Teckel harnas tuig of halsband tuigje goed slecht dwergteckel kaninchen kaninchenteckel teckelpuppy puppy standaardteckel

Dit Y-tuigje heeft voor Teckels de beste pasvorm | Wist jij dit?

Opzoek naar het beste tuigje voor jouw Teckel? In deze blog behandelen wij Teckel tuigjes die ook daadwerkelijk goed zitten bij Teckel. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om een goed hondentuigje te vinden voor een Teckel. Voor zowel een Kaninchenteckel, Dwergteckel als Standaardteckel is het lastig om goede teckeltuigjes te vinden. Wij weten precies waar je op kunt letten zodat jij het beste tuigje Teckel kunt aanschaffen voor jouw viervoeter.

Wij hebben gemerkt dat een aantal punten heel belangrijk zijn bij het uitkiezen van een goed tuigje of harnas voor een teckel. Veel hondentuigjes zijn namelijk te kort op de rug waardoor een tuig in de oksel komt. Draagt jou teckel een halsband en ben je opzoek naar een goed honden tuigje? Lees dan verder, wij zullen uitleggen aan welke punten je een goed teckel tuigje herkent.

Al jaren verdiepen wij ons in goede hondentuigjes voor teckels. Niet voor niets raden steeds meer teckeleigenaren onze tuigjes aan wanneer iemand de vraag heeft waar je een fijn en goed tuig voor een teckel kunt vinden. In dit artikel leggen wij graag uit waarom dit zo is.

Anti ontsnappingstuigje teckel

Pippa de teckel met haar anti-ontsnappingstuigje aan.

Inhoudsopgave

Teckel tuigje

Voor een teckel is een tuigje echt aan te raden. Door het dragen van een tuig krijgt een teckel geen druk meer op de nek of luchtpijp, waardoor de rug wordt ontzien. De druk wordt hierdoor geleidelijk aan verdeeld over het hele lichaam, wat veel minder schade doet dan een halsband. Zeker bij een teckel is dit belangrijk omdat teckels sneller last krijgen van een nek- of rughernia dan andere honden door hun lange hondenlichaam. Bij een teckel tuigje is het wél van belang dat het juiste type tuigje wordt gekozen. Want er zijn harnassen die niet geschikt zijn voor teckels.

AnnyX tuigje voor teckel

Teckel tuigje niet in de oksels

Tuigje teckel te kort langer rugstuk niet in oksels

Een goed teckel tuigje heeft een langer rugstuk zodat het niet in de oksels zit, laat de schouders vrij en drukt niet op de luchtpijp.

Tuigje teckel

Een goed teckel tuigje heeft een Y-vorm aan de voorkant, zodat de druk niet op de luchtpijp komt maar wordt verdeeld op het borstbeen (die gemaakt is voor druk).

Wat is beter voor een teckel: tuigje of halsband?

Veel mensen vragen zich af wat beter is: een tuigje of een halsband voor een Teckel. Een Teckel is heel erg gevoelig voor een hernia vanwege zijn langere rug. Teckels staan bekend om rugproblemen en nekproblemen, dat o.a. door een verkeerd hondentuig en halsband veroorzaakt kan worden.

Bij alle honden, maar vooral bij een Teckel, is een tuigje een goede keuze en beter dan een halsband. Wat hierbij het allerbelangrijkste is, is dat je het juiste hondentuigje kiest. Heb je een verkeerde hondentuig of harnas dan kan de hond alsnog schade oplopen omdat het tuig op verkeerde drukpunten drukt. Ook kan een verkeerde tuig bewegingen belemmeren waardoor een teckel minder goed kan lopen.

Heeft de hond een tuig om, dan vangt het tuig de klap van de ruk van de lijn beter op dan een halsband. Wanneer een hond erg trekt, dan is een tuig absoluut beter dan een halsband, hier kun je informatie vinden over de gevolgen van een halsband.

Een tuigje of halsband voor een teckel?

Wanneer een Teckel zo erg trekt dat de lijn constant strak staat met wandelen, dan kan het handig zijn om te investeren in een goede cursus ontspannen wandelen (zonder correcties of wurglijntjes) en dit te oefenen met een tuig aan.

Ook al is een hond nog zo goed getraind, een hond heeft een eigen persoonlijkheid en er zijn altijd momenten waarin een hond in de lijn gaat hangen. Al is het maar bij het zien van een hondenvriendje waardoor de hond aan de lijn trekt. Of misschien ziet de hond wel een kat of een vogel waar hij achteraan wil rennen of schrikt hij ergens van en wil hij wegrennen. Voor je het weet krijgt de hond een ruk in zijn nek (en je hebt het soms niet eens in de gaten).

Anatomie nek hond halsband of harnas hondentuig tuig tecel puppy gevolgen

Een goed Y-tuigje verdeelt de druk beter dan een halsband bij plotseling trekken

Verschillende types en vormen: wat is het verschil?

Het is voor Teckeleigenaren vaak een uitdaging om een goed hondentuig te vinden, vanwege de unieke bouw van een Teckel. Omdat Teckels langer zijn dan andere honden, zijn de meeste tuigjes te kort waardoor ze in de oksels komen of is de pasvorm verkeerd voor een Teckel. Zo heb je tuigjes dan aan de voorkant niet goed zitten, of waar juist de achterkant te groot van is. Daarnaast zijn sommige type hondentuigen niet aan te raden.

Goed en slecht tuigje harnas Australian Labradoodle Cobberdog doodle puppy klitten

Deze afbeelding mag niet gebruikt worden door derden voor commerciële doeleinden zonder toestemming, © Dierenoppas Amersfoort

Er zijn veel tuigjes die helemaal niet goed zijn voor Teckels (maar ook niet voor andere hondenrassen). Let erop dat je altijd een Y-tuigje koopt voor jouw hond en geen tuig met een horizontale borstband (borsttuigje). Veel mensen weten niet dat er grote verschillen bestaan in harnassen. Niet elk harnas is hetzelfde en er zijn veel verschillende soorten.

In de afbeelding hieronder zie je de meeste types, waarbij aangegeven wordt welke aan te raden is en welke niet. De eerste twee tuigen hebben een Y-vorm. In de alinea: ‘Waaraan herken je een goed hondentuig voor Teckels’ wordt uitgelegd waarom een tuigje met Y-vorm wordt aangeraden bij Teckels. Lees hieronder verder!

Verschillende soorten goede en slechte tuigjes voor teckels

Deze afbeelding mag niet zonder toestemming gekopieerd en gebruikt worden.

Anti-ontsnappingstuig voor teckels

Teckels willen soms wel eens ontsnappen en achter een prooi aangaan (denk aan konijnen of een vos). Voor teckels die willen ontsnappen hebben we speciale anti-ontsnappingstuigjes met extra buikband. Voor teckels die deze neiging niet hebben, hebben we gewoon normale tuigjes. Dit is Pippa met haar anti-ontsnappingstuigje (zie ook het filmpje hieronder).

Waaraan herken je een goed hondentuig voor Teckels?

Waaraan herken je een goed hondentuigje voor Teckels? Er bestaan heel veel hondentuigen, maar niet elk tuig is geschikt voor een teckel. Er worden namelijk ook heel veel slechte tuigjes verkocht. Veel teckel eigenaren weten dit niet. Wist jij dat een anti-trektuig een hele slechte keuze is en sterk wordt afgeraden door hondenfysiotherapeuten en dierenartsen?

 1. Een goed tuigje voor een Teckel is een Y-tuig en heeft een Y-vorm: hierdoor zal de druk bij de Teckel goed verdeeld worden op het borstbeen. Het borstbeen is het botje aan de voorkant van de hond die een beetje uitsteekt. Bij een Teckel is het belangrijk dat er géén horizontale borstband om de schouders heen zit. Een horizontale borstband belemmert de beweging van de schouders. Een borsttuigje is daarom geen goed idee.
 2. Een goed tuigje voor een teckel heeft een extra lang rugstuk en buikstuk zodat er meer ruimte is achter de voorpoten. Hierdoor zal een tuigje niet in de oksels zitten. Het is voor honden niet fijn als een tuigje de oksels raakt, dit schuurt tijdens het lopen.
 3. Een goed tuigje voor een Teckel zorgt dat de vacht niet kapot of beschadigt: het tuigje schuift niet al te veel zodat de vacht niet kan beschadigen. Ook zit het tuigje niet in de oksels, want ook dit zorgt voor extra veel beschadigde vacht bij een Teckel.
 4. Een goed tuigje voor een Teckel is verstelbaar en geschikt voor de groei: het tuigje kan het beste verstelbaar zijn zodat het op maat te maken is en ook geschikt is voor een Teckel puppy. Onze tuigen zijn perfect voor puppy’s en verstelbaar (tot een bepaald niveau, want: hoe groter de hond, hoe breder de bandjes en hoe langer het rugstuk zodat het niet in de oksels komt).
 5. Heb jij een Teckel puppy en wil je direct goed beginnen met het aanleren van ontspannen wandelen? Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?
 6. Een goed tuigje voor een Teckel is zacht, sterk en stevig: ook een Teckel kan sterk zijn en kan veel trekken, dan is het belangrijk dat het tuigje sterk en stevig is en onder alle omstandigheden de hond goed kan houden. Onze tuigen zijn gemaakt voor de sterkste honden!
 7. Een goed tuigje voor een Teckel is absoluut géén anti-trektuigje: een anti-trektuigje is voor een Teckel geen goed idee. Deze tuigjes zijn erg slecht, ze zitten namelijk strak in de oksels (wat voor klitten zorgt), maar ook zijn deze tuigjes voor de anatomie niet goed. Anti-trektuigjes maak je aan de voorkant vast, hierdoor haal je de hond uit balans. Hierdoor komen er blokkades in de rug en gaan er wervels scheef staan. Meer lezen? Lees dan ons uitgebreide blog over wat het beste tuig voor honden is.

Beste tuig teckel standaardteckel dwergteckel kaninchen puppy pasvorm lange rug hondentuig halsband harnas

Dwergteckel tuigje y-tuig goed tuig teckel klein lange rug

Suus de dwergteckel (4,6kg) met het Y-tuigje maat XXS

Is een tuigje slecht voor Teckels?

Is een tuigje slecht voor Teckels? Een tuigje voor Teckels is niet slecht, wat wel belangrijk is, is dat je het juiste type tuigje kiest. Sommige mensen vinden dat Teckels nooit een tuig mogen dragen, omdat dit juist voor Teckels niet goed zou zijn. Een tuigje zou volgens sommige mensen slecht zijn voor Teckels. Onzin volgens ons! Veel teckels wandelen een stuk rustiger in een goed Y-tuigje en trekken dan ook veel minder.

Ervaringen Y-tuig anti trek tuig teckel hond

Op sociaal media gaat een verhaal rond van een Teckel in een tuigje, waarvan de lijn erg strak staat en de Teckel met zijn gewicht in het tuig hangt. Een tuig zou de gewrichten van een hond belemmeren wanneer een hond trekt. Ook wordt verteld dat een teckel zijn rug zogenaamd nooit recht kan houden in een tuig. Sommige mensen denken dat een tuig slecht is omdat ze geloven honden door een tuig juist meer gaan trekken en je geen controle hebt over je hond met een tuigje (wat allebei fabeltjes zijn).

 • Een slecht passend tuig is altijd slecht. Met een goed passend ergonomisch Y-tuig heb je geen problemen met gewrichten die belemmerd worden.
 • Wanneer je een goed ergonomisch tuig hebt, waarvan het drukpunt op het borstbeen komt,  dan is er geen sprake dat de rug niet recht staat door een tuig. Wanneer een Teckel trekt, dan komt de druk op het borstbeen. Het borstbeen is het botje aan de voorkant bij de borst die een beetje uitsteekt en is gemaakt om kracht aan te kunnen. Op deze manier wordt de rug juist ontlast!
 • Kun je je voorstellen wat een halsband voor schade aanricht als een Teckel zo ontzettend trekt dat de lijn alleen maar strak staat, de hele wandeling lang? Een tuigje zal de druk beter verdelen dan een halsband. Daarnaast is het belangrijk om te oefenen met ontspannen wandelen, wat je perfect aan kunt leren met een tuig.
 • Dat een hond met een tuig meer gaat trekken is grote onzin. Sledehonden trekken met een tuig omdat dit wordt aangeleerd. Wanneer je een tuig aandoet bij een hond en juist leert dat je hiermee ontspannen wandelt zonder trekken, dan werkt dit perfect. TIp: kijk eens naar het boekje “Helpt mijn hond trekt” van Turid Rugaas. De meeste honden trekken met een goed tuig juist veel minder.
 • Een ander argument om niet te kiezen voor een tuig maar voor een halsband is controle. Met een halsband zou je zogenaamd meer controle over je hond hebben. Ook dit is niet waar, het drukpunt met een tuig ligt op de borst aan de voorkant. Een halsband is irrelevant voor controle, dit heb je met een tuig evengoed. Heb jij een goede band met je Teckel en ben je pro-actief bezig, door bijvoorbeeld te oefenen met luisteren bij afleiding, dan heb jij al de controle over je hond. Daarnaast is het niet goed als je je hond alleen maar onder controle hebt wanneer dit door middel van correcties in de nek is. Zeker bij een Teckel niet i.v.m. een hernia… Lees hieronder verder!

Een gevoerd Y-tuig voor Teckels

Onze gevoerde Y-tuigjes van AnnyX zijn uitstekend geschikt voor teckels. Door het langere rugstuk van deze Y-tuigjes komt de buikband ook bij Teckels niet in de oksels en zit het tuigje goed. Ook zit het tuigje aan de voorkant goed, omdat de voorkant gevoerd is en Teckels een borstbeen hebben die wat uitsteekt. Doordat het gevoerd is wordt de druk goed op het borstbeen verdeeld en schuift de voorkant niet snel. Het rugstuk is langer dan bij andere tuigjes, zodat het niet in de oksels zit. Al veel hondenbaasjes hebben bij ons een Y-tuigje voor hun Teckel gekocht naar alle tevredenheid.

Ervaringen annyx tuig anny x hondentuig tuigje teckel dwergteckelErvaringen annyx tuig anny x hondentuig tuigje teckel standaardteckelErvaring tuig teckel annyx verschillende harnassen geprobeerdErvaringen annyx tuig anny x hondentuig tuigje teckelErvaring teckel tuig

Hieronder kan je foto’s zien van Teckels met ons gevoerde Y-tuigje aan. Deze tuigjes hebben (wanneer je de juiste maat kiest) de perfecte pasvorm voor een Teckel. Ze zitten niet in de oksels en hebben een extra lang rugstuk. Aan de voorkant is het gevoerd en wordt de druk op het borstbeen verdeeld. Het Y-tuigje is helemaal te verstellen aan de voorkant en om de buik heen. Daarnaast is het een zacht, stevig tuigje die niet snel kapot gaat en erg stevig is.

Foto's goed hondentuig tuigje voor teckels

Teckeltjes met het gevoerde AnnyX Y-tuigje

Welke maat harnas past een Teckel?

Welke maat tuigje heb je nodig voor een Teckel? Elk merk hondentuig heeft een eigen maatvoering en is anders, daarom is het niet mogelijk om te zeggen dat alle Teckels van alle harnassen maat S passen. Bij het ene merk valt een S veel kleiner dan van een ander merk. Daarnaast zijn niet alle Teckels hetzelfde. Zo zijn er Kaninchenteckels, Dwergteckels en Standaardteckels en daar zit een groot verschil in met de maatvoering van tuigjes. Tips om de juiste maat harnas voor jouw Teckel te vinden:

 1. Meet de hond van te voren op  bij de borstomvang en weeg de hond van te voren op de weegschaal. Het is belangrijk dat je weet hoeveel cm de borstomvang is en wat het gewicht van jouw Teckel is voor de juiste maat.
 2. Kijk altijd naar de maattabel, hierop is het belangrijk dat er een gewicht te zien is en een borstomvang. Bij ons staat de maattabel op de pagina van de tuigjes wanneer je naar beneden scrolt, met een uitgebreide uitleg hoe te meten.
 3. Bij onze gevoerde Anny-X tuigjes staat een uitgebreide maatvoering die je kunt gebruiken om de juiste maat te kiezen. Onze tuigjes passen perfect bij teckels als je de juiste maat hebt, we helpen je daar graag bij.

Voor ons gevoerde Anny-X tuigje kan je dit ongeveer aanhouden om de maat van het hondentuig te bepalen voor een teckel:

 • Teckels tot maximaal 5,5kg heb je vaak maat XXS nodig (meet de borstomvang altijd!)
 • Teckels van 5,5 tot 9kg past vaak maat XS. Bij teckels van zo’n 5,5-6kg kan je ook kiezen voor de XS met korte rug. Bij Teckels van 8-9kg kan je ook kiezen voor de S met korte rug.
 • Teckels vanaf 9kg passen vaak maat S. Een Standaardteckel past vrijwel altijd een S. Ook een S met een korte rug past vaak goed bij standaard teckels. Maat S met een korte rug heeft dezelfde ruglengte als de XS maar met de buikomvang van de S. Bij een teckel is een tuigje maat S met een korte rug niet te kort en past vaak goed.

Kom je er niet uit welke maat past, neem dan gerust even contact op, dit voorkomt onnodig retourneren. Aan de hand van de leeftijd, gewicht en borstomvang kunnen wij je perfect helpen met het kiezen van de juiste maat voor jouw teckel.

Teckeltje met hun harnas y-tuig aan teckelpuppy

Teckeltjes met hun gevoerde Y-tuigje aan

Een tuigje voor een Teckel puppy

Wanneer kan je het beste beginnen met een tuigje bij een Teckel puppy? Veel mensen weten niet dat je het beste met een tuigje kunt beginnen als de Teckel nog een jonge puppy is. Er zijn steeds meer fokkers die hun Teckel puppy al in het nest laten wennen aan een goed Y-tuigje. Mocht jouw fokker dit niet doen dan kan je hiermee beginnen wanneer je de Teckel pup uit het nest meeneemt. Laat een puppy rustig aan het tuigje wennen. Het wandelt echt een stuk fijner dan een halsband, niet alleen voor de pup maar ook voor jezelf.

Voor een Teckel puppy is een tuigje een goede keuze, omdat de nek van een puppy erg kwetsbaar is. Met een tuigje bescherm je de nek van de puppy. Mensen willen vaak maar één tuigje aanschaffen, maar helaas gaat dit niet.

Welk maat tuig past een Teckel puppy?

Heb jij een Teckel puppy en wil je direct goed beginnen met het aanleren van ontspannen wandelen? Lees hier meer wanneer je het beste een tuigje kunt aanschaffen voor je puppy. Al direct vanaf het begin of wacht je daarmee tot de pup is uitgegroeid?

Bij een puppy heb je vaak 2 of 3 tuigjes nodig. Je begint met een kleine maat en als de pup groeit dan stap je over op een grotere maat. Dit kan duur lijken, maar je kunt dit vergelijken met schoenen voor kinderen. Het is bij een kind heel belangrijk dat de schoen niet te groot of te klein is, dit loopt niet lekker. Voor Teckelpuppy’s is dit ook zo.

Het is belangrijk om bij een Teckelpuppy te investeren in een goed harnas, want dit is heel belangrijk voor een goede gezondheid en een goede start. Wat belangrijk is bij een puppytuigje voor Teckels is dat het verstelbaar is, zodat het een X aantal kilo’s kan meegroeien (onze tuigjes zijn meegroeituigjes).

Je zult bij een Teckelpup altijd een paar tuigjes moeten aanschaffen. Hoe groter de puppy is, hoe breder de banden worden en hoe langer het rugstuk zodat het tuigje niet in de oksels komt. Het is belangrijk dat een tuigje altijd goed past en je niet met een te groot of te klein tuigje rondloopt.

Online een Teckel tuigje, harnas, halsband of riem kopen

Wil jij een tuigje, harnas, halsband of riem kopen voor jouw Teckel? De online dierenwinkel van Dierenoppas Amersfoort al jaren expert op het gebied van de beste hondentuigen. We hebben ons assortiment met veel liefde, zorg én kennis over hondengedrag samengesteld. Niet voor niets zijn er vele lezingen, cursussen en opleidingen gevolgd omtrent de nieuwste inzichten op het gebied van hondentraining.

Daarnaast hebben wij veel ervaring in het juist aanmeten van een tuig. Het is momenteel niet mogelijk om met de hond langs te komen om een tuig te passen. Maar wist je dat we je perfect kunnen helpen via de mail? Wanneer je bij de klantenservice doorgeeft welk hondenras, leeftijd, gewicht en borstomvang jouw hond heeft kunnen wij je goed adviseren welke tuig & welke maat je nodig hebt.

Teckel tuigje

AnnyX Y-tuigje geschikt voor teckels lange rug teckeltuig bruin olijfgroen

Een standaardteckel met het gevoerde Y-tuigje maat S

Wil je meer lezen over hoe je goede en slechte tuigjes voor honden vergelijkt? Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je goede hondentuigen herkent. Dit is een artikel vol met nieuwe informatie, foto’s en een filmpje waarin je tuigjes kunt vergelijken.

Reviews & ervaringen met onze producten voor Teckels

Ben jij benieuwd naar ervaringen en reviews met tuigjes, badjassen en slaapzakken voor Teckels? Check op onze site het kopje beoordelingen en je vindt  50+ reviews / ervaringen van andere hondenbaasjes die deze producten voor hun hond bij ons online besteld hebben.

 • Zo schrijft Ellen over het tuigje voor haar Teckel: “En hij past!!! Ik ben er erg blij mee, het valt niet mee om voor een teckel een mooi en leuk tuig te vinden.”
 • Jet heeft 5 teckels, haar foto’s zijn o.a. gebruikt voor dit blog, zij schrijft: “Het zijn gewoon geweldige tuigjes voor Teckels, wij zijn er super blij mee.”

Teckelproducten: een hondenbadjas voor Teckels

Nu je hier toch bent.. Wist jij dat er ook hondenbadjassen voor Teckels bestaan? Deze badjassen zijn speciaal voor honden gemaakt en ook geschikt voor Teckels. Een hondenbadjas is ideaal wanneer een hond gezwommen heeft, natgeregend is, in bad geweest is of hydrotherapie krijgt. Ook ideaal voor koukleumpjes zoals Teckels (die het liefst heerlijk onder een dekentje liggen).

Een hondenbadjas honden badjas voor Teckels

Teckelproducten: een hondenslaapzak voor Teckels

Naast tuigjes en hondenbadjassen verkopen wij veel honden slaapzakken aan teckelbaasjes. Een Teckel staat erom bekend het snel koud te hebben en onder een dekentje te willen slapen. Van een slaapzak wordt elke Teckel blij. Heerlijk zacht en warm, om lekker in weg te kruipen als het koud is.

Een honden slaapzak voor teckels hondenslaapzak

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Een gedachte over “Dit Y-tuigje heeft voor Teckels de beste pasvorm | Wist jij dit?

 1. Francisca Redeker schreef:

  Heel erg bedankt voor de goede service Lisanne! Teckelpup Sjors heeft het gevoerde AnnyX Y-tuigje al de hele tijd om, het stoort m helemaal niet. Hij heeft er in de auto lekker mee liggen slapen. Wandelen is nu een stuk relaxter, zowel voor hem als voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *