Himalaya staaf staven kauwstaaf Nepalees kauwbot Churpi yakbot van yakkaas kaas

Alle informatie over dé Originele Traditionele Himalaya staven

De Himalaya staven worden steeds populairder. Dat begon al in Amerika, Canada, Japan en Engeland, nu zij ze ook verkrijgbaar in Nederland. Het is een harde kauwsnack, 100% natuurlijk en zonder chemicaliën. Veel hondensnacks worden gebleekt met cloor, van haar ontdaan met chemische middelen en met lijm vastgeplakt.

De Himalaya staven worden op zo’n manier gemaakt dat het geschikt is voor menselijke consumptie (in de Himalaya eten de bewoners de staven). Steeds meer mensen willen gezonde hondensnacks waar honden een tijdje zoet mee zijn. Omdat er steeds meer vragen kwamen, hebben we alle belangrijke informatie in dit artikel opgeschreven.

Wat is een Himalaya kauwstaaf?

Een Himlaya staaf is een harde hondenkluif gemaakt van yakkaas en heeft zijn oorsprong in het Himalayagebergte. Ze worden daar ook wel harde Durkha, Chhurpi, Chhur singba, Chhur mingba of Sherkam genoemd. Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke producten. De staven worden énkel gemaakt van yakkaas, een héél klein beetje limoensap en een héél klein beetje zout (zo weinig dat het niet in procenten uit te drukken is, het smaakt ook niet zout). Het is gemaakt zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of chemicaliën.

De staven worden in het Himalaya gebied op twee manieren gegeten. Ze worden zacht gegeten als bijgerecht, samen met rijst. En ze worden als voedzaam tussendoortje hard gedroogd, voor in periodes waarin er weinig voeding is wat veel voedingsstoffen bevat. Dit is voor de mensen die in de bergen wonen erg handig, omdat de kaas jaren houdbaar is wanneer het lang gedroogd is en daardoor hard is. Ze worden gedroogd, in kleine stukken gesneden en vervolgens is het een soort kauwgom. Door twee uur erop te kauwen, wordt het langzaam zachter en kunnen de mensen het opeten.

Hoe worden ze gemaakt?

De Himalaya staven worden gemaakt van Yakmelk. Yakken zijn een bepaald rundersoort, die in het Himalayagebergte leven. Van de Yakmelk worden allerlei producten, waaronder yakboter, gemaakt. Wanneer deze boter gemaakt wordt, blijft er melk over, hier worden de Himalaya staven van gemaakt. Het wordt gekookt, daarna wordt het harde gedeelte van de melk gescheiden van de vloeistof die overblijft. Vervolgens wordt het in doeken opgehangen zodat het water weg kan lopen. In deze doeken droogt het verder, vervolgens wordt het in stukken gesneden en droogt het verder boven het vuur. Zo krijg je een harde, gedroogde, Himalaya staaf.

Waardoor zijn de Himlaya staven zo populair?

Het kauwen op een bot is voor honden een natuurlijke behoefte. Wanneer er in het wild een prooi wordt gevangen, worden de staven afgekloven en komen wilde honden tot rust na de jacht. Kluiven maakt het stofje endorfine aan, een gelukshormoon. Endorfine werkt pijnstillend, het verlaagt het stressniveau en geeft een gevoel van ontspanning en rust. Daarnaast is het kluiven op staven belangrijk voor een gezond gebit, zo verwijdert de kauwstaaf tandplak en houdt het tandvlees gezond en sterk. De staven zijn hypo-allergeen en uitstekend geschikt voor honden met allergieën, ook honden met een rundallergie kunnen (vrijwel altijd) goed tegen de staven.

De staven zijn ontzettend hard en gaan langer mee dan normaal als de hond hierop kluift. Het splintert niet en het wordt niet week. De kauwstaaf heeft voor honden een aantrekkelijke smaak, bij veel honden is kaas een favoriete snack. Door de bereidingswijze is het in principe lactosevrij, omdat de melkwei wordt verwijderd (dit bevat lactose). Yakmelk bevat meer dan vier keer meer probiotica dan koemelk! Belangrijk is om de hond iets minder van de eigen voeding te geven, omdat het erg voedzaam is. 100 gram staat gelijk aan 300 gram voeding.

Hoe lang doet mijn hond met een Himlaya staaf?

Het is lastig om te weten hoe lang een hond doet met de Himalaya staaf. Iedere hond is anders, maar ondertussen hebben er ook al heel wat hondenrassen, van chihuahua tot Boerboel, de Himalayastaven geprobeerd. Elke hond kluift anders, van rustige kluivers tot extreem fanatiek. Daarnaast zijn de Himalastaven een natuurproduct en wisselt het uiterlijk. De ene is dunner en langer, de andere korter en dikker. Daarom is het lastig te zeggen hoe lang een hond ermee doet.

Hieronder staan een aantal ervaringen van baasjes die de Himalaya staven geprobeerd hebben:

De Rottweiler van mijn huisgenoot heeft altijd alles binnen 5 minuten op. Met het Nepalse bot nu al een hele avond zoet mee en er is amper wat van af. Mijn friese stabij is nooit zo van de botten, geen idee wat hij er mee moet doen. Ook hij is al de hele avond lekker aan het knagen. Ze doen er nu 3 dagen mee. En ze zijn nog lang niet op. Door het spelen en een enorme klap met het bot tegen de kast aan, ligt 1 nu in 2 stukken. Maar ze zijn er helemaal weg van. De Rottweiler heeft er zijn persoonlijke doel van gemaakt hem kapot te knagen maar t gaat niet zo makkelijk als hij had verwacht. De eerste keer dat ie er in beet was zijn reactie ook erg verbaasd.”

Ons Toy poedeltje is gisteravond de hele tijd zoet geweest met het bot. Echt fantastisch! Toen hij hem net kreeg was hij er heel voorzichtig mee en dacht eerst dat het een speeltje was. Hij liet hem ook aan iedereen zien. Na een uur begon hij toch lekker te kluiven.”

Ik heb twee herders en een teckel en ze vinden ze botten geweldig! Voor een van onze herders is het minder geschikt want zij bijt botten kapot en doet dit ook met de Himalaya Staaf, blijkbaar heeft zij hele sterke kaken want de botten zijn erg hard. Onze andere herder kluift er wel op en doet er lang mee net als onze teckel.”

 

Hier kun je de staven vinden in de webshop: klik hier.