Himalaya staaf staven kauwstaaf Nepalees kauwbot Churpi yakbot van yakkaas kaas

De Yakstaaf & Yak kaas voor honden – Is het wel zo goed?!

De Yakstaaf, een Churpi yakmelk kaasbot uit de Himalaya gemaakt van Yakkaas, wordt steeds populairder als kauwsnack voor honden. Yak kaas is een totaal andere manier van kauwen voor honden en niet vergelijkbaar met een normale hondenkluif. Dit komt omdat een hondenbot gemaakt van Yakkaas langer meegaat dan een gemiddelde hondenbot. Máár wel alleen als het echt een originele Yakstaaf is. Een Yakstaaf is een harde kauwsnack van de kaas van een Yak, dit is een rundersoort uit de Himalaya.

Je hoeft van een yakkaas bot niets weg te gooien, want het laatste stukje kan je in de magnetron poffen tot een luchtig knapperig groot koekje! Yak kaas voor de hond is erg populair in Amerika, Canada, Japan en Engeland, maar tegenwoordig zijn deze yakkaas botten ook gewoon verkrijgbaar in Nederland.

yakstaaf

Gepofte yakstaaf uit de magnetron

Wij hebben ons afgelopen jaren gespecialiseerd in deze bijzondere yak kaas botten voor honden en bij ons ben je verzekerd dat je echt een kwalitatief goed bot krijgt. Wij importeren onze Yak kaas botten zelf uit de Himalaya bij betrouwbare lokale boeren. Elk bot wordt door ons met de hand gecontroleerd op kwaliteit (een tijdrovend klusje maar op die manier weten wij wel dat wij écht goede kwaliteit leveren). Afgekeurde Yakstaven verkopen wij als buitenbeentje voor een aanbiedingsprijs.

Tegenwoordig kan je veel namaak yakbotten kopen, die ook verkocht worden als yak bot. Maar let goed op de ingrediënten. Als er staat: “van koemelk, geproduceerd volgens een oud recept uit de regio Himalaya in Nepal“, dan weet je al genoeg. Want geproduceerd volgens een oud recept betekent in feite gewoon dat ze in Europa een recept volgen gebaseerd op het originele recept, maar dan met koemelk. Dit betekent dat dit géén origineel yak bot is.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Yak kaas voor de hond

Normale kaas is voor honden niet gezond omdat het vet maar ook lactose bevat. Hier hoef je je bij een Yakstaaf geen zorgen om te maken. In originele Yak kaas voor honden zit geen lactose meer maar wel veel gezonde voedingsstoffen. In dit blog leggen we uit waar je op kunt letten bij het kopen van een Yak kaas bot voor de hond.

Een Yak bot (ook wel Yakstaaf genoemd) komt van origine uit de Himalaya en is erg hard. Het bestaat volledig uit Yak kaas, een beetje limoensap en minder dan 0,01% zout. Yak kaas heeft een unieke smaak en is echt een aparte kauwsnack. Het is een bijzondere, hoogwaardige hondensnack waar de meeste honden dol op zijn. Yak kaas is voor het eerst ontwikkeld voor mensen en later kwam men erachter dat het ook erg gezond en voedzaam voor honden is. Daarnaast niet onbelangrijk: honden zijn dol op yakbotten door de kaassmaak!

De originele Yak kaas botten voor honden zijn 100% natuurlijk, zonder chemicaliën en lactose vrij. Daarnaast worden yakrunderen niet met antibiotica behandeld en lopen ze vrij rond in de gezonde natuur in de Himalaya.

Veel hondenklufjes uit de dierenwinkel zijn niet natuurlijk. Ze worden bijvoorbeeld gebleekt met chloor, van haar ontdaan met chemische middelen en met lijm vastgeplakt. Dit is helemaal niet zo lekker en gezond voor honden. Hoe zit dit met de yakstaven? Zijn deze wel zo gezond, hoe worden ze gemaakt en waar kun je ze kopen?

Inhoudsopgave

Een Yakstaaf van echte yakmelk of koemelk? 

Wanneer je een Yakstaaf voor je hond koopt let er dan op of je wel een échte Yakstaaf koopt, eentje die echt gemaakt is van originele Yakmelk. Er zijn steeds meer merken die Yakmelk botten verkopen, maar er zijn een hoop yakmelk botten die uit China komen (waar de hygiëne niet goed gecontroleerd wordt) of waar er héél veel koemelk gebruikt wordt in plaats van yakmelk (denk aan 70%, 80% of zelfs 100% koemelk). Dit maakt de prijs natuurlijk goedkoper, maar zorgt ook dat het een compleet ander product is. Zo zijn namaak kaas botten een stuk zachter, gaan ze véél sneller op (ze zijn brosser) en zijn ze minder gezond.

Een Yakrund graast op zo’n 3000 meter hoog op onvervuilde graslanden vol met kruiden en vers schoon drinkwater. Hierdoor krijg je yakmelk van hoge voedingswaarde. Daarom is het belangrijk om te kijken of een kaas staaf wel van echte yakmelk gemaakt is. Als er staat: ‘volgens traditionele wijze gemaakt‘ of ‘gebaseerd op een eeuwenoud recept uit de Himalaya‘ betekent dit niet direct dat het originele Yakmelk botten zijn. Zo worden er ook in Europa yakbotten gemaakt van 100% koemelk volgens traditionele wijze (waarmee de bereidingswijze bedoeld wordt, niet de ingrediënten, sommigen bevatten helemaal geen Yakmelk). 

Ervaringen over originele yakkaas 

Yakbot yak kaas yakstaaf hond ervaring betrouwbaar churpiYakbot yak kaas yakstaaf hond ervaring betrouwbaarYakbot yak kaas yakstaaf hond ervaring klein hondjeYakbot yak kaas yakstaaf hond ervaring franse bulldog

Echte Yak botten zijn gezond, bevatten geen lactose en zijn hypo-allergeen

Bij de namaak kaas botten van koemelk, wordt de smaak totaal anders, veel honden vinden ze minder interessant of minder lekker. Echte Yakmelk bevat meer dan vier keer meer probiotica dan koemelk en is gezonder, het bevat ook meer mineralen en voedingsstoffen (namelijk: Eiwitten, Calcium, Zink, Sodium, Biotine, Magnesium en Vitamine A, B1, B12, C, D, E, K).

Originele Yakstaven uit de Himalaya zijn gemaakt van melk van Yakrunderen / Yakkoeien, dit is een compleet ander soort dan melkkoeien. Ook bevatten een origineel yak bot géén lactose. Hierdoor kunnen honden met een runderallergie vaak wél goed tegen onze Yakstaven.

De Yakbotten / Himalaya staven van Dierenoppas Amersfoort komen daadwerkelijk uit de Himalaya en worden op zo’n manier gemaakt dat het geschikt is voor menselijke consumptie. In de Himalaya eten de bewoners deze churpi yakstaven. Het is een eiwitrijk soort kauwgom wat heel voedzaam is en daardoor populair in de winter. Sinds een aantal jaar maken ze in de Himalaya ook yakmelk snacks voor honden!

Yakstaven Himalaya staaf staven kauwstaaf Nepalees kauwbot Churpi yakbot van harde kaas

Labradoodle is lekker aan het kluiven op een Yakstaaf

Steeds meer mensen willen gezonde hondensnacks waar honden een tijdje zoet mee zijn. Omdat er steeds meer vragen kwamen, hebben we alle belangrijke informatie in dit artikel opgeschreven. Benieuwd naar ervaringen met de churpi yakstaven? Scrol helemaal naar onderen in dit artikel of check de beoordelingen in onze webshop. 

Een Yak bot poffen in de magnetron

Het leuke aan een Yak bot is dat je niets weg hoeft te gooien. In tegenstelling tot andere snacks kan je ervoor zorgen dat je hond het veilig kan eten. Je kunt het laatste stukje yak bot poffen in de magnetron tot een luchtig knapperig koekje. Lees hieronder hoe je dit precies doet.

Churpi Yakka Yakstaaf hoe lang poffen in de magnetron

Pof het laatste stukje yakstaaf in de magnetron en gooi niets weg!

Om de yakkaas te poffen heb je een magnetron nodig. Zonder magnetron kun je de yakkaas helaas niet poffen. Hieronder volgen de stappen hoe je de yakkaas kunt poffen:

 1. Zorg ervoor dat je hond het laatste stukje niet opeet. Het laatste stukje kun je poffen.
 2. Leg de yakstaaf eerst 5 tot 10 minuten weken in water. 
 3. Daarna doe je het in de magnetron, per magnetron wisselt het hoe lang dit moet. Ook de grootte van de yakkaas is hierop van invloed. Over het algemeen is zo’n 900 Watt prima. 
 4. Je laat de magnetron aanstaan totdat de yakkaas poft. Bij kleine stukjes is 30-60 seconden voldoende.
 5. Let goed op dat het niet verbrand, blijf er daarom bij en kijk ernaar.
 6. Als je yakkaas poft kan dit best een geurtje afgeven.
 7. Laat de gepofte yak nu goed afkoelen (de binnenkant kan best even warm blijven).
 8. Geef de gepofte yakkaas nu aan de hond zodat hij er lekker op kan knabbelen.

Het gehele yakbot proberen poffen is niet zo handig, daar heb je wel heel veel power voor nodig en dan is er ook een risico dat delen verbranden. Het poffen in de magnetron is echt bedoeld voor kleinere stukjes die eventueel afbreken of die de hond links laat liggen of het laatste stukje dat overblijft (maximaal de grootte van een flinke walnoot).

 Lees hieronder verder!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Wat is een Yak bot of yakstaaf nu precies?

Een Yakstaaf oftwel een Yak bot is een harde hondenkluif gemaakt van yak melk en yak kaas en heeft zijn oorsprong in het Himalayagebergte (vandaar de naam Himalaya Staven). Een Yak bot is een erg harde hondenkluif van keiharde gedroogde kaas die lang meegaat. Deze yak botten worden daar ook wel harde Yak cheese, Durkha, Churpi, Chhur singba, Chhur mingba of Sherkam genoemd.

Bij de originele yak kaas wordt er enkel gewerkt met natuurlijke producten. Een originele Yakstaaf wordt van erg weinig ingrediënten gemaakt, namelijk: yakkaas, een héél klein beetje limoensap en een héél klein beetje zout. Het zou is minder dan 0,01%. Zo weinig dat het niet in procenten uit te drukken is, het smaakt ook niet zout. Het is gemaakt zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of chemicaliën. Yak botten zijn wanneer je ze droog en uit plastic bewaart zo’n 5 jaar houdbaar!

De Yakstaven worden in het Himalaya gebied op twee manieren gegeten. Ze worden zacht gegeten als bijgerecht, samen met rijst. En ze worden als voedzaam tussendoortje hard gedroogd, voor in periodes waarin er weinig voeding is wat veel voedingsstoffen bevat.

Yak kaas bot kluif yakka churpi yakstaaf yakstaven voor honden en puppy bestellen aanbieding Dierenoppas Amersfoort

Yak kaas bot voor een bulldog

Dit is voor de mensen die in de bergen wonen erg handig, omdat de yakkaas jarenlang houdbaar is wanneer het lang gedroogd is en daardoor hard is. Ze worden gedroogd, in kleine stukken gesneden en vervolgens is het een soort kauwgom. Door twee uur erop te kauwen, wordt het langzaam zachter en kunnen de mensen het opeten.

Hoe worden Yak kaas botten voor de hond gemaakt?

Yak kaas botten voor honden worden in de Himalaya gemaakt van Yakmelk. Yakken zijn een bepaald rundersoort, die in het Himalayagebergte leven. Van de Yakmelk worden allerlei producten, waaronder yakboter, gemaakt.

Wanneer deze boter gemaakt wordt, blijft er melk over, hiervan worden yakbotten gemaakt. Het wordt gekookt, daarna wordt het harde gedeelte van de melk gescheiden van de vloeistof die overblijft.

Vervolgens wordt het in doeken opgehangen zodat het water weg kan lopen. In deze doeken droogt het verder, vervolgens wordt het in stukken gesneden en droogt het verder boven het vuur. Zo krijg je een harde, gedroogde, Yakstaaf met een gezonde aantrekkelijke rookgeur.

Waarom zijn de Yak kaas botten zo populair bij honden?

Het kauwen op een bot is voor honden een natuurlijke behoefte. Wanneer er in het wild een prooi wordt gevangen, worden de yak botten afgekloven en komen wilde honden tot rust na de jacht. Kluiven maakt het stofje endorfine aan, een gelukshormoon. Endorfine werkt pijnstillend, het verlaagt het stressniveau en geeft een gevoel van ontspanning en rust.

Nepalees Yakstaaf kauwbot Churpi yakbot van harde kaas uit de Himalaya yakka yak kaas bot kluif

In het gras genieten van een harde Yakstaaf kaasbot 

Daarnaast is het kluiven op botten belangrijk voor een gezond gebit, zo verwijdert de staaf tandplak en houdt het tandvlees gezond en sterk. De Himalaya botten / Yakstaven / Churpi zijn hypo-allergeen en uitstekend geschikt voor honden met allergieën, ook honden met een rundallergie kunnen (vrijwel altijd) goed tegen de staven.

De Yakstaven zijn ontzettend hard en gaan langer mee dan normaal als de hond hierop kluift. Het splintert niet en het wordt niet week. Vind je het bot te hard, dan laat je het even weken in een laagje warm water. De Yakstaaf heeft voor honden een aantrekkelijke smaak, bij veel honden is yakkaas een favoriete snack.

Door de bereidingswijze zijn de churpi yakbotten lactosevrij, omdat de melkwei wordt verwijderd (dit bevat lactose). Yakmelk bevat meer dan vier keer meer probiotica dan koemelk!

Belangrijk is om de hond iets minder van de eigen voeding te geven als je deze Himalaya botten geeft, omdat het erg voedzaam is. 100 gram staat gelijk aan 300 gram voeding.

Hoe lang doet mijn hond met een yak kaas bot?

Op een Yakkaas bot kauwt een hond langer dan op andere botten, het is ook echt heel anders kauwen voor een hond. Sommige honden moeten echt wennen aan Yakkaas omdat het zo lang gedroogd en daardoor keihard is. Nu kan je Yakkaas gelukkig makkelijk zachter maken door het even in water te laten weken.

Het is lastig om van te voren te weten hoe lang een hond ongeveer doet met een yakbot. Iedere hond is anders, maar ondertussen hebben er ook al heel wat hondenrassen, van chihuahua tot Boerboel, de Himalayastaven geprobeerd. 

Elke hond kluift anders, van rustige kluivers tot extreem fanatiek. Een Churpi yak bot is niet gevaarlijk als de hond hier op de juiste manier mee omgaat en op kluift. Yak botten zijn veilige kluiven en zullen bijvoorbeeld niet zacht en sompig worden door speeksel en zo in de keel gaan zitten (kophuid of bullepees doet dit bijvoorbeeld wel). Daarnaast zijn de Himalaya staven een natuurproduct en wisselt het uiterlijk. De ene churpi is dunner en langer, de andere korter en dikker. Daarom is het lastig te zeggen hoe lang een hond ermee doet.

Is een Churpi Yak bot gevaarlijk voor honden?

Veel mensen vragen zich af of de Churpi yak kaas botten gevaarlijk zijn. Een yak bot is niet gevaarlijk als de hond hier goed mee om kan gaan. Je hebt bij honden twee soorten kluivers, voor de ene hond zijn de kaasbotten / yakbone wel geschikt en voor de andere hond niet. Zo heb je:

 • De hond die rustig aan het uiteinde begint te kluiven en door het kluiven wordt de Yakka / Churpi zachter door het speeksel, zo kunnen er kleine stukjes van gegeten worden. Vaak zie je honden ook met hun tandjes schrapen, dit kan geen kwaad, door speeksel wordt het zachter en komen er stukjes vrij.
 • De hond die meteen wil doorbijten/slopen. De hond begint vaak in het midden of zet met zijn kaken flinke kracht waardoor de Yakka / Churpi doormidden kan breken. Op deze stukken die breken is niet gekluifd en ze zijn nog hard. Omdat ze niet zacht zijn door speeksel, is het niet geschikt om zo door te slikken (dit kan gevaarlijk zijn). Voor deze honden is de Yakstaaf niet geschikt. Geef een yak bot altijd onder toezicht.

Yakka Churpi pittbul stafford sterke hondenkluif bot voor hond yakmelk

Franse Bulldog aan het genieten van een Yakkluif

Ervaringen & Reviews van baasjes die de churpi Yakstaven geprobeerd hebben

Wij hebben een aantal ervaringen & reviews van baasjes die voor hun hond onze Yak kaas botten hebben besteld: 

De Rottweiler van mijn huisgenoot heeft altijd alles binnen 5 minuten op. Met de Yakstaaf nu al een hele avond zoet mee en er is amper wat van af. Mijn Friese stabij is nooit zo van de botten, geen idee wat hij er mee moet doen. Ook hij is al de hele avond lekker aan het knagen. Ze doen er nu 3 dagen mee. En ze zijn nog lang niet op. Door het spelen en een enorme klap met het bot tegen de kast aan, ligt 1 nu in 2 stukken. Maar ze zijn er helemaal weg van. De Rottweiler heeft er zijn persoonlijke doel van gemaakt de churpi kaas snack kapot te knagen maar t gaat niet zo makkelijk als hij had verwacht. De eerste keer dat ie er in beet was zijn reactie ook erg verbaasd.”

Ons Toy poedeltje is gisteravond de hele tijd zoet geweest met het Yakbot. Echt fantastisch! Toen hij hem net kreeg was hij er heel voorzichtig mee en dacht eerst dat het een speeltje was. Hij liet hem ook aan iedereen zien. Na een uur begon hij toch lekker te kluiven.”

Ik heb twee herders en een teckel en ze vinden de yak kaasstaven geweldig! Voor een van onze herders is het minder geschikt want zij bijt botten kapot en doet dit ook met het Yakbot, blijkbaar heeft zij hele sterke kaken want de botten zijn erg hard. Onze andere herder kluift er wel op en doet er lang mee net als onze teckel.”

Onze 3 rescuehonden zijn er dol op! Ik bestel de grootste maat. We hebben twee slopers en deze kauwstaven krijgen ze niet zo snel op. Ons Spaans waterhondje is een krachtpatser en die heeft er minder moeite mee en heeft de churpi kauwstaaf wel veel eerder op dan de andere twee. Ons kleinste hondje krijgt ook de grootste maat (anders wordt ze jaloers haha) en die doet er héél lang mee.”

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Een gedachte over “De Yakstaaf & Yak kaas voor honden – Is het wel zo goed?!

 1. Anita schreef:

  Hartelijk dank voor snelle levering. Gisteren besteld vandaag in huis. De beste en yakstaven met lang kauw plezier komen van Dierenoppas Amersfoort. Ik heb bij verschillende sites yakstaven besteld, veel waren erg zacht en kauw plezier is ver te zoeken als ze binnen 45minuten bijna op zijn. Van ons 🌟🌟🌟🌟🌟

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *