Een sleeplijn voor de hond

Sleeplijn hond | Wat is het en hoe gebruik je een sleeplijn?

Je zult misschien wel van het woord ‘sleeplijn’ gehoord hebben en benieuwd zijn wat dit voor soort hondenriem is. In dit artikel leggen we uit wat een sleeplijn is, hoe hij eruit ziet, waar je hem voor gebruikt en waar je goede sleeplijnen kan kopen. Sleeplijnen zijn er in allerlei lengtes, wanneer is welke lengte handig om te gebruiken?

Inhoudsopgave

Wat is een sleeplijn voor honden?

Een sleeplijn voor de hond is een aparte lange lijn die speciaal gebruikt wordt als een hond nog niet goed los kan lopen. Het wordt ook wel een veldlijn, trainingslijn of losloop-lijn genoemd. Deze lijn heeft vaak geen handvat, omdat een handvat achter bosjes, takken en struiken kan blijven haken. Je ziet een sleeplijn vaak in het bos of op het strand, op plekken waar honden los mogen lopen.

Je gebruikt de sleeplijn vaak een aantal keer om de hond te leren om los te lopen. Wanneer je een hond voor het eerst loslaat is dit vaak spannend. Een veldlijn of sleeplijn maakt dit makkelijker, omdat de hond nog niet helemaal los loopt en je door de lengte van de riem de hond sneller weer kunt vasthouden. Een lange hondenlijn gebruiken als sleeplijn of veldlijn is ideaal! Wij raden wel aan om hier een lichtgewicht lijn voor te gebruiken, bijvoorbeeld:

Wil je de biothane riem gebruiken als sleeplijn? Mail ons dan zodat wij de riem zonder handvat kunnen leveren. Een biothane sleeplijn met handvat kan blijven haken en op die manier beschadigen de popnagels.

Sleeplijn hond zee zwemmen strand

Een biothane sleeplijn gebruiken bij het strand

Sleeplijn hond strand duinen

Een biothane sleeplijn gebruiken in de duinen

Een longeerlijn als sleeplijn?

Voor eens sleeplijn kan je een goedkope longeerlijn gebruiken, maar wel met een nadeel: ze hebben vaak een handvat en worden snel zwaar omdat ze vocht opnemen. Hoe lichter de lijn is qua gewicht hoe makkelijker het is om de hond los te leren lopen. Want een hond merkt met een lichte sleeplijn minder dat ze in feite nog ‘vast zitten’ waardoor het oefenen beter gaat. Je kunt dan beter kijken naar biothane of antislip, waarvan antislip de meest lichtgewicht optie is. Biothane is ook lichtgewicht maar antislip nog lichter. Een nadeel van antislip is wel dat als je die als sleeplijn gebruikt de riem slijt omdat het stof is (met rubber ingeweven). 

Een sleeplijn om je hond te leren loslopen

Wanneer je een hond hebt die nog niet los kan lopen of je vind het een beetje spannend om  de hond voor het eerst los te laten, kan je een sleeplijn of veldlijn gebruiken. Dit is een lijn van 5 tot 10 meter, waarbij vaak een 10 meter riem gekozen wordt omdat deze net wat langer is. Een sleeplijn zit aan de halsband of tuig van de hond vast en laat je over de grond slepen. De lijn heeft geen handvat zodat dit niet achter takken en bosjes kan blijven haken.

Bij ons kan je zowel sleeplijnen met als zonder handvat bestellen. Standaard hebben de lijnen een handvat, maar als je ons een mailtje stuurt is zonder ook mogelijk.

Welke kleur sleeplijn?

Er wordt aangeraden om een felle kleur sleeplijn te kiezen, zoals neongeel of neonoranje. Hierdoor valt de lijn goed op, ook bij andere baasjes die je tegenkomt in het bos. Op die manier heb je geen kans dat iemand anders per ongeluk op de lange lijn loopt.

Sleeplijn hond felle kleur neon

Een biothane neonoranje opvallende sleeplijn

Sleeplijn hond wandelen

Drie verschillende kleuren sleeplijnen biothane, ook te gebruiken met normale wandelingen

Een hond die loopt aan een sleeplijn

Je kunt een hond met een sleeplijn herkennen doordat de hond los loopt maar er nog wel een lange lijn aan de hond vast zit. Zo kan de hond spelen met andere honden en het gevoel hebben vrij en los te lopen, maar in feite zit hij nog vast aan de sleeplijn. Bij honden die niet terug willen komen of wegrennen als de eigenaar ze wil aanlijnen is een sleeplijn een handige oplossing. Je pakt namelijk makkelijk de lijn vast. Wij raden aan om bij een sleeplijn minstens 5 meter te gebruiken, 10 meter is een nog fijnere lengte. De hond heeft met een 10 meter sleeplijn veel ruimte om te leren los te lopen en terug te komen.

Wanneer je wandelt en je komt een hond tegen aan een sleeplijn, let er dan goed op dat je er niet op staat. Meestal valt de lijn wel op zodat je hierop kunt letten.

Lange lijn hond sleeplijn

Twee puppy’s met hun lange sleeplijn

Sleeplijn lange hond lijn

Wandelen met een sleeplijn hond

Een sleeplijn schoonmaken

Een sleeplijn wordt wanneer je deze los achter de hond laat slepen smerig. Het gaat onder het zand en modder zitten (en met een beetje pech loopt een hond door een hondendrol). Hoe maak je een sleeplijn het beste schoon?

Het hangt heel erg af van het materiaal. Onze antislip lijnen bijvoorbeeld kan je gewoon wassen in de wasmachine en dan komen ze er weer als nieuw uit. Maar we hebben ook biothane sleeplijnen. Biothane heeft de eigenschap dat het geen vuil en vocht vasthoudt. Viezigheid zoals modder kan je daarom zo schoonvegen met een vochtige doek (of houd de riem even onder de kraan met wat zeep). Daarna een droge doek eroverheen en hij is weer lekker schoon!

Sleeplijn hond biothane paars

Een sleeplijn op een zandweg die stoffig is geworden

Sleeplijn hond schoonmaken

Een hele stoffige biothane sleeplijn. Gelukkig makkelijk schoon te maken met een vochtig doekje of onder de kraan!

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *