Koffiehout kauwwortel koffieboom koffiewortel koffieknook hond

Alles wat je wil weten over de Koffieboomwortel / Koffiehout kauwwortel voor honden

De koffieboom kauwwortel: wat is deze kluif van hout voor honden precies?

De koffieboom kauwwortel / koffiewortel is een 100% natuurlijk bot van hout voor honden. Ze zijn afkomstig uit Vietnam, waar ze met de hand geoogst worden in beschermde gebieden. Op die manier zorgen ze dat er geen schade ontstaat aan het wortelsysteem van de bomen en bossen. De wortels krijgen bij honden een tweede leven: in plaats dat ze vernietigd worden (ook slecht voor het milieu), kunnen honden er heerlijk op knagen!

Koffiewortels vind je onder verschillende namen: koffieboomwortel, koffiehout kauwwortel, koffieboom kauwwortel, coffeewoods & woofstock. 

Koffieboeren verbranden de koffiewortels normaal gesproken (wat niet goed is voor het milieu). Omdat de wortels steeds populairder wordt om te geven aan honden als kluif, hoeven ze niet meer verbrand te worden en krijgen de koffieboeren in Vietnam hier inkomsten uit. Je kunt de koffieboom kauwwortels hier vinden in onze webshop.

De koffiewortel is ideaal voor honden met een allergie, honden met bijvoorbeeld nierproblemen of andere gevoeligheden. De wortels bevatten namelijk helemaal niets: 100% natuurlijk, duurzaam, onbewerkt en er zitten geen toevoegingen in. Het is een vegetarische hondensnack. Ook bevatten ze absoluut geen cafeïne en zijn ze helemaal hypoallergeen (en dus ook geschikt voor honden die een eliminatie dieet volgen) .

Koffieboom koffiehout kauwwortel hard bot kluif hond van hout bot

De koffieboomwortel is ideaal voor honden met een grote kauwbehoefte, in plaats van een tafelpoot, kunnen ze kauwen op de koffieboom kauwwortel. Ook ideaal voor honden die graag stokjes buiten meenemen en opeten.

De koffiehout wortel is van een ander soort hout en splintert niet (wel kan het wat rommel geven, omdat er stukjes en vezels vanaf komen die veilig zijn als erop gekauwd wordt). Is de wortel droog, dan kunnen er meer stukjes vanaf komen (die geen kwaad kunnen), laat de wortel dan een paar uur weken in een emmer water

Is het veilig voor mijn hond om op de koffiewortel  / koffieboom kauwwortel te kauwen? 

De koffieboomwortel is niet geschikt voor al te jonge pups. Het advies om ze pas vanaf 12 weken te geven. 

Kauw wortel koffiewoods coffeewoods hard bot kluif hond van hout houten honden

De koffieboomwortel is een harde wortel, maar van zacht hout. Dit soort hout kan niet splinteren. Wanneer een hond op de uiteindes blijft kauwen, komen er stukjes en vezels vanaf, op die manier wordt de koffieboomwortel namelijk geleidelijk aan kleiner. Dit kan wat rommel geven.

Wanneer een hond een plek blijft kauwen, worden de vezelstukjes zacht en fijn gekauwd. Ze kunnen worden ingeslikt, stimuleren de darmen extra en worden daarna gewoon weer uitgepoept. 

Belangrijk om te weten, is dat er twee type kauwers bestaan van honden: 

  • Honden die lang op een plek kauwen, dit is hoe de meeste honden de koffieboom kauwwortel gebruiken. Op die manier worden de vezels zacht en fijn gekauwd. Wanneer een hond de vezels binnen krijgt, kan dit geen kwaad. Deze vezels stimuleren de darmwanden nog eens extra. Wanneer de hond poept heeft deze een vezel ontlasting. Deze honden zien de kauwwortel als kauw plezier.
  • Honden die fanatiek gaan ‘scheuren’. Deze honden gaan met de koffiehout kauwwortel om zoals met een speeltje. Deze trekken vaak hele stukken er vanaf en willen de wortel vaak zo snel mogelijk slopen. Deze honden zullen de vezels vaak ook niet opeten maar laten liggen of uitspugen i.p.v. inslikken. Deze honden zien de koffiehout kauwwortel als bezigheidsspeeltje. Voor deze honden is de koffiewortel niet geschikt. Het kan handig zijn om de wortel vast te houden, zodat de hond leert om de uiteindes zacht te kauwen en niet gaat slopen.

Koffieboom koffiehout kauwwortel hard bot kluif hond honden koffiewortel

De Koffiehout kauwwortel is een natuur product en niet onverwoestbaar, daarom raden wij aan om het altijd onder toezicht geven. Wanneer er grote delen van de kauwwortel loslaten direct deze vervangen.  Is de wortel zo klein geworden dat je hond hem zou kunnen inslikken, dan kun je deze het best vervangen door een nieuwe.

Is de koffieboom kauwwortel droog, dan kunnen er meer stukjes vanaf komen (die geen kwaad kunnen), doe de wortel dan eerst een paar uur in een emmer water. 

De maten zijn gebaseerd op de diameter en het gewicht van de kauwboom kauwwortel gebaseerd op de kracht van het bijten. Neem daarom ook altijd de juiste maat kauwwortel.

Houdt er altijd rekening mee met honden met een grote bijt kracht zoals een stafford en bull achtige altijd een L te kopen (en je kunt altijd even een mailtje sturen, zodat wij de grootste koffiewortel maat L kunnen uitkiezen voor jouw hond).

Wat als mijn hond de koffieboomwortel / koffiewortel niet lekker vindt of er niet naar om kijkt? 

De meeste honden zijn meteen gek op de koffieboom kauwwortels. Toch zijn er honden die niet weten dat ze erop kunnen kauwen, omdat het zo anders is dan een normale kluif. Sommige honden moeten er even aan wennen.

Wat kan helpen is om de wortel 1-2 dagen in de tuin te leggen, de geur van buiten trekt dan in het bot en dan gaat het meer ruiken naar stokjes die honden ook buiten vinden. Wat ook kan helpen is om de koffieboom kauwwortel 1-2 dagen in een zak met hondenbrokje te leggen, zodat er meer geur en smaak aan komt.

Bekijk ook de Facebookpagina van Dierenoppas Amersfoort.

Benieuwd naar andere blogs? 

[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond.
[BLOG] De natuurlijke tekenband, werkt dat nou echt?
[BLOG] Hoe vind je een goed hondentuig? Dit wist jij niet! 
[BLOG] Yakstaven, is het allemaal wel zo goed?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *