Yakstaven Yakmelk Himalaya staven botten yakbotten kauwstaaf kauwbot Churpi van yakkaas

Yakstaven (yakmelk Himalaya staven) – Is het allemaal wel zo goed?!

Yakstaven / Himalaya staven worden steeds populairder, het is een hard kauwbot van Jakmelk, ook wel Yakbotten genoemd. Het is erg populair in Amerika, Canada, Japan en Engeland als Nepalese churpi cheese chew. Het is een harde kauwsnack van yak kaas. Tegenwoordig zijn deze yakkaas botten ook verkrijgbaar in Nederland

De kauwbotten zijn 100% natuurlijk, zonder chemicaliën en lactose vrij. Veel honden kluiven uit de dierenwinkel zijn niet natuurlijk. Ze worden bijvoorbeeld gebleekt met chloor, van haar ontdaan met chemische middelen en met lijm vastgeplakt. Dit is helemaal niet zo lekker en gezond voor honden. Hoe zit het met Yakstaven / Himalaya botten? Zijn deze wel zo gezond, hoe worden ze gemaakt en waar kun je ze kopen?

Er zijn steeds meer merken die Yakmelk staven verkopen, maar er zijn een hoop staven die uit China komen (waar de hygiëne niet goed gecontroleerd wordt) of waar er héél veel koemelk gebruikt wordt in plaats van yakmelk (denk aan 70%, 80% of zelfs 90% koemelk). Dit maakt de prijs natuurlijk goedkoper, maar zorgt ook dat het een compleet ander product is. Zo zijn namaak staven een stuk zachter, gaan ze véél sneller op en zijn ze minder gezond.

Als er staat: ‘volgens traditionele wijze gemaakt’ of ‘gebaseerd op een eeuwenoud recept uit de Himalaya’ betekent dit niet direct dat het originele Yakmelk staven zijn. Zo worden er in Europa staven gemaakt van 100% koemelk volgens traditionele wijze (waarmee de bereidingswijze bedoeld wordt, niet de ingrediënten). 

Australian Shepherd hond met allergie bot kluif kaas die lang meegaat

Echte Yakstaven zijn gezond, bevatten geen lactose en zijn hypo-allergeen

Bij deze namaak botten, wordt de smaak totaal anders, veel honden vinden ze minder interessant of minder lekker. Echte Yakmelk bevat meer dan vier keer meer probiotica dan koemelk en is gezonder, het bevat ook meer mineralen en voedingsstoffen (namelijk: Eiwitten, Calcium, Zink, Sodium, Biotine, Magnesium en Vitamine A, B1, B12, C, D, E, K).  

Originele Yakstaven uit de Himalaya zijn gemaakt van melk van Yakrunderen / Yakkoeien, dit is een compleet ander soort dan melkkoeien. Ook bevatten originele yakbotten géén lactose. Hierdoor kunnen honden met een runderallergie vaak wél goed tegen onze Yakstaven.

De Yakbotten / Himalaya staven van Dierenoppas Amersfoort komen daadwerkelijk uit de Himalaya en worden op zo’n manier gemaakt dat het geschikt is voor menselijke consumptie (in de Himalaya eten de bewoners de yak staven).

Nepalees kauwbot Churpi yakbot van harde kaas uit de Himalaya

Steeds meer mensen willen gezonde hondensnacks waar honden een tijdje zoet mee zijn. Omdat er steeds meer vragen kwamen, hebben we alle belangrijke informatie in dit artikel opgeschreven.

Wat zijn Yakbotten / Himalaya botten / Churpi nu precies?

Een Yakstaaf is een harde hondenkluif gemaakt van yak melk en yak kaas en heeft zijn oorsprong in het Himalayagebergte (vandaar de naam Himalaya Staven). Ze worden daar ook wel harde Durkha, Churpi, Chhur singba, Chhur mingba of Sherkam genoemd.

Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke producten. De staven worden énkel gemaakt van yakkaas, een héél klein beetje limoensap en een héél klein beetje zout (zo weinig dat het niet in procenten uit te drukken is, het smaakt ook niet zout). Het is gemaakt zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of chemicaliën.

De Yakstaven worden in het Himalaya gebied op twee manieren gegeten. Ze worden zacht gegeten als bijgerecht, samen met rijst. En ze worden als voedzaam tussendoortje hard gedroogd, voor in periodes waarin er weinig voeding is wat veel voedingsstoffen bevat.

Yakstaven Himalaya staaf staven kauwstaaf Nepalees kauwbot Churpi yakbot van harde kaas

Dit is voor de mensen die in de bergen wonen erg handig, omdat de kaas jarenlang houdbaar is wanneer het lang gedroogd is en daardoor hard is. Ze worden gedroogd, in kleine stukken gesneden en vervolgens is het een soort kauwgom. Door twee uur erop te kauwen, wordt het langzaam zachter en kunnen de mensen het opeten.

Hoe worden de Yakstaven / Yakbotten gemaakt?

De Yakstaven worden gemaakt van Yakmelk. Yakken zijn een bepaald rundersoort, die in het Himalayagebergte leven. Van de Yakmelk worden allerlei producten, waaronder yakboter, gemaakt.

Wanneer deze boter gemaakt wordt, blijft er melk over, hiervan worden Himalaya botten gemaakt. Het wordt gekookt, daarna wordt het harde gedeelte van de melk gescheiden van de vloeistof die overblijft.

Vervolgens wordt het in doeken opgehangen zodat het water weg kan lopen. In deze doeken droogt het verder, vervolgens wordt het in stukken gesneden en droogt het verder boven het vuur. Zo krijg je een harde, gedroogde, Yakstaaf.

Waardoor zijn de Himalaya Yakka staven zo populair?

Het kauwen op een bot is voor honden een natuurlijke behoefte. Wanneer er in het wild een prooi wordt gevangen, worden de botten afgekloven en komen wilde honden tot rust na de jacht. Kluiven maakt het stofje endorfine aan, een gelukshormoon. Endorfine werkt pijnstillend, het verlaagt het stressniveau en geeft een gevoel van ontspanning en rust.

Daarnaast is het kluiven op botten belangrijk voor een gezond gebit, zo verwijdert de staaf tandplak en houdt het tandvlees gezond en sterk. De Himalaya botten / Yakstaven / Churpi zijn hypo-allergeen en uitstekend geschikt voor honden met allergieën, ook honden met een rundallergie kunnen (vrijwel altijd) goed tegen de staven.

De Yakstaven zijn ontzettend hard en gaan langer mee dan normaal als de hond hierop kluift. Het splintert niet en het wordt niet week. De Yakstaaf heeft voor honden een aantrekkelijke smaak, bij veel honden is kaas een favoriete snack.

Door de bereidingswijze zijn de churpi yakbotten lactosevrij, omdat de melkwei wordt verwijderd (dit bevat lactose). Yakmelk bevat meer dan vier keer meer probiotica dan koemelk!

Belangrijk is om de hond iets minder van de eigen voeding te geven als je deze Himalaya botten geeft, omdat het erg voedzaam is. 100 gram staat gelijk aan 300 gram voeding.

Hoe lang doet mijn hond met de Churpi Yakstaven?

Het is lastig om te weten hoe lang een hond doet met de yakbotten. Iedere hond is anders, maar ondertussen hebben er ook al heel wat hondenrassen, van chihuahua tot Boerboel, de Himalayastaven geprobeerd.

Elke hond kluift anders, van rustige kluivers tot extreem fanatiek. Daarnaast zijn de Himalaya staven een natuurproduct en wisselt het uiterlijk. De ene churpi is dunner en langer, de andere korter en dikker. Daarom is het lastig te zeggen hoe lang een hond ermee doet.

Yakstaven Himalaya staaf staven kauwstaaf Nepalees kauwbot Churpi yakbot van harde kaas

Hieronder staan een aantal ervaringen van baasjes die de Yakbotten geprobeerd hebben:

De Rottweiler van mijn huisgenoot heeft altijd alles binnen 5 minuten op. Met de Yakstaaf nu al een hele avond zoet mee en er is amper wat van af. Mijn friese stabij is nooit zo van de botten, geen idee wat hij er mee moet doen. Ook hij is al de hele avond lekker aan het knagen. Ze doen er nu 3 dagen mee. En ze zijn nog lang niet op. Door het spelen en een enorme klap met het bot tegen de kast aan, ligt 1 nu in 2 stukken. Maar ze zijn er helemaal weg van. De Rottweiler heeft er zijn persoonlijke doel van gemaakt de churpi kapot te knagen maar t gaat niet zo makkelijk als hij had verwacht. De eerste keer dat ie er in beet was zijn reactie ook erg verbaasd.”

Ons Toy poedeltje is gisteravond de hele tijd zoet geweest met het Yakbot. Echt fantastisch! Toen hij hem net kreeg was hij er heel voorzichtig mee en dacht eerst dat het een speeltje was. Hij liet hem ook aan iedereen zien. Na een uur begon hij toch lekker te kluiven.”

Ik heb twee herders en een teckel en ze vinden de yak kaasstaven geweldig! Voor een van onze herders is het minder geschikt want zij bijt botten kapot en doet dit ook met het Yakbot, blijkbaar heeft zij hele sterke kaken want de botten zijn erg hard. Onze andere herder kluift er wel op en doet er lang mee net als onze teckel.”

Onze 3 rescuehonden zijn er dol op! Ik bestel de grootste maat. We hebben twee slopers en deze kauwstaven krijgen ze niet zo snel op. Ons Spaans waterhondje is een krachtpatser en die heeft er minder moeite mee en heeft de churpi kauwstaaf wel veel eerder op dan de andere twee. Ons kleinste hondje krijgt ook de grootste maat (anders wordt ze jaloers haha) en die doet er héél lang mee.”

Bekijk ook de Facebookpagina van Dierenoppas Amersfoort.

Benieuwd naar andere blogs? 

[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond.
[BLOG] De natuurlijke tekenband, werkt dat nou echt?
[BLOG] Hoe vind je een goed hondentuig? Dit wist jij niet! 
[BLOG] Alles wat je wil weten over de Koffiehout kauwwortel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *