Yakka Churpi waarom is het zo populair en gezond

Waarom is de Yakka Churpi de meest populaire hondenkluif?

Deze botten worden steeds populairder, het begon in Amerika maar nu ook in Nederland kan je de originele botten gemaakt van Yakmelk kopen: de Yakka Churpi! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en het is een natuurproduct, helemaal gezond voor jouw hond. De botten zijn er in allerlei afmetingen, het is wel belangrijk dat je de juiste koopt. Want er zijn ook veel namaak Churpi op de markt: gemaakt van koemelk! De meeste honden zijn er helemaal gek op de originele Churpi en dat is eigenlijk best logisch. Maar waarom is de Yakka nu populair? 

Wat is een Yakka Churpi precies? 

Een Churpi, ook wel Yakka, Yak kaas staaf of bot genoemd, is een héél hard bot van harde kaas. Deze kaas is geen normale kaas maar kaas van een Yakrund. Dit zijn runderen die in de Himalaya leven. De Yakmelk wordt op traditionele wijze verwerkt tot een keihard kaasbot. De melk wordt eerst gestold en gescheiden van water. Het wordt in een Jute zak geperst, deze afdruk kan je terugzien aan de zijkant van de Yakka). Ze worden daarna een aantal maanden gedroogd en gerookt, wat zorgt voor een lekkere geur en smaak.

Onder de Churpi zijn er veel die niet echt zijn, ze worden bijvoorbeeld van 90-100% koemelk in plaats van Yakmelk gemaakt (en dan staat er bij ‘op traditionele wijze gemaakt’). Of ze komen niet uit de Himalaya maar uit China. Wil je hierover meer lezen? Lees hier meer in ons blog: Churpi Yakstaven – Is het allemaal wel zo goed? Lees hieronder verder.

De voordelen van een Yakka kaasbot

Een Yakka heeft vele voordelen, ten eerste is het een hondenkluif zonder toevoegingen (géén conserveringsmiddelen) waardoor het een gezond bot is. Ten tweede is een Yakka is geschikt voor pups, het wordt zacht door speeksel en je kunt het om zachter te maken weken in een laagje warm water. Ten derde is het daarnaast een goed bot tegen tandplak en tandsteen.

Omdat de Yakka geen granen gluten en lactose bevat is het de ideale kluif voor allergische en gevoelige honden. Verder is deze Churpi heel gezond, het is rijk aan eiwit en calcium. Tot slot, ook niet heel onbelangrijk: de Yakka is een kluif die niet stinkt omdat het vrijwel geurloos is en het geeft niet af!

Omdat wij elk bot individueel controleren, hebben wij de hardste kaasbotten voor honden. De Yakstaven die afwijken, bijvoorbeeld als ze gebroken of gebarsten zijn, of juist zachter dan ze zouden moeten zijn, verkopen wij als buitenbeentjes. Hier kun je de Yakstaven buitenbeentjes vinden. 

 

Yakka Churpi pittbul stafford sterke hondenkluif bot voor hond yakmelk

Franse Bulldog is lekker aan het kluiven op een Yakka kaasbot

 

Is de Yakka Churpi geschikt voor puppy’s?

De Yakka is geschikt voor pups vanaf 12 weken. Het is een hard kauwbot maar wordt zachter door speeksel. Ook kan je het nog zachter maken door het in warm water te laten weken. Wist je dat wij ook zachtere Churpi verkopen? Elk bot wordt bij ons individueel gecontroleerd op hardheid en botten die afwijken verkopen wij voor een aanbiedingsprijs!
 

Andere goede kluifjes voor pups:

  • Geitenkophuid is een wat zachtere snack, hypoallergeen en ideaal voor pups. In een zak zitten allerlei stukken!
  • Bullenpezen hebben een wat sterkere geur maar zijn ideaal, voor volwassen honden en pups. Ook met deze botten doen honden wel even.
  • Gevlochten lamsvleesstaafjes zijn ontzettend populair en worden veel verkocht aan pups. Deze staafjes hebben wel een sterke geur (dat vinden de meeste honden alleen maar lekker!)
 
Yakka Churpi hondenkluif veilig voor Franse Bulldog Boston Terrër kaaskluif zonder stikken

Franse Bulldog is lekker aan het kluiven op een Yakka Churpi

 

Tip: laatste stukje Yakka churpi in de magnetron!

Je hoeft helemaal niets weg te gooien, ook niet het laatste stukje. Het laatste stukje kan je poffen in de magnetron, dan wordt het een groter, knapperig en luchtig koekje die de hond veilig op kan eten. Hoe lang doe je het in de magnetron? Ongeveer een paar minuten op een hoge stand, totdat de Yakka poft en groter wordt. Zorg ervoor dat het niet verbrand (dan heb je het te lang in de magnetron gelaten) en laat het goed afkoelen voordat je het geeft aan de hond.

Churpi Yakka Yakstaaf hoe lang poffen in de magnetron

De Yakka Churpi laten poffen in de magnetron

 
 

Benieuwd naar ervaringen & reviews met de Yakka Churpi?

Check op onze site het kopje beoordelingen en je vindt  50+ reviews / ervaringen van andere hondenbaasjes die de yakka bij ons online besteld hebben. Wist je dat je op afspraak ook producten kunt ophalen?

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *