nieuw voor de pup. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, misschien wel andere huisdieren en het allerbelangrijkste: zijn vertrouwde moeder, broertjes en zusjes zijn er niet meer. Dit is héél ingrijpend voor een pup en veel mensen lijken dit te vergeten.

Wat vaak als advies gegeven wordt, is om de pup te leren alleen te zijn en het liefst zo snel mogelijk. Daarom moeten veel pups vaak vanaf de eerste nacht alleen slapen. Wanneer ze piepen moet je de pup negeren, zo wordt geadviseerd.

Een veel gehoord argument is dat de pup het maar moet leren en dat hij beloond wordt wanneer je naar hem toe gaat. De pup zou op die manier leren zijn baasje te manipuleren en leren dat hij iets voor elkaar krijgt door te piepen. Maar klopt dit wel of is dit een fabeltje?

De moederhond komt áltijd als een pup piept of jankt

Maar pups zijn helemaal niet bezig om ons te manipuleren of om hun zin te krijgen. Ze hebben behoefte aan veiligheid en nabijheid, zeker de eerste periode wanneer ze uit hun nest zijn.

Ze hebben behoefte aan iemand die er voor hen is, net zoals hun moeder dat altijd gedaan heeft toen ze nog in het nest waren. Een moederhond is er 24/7 voor de pup en komt instinctief áltijd als een pup piept.

Corgi puppy's aan het slapen bij de moederhond - Hond Puppy laten janken piepen

De moederhond is er altijd voor de pups, hier voelen de pups zich veilig (foto Ans van Snippenberg)

In het wild zijn pups vrijwel niet alleen. Wanneer de moederhond even weg gaat, zal er een ander familielid zoals een zus, oma of tante op de pups passen. Pups verlaten de groep wanneer ze 1 jaar of ouder zijn, de meeste honden blijven tot ze volwassen zijn.

Ongeveer de helft van de pups gaat weg, de andere helft blijft de rest van zijn of haar leven bij de moeder. Meestal gaan de reutjes weg, maar soms ook teefjes.

Hoe pak je het aan als je een pup in huis hebt?

Wanneer je een pup in huis haalt, doe je er goed aan om de eerste maanden de pup niet alleen te laten. Regel bijvoorbeeld een oppas als je even weg moet of neem de pup mee. Het alleen zijn kun je na een aantal maanden stapje voor stapje opbouwen.

Laat de pup bij je in de buurt slapen en wanneer de pup piept, reageer hier dan op net als de moederhond zal doen van nature.

Je beloont de pup niet wanneer je reageert op het gejank en gepiep als je naar hem toe gaat. Ook zorg je er niet voor dat een pup verwend wordt als je reageert op zijn stress. Een pup piept niet voor niets en laat zo merken dat hij je nodig heeft.

Reageer hierop, hierdoor krijgt een pup vertrouwen en ontwikkelt hij zich stabieler en raakt hij veilig gehecht. De eerste weken zal de pup constant bij je willen zijn, laat dit toe, zorg dat jij de veilige haven bent voor je pup die er altijd is.

Na een paar weken wordt deze aanhankelijkheid vanzelf minder, op een natuurlijke manier, zonder dat de pup stress ervaart.

Veilig slapen bij de baas, niet in de bench - Hond Puppy laten janken

Puppy Riff voelt zich veilig en slaapt in de armen van zijn baasje

Een veilige hechting is belangrijk voor een goede ontwikkeling

Uit vele onderzoeken is gebleken dat het erg schadelijk is voor de hechting en ontwikkeling wanneer je een mensenbaby laat huilen. Hetzelfde geldt voor honden. Honden hebben een veilige hechting nodig, hierdoor ontwikkelt de pup zich tot een evenwichtige en stabiele hond.

Geef je hond daarom veiligheid en nabijheid wanneer hij dit nodig heeft. Laat de pup gerust bij je op de kamer slapen in jouw buurt, bijvoorbeeld naast of zelfs in je bed.

Je zal merken dat de pup steeds meer zelfvertrouwen krijgt en zich hierdoor goed kan ontwikkelen.

Een pup zal naarmate hij ouder wordt, uit zichzelf afstand nemen en op zijn eigen pootjes leren staan. Als hij ouder wordt en goed veilig gehecht is, heeft hij jou op den duur minder nodig en raakt hij ook niet in de stress als je even weg bent.

Veilig gehechte honden hebben minder snel verlatingsangst. Honden die niet veilig gehecht zijn hebben hier meer kans op.

___________________________________________

Delen mag, graag zelfs. Maar alleen als je de bronvermelding erbij zet (deze website), omdat er copyright rust op de artikelen.

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden? In mijn boek Liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de laatste inzichten.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Bekijk ook de Facebookpagina van Dierenoppas Amersfoort.

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Slaapbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

4 gedachten over “Maar dat hoort toch zo? – De behoefte van veiligheid en nabijheid van de hond

 1. Alexandra schreef:

  Hoi, ik was aan het zoeken naar info over ‘het janken van een pup’ en toen kwam ik op uw site terecht. Het artikel vind ik nuttig en ik kan er wat mee. Mijn pup gaat de komende tijd aandacht krijgen als ze weer jankt omdat de moederhond dat ook zou doen. Het klinkt eigenlijk ook logisch en natuurlijk om er op deze manier te zijn voor de pup. Leuk artikel!
  Groet, Alexandra

 2. de vos janiquue schreef:

  mijn puppy geeft vanaf dag 1 al altijd mogen lopen en slapen waar hij wilde geen doos,geen bench of dergelijke nooit heb ik iets weggedaan als ik ging werken,alles bleef bij mij thuis liggen bv;sloffen ,dozen, vuilbak en dergelijke als ik weg was om te werken,nooit ben ik thuis gekomen dat er iets kapot was of dat hij iets opgegeten had wat niet mocht.ik voedde hem op alsof hij een mens was en heb nooit problemen had en is nu 2,5jaar en nog mag ik alles laten liggen.ik denk hoe meer je verbergt en verbied hoe vlugger ze iets nemen en mss omdat ze te horen krijgen dat ze dit of dat niet mogen doen.
  dit is mijn ervaring en opvoeding……nu zie ik en praat ik met mijn hond zoals ik tegen mensen praat en hij verstaat ook alles en slaapt elke dag bij mij of aan t”stoofke
  grt clio

 3. Ilona schreef:

  Wij hebben nu een puber van 14 maanden die niet meer in de bench wil door slapen. Eerst kon ze dit prima. Ze slaapt in de bench, omdat we haar ‘s nachts niet samen met onze andere hond durven te laten slapen alleen beneden.

  Helaas kunnen we er nu iedere nacht uit na 3 uurtjes slapen en neem ik ze mee naar boven op bed. En dan slapen we wel allemaal door.

  Als het aan mij lag, mochten ze gewoon boven slapen. Een gebroken nachtrust vind ik veel erger.

  Na dit artikel heb ik helemaal het idee om boven gewoon een slaapplek te creëren zodat ze bij ons, maar toch op hun eigen plek kunnen slapen.
  Hopelijk kunnen we dan alle vier gewoon weer slapen.

 4. Isabeau Smit schreef:

  Zo mee eens!!! Link is nu aankomende maandag 12 weken. Heb de eerste 2 weken naast hem geslapen en daarna ben ik naar de slaapkamer gegaan en is hij mee verhuisd. Zonder bench omdat die gelijk al goed aangaf dat die uit moest. Moest laatst voor familie in het ziekenhuis zijn en Link kon bij een vriendin logeren. Weiger hem alleen te laten. Hij komt er zelf wel mee 🙂 zodra ik ook op zen gepiep afkwam in de bench werd die stil en kroelde ik hem stelde hem gerust en toen ging die slapen😍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *