Tuigje harnas hondenharnas hondentuig hond goed slecht y-tuig borsttuig puppy

Hoe vind je het beste tuigje voor de hond? – Hondentuig vergelijken & tips!

Steeds meer mensen kiezen ervoor te wandelen met hun hond of puppy met een hondentuig of harnas. Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn. Een hondennek is gevoelig, een halsband kan de vitale organen in de hals beschadigen. Denk aan de schildklier, aders, wervels, luchtpijp. Het is fijn dat mensen steeds vaker een hondentuig willen kopen. Maar veel mensen kiezen nog voor verkeerd hondentuigjes zoals een anti-trektuig of een borsttuig (hondentuig met horizontale borstband). Het is daarom belangrijk om tuigjes met elkaar te vergelijken.

Helaas gaan er in hondenland nog steeds fabeltjes rond over een tuigje, zoals: “met een harnas heb je geen controle en kan je niet corrigeren” en: “van een tuigje gaat een hond juist trekken!” en: “als een hond trekt moet je gewoon keihard corrigeren met een slipketting of sliplijn, dat doet de moederhond ook“.

Helemaal onderaan dit artikel gaan we in op deze fabels, neem er wel even goed de tijd voor. Dit hele artikel bevat veel interessante & nuttige maar ook confronterende informatie die niet elk baasje weet.

Veel honden dragen een verkeerd hondentuig of harnas

Sommige mensen vinden een hondentuig of harnas onzin, een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Gewoon je hond corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Maar is dat wel de oplossing? Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn.

Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband, verkeerd tuig of harnas, wat nooit wordt opgemerkt of te laat wordt ontdekt. Het zogenoemde borsttuig is geen prettig tuigje voor honden. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm.

Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan. In dit artikel gaan we uitgebreid in op anti-trektuigen, scrol naar beneden om verder te lezen.

Hoe kies je een het beste hondentuig? Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen twee soorten tuigen: het Y-tuig en het borsttuig (harnas met de horizontale borstband). Bekijk ook eens het filmpje in dit artikel, zodat je harnassen kunt vergelijken en jij weet welk tuig je het beste kunt kiezen voor jouw hond.

Goed tuig slecht tuigje hond - Wat is het beste hondentuig anti-trektuig grote sterke hond vergelijken van y-tuig harnas hondentuig borsttuig

Wat is het beste anti-trektuig, hondentuig of harnas voor de hond?

Het borsttuig: hondentuigjes met horizontale borstband

Een borsttuig is een tuig met horizontale borstband en wordt ook wel een Noors tuig genoemd. Deze hondentuigjes zijn voor honden niet prettig. Ze zijn eenvoudig om te doen, de opening gaat over het hoofd van de hond en je klikt het harnas bij de buik vast. Dit zijn vaak ook hondentuigen met naam, waar je labels met de naam erop kunt plakken. Soms heeft zo’n hondentuig een handvat op de rug en soms heeft het tuigje een ring op de voorkant van de borst waar je de hondenriem vast kunt maken (dan is het een anti-trektuig). Deze tuigjes hebben een aantal nadelen:

 1. De schouders kunnen niet vrij bewegen
 2. Honden kunnen minder ver naar voren stappen met hun poten
 3. De schouders worden bij druk naar achteren geduwd

1. Met een borsttuig kunnen de schouders niet vrij bewegen

Op de onderstaande foto’s zie je twee verschillende tuigjes op een hondenskelet. Hier kun je de anatomie van de hond goed bekijken. Bij het eerste harnas zie je een horizontale borstband, ook wel een borsttuig of Noors hondentuig genoemd. Dit zijn mooie tuigjes om te zien en gaan vrij makkelijk om, het gaat over de kop en de hond hoeft er niet in te stappen.

Wat nadelig is bij borsttuigjes, is dat het over de schouderbladen heen zit, hierdoor belemmert het de bewegingsvrijheid van de schoudergewrichten. Afhankelijk van het tuig, kan zit het vaak ook in de oksels  wat voor honden niet prettig loopt. Ben je opzoek naar een goed harnas voor je puppy of volwassen hond? Lees dan even verder, zodat je hondentuigjes goed leert vergelijken.

Beste hondentuig tuig tuigje hond vergelijken top 10 goed slecht Y-tuig anti-trektuig

Op bovenstaande foto’s zie je:

 • Links een borsttuig: het tuig zit in de oksels en om de schouders heen, de schouders kunnen niet vrij bewegen en als de hond trekt worden de schouders naar achteren geduwd.
 • Rechts een Y-tuig: het tuig zit ver van de oksels vandaan, de schouders liggen vrij en als de hond trekt wordt de druk goed verdeeld voorop het borstbeen.

2. Met een borsttuig kunnen honden minder ver naar voren stappen

Op de foto hierboven (van het hondenskelet) kun je de schouders en borst van de hond zien. Hier zit het hondentuig overheen, waardoor honden beperkt worden met naar voren stappen van de voorpoten. Dit honden harnas raakt namelijk een spier die ervoor zorgt dat de voorpoot omhoog en naar voren gaat, de Brachiocephalicus.

Deze spier loopt van de voorkant van de schouders naar achterin de nek. Vooral als honden sneller lopen zie je dat ze hier last van hebben zoals in het onderstaande filmpje. Je ziet een duidelijk verschil in beweging, de hond houdt zijn lichaam strak en loopt met een kortere pas.

Om deze video te kunnen bekijken moet u toestemming geven voor de volgende cookies: preferences, statistics, marketing

3. Een borsttuig duwt de schouders naar achteren bij druk

Wanneer de hond trekt in een borsttuig of Noors hondentuig worden de schouders naar achteren geduwd. De schouders vangen de ‘klap’ van het trekken op, wat voor een hond niet prettig is. De schouders kunnen dan vast gaan zitten en de hond kan later last krijgen van artrose in de schouders of rug.

Dan kun je denken: “nou, dan moet je je hond gewoon opvoeden zodat hij niet trekt!” of: “als het onprettig is dan stopt de hond wel met trekken“, maar een hond is geen robot. Al is de hond nog zo perfect getraind, als een hond bijvoorbeeld plotseling een kat ziet en erachteraan wil dan krijgt een hond al een klap op zijn nek door de halsband. Daarnaast trekken veel honden door stress, onzekerheid, pijn, spanning of is het een gewoonte geworden. Je hond leren wandelen zonder trekken met een tuigje werkt heel goed (tip: het boek ‘help mijn hond trekt’ van de trainster Turid Rugaas, te vinden op bol.com). 

Tip: [blog: wandelen met een lange lijn zorgt voor minder trekken]

Bij de meeste tuigjes voor de hond met een horizontale band, zit de borstband erg hoog waardoor het alsnog tegen de luchtpijp aan komt. Je kunt dan net zo goed een halsband gebruiken, omdat de druk dan in de nek komt. Bij een hondentuig is het belangrijk dat de druk op het borstbeen (botje aan de voorkant die een beetje uitsteekt) wordt verdeeld, dan wordt de druk optimaal verdeeld. Met een borsttuig is dit niet mogelijk.

Bij sommige borsttuigjes zit de horizontale band erg laag, waardoor het zelfs tegen de voorpoten aan zit (dit zie je veel bij anti-trektuigjes), dit wandelt niet fijn en maakt het lopen lastig. Veel mensen hebben dit niet in de gaten. Zelf wandelt het toch ook heel onprettig als je bh-bandjes hebt die los hangen? Bij honden loopt een tuigje waarbij de banden laag hangen ook niet prettig. Lees hieronder verder!

Wat is het beste anti-trektuigje of anti-trekharnas voor honden?

Er zijn ook zogenoemde ‘anti-trektuigen‘ op de markt, een hondentuig met een horizontale borstband met voorkant een ring aan de voorkant. Wat zijn de ervaringen met een anti-trektuig voor de hond? Dit hondentuig wordt gezien als dé oplossing tegen trekken, vooral bij een grote en sterke hond. Voorop maak je de riem vast en de hond trekt hierdoor minder. Het beste anti-trektuig bestaat niet. Een anti-trektuig is voor een hond géén goed idee, het zijn namelijk absoluut geen goede tuigjes. Helaas weten veel mensen niet wat de gevolgen van een anti-trektuig zijn. In de volgende alinea gaan we dieper in op de gevolgen (scrol naar beneden).

Is een anti-trektuig de oplossing voor een sterke hond om “trekken aan de lijn te corrigeren” of “trekken aan de lijn af te leren“? Veel mensen zoeken een goed anti-trektuig voor een sterke hond. Helpt dit wel en wat is de reden dat honden trekken?

 • Er zit een oorzaak achter trekken aan de lijn. Honden trekken vaak omdat ze gespannen zijn, stress hebben, pijn hebben, angstig zijn of het trekken is aangeleerd gedrag en een gewoonte geworden.
 • Ontspannen wandelen is géén kwestie van afleren en corrigeren. Het is kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Werk aan de oorzaak en de hond zal minder trekken.Je kunt ook perfect het wandelen zonder trekken aanleren met een goed Y-tuig en een lange hondenlijn. Google maar eens naar het boekje: “Help mijn hond trekt” van Turid Rugaas.
 • Een anti-trektuigje helpt vaak tegen trekken omdat het voor de hond niet fijn loopt, maar lost de oorzaak van het trekken niet op. Als je gaat wandelen zonder anti-trek harnas zal de hond gewoon weer gaan trekken.
 • Tip lees hier meer over ontspannen wandelen: [blog: wandelen met een lange lijn zorgt voor minder trekken]

Wat is een hondentuig -Uitleg Y-tuig of H-tuig, borsttuig anti-trektuig anti-trekriem hond kiezen. Verschil goed slecht tuigje

Verschil Y-tuig of H-tuig, borsttuig en anti-trektuigje voor de hond

Waarom is een anti-trektuig een slecht hondentuig?

Vaak is dit een borsttuig (tuig met horizontale borstband en een ring voorop de borst), maar er zijn ook Y-tuigjes die een ring aan de voorkant hebben waar je de riem aan vast kunt maken tegen trekken. Deze tuigjes zijn óók anti-trektuigjes en ondanks dat het Y-tuigjes zijn, zijn deze tuigjes niet goed voor de anatomie van de hond. Anti-trektuigen (zowel borsttuig als Y-tuig met ring aan de voorkant)  zijn niet goed voor de hond om een aantal goede redenen:

 • Je trekt de voorhand van de hond opzij, waardoor de hond minder kracht kan zetten. Dit komt omdat je de riem vastmaakt aan de ring aan de voorkant.
 • Er komt continue veel druk op de schoudergordel en als een hond constant scheef loopt, kan een hond hier behoorlijke klachten door krijgen.
 • De hond moet het scheef lopen namelijk compenseren, waardoor er blokkades in de rug kunnen ontstaan en wervels scheef gaan zitten.
 • Ook kunnen honden hierdoor vast gaan zitten bij hun schouders.
 • Veel hondenfysio’s raden een anti trek tuig sterk af, ook bij een grote sterke hond!

Maar ik wandel met een anti-trektuig en mijn hond mankeert niets hoor!”

Misschien wandel jij wel met een anti-trekharnas bij jouw hond en merk je nu nog niet zo veel van de gevolgen. Veel mensen willen niet zien dat er iets met hun hond aan de hand is, wat je niet ziet is er niet. Honden zijn meesters in het verbergen van pijn, dat ten eerste.

Ten tweede: de meeste doorsnee hondeneigenaar heeft géén idee wat normaal bewegen is bij een hond. Als je weet waar je op moet letten dan ga je steeds meer zien:

 • Film jouw hond eens in slowmotion en schrijf op wat je waarneemt.
 • Loopt jouw hond in gelijke passen, of zet hij met een poot een kortere/langere pas dan met de andere poot? En in welke gangen (stap/draf/galop) doet jouw hond dit?
 • Loopt jouw hond in telgang en in welke gangen (stap/draf/galop) loopt jouw hond in telgang? Wanneer een hond in telgang loopt kan dit duiden op blokkades in de rug.
 • Hoe beweegt de rug tijdens het lopen? Beweegt de rug soepel of lijkt de rug vast te zitten?

Vaak zie je dit niet meteen, maar in slowmotion wel! Het is vaak lastig om met een neutrale blik naar je eigen hond te kijken. Ga eens letten op honden die je buiten op straat ziet. Je zult merken dat er veel honden zijn die een afwijkend loopje hebben en blokkades hebben. Blokkades kunnen komen door een verkeerd tuig maar ook door ruw spelen of een verkeerde beweging.

P.s. wist jij dat honden niet trekken uit dominantie?

Twee keer per jaar met je hond naar de fysio of osteopaat kan ontzettend helpen om blokkades op te lossen en te zorgen voor een pijn-vrij leven voor jouw hond. Wat waren wij blij toen we onze hondenfysio leerde kennen, we merken duidelijk verschil bij onze hond. 

Wandelen met een anti-trekriem anti trek riem oplossing trekken sterke hond sliplijn jachtlijn trainingslijn trainingsriem

Wandelen met een anti-trekriem aka wurgriem voor honden

Wat is een anti-trekriem?

Een anti-trekriem is een halsband en riem in één waarbij het halsgedeelte uit een strop bestaat. Een anti-trekriem wordt ook wel een trainingslijn of jachtlijn (waarbij de stop verkeerd om zit of de lijn zo afgesteld is dat hij wurgt) genoemd. Je kunt de hond er als het ware mee ophangen en wurgen. Niet altijd bestaat een antitrekriem uit één gedeelte, je kunt er ook een slipketting voor gebruiken. Je bevestigt deze anti trek riem hoog in de nek, vlak achter de oren. Wat veel mensen niet weten is dat de riem daar veel schade kan aanrichten. Vlak achter de oren wordt de nek het minst beschermd met spieren.

Veel trainers raden deze anti-trekriem of trainingsriem aan als de oplossing tegen trekken. Alles zou dan draaien om de “assertieve energie” en ondertussen wurg je je hond korte stukjes. zodat jij kunt zien dat jij ‘de roedelleider‘ bent. (En dat terwijl de dominantietheorie al sinds 1990 achterhaald is.. google maar.) Je wurgt de hond korte stukjes, net zolang totdat je aangeleerde hulpeloosheid creëert en de hond niet meer trekt. De hond mag geen centimeter voor je knie uitlopen, anders zou de hond ‘de roedelleider‘ worden (grote onzin natuurlijk).

 • Wanneer je de hond constant corrigeert hoog in de nek en steeds kleine stukje wurgt, stopt hij vanzelf met trekken. Dat is logisch, anders stik je.
 • Of de hond jou dan nog als veilige haven ziet en vertrouwt, is een ander verhaal.
 • Ondertussen los je de oorzaak van het trekken niet op (de hond is nog steeds gestrest, heeft pijn of is onzeker)…
 • heeft de hond nu veel pijn aan zijn nek door het corrigeren…
 • én heb je over een paar maanden kans op schildklierproblematiek, een hernia of blokkades in de rug en nek.

We hebben het nu gehad over hondenharnassen en riemen die niet goed zijn voor honden,  maar welke tuigjes zijn wel goed voor honden? Lees hieronder verder!

Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuig met Y-vorm

Welk tuigje is het beste voor de hond? We hebben nu heel veel besproken over wat voor tuig niet goed is bij honden. Maar het is nog belangrijker om te bespreken welke tuigjes wél goed zijn voor honden. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met een Y-vorm. Waarom is dit het beste hondenharnas? Dit zijn de voordelen van een Y-harnas:

 1. Een Y-tuig belemmert de hond niet tijdens het wandelen
 2. Een Y-tuigje zit niet in de oksels (als je het juiste Y-tuig hebt)
 3. Een Y-tuigje verdeelt de druk op de juiste manier op het borstbeen

Met een goed hondentuig heb je geen belemmeringen tijdens het wandelen

Op de rechterafbeelding zie je een hond die een goed honden harnas, een Y-tuig draagt. Links zie je een borsttuig (hondentuig met horizontale borstband). Y-tuigjes zijn voor honden de beste hondentuigen. Een Y-tuig wordt zo genoemd doordat het een Y-vorm heeft aan de voorkant. Het middelpunt van de Y-vorm rust op het borstbeen (het botje dat uitsteekt aan de voorkant). Op die manier wordt de druk goed verdeeld wanneer er spanning staat op de riem.

Een Ytuig zorgt voor optimale bewegingsvrijheid van de schouders en belemmert geen spieren als de hond beweegt. De schouders kunnen vrij bewegen en het hondentuig zit niet in de oksels. Y-tuigjes zijn voor honden prettige tuigen om mee te lopen.

Wat is het verschil tussen een h-tuig of y-tuig? Een H-tuig lijkt op een Y-tuig, het verschil zit hem bovenop de nek. Bij  een Y-tuig zit een ring die het tuigje bij elkaar houdt (aan de bovenkant van de nek) waardoor het tuig soepeler beweegt bovenop de schouders. Bij een H-tuig is de stof bovenop de schouders vastgenaaid en zit er geen ring, waardoor een H-tuig minder soepel beweegt.

Goed tuig slecht tuigje hond y-tuig borsttuig anti-trektuig honden3

Verschil tussen een borsttuig (hondentuig met horizontale borstband) en een goed hondenharnas Y-vorm

Er zijn verschillende Y-tuigjes, waar let je op?

Er zijn ook verschillende soorten Y-tuigjes. Er zijn Y-tuigjes die alsnog in de oksel komen doordat het rugstuk te kort is. Wanneer het bovenstuk lang genoeg is zal het niet in de oksels komen. De meeste tuigjes die je in dierenwinkels kunt vinden hebben een te kort rug- en buikstuk, gelukkig komt daar langzaam aan al verandering in.

Er bestaat Y-tuigjes waarvan de voorkant te klein is, hierdoor komt de druk niet op het borstbeen maar op de hals. Een goed Y-tuig kan je aan de voorkant helemaal verstellen zodat dit goed zit en het drukpunt niet te hoog zit. Is de voorkant zo kort dat de druk niet op het borstbeen komt, dan heeft dit hetzelfde effect als een halsband. Dan heeft het dragen van een tuigje geen nut.

Daarnaast is ook de juiste maat belangrijk, een te groot of een te klein harnas zal niet fijn zitten. De meeste Y-tuigjes kun je verstellen, maar bij een puppy heb je vaak meerdere tuigjes nodig. Net als dat goede schoenen bij kinderen belangrijk zijn, waar ze snel uitgroeien, is een goed passend tuig voor honden erg belangrijk. Investeer in een goed puppy tuigje, dan investeer je in een goede gezondheid.

Hoe gaat het tuigje om? Heeft het tuig maar één sluiting, dan moet het hoofd erdoorheen, de hond moet erin stappen én zijn poot optillen. Heeft het tuig twee sluitingen (zoals ons gevoerde Y-tuig), dan gaat het over het hoofd en klik je het bij de buik vast (de hond hoeft er niet in te stappen). Heeft het tuig ook nog een sluiting bij de nek (zoals bij ons ongevoerde Y-tuig) dan hoeft het tuig niet over het hoofd en hoeft de hond er niet in te stappen.

Beste tuig labradoodle goldendoodle australian cobberdog hondentuig puppy

Blije doodles in hun gevoerde Y-tuig

Wat is beter: een tuigje of een halsband?

Een goed passend tuigje beter is dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek. Of wanneer jij de riem kort strak vasthoudt, is er al druk op de nek. En onbewust trekken veel mensen de hond mee (als de hond net even stilstaat om te snuffelen) of krijgt een hond een ruk in zijn nek als hij een andere hond ziet en wil spelen met een andere hond.

Waarom is een hondentuig beter dan een halsband?  In de nek zitten vitale organen, bijvoorbeeld de schildklier, wervels, aderen en de luchtpijp. Het gebeurt regelmatig dat een hond een nekhernia krijgt of problemen met de schildklier door een halsband. Kneuzingen, verrekkingen en pijn is niet heel ongebruikelijk wanneer je een halsband gebruikt.

Belangrijk is wel dat je een goed Y-harnas gebruikt en dat deze goed past. Gebruik je een borsttuig waarbij de druk alsnog op de keel komt en niet op het borstbeen, dan kan je net zo goed een halsband gebruiken.

Het is niet altijd zwart/wit en er zijn ook redenen waarom je soms een halsband gebruikt in plaats van een halsband. Zorg er dan altijd voor dat je zelf je hond niet gaat corrigeren in de nek. TIP: kijk eens naar de WAW schokdemper, waarmee 40% van de klap van plotseling trekken wordt opgevangen. Waarom sommige honden wel een halsband dragen:

 • De hond draagt tijdelijk een halsband vanwege een operatie op de plek waar het tuig zit.
 • De hond heeft blokkades in de rug waar het tuigje precies zit. Ga dan eerst langs een hondenfysio of een hondenosteopaat, die de rug los kan maken en blokkades weg kan nemen, zodat je daarna een tuigje kunt dragen om blokkades te voorkomen.
 • De hond is bang van een tuigje. Wat vaak ook helpt bij honden die bang zijn voor een tuig, is een harnas die niet over het hoofd hoeft.

Fabeltjes over hondengedrag slipketting tuig halsband trekken corrigeren hond

Fabeltjes over hondengedrag, tuigjes en corrigeren

Fabeltjes over hondentuigen: met een tuigje heb je geen controle kan je niet corrigeren

“Maar je moet de hond gewoon flink corrigeren in de nek, dan leert hij het vanzelf!” zeggen sommige mensen.

 • Waarom zou je de hond in de nek corrigeren terwijl er hondvriendelijke methodes zijn die ontzettend effectief zijn, waarmee je de band met jouw hond niet beschadigd?
 • Wist je dat een moederhond nooit zal corrigeren in de nek? Dit is een oud hondenfabeltje.
 • Sommige mensen vinden een tuig onzin: een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Maar een hond is geen robot en je kunt niet altijd de omgeving onder controle hebben. Hoe goed een hond ook luistert, een hond kan áltijd gaan trekken, bijvoorbeeld wanneer er een kat oversteekt.
 • Een halsband kan op zo’n moment voor ernstige gevolgen zorgen, een goed tuig voorkomt dit. Daarnaast trekken veel honden doordat zij stress of pijn hebben, onzeker of angstig zijn of omdat het aangeleerd is.

Fabeltjes over hondentuigen: door een tuigje gaat een hond juist veel meer trekken

Een tuigje of harnas zorgt er niet voor dat een hond méér zal trekken. Een tuigje draagt de hond vanwege de veiligheid. Wandelen zonder trekken is een vaardigheid die aangeleerd moet worden, een hond kan met een halsband net zo hard trekken als met een tuig (maar met een tuig doet dit veel minder schade). In de meeste gevallen wandelt een hond met een goed zittend tuig juist rustiger dan met een halsband.

 • Een tuigje zegt niet tegen een hond: “Zo, nu heb jij een tuigje om, dit betekent dat je nu extra gaat trekken.” Alleen getrainde sledehonden trekken met een tuigje extra, omdat ze hier speciaal voor getraind zijn.
 • Met een halsband of slipketting kan een hond net zo goed trekken als met een tuig. Er zijn honden die aan een slipketting gewoon blijven doortrekken, ook al geef je corrigerende rukken aan de nek (met alle gevolgen van dien, want de nek vangt alle klappen op), of:
 • Ja, maar, je moet wel op de JUISTE manier corrigeren met een halsband of slipketting” zeggen sommige mensen dan. Er bestaat géén juiste manier van een slipketting gebruiken, behalve door hem in de prullenbak te gooien.
 • Een moederhond zal een pup nooit bijten als hij trekt (en heb jij ooit een moederhond aan een slipketting zien trekken bij een pup?). Voordat een moederhond corrigeert gaan er héél veel signalen aan vooraf. Bij ongewenst gedrag zet een moederhond haar lichaamstaal in. Helpt dit niet, dan komt er gegrom bij. Alleen al de verschillende soorten grommen die een moederhond laat horen, zijn vaak al genoeg bij ongewenst gedrag. Bijten in de nek doen honden alleen om een prooi te doden.

Niet alleen een slipketting of sliplijn/jachtlijn, maar ook een gewone halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn erg goed in het verbergen van pijn.

Wil je meer weten over het leren ontspannen wandelen zonder trekken? Collega hondengedragsdeskundige Amee van Stressless dogs heeft hier een prachtige online cursus voor ontwikkeld: de Stressless wandelen cursus!

Wandelen zonder trekken is een kwestie van trainen, aanleren & oefenen

Wandelen zonder trekken trainen kan prima met een goed tuig. Sterker nog: veel mensen merken al meteen verschil wanneer ze met een goed Y-tuig én normale lange lijn wandelen. Veel honden wandelen met een goed Y-tuig en een lange lijn van nature een stuk rustiger.

Heb of krijg je een puppy en ben je opzoek naar een goed puppy tuig? Begin meteen goed, een goed zittend puppytuigje is zo belangrijk. Je zult er waarschijnlijk wel 2 of 3 in totaal moeten aanschaffen, maar een goede start is belangrijk. Kies daarom een goed tuigje voor je puppy.

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Wat voor tuigje heeft jouw hond? En wat voor hond heb je? Een h-tuig of y-tuig, een borsttuig of anti-trektuig? Een hondentuig is voor elk ras, of je nu een Chihuahua, Franse bulldog, Pmeranian, Labradoodle, Windhond, Labrador, Border Collie, Husky, New Foundlander of Rottweiler hebt, voor elke hond kun je het beste voor een Y-tuig gaan. Heb jij ervaringen met een anti-trektuig of anti-trekriem? Wist jij nog niet of een tuigje beter is dan een halsband?  Of twijfelde jij of je een harnas voor je hond tegen het trekken zou kopen? Laat ons weten of je wat geleerd hebt en of het jou en je hond heeft geholpen. Laat het weten in een reactie!

___________________________________________

Delen mag, graag zelfs. Maar alleen als je de bronvermelding erbij zet (deze website), omdat er copyright rust op de artikelen.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Yakstaven, is het wel  goed?

9 gedachten over “Hoe vind je het beste tuigje voor de hond? – Hondentuig vergelijken & tips!

 1. Lily schreef:

  Ik heb jaren lang, “zeg 9 jaar” een gewoon simpel halsbandje voor mijn 2 maltezertjes gehad, flinke trekkers en mega enthousiast buiten.
  Ik ben na 9 jaar overgestapt op de welbekende JK9 hondenharnas want dat leek me goed en ziet er nog superleuk uit ook. Maar sinds een paar maand merk ik bij 1 van de 2 toch dat ie wat last heeft, scheef lopen etc. En ben zelfs bij de dierenarts geweest
  Sinds een paar dagen heb ik voor hem het AnnyX tuig aanschaft en ik zie nu al hoe anders hij is, zelfs het omdoen vindt hij niet erg.
  Het zit perfect en zit idd niet in de oksels te drukken. Hij is nu 11 jaar en springt als een pasgeboren lammetje met zijn nieuwe tuig.
  Ik ga ga dit Y-tuig nu ook voor mijn andere hondje aanschaffen, danwel een maatje kleiner 🙂

 2. Sandra schreef:

  twee jaar een gewone halsband gehad, en een trekkende hond, toen dit artikel gevonden en het anny x-tuigje gekocht. Het was een metamorfose vanaf de eerste minuut, veel minder trekken, veel ontspannener in stresserende situaties, ik kan nu veel makkelijker rennen met mijn hond en als hij eens aan het eind van de lijn komt, krijgt hij alleen druk op zijn lijf. Snuffelen is veel fijner. En doordat hij minder stress heeft, is hij veel meer bezig met het ontdekken van zijn omgeving. De beste verandering ooit, en al twee andere mensen ook kunnen overtuigen om dit tuigje aan te schaffen, met even goeie resultaten!

 3. Tanja schreef:

  Ik houd niet van tuigjes, ik vind het ook een beetje een trend van nu, honden hebben al eeuwen een hals-band om, enkel wanneer het echt overtuigend beter is, zoals in de auto op langere ritten, en omdat de gps tracker op de rug moet blijven zitten hebben ze er 1 aan, maar verder een halsband buiten, en als we maar even kort naar buiten gaan dan zo een lederen slipriem omdat dat makkelijk om en af gaat, in huis wil ik dat ze niets om hebben.
  Mijn honden trekken niet omdat ik ze dat op een hele eenvoudige manier meteen afleer als ze daar überhaupt mee zouden beginnen, en dat is niet met een riem of band of tuigje 🙂 ik denk dat onze honden erg verwend zijn

  • Ans schreef:

   Een trend van nu vind ik een vreemde opmerking. De reden dat nu steeds vaker een tuigje, gelukkig, wordt gebruikt is omdat men er steeds meer achter komt dat een tuigje beter is voor het algeheel welzijn van de hond en misschien moet je je daar eens in verdiepen. En iets dat je al eeuwenlang doet, wil niet zeggen dat het ook okay is. Ik weet niet of ik wil weten hoe je je honden op een ” een heel eenvoudige” manier afleert om te trekken. En wat bedoel je met ” dat onze honden erg verwend zijn” ?

 4. Andrea schreef:

  Ik heb een tuigje in de vorm van een 8, dat lijkt erg op een y-tuigje, alleen het verbindingsstuk tussen de voorpoten door mist. De riem wordt op de rug eraan vastgemaakt. In het midden van de 8 in feite. Is dit ook een goede oplossing?

  • Lisanne - Kattenoppas & Dierenoppas Amersfoort schreef:

   Hallo Andrea, helaas niet. Omdat het stuk van de hals naar de buik ontbreekt, komt de druk vol op de keel. De druk wordt niet verdeeld op het borstbeen, maar heeft hetzelfde effect als een halsband.

 5. Jan schreef:

  Leerzaam artikel, helaas te laat gelezen en ben er achter gekomen dat ik geen goede hondentuig heb gekocht.
  Ik gebruik deze dus niet meer als het niet nodig is , maar er vallen wel veel bekende merken af.
  Nu ik dus een ander tuig voor mijn hond ga kopen , wil ik er ook een voor in de auto.
  De voorlichting van dit artikel heeft me zeer geholpen om een juiste keuze te maken., aangezien een goede auto tuig die de hond goed beschermt, niet goedkoop is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *