Hond en de verwarming uit besparen bezuinigen gas elektriciteit koud temperatuur

Tips & Tricks: Je hond warm houden als de verwarming uit is

Brrr, als het weer kouder wordt zetten veel mensen het liefst de verwarming of kachel aan. Maar met de huidige gasprijzen en energieprijzen stellen de meeste mensen dit zo lang mogelijk uit om te bezuinigen. Honden kunnen  daar over het algemeen goed tegen, maar niet elke hond is hetzelfde. Hoe zit het met de verwarming uit laten met de hond?

Hoe houd je het beste je hond warm in de winter als de verwarming of kachel in huis uit is? Wat is de beste temperatuur in huis voor de hond? Wat kan je doen om het warm te houden als de hond op de grond slaapt? En wanneer is het in huis te koud voor honden? 

Inhoudsopgave

Temperatuur in huis voor hond verwarming kou beagle slaapzakTemperatuur in huis voor hond verwarming kou beagle slaapzak warm

Waarom is een goede temperatuur belangrijk voor honden?

Voor onze huishond is het belangrijk dat ze zich aangenaam warm voelen in huis. Wanneer het te koud is dan lukt het niet voor een hond om zich te ontspannen tijdens het slaap. Goede slaap is erg belangrijk, omdat honden op die manier indrukken en prikkels verwerken. Goede slaap zorgt voor minder stress. Oudere honden hebben er nóg meer baat bij om warm te blijven, denk aan honden met artrose. Daarnaast zijn er honden zonder ondervacht, honden zonder vacht en honden met een slecht isolerende vacht die het snel koud hebben. Ook hele jonge honden en puppy’s is dit van belang omdat zij hun lichaamswarmte nog niet goed kunnen reguleren.

Het is daarom belangrijk dat wanneer je de verwarming of kachel uit hebt om geld te besparen, je op andere manieren kijkt hoe je voor warmte kunt zorgen voor je hond. En daar zijn allerlei manieren voor die we in dit artikel bespreken, zoals een warme hondenmand voor in de winter. Allemaal tips zodat jij je niet schuldig hoeft te voelen als je de verwarming in de winter niet aan zet voor je hond (maar let wel op de minimumtemperatuur.

Temperatuur slaapplaats hond koud tips slaapkamer woonkamer verwarming

Deze hond ligt heerlijk warm in een speciale hondenslaapzak

Hoe deden mensen dit vroeger?

Vroeger toen mensen nog geen verwarming hadden zag je vaak dat de honden in of op bed kropen. Onze oma had vroeger geen verwarming in huis en daar was het ‘s nachts vaak koud. Ze hadden een hondje die in bed mocht slapen. De hond kwam dan tegen je aan liggen, lekker warm en gezellig! Dit zorgde ervoor dat het warm was voor het baasje en de hond het zelf ook lekker warm had. Als je kijkt naar de natuurlijke slaapbehoeftes van honden, dan is dat nog niet eens zo’n gek idee! Er zijn allerlei manieren om je hond warm te houden in de winter, zowel buiten als in huis.

Lekker warm slapen op een mouflon schapenvacht voor honden

Lekker warm slapen op een mouflon schapenvacht voor honden

Temperatuur in huis voor de hond

Wat is de beste temperatuur in huis voorde hond? Er zijn verschillende onderzoek gedaan naar de temperatuur in huis voor de hond. Volgens het UFAW is de beste temperatuur voor honden in huis tussen de 10 en 26 graden. 10 graden is de minimumtemperatuur en 26 graden de maximumtemperatuur. Wanneer een hond in een bench zit, en geen keuze heeft waar hij ligt, dan moet de minimale temperatuur hoger zijn. Een hond kan in een bench niet opstaan en weglopen om een andere plek te zoeken.

Je kunt dus het beste de verwarming voor je hond aandoen wanneer het in huis kouder wordt dan 10 graden, maar houd rekening met oude, zieke en hele jonge honden. Ook honden zonder ondervacht en of een slecht isolerende vacht kunnen het in huis sneller koud krijgen. Wanneer je een kachel hebt kun je deze aanzetten, de meeste honden houden heel erg van de warmte en liggen er graag bij in de buurt. Let er wel op dat de hond het dan weer niet té warm krijgt en dat het veilig is voor de hond zodat hij zich niet kan verbranden.

Temperatuur in huis voor hond verwarming kou friese stabij schapenvacht

De ideale temperatuur voor de slaapplaats wisselt van hond tot hond. Wanneer een hond het te koud heeft zal hij gaan rillen en dan weet je dat het te koud is. Over het algemeen kan een gezonde volwassen hond prima tegen temperaturen in de winter van zo’n 10 graden, maar hierbij is het belangrijk dat hij niet in de tocht ligt en een warm plekje kan opzoeken als dit nodig is. Voor jonge pups en oude of zieke honden is 10 graden binnenshuis vaak echt te koud, doe dan de verwarming aan of zorg voor een warme plek.

Warme plekjes maken in huis voor de hond

Er zijn allerlei manieren om warme plekjes te maken voor je hond. Honden kunnen niet zo goed tegen warmte maar ook niet tegen kou. Het is daarom belangrijk dat een hond als eerst altijd de keuze heeft waar hij slaapt. Een hond verplaatst graag als hij het te warm of te koud heeft. Sluit hem daarom niet op in een bench waar hij zich niet kan verplaatsen als hij het te warm of te koud heeft.

Zorg dat een hond keuzes heeft. Slaapt een hond op de grond? Denk bijvoorbeeld aan een mand met warme deken erin, waar de hond zelf onder kan kruipen. Wat ook erg populair is, is een speciale hondenslaapzak. Ook kan het verstandig zijn om meerdere slaapplekken te creëren, bijvoorbeeld van materialen die warmte vasthouden zoals een hondenkussen van traagschuim, een hugglefleece mat of een schapenvacht.

Temperatuur in huis voor hond verwarming kou schapenvacht kachelTemperatuur in huis voor hond verwarming kou schapenvacht dekenTemperatuur in huis voor hond verwarming kou mouflon vachtTemperatuur in huis voor hond verwarming kou mand schapenvacht

Er zijn honden die alles slopen waar ze op kunnen liggen, hondenmanden, kussens en dekentjes gaan er allemaal aan. Veel honden slapen daarom op de vloer zonder iets of in een kale bench. Wist je dat er ook warme fleecematten bestaan die minder gevoelig zijn voor slopers?

De Hugglefleece matten zijn erg populair bij honden die normaal hun hondenkussen of hondenmand slopen maar wel warm willen liggen. Deze matten zijn gemaakt van synthetisch lamswol en daardoor heerlijk warm. Daarnaast zijn het erg sterke hondenkussens, ze gaan niet 1-2-3 kapot. De HuggleFleece mat is zo gemaakt dat de naden verstopt én dubbel gestikt zijn, waardoor het voor honden erg lastig is om te beginnen met slopen. Wat ook fijn is is dat de Hugglehounds Hugglefleece fleecematten écht prachtig, dik, warm en heerlijk zacht zijn.

Hugglefleece sterk onverwoestbaar hondenkussen hondenmand extreme hondendeken benchkussen niet kapot te bijten hond

Hugglefleece sterk en warm hondenkussen

Kan een hond het koud hebben?

Een hond kan het zeker koud hebben, ze kunnen zelfs onderkoeld raken. Wanneer een hond het koud heeft dan merk je dit aan zijn lichaamstaal. Honden kunnen wanneer ze het koud hebben bibberen, rillen of trillen, de vacht gaat overeind staan om warmte vast te houden en ze krijgen koudere lichaamsdelen. Honden verliezen vooral veel warmte bij hun flanken, heupen, buik, oren en (voor)poten.

Wanneer een hond echt onderkoel raakt dan zal de ademhaling ook moeilijker worden en de hartslag zwakker zijn. Een hond kan bij kou geen initiatief meer tonen, in zichzelf keren en geen contact willen maken. Honden kunnen dan een beetje depressief lijken, maar dit kan door kou komen.

Hondenbadjas voor meer warmte in de herfst en winter

Een hondenbadjas voor meer warmte in de herfst en winter

Wanneer heeft een hond het koud?

Als je je hond goed kent dan zal je het opmerken wanneer je hond het te koud heeft. Binnenshuis zal dit nog wel meevallen als een hond ergens onder kan kruipen wat warmte vasthoudt, zoals een lekkere hondenslaapzak. Zorg ervoor dat wanneer je de verwarming uit hebt staan in de winter en het vriest je je hond extra goed in de gaten houdt. Zelf trek je extra kleding aan en zorg je bijvoorbeeld voor een warme deken, dit is ook voor de hond belangrijk.

Als een hond een dunne vacht en een dunnere vetlaag heeft dan kan hij het sneller te koud krijgen. Kleinere honden hebben vaak sneller last van kou dan grote honden. Wanneer het buiten onder de 10 graden wordt dan kunnen kleine hondjes het al snel te koud krijgen.

Honden zonder ondervacht verliezen nog sneller warmte en hebben het vaak een stuk sneller koud dan honden die een ondervacht hebben. Honden zonder ondervacht zijn bijvoorbeeld: Engelse Staffords, Dobermans, Jack Russels en Boxers.

Verderop in dit artikel zullen we tips noemen waardoor je hond het niet koud krijgt in de winter.

Temperatuur in huis voor hond verwarming kou windhond slaapzakTemperatuur in huis voor hond verwarming kou viszla slaapzakTemperatuur in huis voor hond verwarming kou naakthond slaapzakTemperatuur in huis voor hond verwarming kou klein hondje slaapzak

Grote honden kunnen onderkoeld raken wanneer de temperatuur rond de 0 graden is. Wanneer je buiten loopt is het verstandig om goed op te letten. Wanneer je namelijk te lang buiten loopt in de kou dan kan een hond onderkoeld raken zonder dat je dit doorhebt. Een winterjas voor honden is geen overbodige luxe én ze zijn er ook voor grote honden.

Amerikaanse bulldog stafford regenjas winterjas jas hond kopen

Cane Corso zonder ondervacht met een warme winterjas (handig: met rits voor een tuigje eronder!)

Vergeet niet dat ook honden met een dikke vacht het koud kunnen krijgen wanneer ze natgeregend zijn. Bij honden zoals een Labradoodle is een regenjas of winterjas geen overbodige luxe. Wanneer een langharige hond nat wordt door regen blijven ze uren lang nat. Hierdoor krijgen ze het ook koud, zeker als er geen verwarming aan staat. Een hondenregenjas of een hondenbadjas kan dan uitkomst bieden. Een honden regenjas doe je aan voor het wandelen en een honden badjas doe je achteraf aan, zodat alle vocht opgenomen kan worden.

Regenjas winterjas voor honden hondenjas regen winter rood

Regenjas en winterjas voor honden voor minder nattigheid en kou

Tips om je hond warm te houden als de verwarming uit staat

Je kunt op een aantal manieren zorgen dat je je hond warm kunt houden wanneer de verwarming laag of uit staat.

  • Zorg voor een hogere slaapplek. Wanneer een hondenmand op de grond staat dan komt de kou van de vloer omhoog en krijgt een hond het sneller koud. Verhoog de mand, door er iets onder te leggen wat isoleert. Bijvoorbeeld een houten pallet of een isolerende deken onder de mand.
  • Zorg er altijd voor dat de hond beschut kan slapen, niet in de tocht of op een vochtige plek.
  • Zorg voor een warme deken in de mand of over de mand heen.
  • Plaats een warme kruik bij de hond (alleen als de hond dit niet wil slopen).

Het is voor een hond belangrijk dat hij áltijd de keuze heeft waar hij wil slapen. Wanneer je hond het warm of koud heeft dan moet het altijd mogelijk zijn om te verplaatsen naar een andere plek die kouder/warmer is. Wanneer een hond opgesloten wordt in een bench heeft hij deze keuze niet. Lees hier meer over de natuurlijke slaapbehoefte van honden.

Slapen orthopedische warme hondenmand hondenkussen mand winter

Een traagschuim hondenbed houdt warmte vast

Een goede weerstand bij lage temperatuur

Honden met een lage weerstand kunnen er slechter tegen als het koud is doordat de verwarming niet aan is. Zorg er daarom voor dat de weerstand van jouw hond zo optimaal mogelijk is. Een aantal producten die zorgen voor een betere weerstand zijn:

De natuurlijke keramische tekenband bevat EM-X keramiek, dit wordt veel gebruikt om de natuurlijke weerstand van aarde, planten, water, mensen & dieren te verhogen. Bokashi en veendrenkstof zijn supplementen die je aan je hond geeft om de darmen gezond te krijgen en te houden. Gezonde darmen zorgen voor een goede weerstand. Hoe hoger de weerstand hoe beter een hond tegen kou kan.

Hond warm winter herfst verwarming uit hondenbadjas met poten mouwen

Lekker warm met een hondenbadjas met mouwen

Hoe hoog staat ‘s nachts de verwarming voor je hond?

Bij veel hondenbaasjes wisselt het heel erg hoe hoog de verwarming ‘s nachts staat voor hun hond. Dit hangt af van wat voor hond je hebt en hoe de gezondheid van de hond is. Wanneer we hier informatie over opzoeken vinden we op een hondenforum verschillende antwoorden:

Bij ons staat de verwarming ook op 15 graden, alleen als het ‘s nachts vriest zet ik hem op 17 graden.”

Als de verwarming normaal op 19/20 graden staat, dan in de nacht op 16/17 graden.”

Wanneer je een hond hebt met een dunne vacht dan is het belangrijk dat de hond het niet te koud krijgt. Je kunt dan de verwarming hoger zetten, maar er zijn ook andere mogelijkheden om te zorgen dat jouw hond het zonder verwarming niet te koud krijgt. Hier gaan we verder op in.

Bij mij staat de verwarming op 18 graden, ik vind het anders te koud voor mijn dobermanns met hun dunne vachtje. Ook heeft mijn jongste hond last van artrose en wil ik gewoon dat hij lekker warm ligt.”

Honden die juist wél van kou houden

Er zijn honden die houden van kou en het in huis te warm hebben wanneer de temperaturen wat stijgen. Deze honden vinden het heerlijk om buiten te liggen en genieten van sneeuw. Dit zijn honden die gefokt zijn om buiten te leven, zoals de Siberische Husky, Chow Chow en Alaksa Malamute.

Boevier Bouvier heeft het niet koud in winter dubbele vachtBenner Sennen hond dikke vacht winterWestie zwemt in herfst winter heeft het niet koudHond met dikke vacht heeft het niet snel koud binnen

Sommige honden met een dikke vacht hebben het al snel te warm in huis. Honden zoals New Foundlanders doe je geen plezier met het aanzetten van de verwarming.

Ik heb een New Foundlander en vind het gezellig in de winter dat ze bij me is. Als de verwarming aan zou staan dan zou ze buiten gaan liggen uit zichzelf. Dus mijn kachel staat op de dag op net 15 graden, winter of geen winter, lekker een dikke trui aan, alles went.

Warme slaapplaats slaapplek hond hondenslaapzak beagle

Deze Beagle geniet van de speciale hondenslaapzak

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Wist jij wat de juiste temperatuur in huis was voor je hond? Wij zijn benieuwd: hoeveel slaapplaatsen heeft jouw hond? Heeft jouw hond de keuze om hoger of lager te liggen, languit gestrekt te liggen? Zijn de plekken zacht, comfortabel en heeft de hond de keuze om een warmere of koudere plek te kiezen wanneer dit nodig is? Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Een gedachte over “Tips & Tricks: Je hond warm houden als de verwarming uit is

  1. Marian schreef:

    Mijn Jack Hussels ( 15 en 13 jaar ) kunnen gaan liggen waar ze willen. Willen zeker niet onder gedekt worden. In de manden liggen verschillende dekens waar ze in kunnen rommelen, maar altijd bovenop. Vloer is onlangs geïsoleerd en de huiskamer temperatuur komt niet onder de 15 graden.
    Ze komen wel bij mij liggen op de bank of in de stoel maar nooit lang. De jongste is graag en veel buiten. Ligt daar ook nu vaak opgekruld op de stenen. Gaat vaak het water in koud of niet maakt niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *