Beste tuig voor de hond hondentuig

Hoe vind je het beste tuig voor je hond? – Tips waar je op kunt letten

Steeds meer mensen kiezen ervoor te wandelen met hun hond met een tuig. Een hondennek is gevoelig, een halsband kan de vitale organen in de hals beschadigen. Denk aan de schildklier, aders, wervels, luchtpijp. Er zijn veel tuigjes voor honden op de markt,  maar niet elk tuig is even prettig voor honden. Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband of verkeerd tuig, wat nooit wordt opgemerkt of te laat wordt ontdekt.

Sommige mensen vinden een tuig onzin, een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Gewoon je hond corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Maar is dat wel de oplossing? Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn.

Hoe kies je een goed hondentuig? Om te beginnen zal ik het verschil uitleggen tussen twee soorten tuigen: het Y-tuig en het tuig met de horizontale borstband.

Een Y tuig of een tuig met horizontale borstband?

Tuigjes met een horizontale borstband

De schouders bewegen niet vrij
Op de bovenstaande foto’s zie je twee verschillende tuigjes. Bij het eerste tuigje zie je een horizontale borstband, ook wel een Noors tuigje genoemd. Dit zijn mooie tuigjes om te zien en gaan vrij makkelijk om, het gaat over de kop en de hond hoeft er niet in te stappen. Wat nadelig is bij dit soort tuigjes, is dat het over de schouderbladen heen zit, hierdoor belemmert het de bewegingsvrijheid van de schoudergewrichten. Afhankelijk van het tuig, kan het ook in de oksels gaan zitten wat voor honden niet prettig loopt.

Honden stappen minder ver naar voren
Op de foto hierboven (van het hondenskelet) kun je de schouders van de hond zien. Hier zit het tuig overheen, waardoor honden beperkt worden met naar voren stappen van de voorpoten. Het tuig raakt namelijk een spier die ervoor zorgt dat de voorpoot omhoog en naar voren gaat, de Brachiocephalicus. Deze spier loopt van de voorkant van de schouders naar achterin de nek. Vooral als honden sneller lopen zie je dat ze hier last van hebben zoals in dit filmpje. Je ziet een duidelijk verschil in beweging, de hond houdt zijn lichaam strak en loopt met een kortere pas.

De horizontale band kan onprettig zijn
Wanneer de hond trekt worden de schouders naar achteren geduwd. De schouders vangen de ‘klap’ van het trekken op, wat voor een hond niet prettig is. Bij de meeste tuigjes met een horizontale band, zit de band hoog waardoor het alsnog tegen de luchtpijp aan komt. Je kunt dan net zo goed aan halsband gebruiken, omdat de druk dan in de nek komt. Bij sommige tuigjes zit de horizontale band erg laag, waardoor het zelfs tegen de voorpoten aan zit, dit wandelt niet fijn en maakt het lopen lastig.

Zijn anti-trektuigjes wel zo hondvriendelijk?
Er zijn ook zogenoemde ‘anti-trektuigjes’ op de markt, tuigjes met een horizontale borstband met aan de voorkant een ring. Hier maak je de riem aan vast en de hond trekt hierdoor minder. Wat veel mensen niet weten, is dat honden hierdoor uit balans raken. Je trekt namelijk de voorhand van de hond opzij, waardoor hij minder kracht kan zetten. Er is veel druk op de schoudergordel en als een hond constant scheef loopt, kan een hond hier behoorlijke klachten door krijgen. De hond moet dit namelijk compenseren en er kunnen blokkades in de rug ontstaan. Veel hondenfysio’s raden zulke tuigjes sterk af.

Een Y tuig of een tuig met horizontale borstband?

Tuigjes met een Y-vorm

Geen belemmeringen tijdens het wandelen
Bij de tweede foto van het hondenskelet zie je een tuigje met een Y-vorm. Het heet een Y door de Y-vorm aan de voorkant. Het middelpunt van de Y rust op het borstbeen (het botje dat uitsteekt aan de voorkant), waardoor de druk goed verdeeld wordt wanneer er spanning staat op de riem. Een Y tuig zorgt voor optimale vrijheid van de schouders en belemmert geen spieren als de hond beweegt. De schouders kunnen vrij bewegen en het tuig zit niet in de oksels. Y-tuigjes zijn voor honden prettige tuigen om mee te lopen.

Waar let je op bij een Y-tuigje?
Er zijn ook verschillende soorten y-tuigjes. Zo zijn er tuigjes die wél of niet over de kop heen hoeven, dit hoeft niet voor elke hond een probleem te zijn, maar kan voor sommige honden niet prettig zijn. Er zijn tuigjes die alsnog in de oksel komen doordat het bovenste gedeelte te kort is. Wanneer het bovenstuk lang genoeg is en het tuigje ook onderaan te verstellen is, zal het niet in de oksels komen. Kies ook de juiste maat, een te groot of een te klein tuig zal niet fijn zitten. De meeste y-tuigjes kun je verstellen, maar bij pups heb je vaak meerdere tuigjes nodig. Net als dat goede schoenen bij kinderen belangrijk zijn, waar ze snel uitgroeien, is een goed passend tuig voor honden erg belangrijk. Bekijk hier onze Y-tuigjes

Een Y tuig of een tuig met horizontale borstband?

Maar dan leer je je hond toch gewoon om niet te trekken? Hij moet gewoon luisteren!

Er kan altijd iets onverwachts gebeuren
Sommige mensen vinden een tuig onzin: een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Maar een hond is geen robot en je kunt niet altijd de omgeving onder controle hebben. Hoe goed een hond ook luistert, een hond kan áltijd gaan trekken, bijvoorbeeld wanneer er een kat oversteekt. Een halsband kan op zo’n moment voor ernstige gevolgen zorgen, een goed tuig voorkomt dit. Daarnaast trekken veel honden doordat zij stress of pijn hebben, onzeker of angstig zijn of omdat het aangeleerd is.

Honden trekken niet extra door een tuig
Met een halsband kan een hond net zo goed trekken als met een tuig. Er zijn honden die aan een slipketting gewoon keihard blijven doortrekken, ook al geef je enorme rukken aan de nek (met alle gevolgen van dien, want de nek vangt alle klappen op). Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt. De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn erg goed in het verbergen van pijn.

Wandelen zonder trekken is een kwestie van aanleren & oefenen, dat kan prima met een goed tuig. Sterker nog: veel mensen merken al meteen verschil wanneer ze met een goed tuig én normale lange lijn wandelen. Wil je hier meer over lezen, lees dan dit blog.

Wil je meer lezen? In mijn boek Liefdevol opvoeden en begeleiden staat allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de laatste inzichten. Bekijk het boek hier. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode ‘Kortingliefdevol’

Delen mag, graag zelfs. Maar alleen als je de bronvermelding erbij zet (deze website), omdat er copyright rust op de artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *