Mag een hond komkommer eten of is het gevaarlijk

Gevaarlijk of niet: mag een hond komkommer eten?

Mag een hond komkommer wel eten? Sommige honden zijn er namelijk echt dol op en het kan voor honden op dieet echt een lekker beloningssnoepje of tussendoortje zijn. Maar kan het kwaad om je hond komkommer te geven, is het wel veilig en niet giftig? Veel fruit en groente mogen honden namelijk niet. Er zijn ook best veel hondenbaasjes die zich afvragen of hun hond wel komkommer mag. Niet iedereen weet het antwoord hierop.

We gaan in dit artikel uitgebreid in op de vraag of honden komkommer mogen eten, en als je het geeft waar je dan het beste op kunt letten. Natuurlijke hondensnacks zijn gemaakt voor honden en veilig om te eten, maar hoe zit het met menseneten zoals komkommer? We zullen de voordelen en nadelen van het geven van komkommer aan je hond bespreken en ook uitgebreid in gaan op andere producten gemaakt van komkommer. We geven je alle informatie over honden en komkommer, zodat jij weet of je dit veilig kunt geven aan je hond.

Inhoudsopgave

Mag je een hond komkommer geven

Kan komkommer voor honden kwaad?

Het is niet zo heel gek dat mensen zich afvragen of een hond wel komkommer mag, honden mogen namelijk niet alles eten. Zeker niet als je hond een speciaal dieet krijgt, dan kan je het beste extra voorzichtig zijn. Komkommer is een best wel populaire groente en iedereen heeft het in huis. Het komt daarom vaak voor dat iemand komkommer aan zijn hond geeft, soms geef je dit zonder na te denken of dit wel veilig is.

Ja, honden mogen komkommer eten, maar niet onbeperkt. Te veel is van iets is nooit goed, ook met komkommer niet. Daarnaast zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je komkommer geeft, hier gaan we uitgebreid op in.

In het wild zal je een hond niet van nature een komkommer zien eten. Fruit, granen en groente zit niet standaard in het dieet van een hond. Nu zal een wilde hond wel groente en fruit binnen krijgen wanneer ze prooidieren eten die dit wél eten. Wanneer het bijvoorbeeld in de maag zit, dan zal een hond deze inhoud ook eten. Op die manier krijgt een hond dus wel groente, granen en eventueel fruit binnen, maar dit zal van nature niet veel zijn.

Nu is het natuurlijk wel zo dat honden al 18.000 jaar samen leven met mensen en ze gedomesticeerd zijn. Honden zijn gewend om resten en afval van menselijk voedsel op te eten en hun lichaam is zich daar steeds meer op gaan aanpassen. Je kunt een huishond daarom ook niet echt goed vergelijken met bijvoorbeeld wolven. Zo lang mensen dus al samenleven met honden en komkommer eten, zo lang zullen honden vermoedelijk al komkommer eten.

Is komkommer giftig voor honden?

De belangrijkste vraag die gesteld wordt is: is het eten van komkommer giftig? We kunnen gelukkig met een gerust hart melden dat komkommer in de meeste gevallen niet giftig is voor honden. Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw hond per ongeluk komkommer heeft gegeten, bijvoorbeeld als jouw hond het stiekem van de tafel heeft gepakt. Dit kan geen kwaad en een hond zal niet ziek worden van komkommer.

Het komt niet vaak voor, maar er kan cucurbitacine in komkommer zitten. Dit zit van nature in courgettes, komkommers en pompoenen. Tegenwoordig hebben veel telers dit eruit weten te kweken. Deze stof zorgt voor een bittere smaak en is alleen giftig wanneer er veel van wordt geconsumeert. De kans dat een komkommer uit de supermarkt cucurbitacine bevat is erg klein, maar het is altijd goed om hier alert op te blijven.

Cucurbitacines hebben onder andere een sterk laxerende werking en is giftig voor zowel mens als dier. Een komkommer met deze stof smaakt bitter en je merkt wanneer een hond hier veel van eet de mogelijke vergiftigingsverschijnselen op: diarree, misselijkheid en braken, veel speeksel en een hond kan het bewustzijn verliezen. Ga wanneer je dit merkt altijd direct naar de dierenarts. Vaak komt dit niet voor omdat deze stof bijna niet meer voorkomt in komkommer.

Komkommer zonder schil voor hond puppy

Sommige mensen vragen zich af of een hond ook komkommer met schil mag eten. Je kunt van komkommer zowel het vruchtvlees, de stam als de schil (wel biologisch) geven. Wist je dat veel honden de smaak van komkommer echt heel erg lekker vinden? De meeste honden zullen dit echt graag eten en je kunt dit ook gerust toelaten zonder je zorgen te maken.

Mag een puppy komkommer eten?

Mag een puppy ook komkommer hebben? Ja een pup mag je gerust ook laten wennen aan komkommer. Hartstikke leuk om bijvoorbeeld een proeverijtje te doen met je pup. Snij verschillende stukjes groente en fruit en laat je pup proeven. Honden houden ervan om keuzes hebben én te mogen maken. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

Mag een hond komkommer met schil?

Een hond mag komkommer met schil eten, maar geef dan alleen voor biologische komkommer. Op die manier zorg je ervoor dat de hond geen pesticiden en gifstoffen binnen krijgt. Wat je ook kan doen is de komkommer schillen als je geen biologische geeft. Bij het verbouwen van groentes wordt vaak gebruik gemaakt van giftige bestrijdingsmiddelen, die wil je zelf niet eten maar dit geef je het liefst ook niet aan je hond. Dit komt namelijk op de schil terecht en daar kan het intrekken en dit is niet gezond. In de schil is deze concentratie bestrijdingsmiddelen het hoogst.

Hoeveel komkommer mag een hond eten

Gezondheidsvoordelen voor honden?

Komkommer kan voor honden gelukkig geen kwaad voor honden: het is juist erg gezond! Drinkt jouw hond van nature niet zo veel en is hij gek op komkommer? Wist jij dat komkommer voor 95% uit water bestaat? Op die manier krijgt jouw hond wat meer vocht binnen. Dit kan bij honden die weinig drinken, of honden met bijvoorbeeld lever- en nierproblemen erg belangrijk zijn.

Komkommers hebben ook voorhonden gezondheidsvoordelen. Zo bevat komkommer ook veel vitamines en voedingsstoffen. Er zit bijvoorbeeld Vitamice K en C in, maar ook antioxidanten, magnesium, kalium, mangaan en proteïne. Dit is bijvoorbeeld goed voor de weestand en het functioneren van bepaalde enzymen in het lichaam. Komkommer zou goed zijn voor honden die last hebben van artrose, honden krijgen er energie van en daarnaast gaat komkommer slechte adem tegen.

  • Antioxidanten: halen giftige stoffen uit het lichaam
  • Vitamine C: goed voor de weerstand
  • Vitamine K: is belangrijk voor het bloedstollingsproces
  • Vitamine B5: is goed voor de groei en een gezond zenuwstelsel
  • Magnesium: voor optimale spierfunctie, sterk immuunsysteem en stevige botten
  • Mangaan: belangrijk ter ondersteuning voor botten en gewrichten
  • Koper: dit vormt bindweefsel en helpt om ijzer op te nemen
  • Kalium: belangrijk voor een gezond hart, zenuwen en spieren
  • Ijzer: helpt rode bloedcellen te vormen en is goed voor zuurstofcirculatie
  • Proteïne: zorgt voor energie

Wanneer je wil dat jouw hond er ook echt voedingsstoffen uithaalt dan kan je de komkommer het beste stomen, pureren of koken. Maar ook zonder een komkommer te stomen, pureren of koken kan je een hond gewoon verse komkommer geven zonder dat dit kwaad kan.

Het kan er soms best gek uitzien als je je hond een komkommer geeft als kauwbotje. Groentes worden bij honden alleen wel anders (lees bijna niet) afgebroken in een hondenlichaam. Wanneer groentes gepureerd, gestoomd of gekookt is, wordt het wel goed verteerd. Dit komt omdat de celwanden van groentes (en ook komkommer) dan kapot gaan waardoor een hondenlichaam de voedingsstoffen kan opnemen. Met verse komkommer kan dit verder geen kwaad, een hond kauwt erop, maar veel van de komkommer zal ook weer uitgescheiden worden in de ontlasting.

Hoeveel komkommer mag een hond?

Een hond mag best af en toe eens een stukje komkommer, maar het is wel belangrijk dat dit geen gedeelte van de normale voeding gaat vervangen. Dit komt omdat een hond er niet voldoende voedingsstoffen uithaalt om van te leven. Ook wanneer een hond overgewicht heeft, heeft een hond nog steeds goede voedingsstoffen nodig. Je kunt daarom komkommer het beste geven als snackje maar niet als voeding. Bij te veel komkommer krijgt een hond diarree.

Bulldog eet een komkommer als botje kauwsnack gezond 

Het kan heel handig zijn om kleine stukjes komkommer te maken om te gebruiken tijdens puppycursus of hondentraining. Ook kan het handig zijn om, als de hond hier gek op is, het te gebruiken als afleiding wanneer je hond iets spannends moet ondergaan (bijvoorbeeld een controle bij de dierenarts die écht noodzakelijk is maar voor stress zorgt, je kunt dan iets lekkers geven als afleiding).

Komkommer kan een ideale beloningssnack zijn omdat bijna iedereen wel komkommer in huis heeft. Lekker door een salade of in de zomer bij de BBQ. Je kunt je hond gerust een stukje geven wanneer je bezig bent met het snijden van komkommer. De meeste honden zijn er heel blij mee!

Kan je een hond te veel komkommer geven?

Komkommer bevat weinig calorieën, koolhydraten en geen vet waardoor het een gezonde vetvrije en caloriearme hondensnacks is. Je kunt een hond prima een stuk kommer geven als snack of tussendoortje, maar er zijn toch nog wat dingen waar je op kunt letten. Hoeveel komkommer mag je je hond eigenlijk geven zonder dat dit gevaarlijk is?

Honden hebben een gevoelig maagstelsel, hierdoor kan je het beste niet te veel komkommer geven. Een stukje komkommer is goed, lekker als beloning of als afkoeling als het zomer is. Maak er geen gewoonte van om je hond elke dag een hele komkommer te geven, je maakt je hond blijer met af en toe een stukje. Een hond verteert namelijk al deze komkommer niet en bij té veel kan een hond hier last van krijgen. Overal waar té voor staat is niet goed. Bij te veel komkommer zal een hond diarree krijgen.

Wanneer jouw hond gewend is om een stuk komkommer op te eten zonder dit in één keer naar binnen te schrokken dan kan je je hond gerust een wat groter stuk geven, maar doe dit dan maximaal 1 of 2 keer per week. Weet jouw hond niet goed hoe hij rustig kan eten, kies dan voor wat kleinere stukjes zodat de hond er niet in kan stikken. Geef je een klein stukje, dan kan je dat gerust vaker geven.

Belangrijk punten om rekening mee te houden

Er zijn altijd belangrijke dingen waar je op kunt letten als je je hond iets te eten geeft. Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden. Je kunt er ook voor kiezen om de komkommer te schillen of de komkommer heel goed wassen (maar zelf hebben wij dan zo onze twijfels of de hond echt niets binnen krijgt van de bestrijdingsmiddelen).

Komkommerijsjes voor honden

Weet je wat ook leuk is? Je kunt met komkommer een hondenijsje maken! Dit kan je niet alleen met komkommer doen maar met allerlei groente en fruit (dat geschikt is voor honden). 

  • Prak komkommer fijn tot een moes en doe dit dan in een vormpje in de vriezer. Op die manier maak je komkommer ijsjes voor je hond.
  • Spoel het komkommerijsje eventjes af onder de kraan voordat je het geeft, zodat de tong er niet aan vast blijft plakken.
  • Geef hondenijsjes wel alleen onder toezicht zodat je in de gaten kunt houden dat de hond het niet in één keer naar binnen schrokt.
  • Benieuwd naar meer gezonde hondensnacks voor honden? 

Komkommer geven met een speciaal dieet

Veel honden hebben een speciaal dieet, bijvoorbeeld omdat ze wat aan de zware kant zijn en moeten afvallen, maar soms ook door een allergie of door leeftijd. Bijvoorbeeld een eliminatiedieet, graanvrij hondenvoer, glutenvrij hondenvoer, vegetarisch hondenvoer of senioren hondenvoer. En dan kan je je afvragen of je dan ook komkommer mag geven aan je hond als je een speciaal dieet geeft.

Wanneer je hond puppyvoer krijgt of juist seniorenvoer dan mag je hier gerust komkommer bij geven. Ook bij een graanvrij, glutenvrij of vegetarisch dieet kan komkommer zeker geen kwaad. Kan jouw hond het beste een beetje afvallen en mag hij niet te veel calorieën of koolhydraten binnenkrijgen dan is komkommer al helemaal perfect als tussendoortje of snack. Een komkommer bevat maar 14 calorieën per 100 gram.

is komkommer veilig voor honden

Wanneer jouw hond een eliminatiedieet volgt voor 4-8 weken lang, dan kan je het beste geen komkommer geven zodat je 100% zeker weet dat jouw hond hier niet allergisch voor is. In de volgende alinea gaan we hier uitgebreid op in.

Leuk weetje, wanneer onze hond hoort dat wij komkommer aan het snijden zijn (en grote kans dat ze het dan al ruikt!) dan weet ze niet hoe snel ze naar de keuken moet komen, zo gek is ze op komkommer! En omdat ze op dieet zit vanwege een beetje overgewicht, is komkommer ook nog eens ideaal omdat een hond hier niet van aankomt.

Komkommer voor een hond met allergie?

Mag een hond met allergie komkommer eten? Veel honden hebben een speciaal dieet, bijvoorbeeld omdat ze wat aan de zware kant zijn en moeten afvallen, maar soms ook door een allergie of door leeftijd. Bijvoorbeeld een eliminatiedieet, graanvrij hondenvoer, glutenvrij hondenvoer, vegetarisch hondenvoer of senioren hondenvoer. En dan kan je je afvragen of je dan ook komkommer mag geven aan je hond als je een speciaal dieet geeft.

Wanneer een hond een voedselallergie heeft, kan je door middel van een eliminatiedieet erachter komen waar jouw hond allergisch voor is. Je kunt dit doen wanneer een hond bijvoorbeeld aanhoudende diarree heeft, constant oorproblemen heeft (vaak een teken van een allergie) of huidproblemen heeft (denk aan steeds krabben door jeuk).

Bij het elimineren van voedsel geef je één bepaald soort voedsel gedurende 4-8 weken lang. Wanneer je hond een eliminatiedieet van paardenvlees of hondenbrokken van paardenvlees krijgt, dan geef je je hond 4 tot 8 weken lang alleen maar 100% paardenvlees en snacks van 100% paard.

Ja, je mag een hond met een allergie komkommer geven, maar niet wanneer je een eliminatiedieet geeft. Pas na het elimineren mag de hond komkommer. Het beste kan je bij een eliminatiedieet helemaal niets anders geven, dus ook geen komkommer. De meeste honden zijn niet allergisch voor komkommer, maar het is met een eliminatiedieet heel belangrijk om echt niets anders te geven gedurende 4-8 weken. Na deze weken kan je langzaam aan andere dingen geven zoals komkommer. Geef dan altijd maar één ‘nieuw’ voedsel per keer zodat je ook meteen weet waar je hond allergisch voor is als hij toch allergisch reageert.

Is komkommer gevaarlijk voor honden puppy

Producten waar komkommer in is verwerkt

Wat als jouw hond iets eet waar komkommer in verwerkt zit, denk aan een salade, tzatziki, gepekelde komkommer of een groentesoep? Mag een hond dit ook hebben? Deze vraag is wat minder goed te beantwoorden omdat het belangrijk is of je weet wat voor andere producten erin zitten.

Zuivel bijvoorbeeld is niet zo goed voor honden vanwege de lactose, maar vaak kan een klein beetje geen kwaad. Heb je de maaltijd of het gerecht zelf gemaakt en je weet wat erin zit, ga dan alle ingrediënten na en kijk of een hond dit mag hebben.

Wanneer het een kant-en-klaar product is, dan kan je het beste voorzichtiger zijn. Vaak zitten hier toegevoegde suikers in (dit is niet zo gezond, heel veel kwaad kan het voor een keertje niet), of ongezonde vetten en E-nummers en dat is voor een hond vaak een stuk ongezonder.

Zoals met alles geldt: vaak kan een klein beetje geen kwaad voor een keertje, maar let wel op welke toevoegingen erin zitten. Sommige dingen wil je écht niet aan je hond geven omdat het wel giftig is zoals Xylitol.

komkommer gezond voor honden

Andere groentes en fruit voor honden

Honden mogen nog veel meer groente en fruit eten, wist jij dat? Ook hierbij geldt, het beste kan je dit gepureerd, gekookt of gestoomd geven zodat de hond de voedingsstoffen kan opnemen. Rauw geven kan vaak ook, maar dan halen honden er minder voedingsstoffen uit.

Andere groentes die honden bijvoorbeeld mogen eten zijn:

  • Wortel
  • Pompoen

Ander fruit geschikt voor honden zijn:

  • Appel
  • Banaan
  • Meloen
  • Bosbessen
  • Peer

Bij Dierenoppas Amersfoort hebben we een groot assortiment natuurlijke en gezonde hondensnacks, bekijk hier alle snackjes!

___________________________________________

Twijfelde jij of jouw hond wel komkommer mag eten en weet je daar nu meer over? Laat ons weten of je wat aan ons uitgebreide artikel en informatie hebt gehad en of het jou en je hond heeft geholpen. Wat leuk dat je helemaal tot het einde gelezen hebt! Laat je weten of jouw hond komkommer lekker vind of het liever niet eet? Misschien is jouw hond wel gek op andere groente, laat het weten voor andere hondenliefhebbers die dit artikel lezen. Laat het weten in een reactie!

We hopen dat je antwoord hebt gekregen op de vraag: mag een hond komkommer? We hopen dat je daarnaast ook nog tips en ideeën hebt gekregen over het eten van je hond, je kunt met komkommer en andere groente en fruit namelijk heel creatief zijn!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Je puppy laten janken en piepen (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *