Himalaya staaf staven kauwstaaf Nepalees kauwbot Churpi yakbot van yakkaas kaas

Alle informatie over dé Originele Traditionele Himalaya staven

Het werd tijd om een blog te schrijven over de Himalaya staven. Omdat we af en toe vragen kregen, is het handig om alle informatie overzichtelijk in één artikel te hebben. Want wat is een Himalaya staaf eigenlijk, waarom zou je het aan je hond geven en hoe wordt het gemaakt?

Wat is een Himalaya kauwstaaf?

Een Himlaya staaf is een harde hondenkluif gemaakt van yakkaas en heeft zijn oorsprong in het Himalayagebergte. Ze worden daar ook wel harde Durkha, Chhurpi, Chhur singba, Chhur mingba of Sherkam genoemd. Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke producten. De staven worden énkel gemaakt van yakkaas, een héél klein beetje limoensap en een héél klein beetje zout (zo weinig dat het niet in procenten uit te drukken is, het smaakt ook niet zout). Het is gemaakt zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of chemicaliën.

Oorspronkelijk eten de mensen in Nepal de kaas, maar dan de zachte variant. Speciaal voor honden wordt de kaas extra lang gedroogd, drie maanden lang. Dit zorgt ervoor dat de kauwstaaf een uniek product is voor honden die langer meegaat dan normale kauwsnacks. De botten zijn hypo-allergeen en uitstekend geschikt voor honden met allergieën, ook honden met een rundallergie kunnen (vrijwel altijd) goed tegen de botten.

Hoe worden ze gemaakt?

 

Waardoor zijn de Himlaya staven populair als hondensnack?

Het kauwen op een bot is voor honden een natuurlijke behoefte. Wanneer er in het wild een prooi wordt gevangen, worden de botten afgekloven en komen wilde honden tot rust na de jacht. Kluiven maakt het stofje endorfine aan, een gelukshormoon. Endorfine werkt pijnstillend, het verlaagt het stressniveau en geeft een gevoel van ontspanning en rust. Daarnaast is het kluiven op botten belangrijk voor een gezond gebit, zo verwijdert de kauwstaaf tandplak en houdt het tandvlees gezond en sterk.

De botten zijn ontzettend hard en gaan langer mee dan normaal als de hond hierop kluift. Het splintert niet en het wordt niet week. De kauwstaaf heeft voor honden een aantrekkelijke smaak, bij veel honden is kaas een favoriete snack. Door de bereidingswijze is het in principe lactosevrij, omdat de melkwei wordt verwijderd (dit bevat lactose). Yakmelk bevat meer dan vier keer meer probiotica dan koemelk! Belangrijk is om de hond iets minder van de eigen voeding te geven, omdat het erg voedzaam is. 100 gram staat gelijk aan 300 gram voeding.

Hoe lang doet mijn hond met een Himlaya staaf?

De Himalaya kauwstaaf is een keiharde hondenkluif van ontzettend harde yakkaas. Hoe lang honden ermee doen, verschilt per hond. De botten zijn met name geschikt voor honden die echt kluiven. Voor honden die botten graag in stukjes breken (doordat ze bijvoorbeeld rauwe botten gewend zijn) zijn ze minder geschikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *