Honden en ballen gooien tennisballen slecht voor gewrichten hond

Honden en tennisballen, wel zo natuurlijk en gezond?

Vaak denken mensen die een drukke hond hebben dat hun hond veel moet bewegen en veel moet doen zodat hij zijn energie kwijt kan raken. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen, is door de hond achter ballen aan te laten rennen. Het tegenovergestelde is vaak waar: honden die erg druk zijn, hebben meer rust en meer mentale uitdaging nodig.

Het rennen achter een voorwerp aan, of dit nu een stok of een bal is, heeft invloed op de gemoedstoestand van een hond. Niet alleen als hij erachteraan rent. Door de hormonen die worden aangemaakt en dagen in het lichaam blijven, houdt dit lang aan. Hierdoor staat het lichaam constant in stress-stand. 

Ik zie hondeneigenaren die dagelijks met hun hond balspellen doen. Honden rennen vaak keer op keer in volle vaart achter een bal aan. Mensen denken dat hun hond het leuk vindt of dat de hond niet zonder de bal uitgelaten kan worden. Wat de meeste mensen helaas niet weten, is dat het spelen met tennisballen helemaal niet zo goed is en in veel gevallen voor gedragsproblemen kan zorgen.

In mijn boek ‘Liefdevol opvoeden en begeleiden‘ besteed ik een heel hoofdstuk aan het gooien van ballen en stokken. In dit artikel zal ik een paar belangrijke punten benoemen, hierdoor kan het zijn dat er argumenten ontbreken. Deze worden in het boek wel behandeld, maar het is te lang voor een blog.

Inhoudsopgave

Achter tennisballen aan rennen is belastend voor het hondenlichaam

Het is voor het lichaam van een hond erg belastend om achter aan bal aan te rennen. Denk maar eens aan het constant opspringen en de draaiende bewegingen die een hond maakt. Honden staan stil, rennen vervolgens hard achter de bal aan (zonder eerst opgewarmd te zijn), remmen abrupt om de bal te pakken, rennen in volle vaart met de bal terug, om bij de eigenaar weer hard te remmen. Vervolgens herhaalt zich dit een keer aantal keer. Zelfs als de hond wél opgewarmd is kan dit voor het hondenlichaam schade aanrichten.

tennisbal gooien hond slecht

Een hond maakt allerlei rare bewegingen wanneer hij achter een bal aangaat waarbij de gewrichten onnatuurlijk belast worden.

Op langere termijn kan het achter ballen aangaan grote gevolgen hebben voor de gewrichten. Er zijn honden die met drie of vier jaar zulke versleten gewrichten hebben dat ze ontzettend veel pijn hebben. Hoe leuk is een balletje gooien dan nog? En door de adrenaline die wordt aangemaakt, zal een hond gewoon doorgaan met achter de bal blijven rennen. Want door de adrenaline voelt de hond de pijn niet meer.

Het hebben van pijn is één van de grootste oorzaken waardoor honden bijvoorbeeld uitvallen of ongewenst gedrag laten zien. Hoe jonger de hond is, hoe meer schade je doet aan de gewrichten wanneer de hond achter de bal aan gaat. Dat betekent niet dat het ook zeker schadelijk is voor oudere honden. Zo veel honden die bijvoorbeeld hun kruisband scheuren omdat ze een verkeerde draai hebben gemaakt tijdens het pakken van de bal.

Zo is het belangrijk dat een pup geen trap loopt, niet te veel wandelt en bijvoorbeeld niet in zacht zand van het strand of duinen loopt. Veel oudere honden hebben last van artrose, maar gaan door hun pijn heen vanwege de adrenaline wanneer zij achter de bal aan gaan.

Tennisballen triggeren het jagen op fietsers en joggers

Door het keer op keer achter een bal aan gaan, wordt het jachtinstinct getriggerd en dit zorgt voor hyperactiviteit en stress. Het jachtinstinct triggeren is vaak niet gewenst, hiermee stimuleer je je hond om bijvoorbeeld achter fietsers, auto’s, vogels, katten en andere (huis)dieren aan te gaan.

Geen enkele hond is ervoor gemaakt om keer op keer ergens achter aan te rennen. Achter bewegingen aanrennen is deel van de jacht, maar de prooi pakken en eventueel doden gebeurt maar één keer: aan het einde van de jachtpartij. Daarna is het tijd voor rust om te herstellen. Wanneer je met de bal speelt, gooi je de bal vrijwel nooit maar één keer.

hond geobsedeerd door tennisbal

Deze hond staat stijf van de adrenaline omdat hij achter een bal aangaat.

De herhaling van het gooien van ballen zorgt ervoor dat een hond onrustig en gestrest raakt, het maakt namelijk bepaalde stofjes aan (adrenaline en cortisol). Wanneer jouw hond achter fietsers of joggers aangaat: stop met het gooien van ballen.

Je kunt van de hond niet verwachten dat hij niet achter beweging (fietsers/joggers) aan mag gaan, terwijl hij gestimuleerd wordt om achter een bal aan te rennen. Het zorgt ervoor dat het een gewoonte wordt om achter iets aan te jagen. Dit hoeft niet bij elke hond zo te zijn, maar je ziet dit veel voorkomen bij bepaalde rassen zoals border collies en andere rassen die gevoelig zijn voor het najagen van beweging.

Chronische stress door de aanmaak van adrenaline en cortisol

Naast adrenaline wordt onder andere het stresshormoon cortisol aangemaakt wanneer een hond achter de bal aanrent. Het duurt gemiddeld 2 tot 6 dagen voordat dit hormoon het lichaam uit is. Wanneer je binnen deze dagen weer met ballen gaat gooien, krijgt het lichaam de kans niet om tot rust te komen en zal het stressniveau niet dalen.

Wanneer een hond achter een prooi aanrent dan doet hij dit één keer waarna hij daarna gaat rusten, of hij nu wel of geen prooi gevangen heeft. Tijdens deze rust hebben adrenaline en cortisol de mogelijkheid om te zakken, zodat het lichaam in balans komt. Wanneer je keer op keer ballen gooit dan krijgt het lichaam de kans niet om hiervan te herstellen, zeker niet wanneer je dit meerdere malen per week doet.

Door het achterna gaan van tennisballen raken honden mentaal en fysiek gestrest. Het onrustig en gestrest raken door het gooien van ballen, kun je zien doordat een hond helemaal hyper wordt, stijf staat van de spanning, gaat piepen en blaffen wanneer hij de bal ziet en/of wanneer je de bal gooit.

Chronische stress bij honden die achter ballen aan gaan komt vaak voor. Het cortisolniveau in het lichaam blijft hoog, waardoor de hond sneller overprikkeld raakt en het stressemmertje snel gevuld is. Een hond kan hierdoor bijvoorbeeld sneller uitvallen, geprikkeld raken en gedragsproblemen vertonen. Hij kan gewoon niet zo veel hebben doordat hij in feite chronisch gestrest is door het cortisolniveau in zijn lichaam.

Normaal hondengedrag blijft uit bij ballen spelen

Honden die veel met ballen spelen, laten vaak hun normale gedrag niet meer zien tijdens een wandeling en reageren impulsief zonder na te denken. Ze zijn alleen maar gefocust op de bal en kunnen niet meer rustig snuffelen en hun natuurlijk gedrag vertonen tijdens een wandeling Ze gaan geen gezonde interactie aan met andere honden omdat ze alleen maar oog hebben voor de bal. Ze leren niet om zich sociaalvaardig te gedragen naar andere honden toe. Het kan zelfs zo zijn dat ze uitvallen naar andere honden omdat ze zo gedreven zijn op hun bal.

Bij sommige honden gaat het zo ver dat ze verslaafd raken. Dit komt door de adrenaline kick van het rennen achter een bal aan én de dopamine die wordt aangemaakt bij het vangen van de bal. Zonder bal kunnen deze honden niet meer functioneren en worden ze onrustig, ze weten niet wat ze met zichzelf aan moeten en gedragen zich niet als normale hond.

Hond obsessief achter voorwerpen auto fietsers joggers aan

Je ziet het bij veel honden, ze willen tijdens het wandelen alléen maar obsessief achter alles aan wat beweegt.

Ontspannen wandelen komt niet in hun woordenboek voor. Wanneer je wandelt moet en zal de hond met een bal spelen (en dit gebeurt helaas echt vaker dan je denkt). Honden die vaak achter ballen aangaan zijn vaak ook honden die erg lastig ontspannen en slecht slapen. Slapen is ontzettend belangrijk voor het verwerken van prikkels maar ook voor de gezondheid. Op lange termijn kan slechte slaap voor het immuunsysteem vervelende gevolgen hebben.

Wanneer jouw hond trekt aan de lijn en constant extreem geprikkeld en overprikkeld is, ga dan eens na of jouw hond activiteiten doet zoals achter ballen aan gaan. Je kunt nog zo veel trainen op wandelen zonder trekken, als je de oorzaak niet aanpakt dan helpt dit niet. Wandel zonder bal, met een goed tuigje en een normale lange lijn en doe kalmerende activiteiten zoals een snuffelwandeling.

Takken en stokken gooien hond is gevaarlijk

Niet alleen het gooien van (tennis)ballen is gevaarlijk voor honden, ook het gooien met stokken en takken. Naast dat dezelfde hormonen vrijkomen en honden allerlei verkeerde bewegingen maken, heb je bij het gooien van stokken nog een groot gevaar: de stok kan de hond verwonden. Het gebeurt regelmatig dat een tak tussen de kiezen van de hond blijft zitten of dat een stok doorschiet onder de tong van de hond en de luchtpijp doorboort. En dit merk hoef je niet eens snel door te hebben.

Er zijn mensen die na weken pas opmerken dat hun hond zwaarder hijgt of moeite heeft met ademen en er dan pas achter komen dat er een tak in de keel van hun hond zit. Honden laten pijn lastig merken en kunnen weken tot maanden rondlopen met pijn voordat dit opgemerkt wordt (waarbij veel honden gewoon normaal eten, rennen en spelen).

Moeke haar ervaring met het gooien van een stok: “Vandaag heeft de dierenarts onze Thor even onder verdoving gebracht, er zat een takje vast dwars tussen zijn kiezen. Pas toen zijn wang dik werd zagen we pas dat er iets mis was..

Stok gooien hond gevaarlijk vast in keel

Het gevaar van het gooien van stokken

Alternatieven: wat kun je doen in plaats van het gooien van (tennis)ballen?

Er is zeker een alternatief voor het gooien met tennisballen. In plaats van de hond achter een bal aan laten rennen, kun je ook de bal verstoppen en je hond naar de bal laten zoeken. Of de hond laten zoeken naar andere voorwerpen of brokjes. Dit is een stuk natuurlijke dan achter de bal aanrennen en het is voor de hond ook een leuke manier om mentaal moe te worden.

Honden moeten hierdoor namelijk één van hun beste zintuigen te gebruiken: hun neus. Om met hun neus te werken, moet een hond nadenken en kan hij niet impulsief reageren. Wat ook een leuke activiteit is, is een snuffelwandeling.

Je zult merken dat wanneer je niet meer met de bal speelt jouw hond rustiger wordt, rustiger in zijn gedrag en in zijn koppie. Hij zal beter slapen, beter nadenken, meer rust vinden en socialer worden naar andere honden.

Hond laten zoeken naar tennisbal

Alternatief ballen gooien hond: laat de hond de bal zoeken

Hond laten zoeken in plaats van ballen gooien

Wat veel natuurlijker is, is om de hond te laten snuffelen tijdens de wandeling om hem mentaal moe te maken. Dit werkt daarnaast ook nog eens stresverlagend.

Moet ik een ballengooier voor mijn hond kopen?

Het ziet er leuk en makkelijk uit: een automatische ballengooier voor je hond. Maar wij raden het sterk af om aan te schaffen. Een automatische ballengooier werpt automatisch een (tennis)bal weg, zodat de hond erachteraan kan rennen. Je moet je hond leren de bal in een gat te gooien, zodat de ballengooier weer opnieuw kan werpen. Dit gaat keer na keer door. Honden weten niet van stoppen en gaan maar door en door.

Een automatische ballengooier is echt ontzettend slecht voor de gewrichten maar ook de gemoedstoestand van de hond. Alle aangemaakte stresshormonen blijven dagen in het lichaam zitten en elke keer als een hond met de ballengooier speelt worden ze opnieuw aangemaakt.

Tennisballen hond slecht

Koop geen automatische ballengooier voor je hond

Hond is obsessief bezig met ballen

Hond is obsessief bezig met ballen

Hond jaagt achter blaadjes aan

Hond jaagt achter blaadjes aan

Ballen gooien hond ballenwerper

Ballen gooien met een ballenwerper

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

11 gedachten over “Honden en tennisballen, wel zo natuurlijk en gezond?

  1. Lida schreef:

    Bovendien zorgen tennisballen in combinatie van zand voor grote slijtage van de tanden. Onze vorige hond was gek op zijn balletje…maar gebruikte het meer als uiting van blijdschap. Als we wandelen gingen wilde hij graag zijn plastic balletje in zijn bek. ( jack russell) hij vond het toch ook leuk om af en toe hard achter zijn balletje aan te rennen op het strand. …

  2. Barbara van Rijswijck schreef:

    Ohh…heerlijk om dit te lezen!!!
    Mijn 1e hond (‘n Mechelaar) was balminnend, maar om ‘n heel andere reden! Hij wilde best wel graag achter de tennisbal aanrennen, maar vond ‘t allermooist om ze op te speuren…
    We lieten hem daarom geregeld uit rondom de tennisvelden! Kicken…!!!
    Zogenaamd ‘n bal weggooien en hij kwam werkelijk met ‘n bal terug; ‘n boodschappentas vòl had hij gespaard…
    Na hèm zijn we aan de berghond gegaan, inmiddels de 2e! Dàt zijn helemáál geen ballenjongens…
    Spelen willen ze, lekker achter elkaar aanjakkeren, stoeien, rollebollen!
    Helaas is ‘t vaak struikelen over de “op-tennisbal-gefocuste” honden…
    Mijn hond probeert altijd de aandacht van ze te trekken door ‘n potje uitnodigend te gaan staan blaffen, maar dat wordt nooit gewaardeerd… nàh!

  3. LINDA VERRESEN schreef:

    Verhelderend artikel ! Ik heb namelijk ook zo’n tennisballen freak in huis. Nu hoef ik me dus niet meer schuldig te voelen als we eens een dagje tennisballen gooien overslaan …

  4. A schreef:

    Fijn om dit te lezen zeg! Bij ons is het namelijk zo erg dat als ik in een normale zin het woord BAL of spelen zeg dat haar ogen me al strak aankijken. Dit verklaart ook waarom ze blaft aan de lijn naar andere honden, vaak overprikkeld is en achter scooters en fietsers aan wilt. Shit wat heb ik gedaan. Kan ik dit afleren door gewoon de ballen op te bergen en het tijd te geven? Ik hoop dat dit de oplossing kan zijn voor veel problemen..

  5. Judith van den Berg schreef:

    heerlijk om te lezen en heel erkennend, mijn hond komt uit het asiel en had helemaal geen interesse in de bal die ik gooide. Ik probeerde het haar zowaar te leren! Maar nul interesse! Ik heb het toen opgegeven. Maar ik heb heel lang gedacht dat ik haar toch een uitlaadklep van energie onthield.
    het doet mij echt goed om te lezen dat het okay is om naar je hond te luisteren. Het commentaar dat ik krijg op straat als ik dit doe, is ongelofelijk veel.
    Het meest gehoord: ‘wie laat wie nu uit’ en dan moet degene die het zegt heel hard lachen om zijn eigen grap

  6. Peter schreef:

    Het niet voelen van pijn heeft niets met adrenaline te maken.
    Het rennen verzet de hond in een “fight or flight” toestand. Er wordt ACTH vrijgezet en dit leidt to het opsplitsen van Proopiomelanocortine. Hierbij komt Beta-endorphine vrij en DAT veroorzaakt een centrale onderdrukking van pijn. Bij deze reactie komt ook adrenaline vrij maar dat heeft geen invloed op de pijn waarneming. Dit is overigens een normale reactie op stress.
    Groet.

  7. Vanlishout schreef:

    Vindt een interssant artikel,maar mijn whippet heeft toch veel plezier ,zoek zelf achter bal en brengt die naaar mij ,als ik niet regeerde begint ze blaffen,dus ben niet volledig akkoord,we gaan wel veel wandelen in bos dat vol wild zit en waar ze kunnen snuffelen,,toch goed artikels hier,

  8. C schreef:

    interessant! Dank voor het delen van de link. Wij twijfelden nog om ballengooier aan te schaffen voor Guusje voor op het strand. maar zijn nu overtuigd dat we beter niet kunnen doen. Mijn vorige hond had vanaf 8 jaar ernstige gewrichtsklachten, dus ik ben wellicht wat extra voorzichtig. Was overigens geen doodle maar een Golden Retriever.

  9. Anita Ruys schreef:

    die mening deel ik al zolang ik een hond heb. Spijtig genoeg niet de mening van velen. Als je een opmerking maakt krijg je juist geen “vingertje”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *