Hond eet kauwgom van straat | Is dit gevaarlijk en hoe leer je dit af?

Eet jouw hond of puppy kauwgom van straat? Vermoedelijk weet je het al wel, maar kauwgom is niet gezond voor honden. Veel puppy’s vinden kauwgom interessant, maar eten ze het ook echt? Waarom eten honden eigenlijk kauwgom, hoeveel stuks kauwgom zijn giftig voor honden en kan een hond kauwgomvergiftiging oplopen? In welke kauwgom zit Xylitol en hoeveel zit er dan in? In dit artikel gaan we hier dieper op in. Maar ook: hoe kan je een hond afleren om kauwgom te eten?

Inhoudsopgave

Hoeveel kauwgom is giftig voor honden?

Kauwgom is vaak giftig voor honden. Niet alle kauwgom maar alleen als er xylitol in zit, dit zit vaak in suikervrije kauwgom. Er zit daarnaast een groot verschil tussen kauwgom waar helemaal niet op gekauwd is, kauwgom waar kort op gekauwd is en kauwgom waar al een tijdje op gekauwd is. Want hoe langer er op kauwgom gekauwd is, hoe minder Xylitol erin zit.

In kauwgom zit vaak de zoetstof Xylitol, dit is een stof die op suiker lijkt, maar geen suiker is. Een hond insuline aanmaken, doordat het lichaam denkt dat het de suiker moet omzetten. Doordat er plotseling veel insuline wordt afgegeven in het lichaam wordt het bloedsuikergehalte acuut verlaagt en dit kan de dood tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt het ervoor dat de lever aangetast wordt en er leverfalen kunnen ontstaan.

Kauwgom met Xylitol is al in kleine hoeveelheden giftig. Als een hond 100mg per kilo lichaamsgewicht binnen krijgt is dit genoeg om een verlaagde suikerspiegel te krijgen. En bij 250-300mg per kilo lichaamsgewicht kan er acute leverfalen ontstaan.

  • Kijk per product hoeveel gram Xylitol erin zit, in sommige suikervrije kauwgom (bijvoorbeeld van Mentos) zit soms wel 70 gram per 100 gram kauwgom in. 
  • Hoeveel kauwgom is giftig voor honden? Bij een hond van 10kg zijn twee stukjes kauwgom (0,5 gram Xylitol) al schadelijk genoeg voor een te lage bloedsuikerspiegel. Wanneer een hond van 10kg zo’n 10 stukjes (5 gram Xylitol) op heeft kan dit dodelijk zijn, doordat er ernstige leverfalen ontstaat. Leverfalen merk je vaak pas op na 1-2 dagen.
  • Sommige bronnen vermelden dat 0,1 gram Xylitol per kg lichaamsgewicht al schadelijk en gevaarlijk kan zijn. Dit hangt ook heel erg af van de hond, een kleine hond kan een stuk minder hebben dan een grote hond.

Let op dat niet alleen kauwgom Xylitol bevat maar andere suikervrije producten zoals ontbijtkoek, snoep, jam, pindakaas etc. Zorg er daardoor altijd dat deze producten buiten bereik van de hond wordt bewaard. Of koop deze producten helemaal niet, zodat ze niet in huis liggen. Desondanks kan je het soms niet voorkomen als een hond kauwgom van straat eet.

Hoeveel xylitol zit er in kauwgom?

Het wisselt per merk kauwgom hoeveel Xylitol erin zit.

  • In het merk Peppersmith zit bijvoorbeeld 13,8 gram in een pakje kauwgom van 25 stuks. Dit betekent dat er 0,55 gram Xylitol in één kauwgompje zit.
  • In het merk Mentos Pure Fresh Mint zit per verpakking van 160 gram (80 stuks kauwgom) 32% Xylitol. Dat betekent dat in één verpakking van 160 gram maar liefst 51,2 gram Xylitol zit. Per kauwgompje is dit 0,64 gram Xylitol.

In welke kauwgom zit Xylitol?

Niet in alle kauwgom zit Xylitol, maar helaas zit het wel in steeds meer merken kauwgom. Kijk daarom altijd goed op de verpakking of je dit ingrediënt erop ziet staan. Wanneer een hond kauwgom van straat heeft gegeten weet je natuurlijk niet of het kauwgom is dat Xylitol bevat. Bij twijfel bel dan altijd je dierenarts.

Deze merken kauwgom bevat Xylitol:

  • Mirandent Xylitol Kauwgom
  • Cloette Jenkki Xylitol kauwgom
  • Rockjaw Jawline Gum kauwgom
  • Mentos Pure Fresh Mint kauwgom
  • Xylifresh menthol kauwgom
  • Curaprox White is Black kauwgom
  • True Gum citroen kauwgom
  • BlueM Dental kauwgom
  • Dontodent Pepermunt kauwgom
  • En dit zijn nog niet alle merken..

Wat als een hond obsessief kauwgom eet?

Wanneer een hond obsessief kauwgom eet is er altijd meer aan de hand. Daarover gaan we uitgebreid in later in dit artikel. Maar wat kan je doen als je hond kauwgom eet?

  1. Ten eerste: houd zelf altijd de omgeving in de gaten, zoek kauwgom niet op, voorkomen is echt beter. Lok dit gedrag niet uit om vervolgens je hond te corrigeren.
  2. Heeft de hond toch iets een eikel gevonden? Corrigeer de hond niet, onthoud dat een hond met zijn bek ontdekt. Ga je corrigeren dan kan een hond het juist gaan inslikken om te voorkomen dat je het afpakt of dat hij straf krijgt. Of hij doet het juist omdat hij negatieve aandacht krijgt.
  3. Zorg ervoor dat je iets heel erg lekkers bij je hebt wat je op de grond kunt strooien of voor de bek van je hond kunt houden om te ruilen.
  4. Leer een hond om te ruilen, dit doe je thuis met speelgoed die hij kent. Leer de hond het woord ‘los’ aan, door het woord ‘los’ te zeggen wanneer je bezig bent met ruilen en de hond het voorwerp/speelgoed los laat.
  5. Wanneer een hond het woord ‘los’ kent blijf dit dan regelmatig herhalen, je kunt dit zelfs oefenen in gecontroleerde setting. Wanneer je hond ouder wordt en weet dat hij iets wat veel lekkerder is bij jou kan halen maakt dit het al een stuk makkelijker.
  6. Soms ontkom je er gewoon niet aan dat een hond een eikel opeet. Je hoeft maar even niet op te letten en er ligt een eikel die je hond wil eten en dan kan je hond het al op hebben. Belangrijk is om daarom altijd goed te kijken naar de oorzaak van het gedrag. Onderzoek of de hond pijn of stress heeft.

Waarom eten honden kauwgom ?

Als een volwassen hond kauwgom eet dan is de kans groot dat dit begonnen is toen de hond nog een puppy was. Ga je namelijk verkeerd met dit gedrag om dan kan dit uitmonden in obsessief gedrag waarbij de hond alles van straat opeet, waaronder kauwgom. Andere oorzaken kunnen ook zijn: stress, pijn of een voedingsstoffen tekort.

  • De hond eet kauwgom door stress. Veel honden gaan kauwgom (en allerlei andere dingen van straat) eten wanneer ze gestrest zijn, het is een coping mechanisme en het leidt af van de stress die ze ervaren. Veel honden die chronisch gestrest zijn eten obsessief van straat. Voor een eigenaar kan dit best lastig zijn om te horen, want niemand wil dat zijn hond gestrest is. Toch zorgt ons drukke leven vaak voor best wel veel stress. Sommige honden zijn er bijvoorbeeld niet voor gemaakt om in een (drukke) stad te leven, sommige honden krijgen (door nare ervaringen) erg veel stress bij het zien van andere honden en hebben constant stress wanneer ze blaffen en uitvallen. En wist je dat het gooien van tennisballen stresshormonen aanmaakt? Elke dag met ballen gooien kan zorgen voor chronische stress door het constant aanmaken van cortisol.
  • De hond eet kauwgom door pijn. Eigenlijk lijkt deze oorzaak heel er op stress. Wanneer een hond pijn heeft, heeft hij door de pijn stress. Veel honden lopen ongezien met pijn rond zonder dat dit wordt opgemerkt door de eigenaar. Hoe goed je je hond ook kent, toch kan een hond dit voor je verbergen. Geloof mij, ik had het ook niet meteen in de gaten toen onze hond haar kies had gebroken: ze at gewoon, speelde gewoon en deed even vrolijk als altijd. Toch had ze hier ontzettend veel pijn aan. Honden laten van nature geen pijn zien, dit wordt namelijk als zwakte gezien. Wanneer een hond pijn laat zien brengt hij zichzelf in gevaar, dit zit zo in zijn natuur. Laat de hond niet alleen controleren bij de dierenarts maar zéker ook, minstens 1x per jaar, bij een hondenfysiotherapeut of hondenosteopaat. Deze mensen gaan het hele lichaam langs en zijn specialisten in pijn ontdekken. Wist je dat veel honden rondlopen met blokkades in hun rug door een verkeerde beweging met bijvoorbeeld spelen met andere honden?
  • De hond krijgt aandacht wanneer hij kauwgom eet. Veel mensen vinden het ongewenst gedrag dat een hond kauwgom eet, ze denken dat corrigeren helpt om het gedrag te stoppen. Corrigeren lost de oorzaak niet op. Negatieve aandacht is ook aandacht en een hond kan om die reden juist meer kauwgom gaan eten.
  • De hond heeft altijd honger en eet daarom kauwgom. Dit kan komen doordat de hond een genafwijking heeft en daardoor altijd honger heeft (dit gen komt voornamelijk bij Labradors voor). Het kan ook komen wanneer een hond bepaalde medicijnen krijgt, denk aan prednison, die zorgen voor meer honger. Wanneer een hond constant honger heeft kan hij dit hongergevoel wegnemen door van alles van straat te eten.
  • De hond heeft giardia (of giardia gehad) en eet daarom kauwgom. Giardia is een parasiet dit de darmen aantast. Hierdoor neemt een hond minder goed voedingsstoffen op maar kan hij ook afwijkend gedrag gaan vertonen. Er wordt steeds meer bekend over de brain-gut connectie. Wanneer de darmen aangetast worden dan heeft dit invloed op gedrag. Veel neurotransmitters worden in de darmen aangemaakt. Bij honden die giardia (hebben gehad) zie je vaak dat ze afwijkend gedrag kunnen vertonen zoals het obsessief eten van modder, stokjes, eikels, kauwgom, zand of poep. Lees hier meer over giardia en gedragsproblemen bij honden.
  • De hond komt voedingsstoffen tekort en eet daarom kauwgom. Dit kan komen door bijvoorbeeld giardia, maar ook door een antibiotica kuur die de gezonde darmbacteriën aantasten. Gezonde darmen zorgen voor een goede weerstand. Wanneer een hond een minder goede weerstand heeft en minder goed voedingsstoffen uit de eigen voeding kan opnemen, kan een hond dit compenseren door dit allerlei dingen van straat, waaronder kauwgom, op te eten.

Komt kauwgom eten door een voedingsstoffen tekort?

Wanneer een hond obsessief van alles op straat opeet, zoals steentjes, modder, stokjes of kauwgom, dan kan de oorzaak ook liggen in een voedingsstoffen tekort. Doordat een hond niet voldoende mineralen en vitamines binnen krijgt zal hij dit uit andere voorwerpen proberen te halen.

Wat ontzettend goed kan helpen is Bokashi en Veendrenkstof. Bokashi is een soort probiotica en werkt fantastisch ter ondersteuning van de darmflora. Het maakt de darmen van de hond gezonder en herstelt de darmflora. Hierdoor kunnen de darmen beter voedingsstoffen opnemen. Het is onder de hondenbaasjes al jaren bekend en erg populair. We zijn dit gaan geven aan onze hond en het eetgedrag werd een stuk minder en tegenwoordig eet ze geen modder, takjes en poep meer. Ook bij kauwgom eten kunnen deze producten goed helpen als de oorzaak een voedingsstoffen tekort is.

Sanofor Veendrenkstof bestaat uit verteringsresten van honderden verschillende bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten. In de loop der jaren zijn deze planten in stilstaand water gevallen en naar de bodem gezonken, waarna in een langdurig proces de plantenresten omgezet zijn in een zwart, lobbig veen. Je geeft dit door het voer van je hond en het heeft veel gezondheidsvoordelen.

Bio ron bokashi probiotica allergie hond ervaring modder eten

Waarom eten puppy’s kauwgom?

Eet jouw puppy kauwgom? Veel puppy’s eten blaadjes, gras, aarde en soms ook kauwgom. Althans: veel mensen dénken dat een pup het eet, maar vaak is het alleen maar ontdekken en kijken wat voor structuur een voorwerp heeft. Een puppy eet kauwgom vaak niet op. Een pup pakt een stukje kauwgom op en daarna laat hij het gewoon weer uit zijn bek vallen. En dit ontdekken kan in principe helemaal geen kwaad.

Eigenlijk eten pups het niet, maar proeven ze en ontdekken ze de smaak en textuur. Dit is helemaal niets om je zorgen te maken. Wanneer een pup voor het eerst een stuk kauwgom vastheeft in zijn bek, pak het dan niet af. Want dán kan een pup het juist gaan opeten omdat hij bang is dat je het afpakt. En dan kan er een obsessie ontstaan.

Veel mensen hebben de neiging meteen te corrigeren omdat ze denken dat de pup het meteen moet afleren. Maar wees gerust, een pup doet dit niet als hij volwassen is. Blaadjes, gras, aarde kauwgom in de bek nemen is heel normaal puppy gedrag tenzij het écht obsessief gedrag is, dan is er meer aan de hand.

Zoals we hierboven hebben benoemd is het belangrijk de pup niet te corrigeren als hij kauwgom in zijn bek neemt. Geef er simpelweg geen aandacht aan en dan stopt dit gedrag vanzelf. Vanaf het eerste moment dat je met de pup wandelt is het belangrijk de pup niet te corrigeren. Geef de pup juist ruimte om alle nieuwe dingen te ontdekken met zijn bek. Zodra de pup heeft geleerd wat het is zal de interesse afnemen en laat hij de blaadjes, gras en aarde met rust.

Hond afleren kauwgom te eten

Veel mensen willen hun hond afleren om kauwgom te eten en dat is logisch omdat kauwgom giftig kan zijn als er nog Xylitol in zit. Alleen is het afleren een verkeerde gedachtegang, kijk naar de oorzaak van het gedrag en buig gedrag om. Komt het door stress dat een hond kauwgom eet dan kan je corrigeren wat je wil maar de hond zal altijd de neiging hebben om kauwgom te willen eten als de oorzaak niet is opgelost (en het corrigeren verpest de band met je hond).

Een van de manieren om een hond ‘af te leren’ om kauwgom te eten is door hierop positief te trainen en te ruilen wanneer de hond toch een stuk kauwgom in zijn bek heeft. Dit alles zonder correcties.

1. Kijk altijd naar de oorzaak van het eten van kauwgom

Bijvoorbeeld: hoe is de kwaliteit van het hondenvoer dat je geeft? Kan je er supplementen aan toevoegen die de darmflora verbeteren? Stel dat het een voedingsstoffen tekort is dan heb je dit als eerst aangepakt.

2. Voorkom herhaling van het gedrag

Management is belangrijk, voorkom dat je hond kauwgom kan eten. Laat de hond de eerste paar weken/maanden uit op plekken waar geen tot weinig kauwgom ligt, denk aan een omgeving in de natuur zoals een bos. Laat de hond niet meer loslopen maar laat de hond uit aan een goed hondentuig en een lange lijn van minstens 3 meter. Zodat je de hond altijd in de gaten kunt houden.

De hond mag niet meer in de verleiding worden gebracht om kauwgom te eten. De eerste paar weken/maanden gaat erom dat de hond dit gedrag niet meer kan vertonen, je doorbreekt de gewoonte van kauwgom eten.

Verrijkte omgeving hond snuffelen brokjes voertjes snoepjes neuswerk hersenwerk

Deze hond is op commando aan het snuffelen naar verstopte snoepjes. Dit maakt mentaal moe en geeft een hond een voldaan gevoel omdat het natuurlijk gedrag is.

3. Zorg voor stressvermindering

Veel honden eten obessief kauwgom omdat ze (chronisch) gestrest zijn. Sluit pijn altijd uit, pijn zorgt voor stress. Ga met de hond langs een hondenfysiotherapeut of hondenosteopaat die een check doet op o.a. blokkades in de rug.

Stop met het gooien van tennisballen, stop met het commanderen tegen je hond en kijk naar de behoefte die honden hebben. Bijvoorbeeld slaapbehoefte van honden maar zeker ook de snuffelbehoefte van honden.

4. Laat de hond zoeken & zijn neus gebruiken

Een hond is gemaakt om te snuffelen en te zoeken naar voedsel. Geef de hond niet meer zijn brokken in een voerbak, maar laat hem ernaar zoeken. Je zult merken dat honden écht een stuk minder naar kauwgom opzoek gaan wanneer zij in deze behoefte is voorzien.

Het gebruiken van de neus om te zoeken naar lekkers (maar ook naar voorwerpen) is stress verlagend én maakt mentaal moe.

Laat de hond in huis neuswerk doen, verstop bijvoorbeeld brokjes of beloningssnoepjes door het huis en laat hem zoeken. Of kijk naar een leuke snuffelmat of denkspel voor honden.

Neem brokjes/snoepjes mee wanneer je wandelt en leer je hond dat hij op commando mag snuffelen tijdens de wandeling. Strooi wat brokjes in het gras en geef je hond toestemming. Nee: een hond gaat niet juist meer eten van de straat. Want een hond is echt slim genoeg dat hij weet wanneer hij hier toestemming voor heeft van jou en wanneer niet.

Gebruik een speciaal woord die je altijd gebruikt wanneer de hond mag zoeken (bijvoorbeeld ‘SNUFFELEN’). Dit woord kan je dan ook heel makkelijk gebruiken om je hond weg te lokken als hij kauwgom ziet en wil eten. Je kunt hem vervolgens belonen doordat hij wél gezonde brokjes mag zoeken tijdens het wandelen.

Xylitol vergiftiging hond

Meestal zie je binnen 30 minuten nadat een hond kauwgom met Xylitol heeft gegeten ga je symptomen zien bij je hond. Soms duurt het langer (zelfs wel 12 tot 18 uur) omdat er soms ook nog stoffen in kauwgom zitten die ervoor zorgen dat Xylitol langzamer wordt opgenomen door het lichaam.

Ga daarom direct naar de dierenarts als jouw hond kauwgom heeft gegeten zodat de hond kan braken (ga nooit proberen zelf je hond te laten braken, er zijn allerlei gevaarlijke methodes die ontzettend veel kwaad kunnen). Een dierenarts weet wat hij kan doen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Symptomen Xylitolvergiftiging hond

De symptomen van een xylitolvergiftiging herken je doordat de hond begint te braken, extreem vermoeid lijkt, duizelig wordt, trilt en zelfs epileptische aanvallen krijgt en een verhoogde hartslag heeft. Deze symptomen merk je vaak binnen 30 minuten tot een aantal uur op na inname van Xylitol. Er is een groot risico dat de hond na een paar dagen leverfalen krijgt, wat kan leiden tot de dood.

Dit zijn de symptomen van een Xylitolvergiftiging:

  • De hond gaat braken
  • De hond verliest zijn eetlust
  • De hond is extreem vermoeid
  • De hond heeft last van coördinatiestoornissen
  • De hond trilt en beeft
  • De hond krijgt epileptische aanvallen
  • De hond heeft een verhoogde hartslag

Aan deze symptomen herken je leverfalen bij een hond:

  • Na een paar dagen krijgt de hond last van geelzucht
  • De hond krijgt last van vochtophoping bij de buik
  • De hond heeft zwart bloed bij de ontlasting
  • De hond heeft een slechte bloedstolling
  • De hond raakt in coma

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *