Verschil gevoerde en ongevoerde Y-tuigje

Het verschil tussen het gevoerde en ongevoerde tuigje

In ons assortiment hebben we twee type honden tuigjes: gevoerd & ongevoerd. Over beide tuigjes zijn wij erg content en verkopen wij al jaren naar grote tevredenheid. Daarnaast hebben we van beide types ook nog een anti-ontsnappingsvariant voor honden die uit een normaal tuigje kunnen ontsnappen. We krijgen vaak de vraag van mensen wat nou het verschil is. Welk tuig is het beste en wat kunnen ze het beste aanschaffen voor hun hond? Omdat deze vraag regelmatig gesteld wordt en wij graag goed advies geven hebben we besloten om dit uitgebreid toe te lichten op deze pagina. Twijfel je nog over een tuigje of halsband, klik dan hier.

Inhoudsopgave

Wanneer kies je voor een anti-ontsnappingstuigje?

Als honden erg slim zijn of angstig zijn kunnen ze uit normale tuigjes ontsnappen. Dit gaat echt heel eenvoudig bij een tuigje met horizontale borstband. Een hond loopt naar achteren, de riem staat strak, een hond trekt even en het tuigje floept over zijn hoofd. Met een normaal Y-tuig is dit écht al een stuk moeilijker dan met een tuigje met horizontale borstband. 

Toch zijn er ook honden die uit een Y-tuigje kunnen ontsnappen. Dit zijn vaak honden die extreem bang of slim zijn. Denk aan honden uit het buitenland met een vluchtdrang of honden die weten dat ze uit een tuigje kunnen ontsnappen (omdat ze die ervaring hebben bij een tuigje met horizontale borstband). Voor deze honden hebben we speciale anti-ontsnappingstuigjes.

Wanneer je daar de juiste maat bij hebt en hij zit goed afgesteld kan een hond absoluut niet uit een anti-ontsnappingstuig komen. Nu hebben wij wel eens één uitzondering meegemaakt: bij een hond met behoorlijk overgewicht waarvan de buik na de ribben groter was dan de ribben zelf.

De bedoeling van een anti-ontsnappingstuigje is namelijk dat de 2e buikband (die na de ribben zit) niet naar de oksels toe kan bewegen. Op die manier blijft het tuigje op zijn plek zitten. En een hond kan natuurlijk ook nog uit een tuig komen als hij het tuig kapot bijt (alles van stof kan kapot, elk tuigje kan dus ook door een hond doormidden worden gebeten, welk merk je ook hebt). Laat een hond niet op het tuig bijten en doe het tuig af als je er geen toezicht op hebt.

Kenmerken van het gevoerde tuigje

De voering van het gevoerde tuig is gemaakt van luchtdoorlatend FOAM als binnenzijde (zacht maar stevig materiaal) met daarboven Cordura. Dit is een nylon soort dat tegen zware belastingen bestand is, deze stof wordt o.a. gebruikt voor koffers, rugzakken, schoenen en militaire kleding.

Het gevoerde tuigje is geschikt voor puppy’s, lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?

Het gevoerde tuigje is goed verstelbaar op 4 plekken: bij twee zijdes bij de hals en bij twee zijdes bij de buik. Onderop is het gevoerde tuigje niet verstelbaar, maar we hebben speciaal voor honden met een kortere rug tussenmaten met een korter rugstuk. De kleuren geven niet af aan de hond (wat sommige tuigjes van andere merken wel doen).

Het tuigje is zacht en soepel en wordt nog soepeler als je hem wast. Het tuigje mag gewassen worden in de wasmachine op 30 graden (niet in de droger, alle sluitingen in elkaar en in een waszak of kussensloop).

Het gevoerde tuigje is niet warm in de zomer (de stof is luchtdoorlatend en ademend) en een hond kan er goed mee zwemmen. Omdat het tuigje gevoerd is blijft deze ietsjes langer nat dan ons ongevoerde tuigje maar desondanks droogt hij snel. Qua gewicht verschilt het gevoerde tuigje niet veel met het ongevoerde tuigje, dit is vrijwel gelijk.

Het gevoerde tuigje is geschikt voor kortharige honden en honden met een lange dikke vacht, het tuigje heeft een zachte gladde stof. De tuigjes zijn erg populair bij o.a. Labradoodles omdat dit tuigje ver van de oksels zit en de kans op klitten kleiner is.

Nieuw: Maat XXS t/m M in de kleuren bruin en bruin & amber hebben neksluitingen zodat het niet over het hoofd aan hoeft. Wij verwachten dat in de toekomst ook andere kleuren en maten erbij komen maar daar is op dit moment nog geen informatie over bekend.
De andere kleuren en maten gaan wel over het hoofd en klik je vervolgens eenvoudig vast bij de buik. Wij hopen in de toekomst andere kleuren en maten met neksluitingen in ons assortiment te hebben zodra deze geproduceerd worden.

Kenmerken van het ongevoerde tuigje

Ons ongevoerde tuigje is goed verstelbaar en is gemaakt van kwalitatief ontzettend goede nylon. In tegenstelling met wat veel mensen vaak denken snijdt en schuurt dit nylon absoluut niet. Het is zacht en soepel nylon. Het tuigje is op 5 plekken verstelbaar: bij twee zijdes bij de hals, bij twee zijdes bij de buik en helemaal onderop de buik (het bandje die van de hals onderop naar de buikband loopt). Het ongevoerde tuigje is geschikt voor puppy’s.

Het tuigje kan gewassen worden in de wasmachine. Wanneer er wat vuil op zit kan het wat minder soepel worden omdat modder en vuil zorgt dat de stof wat harder wordt. Was het tuigje daarom 1x per 1-2 maanden zodat hij mooi blijft. Dit kan gewoon op 30 graden, niet in de droger, alle sluitingen in elkaar en in een waszak of kussensloop. De kleuren geven niet af aan de hond (wat sommige tuigjes van andere merken wel doen)

Het ongevoerde tuigje is niet warm in de zomer en een hond kan er goed mee zwemmen. Qua gewicht verschilt het gevoerde tuigje niet veel met het ongevoerde tuigje, dit is vrijwel gelijk. Het ongevoerde tuigje is geschikt voor kortharige honden en honden met een lange dikke vacht, het tuigje heeft een zachte gladde stof. De tuigjes zijn erg populair bij o.a. Labradoodles omdat dit tuigje ver van de oksels zit en de kans op klitten kleiner is. 

Het ongevoerde tuigje hoeft niet aan over het hoofd en de hond hoeft er ook niet in te stappen. Door de extra neksluitingen doe je hem eenvoudig aan als een halsband en klik je hem daarna vast bij de buik. Het tuigje kan je ook aandoen over het hoofd wanneer je de neksluiting dicht laat. Zie hieronder het filmpje:

De verschillen tussen onze tuigjes

 • De maatvoering is van beide tuigen compleet anders. Een gevoerd tuig maat M gaat bijvoorbeeld van 18 tot 28kg. Het ongevoerde tuigje maat M van 23kg tot 40kg. Ga er daarom niet vanuit dat alle maten hetzelfde zijn maar meet de hond op en kijk naar de maattabel.
 • Het ongevoerde tuigje is net wat goedkoper dan het gevoerde tuigje.
 • Het gevoerde tuigje is uitgevoerd in meer kleuren dan het ongevoerde tuigje.
 • Alle maten en kleuren van het ongevoerde tuigje hebben neksluitingen zodat het niet over het hoofd aan hoeft. Alleen ongevoerd maat XXXS heeft géén neksluitingen (deze maat is hier te klein voor).
 • De gevoerde tuigjes Maat XXS t/m L hebben neksluitingen zodat het niet over het hoofd aan hoeft. Wij verwachten dat in de toekomst ook andere kleuren en maten erbij komen maar daar is op dit moment nog geen informatie over bekend.
 • Het ongevoerde tuigje kan je onderop verstellen (de band die tussen de voorpoten door loopt), het gevoerde tuigje is onderop niet verstelbaar. Wanneer het gevoerde tuigje te lang is kan je kiezen voor het gevoerde tuigje met een kortere rug.
 • Het gevoerde tuigje is steviger doordat hij een dubbele laag heeft (hij is gevoerd). Hierdoor heeft hij de neiging minder te schuiven. Een tuigje zal altijd wat bewegen als een hond beweegt, dit is niet te voorkomen. Het gevoerde tuigje beweegt wat minder omdat hij wat steviger is. 
 • Het gevoerde tuigje heeft een stukje stof op de rug onder de ring waar je de riem vastmaakt. Hierdoor ligt de musketon niet op de rug van de hond.
 • De gevoerde tuigjes hebben wat bredere banden dan de ongevoerde tuigjes doordat ze een gevoerde onderlaag hebben.
 • Onze naamtags (hiermee bevestig je de naam en/of telefoonnummer van je hond op het tuigje) zijn van oorsprong gemaakt voor onze gevoerde tuigjes. Ze passen ook om de ongevoerde tuigjes (vanaf maat XS) maar zijn daarvoor wel wat aan de brede kant (zie hiervoor de voorbeeldfoto’s op de pagina van de naamtags). 

De overeenkomsten tussen onze tuigjes

 • Beide tuigjes zijn Y-tuigjes met een perfecte pasvorm, lees hier meer over hoe je een goed hondentuig herkent.
 • Beide tuigjes hebben een langer rugstuk dan andere tuigjes, hierdoor zitten ze verder van de oksels vandaan. Het is belangrijk dat een tuigje niet in de oksels van een hond komt omdat dit niet fijn loopt.
 • Beide tuigjes zijn goed verstelbaar. Het ongevoerde tuigje is net ietsjes langer te verstellen dan het gevoerde tuigje, dit komt omdat het gevoerde tuigje gevoerd is.
 • Beide tuigjes zijn geschikt voor puppy’s omdat ze verstelbaar zijn en meegroeien. Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?
 • Beide tuigjes verschillen niet veel in gewicht, de maten van beide tuigjes zijn vergelijkbaar.
 • De hond kan met beide tuigjes goed zwemmen.
 • Beide tuigjes zijn niet warm in de zomer, ook de gevoerde niet die gemaakt is van ademend materiaal.
 • Beide tuigjes maak je vast bovenop de rug en niet bij de nek of aan de voorkant (als anti-trektuig, lees hier waarom niet). 

Waar bevestig je de riem bij een tuigje op de rug of voorkant

Bestel eenvoudig online een tuigje voor jouw hond!

Bij de webshop van Dierenoppas Amersfoort staan we voor kwaliteit. Niet voor niets hebben wij veel terugkerende klanten die onze tuigjes bestellen. Als je vragen hebt en niet goed weet welke maat je kunt kiezen neem dan contact met ons op via de mail, dan helpen we je hierbij. Wanneer je bij ons bestelt, profiteer je van de volgende voordelen:

 • Bekijk onze reviews, ervaringen en beoordelingen op Trustpilot en Google
 •  Uniek assortiment met hondenproducten
 • Wij doen er alles aan om je bestelling snel te versturen
 • Alle bestellingen worden zorgvuldig ingepakt
 • Je kunt ons altijd mailen, zelfs in het weekend
 • Ben je niet tevreden? Laat het weten. Dan zoeken we een passende oplossing
 • Veilig betalen met iDeal of Paypal

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *