Het beste tuigje harnas y-tuig halsband riem voor labradoodle hond puppy

Dit Y-tuigje heeft voor Labradoodles de beste pasvorm! | 5 tips

Opzoek naar het beste tuigje voor jouw Labradoodle? In deze blog behandelen wij Labradoodle tuigjes. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om een goed hondentuig te vinden voor een (australian) Labradoodle of Australian Cobberdog. Wij hebben gemerkt dat een aantal punten heel belangrijk zijn bij het uitkiezen van een tuigje of harnas voor een Labradoodle. Al jaren hebben wij ons verdiept in fijne en goede hondentuigjes voor Labradoodles.

Y tuig Labradoodle

Een Labradoodle met een bruin/petrol Y tuig van het merk Anny-X

Y tuig Labradoodle

Een Labradoodle met een zwart/blauw Y tuig van het merk Anny-X

Wij hebben veel samengewerkt met verschillende Labradoodle fokkers en kunnen jou als doodle-eigenaar goed helpen bij de juiste keuze. Heb je een hond die qua vacht lijkt op een Labradoodle dan is deze informatie ook interessant voor jou.

Zomaar een Labradoodle tuigje kiezen?

Voor een Labradoodle kun je niet zomaar elk tuigje uit een willekeurige dierenwinkel kiezen. Als je niet zo heel veel verstand hebt van tuigjes is het goed om je hierin te verdiepen. Niet elk tuigje die te koop is in dierenwinkels is namelijk geschikt voor een Labradoodle.

Wanneer je een tuigje voor je Labradoodle aan het uitzoeken bent kun je het beste kijken naar een Y-tuigje. Dit komt omdat een Y-tuigje zorgt dat een Labradoodle voldoende bewegingsvrijheid heeft en niet in de oksels zit. Vooral bij een Labradoodle is dit erg belangrijk omdat je op die manier minder klitten krijgt. Houd er rekening mee dat wat voor tuigje je ook hebt, de wrijving door het lopen is er altijd een kans op klitten bij langharige honden of honden met een dikke vacht. We merken dat dit bij onze gevoerde tuigjes minder is dan bij de ongevoerde tuigjes, omdat onze gevoerde tuigjes steviger zijn en daardoor minder schuiven tijdens het lopen.

Tuigje mini labradoodle annyx ervaring halsband leiband riem

Een goed tuigje zit niet in de oksels en zit niet over de schouders heen. Aan de voorkant zit de druk laag op het borstbeen en niet op de luchtpijp.

Tuigje Australian Labradoodle Cockapoo Goldendoodle Bernedoodle Shihpoo Cavapoo Cobberdog

Deze afbeelding mag niet zonder toestemming gekopieerd en gebruikt worden.

Inhoudsopgave

Ervaringen met Y-tuigjes bij Labradoodles

Wanneer je dit artikel gelezen hebt dan ben je een hoop wijzer geworden over verschillende soorten tuigjes en waar je bij een Labradoodle op kunt letten. Niet elk tuigje is geschikt voor een Labradoodle en er worden ook veel verkeerde tuigjes verkocht, die helemaal niet zo  goed zijn voor honden. Je zult door het hele artikel heen foto’s van andere Labradoodlebaasjes vinden. Ook staat er een interessant filmpje van Labradoodles met Y-tuigjes. Veel leesplezier!

Goldendoodle puppy tuigje ervaring hondentuigErvaringen annyx tuig anny x hondentuig tuigje boomertjesAnnyx tuig ervaring labradoodle hondTuigje voor labradoodle

Waaraan herken je een goed Labradoodle tuigje?

Er bestaan heel veel hondentuigen, maar niet elk tuig is geschikt voor een Labradoodle. Er worden namelijk ook tuigjes verkocht die ergonomisch gezien niet zo best zijn voor je Labradoodle. Wist jij dat bijvoorbeeld een anti-trektuig echt sterk wordt afgeraden door hondenfysiotherapeuten en dierenartsen? Over anti-trektuigjes gaan we een stuk verder in dit artikel dieper op in.

Goed en slecht tuigje harnas Australian Labradoodle Cobberdog doodle puppy klitten

Hoe herken je een goed hondentuig? Klik hier voor het hele artikel! Deze afbeelding mag niet gebruikt worden door derden voor commerciële doeleinden zonder toestemming, © Dierenoppas Amersfoort

 1. Een goed tuigje voor een Labradoodle is een Y-tuig en heeft een Y-vorm. Hierdoor zal de druk bij de Labradoodle goed verdeeld worden op het borstbeen. Het borstbeen is het botje aan de voorkant van de hond die een beetje uitsteekt. Bij een Labradoodle is het belangrijk dat er géén horizontale borstband om de schouders heen zit. Een horizontale borstband belemmert de beweging van de schouders. Een borsttuigje is daarom geen goed idee.
 2. Een goed tuigje voor een Labradoodle zorgt voor weinig/minder klitten. Het tuigje schuift niet al te veel zodat er niet extra klitten komen. Ook zit het tuigje niet in de oksels, want ook dit zorgt voor extra klitten bij een Labradoodle.
 3. Een goed tuigje voor een Labradoodle is verstelbaar en geschikt voor de groei. Het tuigje kan het beste verstelbaar zijn zodat het op maat te maken is en ook geschikt is voor een Labradoodle puppy. Onze tuigen zijn perfect voor puppy’s en verstelbaar (tot een bepaald niveau, want: hoe groter de hond, hoe breder de bandjes en hoe langer het rugstuk zodat het niet in de oksels komt).
 4. Een goed tuigje voor een Labradoodle is sterk en stevig. Ook een Labradoodle kan sterk zijn en kan veel trekken, dan is het belangrijk dat het tuigje sterk en stevig is en onder alle omstandigheden de hond goed kan houden. Onze tuigen zijn gemaakt voor de sterkste honden!
 5. Een goed tuigje voor een Labradoodle is absoluut géén anti-trektuigje. Een anti-trektuigje is voor een Labradoodle geen goed idee. Deze tuigjes ze zitten namelijk strak in de oksels (wat voor klitten zorgt), maar ook zijn deze tuigjes voor de anatomie niet goed. Anti-trektuigjes maak je aan de voorkant vast, je trekt de hond scheef en je haalt de hond uit balans. Hierdoor komen er blokkades in de rug en gaan er wervels scheef staan. Lees hier meer over de nadelen van een anti-trektuigje.

Y-tuigje voor een Labradoodle

Hieronder kan je berichten lezen van baasjes die een Labradoodle (of Doodle-achtige hond) hebben en voor een Y-tuigje hebben gekozen. Wil je meer lezen? Wij hebben een heel uitgebreid artikel geschreven over hoe je hoe je goede hondentuigen herkent en vergelijkt. Dit is een artikel vol met nieuwe informatie, foto’s en een filmpje waarin je tuigjes kunt vergelijken.

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig labradoodle goldendoodle poedel hond

Ervaring review AnnyX tuigje Anny X tuig hond

Een Labradoodle tuigje en klitten?

Belangrijk bij een Labradoodle tuigje of harnas is dat het materiaal niet zorgt voor extra klitten. Vanwege de vachtsoorten van een doodle (Wool, Curly Fleece en Wavy Fleece) is een goed tuigje belangrijk, de vacht van een Labradoodle vergt onderhoudt en klit snel. Wij hebben twee soorten Y-tuigjes in ons assortiment, onder de volgende foto leggen we het verschil uit.

Bij een tuigje zal het altijd zijn dat de hond meer klitten krijgt dan zonder tuigje, maar een tuigje is wel veel beter voor de hals van een hond. Beide tuigjes hebben een zachte, gladde onderkant die geen haren vasthouden. En wat wij van héél veel Labradoodle (en Poedel) eigenaren horen zorgen onze tuigjes niet voor extra klitten.

Houd er rekening mee dat wat voor tuigje je ook hebt, de wrijving door het lopen altijd kan zorgen voor klitten bij langharige honden of honden met een dikke vacht. We merken dat dit bij onze gevoerde tuigjes minder is dan bij de ongevoerde tuigjes, omdat onze gevoerde tuigjes steviger zijn en daardoor minder schuiven tijdens het lopen.

Belangrijk is natuurlijk om het tuig na het wandelen af te doen en het tuig niet de hele dag om te laten zitten. Tuigjes van bijvoorbeeld fleece zullen voor meer klitten zorgen dan tuigjes van een gladde stof die de haren niet vasthouden.

AnnyX hondentuig of Dog Copenhagen

AnnyX hondentuig of Dog Copenhagen ervaring vergelijken

Beste tuig labradoodle goldendoodle australian cobberdog hondentuig puppy

Drie blije Doodles met hun gevoerde Y-tuig

Verschillende soorten Y-tuigjes

 • Het luxe gevoerde Y-tuigje heeft een voering van gladde FOAM. Deze stof houdt geen haren vast en schuurt en snijdt niet. Het tuigje is stevig en schuift niet snel (tenzij het te los zit, dan schuift het makkelijker). Hoe minder een tuigje schuift, hoe minder het tuig zorgt voor klitten. Daarnaast zit dit tuig ver van de oksels vandaan, zodat het niet zorgt voor extra klitten in de oksels. Nieuw: we hebben nu ook een paar gevoerde tuigjes mét neksluiting zodat het tuigje niet over het hoofd heen hoeft.
 • Het multifunctionele Y-tuigje is gemaakt van kwaliteitsnylon, dit is zachte gladde stof. Ook deze stof houdt geen haren vast en het schuurt en snijdt niet. Het tuigje is iets minder stevig omdat het niet gevoerd is en schuift daardoor ietsjes makkelijker. Belangrijk is om het tuigje niet te los om te doen, dan draait het sneller. Ook dit tuig heeft een extra lang rugstuk zodat het niet in de oksels komt en niet zorgt voor extra klitten in de oksels. Wat een voordeel is aan dit hondenharnas voor Labradoodles is dat het net ietsjes langer te verstellen is en het tuig niet om hoeft over het hoofd.
 • Hier kan je meer lezen over het verschil tussen onze twee Y-tuigjes.

AnnyX tuig Anny X harnas hond met naam en telefoonnummer

Een mooi én goed Y-tuigje met naam en telefoonnummer erop!

Hoe goed is een anti-trektuigje voor Labradoodles?

Op de vraag wat het beste anti-trektuig is voor Labradoodles kunnen wij heel duidelijk zijn. Er is géén goed anti-trektuig voor Labradoodles, eigenlijk voor geen enkele hond. Veel mensen weten het niet, maar anti-trektuigjes zijn helemaal niet goed voor honden. Helaas weten veel mensen dit nog niet.

Een anti-trektuigje werkt vaak tegen trekken, maar lost de oorzaak van het trekken niet op. Honden trekken vaak omdat ze gespannen zijn, stress hebben, pijn hebben, angstig zijn of het trekken is aangeleerd gedrag en een gewoonte geworden.

Labradoodle puppy met anti-trektuig om

Labradoodle puppy met anti-trektuig om

Anti-trektuigjes “werken” omdat ze de Labradoodle uit balans halen als hij trekt. De hond wordt namelijk aan de voorkant met de riem vastgemaakt en niet bovenop de rug. Maar wat gebeurt er dan? Omdat de hond uit balans gehaald wordt moet hij gaan overcompenseren met zijn lichaam, hij loopt namelijk niet op een natuurlijke manier. Een Labradoodle kan door een anti-trekharnas blokkades in de rug krijgen en wervels kunnen scheef gaan staan.

Het is dus helemaal niet goed om een anti-trektuigje voor jouw Labradoodle te gebruiken en al helemaal niet bij een pup. Een Labradoodle pup moet nog groeien en dan heeft een anti-trektuigje nog meer impact op de anatomie van de hond. Maar ook voor een volwassen Labradoodle is een anti-trektuigje geen goed idee.

Onze hondenfysio waarschuwt vaak voor anti-trektuigjes, zij krijgt regelmatig honden doorgestuurd die helemaal vast zitten in hun rug en een anti-trektuigje dragen. Een goed Y-tuig is veel beter voor de rug. We hebben een uitgebreid blog geschreven over de nadelen van anti-trektuigen.

Een halsband of tuig voor Labradoodles?

Voor een Labradoodle is een tuigje beter dan een halsband. Een halsband kan, ook al is het maar even en kort, veel schade doen aan de nek bij een korte ruk. Veel mensen willen hun hond corrigeren in de nek met een ruk aan de riem, maar dit is echt niet goed voor de nek.

In de nek zitten vitale organen, bijvoorbeeld de schildklier, wervels, aderen en de luchtpijp. Het gebeurt regelmatig dat een hond een nekhernia krijgt of problemen met de schildklier door een halsband. Kneuzingen, verrekkingen en pijn is niet heel ongebruikelijk wanneer je een halsband gebruikt. Hier kan je meer lezen over de juiste keuze: een tuigje of halsband.

Beste tuig labradoodle goldendoodle australian cobberdog hondentuig puppy Cody

Labradoodle Cody met zijn gevoerde tuigje (limited edition petrol/groen)

Wanneer kies je voor een halsband?

Het is niet altijd zwart/wit en er zijn ook redenen waarom je soms een halsband gebruikt in plaats van een tuig. Zorg er dan altijd voor dat je zelf je Labradoodle niet gaat corrigeren in de nek. TIP: kijk eens naar de WAW schokdemper, waarmee 40% van de klap van plotseling trekken wordt opgevangen! Waarom kan je kiezen voor een halsband voor een Labradoodle in plaats van een tuigje:

 • de hond draagt tijdelijk een halsband vanwege een operatie op de plek waar het tuig zit.
 • de hond heeft blokkades in de rug waar het tuigje precies zit. Ga dan eerst langs een hondenfysio of een hondenosteopaat, die de rug los kan maken en blokkades weg kan nemen, zodat je daarna een tuigje kunt dragen om blokkades te voorkomen
 • de hond is bang van een tuigje (zie de video hieronder). Wat vaak ook helpt bij honden die bang zijn voor een tuig, is een tuigje die niet over het hoofd hoeft.

Welke maat tuigje past een Labradoodle?

Om te weten welke maat goed past bij een Labradoodle kan je kijken naar de maattabel. Het is niet zo eenvoudig om te zeggen dat een Labradoodle Mini maat XS past, een Labradoodle medium maat M en een Labradoodle Large maat L. Elk merk hondentuig heeft een eigen maatvoering en is anders, daarom is het niet mogelijk om te zeggen dat alle Labradoodles van alle harnassen maat S passen. Bij het ene merk valt een S veel kleiner dan van een ander merk. Daarnaast zijn niet alle Labradoodles hetzelfde. Zo kan een medium labradoodle 14kg wegen maar ook 18kg en daar zit een groot verschil in qua maatvoering van hondentuigjes.

Kijk altijd naar de maattabel, hierop is het belangrijk dat er een gewicht te zien is en een borstomvang. Bij ons staat de maattabel op de pagina van de tuigjes wanneer je naar beneden scrolt, met een uitgebreide uitleg hoe te meten. Kom je er niet uit welke maat past, neem dan contact op!

Een goed tuigje voor een Labradoodle puppy kopen?

Wanneer kan je het beste beginnen met een tuigje bij een Labradoodle puppy? Veel mensen weten niet dat je het beste met een tuigje kunt beginnen als de Labradoodle nog een jonge puppy is. Er zijn steeds meer fokkers die hun Labradoodle puppy al in het nest laten wennen aan een goed Y-tuigje. Wij werken met veel Labradoodlefokkers samen, als fokker kan je korting krijgen bij ons.

Voor een Labradoodle puppy is een tuigje een goede keuze, omdat de nek van een puppy erg kwetsbaar is. Met een tuigje bescherm je de nek van de puppy. Mensen willen vaak maar één tuigje aanschaffen, maar helaas gaat dit niet. Welk maat tuig past een Labradoodle puppy? Niet elke Labradoodle puppy is even groot, maar vaak heb je bij een puppy heb je toch wel 2 of 3 tuigjes nodig. Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy.

Wat belangrijk is bij een puppytuigje voor Labradoodles is dat het verstelbaar is, zodat het een X aantal kilo’s kan meegroeien (meegroeituigje). Hoe groter de puppy is, hoe breder de banden worden en hoe langer het rugstuk zodat het tuigje niet in de oksels komt.

De beste halsband voor labradoodles

Wanneer je kiest voor een halsband voor jouw Labradoodle of Poedel, kies dan voor een eco-friendly & fashionable halsband! De beste halsband voor een labradoodle is een halsband die niet slipt of wurgt. Onze ecologische halsbanden voor Labradoodles worden met liefde met de hand gemaakt met 100% natuurlijk ecologisch katoen canvas en deels van gerecyclede materialen.  Ze zijn van bijzonder mooie en stevige kwaliteit. De halsbanden zijn uniek en hebben mooie printjes. Tot in de allerkleinste detail worden ze met de hand gemaakt. Daarnaast hebben we ook wat bredere gevoerde halsbanden van Hunter, ook geschikt voor Labradoodles.

Wanneer je kiest voor een halsband kan het handig zijn om te kijken naar een WAW schokdemper. Als jouw Labradoodle plotseling trekt omdat hij bijvoorbeeld een kat ziet, wordt deze klap met 40% verminderd. Beter voor jou & voor de nek van jouw Labradoodle! De WAW schokdemper is ook perfect te gebruiken met een hondentuig.

Unieke eco friendly ecovriendelijke hondenhalsband honden halsband vrolijk stevig sterk kleurtjes print printjes handgemaakt op maat puppy

Eco-friendly halsbanden in unieke printjes

Hunter Divo brede zachte halsband collar grote klein hond mesh neopreen ademend buiten wandelen alle kleuren

Gevoerde Hunter halsbanden geschikt voor Labradoodles

WAW Easy Dog walk anti-trek elastische hondenriem. Bungee anti shock trekveer met elastiek lijn. Schokdemper hond riem met anti-trek tussenstuk halsband tegen trekken Italie

WAW Easy Dog schokdemper, vangt 40% van de klap op als een hond plotseling trekt

De beste hondenriem of hondenlijn voor labradoodles

Wij zijn ontzettend fan van een normale lange riem voor labradoodles of Poedels. Met een lange lijn wandelen labradoodles van nature rustiger. Het kan even een uitdaging zijn om het wandelen met een lange lijn onder de knie te krijgen (al valt dit met 3 meter heel erg mee!), maar je zult zien dat wandelen zo veel meer plezieriger wordt. Jouw Labradoodle heeft meer ruimte om lekker te snuffelen en wandelt hierdoor rustiger. Ook ga je elkaar minder snel irriteren, want vaak als een hond trekt, wordt dit door de eigenaar versterkt. Hoe werkt dit?

 1. Je hebt een te korte riem van één, anderhalf of twee meter
 2. De hond ruikt iets interessants en stopt opeens
 3. Omdat de riem kort is, krijgt de hond meteen een ruk, de lijn staat strak
 4. Het baasje raakt geïrriteerd: stopt mijn hond nu alweer?
 5. De hond wordt meegetrokken en kan niet snuffelen
 6. De hond raakt gefrustreerd en gestrest. Snuffelen is een natuurlijke behoefte [BLOG: Snuffelbehoefte van de hond]
 7. Een gestreste en gefrustreerde hond zal meer gaan trekken, hij heeft immers die snuffelbehoefte. Snuffelen is voor honden erg belangrijk en kan je zien als social media voor honden.

Wil je meer lezen? Bekijk dan ons:

We hebben twee lange riemen / lijnen voor Labradoodles. Biothane lijnen en lijnen met extra grip. Beide hebben hun voor- en nadelen. We hebben deze voor- en nadelen uitgebreid beschreven in de laatste alinea van ons blog over lange lijnen!

Online een labradoodle tuigje, harnas, halsband of riem kopen of bestellen

Wil jij een tuigje, harnas, halsband of riem kopen voor jouw Labradoodle of Poedel? De online dierenwinkel van Dierenoppas Amersfoort is al jaren expert op het gebied van de beste hondentuigen. We hebben ons assortiment met veel liefde, zorg én kennis over hondengedrag samengesteld. Niet voor niets zijn er vele lezingen, cursussen en opleidingen gevolgd omtrent de nieuwste inzichten op het gebied van hondentraining. Daarnaast hebben wij veel ervaring in het juist aanmeten van een tuig. Het is momenteel niet mogelijk om met de hond langs te komen om een tuig te passen. Maar wist je dat we je perfect kunnen helpen via de mail? Wanneer je bij de klantenservice doorgeeft welk hondenras, leeftijd, gewicht en borstomvang jouw hond heeft kunnen wij je goed adviseren welke tuig & welke maat je nodig hebt.

Puppy tuigje AnnyX labradoodle Anny X harnas tuig olijfgroen

Labradoodle puppy Teddy met het olijfgroene Y-tuigje

Een goed Y-tuigje voor alle Labradoodles en poedelkruisingen

Niet alleen voor een (australian) Labradoodle is een goed tuig belangrijk maar voor alle Poedel en Doodle kruisingen: ook voor een Bernedoodle (Berner Sennenhond X poedel), een Cockapoodle of Cockapoo (Cocker Spaniël X poedel), een Goldendoodle (Golden Retriever X poedel), een Irish doodle (Ierse Setter X poedel), een Maltipoodle (Maltezer X poedel), een Schnoodle (Schnauzer X poedel), een Bordoodle (Bordercollie X poedel), een Yorkipoo (Yorkshire Terriër X poedel), een Shih-Poo (Shih Tzu X poedel) en de Cavapoo (Cavalier King Charles Spaniel x poedel).

Reviews & ervaringen met tuigjes voor Labradoodles en Poedels

Ben jij benieuwd naar ervaringen en reviews met tuigjes voor Labradoodles en Poedels? Check op onze site het kopje beoordelingen en je vindt  50+ reviews / ervaringen van andere hondenbaasjes die dit fijne tuig voor hun Labradoodle of ander hondenras bij ons besteld hebben.

Zo schreef Anita een mooie review over het Anny-X tuig: “Op aanrader van onze groep Irish Doodles van Puur Gout contact gezocht met Dierenoppas Amersfoort voor een goed tuigje voor onze Otis (insta: otis_irishdoodle). Lisanne van Dierenoppas Amersfoort nam de moeite om een goed advies te geven, ook qua maat. Omdat Otis net tussen 2 maten in zat gaf ze t advies om heel even een maandje te wachten. Wat eerlijk! Otis is nu een half jaar en we hebben inmiddels het gevoerde AnnyX Y-tuigje besteld en razendsnel ontvangen. Wat een kwalitatief geweldig tuig! We hebben een hele blije hond die met dit tuigje totaal ontspannen meeloopt. En ook in t losloopgebied kan de riem af, want met het tuigje heeft ie alle vrijheid om lekker te rennen. Otis blij, baasjes blij. Dank je wel Lisanne voor je eerlijke en goed onderbouwde advies! Sowieso kun je op haar website al ontzettend veel goede info vinden!

Y harnas Labradoodle

Labradoodle puppy y tuigje

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Een gedachte over “Dit Y-tuigje heeft voor Labradoodles de beste pasvorm! | 5 tips

 1. Bianca Fijn schreef:

  Via de mail snel geholpen om de juiste maat Anny x tuig voor onze labradoodle pup te kiezen. Verzending met gepersonaliseerde naamtaq was ook sneller dan verwacht, super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *