Echte botten geven aan je hond, is dat wel veilig of juist gevaarlijk?!

Weet jij welke botten jouw hond wel en niet mag eten, bijvoorbeeld een spareribs bot of een kippenbout? In dit artikel bespreken we wat goede en slechte botten voor honden zijn. Is een bot goed voor een hond? Mag een hond alle botten eten, zoals een kippenbot? Wat gebeurt er eigenlijk als je hond een rauwe of verhitte kippenbot heeft gegeten? En welke botten zijn slecht voor een hond? Lees hieronder verder voor alle informatie!

Inhoudsopgave

Echte botten van ons avondeten aan je hond geven?

Wij raden het af om, wanneer je restjes eten hebt en botten die je wil weggooien, dit aan je hond te geven. Verhitte botten gaan splinteren wanneer een hond hierop kauwt en dit wil je absoluut niet. Naast splinters kan het zorgen voor verstoppingen in de darmen en andere maag- en darmproblemen. Je wil het risico echt niet nemen op doorboorde ingewanden van je hond. Geef daarom nooit afgekloven botjes van je eigen avondeten aan je hond. Ook al kan dit een keer goed gaan, de kans is heel groot dat dit verkeerd gaat.

Kan een hond een Sparerib bot eten?

Je mag een hond nooit een sparerib bot geven. Dit komt omdat een sparerib bot verhit is geweest en dit gaat splinteren wanneer een hond hierop kluift. Dit kan zorgen voor interne bloedingen. Er zijn al meerdere honden met spoed geopereerd omdat zij spareribs op hadden gegeten. Ben je aan het barbecueën let dan altijd goed op dat een hond niet stiekem een bot kan opeten.

Ook rauwe spareribs mag een hond niet eten. Rauwe spareribs kunnen niet splinteren maar omdat het rauw varkensvlees is, mag een hond dit absoluut niet.

Kan een hond kippenbotten eten?

Een hond kan kippenbotten eten maar alléén als dit rauwe kippenbotten zijn die niet verhit zijn geweest. Wanneer een hond namelijk eet op een verhit kippenbot dan kan dit door het kauwen gaan splinteren. Deze splinters kunnen de bek maar ook de slokdarm beschadigen en zorgen voor interne bloedingen in de ingewanden. Geef je hond dus geen restjes van je eigen eten waar kippenpoten in zitten.

Zijn gedroogde kippenpoten gevaarlijk?

Gedroogde kippenpoten voor de hond zijn een veilige snack om te geven aan je hond en niet gevaarlijk. Gekookte of gebakken kippenpoten zijn daarentegen niet geschikt voor honden omdat deze wél gevaarlijk zijn. Met gedroogde kippenpoten is niets mis en kan je gerust aan je hond geven. Dit komt omdat gedroogde kippenpoten zacht en broos zijn en niet kunnen splinteren. Wanneer een hond een gedroogde kippenpoot fijn en zacht kauwt wordt het volledig verteerd in de maag. Kortom: gedroogde kippenpoten zijn een veilige hondensnack!

Kun je rauwe kippen botten geven aan een hond?

Als een hond gewend is om rauw vlees te eten, waaronder ook botten, dan kan een hond gerust rauwe kippenbotten eten. Het is een ander verhaal wanneer het gaat om kippenbotten die verhit zijn. Is een kippenpoot of kippenbot verhit geweest dan mag een hond dit absoluut niet eten. Een kippenpoot uit de oven, van de BBQ of uit de pan kan namelijk splinteren. Ook botjes die je over hebt na het kluiven mag je niet aan je hond geven.

Sommige mensen zijn bang dat hun hond salmonella krijgt van rauwe kippenbotten of kippenbouten, maar daar hoef je je bij gezonde honden geen zorgen om te maken. Honden zijn namelijk niet gevoelig voor salmonella, tenzij de hond echt een slechte weerstand heeft. Een salmonella-infectie is zeldzaam bij honden en katten. Een hond mag je ook gerust een rauw ei geven met schil en al (kook de schil nooit vanwege splinters). 

Is het erg als een hond rauwe kip eet?

Is jouw hond niet gewend om rauw te eten en heeft hij per ongeluk een stukje rauwe kip opgegeten? Geen zorgen dit kan namelijk helemaal geen kwaad. Honden zijn vleeseters. Als je een hond wil laten wennen aan vers vlees zoals rauwe kip dan kan je beginnen met stukjes rauw vlees en als dit goed gaat rauwe vleugeltjes en daarna kippenpoten en karkassen.

Het is niet erg als een hond rauwe kip eet, zolang er op de hygiëne wordt gelet (maak voerbakjes schoon na het eten, en laat de rauwe kip niet te lang buiten de koelkast staan). Ook pups mogen rauwe kip, er zijn zelfs fokkers die in het nest hun pups al laten wennen aan rauw vers vlees. Zolang je je verdiept het in het rauw voeren kan dit ook gerust.

Belangrijk is dat de voeding compleet is. Je kunt hiervoor KVV (kant-en-klaar vers vlees) kopen of het zelf samenstellen. Als je rauw vlees zoals rauwe kip zelf samenstelt is het belangrijk om je hier goed in te verdiepen, zodat de hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft en geen tekorten krijgt. Belangrijk is om te variëren in diersoorten en organen.

Wat als een hond een dode vogel eet?

Het eten van een dode vogel kan voor een hond gevaarlijk zijn. Zeker als je niet weet waarom de vogel dood gegaan is kan dit een groot risico zijn. Wellicht dat de vogel dood gegaan is door gif of een ziekte. Ook als je weet waarom een vogel dood gegaan is, bijvoorbeeld een duif die aangereden is door een auto en nog niet lang overleden is, dan kunnen hier ook risico’s aan zitten. Als eerst weet je niet of de vogel iets onder de leden heeft en daarnaast hebben veel vogels wormen. En je wil niet dat jouw hond wormen krijgt door het eten van een dode vogel. Laat een hond daarom geen vogels eten als je die tijdens het uitlaten tegenkomt.

Plakje kipfilet beleg voor de hond?

Je mag je hond gerust een plakje kipfilet geven, dat kan geen enkel kwaad. De meeste honden zijn gek op een plakje kipfilet die je normaal als beleg op je brood doet. Een hond mag ook gerust gerookte en gekookte kipfilet, maar rauw mag ook! Zolang er maar geen bot in de kipfilet zit die verhit is, mag een hond zowel rauwe als verwarmde kipfilet eten.

Kip koken voor hond met bouillon

Als een hond niet zo lekker is en diarree heeft dan geven veel mensen rijst of pasta samen met gekookte kip of kipfilet aan hun hond. Pasta en rijst zijn alleen niet zo goed om aan je hond te geven, hij heeft hier namelijk niets aan omdat er vrijwel geen voedingsstoffen in zitten en tegen diarree helpt het ook niet. Het kan juist nog meer diarree veroorzaken omdat de darmen moeten wennen als de hond het normaal gesproken nooit krijgt.

Je kunt dan beter je hond zijn normale voer geven of een dagje vasten, waarbij je de hond wel bouillon geeft. Je kunt zelf kip koken voor de hond met bouillon maar er bestaan ook kant-en-klare potjes met bottenbouillon poeder voor de hond, waardoor je in 2 minuten ontzettend gezonde bottenbouillon maakt. Op die manier krijgt een hond veel goede voedingsstoffen binnen als hij zich niet zo lekker voelt.

Hoeveel gekookte kip geef je dan aan je hond? Het kan geen kwaad om een hond 1 of 2 dagen gekookte kip te geven als hij echt niets anders wil eten, maar overleg dit altijd met je dierenarts. Hoeveel je geeft hangt af van de grootte van de hond, over het algemeen is dit 2% van het lichaamsgewicht van een hond per dag. Een hond van 30kg eet dan 600 gram gekookte kipfilet op een dag. Is de hond weer beter dan kan je het beste overgaan op het normale voer zodat de hond geen tekorten opbouwt. Want je kunt een hond niet alleen maar kipfilet geven zijn leven lang, hier zitten niet voldoende voedingsstoffen in.

Hoe lang kook je de kip voor je hond? Koop een aantal kipfilets en kook deze totdat ze gaar zijn. Bij zieke honden met een lage weerstand is het belangrijk dat ze goed gaar zijn, maar bij gezonde honden maakt dit niet veel uit en kunnen rauwe kipfilets ook. Verspreid deze stukken kipfilet over een aantal maaltijden, zodat de hond elke paar uur wat te eten (en drinken) binnen krijgt. Stel dat jouw hond echt niet lekker is of iets onder de leden heeft dan kan advies van de dierenarts absoluut belangrijk zijn.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.
 

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb je iets gehad aan dit artikel? We hopen dat we jou met onze tips hebben kunnen helpen en jij en jouw hond weer kunnen genieten van wandelingen! Laat het dan weten in een reactie hieronder!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

2 gedachten over “Echte botten geven aan je hond, is dat wel veilig of juist gevaarlijk?!

    • Lisanne - Dierenoppas Amersfoort schreef:

      Beenham uit de oven zonder bot mag, varkensvlees mag alleen gegeven worden als het verhit is. Rauwe varkensbotten als ook verwarmde varkensbotten mag een hond niet eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *