Koffiehout kauwwortel koffieboom koffiewortel koffieknook hond

Alles wat je wil weten over de Koffieboomwortel (koffiehout) voor honden

De koffieboom kauwwortel is een populaire kauwsnack voor honden. Dit komt omdat het een hypoallergene snack is (wat betekent dat het ook geschikt is voor honden met allergieën) en ook nog eens lang mee gaat. Koffiewortels vind je onder verschillende namen: koffieboomwortel, koffiehout kauwwortel, koffieboom kauwwortel, coffeewoods & woofstock. De wortels komen van de koffieboom (niet te verwarren met een koffieboon). Ze zijn geschikt voor pups vanaf 12 weken en ideaal bij het wisselen van de tandjes (zo spaar je je meubilair!) Je kunt de koffiewortels hier in onze webshop vinden.

Inhoudsopgave

De koffieboom kauwwortel: wat is deze kluif van hout voor honden precies?

De koffieboom kauwwortel, ook wel koffieboomwortel of koffiewortelhout genoemd, is een 100% natuurlijk bot van hout voor honden. De koffieboomwortels zijn afkomstig uit Vietnam, waar ze met de hand geoogst worden in beschermde gebieden. Op die manier zorgen ze dat er geen schade ontstaat aan het wortelsysteem van de bomen en bossen. De wortels krijgen bij honden een tweede leven: in plaats dat ze vernietigd worden (ook slecht voor het milieu), kunnen honden er heerlijk op knagen!

Koffiehout langdurige kauwsnack ervaring gevaarlijk splinters grote hond koffiewortel

Koffieboeren verbranden de koffiewortels normaal gesproken (wat niet goed is voor het milieu). Omdat de wortels steeds populairder wordt om te geven aan honden als kluif, hoeven ze niet meer verbrand te worden en krijgen de koffieboeren in Vietnam hier inkomsten uit. Je kunt de koffieboom kauwwortels vinden in onze webshop.

Koffiewortel koffiehout koffieboomwortel ervaringen hond kauwstokKoffiewortel koffiehout koffieboomwortel ervaringen hond kauwstokKoffiewortel koffiehout koffieboomwortel ervaringen hond kauwstokKoffiehout koffiestok hond ervaring slopen als puppyKoffiewortel koffiehout koffieboomwortel ervaringen hond kauwstok

Koffiehout wortel: een kluif voor honden met een allergie of nierproblemen

De koffiehout koffiewortel is ideaal voor honden met een allergie, honden met bijvoorbeeld nierproblemen of andere gevoeligheden. De wortels bevatten namelijk helemaal niets: 100% natuurlijk, duurzaam, onbewerkt en er zitten geen toevoegingen in. Het is een vegetarische hondensnack. Ook bevatten ze absoluut geen pesticides, cafeïne en zijn ze helemaal hypoallergeen (en dus ook geschikt voor honden die een eliminatie dieet volgen) .

Koffiehout kauwwortel koffieboom koffiewortel koffieknook hond golden retriever

Een blije Golden Retriever met de koffiehout kauwwortel

De koffieboomwortel is ideaal voor honden met een grote kauwbehoefte, in plaats van een tafelpoot of ander hout, kunnen ze kauwen op dit houten kauwbot. Ook ideaal voor honden die graag stokjes buiten meenemen en opeten.

De koffiehout wortel is van een ander soort hout dan normaal hout en splintert niet. Wel kan het wat rommel geven, omdat er stukjes en vezels vanaf komen die veilig zijn als erop gekauwd wordt. De bedoeling is dat de hond het einde fijnkauwt, dit maakt wat rommel, deze stukjes zijn zacht en nat en kunnen geen kwaad. Is de Koffiebot wortel droog, dan kunnen er meer stukjes vanaf komen (die geen kwaad kunnen), laat de wortel dan een paar uur weken in een emmer water. Lees hieronder verder.

Is het veilig voor mijn hond om de koffiewortel / koffieboom kauwwortel op te eten?

De koffieboomwortel is veilig voor de hond om op te eten. Het is een harde wortel, maar van zacht hout: dit soort kauwhout kan niet splinteren. Wanneer een hond op de uiteindes blijft kauwen, komen er stukjes en vezels vanaf, op die manier wordt de koffieboonwortel namelijk geleidelijk aan kleiner. Dit kan wat rommel geven.

Wanneer een hond een plek blijft kauwen, worden de vezelstukjes zacht en fijn gekauwd. Ze kunnen worden ingeslikt, stimuleren de darmen extra en worden daarna gewoon weer uitgepoept.

Koffieboom koffiehout kauwwortel hard bot kluif hond honden koffiewortel

Een blije Stafford met zijn koffiehout kauwwortel maat L

Belangrijk om te weten, is dat er twee type kauwers bestaan van honden:

  • Honden die lang op een plek kauwen, dit is hoe de meeste honden de koffieboom kauwwortel gebruiken. Op die manier worden de vezels zacht en fijn gekauwd. Wanneer een hond de vezels binnen krijgt, kan dit geen kwaad. Deze vezels stimuleren de darmwanden nog eens extra. Wanneer de hond poept heeft deze een vezel ontlasting. Deze honden zien de kauwwortel als kauw plezier.
  • Honden die fanatiek gaan ‘scheuren’. Deze honden gaan met de koffiehout kauwwortel om zoals met een speeltje. Deze trekken vaak hele stukken er vanaf en willen de wortel vaak zo snel mogelijk slopen. Deze honden zullen de vezels vaak ook niet opeten maar laten liggen of uitspugen i.p.v. inslikken. Deze honden zien de koffiehout kauwstaaf als bezigheidsspeeltje. Voor deze honden is de koffiewortel niet geschikt. Het kan handig zijn om de wortel vast te houden, zodat de hond leert om de uiteindes zacht te kauwen en niet gaat slopen.

Is de koffieboonwortel veilig en geschikt voor puppy’s?

De koffieboomwortel is geschikt voor puppy’s, maar niet geschikt voor al te jonge pups. Het advies om ze pas vanaf 12 weken te geven. Je kunt de wortel van te voren even weken in een emmer met water, zodat deze wat minder droog is.

De Koffiehout kauwwortel is een natuur product en niet onverwoestbaar, daarom raden wij aan om het altijd onder toezicht geven. Wanneer er grote delen van de kauwwortel loslaten direct deze vervangen.  Is de wortel zo klein geworden dat je hond hem zou kunnen inslikken, dan kun je deze het best vervangen door een nieuwe.

Koffiehout kauwwortel koffieboom koffiewortel koffieknook hond stafford pitbull rottweiler

Een blije Stafford met zijn koffiehoutwortel maat L

Een aantal handige dingen om te weten over de koffiewortels:

  • Is de koffieboom kauwwortel droog, dan kunnen er meer stukjes vanaf komen (die geen kwaad kunnen), doe de wortel dan eerst een paar uur in een emmer water.
  • De maten zijn gebaseerd op de diameter en het gewicht van de kauwboom kauwwortel gebaseerd op de kracht van het bijten. Kies daarom ook altijd de juiste maat kauwwortel.
  • Houdt er altijd rekening mee met honden met een grote bijt kracht zoals een stafford en bull-achtige honden altijd een L te kopen. En je kunt altijd even een mailtje sturen, zodat wij de grootste koffiewortel maat L kunnen uitkiezen voor jouw hond.

Wat als mijn hond de koffieboomwortel / koffiewortel niet lekker vindt of er niet naar om kijkt? 

De meeste honden zijn meteen gek op de koffieboom kauwwortels. Toch zijn er honden die niet weten dat ze erop kunnen kauwen, omdat het zo anders is dan een normale kluif. Sommige honden moeten er even aan wennen.

Wat kan helpen is om de wortel 1-2 dagen in de tuin te leggen, de geur van buiten trekt dan in het bot en dan gaat het meer ruiken naar stokjes die honden ook buiten vinden. Wat ook kan helpen is om de koffieboom kauwwortel 1-2 dagen in een zak met hondenbrokje te leggen, zodat er meer geur en smaak aan komt.

Reviews & ervaringen met de koffieboomwortel

Ben jij benieuwd naar ervaringen en reviews met de koffieboom kauwwortel? Check op onze site het kopje beoordelingen en je vindt meerdere reviews / ervaringen van andere hondenbaasjes die de koffiewortel bij ons online besteld hebben.

Saskia: “Voor mijn Hollandse herder langhaar van 5 maanden een koffiewortel besteld. Wat een snelle levering! Tui was er helemaal weg van. Er zitten nu al uren kauwplezier in. Groot succes.”

Arenda: “Vanmorgen de koffiehout kauwwortel binnen gekregen. Nou Mylo is er helemaal blij mee. Meestal is het geen wat hij krijgt binnen 10 minuten kapot maar hier is hij wel even zoet mee. Bedankt voor de snelle levering.”

Ellen: “Ik heb een tijdje geleden 3 koffiehoutwortels besteld, 2 zijn er op, de derde, de grootste nog niet. De honden Ozzie en Billy vinden het heerlijk om op te knagen. Tja, en als er dan nog maar eentje over is dan maar samen, elk aan een uiteinde.

Ben je opzoek naar meer natuurlijke snacks & kauwproducten voor honden? We hebben ook de echte originele yakstaven uit de Himalaya!

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *