Nadelige gevolgen Anti-trekriem trainingslijn sliplijn slipketting slecht voor honden

Daarom is een anti-trekriem of trainingslijn slecht voor je hond!

Wat is een anti-trekriem of trainingslijn?

Een anti-trekriem of een trainingslijn is een halsband en riem in één waarbij het gedeelte dat om de nek gaat uit een strop bestaat. Een anti-trekriem wordt ook wel een trainingslijn of jachtlijn (waarbij de stop verkeerd om zit of de lijn zo afgesteld is dat hij wurgt) genoemd. Je kunt de hond er als het ware mee ophangen en wurgen. Niet altijd bestaat een antitrekriem uit één gedeelte, je kunt er ook een slipketting voor gebruiken. Je bevestigt deze anti trek riem hoog in de nek, vlak achter de oren. Wat veel mensen niet weten is dat de riem daar veel schade kan aanrichten. Vlak achter de oren wordt de nek het minst beschermd met spieren.

Veel trainers raden deze anti-trekriem of trainingsriem aan als de oplossing tegen trekken. Alles zou dan draaien om de “assertieve energie” en ondertussen wurg je je hond korte stukjes. zodat jij kunt zien dat jij ‘de roedelleider‘ bent. (Brrr… en dat terwijl de dominantietheorie al sinds 1990 achterhaald is.. google maar.) Je wurgt de hond korte stukjes, net zolang totdat je aangeleerde hulpeloosheid creëert en de hond niet meer trekt. De hond mag geen centimeter voor je knie uitlopen, anders zou de hond ‘de roedelleider of alfaleider‘ worden (grote onzin natuurlijk).

Wandelen met een anti-trekriem anti trek riem oplossing trekken sterke hond sliplijn jachtlijn trainingslijn trainingsriem

Wandelen met een anti-trekriem aka wurgriem voor honden

Waarom is een anti-trekriem of trainingslijn voor honden een slecht idee?

  1. Wanneer je de hond constant corrigeert hoog in de nek en steeds kleine stukje wurgt, stopt hij vanzelf met trekken. Dat is logisch, anders stik je. Een hond moet het wel opgeven (en geeft vaak ook het plezier het wandelen op. Uiteindelijk kan het zo ver gaan dat een hond aangeleerde hulpeloosheid krijgt).
  2. Of de hond jou nog als veilige haven ziet en vertrouwt, is een ander verhaal. Jij bent diegene die de hond pijn doet en dat heeft een hond in de gaten. Leiderschap krijg je niet door je hond korte stukjes te wurgen en te dwingen, een band met je hond krijg je door vertrouwen. Niet door dit vertrouwen te beschadigen.
  3. Ondertussen los je de oorzaak van het trekken niet op. De hond is nog steeds gestrest, heeft pijn of is onzeker, en verliest ook nog het vertrouwen in zijn eigenaar. Wanneer er alleen gecorrigeerd wordt en niet gekeken wordt naar de oorzaak, wordt de hond groot tekort gedaan. En nee: deze oorzaak is niet :’het trekken komt door gebrek aan leiderschap’. De dominantietheorie is al jaren achterhaald. Er zijn nieuwe inzichten waaruit blijkt dat honden de leiding niet willen overnemen zoals een bepaald tv programma ons wel wil laten geloven.
  4. Daarnaast heeft de hond nu veel pijn aan zijn nek door het corrigeren. De lijn wordt vaak helemaal hoog in de nek bij de keel vastgezet, waar de nek het minst beschermd is door spieren…
  5. Tot slot heeft de hond over een paar maanden kans op schildklier problematiek, een hernia of blokkades in de rug en nek. Nog niet te spreken over de psychische gevolgen. Dit zijn allemaal lange termijn effecten van het trainen met een trainingslijn (vaak onder het mom van ‘de Alfaleider zijn’.. terwijl deze theorie al jaren achterhaald is).

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *