Puppy wil niet (door)lopen

Help! Mijn puppy weigert te lopen/wandelen en wil naar huis!

Je hebt net je puppy in huis genomen, maar wanneer je naar buiten wil dan moet je je puppy bijna meetrekken. Hij blijft het liefst in huis en buiten plassen of poepen doet hij helemaal niet buiten. Het gebeurt regelmatig dat een puppy niet wil wandelen, bijvoorbeeld een jonge pup die gaat zitten of liggen tijdens het wandelen en niet mee wil lopen. Of een puppy die helemaal niet wil wandelen en alleen maar in de tuin wil blijven.

Heel veel mensen die net een puppy hebben vragen zich af wat ze moeten doen als hun puppy niet wil lopen. Of je nu een pup hebt van 8 weken, 12 weken of 4 maanden, wanneer je een puppy hebt met een onzeker karakter of de pup komt net uit het nest, dan is de kans groot dat je pup niet meteen mee wil lopen als je hem uitlaat. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? We gaan eens kijken hoe het komt dat puppy’s niet willen wandelen en wat je hiermee kunt doen.

Inhoudsopgave

Waarom wil een puppy niet wandelen?

Als een hond niet wil wandelen dan is het belangrijk om te kijken of je de oorzaak kan achterhalen. Gaat het om een puppy? Voor een puppy is het niet vreemd om niet te willen wandelen, omdat hun huis veilig en vertrouwd is. De buitenwereld kan, zeker bij jonge pups, erg overweldigend zijn.

Puppy’s gaan van nature graag even zitten om rustig te kijken en te observeren. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een puppy opeens blijft staan tijdens het wandelen en niet verder wil. Bij een volwassen hond kan er meer aan de hand zijn. Wil je meer lezen over volwassen honden die niet willen lopen, lees dan dit andere artikel.

Puppy kijkt op een afstandje niet willen lopen

Puppy kijkt wat er gebeurt met zijn baasje naast hem als steun.

Wat draagt de puppy buiten?

Het is als eerst belangrijk om goed te kijken naar het materiaal dat de puppy draagt. Draagt jouw puppy een tuigje of een halsband? En als jouw hond een tuigje draagt is dit wel een goed en fijn tuigje? We hebben een aantal handige blogs hierover:

Wanneer een puppy iets draagt wat niet prettig zit dan zal wandelen buiten geen fijne ervaring zijn. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor fijn materiaal waar een puppy zich vrij in kan bewegen zonder dat dit belemmert.

Puppy wil niet (door)lopen

Stel je bent een puppy en je bent net van je moeder en broertjes/zusjes weg. Bij het opvoeden van een puppy is veiligheid het allerbelangrijkste. Wanneer je een pup in huis neemt is alles anders en nieuw voor de pup.

Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, misschien wel andere huisdieren en het allerbelangrijkste: zijn vertrouwde moeder, broertjes en zusjes zijn er niet meer. Dit is héél ingrijpend voor een pup en veel mensen lijken dit te vergeten.

Puppy's gaan vaak zitten observeren en kijken naar iets nieuws

Normaal puppygedrag: zitten en kijken om op die manier te leren van iets nieuws

De meeste mensen willen meteen van alles met de pup doen, meteen op puppycursus, meteen kennismaken met de trein/bus/winkels en spelen of ontmoetingen met vreemde honden, meteen de eerste dag vrienden en familie op bezoek om te kijken naar de pup etc. Dit is voor veel pups veel te heftig. Veel pups raken dan ook snel overprikkeld en gaan dan bijtgedrag vertonen (lees ons artikel hierover).

Het is helemaal niet zo gek als een puppy niet wil wandelen en gaat zitten wanneer je hem uitlaat. Alles is nieuw voor hem en de eerste paar weken is het ontzettend wennen. Zijn huis is veilig en vertrouwt, daar kent hij het. De buitenwereld kan onvoorspelbaar en eng zijn, zeker bij gevoelige en onzekere pups.

Puppy gaat zitten tijdens het wandelen

Een pup zal tijdens het wandelen vaak stil te gaan staan en gaan zitten. Op die manier neemt een pup alle nieuwe indrukken in hem op. Hij ziet, hoort, ruikt en voelt van alles. Een puppy die gaat zitten is aan het observeren. Hij is alle indrukken in zich op aan het nemen en aan het verwerken.

Geef een pup daar de tijd en ruimte voor. Trek je pup niet mee, blijf gewoon rustig stilstaan bij je puppy. Ga een puppy niet lokken met voertjes of afleiden, op die manier leert een pup helemaal niets.

Laat hem gewoon rustig zittend kijken/ruiken/horen naar alles wat nieuw is voor hem. Op een gegeven moment merk je dat een pup weer verder wil, of zijn koppie zit zo vol met nieuwe indrukken dat het genoeg is en hij naar huis wil.

Hond laten observeren door rustig te zitten

Hond laten observeren door rustig te zitten, geef de pup de tijd en volg zijn tempo.

Wat kan je doen als een puppy niet wil lopen?

Pas om met allerlei gevaarlijk advies volgen. Als je op social media een vraag stelt krijg je soms allerlei verkeerd advies.

Onlangs zagen wij de reactie van een nieuwe puppyeigenaar die schreef dat een hondentrainer het advies had gegeven om te wandelen met een hark in je hand. Als de pup dan niet wil lopen moest je de hark over de grond slepen, zodat de pup zou schrikken en naar voren zou lopen, weg van de hark. Dan zou de pup wel leren om te wandelen.

Ik hoop dat wanneer je dit leest, je begrijpt dat dit absoluut niet de manier is. Tenzij je wil dat je puppy bang wordt…

  • Als eerst is het belangrijk om de puppy absoluut niet mee te trekken aan de riem als hij niet wil lopen. Dit werkt averechts en een puppy zal hierdoor alleen maar een afkeer krijgen tegen wandelen.
  • Til een puppy ook niet op om hem vervolgens een stuk verder neer te zetten (want ‘hij moet het toch leren’). Wanneer je geen tuin of balkon hebt waar de puppy op kan ontlasten, kies dan een rustig stukje uit in de buurt waar je de puppy wel naartoe kunt tillen (je kunt niet anders namelijk), maar ga dan de beginperiode altijd naar ditzelfde stukje toe, wat steeds vertrouwder zal worden voor de pup.
  • Tot slot: lok een puppy niet met voertjes of snoepjes als hij niet wil lopen. Hiermee ga je over de grens van de pup heen. Een puppy zal misschien wel vrolijk achter de snoepjes aan gaan, maar zijn de snoepjes op dan kan hij schrikken, want door de snoepjes had hij niet in de gaten waar hij naartoe liep.

Trek je puppy niet mee

Ga niet over de grenzen heen van je pup, volg je gevoel, kijk naar de pup en wat hij aan kan. Het belangrijkste is om een puppy niet mee te trekken of op te tillen. Daarmee traumatiseer je een pup sneller en dan ben je niet bezig met socialiseren. We gaan hier in dit artikel verder op in met concrete voorbeelden.

Puppy wil niet lopen wandelen

Puppy zet voorzichtig een stap, de omgeving is nieuw voor hem.

Volg het tempo van je puppy

Veiligheid is voor een pup het allerbelangrijkste als je puppy niet wil lopen. Volg daarom altijd het tempo van de pup. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld een week geen wandelingen kan maken in nieuwe omgeving, totdat de pup zelf aangeeft daar klaar voor te zijn.

Zorg ervoor dat de pup eerst stapsgewijs het huis leert ontdekken (en dan niet meteen het hele huis, dat kan overweldigend zijn, maar kamer voor kamer). Is een pup op zijn gemak in het hele huis, is hij nieuwsgierig en durft hij te ontdekken? Dat is een goed teken! Voor de tuin geldt hetzelfde, begin met een klein stukje. Merk je dat de pup op zijn gemak is dan kan je ook de plaats buiten gaan uitbreiden.

Maar mijn pup moet gesocialiseerd worden?!

Maar hoe zit het dan met socialiseren? Het heeft helemaal geen zin om je op socialiseren te focussen als jij een pup hebt die alles eng en spannend vind. Wanneer je met een bange pup ergens naartoe gaat zal een pup helemaal niets leren.

Stress zorgt er namelijk voor dat een hond niets kan leren: hij zal de nieuwe indrukken helemaal niet opnemen, want hij is alleen bezig met overleven. Het is veel beter om de pup positieve ervaringen mee te geven. En dat kan pas het beste als de pup rustig en ontspannen is, zonder veel stress.

Een pup zal dan veel sneller en beter socialiseren omdat hij zelfvertrouwen heeft. Meer lezen over wat belangrijk is de eerste periode bij een puppy? Lees dan ons blog over een goede hechting bij puppy’s, waardoor je verlatingsangst voorkomt.

Puppy wacht af wil niet lopen

Puppy heeft een afwachtende houding.

Wandelen op nieuwe plekken met je puppy

We nemen aan dat de pup in huis en in de tuin op zijn gemak is (is hij dat niet, dan ga je te snel voor de pup). Hij is in huis en in de tuin vrolijk, durft te ontdekken en is nieuwsgierig. Je kunt dan zijn wereld groter maken door ook buiten te gaan wandelen. Maar ga niet meteen wandelen, observeer eens samen met je puppy wat er buiten gebeurt.

Ga eens met je puppy bij de deuropening zitten (uiteraard aangelijnd) en kijk eens wat jouw pup allemaal ziet. Merk je dat een puppy hier niet onder de indruk van is, dan kan je beginnen met kleine stukjes lopen.

Wij hebben dit niet zo snel door maar er gebeurt van alles buiten: mensen die wandelen, hardlopen, fietsers, auto’s. Daarnaast ruikt een pup van alles, allerlei geurtjes van dieren en mensen die hij niet kent. En dan nog de geluiden. Honden horen veel beter dan wij. Houd er rekening mee dat alles nieuw is en dat dit ook overweldigend kan zijn voor pups. Ga daarom niet te snel maar kijk naar je pup, kijk wat hij aankan.

Zelfredzaamheid stimuleren door keuzes

Een onzekere en bange pup is niet zelfredzaam (voor zover een hond zelfredzaam kan zijn). Wat we hiermee bedoelen is een pup die een gezond portie zelfvertrouwen heeft en zijn plek kan vinden in de ‘mensenwereld’. Dat hij niet gestrest is en aankan wat wij van hem verwachten.

Bijvoorbeeld een hond die eventjes alleen thuis kan blijven, een hond die niet zo snel ergens van schrikt, een hond die niet overal van in de stress schiet, een hond die zelf kan besluiten om geen confrontatie aan te gaan met een andere hond, maar om een bochtje te lopen (kalmerend signaal).

Wil een puppy niet (verder) lopen, luister dan naar deze keuze en ga de pup niet dwingen. Een pup zal bij het hebben van de keuze steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelen om de wereld aan te kunnen. Dwingen helpt daar niet bij, het hebben van een keuze wel. Wanneer je de pup dwingt dan ben je al te ver gegaan.

Puppy rustig laten kijken niet willen lopen wandelen

Puppy verstopt zich bij eigenaar en kijkt wat er gebeurt, de eigenaar zorgt voor vertrouwen en een veilig gevoel.

Zelfvertrouwen is belangrijk voor honden

Je zult merken dat juist doordat de pup wanneer je zijn tempo volgt zelfvertrouwen krijgt. Hij steeds beter in zijn vel gaat zitten en gemakkelijker zal socialiseren. Hierdoor zal je na een tijdje gewoon met je pup kunnen wandelen.

Bij bange en onzekere pups werkt het heel goed om het tempo van de pup te volgen. Merk je dat je puppy initiatief toont en nieuwsgierig is dan kan je de wereld van de pup steeds groter maken en nieuwe plekken gaan ontdekken. Voor honden is het hebben van een keuze erg belangrijk, wij bepalen namelijk zo veel voor een hond.

Wist je dat de hond het enige huisdier is dat niet zelf kan bepalen wanneer hij plast en poept? Zelfs die keuze bepalen wij (tenzij je een hondenluikje hebt). Het hebben van keuzes en initiatief mogen nemen draagt bij aan het welzijn. Honden worden daardoor stabieler en ze krijgen meer zelfvertrouwen.

Hoe lang mag een puppy lopen?

Hoe lang mag een puppy eigenlijk lopen? Veel mensen wandelen te lang met hun pup. Ze willen hun puppy meteen vanaf de eerste dag al overal mee naartoe nemen zodat ‘hij het leert’ en de hond ‘gesocialiseerd wordt’, maar is dit  wel goed?

Pups zijn nog volop in de groei en hun botten zijn nog niet aan elkaar gegroeid, maar zitten aan elkaar vast met kraakbeen. Hoe ouder de hond wordt, hoe meer de gewrichten uit bot ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om niet te veel te wandelen zodat je de gewrichten niet te veel belast.

Puppy aan een dun halsbandje en riempje

Puppy aan een dun halsbandje, voor de nek is een goed Y-tuigje fijner met wandelen

Een regel die vaak gehanteerd wordt is dat een pup 10 minuten mag wandelen per maand dat hij oud is, verspreid over 12 uur. Is een pup 3 maanden (12 weken) oud dan is dat 30 minuten verspreid over de hele dag. Met wandelen bedoelen we niet wandelen thuis of rustig in de tuin ontdekken, maar echt meelopen aan de riem of spelen met andere honden. Deze regel geldt totdat de pup 3 maanden oud is, daarna kan je dit gaan opbouwen. Dit is belangrijk voor de opbouw van de spieren.

Op sommige sites lees je dat elke wandeling 10 minuten per maand van de leeftijd mag zijn, maar dit is al snel te veel. Dat zou betekenen dat een pup van 3 maanden al 30 minuten per wandeling mag wandelen. Dit is echt veel te veel als je dit meerdere keren per dag doet. Verspreid daarom het aantal minuten per dag. Vanaf 3 maanden oud kan je deze regel iets minder nauw nemen en het aantal minuten rustig opbouwen.

We hebben het nu voornamelijk gehad over puppy’s, maar er zijn ook redenen waarom volwassen honden niet willen lopen. Een van de belangrijkste redenen is vanwege pijn of angst. Hier kan je meer lezen over de redenen waarom volwassen honden niet willen lopen.

___________________________________________

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.
 

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Hoe ging het wandelen de eerste weken met jouw puppy, wilde jouw puppy ook niet meelopen of juist wel? Heb jij een puppy die bang is om te gaan wandelen en heb je iets gehad aan dit artikel? We hopen dat we jou met onze tips hebben kunnen helpen en jij en jouw hond weer kunnen genieten van wandelingen! Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

2 gedachten over “Help! Mijn puppy weigert te lopen/wandelen en wil naar huis!

  1. Babs schreef:

    Met 8 weken kreeg ik mijn labrador pup. We hebben rustig aan de wandelingen gestart. Niet te lang en zijn eigen gang laten gaan. Maar sinds 3 dagen (hij is nu 11 weken en 2 dagen) wil hij niet meer de voortuin uit. Ik krijg hem met geen mogelijkheid mee. Eerste dag nog onwetend de pup opgetild om een paar meter verderop weer neer te zetten maar hij draait zich direct om met zijn neus naar het huis.
    Wandelen in een park verderop ging wel goed maar vandaag was hij het na enkele meters al weer zat en rende nog net niet terug richting de auto. (Toen ik richting auto liep begon hij als een malle te trekken en zat hij klaar naast de autodeur)

    Wat kan er aan de hand zijn?

    • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

      Hoi Babs, dat is gelukkig helemaal niet vreemd. Het kan een paar weken goed gaat en dan ineens kan een pup een ‘terugval’ hebben, dit wordt ook wel een angstfase genoemd en de eerste is rond de 12 weken. Van pup tot volwassen hond heeft een pup angstfases. Dit zijn fases waarin iets wat normaal helemaal niet eng is, opeens héél spannend is voor de pup. Dit komt vanzelf goed als je hier goed mee omgaat. Tijdens een angstfase is het belangrijk om rustig aan te doen en niets te forceren. Over 1-2 weken zal het echt een stuk beter gaan. Het kan vaker voorkomen omdat een pup meerdere angstfases doorloopt naarmate hij puber en volwassen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *